Molekylær gastronomi – basissæt

molekylær gastronomi basissætHar du fulgt med i april måneds molekylær gastronomi-benspænd, så har du måske bemærket, at jeg flere gange har refereret til et molekylær gastronomi-sæt, som jeg har brugt undervejs – og det kan du nu se på ovenstående billede. Jeg fik det af gemalen sidste år og har gemt det til en særlig lejlighed – nemlig benspændet. Ok, det passer ikke helt – vi afprøvede en enkelt ting sidste år, som desværre gik galt, men mere om det senere i dette blogindlæg.

Sættet består af fem forskellige slags pulvere, en dvd med opskrifter, en engangssprøjte, små plastikpipetter, tre korte gummislanger, et sæt små måleskeer samt en lille ske med huller i (perfekt til at tage sfærer og kaviar op af vandbad).

Opskrifterne er overraskende enkle og lette at gå til. Jeg skelede lidt til dem i forbindelse med blandingsforhold, men lavede mine egne fortolkninger. På et eller andet tidspunkt må jeg dog prøve et par stykker af opskrifterne.

Pulverne er pakket i små poser, så mængden passer med de opskrifter, der er nævnt i hæftet. Det er ret praktisk, for i molekylær gastronomi er det vigtigt at være meget præcis, når man bruger de forskellige typer pulvere, og der er derfor mange, der anbefaler en vægt, der kan for eksempel kan afveje ½ g.

sprøjteHvad er let at lave?
Hvis du vil kaste dig ud i molekylær gastronomi, vil jeg anbefale dig at lave kaviar. Jeg prøvede både at lave en lakridskaviar og en portvinskaviar, og det var ret let. Det kræver en smule tålmodighed og forsigtighed, når man former selve kaviaren, men det kræver ikke alle mulige sære redskaber og sjældne ingredienser. Du skal bruge agar agar – det kan ind imellem købes i de store supermarkeder, og ellers kan du altid finde det hos en helsekost, og så skal du bruge en engangssprøjte – den kan du købe på apoteket. En anden ting, der er let at lave, er skum. Her har jeg kun lavet blæksprutte med korianderskum, men jeg var positivt overrasket over den lidt mere fast konsistens på skummet, hvilket gør det lettere at bruge til anretning.

Var der noget, der drillede?
Jep. Sfærer. Manner, de er drilske. Det var faktisk sfærer, vi prøvede at lave sidste år, og hvor det gik galt. Det skyldtes, vi brugte postevand, og det skal man ikke i Danmark, hvor der er meget kalk i vandet. Vi lavede et par forsøg i starten af måneden, der også gik galt, men heldigvis gik vores forsøg med ærte-sfærer rimelig godt. Jeg har ikke opgivet sfærer – dem vender jeg tilbage til igen en dag – men lige nu holder jeg en pause fra dem…

Er det et godt begyndersæt?
Jeg var positiv overrasket over sættet. Jeg var bange for, at opskrifterne ville være for komplicerede og krævede for mange specialvarer, men det var ikke tilfældet. Gummislangerne var jeg ikke så begejstret for – de var lidt bøvlede at bruge og svære at gøre rene bagefter – men ellers var det et glimrende basissæt, hvor jeg fik afprøvet stort set alt.

Nytårsforret – laksemousse med dildolie

laksemousse, rugblinis, blinis, forret, laks, creme fraiche, smør, husblas, lakserogn, hvedemel, æg, bagepulver, rugmel, dild, dildolieJeg håber, du har haft en dejlig nytårsaften. Vi fejrede årets sidste dag sammen med en lang række venner, og jeg havde snuppet opgaven med at lave nytårsforret til hele selskabet. Det blev til denne lille servering, som bestod af laksemousse, rugblinis og dildolie – toppet med lidt lakserogn. Denne nytårsforret kræver ikke så meget tid i køkkenet, da laksemoussen er ret simpel at lave og kan tilberedes dagen før, mens de små blinis kan steges et par timer før. Dildolien kan laves samme dag eller dagen før. Vi var 17 voksne og 6 børn, så jeg lavede 1½ portion laksemousse (men kunne nok godt have nøjedes med 1) og 2 portioner rugblinis (jeg udelod dog estragonen) til denne nytårsforret. Til dildolien brugte jeg 2 bundter frisk dild og 1 dl mild olivenolie.

Hvad vil det nye år byde på?
Det er jo altid et godt spørgsmål. Jeg er typen, der altid laver nytårsforsætter (og som regel også holder dem ;)). Jeg er endnu ikke 100% afklaret med, hvilke jeg skal lave på madfronten – bortset fra ét: Jeg har sat mig for at lære mere om italiensk vin! Hvem siger, at nytårsforsætter skal være kedelige? Jeg fortsætter med at lave benspænd, og benspændet for januar måned blogger jeg om i morgen. Jeg kan røbe, at det bliver spicy!

Hvad med dig? Har du et eller flere nytårsforsætter? Og hvad er det i så fald?

Giraffodring

giraffer, giraffodring, Odense ZooHar du prøvet at fodre giraffer? Tidligere på ugen havde gemalen og jeg bryllupsdag, og det fejrede vi ved at tage fri et par dage, så vi kunne suse til Fyn til et slotsophold, som jeg købte tidligere på året.

Først gjorde vi dog holdt ved Odense ZOO. Vi elsker at besøge zoologiske haver og akvarier, så det var et oplagt udflugtsmål, da vi kiggede på, hvad der var værd at lave på Fyn. Jeg så også straks, at man kan købe billetter til giraffodring i Odense Zoo, hvilket betyder, at du får mulighed for at håndfodre girafferne. Det måtte vi naturligvis prøve!

giraffer, giraffodring, Odense ZooJeg kender ikke maxgrænsen for, hvor mange der kan være med til at fodre giraffer, men den dag var vi fire voksne og ét barn, og det fungerede rigtig fint. Lige så snart vi trådte op på platformen, kom de nysgerrige giraffer hen for at se, hvad vi kunne byde på.

giraffer, giraffodring, Odense ZooVi afsprittede hænderne, inden vi fik en stor portion foderpiller, som vi håndfodrede girafferne med. Giraffer har ikke tænder i overmunden, så vi behøvede ikke at bekymre os om, hvorvidt vi risikerede at blive bidt i hånden.

giraffer, giraffodring, Odense ZooDet var dog lidt overvældende at have sådan en stor, ivrig mule til at æde direkte af ens hånd – og hvis man trak sig lidt tilbage, kom den lange tunge frem :)

En rigtig sjov oplevelse. Giraffer er fascinerende dyr, og det var lidt underligt pludselig at være i øjenhøjde med de 5-6 meter høje dyr. Men hvem kan stå for de smukke, elegante dyr med de bløde muler?

Odense ZOO er en hyggelig, lille zoologisk have, som vi nød at gå rundt i bagefter. Du kan se flere billeder fra vores besøg i galleriet herunder.

Julefred

glaskuglerJulefreden har sænket sig over det lille hjem. De sidste par dage er gået med at slappe af, høre julemusik, pakke gaver ind, spille computer- og brætspil, læse bøger, træne, lave klassikere såsom risengrød og i det hele taget tage det stille og roligt.

Lige nu er jeg ved at forberede en hvidvinsgløgg til i aften, hvor vi skal se julefilm sammen med et vennepar, og så er jeg i gang med et par hjemmelavede gaver til i morgen. Vil du have inspiration til hyggelige hjemmesyltede gaver, så kig i syltekategorien.

Jeg vil benytte lejligheden til at ønske dig og dine kære en rigtig glædelig jul. Jeg håber, I får en hyggelig aften, noget godt at spise og ikke mindst ro og fred til at nyde aftenen i fulde drag.

RIGTIG GLÆDELIG JUL!

Hjemmelavet is – typer og teknikker

hindbæris, hindbær-yoghurtis, yoghurtis, græsk yoghurt, yoghurt-is, hindbær, is, sirup, dessertIs er let at lave. Har denne måneds benspænds-opskrifter endnu ikke overbevist dig, så læs med her, hvor jeg vil fortælle lidt mere om de forskellige istyper, og hvor lette mange af dem er at lave.

ribsgranité, ribsgranite, ribs-granité, granité, is, mellemret, sirup, ribs, ribssaftGranité
Granité betyder ‘kornet’ og beskriver isens struktur, der er som små isflager. Det er den letteste is at lave og fungerer både som forret, mellemret og dessert – alt afhængig af hvilken smag, du vælger til graniteen, og hvor sød du gør den.

Den består typisk af vand, lidt sukker samt den/de ingrediens(er), som graniteen skal smage af. Når ingredienserne er rørt sammen, skal massen blot hældes i en plastikbøtte og sættes i fryseren. Når du skal bruge graniteen, tager du plastikbøtten ud af fryseren 3-5 minutter før, at du skal bruge graniteen, og skraber overfladen med en gaffel, så der opstår isflager. Hæld isflagerne i glas og servér med det samme.

Jeg lavede en ribs-granité og en mynte-granité, du kan blive inspireret af.

melonsorbet, sorbet, melon, netmelon, galiamelon, is, dessertSorbet
Sorbet består som regel af sirup (lavet på lige dele vand og sukker, der er varmet op og rørt sammen), lidt æggehvide samt den/de ingrediens(er), som sorbeten skal smage af.

Jeg vil anbefale, at du bruger en ismaskine, når du laver denne is, for det gør det meget lettere at få en let og cremet konsistens. Selv brugte jeg en ismaskine, som KitchenOne var så venlig at stille til rådighed. Du kan selvfølgelig også prøve at lave sorbet uden ismaskine, men det kræver, at du rører ofte i ismassen, når den er sat i fryseren, så der ikke opstår store iskrystaller i sorbeten.

Jeg lavede en melonsorbet, æblesorbet, hyldeblomstsorbet og en citronmelissesorbet, som du kan blive inspireret af.

yoghurtis, græsk yoghurt, yoghurt-is, is, sirup, pinjekerner, honning, dessertYoghurtis
Yoghurtisen er blevet ret populær gennem de senere år, og det kan jeg godt forstå, for yoghurtis er knapt så tung som flødeis og har en fin syrlighed, som modvirker noget af den søde issmag.

De yoghurtis-varianter, jeg har lavet, er primært lavet på græsk yoghurt 10% (obs – brug ikke en lightudgave, du har brug for fedtet i yoghurten til at give isen en ordentlig konsistens), sirup (se under sorbet) samt den smag, isen skal have.

Jeg lavede isene på ismaskinen, men jeg vil mene, at du godt kan lave en ganske hæderlig yoghurtis, hvis du rører ingredienserne grundigt sammen, hælder massen i en plastikbøtte og derefter sørger for at røre ismassen grundigt flere gange under indfrysningen.

Jeg lavede en almindelig yoghurtis, hindbær-yoghurtis og citronis, som du kan hente inspiration fra.

mascarponeis, is, mascarpone, dessert, citronMascarponeis
Nu vi er ved populære is, så vil jeg også anbefale dig at prøve mascarponeis, der – tadaa – er lavet på mascarpone. Det er en cremet friskost, som bruges i desserter (for eksempel i tiramisu), og den cremede og friske konsistens gør sig rigtig godt i is – ligesom den græske yoghurt.

Mascarponen er ret fyldig, så jeg rørte den med mælk og flormelis. Bruger du saftige bær, kan du undlade mælken og blot smage til med sirup eller flormelis.

Hent gerne inspiration i den enkle mascarponeis, jeg lavede.

jordbæris, is, jordbær, fløde, jordbærdessertFlødeis
Der er selvfølgelig også den klassiske flødeis, som typisk bliver inddelt i to typer – parfait (fremstillet på kolde ingredienser) og cremeis (fløden opvarmes som en del af tilberedningen). I flødeis bruger man – udover fløde – ofte æg og en lang række andre ingredienser, men jeg valgte at være noget utraditionel på dette punkt, da de klassiske flødeis godt kan blive ret tunge og hårde.

Jeg eksperimenterede i stedet med at kombinere fløden med den/de ingrediens(er), der skulle give smagen samt sirup (lavet på lige dele vand og sukker – se under sorbet). Det fungerede overraskende godt og gav en bedre konsistens.

Jeg vil anbefale, at du kører flødeis på en ismaskine.

Hent gerne inspiration i min jordbæris, peanutbutteris, chokoladeis med chokoladestykker, kokosis og koldskålsis, vaniljeis med browniestykker og sukkerristede valnødder – eller bananisen, der er helt uden sukker.

gedeosteis, gedeost, is, gedeis, forret, creme, ged… og alle de andre varianter…
Der findes naturligvis mange flere isvarianter. Jeg blev for eksempel inspireret af mascarponeisen og lavede også en is lavet på gede-friskost – en fin og enkel is, der passede godt som forret. Is lavet på ricotta er også meget populært i Italien, men det har jeg endnu til gode at eksperimentere med.

isformeJeg har ikke eksperimenteret så meget med pinde-is denne måned. Det spiser jeg utrolig sjældent, og jeg syntes, det var sjovere at lege med forskellige is-varianter, men du kan selvfølgelig sagtens bruge en del af mine opskrifter, når du vil lave pinde-is.

Pinde-is forme kan du få rigtig mange steder. Supermarkederne har dem ofte op til sommerferien, og jeg gætter på, at mange isenkramforretninger også har dem. Jeg har købt mine i Ikea.

ismaskine, is, DeLonghiHer til venstre kan du se et billede af den DeLonghi-ismaskine, som jeg brugte til af fremstille en lang række af isene. Den har en kompressor og kan derfor stå på et køkkenbord (eller i dette tilfælde i bryggerset, for den fylder og larmer en del). En af de største fordele ved sådan en type ismaskine er, at du kan lave is på under en halv time, hvis blot dine ingredienser er kolde. Isen er cremet og spiseklar, når du har kørt massen på maskinen, og maskinen behøver blot fem minutters hviletid, inden den er klar til at køre en ny portion.

Du kan også få billigere ismaskiner, men de er ofte uden kompressor, og her er det tit nødvendigt at nedfryse ismaskinens røreskål i adskillelige timer, inden du skal bruge den.

Glimt fra en sommerferie

wienersnitzel, svinekød, grill, grillspyd, spidskålssalat, dressing, sommermad

Jeg er godt i gang med at holde sommerferie, og med det fantastiske vejr, vi har haft den sidste uges tid, så har jeg været ekstra glad for, at jeg har is-tema i denne måned.

Vi får dog også spist andet, men det er ret simpel mad, der kommer på bordet for tiden, for jeg orker ikke at stå lang tid i køkkenet i denne varme. I stedet griller vi en del, og den anden dag fik vi for eksempel schnitzler, der blev serveret sammen med grøntsagsspyd, spidskålssalat og en dressing på græsk yoghurt, rygeost og hvidløg.

grillkylling, grillet kylling, kylling, grill, bbqKylling er en af vores yndlings-grillretter. Denne gang blev Løgismose-kyllingen smurt med en sød og stærk bqq-sauce, som vi købte i New York. Mmm!

grillet skrubbe, grill, blomkål, blomkålssalat

Da vi var på torvet i lørdags, smuttede vi forbi en af fiskeboderne og købte et par skrubber med hjem, og de blev smidt på grillen samme aften og derefter serveret sammen med pickles og blomkålssalat.

squashPå selvsamme torvedag købte jeg også bær og grøntsager – blandt andet disse tre store squash, der kostede 20 kr i alt. Skeen, der ligger ved siden af, er en stor spiseske… jo, det er et godt køb :)

rugbrød, brød, kernebrød, bagværk, kerner De første dage har vi primært fået rugbrødsmadder til frokost – enten med ovenstående, der er et hurtigt kernerugbrød, eller LCHF-kernebrødet med sesamfrø og hørfrø.

laksemad, varmrøget laks, laksecreme, skyr, smørrebrød, pålæg

Vi købte varmrøget laks i fiskeboden til torvedag og lavede denne ultrasimple laksesalat ved at røre laksen med skyr og smage til med salt og citronsaft.

pølsemad, spegepølse, radisecreme, creme, radisetopping, rygeost. skyr, smørrebrød, pålæg

Jeg havde også en håndfuld radiser, som jeg skar i små stykker og blandede med rygeost, skyr og mayonnaise, og så kunne det bruges som topping på en pølsemad.

øl, Fanø Vestkyst, dansk øl

… nåja, og så er det jo ferie, så der er også plads til at dele en øl til frokosten :-)

krebsehalesalat, krebsehaler, Gilleleje

Der har også være tid til et par udflugter – blandt andet til Gilleleje, hvor gemalen og jeg spiste frokost en dag. Vi købte en portion krebsehalesalat hos en af fiskehandlerne og smurte et par madder, som vi spiste nede ved havnen.

fiskefrikadelle, frikadelle, fisk, GillelejeNåja, og en fiskefrikadellemad blev det også til – med remo selvfølgelig!

Malerklemmen, DyndetJeg har også været forbi Malerklemmen – et hyggeligt lille traktørsted på Midtsjælland, som serverer udmærkede frokostanretninger. Jeg savnede lidt mere grønt på tallerkenen, men ellers var det udmærket til prisen, og både service og omgivelserne er helt i top.

Dyndet… og så skulle man da være et skarn, hvis man ikke gik sig en tur i området bagefter, for her er rigtig smukt. Der var flere, der soppede rundt i vandet, da jeg gik tur ved søen.

isterninger med blomsterSå er det selvfølgelig heller ikke alle is-projekter, der er usunde… jeg har blandt andet moret mig med at putte blomster i isterningerne…

vin, vine, rødvin, hvidvin, rosévin… og så har vi også smagt på lidt Rhône-vin, som jeg vil fortælle lidt mere om en anden dag.

Vinderen af stavblenderen

randomSå er konkurrencen om stavblenderen afsluttet, og jeg har fundet en vinder! Eller rettere – random.org har, for det var den hjemmeside, jeg brugte til at trække en tilfældig vinder blandt de 257, der valgte at deltage.

Vinderen blev nr. 100 – nok bedre kendt som Pia Grunnet Lauritzen. Stort tillykke! Jeg har sendt en mail til dig :)

Tak til alle, der deltog! Jeg håber, I også er friske på at lege med en anden gang, når jeg finder på noget nyt, der kan udloddes :)