Vind en middag i København eller Aarhus

Restaurant Rebel, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVil du gerne vinde en middag på en restaurant i København eller Aarhus?

Jeg blev for nylig kontaktet af Early Bird i anledning af, at de har lanceret en helt ny app. Early Bird er kort fortalt en bookingside, der samarbejder med en lang række restauranter, der gerne vil sælge dagens sidste, ledige borde. Booker man bord – på dagen – via Early Bird bliver prisen 1/3 lavere. Jeg har brugt bookingsiden flere gange, og det er en fin måde at spare penge på, hvis man er spontan eller bare har mod på at vente til selve dagen med at finde ud af, hvor man vil spise om aftenen. Den nye app skal gøre det endnu lettere at få et overblik over dagens udvalg og dermed også let og hurtigt at finde frem til aftenens spiseoplevelse.

Hvis du sidder og tænker, at det koncept er lige noget for dig, så kan du deltage i konkurrencen om et gavekort til Early Bird på 700 kr, som de giver til vinderen. Du skal blot skrive en kommentar til dette indlæg, hvor du fortæller hvilken af restauranterne, du helst vil spise på, hvis du vinder gavekortet.

Konkurrencen kører frem til søndag den 8. maj kl. 21.00.

 

Roskilde rykker på madfronten

Roskilde DomkirkeRoskilde er på mange måder en dejlig by, men på ét punkt har det haltet en del gennem årene, og det er på madfronten. Bevares – der er skam dejlige restauranter som Restaurant Mumm og Restaurant Vigen, men der er manglet et bredere (og bedre) udvalg af restauranter i mellemprisklassen. Og udvalget af råvarer kunne også være bedre. Jojo, vi har skam torvedag onsdag og lørdag, hvor der især i sommerhalvåret er et ganske pænt udvalg af lokale råvarer, men så har man som fuldtidsarbejdende reelt set kun lørdag formiddag til at handle ind i.

Men det er heldigvis ved at ændre sig. I løbet af de sidste par år – og især det seneste års tid – er der dukket adskillelige nye butikker og spisesteder op i byen. Her er en lille rundtur til de nye steder. Vi starter med butikkerne.

Landmad RoskildeLandmad
Sidste år åbnede Landmad – en hyggelig delikatesseforretning, der også har et caféområde samt lokaler oven på, man også kan benytte. Jeg har besøgt stedet flere gange, og de har et fint udvalg af varer – især lokalt producerede – der blandt andet omfatter øl, økologisk kød og syltede sager. Selve butikken kommer jeg nok ikke til at benytte så meget, da jeg foretrækker at lave mange af tingene selv, men jeg overvejer at prøve caféen på et tidspunkt. Uanset hvad så er det en hyggelig butik, hvor der er god mulighed for at finde en skøn værtsgave eller lidt lækkert til weekenden. Landmad ligger i Skomagergade.

fiskehandler Roskilde, Kuberts FiskKuberts Fisk
Området omkring Støden – der hvor Slagter Frimann i forvejen ligger – er ved at udvikle sig til et lille eldorado af madbutikker. Den 1. april fik Roskilde ENDELIG en fiskehandler igen, og det var heldigvis ikke en aprilsnar men måske den butiksåbning, jeg har glædet mig mest til i år. For sævan hvor har vi manglet en fiskehandler. Der plejer ganske vist at være 2-3 habile fiskeboder til torvedag, men som sagt – hvis man ikke lige har tid om lørdagen… Gemalen og jeg kiggede forbi Kuberts Fisk på åbningsdagen og købte lidt gode sager – blandt andet en aldeles glimrende fiskefars. Den skal jeg købe mere af på et andet tidspunkt.

Conditoriet RoskildeConditoriet
Tæt på Kuberts Fisk – på den anden side af slagterbutikken – er der også åbnet en bager/konditori/café ved navn Conditoriet. Jeg har ikke besøgt stedet endnu, men det lyder lovende. Du kan læse mere om stedet i den lokale avis.

Lauras Bakery og Emmery’s
Conditoriet er ikke eneste bager, der er åbnet i Roskilde i løbet af det sidste års tid. Sidste sommer åbnede Lauras Bakery over for ostebutikken Caseus, og i starten af året åbnede Emmery’s en butik ved siden af Domapoteket. Jeg læste i går i den lokale avis, at Emmery’s har fået den bedste butiksåbning nogensinde i kædens historie i Roskilde, så der har åbenbart været et udækket behov for spændende brød i byen.

Flere butikker på vej
Der kommer efter sigende flere butikker i området omkring Støden, men det ser pt. ud til, at der går noget tid, før flere åbner.

DisOtto, restaurant, pizzeria, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Roskilde, pizzeria i RoskildeDisOtto
Take away-scenen i Roskilde har været virkelig skuffende i mange år. Udvalget har indtil nu primært bestået af masser af grillmad og middelmådige pizzaer, enkelte glimrende sushisteder samt nogle få thairestauranter og indiske spisesteder af blandet kvalitet. Det har så også betydet, at jeg i mange år kun spiste take away én dag om året (ja, 1. januar ligesom alle andre), da jeg kunne lave maden billigere, bedre og hurtigere selv. Hvem gider at bestille take away, når det alligevel tager en time, før det bliver leveret?

Men så åbnede DisOtto på Køgevej for et par måneder siden… Det lille pizzeria ejes af to brødre, der havde pizzeriaet Da Marco É Paolo for nogle år tilbage. Desværre valgte de at lukke den for at tage på madeventyr i en anden by, men nu er de tilbage, og det er jeg meget glad for. De kan nemlig bage rigtig italienske pizzaer, og de udgør en reel trussel mod min aversion mod take away-mad. Damn it…

WHY Food and Cocktails, restaurant, restauranter i Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelseWHY Food & Cocktails
Sidste efterår fik Roskilde et nyt spisested, der både serverer cocktails og dansk-asiatisk fusionsmad. WHY Food & Cocktails ligger i de gamle Gimle-lokaler (som sidenhen blev til Bjergtrolden, og som nu er – ja – WHY Food & Cocktails). Stedet er rasende hyggeligt indrettet, og det er dejligt med en helt ny type spisested i byen, som tilmed er friske på at ryste nogle drinks. Mere af det, tak!

Skänk, vinbar, Roskilde, restauranter i RoskildeSkänk
Nu vi er ved drikkevarer, så kan jeg ikke undgå at nævne Skänk. Vinbaren har ganske vist eksisteret et par år nu og er lige på grænsen til at være ‘for gammel’ til denne liste, men det er byens første og eneste vinbar, og den er virkelig et besøg værd. Lækre vine og dejlig tapas.

Restaurant Upstairs, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeRestaurant Upstairs
Jeg efterlyste i starten af indlægget flere lødige restauranter i mellemprisklassen, og det er der også kommet gennem de sidste par år. Restaurant Upstairs åbnede for et par år siden i Skomagergade. Her kan du få et glimrende måltid mad til en ganske fornuftig pris. Vær dog lige opmærksom på, at det er provinsportioner, der er tale om – der er fyldt godt op på tallerkenen – så jeg vil anbefale, at du venter med at bestille dessert, indtil du ved, om du stadig er sulten på det tidspunkt :)

Pipers Hus, restaurant, restauranter i Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelsePipers Hus
Mange roskildensere har gennem årene undret sig over, hvorfor den lille hyggelige pavillon i Byparken ikke blev brugt som restaurant, men det ændrede sig heldigvis for et par år siden, da stedet blev forvandlet til Pipers Hus. Spisestedet ligger ikke blot i naturskønne omgivelser – de serverer også ganske lækker mad til en fornuftig pris, og så gør de en del ud af at afholde temaaftener, der passer til årstiden.

Sagafjord, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeSagafjord
Det er muligvis lidt snyd at tage bådrestauranten Sagafjord med, for den har eksisteret i mange år, men sidste forår fik den sig en virkelig tiltrængt fornyelse, da Cofocokæden overtog driften af restauranten. Jeg prøvede en af deres aftensejlture inkl. mad, og det var en klar forbedring i forhold til de tidligere forhold – både mht. kvaliteten samt udvalget af retter.

Restaurant Moehr, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeRestaurant Moehr
Restaurant Moehr åbnede ved siden af Landmad i slutningen af 2015. Restauranten fokuserer på lokale råvarer og laver enkel gourmetmad til en fornuftig pris. Da gemalen og jeg spiste der, var oplevelsen desværre noget blandet (fra det geniale til det kiksede), men jeg har kun hørt godt om restauranten fra venner og familie, så stedet får en chance mere på et andet tidspunkt.

Bone's, Bone's i Roskilde, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeFamilierestauranter
Der er også kommet et pænt udvalg af nye familierestauranter i Roskilde gennem de seneste år. Det er ikke en kategori, der interesserer mig synderlig meget, da jeg både synes, at der er nok af den type restauranter i forvejen, samt at man sjældent får en særlig interessant spiseoplevelse sådan et sted. Men jeg har både besøgt Bone’s (skønne spareribs, dårlig bøf) og Restaurant Flammen (glimrende oplevelse, men jeg er bare ikke til buffetrestauranter). Sidstnævnte har i øvrigt fået en lokal pendant, Restaurant Ilden, der lige akkurat nåede at åbne, inden kæderestauranten fra Jylland gjorde sit indtog.

Café 48 RoskildeHvad har jeg glemt?
Ovenstående liste er ikke en fyldestgørende liste over alle de spisesteder og butikker, der er åbnet i løbet af de sidste to år i Roskilde. Der er helt sikkert steder, jeg har overset eller bare ikke ved noget om – for eksempel Café 48, som jeg stødte på i forgårs i Algade tæt på Domapoteket. Jeg tror, den åbnede i sidste måned, men jeg aner intet om stedet. Der er også åbnet en italiensk restaurant, That’s Amore, der ligger ved siden af Kuberts Fisk i Støden. Den restaurant har jeg heller ikke besøgt og har indtil videre hørt blandet om, så den står ikke øverst på ‘to-do-listen’. Til gengæld har jeg flere gange overvejet at smutte forbi Hédins Mad og Smil, der ligger i Hersegade. Det virker som et hyggeligt lille sted med enkel og uprætentiøs mad.

Mine yndlingskrydderier

bbq-rub, krydderiblanding, paprika, chili, cayennepeber, rørsukkerJeg elsker krydderier og ikke mindst mad med masser af smag. Derfor har jeg naturligvis også en række yndlingskrydderier. Udvalget ændrer sig ind imellem, men pt. er nedenstående de krydderier, jeg holder mest af.

Ved nogle af krydderierne har jeg nævnt bestemte producenter. De er udelukkende nævnt, fordi det er lige præcis deres udgave af krydderiet, jeg bedst kan lide og ikke fordi producenterne har betalt for at være med i dette indlæg.

Der er i øvrigt kun fokus på tørrede krydderier i dette blogindlæg  – skulle jeg tage de friske krydderier med, ville listen se anderledes ud, men det kan være, jeg laver en tilsvarende liste over friske krydderurter til sommer.

timianFørste krydderi er faktisk hjemmedyrket – nemlig timian. Jeg elsker timian og bruger det meget ofte i madlavningen. Vi har en timianplante med storhedsvanvid på terrassen. Den nægter at være i krydderurtebedet med de andre krydderurter og har i stedet valgt at slå sig ned ved siden af! Vi klipper den jævnligt til (mest lige så meget for overhovedet at kunne komme ud af terrassedøren!), og i den forbindelse tager jeg altid timiankvistene med indenfor og lader dem tørre en dags tid, inden jeg gnider timianen af og putter på glas.

Timian passer til mange råvarer, og så er det naturligvis praktisk, at vi er selvforsynende på det punkt.

sød paprikaDa jeg første gang stødte på sød paprika fra Mill & Mortar, var det kærlighed ved første blik. Ikke alene er det et virkelig smukt krydderi – den søde paprika har også en fantastisk smag, der blandt andet egner sig fortrinlig til grill-retter. Den indgår derfor også tit, når vi laver BBQ-inspirerede retter. Det er ikke så tit, jeg støder på dette krydderi i butikkerne, så når jeg gør, køber jeg som regel 2-3 bøtter med det samme, så jeg altid har noget på lager.

Jeg er også glad for røget paprika og har for nylig købt en udgave fra Mill & Mortar, men jeg har endnu ikke prøvet den, så jeg ved ikke, om den er lige så skøn som den søde udgave.

chili, arbol, ancho, pasillaChili kan være mange ting. Det indså jeg for alvor, da jeg havde mexicansk benspænd, hvor jeg eksperimenterede med forskellige slags chili. Her faldt jeg pladask for de tørrede chilier, som Cool Chile sælger, for de har mange forskellige styrkegrader. Chili behøver ikke at være stærk – der findes også chilier, der er milde, men som giver en fin dybde til retterne. Jeg har derfor altid pasilla og ancho chili fra denne producent på lager – samt chipotle og arbol chili, som begge er noget stærkere. De er især skønne at bruge til grill-retter.

Jeg ved ikke, om man kan købe Cool Chiles produkter i Danmark længere, så de sidste par år har jeg bestilt direkte fra deres hjemmeside.

verdens bedste karrySidste år havde jeg karry-benspænd, og i den forbindelse prøvede jeg blandt andet at blande min egen karry. Den blev ganske god, men den blev nu overtrumfet af verdens bedste karry, som jeg fik tilsendt en prøve af og derefter er gået over til at købe lige siden. Det er en karry, der har en smuk gyldengul farve og en herlig sammensætning, så den både føles rund og forholdsvis kraftig på samme tid – uden at blive skarp eller bitter som visse karryblandinger gør. Den skal også bestilles på nettet, for jeg har endnu ikke set den i fysiske butikker endnu.

fennikelfrøEt andet af mine yndlingskrydderier er fennikelfrø. De går blandt andet rigtig godt sammen med svinekød men er også skønne, hvis man rister dem og bruger dem oven på grøntsagssupper eller i brød. Jeg har som sådan ikke en yndlingsproducent af dette krydderi – i øjeblikket bruger jeg fennikelfrø fra Urtekram og de er ganske glimrende.

stjerneanisEn af mine absolutte yndlingskrydderier bruger jeg faktisk utrolig sjældent i madlavningen, og det er stjerneanis. Jeg ELSKER duften af stjerneanis og tager dem ind imellem frem fra krydderiskuffen kun for at snuse til dem (… don’t ask!). Det er dog samtidig også et krydderi, der kan være svær at bruge i madlavningen, så stjerneanis bruger jeg mest til syltning og til gryderetter.

kanel, ingefærFor et par måneder siden havde jeg et ingefær- og kanel-benspænd. Ingefær kan jeg godt lide, men kanel er ganske enkelt et must have i mit køkken. Jeg sværger til den stødte kanel fra Urtekram – den smager fantastisk og det er rigtig kanel – ikke den der skumle udgave, som blev udråbt som sundhedsfarlig for et par år siden. Kanel kan både bruges i det søde og det salte køkken og på alle årstider (selvom de fleste nok forbinder kanel med vinter og i særdeleshed med jul).

vaniljekranse, småkage, julesmåkager, kage, dessert, jul, vanilje, rørsukker, smør, æg, mandler, hvedemel, citronerOg apropos jul… Sidst men ikke mindst er der vanilje… vel at mærke vaniljepulver. Læg mærke til, at jeg ikke skriver vaniljesukker – det bruger jeg efterhånden ekstremt sjældent. Jeg foretrækker i stedet vaniljepulver, og her køber jeg altid den fra Urtekram. Ind imellem bruger jeg også vaniljestænger, men det er først og fremmest vaniljepulver, jeg tyr til, når jeg laver desserter og kager – og ja, der kommer vanilje i utrolig mange af mine søde sager, for vanilje smager skønt!

Hvad er dine yndlingskrydderier?

 

Molekylær gastronomi – basissæt

molekylær gastronomi basissætHar du fulgt med i april måneds molekylær gastronomi-benspænd, så har du måske bemærket, at jeg flere gange har refereret til et molekylær gastronomi-sæt, som jeg har brugt undervejs – og det kan du nu se på ovenstående billede. Jeg fik det af gemalen sidste år og har gemt det til en særlig lejlighed – nemlig benspændet. Ok, det passer ikke helt – vi afprøvede en enkelt ting sidste år, som desværre gik galt, men mere om det senere i dette blogindlæg.

Sættet består af fem forskellige slags pulvere, en dvd med opskrifter, en engangssprøjte, små plastikpipetter, tre korte gummislanger, et sæt små måleskeer samt en lille ske med huller i (perfekt til at tage sfærer og kaviar op af vandbad).

Opskrifterne er overraskende enkle og lette at gå til. Jeg skelede lidt til dem i forbindelse med blandingsforhold, men lavede mine egne fortolkninger. På et eller andet tidspunkt må jeg dog prøve et par stykker af opskrifterne.

Pulverne er pakket i små poser, så mængden passer med de opskrifter, der er nævnt i hæftet. Det er ret praktisk, for i molekylær gastronomi er det vigtigt at være meget præcis, når man bruger de forskellige typer pulvere, og der er derfor mange, der anbefaler en vægt, der kan for eksempel kan afveje ½ g.

sprøjteHvad er let at lave?
Hvis du vil kaste dig ud i molekylær gastronomi, vil jeg anbefale dig at lave kaviar. Jeg prøvede både at lave en lakridskaviar og en portvinskaviar, og det var ret let. Det kræver en smule tålmodighed og forsigtighed, når man former selve kaviaren, men det kræver ikke alle mulige sære redskaber og sjældne ingredienser. Du skal bruge agar agar – det kan ind imellem købes i de store supermarkeder, og ellers kan du altid finde det hos en helsekost, og så skal du bruge en engangssprøjte – den kan du købe på apoteket. En anden ting, der er let at lave, er skum. Her har jeg kun lavet blæksprutte med korianderskum, men jeg var positivt overrasket over den lidt mere fast konsistens på skummet, hvilket gør det lettere at bruge til anretning.

Var der noget, der drillede?
Jep. Sfærer. Manner, de er drilske. Det var faktisk sfærer, vi prøvede at lave sidste år, og hvor det gik galt. Det skyldtes, vi brugte postevand, og det skal man ikke i Danmark, hvor der er meget kalk i vandet. Vi lavede et par forsøg i starten af måneden, der også gik galt, men heldigvis gik vores forsøg med ærte-sfærer rimelig godt. Jeg har ikke opgivet sfærer – dem vender jeg tilbage til igen en dag – men lige nu holder jeg en pause fra dem…

Er det et godt begyndersæt?
Jeg var positiv overrasket over sættet. Jeg var bange for, at opskrifterne ville være for komplicerede og krævede for mange specialvarer, men det var ikke tilfældet. Gummislangerne var jeg ikke så begejstret for – de var lidt bøvlede at bruge og svære at gøre rene bagefter – men ellers var det et glimrende basissæt, hvor jeg fik afprøvet stort set alt.

Nytårsforret – laksemousse med dildolie

laksemousse, rugblinis, blinis, forret, laks, creme fraiche, smør, husblas, lakserogn, hvedemel, æg, bagepulver, rugmel, dild, dildolieJeg håber, du har haft en dejlig nytårsaften. Vi fejrede årets sidste dag sammen med en lang række venner, og jeg havde snuppet opgaven med at lave nytårsforret til hele selskabet. Det blev til denne lille servering, som bestod af laksemousse, rugblinis og dildolie – toppet med lidt lakserogn. Denne nytårsforret kræver ikke så meget tid i køkkenet, da laksemoussen er ret simpel at lave og kan tilberedes dagen før, mens de små blinis kan steges et par timer før. Dildolien kan laves samme dag eller dagen før. Vi var 17 voksne og 6 børn, så jeg lavede 1½ portion laksemousse (men kunne nok godt have nøjedes med 1) og 2 portioner rugblinis (jeg udelod dog estragonen) til denne nytårsforret. Til dildolien brugte jeg 2 bundter frisk dild og 1 dl mild olivenolie.

Hvad vil det nye år byde på?
Det er jo altid et godt spørgsmål. Jeg er typen, der altid laver nytårsforsætter (og som regel også holder dem ;)). Jeg er endnu ikke 100% afklaret med, hvilke jeg skal lave på madfronten – bortset fra ét: Jeg har sat mig for at lære mere om italiensk vin! Hvem siger, at nytårsforsætter skal være kedelige? Jeg fortsætter med at lave benspænd, og benspændet for januar måned blogger jeg om i morgen. Jeg kan røbe, at det bliver spicy!

Hvad med dig? Har du et eller flere nytårsforsætter? Og hvad er det i så fald?