Mine yndlingskrydderier

bbq-rub, krydderiblanding, paprika, chili, cayennepeber, rørsukkerJeg elsker krydderier og ikke mindst mad med masser af smag. Derfor har jeg naturligvis også en række yndlingskrydderier. Udvalget ændrer sig ind imellem, men pt. er nedenstående de krydderier, jeg holder mest af.

Ved nogle af krydderierne har jeg nævnt bestemte producenter. De er udelukkende nævnt, fordi det er lige præcis deres udgave af krydderiet, jeg bedst kan lide og ikke fordi producenterne har betalt for at være med i dette indlæg.

Der er i øvrigt kun fokus på tørrede krydderier i dette blogindlæg  – skulle jeg tage de friske krydderier med, ville listen se anderledes ud, men det kan være, jeg laver en tilsvarende liste over friske krydderurter til sommer.

timianFørste krydderi er faktisk hjemmedyrket – nemlig timian. Jeg elsker timian og bruger det meget ofte i madlavningen. Vi har en timianplante med storhedsvanvid på terrassen. Den nægter at være i krydderurtebedet med de andre krydderurter og har i stedet valgt at slå sig ned ved siden af! Vi klipper den jævnligt til (mest lige så meget for overhovedet at kunne komme ud af terrassedøren!), og i den forbindelse tager jeg altid timiankvistene med indenfor og lader dem tørre en dags tid, inden jeg gnider timianen af og putter på glas.

Timian passer til mange råvarer, og så er det naturligvis praktisk, at vi er selvforsynende på det punkt.

sød paprikaDa jeg første gang stødte på sød paprika fra Mill & Mortar, var det kærlighed ved første blik. Ikke alene er det et virkelig smukt krydderi – den søde paprika har også en fantastisk smag, der blandt andet egner sig fortrinlig til grill-retter. Den indgår derfor også tit, når vi laver BBQ-inspirerede retter. Det er ikke så tit, jeg støder på dette krydderi i butikkerne, så når jeg gør, køber jeg som regel 2-3 bøtter med det samme, så jeg altid har noget på lager.

Jeg er også glad for røget paprika og har for nylig købt en udgave fra Mill & Mortar, men jeg har endnu ikke prøvet den, så jeg ved ikke, om den er lige så skøn som den søde udgave.

chili, arbol, ancho, pasillaChili kan være mange ting. Det indså jeg for alvor, da jeg havde mexicansk benspænd, hvor jeg eksperimenterede med forskellige slags chili. Her faldt jeg pladask for de tørrede chilier, som Cool Chile sælger, for de har mange forskellige styrkegrader. Chili behøver ikke at være stærk – der findes også chilier, der er milde, men som giver en fin dybde til retterne. Jeg har derfor altid pasilla og ancho chili fra denne producent på lager – samt chipotle og arbol chili, som begge er noget stærkere. De er især skønne at bruge til grill-retter.

Jeg ved ikke, om man kan købe Cool Chiles produkter i Danmark længere, så de sidste par år har jeg bestilt direkte fra deres hjemmeside.

verdens bedste karrySidste år havde jeg karry-benspænd, og i den forbindelse prøvede jeg blandt andet at blande min egen karry. Den blev ganske god, men den blev nu overtrumfet af verdens bedste karry, som jeg fik tilsendt en prøve af og derefter er gået over til at købe lige siden. Det er en karry, der har en smuk gyldengul farve og en herlig sammensætning, så den både føles rund og forholdsvis kraftig på samme tid – uden at blive skarp eller bitter som visse karryblandinger gør. Den skal også bestilles på nettet, for jeg har endnu ikke set den i fysiske butikker endnu.

fennikelfrøEt andet af mine yndlingskrydderier er fennikelfrø. De går blandt andet rigtig godt sammen med svinekød men er også skønne, hvis man rister dem og bruger dem oven på grøntsagssupper eller i brød. Jeg har som sådan ikke en yndlingsproducent af dette krydderi – i øjeblikket bruger jeg fennikelfrø fra Urtekram og de er ganske glimrende.

stjerneanisEn af mine absolutte yndlingskrydderier bruger jeg faktisk utrolig sjældent i madlavningen, og det er stjerneanis. Jeg ELSKER duften af stjerneanis og tager dem ind imellem frem fra krydderiskuffen kun for at snuse til dem (… don’t ask!). Det er dog samtidig også et krydderi, der kan være svær at bruge i madlavningen, så stjerneanis bruger jeg mest til syltning og til gryderetter.

kanel, ingefærFor et par måneder siden havde jeg et ingefær- og kanel-benspænd. Ingefær kan jeg godt lide, men kanel er ganske enkelt et must have i mit køkken. Jeg sværger til den stødte kanel fra Urtekram – den smager fantastisk og det er rigtig kanel – ikke den der skumle udgave, som blev udråbt som sundhedsfarlig for et par år siden. Kanel kan både bruges i det søde og det salte køkken og på alle årstider (selvom de fleste nok forbinder kanel med vinter og i særdeleshed med jul).

vaniljekranse, småkage, julesmåkager, kage, dessert, jul, vanilje, rørsukker, smør, æg, mandler, hvedemel, citronerOg apropos jul… Sidst men ikke mindst er der vanilje… vel at mærke vaniljepulver. Læg mærke til, at jeg ikke skriver vaniljesukker – det bruger jeg efterhånden ekstremt sjældent. Jeg foretrækker i stedet vaniljepulver, og her køber jeg altid den fra Urtekram. Ind imellem bruger jeg også vaniljestænger, men det er først og fremmest vaniljepulver, jeg tyr til, når jeg laver desserter og kager – og ja, der kommer vanilje i utrolig mange af mine søde sager, for vanilje smager skønt!

Hvad er dine yndlingskrydderier?

 

Molekylær gastronomi – basissæt

molekylær gastronomi basissætHar du fulgt med i april måneds molekylær gastronomi-benspænd, så har du måske bemærket, at jeg flere gange har refereret til et molekylær gastronomi-sæt, som jeg har brugt undervejs – og det kan du nu se på ovenstående billede. Jeg fik det af gemalen sidste år og har gemt det til en særlig lejlighed – nemlig benspændet. Ok, det passer ikke helt – vi afprøvede en enkelt ting sidste år, som desværre gik galt, men mere om det senere i dette blogindlæg.

Sættet består af fem forskellige slags pulvere, en dvd med opskrifter, en engangssprøjte, små plastikpipetter, tre korte gummislanger, et sæt små måleskeer samt en lille ske med huller i (perfekt til at tage sfærer og kaviar op af vandbad).

Opskrifterne er overraskende enkle og lette at gå til. Jeg skelede lidt til dem i forbindelse med blandingsforhold, men lavede mine egne fortolkninger. På et eller andet tidspunkt må jeg dog prøve et par stykker af opskrifterne.

Pulverne er pakket i små poser, så mængden passer med de opskrifter, der er nævnt i hæftet. Det er ret praktisk, for i molekylær gastronomi er det vigtigt at være meget præcis, når man bruger de forskellige typer pulvere, og der er derfor mange, der anbefaler en vægt, der kan for eksempel kan afveje ½ g.

sprøjteHvad er let at lave?
Hvis du vil kaste dig ud i molekylær gastronomi, vil jeg anbefale dig at lave kaviar. Jeg prøvede både at lave en lakridskaviar og en portvinskaviar, og det var ret let. Det kræver en smule tålmodighed og forsigtighed, når man former selve kaviaren, men det kræver ikke alle mulige sære redskaber og sjældne ingredienser. Du skal bruge agar agar – det kan ind imellem købes i de store supermarkeder, og ellers kan du altid finde det hos en helsekost, og så skal du bruge en engangssprøjte – den kan du købe på apoteket. En anden ting, der er let at lave, er skum. Her har jeg kun lavet blæksprutte med korianderskum, men jeg var positivt overrasket over den lidt mere fast konsistens på skummet, hvilket gør det lettere at bruge til anretning.

Var der noget, der drillede?
Jep. Sfærer. Manner, de er drilske. Det var faktisk sfærer, vi prøvede at lave sidste år, og hvor det gik galt. Det skyldtes, vi brugte postevand, og det skal man ikke i Danmark, hvor der er meget kalk i vandet. Vi lavede et par forsøg i starten af måneden, der også gik galt, men heldigvis gik vores forsøg med ærte-sfærer rimelig godt. Jeg har ikke opgivet sfærer – dem vender jeg tilbage til igen en dag – men lige nu holder jeg en pause fra dem…

Er det et godt begyndersæt?
Jeg var positiv overrasket over sættet. Jeg var bange for, at opskrifterne ville være for komplicerede og krævede for mange specialvarer, men det var ikke tilfældet. Gummislangerne var jeg ikke så begejstret for – de var lidt bøvlede at bruge og svære at gøre rene bagefter – men ellers var det et glimrende basissæt, hvor jeg fik afprøvet stort set alt.

Nytårsforret – laksemousse med dildolie

laksemousse, rugblinis, blinis, forret, laks, creme fraiche, smør, husblas, lakserogn, hvedemel, æg, bagepulver, rugmel, dild, dildolieJeg håber, du har haft en dejlig nytårsaften. Vi fejrede årets sidste dag sammen med en lang række venner, og jeg havde snuppet opgaven med at lave nytårsforret til hele selskabet. Det blev til denne lille servering, som bestod af laksemousse, rugblinis og dildolie – toppet med lidt lakserogn. Denne nytårsforret kræver ikke så meget tid i køkkenet, da laksemoussen er ret simpel at lave og kan tilberedes dagen før, mens de små blinis kan steges et par timer før. Dildolien kan laves samme dag eller dagen før. Vi var 17 voksne og 6 børn, så jeg lavede 1½ portion laksemousse (men kunne nok godt have nøjedes med 1) og 2 portioner rugblinis (jeg udelod dog estragonen) til denne nytårsforret. Til dildolien brugte jeg 2 bundter frisk dild og 1 dl mild olivenolie.

Hvad vil det nye år byde på?
Det er jo altid et godt spørgsmål. Jeg er typen, der altid laver nytårsforsætter (og som regel også holder dem ;)). Jeg er endnu ikke 100% afklaret med, hvilke jeg skal lave på madfronten – bortset fra ét: Jeg har sat mig for at lære mere om italiensk vin! Hvem siger, at nytårsforsætter skal være kedelige? Jeg fortsætter med at lave benspænd, og benspændet for januar måned blogger jeg om i morgen. Jeg kan røbe, at det bliver spicy!

Hvad med dig? Har du et eller flere nytårsforsætter? Og hvad er det i så fald?

Giraffodring

giraffer, giraffodring, Odense ZooHar du prøvet at fodre giraffer? Tidligere på ugen havde gemalen og jeg bryllupsdag, og det fejrede vi ved at tage fri et par dage, så vi kunne suse til Fyn til et slotsophold, som jeg købte tidligere på året.

Først gjorde vi dog holdt ved Odense ZOO. Vi elsker at besøge zoologiske haver og akvarier, så det var et oplagt udflugtsmål, da vi kiggede på, hvad der var værd at lave på Fyn. Jeg så også straks, at man kan købe billetter til giraffodring i Odense Zoo, hvilket betyder, at du får mulighed for at håndfodre girafferne. Det måtte vi naturligvis prøve!

giraffer, giraffodring, Odense ZooJeg kender ikke maxgrænsen for, hvor mange der kan være med til at fodre giraffer, men den dag var vi fire voksne og ét barn, og det fungerede rigtig fint. Lige så snart vi trådte op på platformen, kom de nysgerrige giraffer hen for at se, hvad vi kunne byde på.

giraffer, giraffodring, Odense ZooVi afsprittede hænderne, inden vi fik en stor portion foderpiller, som vi håndfodrede girafferne med. Giraffer har ikke tænder i overmunden, så vi behøvede ikke at bekymre os om, hvorvidt vi risikerede at blive bidt i hånden.

giraffer, giraffodring, Odense ZooDet var dog lidt overvældende at have sådan en stor, ivrig mule til at æde direkte af ens hånd – og hvis man trak sig lidt tilbage, kom den lange tunge frem :)

En rigtig sjov oplevelse. Giraffer er fascinerende dyr, og det var lidt underligt pludselig at være i øjenhøjde med de 5-6 meter høje dyr. Men hvem kan stå for de smukke, elegante dyr med de bløde muler?

Odense ZOO er en hyggelig, lille zoologisk have, som vi nød at gå rundt i bagefter. Du kan se flere billeder fra vores besøg i galleriet herunder.

Julefred

glaskuglerJulefreden har sænket sig over det lille hjem. De sidste par dage er gået med at slappe af, høre julemusik, pakke gaver ind, spille computer- og brætspil, læse bøger, træne, lave klassikere såsom risengrød og i det hele taget tage det stille og roligt.

Lige nu er jeg ved at forberede en hvidvinsgløgg til i aften, hvor vi skal se julefilm sammen med et vennepar, og så er jeg i gang med et par hjemmelavede gaver til i morgen. Vil du have inspiration til hyggelige hjemmesyltede gaver, så kig i syltekategorien.

Jeg vil benytte lejligheden til at ønske dig og dine kære en rigtig glædelig jul. Jeg håber, I får en hyggelig aften, noget godt at spise og ikke mindst ro og fred til at nyde aftenen i fulde drag.

RIGTIG GLÆDELIG JUL!