Reje-tacos med avokado

reje-tacos, mexicansk, skaldyr, rejer, tacos, avokado, creme fraiche, chili, chilisauce, løg, epazoteDisse reje-tacos serverede jeg samme aften som de vegetar-tacos, jeg bloggede om i går. Det er ret begrænset, hvad jeg har prøvet af mexicansk mad med skaldyr, men det kan man nu sagtens. Jeg havde egentlig planer om at bruge mellemstore rejer til disse reje-tacos, men så stødte jeg på nogle små rejer i fryseren, som trængte til at blive brugt (rejerne – ikke fryseren!), og så røg de i retten i stedet.

Jeg har brugt et mexicansk krydderi i denne ret – ezapote. Det smager lidt som en blanding af citron og dild og passer derfor godt til fisk og skaldyr. Jeg syntes dog ikke, det smagte så kraftigt, så kan du ikke skaffe det, kan det godt udelades. Sidst men ikke mindst er der tomatillo-sauce, der også er en mexicansk specialitet. Tomatillo er en form for tomater, og du kan derfor erstatte denne med en tomat-salsa.

Jeg brugte selvfølgelig hjemmelavede tacos til disse reje-tacos, og jeg kan kun anbefale at lave dem selv.

Reje-tacos med avokado
3-4 stk.

200 g rejer
Smør
1 fed hvidløg
2 tsk epazote (kan udelades)
Kornene fra ½ majskolbe

½-1 avokado i tern
Limesaft
Tomatillo-salsa (eller evt. en anden mild salsa)
Stærk chilisauce – gerne jalapenos

Smelt smør på en pande og svits hvidløget i et halvt minut ved mediumvarme. Tilsæt rejerne og lad dem stege et par minutter. Tilsæt dernæst majskornene og evt. epazote. Lad det simre videre i nogle minutter, indtil majskornene er møre.

Når du skal samle dine reje-tacos, lægger du dine tacos på et fad eller fordeler dem på tallerkner. Fordel rejefyldet på dine tacos – så fyldet ligger i en stribe på midten af hver taco – og top dem med lidt creme fraiche, tomatillo-sauce, chilisauce og limesaft. Spis dine reje-tacos med det samme.

Note: Dejlige saftige reje-tacos, hvor rejerne bliver suppleret af en god sødme fra majsene kombineret med den stærke chilisauce og de milde avokadotern. Lækker taco-variant!

Blækspruttesalat med mynte og koriander

blækspruttesalat, salat, forret, skaldyrssalat, skaldyr, blæksprutter, mynte, koriander, lime, peberfrugtJeg er ret pjattet med skaldyr og i særdeleshed blæksprutter, så da vi var på ferie i Frankrig, udnyttede jeg muligheden for at lave denne blækspruttesalat. Blæksprutter er nemlig ikke så lette at få fat på i Danmark, medmindre du har en sød fiskehandler i nærheden, der vil skaffe dem til dig. Heldigvis har vi fået en fiskehandler i byen for et par måneder siden, som gerne vil bestille dem hjem til mig, men er du på ferie i Middelhavsområdet, er det helt normalt, at de større supermarkeder og fiskeboder har et pænt udvalg af blæksprutter.

Den type blæksprutte, jeg har brugt i denne blækspruttesalat, har jeg ikke set herhjemme, men du kan sagtens bruge danske blæksprutter.

Blækspruttesalat med mynte og koriander
forret til 6-7 personer

3 mediumstore danske blæksprutter
olie til stegning
en rød peberfrugt, renset og skåret i meget små tern
et halvt bundt koriander
et halvt bundt mynte
saften fra 1-2 lime
3-4 spsk olivenolie
salt og peber

Skyl blæksprutterne. Fjern derefter ‘vingerne’ og hovedet på hver blæksprutte. Gem hovedet – du kan bruge det til friterede blæksprutter. Træk resten af skindet af blækspruttekroppene og fjern indmaden og den fine hinde, der sidder inde i selve blækspruttekroppene.Skyl blæksprutterne godt igen og skær dem i stykker på max 2 cm længde og lad dem dryppe af. Hæld olie på en pande og varm det godt op. Lynsteg blæksprutterne til de er møre – det tager typisk 15-30 sekunder afhængig af, hvor varm panden er, og hvor tykke blækspruttestykkerne er. Pas på, du ikke steger dem for længe, da de så bliver hårde og seje.

Fordel blækspruttestykkerne i et fad sammen med peberfrugtstykkerne. Skyl krydderurterne og hak dem fint, inden du drysser dem over blæksprutterne. Hæld limesaft og olivenolie over din blækspruttesalat og vend det hele godt, så dressing og krydderurter bliver jævnt fordelt. Smag til med salt og peber.

Note: Superfrisk og lækker blækspruttesalat, hvor mynte, koriander og lime giver skaldyrssalaten en skøn sommerlig smag med et syrligt strejf. Du kan spise salaten, som den er, eller du kan kombinere den med lidt ristet baguette.

Vi drak en hvidvin til – endda en, jeg havde medbragt hjemmefra, da jeg havde købt den hos min lokale vinpusher efter at bedt om en vin, der passede til ingredienserne i min blækspruttesalat. En rigtig dejlig vin, som gik godt sammen med retten, da den både tog hensyn til de friske funky krydderier, den milde blæksprutte samt den sødmefulde peberfrugt.

hvidvin

Takoyaki – indbagt blæksprutte

takoyaki, indbagt blæksprutte, hvedemel, æg, dashi, forårsløg, mayonnaise, skaldyr, snack, katsoubushi, okonomi-sauceTakoyaki er japansk streetfood – det var i hvert fald i en japansk foodtruck, jeg stødte på retten første gang. Det skete, da en japansk bekendt lokkede mig til at prøve takoyaki under en rejse i Japan, og selvom jeg fik brændt tungen (da midten kan blive ret varm), så var jeg yderst fascineret af den lækre og snaskede snack. Da jeg researchede retter til den japanske middag, jeg arrangerede i lørdags (hvor gæsterne blandt også fik ramen med oksekød og svampe samt en sake-drink), faldt jeg over en opskrift på Takoyaki hos Japan Centre, og så måtte jeg bare lave det!

Jeg modificerede opskriften, da jeg undlod syltet ingefær og tempuraflager i fyldet samt tangpulver som en del af pynten, men resultatet blev ganske godt.

Takoyaki laves selvfølgelig i en hel særlig stegeplade, men her er det godt at være dansker, for du kan sagtens bruge en æbleskivepande (så bliver den også brugt flere gange om året ;)). Æbleskiver er lidt mindre end de takoyaki, jeg fik i Japan, men det gør ikke noget – så får du bare lidt flere. I opskriften herunder er der taget højde for, at de bliver stegt i en æbleskivepande.

Takoyaki
16-18 stk.

200 g hvedemel
2 æg
4½ dl vand
½ tsk dashipulver
lidt salt
rapsolie til stegning

Fyld:
100-150 g frisk, renset blæksprutte, skåret i tern (2 x 2 cm)
1 forårsløg, skåret i tynde ringe
evt. syltet ingefær

Pynt:
okonomi-sauce (eller tonkatsu-sauce)
japansk mayonnaise
katsoubushi-flager

Start med at hælde lidt olie i en gryde eller på en pande. Varm det op og svits blæksprutteternene i 15-20 sekunder, så de ikke længere har et gennemsigtigt skær. Tag dem af varmen.

Rør dejen sammen og hæld den gerne på en kande med en tynd hældetud, da det så er lettere at dosere. Varm en æbleskivepande op – helst ved mediumvarme, for den må endelig ikke være for varm, når du steger dine takoyaki. Pensl hvert hul i æbleskivepanden med rapsolie og fyld så hvert hul med dej. Put derefter lidt blæksprutte og forårsløg i hver dejfordybning.

takoyaki, indbagt blæksprutte, hvedemel, æg, dashi, forårsløg, mayonnaise, skaldyr, snack, katsoubushi, okonomi-sauceVent lidt, indtil kuglerne har fået lidt skorpe og vend så dejkuglerne halvt (se billede). Jeg opdagede hurtigt, at takoyaki ikke hæver lige så meget som æbleskiver, så når kuglerne er drejet halvt, tilsætter du lidt mere dej til hver fordybning (evt. med en spiseske). Og til sidst drejer du kuglen helt, så dejen kan lukke den sidste åbning.

takoyaki, indbagt blæksprutte, hvedemel, æg, dashi, forårsløg, mayonnaise, skaldyr, snack, katsoubushi, okonomi-sauceDerefter skal takoyaki stege nogle minutter. Sørg for at vende dem jævnligt. De er færdige, når de er gyldne hele vejen rundt.

Pynt dine takoyaki med okonomi-sauce, japansk mayonnaise og katsoubushi-flager – dvs. på samme måde som ved en ‘japansk pizza’ – okonomiyaki.

Note: Takoyaki er en dejlig saftig og snasket spise, hvilket selvfølgelig i høj grad skyldes pynten. Jeg synes godt, der kan være mere fyld i kuglerne, så jeg har noteret i opskriften herover, at man sagtens kan bruge 150 g blæksprutte.

Jeg var lidt overrasket over, hvor mange takoyaki jeg fik ud af opskriften, da den oprindelige opskrift var vurderet til at mætte 1-2 personer. Nu brugte jeg retten som en del af en række mindre retter, og det skulle derfor ikke være et hovedmåltid, men alligevel. Jeg vil anbefale, at du serverer 2 per person, hvis det skal være en forret og 3 takoyaki per person, hvis det skal være en mediumstor ret, der serveres sammen med andre retter.

OBS – de japanske ingredienser, jeg har brugt herover, kan man købe hos nogle af de asiatiske specialbutikker her i Danmark. Jeg har købt mine hos den kinesiske købmand ved Nørreport, hvor man også kan bestille varerne via deres hjemmeside.

Hjemmelavede blæksprutteringe

hjemmelavede blæksprutteringe, blæksprutte, rapsolie, hvedemel, æg, pankoraps, mayonnaise, citronerDisse hjemmelavede blæksprutteringe bliver den sidste snack, jeg når i løbet af mit snack-benspænd. Det var egentlig en ret, jeg havde tænkt mig at lave i løbet af mit friterings-benspænd, men der nåede jeg desværre ikke at få fat i blæksprutter. Heldigvis er der i mellemtiden kommet en fiskehandler i byen, som godt kan lokkes til at bestille blæksprutter hjem, og så gør det jo noget lettere at planlægge fiske- og skaldyrsretter.

Blæksprutteringe kan serveres med forskellige slags dyppelse. Jeg har lavet en citron-mayonnaise til denne gang, men du kan for eksempel også bruge chilimayo, kryddermayo, eller ananas-salsa.

Hjemmelavede blæksprutteringe
snack/forret til 2-3 personer

1 blæksprutte på ca. 250 g
1 dl hvedemel
1 æg
2-3 dl pankorasp
½ l rapsolie

Fjern ‘vingerne’ og hovedet på blæksprutten. Gem hovedet – du kan bruge det til friterede blæksprutter. Træk resten af skindet af blækspruttekroppen og fjern indmaden og den fine hinde, der sidder inde i selve blækspruttekroppen.Skyl blæksprutten godt og skær den derefter i ca. 1 cm brede ringe.

blæksprutteHæld olien op i en lille kasserolle og varm den op. Vend imens dine blæksprutteringe i mel, derefter i pisket æg og til sidst i pankorasp. Test om olien er klar ved at stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik i olien. Bobler det omkring tændstikken, er olien klar.

Steg 2-3 blæksprutteringe ad gangen og læg dem derefter på en tallerken beklædt med køkkenrulle.

Servér dine blæksprutteringe med en dip. Jeg lavede en citron-mayonnaise på ca. 2½ spsk mayonnaise samt saft og revet skal fra ½ øko-citron. Du kan enten bruge hjemmelavet mayonnaise eller alternativt Hellmann’s, som er en ganske udmærket købe-mayo.

Note: Hjemmelavede blæksprutteringe er SÅ gode – og milevidt fra dem, man kan købe på frost. Den hjemmelavede udgave er saftig og blød i midten (og minder overhovedet ikke om elastikker, hvilket købeudgaverne ofte gør), og så får blæksprutteringene en dejlig knasende sprødhed fra pankoraspen.

Okonomiyaki – japansk pizza

okonomiyaki, japansk pizza, asiatisk, spidskål, æg, hvedemel, dashi, rejer, forårsløg, bacon, okonomi-sauce, svinekød, tonkatsu-sauce, mayonnaise, katsuobushi, bonitoflagerOkonomiyaki bliver ofte omtalt som japansk pizza, men det er egentlig en lidt sjov sammenligning. Jeg synes mere, det minder om en fyldig omelet. Den kan laves med mange forskellige typer fyld, så er du ikke til kombinationen af rejer og bacon, kan du sagtens bruger andre typer kød – eller evt. lave en vegetarisk udgave.

Der bruges en række specialvarer i denne ret, som du skal forbi en asiatisk butik for at købe. Jeg købte ind hos Den Kinesiske Købmand, der ligger ved Nørreport, for her kan man også få tilsendt varerne. Jeg har dog også angivet et par alternativer til nogle af råvarerne i opskriften.

Og apropos opskrift, så skelede jeg til en opskrift på okonomiyaki hos Little Japan Mama, da jeg skulle lave denne ret. Jeg brugte dog rejer og bacon samt lavede en række mindre justeringer.

Okonomiyaki med rejer og bacon
2 personer

150 g finstrimlet spidskål
2 æg
3 dl vand
3 dl hvedemel eller fuldkornsrismel
1 tsk dashi pulver
150 g små grønlandske rejer
1-2 forårsløg, finthakket
olie til stegning

Pynt:
8 skiver bacon
Okonomi-sauce (kan erstattes af tonkatsu-sauce)
Japansk mayonnaise (kan evt. erstattes af Hellmann’s mayonnaise)
Katsuobushi / bonitoflager

Kram den fintsnittede kål grundigt med fingrene, så kålen bliver blød. Rør vand, æg, mel og dashi i. Vend rejer, forårsløg og kål i dejen.

Steg bacon på en tør pande – baconen skal brunes på begge sider uden at blive knastør. Tag baconen af og hæld halvdelen af dejen ud på panden. Sørg for at glatte den ud, så din okonomiyaki har samme tykkelse hele vejen rundt. Steg den 4-5 minutter på den ene side og 3 minutter på den anden side. Vær forsigtig, når du vender den. Læg din okonomiyaki på en tallerken og smør en gavmild portion okonomi sauce ud over den. Pynt med bacon, mayonnaise og katsoubushi.

Note: Oh my – this was goood! Gemalen grinede lidt af mig, da jeg sad og brummede tilfreds, mens vi spiste okonomiyaki, men det smager altså syndigt godt. Kombinationen af rejer, bacon, mayo og den sødmefulde, krydrede okonomi-sauce er pænt syndig og pænt god.

Vi delte i øvrigt en Kirin til maden – endnu en mild japansk øl. Den smagte ikke af vanvittig meget, men det glemte jeg hurtigt, da jeg havde travlt med at nyde maden 😉

kirin, japansk øl