Lynstegt blæksprutte med nudler og spidskål

lynstegt blæksprutte, skaldyr, nudler, spidskål, ingefær, citroner, hvidløg, mayonnaise, pankorasp, asiatiskDa jeg var forbi fiskehandleren for nylig, købte jeg ikke bare blåmuslinger, der efterfølgende blev dampet i øl – jeg fandt søreme også blæksprutte i køledisken! Og da jeg elsker blæksprutte, købte jeg straks et halvt kilo, som næste dag blev forvandlet til denne ret – lynstegt blæksprutte med nudler og spidskål. Det var samtidig også en god anledning til at lege i køkkenet og kombinere råvarer på nye og spændende måder.

Lynstegt blæksprutte med nudler og spidskål
2 personer

ca. 500 g blækspruttearme
1 stor spsk friskhakket ingefær
2-3 fed hvidløg, presset
saften fra 2 citroner
olie til stegning
salt og peber

Derudover:
1½-2 håndfulde fintsnittet spidskål
100 g ukogte nudler
Kewpie (japansk mayonnaise)
evt. 2-3 spsk pankorasp

Flå skindet af blækspruttearmene og vask dem grundigt. Skær dem i mundrette stykker – sørg gerne for, at så mange som muligt af stykkerne har samme tykkelse (det er naturligvis svært med spidserne af armene, men prøv at gøre det med hovedparten af blækspruttearmene). Hæld blækspruttestykkerne i en skål og tilsæt citronsaft, hvidløg og ingefær. Rør godt rundt og stil derefter skålen i køleskabet en halv times tid.

Kog nudlerne møre. Kram den snittede spidskål med hænderne et par gange og fordel den i to skåle. Fordel nudlerne oven på.

Varm en god sjat olie op på en pande. Hæld marinaden fra blæksprutteskålen over i en mindre skål og vip blækspruttestykkerne over på panden. Svits blæksprutterne i 40-60 sekunder. Pas på, de ikke får for meget – så får de en ret gummiagtig konsistens. Du kan evt. stikke i et stykke lynstegt blæksprutte med en gaffel for at tjekke, om det føles mør. Tag blæksprutterne af varmen og fordel dem over nudlerne. Varm resten af blækspruttemarinaden op på panden i et minuts tid. Vil du have en ret krydret ret, fordeler du den varme marinade over blæksprutterne. Vil du gerne have en lidt mildere ret, sier du marinaden først, så ingefæren ikke kommer med, og så hælder du den tynde marinade ud over retten. Drys lidt salt og peber over.

I denne version af lynstegt blæksprutte valgte jeg at toppe retten med lidt japansk mayonnaise samt lidt pankorasp, der havde fået en hurtig tur på en tør pande.

Note: Lynstegt blæksprutte er simpelthen så lækkert! Nu er dette en mere kalorierig udgave, da jeg har brugt japansk mayonnaise og pankorasp som topping, men det kan du selvfølgelig udelade, hvis du foretrækker en mere enkel og kaloriefattig udgave. Jeg vil dog gerne slå et slag for kombinationen af blæksprutte og japansk mayonnaise. Den kombination faldt jeg for, da jeg prøvede den japanske streetfood, takoyaki.

Majssuppe med chili og rejer

majssuppe, suppe, vegetarisk, majs, kartofler, bouillon, chili, rejer, skaldyr, fløde, tomaterJeg trængte til et skud vegetarmad i weekenden, og da efterår som bekendt rimer på suppe (jo, det gør!), så fik jeg lyst til at lave en krydret majssuppe. Den var inspireret af en opskrift, jeg havde set i kogebogen ‘Med mere grønt’, men jeg skruede op og ned for nogle af ingredienserne, så den blev kraftigere og mere cremet.

Du kan servere denne majssuppe som vegetarret, hvis du udelader rejerne på toppen.

Majssuppe med chili og rejer
2 personer

1 løg, hakket
smør til stegning
2 små chilier, hakkede – eller 1 tsk chiliflager
3 dl frosne majs
1 stor bagekartoffel, skåret i små tern
4 dl grøntsagsbouillon
evt. ½ dl fløde
salt og peber

Topping:
1 dl grønlandske rejer
2 spsk soltørrede tomater eller syltede tomater

Smelt smørret i en gryde og svits løg og chilier ved mediumvarme, indtil løgene er bløde. Tilsæt kartoffeltern og majs og steg dem et par minutter, inden du tilsætter grøntsagsbouillon. Lad det simre i 10-15 minutter, indtil kartoflerne er møre. Blend det til en jævn majssuppe, rør fløde i og smag til med salt og peber.

Top din majssuppe med soltørrede tomater og rejer inden servering. Suppen kan spises, som den er, men du kan også supplere med lidt groft hvedebrød.

Note: Mmmm… spicy majssuppe! Suppeskeptikeren var ikke så begejstret, da jeg satte suppe på bordet, men det var lige indtil, at han havde smagt den. Så bredte smilet sig, og suppen fik mange pæne ord.

Blåmuslinger i øl

blåmuslinger i øl, skaldyr, løg, tomater, basilikum, flødeHar du prøvet at lave tilberede blåmuslinger i øl?

Blåmuslinger tilberedes ofte i hvidvin, men det havde jeg lyst til at udfordre, så i sidste uge dampede jeg en portion blåmuslinger i øl! Blåmuslingerne fandt jeg hos den lokale fiskebutik, hvor jeg også fandt en blæksprutte (men mere om det en anden dag). Jeg fandt en lys øl frem fra gemmerne. Har du ikke en Grimbergen, kan du bruge en anden lys øl med lidt sødme (ikke pilsner, tak).  

Da jeg stod i køkkenet og var i gang med retten, besluttede jeg mig for, at den skulle have et skud, så jeg tog den friske basilikum i vindueskarmen (vi har to små potter fra sensommeren, som snart skal bruges op, inden de har tabt smagen). I køleskabet fandt jeg den hjemmelavede tomatrelish, som jeg lavede for et par måneder siden.

OBS – Vil du give dig i kast med blåmuslinger i øl om sommeren og ikke har tomatrelish på lager, kan du i stedet bruge 150 g friske cocktailtomater og smage saucen til med hvidvinseddike og evt. lidt sukker.

Blåmuslinger i øl
2 personer

1 net blåmuslinger
3 dl lys øl – jeg brugte Grimbergen Blonde
1-2 spsk smør
1 løg, finthakket
½ bundt friske basilikumblade
1½ dl hjemmelavet tomatrelish*
1 dl fløde
salt og peber

Tilbehør: Ristet eller smørstegt groft hvedebrød

Rens blåmuslingerne grundigt – skrub dem med en børste og fjern ’skægget’ på dem. Er de åbne, kan du banke dem med bordet, og hvis de ikke lukker sig efter den behandling, skal de kasseres. Er der hul i muslingens skal, skal den også smides ud.

Smelt smør i en dyb gryde og steg løgternene ved mediumvarme, indtil de bliver bløde. Tilsæt basilikumblade og giv dem et halvt minuts tid, inden du hælder blåmuslinger, tomatrelish og øl i gryden. Læg låg på gryden og lad muslingerne dampe i 7-9 minutter. Sørg for at ryste gryden et par gange undervejs, så du er sikker på, at alle muslinger bliver varmet godt igennem i gryden.

Tag muslingerne op og anret dem i et fad. Hæld fløde i den resterende sauce og lad det simre i nogle minutter. Smag til med salt og peber. Hæld saucen i en kande og servér det sammen med blåmuslinger og hvedebrød. Blåmuslinger i øl skal naturligvis nydes sammen med et glas koldt øl!

Note: Blåmuslinger i øl er virkelig lækkert – ikke mindst på grund af det dejlige touch af sommer i form af basilikum og tomater. Det er elles ikke ingredienser, jeg plejer at bruge på denne årstid, da de ikke er i sæson, men så er det jo godt, at både vindueskarm og køleskab kan forsyne os lidt endnu 🙂

blåmuslinger i øl, skaldyr, løg, tomater, basilikum, fløde

Reje-tacos med avokado

reje-tacos, mexicansk, skaldyr, rejer, tacos, avokado, creme fraiche, chili, chilisauce, løg, epazoteDisse reje-tacos serverede jeg samme aften som de vegetar-tacos, jeg bloggede om i går. Det er ret begrænset, hvad jeg har prøvet af mexicansk mad med skaldyr, men det kan man nu sagtens. Jeg havde egentlig planer om at bruge mellemstore rejer til disse reje-tacos, men så stødte jeg på nogle små rejer i fryseren, som trængte til at blive brugt (rejerne – ikke fryseren!), og så røg de i retten i stedet.

Jeg har brugt et mexicansk krydderi i denne ret – ezapote. Det smager lidt som en blanding af citron og dild og passer derfor godt til fisk og skaldyr. Jeg syntes dog ikke, det smagte så kraftigt, så kan du ikke skaffe det, kan det godt udelades. Sidst men ikke mindst er der tomatillo-sauce, der også er en mexicansk specialitet. Tomatillo er en form for tomater, og du kan derfor erstatte denne med en tomat-salsa.

Jeg brugte selvfølgelig hjemmelavede tacos til disse reje-tacos, og jeg kan kun anbefale at lave dem selv.

Reje-tacos med avokado
3-4 stk.

200 g rejer
Smør
1 fed hvidløg
2 tsk epazote (kan udelades)
Kornene fra ½ majskolbe

½-1 avokado i tern
Limesaft
Tomatillo-salsa (eller evt. en anden mild salsa)
Stærk chilisauce – gerne jalapenos

Smelt smør på en pande og svits hvidløget i et halvt minut ved mediumvarme. Tilsæt rejerne og lad dem stege et par minutter. Tilsæt dernæst majskornene og evt. epazote. Lad det simre videre i nogle minutter, indtil majskornene er møre.

Når du skal samle dine reje-tacos, lægger du dine tacos på et fad eller fordeler dem på tallerkner. Fordel rejefyldet på dine tacos – så fyldet ligger i en stribe på midten af hver taco – og top dem med lidt creme fraiche, tomatillo-sauce, chilisauce og limesaft. Spis dine reje-tacos med det samme.

Note: Dejlige saftige reje-tacos, hvor rejerne bliver suppleret af en god sødme fra majsene kombineret med den stærke chilisauce og de milde avokadotern. Lækker taco-variant!

Blækspruttesalat med mynte og koriander

blækspruttesalat, salat, forret, skaldyrssalat, skaldyr, blæksprutter, mynte, koriander, lime, peberfrugtJeg er ret pjattet med skaldyr og i særdeleshed blæksprutter, så da vi var på ferie i Frankrig, udnyttede jeg muligheden for at lave denne blækspruttesalat. Blæksprutter er nemlig ikke så lette at få fat på i Danmark, medmindre du har en sød fiskehandler i nærheden, der vil skaffe dem til dig. Heldigvis har vi fået en fiskehandler i byen for et par måneder siden, som gerne vil bestille dem hjem til mig, men er du på ferie i Middelhavsområdet, er det helt normalt, at de større supermarkeder og fiskeboder har et pænt udvalg af blæksprutter.

Den type blæksprutte, jeg har brugt i denne blækspruttesalat, har jeg ikke set herhjemme, men du kan sagtens bruge danske blæksprutter.

Blækspruttesalat med mynte og koriander
forret til 6-7 personer

3 mediumstore danske blæksprutter
olie til stegning
en rød peberfrugt, renset og skåret i meget små tern
et halvt bundt koriander
et halvt bundt mynte
saften fra 1-2 lime
3-4 spsk olivenolie
salt og peber

Skyl blæksprutterne. Fjern derefter ‘vingerne’ og hovedet på hver blæksprutte. Gem hovedet – du kan bruge det til friterede blæksprutter. Træk resten af skindet af blækspruttekroppene og fjern indmaden og den fine hinde, der sidder inde i selve blækspruttekroppene.Skyl blæksprutterne godt igen og skær dem i stykker på max 2 cm længde og lad dem dryppe af. Hæld olie på en pande og varm det godt op. Lynsteg blæksprutterne til de er møre – det tager typisk 15-30 sekunder afhængig af, hvor varm panden er, og hvor tykke blækspruttestykkerne er. Pas på, du ikke steger dem for længe, da de så bliver hårde og seje.

Fordel blækspruttestykkerne i et fad sammen med peberfrugtstykkerne. Skyl krydderurterne og hak dem fint, inden du drysser dem over blæksprutterne. Hæld limesaft og olivenolie over din blækspruttesalat og vend det hele godt, så dressing og krydderurter bliver jævnt fordelt. Smag til med salt og peber.

Note: Superfrisk og lækker blækspruttesalat, hvor mynte, koriander og lime giver skaldyrssalaten en skøn sommerlig smag med et syrligt strejf. Du kan spise salaten, som den er, eller du kan kombinere den med lidt ristet baguette.

Vi drak en hvidvin til – endda en, jeg havde medbragt hjemmefra, da jeg havde købt den hos min lokale vinpusher efter at bedt om en vin, der passede til ingredienserne i min blækspruttesalat. En rigtig dejlig vin, som gik godt sammen med retten, da den både tog hensyn til de friske funky krydderier, den milde blæksprutte samt den sødmefulde peberfrugt.

hvidvin