Bondens Marked – Gisselfeld

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedBondens Marked bliver afholdt på Gisselfeld – både i juni (denne weekend) og den første weekend i oktober. Efterårsmarkedet ved Gisselfeld besøgte vi for et par år siden. De seneste par år har Bondens Marked dog også haft en mindre afstikker til København, hvor du én gang om måneden kan opleve markedet på Østerbro.

Markedet er ofte ganske velbesøgt, så vi besluttede os for at tage af sted i god tid i dag og dukkede derfor op kort tid efter, at markedet var åbnet. Der var derfor god plads ved boderne, og det benyttede vi os af, så vi fik snakket med en lang række producenter. Her er en række små glimt fra vores besøg:

Ved den første bod, vi stoppede op ved, forelskede jeg mig i et glas hyldebærsirup. Normalt laver jeg selv de fleste sirupper og marmelader, men hyldebær er ikke altid lige lette at få fat på – især ikke da jeg ofte har ret travlt i den periode, hvor de er modne – så jeg benyttede lejligheden til at købe en bøtte.

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedJeg var på udkig efter noget honning – helst nyslynget – som jeg gerne vil bruge, så snart LCHF-benspændet er ovre, og her havde jeg heldet med mig, for jeg stødte på en ny producent, som ikke blot havde tre forskellige slags nyslyngede honninger, men også en række sirupper. Her købte vi lidt med hjem (og ja, vi nippede lidt til en smagsprøve, selvom det går lidt imod benspændet).

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedJeg vidste dog også, at min ‘faste’ honningleverandør, aka Honningpigen, også var til stede på markedet, så her skulle jeg naturligvis købe en citron-honning, jeg er ret glad for. Hun er begyndt at sælge pollen på glas, så det skulle også med hjem, for det vil jeg gerne eksperimentere med.

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedDer var også andre søde sager, men dem sprang vi over, for jeg havde set, at chokoladekongen var til stede:

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedMikkel Friis-Holm Ottosen, bedre kendt som manden bag de lækre chokolader fra Friis-Holm. Behøver jeg at nævne, at vi købte et par plader med hjem?

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedFlere stande kunne fremvise et imponerende og fristende udbud af meltyper. Det lykkedes mig at undlade at købe noget – primært fordi vi allerede har mel nok på lager (i forhold til, at jeg ikke bager så tit længere).

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedJeg var lidt overrasket over, at der ikke var særlig mange grøntsagsboder – kun et par få stykker var mødt op, så jeg fik ikke købt noget grønt denne gang, selvom de smukke glaskål nu fristede ret meget.

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedTil gengæld var de alkoholiske varer repræsenteret i rigt mål – både danske og udenlandske varer blev falbudt. Flere af de lokale ølproducenter havde boder på markedet, ligesom flere vinimportører kunne fremvise et spændende udvalg. Vi købte nogle flasker fra denne importør af sydafrikanske vine.

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedDer var såmænd også cider på markedet. Nej, ikke det der søde klistrede stads, som du måske kender fra de danske supermarkeder, men rigtig engelsk cider. Disse var meget fine og elegante i smagen – og på ingen måde sukrede i smag eller konsistens.

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedOsteknuden, som også plejer at have en bod på lørdagsmarkedet på Roskilde Torv, var sidst på min rute. Inden da havde jeg lige nået at hilse på Kim fra Jonas Kogebog, der styrede tropperne i madteltet.

Jeg smagte et par forskellige oste og fik også lejlighed til at klage min nød over, at det stadig er umuligt at få fat på Naturmælks røgede ost her på Sjælland. Ekspedienten lovede at forsøge at få den hjem, så måske er der håb?

Bondens Marked er helt sikkert værd at besøge. Det var rart, at der ikke var lige så overrendt denne gang, hvilket primært skyldtes, at vi kom tidligt på dagen. Hvis du gerne vil se/opleve andet end fødevarer, så er der også en lang række boder med strik, keramik, smykker og trævarer. Det store efterårsmarked bliver afholdt den 5. og 6. oktober 2013.

Markeder i Firenze

abrikoserDa vi var i Firenze for nylig, benyttede vi naturligvis muligheden for at besøge flere af de skønne madmarkeder, som byen kan byde på.

Vores første besøg blev på Mercato delle Cure, som er et mindre grøntsagsmarked, der ligger på Piazza delle Cure.

salatDet var vores venner, der foreslog markedet, da jeg annoncerede, at jeg gerne ville købe ind på et marked og derefter stå for frokosten samme dag.

aspargesMarkedet er som sagt ikke så stort, men der er alligevel mange skønne grøntsager og frugter, og der var mange varer, der fristede…

fennikel… det er altså svært at stå imod, når der ligger så mange flotte grøntsager og bare tigger om at blive tilberedt…

kødDer var også en enkelt fiskebod samt en enkelt slagter, som solgte en række mindre udskæringer.

Et fint lille marked, som jeg godt vil anbefale.

ØkomarkedHver tredje søndag i måneden afholdes et økologisk marked i Firenze på Piazza Santo Spirito, og da det passede med, at vi var i byen, skulle vi selvfølgelig også forbi dette. Markedet er ret lille, og det er primært forarbejdede madvarer, du kan købe (marmelade, pesto, honning etc.) samt håndværk.

glasSelvom jeg foretrækker at sylte de fleste ting selv, så var der altså flere ting, der fristede så meget, at de skulle med hjem i kufferten.

Det er et lille men hyggeligt marked, og jeg kan som sagt godt lide, at der er fokus på økologi, så det marked vil jeg også anbefale.

fjollet pastaVi skulle selvfølgelig også forbi Firenzes mest kendte marked, Mercato Centrale, der ligger på Via dell’Ariento. Det er et overdækket marked, og det er ret tydeligt, at det først og fremmest henvender sig til turister – se blot ovenstående fjollede pasta, som ‘rigtige’ italienere næppe ville købe.

Sjove ting i kølemontrenDer er dog også flere ‘vovede’ ting i kølemontrene, som tyder på, at lokalbefolkningen også kommer her ind imellem. Vi så blandt andet komaver, grisetryner, grisetæer og kogte nerver – råvarer, som ikke just er turistvenlige (hverken smagsmæssigt eller med henblik på at tage med hjem i kufferten).

Som udgangspunkt er dette marked slet ikke lige så autentisk og hyggeligt som de mindre markeder, men de spændende og anderledes udskæringer var med til at gøre besøget til lidt af en oplevelse.

Kan anbefales – dog med det forbehold, at du så også besøger et af de mindre og mere autentiske markeder.

Plantetid og krydderurtebede

blommetræForåret har for alvor ramt Danmark, så i Kristi Himmelfartsferien susede vi i et af de lokale havecentre for at købe lidt forskelligt til haven.

brombærMange frugttræer og frugtbuske skal helst plantes om efteråret, men vi kunne nære os og købte et par brombærplanter. Da jeg var barn, var jeg hvert år med til at høste adskillelige kilo brombær fra de gavmilde brombærplanter, som mine forældre stadig har, så brombær hører sig efter min mening til i en ordentlig have. Vi valgte også at købe tre jordbærplanter, for vi vil se, om de kan agerer bunddække i et lille hjørne af haven, hvor vi ikke gider at luge synes, at jordbærplanterne passer godt ind.
haveindkøbSidste år prøvede vi for første gang at have et par udendørs-tomatplanter. Selvom sommeren var kold, regnfuld og virkelig træls, så gav planterne ganske godt. Godt nok først i løbet af august og september, men de var værd at vente på. Tomatplanterne er ikke plantet ud endnu, for vi har valgt at give dem et par uger i en lun vindueskarm, så de er lidt større og mere modstandsdygtige, inden de skal udsættes for det lunefulde danske sommervejr.

Vores krydderurtebede er allerede frodige, for både salvie, timian, merian, estragon, purløg, malurt og almindelig mynte har overlevet vinteren. Der er dog altid plads til lidt nyt, så jeg har også plantet bananmynte (i særskilt potte!), skovsyre, karry og rosmarin. Jeg fandt også en koriander, som nu hygger sig i vindueskarmen. Den skal ikke udenfor.
roseGemalen kommenterer ind imellem på, at man kan jo også plante noget i haven, som ikke nødvendigvis skal bruges i madlavningen. Noget som bare skal pynte. Det er jo noget værre vås, men jeg fandt alligevel en rød rose i havecentret, som jeg foreslog, at vi skulle plante. Jeg har så endnu ikke fortalt ham, at jeg har tænkt mig at bruge rosenbladene til rosensirup og rosengelé*muarhahah*

kirsebærtræResten af haven har efterhånden klædt sig forårets spæde grønne nuancer og sarte blomsterfarver. Herover er kirsebærtræet, som sprang ud på én dag. Det er kun bøgehækken, som stadig står og ser lidt trist ud, men den er så småt på vej til at blive grøn.

LunaNår vi nusser rundt i haven, har vi selvfølgelig superkvalificeret assistance. Kattene synes nemlig, at det er meget spændende, at vi trisser rundt udenfor, så de følger med i alt, hvad vi laver og snuser til alt, vi planter eller flytter på. Jo, det er ikke let at lave om på noget, uden at de straks skal kvalitetstjekke det!

Madoplevelser i New York

Drink fra Boulud Sud, New York, cocktailNu har jeg allerede skrevet om de fleste af de restauranter, vi spiste på i New York, men der er også mange andre spændende madrelaterede oplevelser, som du bør unde dig selv, hvis du en dag kommer til The Big Apple.

Drinks – nu nåede vi desværre ikke at gå på bar, men vi udskiftede vin med cocktails til en række af måltiderne, og det fortrød vi bestemt ikke. Det med drinks har man helt styr på i New York, så husk endelig at få en cocktail eller to, hvis du besøger byen.

Fishs Eddy, køkkenbutik, køkkenredskaber, New York, shoppingKøkkenredskaber og service – det er noget, jeg dyrker alt for lidt på mine rejser, men der er faktisk gode muligheder for at finde spændende, smukke og unikke køkkenredskaber i andre lande, og USA er ingen undtagelse. Vi besøgte blandt andet Fishs Eddy, der ligger tæt på Union Square, og her var mange gode basisting, men også en række mere specielle fade m.m. Meget tæt på denne ligger Whisk, som både havde masser af kagepynt og andre uundværlige ting.

bogpose, Strand Books, boghandel, New York, shoppingKogebøger – jeg køber sjældent kogebøger på engelsk, men denne gang blev jeg simpelthen nødt til at gøre en undtagelse. Oprindeligt havde jeg planer om at tage i en specialboghandel for kogebøger, men så langt nåede jeg ikke, for hos Strand havde de hundredvis af spændende kogebøger, så her endte jeg med at købe et par stykker. Hvis du vil se hvilke – og i øvrigt læse lidt mere om de boghandlere, vi besøgte – så tjek Den lille Bogblog.

Whole Foods, New York, shopping, madindkøbSupermarkeder – nu kastede jeg hurtigt min kærlighed på Whole Foods og fik derfor ikke oplevet så mange af de almindelige supermarkeder, og af samme grund så jeg heller ikke så mange af de mere underlødige madvarer, som USA blandt andet er kendt for. Shopping i supermarkeder er en af mine foretrukne måder at få et indblik i et andet lands madkultur og traditioner, for udvalget på hylderne siger jo meget om, hvad befolkningen plejer at spise. Her er Whole Foods ikke repræsentativt – til gengæld er det tæskelækre kvalitetssager, man kan købe der!

Madmarkeder – jojo, det er der skam også i New York, og selvom det ikke var helt så overdådigt som i Paris eller Barcelona, så var det stadig ret hyggeligt. Vi tog til Union Square, hvor der er grøntmarked hver onsdag, fredag og lørdag kl. 08.00-18.00, og det var sjovt at se de forskellige produkter, som de lokale producenter solgte. Vi købte selvfølgelig ahornsirup – og smagte i øvrigt nogle ganske glimrende doughnuts, som ekspedienten i førnævnte køkkenbutik, Whisk, anbefalede os. Det gælder også om at få gode tips af de lokale :)

dining concourse, New YorkDelikatessebutikker – dem er der selvfølgelig også en del af i New York. Et af de steder, som jeg havde fået anbefalet, er underetagen på Grand Central Terminal, hvor der både er delikatesseboder og en lang række restauranter, hvor du kan få en hurtig frokost til en fornuftig pris. Jeg var ikke så imponeret, som jeg havde regnet med at blive, men stedet har nu sin charme, og jeg kunne godt finde på at vende tilbage hertil.

kage på diner, New York, Spis lokalt – husk at prøve et par af de små, jordnære steder, der aldrig opnår en Michelinstjerne. Det er muligvis ikke den største kulinariske oplevelse, men du skal da forbi en diner, når du er i USA. Vi nåede et par stykker i New York, og det var sjovt at opleve, selvom maden som sagt ikke var noget, der er værd at bruge et helt blogindlæg på.

etiopisk madSpis eksotisk – når du er i storbyer som New York eller London, så er det en fantastisk mulighed for at opleve hele verdenskøkkenet. Der er masser af gode, spændende og anderledes restauranter med autentiske retter – noget, der kan være svært at opspore i et så lille land som Danmark. Vi var for eksempel på Meskerem - en etiopisk restaurant i Midttown West, hvor maden blev serveret på pandekager, som man så spiste sammen med selve kødretten. Ret anderledes men meget hyggeligt.

Jeg elsker Whole Foods

Indkøb i Whole FoodsNår jeg er i udlandet, skal jeg altid forbi et supermarked mindst én gang på turen. Både for at se hvad lokalbefolkningen køber, mens også for at madshoppe. De seneste par år har vi primært været på hotelferier, så der har ikke været det samme behov/muligheder for at lave maden selv, men det var der i New York, hvor vi havde lejet en lejlighed, der havde et lille køkken.

Nu ved jeg godt, at det måske er en anelse blasfemisk at lave sin egen mad i en madby som New York, men det er jeg ret ligeglad med :)  Det var dog også primært morgenmad og aftensnacks, vi købte ind til, og her var Whole Foods et oplagt valg. Whole Foods er en økologisk supermarkedskæde, som både har friske økologiske råvarer (lige fra grøntsager, frugt og juicer til oste, kød og fisk) og en række stande, hvor du kan købe frisklavede pizzaer, tærter og lignende lækkerier, som blot skal lunes, når du kommer hjem. Det var kærlighed ved første blik, og her får du en række snapshots af de skønne ting, vi købte der.

OstemadderMorgenmaden bestod primært af yoghurt med frugt og/eller müsli samt ostemadder. Det var selvfølgelig muligt at købe brød i Whole Foods, og så var der en dejlig stor stand med masser af oste – blandt andet en del lokale oste, som vi købte et lille udvalg af.

Ostemadder og bacon… se for eksempel denne smukke gouda med rød peber… den var så lækker… Vi købte også en rigtig god, æblerøget bacon, som blev stegt og guffet.

Yoghurt med mangoAbsolut en af favoritterne – vaniljeyoghurt med den sødeste, lækreste mango. Mmm!

YoghurterEt lille kig ind i køleskabet. Ja, vi kan godt lide at smage forskellige ting på ferien!

Blandede salaterWhole Foods har også en ret stor salatbar, som består af en masse grøntsager (som du selv kan kombinere) samt en række færdigblandede salater. Du tager en papæske og sammensætter så selv de salater, du vil have med dig, og den løsning brugte vi to af aftenerne.

SirloinDen ene aften blev salaterne kombineret med denne smukke og meget møre Sirloin steak, som blot blev krydret med lidt salt og ellers stegt i smør på en pande.

SalatFlere forskellige salater… udvalget skiftede fra dag til dag…

crabcakes… og den anden aften købte vi forskellige crabcakes (den ene er dog med rejer), som blev stegt og spist sammen med salaten.

små kagerLige præcis den aften ville vi dog også hygge lidt med noget kage, så vi valgte disse mini-udgaver (Manhattan Cheesecake med bærpynt, mango-cheesecake, cappucino-cheesecake og chokoladebrownie) hos Whole Foods, som kom med hjem.

DrikkevarerJeg plejer sjældent at drikke juice om morgenen – det sker primært på ferier – men den fik hele armen på denne ferie, hvor der var rigtig mange skønne juicer at vælge imellem. Den ovenstående med blåbær og brombær var ganske god, men det var de lokalt producerede Red Jacket-juicer (se første billede), som jeg endte med at købe flest gange.

Flere drikkevarerVi fik også prøvet en række af de økologiske sodavand, og de overraskede positivt. Jeg frygtede ellers, at de ville være alt for milde og kedelige, men de var generelt ret elegante og med behageligt afstemte smage. Selv ginger alen kunne jeg lide, og den type sodavand plejer jeg ellers at undgå!

Det var til gengæld sværere at finde en øl, vi begge kunne lide, for gemalen er mest til India pale ale, mens jeg er til mørke øl. Her havde gemalen en klar fordel, for amerikanerne er tilsyneladende ret glade for IPA-øl (det var stort set umuligt at finde lokale mørke øl), så det var mest gemalen, der nød øl-indkøbene :-)

kålchips!Vi skulle naturligvis også prøvet en af de mere sære ting – nemlig grøntkålschips! Der var rigtig mange forskellige chips-typer (igen noget amerikanere er gode til), og da grønkål for alvor har hittet over there de sidste par år, så kunne man selvfølgelig også købe det som chips. Ovenstående pose var rasende dyr – og skal jeg være helt ærlig – heller ikke særlig god, selvom jeg kombinerede dem med den fantastisk lækre guacamole, som Whole Foods også fører. Hvis den guacamole kunne købes i danske supermarkeder, ville den stå på min indkøbsseddel hver uge! Chips

Udover de viste ting blev der også købt chokolader og en række andre ting, der skulle med hjem, men det vil jeg skrive om i et andet indlæg.

Whole Foods er ikke billig at handle i, og en amerikaner har da også fortalt mig, at supermarkedet er kendt som “Whole
Paycheck”, fordi det er så dyrt. Der er dog en række varer, som er lidt billigere i forhold til Danmark, og så er udvalget selvfølgelig også langt, langt bedre! Sådan et supermarked måtte godt ligge tæt på, hvor jeg bor…

Lammekotelet med indisk twist

indisk lam, lammeret, indisk, lammekød, lam, lammekoteletter, paprika, røde linser, peberfrugt, tomater, karryI går susede vi sydpå – nærmere bestemt Rønnede-egnen – for at købe lammekød hos Torupgaard. Denne gang havde vi bestilt et helt lam, så vi gik derfra med ca. 18 kg og fik proppet fryseren godt og grundigt. Et par koteletter blev tøet op og indgik i en simpel og hurtig ret, der er perfekt til en dag, hvor du ikke har overskud til at bruge lang tid i køkkenet. Jeg fik lyst til at give retten et indisk touch, da det – ligesom med thaimad – er alt, alt for sjældent, at jeg spiser indisk mad. Det blev samtidig også en fin anledning til at bruge de sidste økologiske tomater på lageret.

Lammekotelet med indisk twist
2 personer

2 lammekoteletter
olivenolie
paprika og salt

2-3 dl røde linser
olivenolie
1 rød peberfrugt skåret i tern
3 tomater skåret i mindre stykker
3 tsk karry
lidt paprika
salt

Pynt: frisk koriander

Hæld røde linser i en gryde sammen med vand og lad det småsimre i ca. 10 minutter. Imens krydrer du lammekoteletterne med paprika og salt og steger dem i olivenolie. Når linserne er kogt så længe, at de er møre, men stadig har lidt bid, kommer du linserne over i en skål og hælder olie og krydderier i gryden. Lad det svitse lidt, inden du tilsætter peberfrugt og tomater. Rør godt i gryden og lad det simre i et par minutter, inden du tilsætter de kogte linser. Rør grundigt og smag evt. til med mere salt, paprika og/eller karry.

Et billede af vores tætpakkede fryserskuffe. Jeg fik næsten plads til det hele – to pakker måtte dog leje lidt plads i svigerforældrenes fryser, indtil vi får mere plads i vores egen fryser.

Og hvad skal jeg så lave? Tja, der er ikke lagt planer for det hele, men lammeleveren har udfordret mig lidt, for det har jeg aldrig prøvet at tilberede, og jeg ved ikke, hvor kraftigt den smager. Mon ikke den skal indgå i en spændende leverpostej? Der kommer i hvert fald en del lam på bordet de kommende måneder…

Jagten på de gode råvarer

danske jordbær med mælk – mmmm

Med gemalens og min stigende interesse for mad og råvarer gennem de senere år er også fulgt den hyggelige hobby – shoppe spændende/anderledes/lokale/nye råvarer. Vi er blevet bedre til at komme på det lokale torv, hvor der er torvedag hver onsdag og lørdag, men vi tager også i højere grad på markeder, hvor der findes mange gode råvarer og små producenter, der er værd at købe hos. Sidste år var vi for eksempel på Bondens Marked ved Gisselfeld Kloster, og det kan jeg varmt anbefale. Godt nok blev der ret fyldt af mennesker (så kom tidligt!), men der var rigtig mange spændende boder med lokale producenter. Det var blandt andet her, vi stiftede bekendtskab med Torupgaard, som vi senere købte rigtig lækkert lammekød af.

I går tog Bondens Marked så forbi Kødbyen, og det var en hyggelig men også meget lille udgave af det originale marked. Vi fik dog snakket med flere producenter og også købt lidt ind – blandt andet et par forskellige bakker økologiske jordbær fra Ventegodtgaard og vildsvin fra Vilda Delikatesser.

Nose2Tail havde en lille bod, hvor det var muligt at købe ovenstående gode og velnærende servering med confiteret svin. Jeg har (desværre) endnu ikke været forbi selve restauranten, men denne frokostservering lover godt.

Der er ingen tvivl om, at det er langt mere interessant – og udfordrende – at købe ind på markeder end i supermarkeder. Jeg kan godt lide at nærstudere varerne og høre mere om produktionen fra de ildsjæle, som ofte står i boderne. Det gør købeoplevelsen mere personlig og nærværende, det er interessant at høre mere om selve produktionen, og det er rart at kunne kigge producenten i øjnene og se, at der er et dedikeret menneske bag de givne fødevarer. Derudover tager jeg på markeder i langt højere grad et aktivt valg i stedet for de mekaniske (stor-)indkøb, man let kan ende i sidst på eftermiddagen på en travl hverdag. Af samme grund forsøger gemalen og jeg også at holde supermarkedsindkøbene til én gang om ugen og lægge indkøbene på tidspunkter, hvor vi har god tid.

Landet over er der masser af spændende markeder og madfestivaler denne sommer. Jeg overvejer at suse til Fyn næste weekend for endelig at opleve Kulinarisk Sydfyn, men det kan være, at jeg også vil på madudflugt i løbet af juli måned, så kender du et spændende marked eller madfestival i sommermånederne, så sig endelig til!