September: Svampe

Jeg må indrømme, at jeg nyder at følge årstiderne mht. råvarer. Det er ikke kun, fordi det er det mest fornuftige at gøre både sundheds-, miljø- og prismæssigt, men også fordi det er dejligt at gå og glæde sig til ændringerne i kosten. I en tid, hvor du kan købe friske jordbær året rundt, er lidt af magien ved råvarerne gået af fløjten, og det er synd. Af samme grund er der en lang række råvarer, som jeg forsøger kun at købe, når der er sæson for dem.

Lige nu er svampesæsonen for alvor i gang. Jeg har læst, at den ligger tidligere i år, og det er da også flere uger siden, at jeg fik fat i friske kantareller for første gang i år. Champignoner kan du købe året rundt, men der er mange andre svampe, som du kun kan få fat på lige nu, og det er langt fra alle supermarkeder, der har et godt udvalg. Jeg har for eksempel lige fundet ud af, at Kvickly her i byen kun kan byde på almindelige og brune champignoner, mens Føtex har en lang række forskellige svampetyper.

Det kunne være sjovt at krydre månedens benspænd med en svampetur, men det er jeg ikke sikker på, at jeg når. Da jeg var barn, var jeg hvert år på svampejagt sammen med min mor, men min viden er lidt rusten på det punkt, og jeg kender ikke gode svampesteder i nærheden af, hvor jeg bor, så det bliver næppe til noget. Desværre. Til gengæld mindsker jeg så risikoen for at sætte tænderne i en fluesvamp, og det har jeg det fint med 😉

Men jeg ser frem til en måned med masser af lækre, spændende og finurlige svamperetter. Jeg ved ikke, hvor innovative og nytænkende de vil være, for jeg er ret god til at spise svampe til daglig, men jeg skal se, om jeg kan finde på noget sjovt undervejs. Først og fremmest tror jeg, at jeg vil eksperimentere mere med svampetyper, som jeg ikke har brugt så tit i madlavningen.

Se de svamperetter, jeg lavede i denne måned

26 tanker om "September: Svampe"

  1. Jeg bliver også bedre og bedre til at spise årstidsbestemt, for der er meget mere smag for billigere penge..
    Lige nu har jeg dog lidt svært ved at indse, at det er ved at være tid til rodfrugter igen:(
    Svampe elsker jeg bare. Selv Kristian spiser svampe med største fornøjelse..
    Kan du ikke finde på at lave noget med de der bitte små hvide svampe- enoki eller sån et eller andet hedder de vidst?
    De ser så spændende ud, men jeg ved ikke hvad jeg skal bruge dem til:)

    • Ja, det har allerede været muligt at få en del kål og rodfrugter i et stykke tid, men jeg forsøger også at trække sommermaden lidt ud, for godt nok elsker jeg rodfrugter – men der er godt nok lang tid til foråret, hvor alle de friske grønne råvarer kommer igen :-O
      Jeg var faktisk på jagt efter enoki i Kvickly i søndags – de havde dem bare ikke – men jeg skal helt sikkert bruge dem i løbet af måneden 🙂

  2. Jeg er ikke så god til at få brugt andre en alm brune mark champignoner i madlavningen. Så jeg ser da frem til at blive inspireret til at bruge andre svampe 🙂
    Jeg tror bare jeg holder det helt tys tys for manden 😉

    • Jeg skal se, om jeg kan lave et par ’snige’-opskrifter 😉
      I aften skal vi i øvrigt have markchampignoner, for det var det, jeg kunne få fat på i første omgang 🙂

  3. Jeg er spændt på at læse, hvad du finder på! Vi holder meget af svampe her hos os – men man er jo tilbøjelig til at bruge dem på de samme måder, hver gang. Men at bruge årstidens råvarer går jeg helt ind for 🙂

    • Ja, jeg har også et par favoritter med svampe, men lige nu grubler jeg over, hvad jeg kan finde på af nye ting. Har dog allerede et projekt på vej – og det er IKKE kage 😀

  4. Faktisk er det ikke alle fluesvampe der er giftige – et par af dem skulle faktiske endda være ret velsmagende 😉

    Glæder mig til at følge dit benspænd denne måned, er så heldig at have en far der gladeligt samler svampe til mig så det bliver rart med lidt inspiration.

    • Jeg tænkte det nok – og af samme grund tør jeg ikke plukke selv men skal under kyndig vejledning 😀
      Det er vel nok dejligt at høre!

    • Så må du lige sige til! Jeg er ikke selv faldet over noget, men nu spekulerer jeg på, om ikke der er nogle lokale arrangementer. Jeg må lige gennemtrawle de lokale aviser og hjemmesider 🙂

    • Super, det er godt at høre! Jeg skal se, om ikke jeg kan opspore nogle sjove svampe (haha) i løbet af denne uge, så jeg kan lave noget sjovt i weekenden 🙂

  5. Jubiiiiiiiiii, svampetema … jeg elsker svampe og højt på min ønskeliste står en tur med en kyndig samler. Jeg glæder mig til at smovse i dine indlæg om portobellosvampe, kantareller og måske noget om de der hvide fodboldesvampe. Mums

    • Hov – hvad er fodboldsvampe? *nysgerrig*
      Og portobello må jeg da heller ikke glemme! Dem skal jeg da snart have fat på 🙂

    • Orv tak! Der er tilmed en lokal tur – men den dag, hvor jeg skal til blogarrangement :-/
      Må lige gennemgå min kalender for ledige datoer.

  6. Pingback: Suppe med østershatte og spelt-spaghetti med tang | Piskeriset på eventyr

  7. Pingback: Syltede champignons og skalotteløg | Piskeriset på eventyr

  8. svampe er skønne, og slet ikke så svære at finde, men det er rigtigt at tiden skal være til det.
    En simpel opskrift, som blev opfundet en gang jeg var med gode venner i Sverige hvor vi væltede os i kantareller var blot følgende:
    til vores aften driks ristede kantareller og peanuts
    og til aftensmad en god kylling lagt oven på et lag af skalotteløg og masser masser a kantareller – ikke andet og så ris eller godt brød til. Det kræver en god kylling – og der er svenskerne længere fremme, men skønt.

    • Spændende kombination med kantareller og peanuts. Ja, på kyllingefronten kunne Danmark være bedre – har prøvet at spise kylling i Frankrig, og sikke en saft og kraft! Jeg har dog også prøvet at få et par økologiske herhjemme, som var velsmagende, ligesom jeg tilberedte en bornholmerhane for et par måneder siden. Den var også udmærket.

  9. Pingback: Svampetur i Gribskov | Piskeriset på eventyr

  10. Pingback: Baconfyldte portobellosvampe og en meget spiselig fluesvamp | Piskeriset på eventyr

  11. Pingback: Svampesalat med hindbær og hasselnødder – og så en kejserhattepizza | Piskeriset på eventyr

  12. Pingback: Svampetur i Gribskov | Piskeriset på eventyr

  13. Pingback: Baconfyldte portobellosvampe og en meget spiselig fluesvamp | Piskeriset på eventyr

  14. Pingback: Svampesalat med hindbær og hasselnødder – og så en kejserhattepizza | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *