Torta med oksekødspølser, avokado og ost

torta, mexicansk, sandwich, oksekød, oksekødspølser, avokado, pølser, løg, mayonnaise, røde bønner, ostTorta – den mexicanske sandwich, jeg bloggede om i går – kan laves i mange forskellige versioner ligesom europæiske sandwiches, så jeg lavede en version mere, der også var inspireret af ‘Tacos, tortas and tamales’. Bogen anbefaler en mexicansk ost, jeg ikke kender, og den valgte jeg at erstatte med en cheddar.

Du skal bruge:
en telera-sandwichbolle
– smør
– oksekødspølser – du kan f.eks. bruge oksekødspølser fra Løgismose – de kan købes i Netto
– sød sennep
– creme fraiche
– kogte røde bønner
– løgringe
– avokado
– cheddar

Kog oksekødspølserne. Flæk sandwichbollen og put smør på begge snitflader. Læg begge halvdele med smørsiden nedad på en stegepande og steg dem, indtil de er gyldne. Smør creme fraiche og sød sennep på den nederste halvdel og fordel en håndfuld røde bønner på sandwichoverfladen. Flæk oksekødspølserne og dæk sandwichbunden med dem. Fordel løgringe og avokado oven på. Tag den øverste halvdel af sandwichbollen og fordel tykke skiver cheddar oven på snitfladen. Varm den op i ovnen eller mikrobølgeovnen, indtil osten smelter, og læg så oven på resten af sandwichen.

¡Buen provecho.

torta, mexicansk, sandwich, oksekød, oksekødspølser, avokado, pølser, løg, mayonnaise, røde bønner, ost

Torta – mexicansk sandwich

torta, mexicansk, brød, sandwich, sandwichbolle, Da vi var i New York, shoppede vi selvfølgelig en del – heriblandt bøger. Der var selvfølgelig kogebøger imellem (resten kan du se på bogbloggen), og en af dem har jeg læst en del i på det sidste, for den handler om mexicansk mad. Den hedder ‘Tacos, tortas and tamales’ og fokuserer på den mad, som gadekøkkenerne i Mexico sælger.

Jeg besluttede mig for, at den første benspændsret i denne måned skulle være torta, som i Mexico betyder sandwich. Når jeg har set madprogrammer om mexicansk mad, har jeg altid savlet over de vildt lækre sandwiches, de kan diske op med, så selvfølgelig var dette et godt sted at starte. Det er tilmed også en hurtig måde at få aftensmad på i hverdagen, så snart du har bagt en stor portion af brødene og frosset dem ned.

Det er typisk teleras – en mexicansk bolle – der bruges til tortas. Jeg prøvede den opskrift, der stod i kogebogen, men enten var der noget galt i opskriften, eller også har mexicansk mel slet ikke samme sugeevne som dansk mel. I hvert fald var der alt for meget mel i forhold til væske, og brødene blev alt for kompakte og tunge. Dagen efter valgte jeg derfor at improvisere min egen udgave. Kogebogen nævner i øvrigt, at har du ikke tortas, kan du – i nødstilfælde – bruge ciabatta.

Teleras
5-6 store boller

2 dl letmælk
3 dl vand
25 g gær
1 spsk salt
1 spsk rørsukker
3 dl durummel
5-6 dl hvedemel

Lun mælk og vand i en kasserolle, indtil det er håndvarmt. Tag kasserollen af komfuret og hæld væsken i en stor skål. Opløs gæren i væsken og rør salt, sukker og durummel i. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen grundigt. Den skal være ret fugtig – uden dog at hænge fast i fingrene. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og stil den et lunt sted. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse – det tager ca. en time.

Form forsigtigt dejen til 5-6 store boller. Sørg for at lægge dem langt fra hinanden på en bageplade beklædt med bagepapir – bollerne vil hæve en del. Gnid skaftet på en tynd grydeske med mel og pres skaftet ned i hver bolle – to gange på den lange led. Skaftet skal presses så langt ned, at den næsten går igennem dejen (bare rolig, bollen skal nok hæve fint bagefter). På den måde kommer der to riller/fordybninger i bollens overflade, når den er bagt.

Bag bollerne ved 230 grader i 15-18 minutter. Drys med lidt mel, når de køler af.

torta, mexicansk, brød, sandwich, sandwichbolle, kylling, paneret, kyllingebryst, løg, mayonnaise, røde bønner, avokado, jalapënos,

Fyldet var et af forslagene fra samme opskriftbog, men jeg ændrede lidt ved paneringen af kyllingen, eftersom jeg ikke havde panko-rasp, som opskriften foreslår.

Til to personer skal du bruge:
2 kyllingebryster – gerne banket flade
1 æg
paneringsmel
små brødkrummer (tag et tørt brød og riv det på et groft rivejern)
rapsolie

… samt:
– sød fransk sennep
– mayonnaise – Hellmann’s kan anbefales
– tynde løgringe
– røde bønner (kogte)
– avokado i skiver
– jalapenos

Vend kyllingebrysterne i pisket æg og derefter i paneringsmel. Vend atter kyllingebrysterne i æggemassen og derefter i brødkrummerne. Er kyllingebrystet ikke 100% dækket af brødkrummer, kan du give det en ekstra tur i paneringsmelet.

Hæld rapsolie i pande, så olien er 2-3 cm dyb og varm olien op. Test olien om den er klar ved at stikke enden af en tændstik (den uden svovl!) ned i olien. Bobler det omkring tændstikken, er olien klar. Læg forsigtigt kyllingebrysterne i olien og steg dem, indtil de er mørkegyldne på begge sider. Tag dem af panden og tjek, om de er gennemstegte. Er de stadig røde i midten, kan du give dem lidt ekstra tid i ovnen ved 200 grader.

Flæk to teleras og smør dem med smør. Læg dem på en anden pande med smørsiden nedad og steg dem, indtil de er gyldne. Smør bunden af hver teleras med sød sennep og mayonnaise og fordel derefter et gavmildt lag røde bønner ud over det. Læg løgringe oven på bønnerne og derefter et paneret kyllingebryst. Top kyllingebrystet med røde jalapenos og avokado, inden du lægger toppen af din teleras på.

Skal spises med fingrene og i godt selskab – gerne med en kold mexicansk øl i glasset.

mexicansk øl

Morgenmadsudfordringer på ferien?

marmelademadOvenstående ligner jo en ganske fredelig marmelademad. Men så klasker du sådan en her ovenpå.

peanutbuttermad… og vupti har du en trafficjam-sandwich:

trafficjamSådan en mad fik jeg første gang, da jeg var ude at rejse som teenager og mødte en flok amerikanere, som mente, at denne amerikanske sandwich skulle jeg prøve, for de spiste de ofte som morgenmad. Jeg syntes, det var dybt mærkeligt – og ikke særlig velsmagende. De forstod så til gengæld ikke min begejstring over Piratos…

Da jeg lavede laksesmørrebrød for nylig, fik jeg lyst til at genskabe trafficjam-sandwichen og fandt derfor en god jordbærmarmelade frem samt en grov peanutbutter og smurte begge på et par skiver fuldkorns-toastbrød. Sjovt nok smagte kombinationen bedre denne gang, men jeg brugte også bedre ingredienser end dem, jeg blev præsenteret for dengang.

Det er dog stadig en pudsig mad, og det får mig til at tænke på hvor traditionsbunden, jeg er mht. morgenmad. På hverdage spiser jeg næsten altid en skål yoghurt med frisk frugt på (og evt. lidt müsli, hvis det skal mætte ekstra meget) eller et par stykker frugt. En sjælden gang bliver dette erstattet med en ostemad. I weekenderne kan jeg ind imellem finde på at koge lidt grød, men det er også sådan cirka det.

Af samme grund kan morgenmaden på ferier godt være lidt af en udfordring, for på hoteller er der sjældent det store udvalg af yoghurter og frisk frugt, og brødet plejer at være ret uinteressant. Hvis vi bor i lejlighed eller sommerhus, er der til gengæld fin mulighed for at købe disse ting og opbevare dem i køleskabet, så jeg er begyndt at blive mere og mere opmærksom på, om der er køleskab knyttet til ferieboligen (det er så også en stor fordel, når man som jeg shopper en del madrelaterede ting på ferien i det hele taget).

Jeg afprøver gerne nye ting på ferien – selv da vi var i Japan for fem år siden, hvor jeg fik fisk og tang et par morgener i træk (og det er min mave altså ikke indstillet på at spise så tidligt på dagen!) – men eksperimenterne skal helst holde sig til frokost eller til aftensmad.

Hvad med dig? Hvor traditionsbunden er du mht. morgenmad? Og hvad er den mest specielle morgenmad, du har spist på en ferie?

Ribbenstegssandwich i ølboller

ribbensstegssandwich, ribbenssteg, sandwich, frokostAfslutningen på strømmen af ølindlæg nærmer sig. Derfor laver jeg en opsamling i dette indlæg, hvor jeg fortæller lidt om de øl, som vi fik smagt sammen med den hverdagsmad, jeg ikke bloggede om.

Men først flasher jeg lige denne ribbenstegssandwich, som vi fik sidste weekend – lavet på den fennikel- og lakridsølskrydrede ribbenssteg, som vi fik dagen inden. Den blev smidt i et par ølboller, som jeg lavede på et par dl øl (Black Magic Woman), kamutmel, hvedemel, gær, ølsirup, salt, lidt brændt maltmel, creme fraiche og vand. Efter endt hævning blev bollerne pensles med pisket æg og drysset med sorte sesamfrø. Da bollerne var bagt, blev de smurt med dijonsennep og Miracle Whip og lagt sammen med varme ribbenssteg-skiver, salatblade, syltede agurker og ølsyltet rødkål.

Den ølsyltede rødkål laver du ved at tage 1½-2 dl mørk øl og koge det op på en pande sammen med samme mængde lagereddike, en dl rørsukker, 1½ dl honning, fem nelliker og et stykke kanelstang. Tilsæt 2-3 store håndfulde fintsnittet rødkål og lad det koge ind – husk at røre indholdet godt sammen med jævne mellemrum. Jeg lod det koge helt ind, så rødkålen blev meget mørk og intens, men du kan også stoppe lidt før, så rødkålen stadig har lidt væde at ‘søppe’ i.

Planen var at drikke juleøl til, men der blev fejlkommunikeret, så de kom ikke med på udflugten til venneparret, som vi skulle spise sandwich med.

Og hvad har jeg/vi ellers prøvet denne måned? Jeg fandt denne honningøl frem en dag, jeg kom sent hjem fra arbejde og ikke var så sulten. Aftensmaden blev derfor et stykke hjemmebagt havtorne-rugbrød med ølost (fra Torvehallerne) – ret interessant ost, men en anelse for skarp til mig. Af samme grund var ølvalget ikke helt optimalt, for honningøllen fra Ørbæk har selvfølgelig en vis sødme, som er ganske lækker – men som ikke matcher den skarpe ost. Ærgerligt at jeg ikke vidste, hvordan osten smagte, inden jeg fandt øllen frem.

Gemalen lavede en spændende karryret i starten af måneden. Desværre skrev han ikke eksperimentet ned, for jeg ville gerne have blogget om det, men sådan kan det gå. Til maden fik vi denne India Pale Ale fra Herslev. Gemalen virkede ganske tilfreds, mens jeg ikke er så god til de lyse øl, så den var ikke lige min hofret.

Og den sidste øl er også en øl, der blev kombineret med ost (jaja, jeg kan godt lide ost!). Da jeg kom hjem fra kagearrangementet, var appetitten ikke stor, så jeg tog et par emmenthaler-bjælker og nød denne nøddeøl til – igen en Ørbæk øl. Det er en ret mørk øl, som passer sig godt til vintertiden, men på dette tidspunkt var jeg ved at være ret mæt af øl, så den fik ikke helt den opmærksomhed, den fortjente.

Bagel med røget laks

bagel, bagels, boller, gær, æggeblommer, æg, hvedemel, sesamfrøEn af de ting, jeg forbinder med USA, er bagels. Gennem en del år har jeg undret mig lidt over, hvorfor lige præcis denne type ‘bolle’ er så populær derovre (især på grund af hullet), men nu har jeg læst om bagelens oprindelse på Wikipedia og er blevet lidt klogere.

Jeg fandt en opskrift i ‘Gyldendals bagebog’, som jeg tog udgangspunkt i. Her hæver dejen dog kun ca. to timer, hvilket er kortere end i de traditionelle bagels, men jeg går ud fra, at det er for at tilpasse opskriften til den moderne, fortravlede familie. Jeg erstattede mælk med vand, og så brugte jeg et helt bæger æggeblomme i stedet for en halv.
bagel, bagels, boller, gær, æggeblommer, æg, hvedemel, sesamfrøBagels
9 stk.

2½ dl lunkent vand
25 g gær
1½ tsk salt
½ tsk sukker
2 spsk olie
2 æggeblommer
ca. 500 g kraftigt hvedemel
sesamfrø

Bland gær og vand og tilsæt derefter salt, sukker og olie – og tilføj derefter melet lidt efter lidt, indtil du har en smidig dej. Læg dejen i en skål og læg film over, inden skålen sættes et lunt sted. Lad dejen hæve i ca. 2 timer, til den er nået dobbelt størrelse. Ælt dejen let igennem og del den i ni stykker. Form dem til boller og prik et hul i midten af  hver, som du udvider ved at svinge dejen rundt om tommel- og pegefinger. Lad dem efterhæve på en bageplade med bagepapir i en halv time.

Bring en stor gryde med vand i kog, kom to til tre bagels i ad gangen og lad dem koge i et halvt minut på hver side. Tag dem op med en hulske og lad dem dryppe lidt af, inden de lægges tilbage på bagepapiret.

Pensl alle bagels med æggeblomme og drys sesamfrø på, inden de sættes i ovnen ved 200 grader i 20-25 minutter. Når de er kølet tilpas af, smøres de med flødeost med hvidløg og lægges sammen med salat og røget laks.

Note: Det var lettere at lave luftige og gode bagels, end jeg havde frygtet. Jeg var spændt på, hvad kogningen ville gøre ved overfladen af dem, men det fungerede fint. Og så er kombinationen af smøreost, brød og røget laks jo altid et hit…

BLT sandwich og første færdigmix

BLT sandwich, sandwich, toastbrød, tomater, salat, bacon, svinekød, frokost, mayonnaiseBLT sandwichen er ifølge Wikipedia den næstmest populære sandwich i USA, og jeg har ofte set referencer til den i diverse amerikanske tegneserier. Jeg tror dog aldrig, at jeg har smagt en, og da den er helt ufattelig let at lave, så blev sådan en sandwich brugt som forret, da vi i går skulle teste et færdigmix, som jeg fik tilsendt fra USA i foråret.

En BLT sandwich består af:

2 stykker toastbrød
mayonnaise, som smøres på brødet
ristede baconskiver
tomatskiver
salatblade

Jeg tilføjede også lidt peber men undlod salt, da der trods alt var bacon i. Og sådan en sandwich smager temmelig godt, så jeg kan godt forstå, at den er populær ovre i staterne.
Jeg ville også afprøve dette færdigmix, som så ganske lovende ud. Jeg havde ikke tænkt på, hvor stor portionen blev, når den havde kogt, så vi blev da rigeligt mætte, da vi som sagt indledte måltidet med en BLT.
Tilberedningen var let: Bring vand i kog, tilføj en smule smør, tilsæt færdigmix, når smørret er smeltet, og lad det simre under låg i 20-25 minutter. Resultatet blev en god og kraftig bønne-ris ret, som havde en tung og mørk smag. På pakken er det også foreslået, at man kan tilføje lidt røget pølse, og det vil passe fint til krydderierne. Jeg syntes dog, at portionen i forvejen var rigelig stor til gemalen og jeg, så jeg var glad for, at jeg ikke havde puttet det i. En sprød salat ville gøre sig godt til.

Peanut butter jelly time!

peanut butter and jam sandwich, sandwich, peanut butter, marmelade, abrikosmarmelade, toastbrød, morgenmadHer til morgen smurte jeg et par peanut butter & jam sandwiches, som jeg delte med gemalen. Jeg havde researchet lidt og opdaget, at det er ret forskelligt hvilken type marmelade eller syltetøj, som amerikanerne foretrækker at smøre på. Det mest almindelige er jordbær, men den sidste rest, vi havde, var blevet dårlig, så jeg måtte i vikturalierummet og lede. Nu spiser jeg ikke syltetøj så tit, og hvis jeg endelig gør, er det sjældent de ‘mest normale’ udgaver, så jeg havde ikke så meget, som jeg fandt passende. Jeg havde dog det abrikosmarmelade, jeg lavede for nylig, samt en rest lemon curd, så de to versioner prøvede jeg.

Til en peanut butter & jam sandwich skal du bruge:

2 stykker toastbrød
1 spsk peanut butter
1 spsk syltetøj

Smør peanut butter på det ene stykke toastbrød og syltetøj på det andet stykke, smæk de to stykker sammen, så smørelsen klasker mod hinanden og æd!

Note: Det smagte bedre, end jeg huskede, og jeg tror især, at det skyldes den lækre peanut butter, jeg tidligere har omtalt. Jeg tror dog stadig, at det vil passe med en syltetøj med røde bær i, så det kan være, jeg skal prøve det igen, når jeg har lavet noget solbærsyltetøj.