Krondyr-sandwich

krondyr-sandwich, sandwich, krondyrkød, vildtkød, krondyr, brød, pesto, løg, mayonnaise, frokostFørste ret i månedens stop-spild-af-mad-benspænd var krondyr nakkefilet, som jeg fandt i fryseren. Den var for stor til to personer, men det gør jo ikke noget, for så er der rester, og dem kan man spise de følgende dage. Jeg brugte resterne af nakkefileten til to forskellige aftenmåltider, og det første var krondyr-sandwich!

Og hvad er der så i en krondyr-sandwich? I dette tilfælde en masse rester:

– Skiver af ølbrød (som jeg bagte i december – det, vi ikke spiste med det samme, blev smidt i fryseren)
– Skiver af krondyr nakkefilet (rester fra et par dage før)
– Et lille bæger basilikumpesto (fra fryseren – mine basilikumplanter bliver altid ‘ofret’ om efteråret til en stor portion pesto, som fryses ned i små portioner)
– Mayonnaise – vi har altid et glas Hellmanns stående i køleskabet
– Syltede løg (gave fra svigermor i december måned – du kan også bruge rødvinsstegte rødløg)

Tip til brød, der har været i fryseren: Smider du brød eller boller i fryseren, kan de godt risikere at være lidt tørre, når du tør dem op igen. Hvis du skal bruge brød til sandwiches (som ovenstående), kan du evt. skære brødet i skiver og stege dem i en god klat smør på den ene side – det gør dem mere saftige og sprøde (og så smager smør jo bare godt). Du kan dog også give brødet eller bollerne en kort tur i mikroovnen for at lune bagværket. Det gør det samtidig også mere saftigt og blødt – men dog kun i kort tid, så det er kun noget, du skal gøre, hvis du skal spise brødet umiddelbart efter.

Åben svampeburger

svampeburger, burger, svampe, rørhatte, fløde, timian, smør, løg, oksekød, bolle, brødI fredags lavede jeg åben svampeburger til gemalen og jeg. Det er en burger, hvor den øverste del af bollen mangler, så man rigtig kan se al fyldet (og ikke skal tygge sig igennem lige så meget brød). Der var to gode grunde til, at vi skulle have svampeburger den dag. Dels havde vi stadig nogle svampe tilbage efter vores svampeudflugt fra weekenden før, og dels havde vi lige købt friskhakket oksekød fra Bondegaarden – en lokal landmand, der sælger friskslagtet oksekød. Jeg er ikke så meget til traditioner, men der er dog én, som vi altid holder i hævd, og det er, at den dag, hvor vi henter det friskhakkede oksekød, der skal der hjemmelavede burgere på bordet!

Til en åben svampeburger skal du bruge:
– 2 gode fuldkornsboller – f.eks. disse boller
– friskhakket oksekød – jeg brugte omkring 300 g til to oksekødsbøffer
– 2-4 tsk stærk sennep – jeg brugte en bornholmsk sennep med peberrod
– et par salatblade
– tynde løgringe

Samt en svampestuvning lavet på
– 150 g svampe (jeg anbefaler rørhatte, Karl Johan svampe eller evt. champignons)
– en god klat smør
– 1 dl fløde
– frisk timian
– salt og peber
– lidt citronsaft

From og steg to oksekødsbøffer af det hakkede oksekød. Flæk bollerne og smør de nederste halvdele med et godt lag sennep. Læg salatblade på og placér derefter en bøf på hver bolle. Læg et lag løgringe på hver bøf.

Skær svampene i mindre stykker og steg dem møre i smør på en pande ved mediumvarme. Tilsæt fløde og timian og lad det simre, indtil stuvningen bliver mere kompakt. Smag til med salt, peber og citronsaft. Fordel svampestuvningen over hver bøf og pynt din svampeburger med lidt frisk timian.

Note: En god, saftig og syndig svampeburger, som får en fed og fyldig smag fra svampestuvningen men også et frisk pift fra løgringene og senneppen. Er du mere til lukkede burgere (eller er lidt mere sulten, end vi var), så smækker du selvfølgelig blot overdelen til bollen oven på din svampeburger.

Vegetarburger med portobellosvampe

vegetarburger, svampeburger, burger, linseburger, pesto, gedeost, belugalinser, linser, linsebøffer, vegetarbøffer, gulerødder, æg, hvedemelJeg har længe overvejet at lave en vegetarburger, hvor selve burgerbollen er udskiftet med store portobellosvampe, og da jeg stødte på en pakke hvide, danske portobellosvampe i supermarkedet den anden dag, så købte jeg straks en pakke.

Jeg havde egentlig tænkt mig at lave quinoadunser som fyld til min vegetarburger, men da vi ikke havde quinoa på lager, improviserede jeg i stedet en portion vegetardunser lavet på belugalinser.

portobellosvampe, svampeTag de store portobellosvampe og vask dem forsigtigt. Skær stokken af hver svamp og læg dem til side – dem kan du lige så godt bruge til vegetarbøfferne.

Steg svampene ved middelvarme på begge sider, indtil de er møre men stadig er forholdsvis faste.

belugalinser, linser, linsebøffer, vegetarbøffer, gulerødder, æg, hvedemelLinsebøffer
6 stk.

1 dl belugalinser
2 æg
1 medium løg, skåret i mindre tern
2 revne gulerødder
ca. 2 spsk hvedemel
evt. resten af stokkene fra svampene
salt

smør til stegning

Skyl linserne og kog dem i letsaltet vand i ca. 20 minutter. Hæld vandet fra. Blend linserne sammen med æg og løg samt evt. svamperester. Rør gulerødder og mel i og smag til med salt. Steg linsebøfferne på panden.

Derefter kan du samle din vegetarburger. Læg en portobellosvamp på en tallerken, så undersiden af svampen vender opad. Fordel et par tsk pesto i svampens hulning – gerne verdens bedste pesto – og læg et par tynde skiver blød gedeost oven på. Placér derefter en linsebøf oven på gedeost og fordel lidt mere pesto ud over den. Slut af med en portobellosvamp mere.

Note: En saftig vegetarburger med masser af smag! Gemalen kommenterede endda, at der ikke var behov for kød i den burger. Det er i øvrigt let at lave en mere LCHF-venlig udgave af burgeren. Hvedemelet skal blot udskiftes med et par spsk fintblendede sesamfrø (og evt. en lille smule fiberHUSK).

Torta med oksekødspølser, avokado og ost

torta, mexicansk, sandwich, oksekød, oksekødspølser, avokado, pølser, løg, mayonnaise, røde bønner, ostTorta – den mexicanske sandwich, jeg bloggede om i går – kan laves i mange forskellige versioner ligesom europæiske sandwiches, så jeg lavede en version mere, der også var inspireret af ‘Tacos, tortas and tamales’. Bogen anbefaler en mexicansk ost, jeg ikke kender, og den valgte jeg at erstatte med en cheddar.

Du skal bruge:
en telera-sandwichbolle
– smør
– oksekødspølser – du kan f.eks. bruge oksekødspølser fra Løgismose – de kan købes i Netto
– sød sennep
– creme fraiche
– kogte røde bønner
– løgringe
– avokado
– cheddar

Kog oksekødspølserne. Flæk sandwichbollen og put smør på begge snitflader. Læg begge halvdele med smørsiden nedad på en stegepande og steg dem, indtil de er gyldne. Smør creme fraiche og sød sennep på den nederste halvdel og fordel en håndfuld røde bønner på sandwichoverfladen. Flæk oksekødspølserne og dæk sandwichbunden med dem. Fordel løgringe og avokado oven på. Tag den øverste halvdel af sandwichbollen og fordel tykke skiver cheddar oven på snitfladen. Varm den op i ovnen eller mikrobølgeovnen, indtil osten smelter, og læg så oven på resten af sandwichen.

¡Buen provecho.

torta, mexicansk, sandwich, oksekød, oksekødspølser, avokado, pølser, løg, mayonnaise, røde bønner, ost

Torta – mexicansk sandwich

torta, mexicansk, brød, sandwich, sandwichbolle, Da vi var i New York, shoppede vi selvfølgelig en del – heriblandt bøger. Der var selvfølgelig kogebøger imellem (resten kan du se på bogbloggen), og en af dem har jeg læst en del i på det sidste, for den handler om mexicansk mad. Den hedder ‘Tacos, tortas and tamales’ og fokuserer på den mad, som gadekøkkenerne i Mexico sælger.

Jeg besluttede mig for, at den første benspændsret i denne måned skulle være torta, som i Mexico betyder sandwich. Når jeg har set madprogrammer om mexicansk mad, har jeg altid savlet over de vildt lækre sandwiches, de kan diske op med, så selvfølgelig var dette et godt sted at starte. Det er tilmed også en hurtig måde at få aftensmad på i hverdagen, så snart du har bagt en stor portion af brødene og frosset dem ned.

Det er typisk teleras – en mexicansk bolle – der bruges til tortas. Jeg prøvede den opskrift, der stod i kogebogen, men enten var der noget galt i opskriften, eller også har mexicansk mel slet ikke samme sugeevne som dansk mel. I hvert fald var der alt for meget mel i forhold til væske, og brødene blev alt for kompakte og tunge. Dagen efter valgte jeg derfor at improvisere min egen udgave. Kogebogen nævner i øvrigt, at har du ikke tortas, kan du – i nødstilfælde – bruge ciabatta.

Teleras
5-6 store boller

2 dl letmælk
3 dl vand
25 g gær
1 spsk salt
1 spsk rørsukker
3 dl durummel
5-6 dl hvedemel

Lun mælk og vand i en kasserolle, indtil det er håndvarmt. Tag kasserollen af komfuret og hæld væsken i en stor skål. Opløs gæren i væsken og rør salt, sukker og durummel i. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen grundigt. Den skal være ret fugtig – uden dog at hænge fast i fingrene. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og stil den et lunt sted. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse – det tager ca. en time.

Form forsigtigt dejen til 5-6 store boller. Sørg for at lægge dem langt fra hinanden på en bageplade beklædt med bagepapir – bollerne vil hæve en del. Gnid skaftet på en tynd grydeske med mel og pres skaftet ned i hver bolle – to gange på den lange led. Skaftet skal presses så langt ned, at den næsten går igennem dejen (bare rolig, bollen skal nok hæve fint bagefter). På den måde kommer der to riller/fordybninger i bollens overflade, når den er bagt.

Bag bollerne ved 230 grader i 15-18 minutter. Drys med lidt mel, når de køler af.

torta, mexicansk, brød, sandwich, sandwichbolle, kylling, paneret, kyllingebryst, løg, mayonnaise, røde bønner, avokado, jalapënos,

Fyldet var et af forslagene fra samme opskriftbog, men jeg ændrede lidt ved paneringen af kyllingen, eftersom jeg ikke havde panko-rasp, som opskriften foreslår.

Til to personer skal du bruge:
2 kyllingebryster – gerne banket flade
1 æg
paneringsmel
små brødkrummer (tag et tørt brød og riv det på et groft rivejern)
rapsolie

… samt:
– sød fransk sennep
– mayonnaise – Hellmann’s kan anbefales
– tynde løgringe
– røde bønner (kogte)
– avokado i skiver
– jalapenos

Vend kyllingebrysterne i pisket æg og derefter i paneringsmel. Vend atter kyllingebrysterne i æggemassen og derefter i brødkrummerne. Er kyllingebrystet ikke 100% dækket af brødkrummer, kan du give det en ekstra tur i paneringsmelet.

Hæld rapsolie i pande, så olien er 2-3 cm dyb og varm olien op. Test olien om den er klar ved at stikke enden af en tændstik (den uden svovl!) ned i olien. Bobler det omkring tændstikken, er olien klar. Læg forsigtigt kyllingebrysterne i olien og steg dem, indtil de er mørkegyldne på begge sider. Tag dem af panden og tjek, om de er gennemstegte. Er de stadig røde i midten, kan du give dem lidt ekstra tid i ovnen ved 200 grader.

Flæk to teleras og smør dem med smør. Læg dem på en anden pande med smørsiden nedad og steg dem, indtil de er gyldne. Smør bunden af hver teleras med sød sennep og mayonnaise og fordel derefter et gavmildt lag røde bønner ud over det. Læg løgringe oven på bønnerne og derefter et paneret kyllingebryst. Top kyllingebrystet med røde jalapenos og avokado, inden du lægger toppen af din teleras på.

Skal spises med fingrene og i godt selskab – gerne med en kold mexicansk øl i glasset.

mexicansk øl