Efterårsburger med rødløg og blåskimmelost

efterårsburgerSå nåede jeg til den sidste burger i benspændet – nemlig en højtbelagt efterårsburger med masser af smag! I denne basse har jeg brugt et godt udvalg af efterårssmagene – stegte svampe og rødløg, blommemarmelade, friterede salvieblade samt blåskimmelost. Nåja, og så en herlig oksekødsbøf lavet på friskhakket oksekød.

Du bestemmer naturligvis selv hvor stærk, blåskimmelosten skal være. Jeg valgte en forholdsvis mild udgave, der har lidt bid – nemlig Blå Kornblomst fra Thiese.

Efterårsburger
2 stk.

2 burgerboller – gerne hjemmebagte
300-400 g hakket oksekød
salt og peber
smør til stegning
12-14 friske salvieblade
150 g svampe, rensede og skåret i skiver
1 mediumstort rødløg, skåret i tynde skiver
1-2 spsk blommemarmelade
blåskimmelost, skåret i skiver

Form oksekødet til to bøffer og krydr dem godt med salt og peber. Smelt smør på en pande og svits kort salviebladene i det. Tag dem af og smid så bøfferne på i stedet. Steg dem på begge sider i nogle minutter. Personligt kan jeg godt lide, at de har en rosa midte, så de stadig er saftige og lækre. Tag bøfferne af og put lidt smør på panden. Skær bollerne over og steg dem kort med undersiden nedad i smørret. Tag dem derefter af. Smelt lidt mere smør på panden og steg svampene, indtil de er møre. Husk at krydre med salt og peber. Smelt atter lidt smør og steg til sidst rødløgene i det, indtil de er møre. Smør lidt blommemarmelade på den nederste del af hver bolle og læg skimmelost oven på. Læg derefter en bøf, svampe, rødløg og salvieblade i hver efterårsburger og servér dem med det samme – gerne med en lækker brown ale til.

Note: Denne efterårsburger er en ret mættende fætter – der er godt med smag i, og så har den også en vis pondus på kaloriesiden. Men skal du gå all in på efterårsstemning, så kan jeg varmt anbefale en efterårsburger.

Morgenmadsburger med bacon

morgenmadsburger, burger, burgerbolle, bolle, tomater, bacon, svinekød, æg, ostNår jeg har blogget om morgenmadspizza, må jeg selvfølgelig også blogge om morgenmadsburger! Se, denne morgenmadsburger er den slags, du burde kunne bestille på en café, men jeg har dog aldrig set det på et menukort. Det ville ellers være en glimrende idé. Denne morgenmadsburger er lidt i familie med en tømmermændsburger, jeg bloggede om sidste år, men morgenmadsversionen er nok min favorit (og så er jeg i øvrigt den irriterende type, der aldrig har tømmermænd).

OBS – husk at bruge gode, saftige burgerboller (gerne hjemmebagte) samt kvalitetsbacon.

Morgenmadsburger
2 stk.

2 burgerboller – helst hjemmebagte
smør til stegning
ca. 200 g god bacon, skåret i tykke skiver
1 mellemstor tomat, skåret i tynde skiver
2 æg
2 tykke skiver mild ost

Smelt en lille smule smør på en stor pande og steg baconen i det. Den skal være både sprød og saftig, så pas på, at du ikke oversteger den. Tag baconen af panden, skær bollerne over og steg dem på selve snitfladen i det smeltede baconfedt. Når bollerne har fået farve, tager du dem af panden. Smelt lidt mere smør på panden og lav to spejlæg. Mens de steger, putter du ost på den nederste del af hver bolle og zapper dem kort tid i mikroovnen, så osten smelter lidt. Læg bacon oven på. Når spejlæggene er færdige, lægges de i burgerne sammen med tomatskiverne. Servér din morgenmadsburger med det samme.

Note: Saftig, fedtet burger som får lidt frisk syrlighed fra tomaterne. Hvis du gerne vil have flere krydderier fra morgenstunden, kan du evt. tilføje lidt chili under stegningen af bacon, men det er på eget ansvar!

Fiskeburger med tartarsauce

fiskeburger, burger, fisk, torsk, tartarsauce, squashDa jeg kiggede gamle indlæg igennem i forbindelse med forberedelserne til månedens burger-benspænd, blev jeg ret overrasket over, at jeg ikke tidligere har lavet en fiskeburger. Det er da en stor fejl! Så der kom naturligvis fiskeburger på bordet forleden.

Dette er en ret enkel burger – altså bortset fra tartarsaucen, som er let at lave men trods alt har en halvlang ingrediensliste. Du kan med fordel lave en lidt større portion og så bruge resten til aftensmaden dagen efter – for eksempel til en omgang fish & chips.

Fiskeburger
2 burgere

2 burgerboller
250-300 g hvid fisk – jeg brugte torskefilet, der var delt i to stykker
½-1 dl hvedemel
1 æg, pisket
1-1½ dl rasp
smør til stegning

½ mediumstor squash, skåret i skiver
olivenolie til stegning
salt og peber
en tredjedel portion af denne tartarsauce

Hæld olie på en pande og steg squashskiverne møre ved mediumvarme. Drys lidt salt og peber på lige inden, at de er færdige. Tag dem af panden og smelt nu noget smør på panden. Mens smørret smelter, vender du fiskestykkerne først i hvedemel, så i æg og til sidst i rasp. Steg fiskestykkerne gyldne på begge sider. Flæk burgerbollerne og fordel squashskiverne ud over hver burgerbollebund. Læg et fiskestykke på hver og top det med en god klat tartarsauce. Læg overbollen på og servér din fiskeburger med det samme – gerne sammen med en lys, kold øl.

Note: Paneret fisk er et hit hos mange – også hos os – så en fiskeburger med paneret fisk falder selvfølgelig i god jord. Så gør det selvfølgelig heller ikke noget, at den stegte fisk kombineres med en lækker tartarsauce og saftige squashskiver.

Sliders med kylling, æble og fennikel

slider, sliders, sliderboller, boller, burgerboller, hvedemel, fuldkornsmel, gær, kærnemælk, sesamfrø, burger, sliders med kylling, fennikel, mayonnaise, æbleJeg kan jo ikke have et burgerbenspænd uden også at lave sliders (aka miniburgere), så her i weekenden lavede jeg sliders med kylling! Det var nogle små saftige hapsere, som jeg virkelig kan anbefale!

Jeg startede naturligvis med at bage en portion miniburgerboller, som var en lidt sødere hvedemelsudgave af disse burgerboller.

Miniburgerboller
ca. 16 stk.

4 dl kærnemælk
12 g gær
2 spsk rørsukker
½ spsk salt
½ dl rapsolie
ca. 6½ dl hvedemel + lidt ekstra til når bollerne skal formes
1 æg, pisket
et par spsk sesamfrø

Hæld kærnemælken i en skål og rør gæren ud i den. Rør derefter rørsukker i og tilsæt så rapsolie og halvdelen af hvedemelet. Pisk det grundigt sammen, inden du tilsætter saltet og mere og mere af melet, mens du rører dejen sammen med en træske. Dejen skal være blød og fugtig. Ælt den grundigt og og dæk den så med et fugtigt viskestykke. Lad den hæve til dobbelt størrelse. Tryk forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord, så den er ca. 1½ cm høj. Brug en udstikker til at udstikke dine sliderboller (jeg brugte en udstikker på ca. 6 cm i diameter). Restdejen kan æltes sammen og kan enten trykkes ud igen, så du kan bruge udstikkeren – eller du kan selvfølgelig bare forme dem med hænderne. Stil de små boller på en bagepapirbeklædt bageplade og pensl dem med æg. Drys lidt sesamfrø over og bag dine miniburgerboller ved 180 grader i 15-20 minutter.

Note: Små luftige miniburgerboller – perfekte til sliders!

Og så skal der selvfølgelig også laves fyld til dine sliders med kylling.

Fyld til 7-8 sliders:
1 kyllingelår + overlår
rapsolie
2 dl hvidvin eller sake
1 tsk salt
½ tsk fennikelfrø
½ tsk peberkorn
½ tsk chiliflager
tynde skiver æble
tynde skiver fennikelknold
lidt god mayonnaise
drueagurker, skåret i tynde skiver

Knus salt, fennikelfrø, peberkorn og chiliflager i en morter eller minihakker. Læg kyllingekødet i et ildfast fad og pensl det med olie. Drys krydderiblandingen over og hæld vinen i fadet. Stil fadet i ovnen ved 180 grader i 40-45 minutter, indtil kyllingen er gennemstegt. Tag fadet ud og pil forsigtigt kødet af knoglerne – brug et par gafler. Fjern kyllingeknoglerne og mos kødet ud i vinen i fadet. Lad det trække, mens du gør æbleskiverne og fennikelskiverne klar. Flæk dine miniburgerboller og smør hver halvdel med lidt mayonnaise. Læg fennikelskiver på bunden af burgerbollen og fordel derefter lidt kyllingekød over. Top det med drueagurker og æblestykker, inden du lægger overbollen på. Vupti – så er der sliders med kylling!

Note: Sliders med kylling var klart et hit. Saftige små burgere med masser af smag og både lidt sødme og syre fra henholdsvis æble og drueagurker.

Risburger med rejer

risburger, burger, ris, rejer, chilisauce, chili, salat, risvinseddike, rørsukkerDenne risburger er inspireret af et afsnit af Masterchef Australia, som jeg så for nogle år siden. Jeg elskede ideen med at lave to ‘risbøffer’, som man bruger som overdelen og underdelen i en burger, og det ville jo passe perfekt ind i månedens burger-tema.

Min udgave af en risburger blev desværre ikke så pæn, og det skyldtes først og fremmest, at de sushiris, jeg brugte, ikke var særlig klæbrige. Det er nemlig vigtigt, at risene klistrer sammen, så ‘risbøfferne’ hænger ordentligt sammen, og det gjorde mine desværre ikke. Jeg brugte så også et andet mærke end det, jeg plejer til at lave sushi, så det må jeg huske en anden gang (jeg kan i øvrigt nævne, at det mærke, jeg plejer at bruge til sushi, er Blue Dragon).

Men ja – selvom denne risburger ikke blev helt så flot som forventet, så smagte den ikke desto mindre aldeles glimrende! Og så er det jo en sjov måde at anrette på.

Risburger
2 stk

2 dl sushiris
½ spsk rørsukker
1½-2 spsk risvinseddike
150 g store rejer, pillede og rensede
lidt cayennepeber eller chili
olie til stegning
2 et par salatblade
chilisauce

Kog risene i letsaltet vand, indtil de er møre. Hæld evt. overskydende vand fra. Rør risvinseddike og rørsukker sammen og vend det grundigt i risene. Lad derefter risene køle af.

Form de klistrede ris til to flade bøffer, som du bagefter steger i olie på en pande. Vær forsigtig, når du vender bøfferne på panden!

Læg risbøfferne på en stor tallerken. Hæld lidt mere olie på panden sammen med lidt cayennepeber og svits rejerne i olien. Vend dem grundigt og tag dem af, når de er møre.

Læg din risburger sammen med rejer, salatblade og chilisauce i midten.

Note: Som sagt – denne risburger blev ikke helt så pæn, som jeg havde håbet på, men den smagte fortrinligt, og jeg er sikker, at risbøfferne havde fungeret bedre, hvis jeg brugte nogle sushiris, der klistrede mere.