Libanesisk majssalat og agurke-yoghurtsalat

libanesisk majssalat, majs, rødløg, mynte, fetaI går bloggede jeg om en dejlig libanesisk risret, som vi serverede for vores gæster for nylig, og i dag følger så opskrifterne på tilbehøret, som bestod af libanesisk majssalat samt agurke-yoghurtsalat.

Jeg fandt en opskrift på majssalat hos Rose Water & Orange Blossoms, som jeg lod mig inspirere af, og så eksperimenterede jeg mig frem til en passende agurke-yoghurtsalat.

Libanesisk majssalat
tilbehør til 3 personer

4 dl frosne majs
olivenolie
100 g feta
1 rødløg, skåret i små tern
ca. 1 dl mynteblade
salt og peber

Hæld olie i en gryde. Når den er varmet op, tilsætter du majskernerne. Steg dem ved mediumvarme i 10-15 minutter, indtil de er møre. Hæld dem i en skål og smuldr fetaen ud over den. Finthak mynten og vend mynte og rødløg i majssalaten sammen med ½ dl olivenolie. Smag til med salt og peber.

agurke-yoghurtsalat, agurk, yoghurt, mynteAgurke-yoghurtsalat
3-4 personer

1 agurk
½ dl friske mynteblade, hakkede
½ l græsk yoghurt
salt og peber

Vask agurken og skær den i tynde skiver. Vend den i græsk yoghurt sammen med mynte og smag til med salt og peber. Lad din agurke-yoghurt salat trække i køleskabet i mindst en halv time, inden du serverer den.

Note: Både majssalat og agurke-yoghurtsalat fungerer godt til den libanesiske risret men vil også gøre sig godt til grillmad på terrassen. Når den tid altså kommer igen 🙂

Sommersalat med persillepesto

sommersalat med persillepesto, pesto, persille, tomater, squash, feta, cashewnødder, olivenolie, ost, hvidløgDer er så mange dejlige ting i vores krydderurtebed – blandt andet persille og hornvioler! De skulle naturligvis indgå i aftensmaden tidligere på ugen, hvor jeg lavede en omgang vegetarmad. Her om sommeren spiser vi nemlig ekstra mange vegetariske retter, da supermarkederne bugner med lækre sommergrøntsager. Og så bruger jeg som sagt også alt godt fra haven denne måned.

Sommersalat med persillepesto
2 personer

1 mediumstor squash
½ aubergine
100 g små tomater – jeg brugte marzanotomater
½-1 dl feta
små hornvioler

Persillepesto:
2 dl frisk kruspersille
1 dl usaltede cashewnødder
1 dl friskrevet hård ost
1 fed hvidløg
1½-2 dl olivenolie
salt
citronsaft

Skær auberginen i tykke skiver og strø dem med groft salt. Lad dem trække en halv times tid og først så saltet af. Skær aubergineskiverne i olie på en pande, indtil de er gyldne på begge sider. Lad dem køle lidt af, inden du skærer dem i mindre stykker. Brug en spiralizer til at lave squash-spaghetti. Har du ikke sådan en fætter, kan du evt. bruge en kartoffelskræller til at skrælle squashen i strimler. Fordel squash-spaghetti i to brede skåle.

Så er det tid til at lave persillepesto! Blend persille, nødder, ost, hvidløg og olivenolie til en jævn masse. Smag til med salt og citronsaft. Dryp en spsk persillepesto over hver skål. Fordel auberginestykkerne over og smuldr derefter fetaen ud over salaten. Skær tomaterne i skiver og pynt din sommersalat med dem og slut til sidst af med lidt mere persillepesto samt hornvioler.

Note: Frisk og lækker sommersalat. Persillepesto giver både lidt fedme og lidt bitterhed, hvilket passer godt med de syrligtsøde tomater og den milde squash. Nåja, og så er det jo pæn mad, og det skal man endelig ikke undervurdere.

Grøn papayasalat

papayasalat, papaya, salat, bønner, tomater, peanuts, hvidløg, chili, rejepasta, limeEn grøn papayasalat stod på min liste over retter, jeg ville nå i løbet af mit vietnamesiske benspænd, så for nylig kiggede jeg forbi det asiatiske supermarked i byen for at købe en grøn papaya. Det er lidt svære at skaffe her i Danmark – man skal typisk forbi en asiatisk specialbutik, men det kan være, at de mellemøstlige grønthandlere ind imellem også har den.

Jeg skelede til en opskrift på grøn papayasalat, jeg havde fundet hos RasaMalaysia, men jeg justerede dog på nogle af målene, og så ‘knuste’ jeg ikke salaten på samme måde som i originalen. Her skal man nemlig slå/knuse råvarerne undervejs, og her var jeg ganske enkelt bange for at mase det for meget 🙂

Denne papayasalat er næsten vegetarisk – der er nemlig lidt rejepasta i saucen, så hvis du er fisketar, er den også noget for dig. Men som sagt – desværre ikke for vegetarer. Rejepasta kan i øvrigt købes i asiatiske specialbutikker.

Jeg serverede salaten i forretsstørrelse, men du kan selvfølgelig lave en større portion og bruge den som frokostret eller middagsret.

Grøn papayasalat
forret til fire personer

1 mellemstor grøn papaya
100-150 g grønne bønner, kogte og skåret i mindre stykker
100 g små tomater – jeg brugte marzano-tomater
1 fed hvidløg, presset
2 tsk sambal oelek
1 tsk rejepasta
lidt palmesukker eller rørsukker
1 dl saltede peanuts, grofthakkede
limesaft

Skræl papayaen og skær den i tynde, aflange stykker. Vend dem sammen med bønnestykkerne og tomaterne. Rør hvidløg, sambal oelek, rejepasta og lidt limesaft sammen. Smag til med sukker. Vend det sammen med grøntsagerne – kram grøntsagerne let med fingrene, så saucen trænger bedre ind i grøntsagerne. Fordel din papayasalat i små skåle og drys peanuts over. Servér med det samme.

Note: Dejlig frisk og letkrydret papayasalat. Den grønne papaya var ret sprød, og det fungerede godt sammen med de lækre krydderier og de saltede peanuts. Rigtig fin ret.

Vietnamesisk rejesalat

rejesalat, vietnamesisk, nudelsalat, nudler, rejer, olivenolie, hvidløg, lime, fiskesauce, risvinseddike, chili, nudler, gulerødder, agurk, bønnespirer, mynte, koriander, peanutsDa vi havde gæster i sidste uge, serverede vi pho med kylling til forret og derefter denne vietnamesiske rejesalat. Jeg kender desværre ikke det vietnamesiske navn for denne rejesalat, men jeg kiggede på forskellige engelske og amerikanske opskrifthjemmesider og freestylede ud fra disse.

Vietnamesisk rejesalat
4 personer

ca. 200 g store rejer – blandt andet Føtex og Irma sælger MSC-mærkede rejer
½ dl olivenolie
2 fed hvidløg, pressede
salt og peber

Dressing:
½ dl limesaft
½ dl fiskesauce
2 spsk risvinseddike
1 spsk rørsukker
1 rød mediumstærk chili, finthakket

Derudover:
100 g tynde risnudler (vermicelli nudler)
3 mellemstore gulerødder, skåret i tændstiktynde stykker
1 agurk, skåret i tændstiktynde stykker
100 g bønnespirer
½ dl frisk mynte
½ dl frisk koriander
1 dl saltede peanuts, grofthakkede

Pil rejerne og fjern forsigtigt den lille sorte streng i hver reje. Hæld rejerne i en skål med olivenolie, hvidløg samt salt og peber og rør godt rundt, så rejerne er dækket af marinaden. Lad dem stå i 10 minutter. Rør imens ingredienserne til dressingen sammen i en anden skål.

Læg nudlerne i en dyb skål og hæld kogende vand over. Lad dem trække i nogle minutter.

Hæld lidt olie på en pande og varm den op. Tilsæt rejerne – inkl. krydderier og olie – og steg dem, indtil de tager farve.

Hæld vandet fra nudlerne og fordel dem i fire skåle. Fordel gulerødder, agurk og bønnespirer i de fire skåle sammen med dressingen. Vend indholdet af hver skål med fingrene og fordel dernæst rejerne over hver skål med. Drys til sidst mynte, koriander og peanuts over og servér din rejesalat med det samme.

Note: Denne rejesalat er et godt eksempel på, hvad det vietnamesiske køkken kan. Masser af grøntsager og en frisk og krydret smag kombineret med gode nudler og saftige rejer. En rejesalat jeg helt sikkert skal have igen! Man serverer ofte øl til vietnamesisk mad, men denne ret fungerer også godt sammen med en let sødmefuld hvidvin.

Andesalat med kål og asiatisk twist

andesalat, salat, and, stegt and, grønkål, rødkål, risvinseddike, peanuts, nudler, appelsiner, æblerDenne lune andesalat serverede jeg i søndags for vores gæster – ja, de selvsamme der fik både honningsnitter og skaldyrsrand.

Jeg fandt på retten, da jeg grublede over, hvad jeg kunne lave, der var juleagtigt, men alligevel ikke traditionel julemad, og så fik jeg lyst til at lave en lun salat med stegt and og kål. Jeg kunne dog ikke nære mig og gav retten et asiatisk twist i form af nudler, saltede peanuts og en stærk og let sødmefuld chili-appelsinsauce.

Lun andesalat med kål
7-8 personer

1 and på ca 3,2 kg
2 æbler
2 appelsiner
salt

500 g fintsnittet rødkål
½ dl risvinseddike (kan erstattes af hvidvinseddike)
150 g grønkål
200 g ukogte nudler
saften fra en appelsin
2 dl saltede peanuts, grofthakkede

Start med at stege anden. Jeg plejer at langtidsstege juleanden – læs opskriften på juleand her. Fyldet i denne version bestod dog kun af æbler og appelsiner, der var skåret i mundrette stykker.
Anden skal stege i 3½-4 timer.

Når anden er tæt på at være færdig, fintsnitter du rødkålen – eventuelt på et mandolinjern. Kålen skal være så tynd som muligt. Put kålen i en skål og hæld risvinseddike over. Kram kålen godt med fingrene, så eddiken trænger ind. Riv grønkålen i mindre stykker og læg dem i en skål. Overhæld dem med kogende vand og lad dem trække i nogle minutter, inden du hælder vandet fra. Kog nudlerne.

Når anden er stegt, lader du den køle af nogle minutter, inden du skærer eller flår kødet i mundrette stykker. Derefter tager du en meget stor skål og lægger skiftevis rødkål, and, nudler og grønkål i skålen. Hæld appelsinsaft ud over til sidst, inden du fordeler peanuts ud over din andesalat.

Den lune salat skal serveres med en ret krydret chili-appelsinsauce, som følger herunder.

chili-appelsinsauce, chili, smør, løg, appelsinjuiceChili-appelsinsauce

50 g smør
½ mediumstort løg, skåret i tern
1 spsk chiliflager
2 spsk hvedemel
3 dl appelsinjuice
evt. ½ dl rørsukker
evt. cayennepeber eller chili til at justere saucens styrke
salt og peber

Smelt smørret i en lille gryde og steg løg og chiliflager ved mediumvarme, indtil løgene er bløde. Pisk hvedemel i og tilsæt lidt efter lidt appelsinjuice under fortsat piskning. Lad saucen simrer ved lav varme i ti minutter og smag den så til. Hvis du vil have den sødere, tilsætter du rørsukker, vil du have den stærkere, tilsætter du cayennepeber eller chili. Slut af med salt og peber.

Servér den varme chili-appelsinsauce sammen med den lune andesalat.

Note: Min fortolkning af juleand – aka lun andesalat med kål og asiatisk twist – blev godt modtaget. Det er samtidig en god måde at få kødet til at strække sig til flere personer (vi var 7 voksne til én and), ligesom man automatisk får flere grøntsager.

Vi nød en rødvin til – nærmere bestemt Pinot Noir Ludwig 2013 fra Elena Walch. Et glimrende bud til den lune andesalat, der både har fedme og friskhed, knasende salte nødder samt en stærk og sødmefuld sauce. Vinen kunne godt have været en anelse mere sød for at matche maden, men ellers en vin, der blev modtaget godt af alle ved bordet.