Elgsteg med søde løg

elgsteg, elg, vildt, vildtkød, løg, rosmarin, rødvin, simremad, smør, rørsukkerDenne udgave af elgsteg får dig måske til at tænke på efterår eller vinter, men med det balstyriske vejr, vi havde i går, så passede det fint som gæstemad, da jeg havde besøg af The Boyz.

Jeg købte denne elgsteg sammen med noget andet vildtkød i efteråret via en af mine venner, men da det er en forholdsvis stor udskæring (vildtkød mætter ret godt), så har jeg lige skulle finde den rigtige anledning til at tilberede den – og den kom i går!

Det var første gang, jeg eksperimenterede med elgsteg – jeg har prøvet at lave elggryde med mindre kødstykker, men jeg var lidt i tvivl om, hvad jeg skulle gøre ved en hel steg. Elgkød er vildtkød, og vildtkød er lidt mere sart mht. tilberedning, da det er fedtfattigt og kan have flere år på bagen. Jeg besluttede mig for at tilberede min elgsteg i en stegeso og kiggede derefter på en række hjemmesider for at se hvilken kernetemperatur, jeg skulle gå efter. Her var der vild uenighed – jeg tror, jeg så forslag lige fra 55 grader og op til 76 grader! Så der var jo nærmest frit slag. Jeg endte med at gå efter 70 grader. Kødet blev fint, men kunne sagtens have fået mindre, så jeg vil foreslå dig at gå efter 60 grader. Det vil jeg i hvert fald gøre næste gang. Derudover overvejer jeg at sænke temperaturen – f.eks. til 130 grader – næste gang jeg tilbereder elgsteg.

Elgsteg med søde løg
6-7 personer

1½ kg elgsteg
smør til stegning
4 store løg, skåret i tynde både
1 flaske mediumkraftig rødvin
3 spsk rosmarin
salt og peber
1 dl rørsukker

Læg elgstegen i en dyb skål og hæld så meget rødvin over, at stegen er dækket. Stil din elgsteg i køleskabet natten over. Tag kødet ud af køleskabet en halv time før, at du skal bruge det. Dub det tørt med lidt køkkenrulle og brun kødet på begge sider i en god klat smør på en stor stegepande. Læg din elgsteg i en stegeso/römertopf og giv det lidt salt og peber. Put en klat smør mere på panden. Steg løgene bløde sammen med rosmarinen. Hæld rødvinsmarinaden + den ekstra rødvin ud over kødet og tilsæt derefter de stegte løg. Stil din stegeso/römertopf i ovnen ved 130-150 grader, stil et stegetermometer i kødet og gå efter en kernetemperatur på 60 grader.

Tag derefter kødet ud af ovnen og lad det hvile i nogle minutter. Imens fisker du løgene op af stegesoen og dræner dem for væske. Smelt en stor klat smør på en stor stegepande og tilsæt derefter løg + rørsukker. Lad det simre i nogle minutter, indtil sukkeret er smeltet og har sødet løgene. Smag til med salt og evt. rosmarin.

elgsteg, elg, vildt, vildtkødPæn farve indvendig – men det var kun på allertykkeste sted, at kødet havde en fin rosa farve, og jeg vil som sagt gerne have kødet lidt mere rødt…

spidskålssalat, salat, spidskål, creme fraiche, oliven, oliventapenade, valnødder, olivenolieMin elgsteg blev som sagt serveret med søde løg. Desuden kom der selvfølgelig også en klat tyttebærgelé på tallerkenen samt denne spidskålssalat, der blandt andet var lavet på en rest oliventapenade fra den olivenroulade, jeg lavede i lørdags. Stop spild af mad, yeah! Opskriften herunder er lavet på slump.

Spidskålssalat med oliventapenade

1 spidskål, fintsnittet
2½ dl creme fraiche 18%
3 spsk oliventapenade
lidt honning
½ dl olivenolie
evt. salt og peber
citronsaft
2 håndfulde valnødder, ristet på panden

Kram spidskålen godt og læg den i en stor skål. Rør creme fraiche, oliventapenade, honning og olivenolie sammen. Smag til med salt, peber og citronsaft. Hak valnødderne og drys dem over salaten.

Note: Elgkød har en rimelig mild smag – slet ikke så kraftig som rådyr og krondyr. Du kan stadig fornemme, at det er vildtkød, og denne elgsteg fungerede derfor også rigtig godt sammen med de søde elementer (søde løg og tyttebærgelé), men det er også godt at servere noget forholdsvis mildt tilbehør til, så elgkødet kommer til sin ret.

Røgede foreller på grill

blomkålssalat, salat, blomkål, agurk, creme fraiche, sennep, purløg, honning, røgede foreller, grillede foreller, foreller, grillet fisk, røget fisk, grill, røgflisVi har lige haft et par herlige solskinsdage – dage der i den grad indbød til grillning! Vi rullede grillen frem og serverede røgede foreller, da vi havde svigerforældrene på besøg til frokost for et par dage siden. Jeg har ikke tidligere prøvet at lave røgede foreller, men har flere gange eksperimenteret med hjemmerøget laks og røget makrel, og det fungerer aldeles fremragende, så jeg håbede, det også ville lykkes med forellerne.

Jeg valgte at bruge enebær-røgflis, da jeg lavede røgede foreller. Det er ellers en form for røgflis, der er så kraftig, at jeg normalt ville bruge den til vildtkød, men jeg fik lyst til at teste, om enebærflisen ville fungere sammen med fisk, og der overraskede den heldigvis positivt. Læs mere om mine røgflis-erfaringer.

røgede foreller, grillede foreller, foreller, grillet fisk, røget fisk, grill, røgflisRøgede foreller
4 personer

4 foreller, rensede
1 håndfuld milde, friske krydderier – for eksempel merian eller kørvel
2 tsk salt + ekstra til at gnide fiskene uden på
revet skal og saft fra øko-citron

2-3 håndfulde røgflis – jeg brugte enebær-røgflis, der dufter kraftigt

Læg røgflisen i en skål med vand i ½-1 time før, at du skal bruge den. Varm grillen op – fiskene skal have indirekte varme ved lav temperatur. Har du ikke en grill, hvor du kan styre varmen, så vær obs på, at du ikke behøver så mange kul for at lave røgede foreller, da fiskene ikke skal have høj varme og kun skal være på grillen i relativ kort tid. Nedenstående er cirka-tider – jeg vil anbefale, at du løbende holder øje med fiskene på grillen.

Skyl forellerne i koldt vand og træk en skarp kniv hen over skællene for at gøre fiskene lidt mere ru. Fjern fiskehovederne og evt. de små finner på fiskenes bug. Gnid fiskene uden på med lidt salt. Hak de friske krydderier fint og rør det sammen med citronskal og salt. Fordel fyldet i fiskene og dryp dem indvendig og udvendig med citronsaft.

Temperaturen på grillen skal helst være under 100 grader, når du røger, og den skal derfor heller ikke være så varm, når du drysser røgflis på. Hæld vandet fra røgflisen og drys røgflisen ud over de varme kul. Læg fiskene på grillristen – placér dem, så de får indirekte varme – og lad dem røge i ca. 15 minutter ved en temperatur på ca. 70 grader. Lad derefter grillen få lidt mere temperatur og giv dem ca. 10 minutter ved 120 grader. Tjek om fiskene er færdige ved at pirke skindet løs på en af dem og tjekke, om kødet er blevet fast og mørt.

Note: De røgede foreller var både møre som smør og havde en behagelig røget smag. Foreller er gode ‘røgfisk’, for de er tilpas fede til, at røgsmagen sætter sig fast i fiskens kød – ligesom ved hjemmerøget laks. Det er desuden meget let at pille skindet af de røgede foreller, ligesom benene også er rimelig lette at fjerne.

blomkålssalat, salat, blomkål, agurk, creme fraiche, sennep, purløg, honningDe røgede foreller blev serveret med en ‘snyde-kartoffelsalat’ – og ja, den er temmelig meget snyd, for der er overhovedet ikke kartofler i! Til gengæld består den af lige dele blomkål og agurk og er vendt i en kartoffelsalatdressing. Nedenstående er ca. mål, da jeg ikke vejede af undervejs.

Blomkålssalat med agurk
ca. 4 personer

ca. 250 g blomkål
en stor agurk
3 dl creme fraiche 18%
evt. ½ dl rygeost
½ dl mælk eller vand
1½ spsk dijonsennep
evt. lidt honning
saft fra ½ citron
salt og peber
3 spsk friskhakket purløg

Hak blomkålen i mindre stykker og skær agurken i små tern. Vend dem i en skål. Rør creme fraiche, evt. rygeost, mælk/vand, sennep, citronsaft og purløg sammen. Smag til med salt, peber og evt. lidt honning. Vend dressingen i grøntsagerne.

Note: En dejlig ‘kartoffelsalat’-variant og en rigtig fin måde at bruge blomkål på (især hvis du normalt ikke er så begejstret for blomkål – dressingen afleder nemlig totalt opmærksomheden fra den).

Varm waldorfsalat

waldorfsalat, salat, bladselleri, creme fraiche, valnødderJeg er ikke særlig kræsen, men der er selvfølgelig enkelte råvarer, jeg ikke kan lide. En af dem er bladselleri. Jeg kan huske, hvor skuffet jeg blev som barn, når der blev serveret waldorfsalat som tilbehør til stegen ved de store familiefester. Det lignede jo dessert, men lige så snart man tog en bid af det, skar bladselleriens skarpe, markante smag igennem. Humbug.

For nogle år siden fandt jeg dog ud af, at bladselleriens specielle og ret fremtrædende smag kan dæmpes, hvis man bager dem i ovnen, og det kom jeg til at tænke på, da jeg til min ærgrelse fandt ud af, at den bestilte grøntsagskasse fra Aarstiderne indeholdt et bund bladselleri. Jeg blev derfor nødt til at være kreativ, og så opstod ideen til denne varme waldorfsalat.

Jeg har selvfølgelig taget mig visse friheder i denne fortolkning af waldorfsalat. Der er hverken flødeskum eller druer i. Du er dog velkommen til at bruge en federe creme fraiche, end jeg har gjort (og så er det nærmest fløde), og har du lyst til at putte druer i, så gør du også bare det. Jeg kan dog godt lide denne enkle, varme udgave af waldorfsalat, som jeg brugte som tilbehør til et stykke kød.

Varm waldorfsalat
2-4 personer afhængig af, om du kombinerer med andet tilbehør

400 g bladselleri
lidt rapsolie
2 dl creme fraiche 18%
salt
1 håndfuld valnødder

Skyl bladsellerien og skær den i mindre stykker – ca. 1 cm i bredden. Hæld dem i en frysepose sammen med rapsolie, luk posen og ryst den godt. Fordel bladsellerien på en bagepapirbeklædt bageplade, drys lidt salt på og bag dem i ovnen ved 150 grader i ca. en time. På det tidspunkt er bladsellerien stadig lidt sprød, men smagen er dæmpet betydeligt. Hæld bladsellerien i en skål og vend creme fraichen i den. Rist valnødderne på en tør pande, indtil de begynder at dufte. Lad dem køle lidt af, inden du knuser dem i hånden og drysser dem over din varme waldorfsalat. Servér din waldorfsalat med det samme.

Note: Se, det er en waldorfsalat, der passer til mig! Bladsellerien beholder lidt sprødhed (hvilket jeg godt kan lide), mens den markante smag mindskes. Den forsvinder ikke helt – så skal du bage bladsellerien, til den er helt blød – men den er så afdæmpet, at jeg sagtens kunne spise den.

Ukrudtssalat med kalvehjerte

ukrudtssalat, salat, ukrudt, mælkebøtter, skvalderkål, kalvehjerte, indmad, oksekød, kødsalat, honning, sennep, sennepsdressing, salatdressingDet er forår, og det betyder, at ukrudtet myldrer frem. Nu er jeg ikke det store havemenneske – faktisk hader jeg at luge – men i år har jeg besluttet, at jeg vil gøre en ekstra indsats, og hvorfor ikke udnytte det til fulde og bruge noget af ukrudtet i madlavningen? Som sagt så gjort – jeg lavede denne ukrudtssalat til aftensmad i går og fik dermed både hurtig, let og billig mad på bordet – og en sød hævn over ukrudtet, muarhahah!

*rømmer sig*

Nå, men hvad puttede jeg så i min ukrudtssalat? Den bestod først og fremmest af skvalderkål. Nu er vi heldigvis ikke voldsomt plaget af skvalderkål, men vi har da et hjørne af haven, hvor den dukker op hvert år, og her plukkede jeg en håndfuld friske, sprøde planter. De skal helst være så unge og lyse som muligt – jo ældre og større planterne bliver, des mere bitre og kedelige bliver de at tygge på.

Jeg fandt også nogle mælkebøtter, og her brugte jeg lidt af blomsterbladene som pynt til min ukrudtssalat. Man kan også bruge mælkebøttebladene, men det sprang jeg over denne gang.

Jeg kombinerede min ukrudtssalat med en salatdressing bestående af 1 tsk stærk sennep og 2 spsk blomsterhonning, der blev rørt godt sammen. Salaten blev toppet med tynde strimler af lynstegt kalvehjerte. Jeg plejer ellers altid at langtidstilberede hjerter, men jeg prøvede på et tidspunkt at få lynstegt kalvehjerte og opdagede, at det er utrolig lækkert, så det ville jeg også prøve!

Ukrudtssalat med kalvehjerte
mellemret til to personer

en håndfuld friske skvalderkål
2-3 mælkebøtter
ca. 400 g kalvehjerte (ca. ½ hjerte)
smør til stegning
salt og peber

Salatdressing:
1 tsk stærk sennep
2 spsk blomsterhonning

Skyl skvalderkålene og lad dem dryppe af. Rør salatdressingen sammen. Skær kalvehjertet i skiver på ca. 1 cm tykkelse. Krydr dem med salt og peber og steg dem i smør ved høj varme på en pande. De skal have ca. 2 minutter på hver side. Tag kødstykkerne af panden og skær dem i strimler. Du må selv om, hvorvidt du vil bygge salaten op som jeg (først skvalderkål, så dressing, derefter kalvehjerte og til sidst mælkebøtteblomsterblade), eller om du vil blande det sammen i en skål inden servering.

Note: En rigtig dejlig ukrudtssalat, hvor den letbitre skvalderkål går godt sammen med den søde salatdressing og det milde kalvehjerte. Det er som sagt en god måde at bruge ukrudtet til noget fornuftigt, og så er dette en virkelig billig ret at lave. Ukrudtet koster ikke noget, og indmad er billigt. Den pakke, jeg købte, kostede normalt 22,50 kr, men jeg fandt den til det halve i Irmas sidste-salgsdato-køledisk, så denne ret har kostet under 15 kr at lave for to personer! Ikke dårligt…

Vi spiste i øvrigt ikke kun denne salat til aftensmad – det blev også til et par rugbrødsmadder med stenbiderrogn, creme fraiche og rødløg. Det er jo sidst på sæsonen, så det er bare om at få nydt de sidste små rogn, inden vi skal vente næsten et år…

Speltsalat med pesto, rødbeder og salatost

speltsalat, salat, spelt, speltkerner, rødbeder, salatost, ost, pesto, ramsløgspesto, vegetar, ramsløg, fennikelForåret er over os, og med foråret følger ramsløg – den herlige grønne plante med en mild smag, der minder meget om hvidløg. Mine svigerforældre var forbi med en buket her i påsken, og den blev straks forvandlet til en masse ramsløgspesto. Da jeg samtidig havde lyst til en fyldig salat som aftensmad, lavede jeg en kæk speltsalat med rødbeder, ramsløgspesto og salatost fra Knuthenlund. Jeg har et lidt anstrengt forhold til ordet salatost og forbinder det mest med knapt så lødige feta-varianter, men da jeg så, at Knuthenlund var begyndt at sælge salatost, turde jeg godt prøve den. De laver nemlig en forbandet god gedeost i forvejen… Rødbederne var i øvrigt nogle ekstra, jeg havde kogt, da jeg lavede russisk salat til påskefrokosten.

Speltsalat
2 personer

2 dl spelt
3-4 spsk ramsløgspesto
2 små kogte rødbeder, skåret i tern
½ fennikel, skåret i små tern
40-50 g salatost

Kog speltkernerne og lad dem køle af, indtil de er håndvarme. Vend ramsløgspestoen i de kogte speltkerner og hæld dem i en skål. Fordel rødbeder og fennikel over og slut af med at smuldre salatost over din speltsalat. Smag evt. salaten til med ekstra salt.

Note: Det er en enkel men velsmagende speltsalat, som mætter godt. Har du en god appetit, skal du nok lave portionen lidt større eller kombinere den med noget andet, men den passede fint til vores appetit den aften.

Sprængt and – asiatisk inspireret

grillet and, sprængt and, and, grill, citroner, citronsmør, ingefær, asiatisk salat, salat, kålsalat, hvidkål, gulerødder, forårsløg, chilisauce, chili, ingefær, peanuts, soya, riseddike, hvidløg, Da vi havde gæster sidste weekend, var det ikke belgisk mad, de blev udsat for, men… asiatisk! Eller i hvert fald inspireret af det asiatiske køkken. Jeg ville gerne prøve at lave grillet and på den gode grill, vi købte sidste år, og til det formål ville jeg bruge en økologisk and, som vi købte på tilbud i Irma lige efter jul (i øvrigt bedste tidspunkt at købe billige ænder på – tip hermed videregivet). Projektet endte dog med at blive til sprængt and på grill, for jeg ville gerne give andekødet lidt mere kant, og jeg kom til at tænke på mit vellykkede projekt, sprængt gråand.

Sprængt and kræver selvfølgelig noget tilbehør, og jeg besluttede mig for at lave en kålsalat, som blev kombineret med en ny version af en asiatisk dippingsauce, jeg bloggede om for… ja det er snart seks år siden! Som tiden dog går…

Sprængt and på grill
4-5 personer

and på 2,3-2,5 kg

Saltlage:
2½ l vand
300 g salt
100 g rørsukker
5 laurbærblade
8 enebær

Derudover:
2 spsk friskhakket ingefær
citronsmør af 50 g blødt smør og revet skal fra en øko-citron

Fjern evt. indmad, tydelige fedtdepoter og fjerstubbe fra anden og skyl den. Put den i en dyb, skoldet skål. Hæld ingredienserne til saltlagen i en gryde og varm det op, indtil det når kogepunktet. Tag gryden af varmen og hæld saltlagen over anden. Sørg for, at lagen dækker anden helt og brug evt. en tung skål eller tallerken til at presse anden ned under vandfladen (i så fald skal du huske at skolde skålen/tallerkenen, inden du presser den ned på anden). Sæt skålen med anden i køleskabet i 1½-2 døgn.

Tag skålen med anden ud af køleskabet 45-60 minutter, før du vil smide den på grillen. Hæld saltlagen fra og læg anden på et spækbræt. Gnid den indvendig og udvendig med finthakket ingefær.

citronsmør, smør, citronerRør citronsmørret sammen.

Tag cirka en tredjedel af citronsmørret og brug det til at smøre hele anden grundigt. Hvis du har en ‘kyllingeholder’ til grillen, kan sætte anden på den, og ellers lægger du den blot oven på risten ved indirekte varme. Husk at have en drypbakke under! Hvis du har en lukket grill, hvor du kan styre temperaturen, så sørg for at holde temperaturen på 160-170 grader.

Smør anden med en tredjedel af citronsmørret efter 1 time og den sidste tredjedel efter yderligere ½ time. Anden skal have mellem 1½ og 2 timer.

OBS – har du ikke en grill, så put i stedet anden i ovnen ved 160-170 grader.

grillet and, sprængt and, and, grill, citroner, citronsmør, ingefær… og sådan ser sprængt and ud, når den er færdiggrillet. Smuk og gylden.

asiatisk salat, salat, kålsalat, hvidkål, gulerødder, forårsløg, chilisauce, chili, ingefær, peanuts, soya, riseddike, hvidløgEn sprængt and skal jo også have lidt tilbehør, og her lavede jeg en asiatisk salat – eller asiatisk inspireret om man vil.

Asiatisk salat
4 personer

400 g meget fintsnittet hvidkål
3 revne gulerødder
2 fintsnittede forårsløg
1 dl hakkede peanuts

Dressing:
3 spsk soya
3 spsk riseddike
1 tsk rørsukker
2 tsk sesamolie
2 tsk fintrevet, frisk ingefær
2 fed hvidløg, presset
1 tsk stødt chili

Hæld ingredienserne til dressingen i en lille kasserolle og varm det op, indtil sukkeret er opløst. Lad det køle af. Hæld hvidkål og gulerødder i en skål og ælt det godt med fingrene, inden du hælder dressingen over. Ælt dressingen ind i kålsalaten og vend derefter forårsløgene i salaten. Lad salaten trække en time, inden den serveres. Husk at drysse hakkede peanuts over lige inden.

Note: Sprængt and er virkelig et hit. Saltlagen både krydrer og mørner anden på samme tid og tager noget af den fede smag, som ænder ofte har. Samtidig giver det kødet en flot, mørkerød farve. Den asiatiske salat fungerede også godt til den letkrydrede and.

Jeg serverede en hvidvin til maden – en Sweet Riesling 2009 fra Pacific Rim Winemakers. Det var lidt af et sats, for jeg vidste, at vinen ville være god til asiatisk mad og den var ok til dette formål, men jeg forestiller mig, at vinen nok er bedst til lidt mere sødmefulde retter med kokosmælk og frisk koriander.

Grønne bønner med bacondressing

bacondressing, dressing, salatdressing, dip, bacon, rørsukker, smør, løg, hvidløg, majsstivelse, cayennepeber, sauceEr du ikke så meget til salater? Eller trænger du blot til at lave en mere fyldig og mættende salatservering? Så prøv bacondressing! Denne lune bacondressing kan i den grad pifte enhver salat op og måske også overtale de mere grøntsagsskeptiske i selskabet til at spise flere grøntsager.

Bacondressing er dermed også månedens første baconopskrift, og he fandt jeg inspiration hos Heidis Verden. Jeg justerede dog på flere af målene, så den blev knapt så sød og lidt mere spicy. Bacondressing er en herlig fyldig sag, som kan forvandle selv vintertrætte grøntsager til en spændende servering. Jeg brugte den færdige bacondressing til grønne bønner (der kom lige fra fryseren, inden de fik et par minutter i kogende vand), og det var en succes.

Bacondressing
2-3 personer

125 g bacon
1 spsk smør
½ løg, finthakket
1 fed hvidløg, presset
5 spsk æblecidereddike
4 spsk vand
1-2 spsk rørsukker
1 spsk dijonsennep
1 tsk majsstivelse
baconfedt
cayennepeber
salt og peber

Skær baconen i meget små tern og steg dem sprøde (men ikke tørre) på en varm pande. Hæld baconfedtet over i en lille skål og læg baconen på en tallerken. Put smør på panden og svits det hakkede løg ved mediumvarme i 3-5 minutter, indtil løgternene er bløde og begynder at tage farve. Tilsæt hvidløg og svits det i 30 sekunder, inden du tilsætter æblecidereddike, vand, rørsukker og sennep. Rør det grundigt sammen. Lad det simre videre, mens du laver en jævning ved at røre majsstivelsen op i en spsk vand. Rør jævningen i saucen og lad det simre, indtil det tykner. Tilsæt baconfedtet og det stegte bacon og smag til med salt, peber og cayennepeber.

Note: Denne bacondressing holder max! Nu elsker jeg de fleste grøntsager, så jeg behøver ikke denne dressing som lokkemad for at spise flere bønner, kål eller hvad man nu vil bruge dressingen sammen med, men jeg er helt sikker på, at den kan lokke flere til at tage af salatskålen.