Grøn papayasalat

papayasalat, papaya, salat, bønner, tomater, peanuts, hvidløg, chili, rejepasta, limeEn grøn papayasalat stod på min liste over retter, jeg ville nå i løbet af mit vietnamesiske benspænd, så for nylig kiggede jeg forbi det asiatiske supermarked i byen for at købe en grøn papaya. Det er lidt svære at skaffe her i Danmark – man skal typisk forbi en asiatisk specialbutik, men det kan være, at de mellemøstlige grønthandlere ind imellem også har den.

Jeg skelede til en opskrift på grøn papayasalat, jeg havde fundet hos RasaMalaysia, men jeg justerede dog på nogle af målene, og så ‘knuste’ jeg ikke salaten på samme måde som i originalen. Her skal man nemlig slå/knuse råvarerne undervejs, og her var jeg ganske enkelt bange for at mase det for meget 🙂

Denne papayasalat er næsten vegetarisk – der er nemlig lidt rejepasta i saucen, så hvis du er fisketar, er den også noget for dig. Men som sagt – desværre ikke for vegetarer. Rejepasta kan i øvrigt købes i asiatiske specialbutikker.

Jeg serverede salaten i forretsstørrelse, men du kan selvfølgelig lave en større portion og bruge den som frokostret eller middagsret.

Grøn papayasalat
forret til fire personer

1 mellemstor grøn papaya
100-150 g grønne bønner, kogte og skåret i mindre stykker
100 g små tomater – jeg brugte marzano-tomater
1 fed hvidløg, presset
2 tsk sambal oelek
1 tsk rejepasta
lidt palmesukker eller rørsukker
1 dl saltede peanuts, grofthakkede
limesaft

Skræl papayaen og skær den i tynde, aflange stykker. Vend dem sammen med bønnestykkerne og tomaterne. Rør hvidløg, sambal oelek, rejepasta og lidt limesaft sammen. Smag til med sukker. Vend det sammen med grøntsagerne – kram grøntsagerne let med fingrene, så saucen trænger bedre ind i grøntsagerne. Fordel din papayasalat i små skåle og drys peanuts over. Servér med det samme.

Note: Dejlig frisk og letkrydret papayasalat. Den grønne papaya var ret sprød, og det fungerede godt sammen med de lækre krydderier og de saltede peanuts. Rigtig fin ret.

Vietnamesisk rejesalat

rejesalat, vietnamesisk, nudelsalat, nudler, rejer, olivenolie, hvidløg, lime, fiskesauce, risvinseddike, chili, nudler, gulerødder, agurk, bønnespirer, mynte, koriander, peanutsDa vi havde gæster i sidste uge, serverede vi pho med kylling til forret og derefter denne vietnamesiske rejesalat. Jeg kender desværre ikke det vietnamesiske navn for denne rejesalat, men jeg kiggede på forskellige engelske og amerikanske opskrifthjemmesider og freestylede ud fra disse.

Vietnamesisk rejesalat
4 personer

ca. 200 g store rejer – blandt andet Føtex og Irma sælger MSC-mærkede rejer
½ dl olivenolie
2 fed hvidløg, pressede
salt og peber

Dressing:
½ dl limesaft
½ dl fiskesauce
2 spsk risvinseddike
1 spsk rørsukker
1 rød mediumstærk chili, finthakket

Derudover:
100 g tynde risnudler (vermicelli nudler)
3 mellemstore gulerødder, skåret i tændstiktynde stykker
1 agurk, skåret i tændstiktynde stykker
100 g bønnespirer
½ dl frisk mynte
½ dl frisk koriander
1 dl saltede peanuts, grofthakkede

Pil rejerne og fjern forsigtigt den lille sorte streng i hver reje. Hæld rejerne i en skål med olivenolie, hvidløg samt salt og peber og rør godt rundt, så rejerne er dækket af marinaden. Lad dem stå i 10 minutter. Rør imens ingredienserne til dressingen sammen i en anden skål.

Læg nudlerne i en dyb skål og hæld kogende vand over. Lad dem trække i nogle minutter.

Hæld lidt olie på en pande og varm den op. Tilsæt rejerne – inkl. krydderier og olie – og steg dem, indtil de tager farve.

Hæld vandet fra nudlerne og fordel dem i fire skåle. Fordel gulerødder, agurk og bønnespirer i de fire skåle sammen med dressingen. Vend indholdet af hver skål med fingrene og fordel dernæst rejerne over hver skål med. Drys til sidst mynte, koriander og peanuts over og servér din rejesalat med det samme.

Note: Denne rejesalat er et godt eksempel på, hvad det vietnamesiske køkken kan. Masser af grøntsager og en frisk og krydret smag kombineret med gode nudler og saftige rejer. En rejesalat jeg helt sikkert skal have igen! Man serverer ofte øl til vietnamesisk mad, men denne ret fungerer også godt sammen med en let sødmefuld hvidvin.

Andesalat med kål og asiatisk twist

andesalat, salat, and, stegt and, grønkål, rødkål, risvinseddike, peanuts, nudler, appelsiner, æblerDenne lune andesalat serverede jeg i søndags for vores gæster – ja, de selvsamme der fik både honningsnitter og skaldyrsrand.

Jeg fandt på retten, da jeg grublede over, hvad jeg kunne lave, der var juleagtigt, men alligevel ikke traditionel julemad, og så fik jeg lyst til at lave en lun salat med stegt and og kål. Jeg kunne dog ikke nære mig og gav retten et asiatisk twist i form af nudler, saltede peanuts og en stærk og let sødmefuld chili-appelsinsauce.

Lun andesalat med kål
7-8 personer

1 and på ca 3,2 kg
2 æbler
2 appelsiner
salt

500 g fintsnittet rødkål
½ dl risvinseddike (kan erstattes af hvidvinseddike)
150 g grønkål
200 g ukogte nudler
saften fra en appelsin
2 dl saltede peanuts, grofthakkede

Start med at stege anden. Jeg plejer at langtidsstege juleanden – læs opskriften på juleand her. Fyldet i denne version bestod dog kun af æbler og appelsiner, der var skåret i mundrette stykker.
Anden skal stege i 3½-4 timer.

Når anden er tæt på at være færdig, fintsnitter du rødkålen – eventuelt på et mandolinjern. Kålen skal være så tynd som muligt. Put kålen i en skål og hæld risvinseddike over. Kram kålen godt med fingrene, så eddiken trænger ind. Riv grønkålen i mindre stykker og læg dem i en skål. Overhæld dem med kogende vand og lad dem trække i nogle minutter, inden du hælder vandet fra. Kog nudlerne.

Når anden er stegt, lader du den køle af nogle minutter, inden du skærer eller flår kødet i mundrette stykker. Derefter tager du en meget stor skål og lægger skiftevis rødkål, and, nudler og grønkål i skålen. Hæld appelsinsaft ud over til sidst, inden du fordeler peanuts ud over din andesalat.

Den lune salat skal serveres med en ret krydret chili-appelsinsauce, som følger herunder.

chili-appelsinsauce, chili, smør, løg, appelsinjuiceChili-appelsinsauce

50 g smør
½ mediumstort løg, skåret i tern
1 spsk chiliflager
2 spsk hvedemel
3 dl appelsinjuice
evt. ½ dl rørsukker
evt. cayennepeber eller chili til at justere saucens styrke
salt og peber

Smelt smørret i en lille gryde og steg løg og chiliflager ved mediumvarme, indtil løgene er bløde. Pisk hvedemel i og tilsæt lidt efter lidt appelsinjuice under fortsat piskning. Lad saucen simrer ved lav varme i ti minutter og smag den så til. Hvis du vil have den sødere, tilsætter du rørsukker, vil du have den stærkere, tilsætter du cayennepeber eller chili. Slut af med salt og peber.

Servér den varme chili-appelsinsauce sammen med den lune andesalat.

Note: Min fortolkning af juleand – aka lun andesalat med kål og asiatisk twist – blev godt modtaget. Det er samtidig en god måde at få kødet til at strække sig til flere personer (vi var 7 voksne til én and), ligesom man automatisk får flere grøntsager.

Vi nød en rødvin til – nærmere bestemt Pinot Noir Ludwig 2013 fra Elena Walch. Et glimrende bud til den lune andesalat, der både har fedme og friskhed, knasende salte nødder samt en stærk og sødmefuld sauce. Vinen kunne godt have været en anelse mere sød for at matche maden, men ellers en vin, der blev modtaget godt af alle ved bordet.

Squashsalat med ribs

squashsalat, salat, squash, avokado, ribs, nødder, peanutsSom jeg skrev tidligere på ugen, så har vi en del squash på lager for tiden, så det var oplagt at lave en squashsalat. Jeg fik lyst til at pynte den med nogle smukke ribs, jeg havde købt på det lokale torvemarked. Jeg har aldrig rigtig forstået pointen med at putte melon og ananas i salater (min mor gjorde det altid i min barndom, så det kan være derfra, at min skepsis er opstået), men syrlige bær kan jeg godt lide i salaterne.

Målene i denne squashsalat er cirkaangivelser.

Squashsalat med ribs
tilbehør til 2 personer

400 g squash, skåret i meget små tern
2 avokadoer, skåret i tern
1½-2 dl friske ribs
1 dl saltede peanuts
3-4 spsk avokadoolie (alternativt en mild olivenolie)
2 spsk finthakkede friske mynteblade
lidt citronsaft
lidt salt

Vend squashtern, avokadotern og peanuts i en skål sammen med olie. Drys mynteblade og ribs over og smag til med citronsaft og evt. lidt salt.

Servér din squashsalat til… hvad du nu har lyst til 🙂

Note: En frisk og sommerlig squashsalat, hvor de milde avokadoer går godt sammen med de knasende salte peanuts og de syrlige ribs. Nåja – og så pynter den jo også på bordet!

Blækspruttesalat med mynte og koriander

blækspruttesalat, salat, forret, skaldyrssalat, skaldyr, blæksprutter, mynte, koriander, lime, peberfrugtJeg er ret pjattet med skaldyr og i særdeleshed blæksprutter, så da vi var på ferie i Frankrig, udnyttede jeg muligheden for at lave denne blækspruttesalat. Blæksprutter er nemlig ikke så lette at få fat på i Danmark, medmindre du har en sød fiskehandler i nærheden, der vil skaffe dem til dig. Heldigvis har vi fået en fiskehandler i byen for et par måneder siden, som gerne vil bestille dem hjem til mig, men er du på ferie i Middelhavsområdet, er det helt normalt, at de større supermarkeder og fiskeboder har et pænt udvalg af blæksprutter.

Den type blæksprutte, jeg har brugt i denne blækspruttesalat, har jeg ikke set herhjemme, men du kan sagtens bruge danske blæksprutter.

Blækspruttesalat med mynte og koriander
forret til 6-7 personer

3 mediumstore danske blæksprutter
olie til stegning
en rød peberfrugt, renset og skåret i meget små tern
et halvt bundt koriander
et halvt bundt mynte
saften fra 1-2 lime
3-4 spsk olivenolie
salt og peber

Skyl blæksprutterne. Fjern derefter ‘vingerne’ og hovedet på hver blæksprutte. Gem hovedet – du kan bruge det til friterede blæksprutter. Træk resten af skindet af blækspruttekroppene og fjern indmaden og den fine hinde, der sidder inde i selve blækspruttekroppene.Skyl blæksprutterne godt igen og skær dem i stykker på max 2 cm længde og lad dem dryppe af. Hæld olie på en pande og varm det godt op. Lynsteg blæksprutterne til de er møre – det tager typisk 15-30 sekunder afhængig af, hvor varm panden er, og hvor tykke blækspruttestykkerne er. Pas på, du ikke steger dem for længe, da de så bliver hårde og seje.

Fordel blækspruttestykkerne i et fad sammen med peberfrugtstykkerne. Skyl krydderurterne og hak dem fint, inden du drysser dem over blæksprutterne. Hæld limesaft og olivenolie over din blækspruttesalat og vend det hele godt, så dressing og krydderurter bliver jævnt fordelt. Smag til med salt og peber.

Note: Superfrisk og lækker blækspruttesalat, hvor mynte, koriander og lime giver skaldyrssalaten en skøn sommerlig smag med et syrligt strejf. Du kan spise salaten, som den er, eller du kan kombinere den med lidt ristet baguette.

Vi drak en hvidvin til – endda en, jeg havde medbragt hjemmefra, da jeg havde købt den hos min lokale vinpusher efter at bedt om en vin, der passede til ingredienserne i min blækspruttesalat. En rigtig dejlig vin, som gik godt sammen med retten, da den både tog hensyn til de friske funky krydderier, den milde blæksprutte samt den sødmefulde peberfrugt.

hvidvin