Rosengelé og romantik

rosengelé, gelé, roser, rosenblade, syltning, citronsyre, rørsukker, melatinI dag har vi bryllupsdag, og det skal naturligvis fejres. Det er derfor temmelig begrænset, hvor meget bloggeri jeg når de næste par dage, og jeg kommer noget ‘bagud’, for jeg har en række projekter fra weekenden, som jeg endnu ikke har skrevet om. Men jeg når det jo nok på et tidspunkt.

I dagens anledning har jeg fundet min mest lyserøde opskrift frem (til trods for, at jeg ikke kan fordrage lyserød), for i sidste uge lavede jeg rosengelé, som jeg har tænkt mig at putte i kager. Det skal nok blive sjovt! Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra gamledanskeopskrifter.dk og tilpassede den.

Rosengelé
rigelige mængder!

ca. 0,75 l røde rosenblade
ca. 0,75- 1 l vand
1½ tsk. citronsyre
550 g rørsukker
0,75 brev gul melatin

Rosenbladene skylles og koges i vandet sammen med citronsyren i ca. 15 minutter. med 2 tsk. citronsyre 15 min., til duft og farve er trukket ud i lagen. Den sies, og væsken måles – der skal være ca. 0,75 liter. Hvis der er mere, skal du bruge mere af den gule melatin (se på pakken). Rosensaften blandes med den gule melatin og opvarmes til kogepunktet, hvor det koges i et minut. Opløs sukkeret i det og bring det atter i kog under konstant omrøring i et minut. Væsken skummes, fyldes i skoldede glas og sættes køligt.

Note: Jeg har nippet til det, og det virker interessant. Smagen er ikke så intens, som jeg kunne have frygtet, men jeg brugte også små, nyudsprungne blomster, og smagen bliver selvfølgelig kraftigere, hvis roserne står i fuld flor og i øvrigt er en art, som er kraftigt duftende.

27 tanker om "Rosengelé og romantik"

  1. Tillykke til jer begge to med dagen 🙂 Ærger mig gul og blå oer jeg ikke ejer så meget som èn lille rose…. Gad godt at lave den gele 🙂

  2. Madame – mange tak! Jeg er spændt på, hvad jeg kan finde på af sjove ting med geleen – men nu får den lige lov til at stå i køleskabet og pønse et stykke tid, inden jeg tager hul på den.

  3. Vibeke – mange tak! Jeg troede heller ikke, at vi havde, da vi flyttede ind, men i løbet af foråret opdagede vi så en enlig plante i baghaven, som gemte sig bag æbletræet, og den har alligevel givet en del rosenblade i forhold til hvor lille, den er 🙂

  4. NYBH – hæhæhæ, der må jeg skuffe dig, for vi var på restaurant 😉

    Til gengæld var det meget spændende og lækkert, så jeg glæder mig til at fortælle om det snarest muligt…

  5. Eva – tusind tak – det havde vi 🙂
    Jeg har overvejet lagkage eller en form for flødeskumskage, men måske det også vil egne sig til en fragilitékage? Jeg er i hvert fald gået i tænkeboks 🙂

  6. Pingback: Kylling i römertopf med citron, æble og fennikel, speltsalat med hokkaido græskar og saltet citron, æblekager med hasselnøddeis | Piskeriset på eventyr

  7. Pingback: Rosenkonfekt | Piskeriset på eventyr

  8. Pingback: Bananmuffins med vaniljecreme og fastelavnsboller med vaniljeflødeskum og prinsessesplat | Piskeriset på eventyr

  9. ang. din opskrift på rosengele,jeg laver gele efter min farmors opskrift tilbage fra 1950 ca,:
    Du starter med at plukke rosenblade,pres dem godt ned i en målebeholder,kom samme mængde vand i og lad dem stå et døgn,derefter fortsætter du som du har gjort,bortset fra at du bruger det vand som rosenbladene har ligget og trukket i,så kommer der smag og intensitet over rosengeleen.

  10. Pingback: Rosenkonfekt | Piskeriset på eventyr

  11. Pingback: Kylling i römertopf med citron, æble og fennikel, speltsalat med hokkaido græskar og saltet citron, æblekager med hasselnøddeis | Piskeriset på eventyr

  12. Pingback: Fastelavnsboller med vaniljeflødeskum og bananmuffins med vaniljecreme - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *