Øllets Dag hos Brewers Inc

brewers inc, ølbar, restauranter i KøbenhavnDen 2. september var det Øllets Dag, og den fejrede vi meget passende på Brewers Inc, der holdt Håndbryggernes Dag. Her konkurrerede 12 hjemmebryggere mod hinanden, og min belgiske ven deltog i konkurrencen, så vi skulle naturligvis med for at smage. Der var ingen begrænsninger i forhold til hvilken øltype, håndbryggerne skulle levere, og det betød, at der var en bred palet af øl – lige fra IPA og blonde til porter og red ale.

Brewers Inc åbnede på Nørrebro tidligere i år, og ølbaren fokuserer i det hele taget på hjemmebryg, som udgør en del af barens øludvalg. Det betyder også, at stedet hele tiden får nye og spændende øl på hanerne. Vinderen af Håndbryggernes Dag fik da også tilbudt at få produceret sin vinderøl i stor skala, så den fremover kan købes på ølbaren.

Vi tog konkurrencen meget seriøst, så vi smagte naturligvis alle 12 øl, der i dagens anledning kunne købes for 10 kr (12½ cl) eller 20 kr (25 cl). Og der var rift om sagerne – der var lang kø til baren det meste af tiden, men folk tog det i stiv arm, og der var i det hele taget god stemning.

Jeg var meget positivt overrasket over, hvor højt niveauet var. Ud af de 12 øl var der kun én, der skilte sig negativt ud – vi gættede på, at der var gået noget galt under brygningen. Så var der selvfølgelig et par stykker, som ikke lige faldt i vores smag, men overordnet set var det et meget spændende og velproduceret udvalg. Vi smagte blandt andet en hindbær-lakrids øl, der på papiret ikke havde mange chancer (hvor sandsynligt er det lige, at de to ting smager godt sammen i en øl?), men den havde faktisk en rigtig god balance – hverken for sød eller for bitter. Vil du læse mere om arrangementet, kan jeg anbefale Brewers Incs blogindlæg om det.

Vi havde en rigtig hyggelig eftermiddag hos Brewers Inc. Desværre vandt min belgiske ven ikke konkurrencen, men hun blev nr. 2, og det er også virkelig godt gået. Jeg kunne virkelig godt lide den bredde, der var i øludvalget, og der var mange gode imellem, så jeg tror ikke, det er sidste gang, jeg kigger forbi Brewers Inc. Slet ikke når de også har et fint lille udvalg af brætspil 🙂

brewers inc, ølbar, restauranter i København

Restaurant El Nacional

El Nacional, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDet er ingen hemmelighed, at gemalen og jeg holder meget af mexicansk mad og madkulturer, der ligner den mexicanske, så da en af mine kolleger anbefalede mig at prøve El Nacional, var jeg straks interesseret. El Nacional serverer nemlig mad fra hele Latinamerika, så der burde være noget, der faldt i vores smag.

Restauranten ligger lidt gemt af vejen – i hvert fald hvis man kommer fra Rådhuspladsen-siden. Kommer du fra Kongens Nytorv, har du nok lettere ved at finde det, da du så ser selve fronten af El Nacional, men jeg kom altså på en lille opdagelsesrejse, da jeg skulle finde frem til restauranten. Heldigvis lykkedes det til sidst.

El Nacional, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnGemalen og jeg bestilte et par drinks – Han snuppede en Agua Esmeralda, der blev beskrevet som ‘grøn og have-agtig’. Den indeholdt aloe vera, sukkerærter, æble, honning, citron, æggehvide og pisco. Jeg valgte så en Capitán Kiwi, der gik under betegnelsen ‘frugtet og citrus-agtig’. Udover kiwi indeholdt den også ingefær, honning, lime og cachac. Begge drinks var dejlige – både friske og frugtede uden at blive hverken for søde eller for syrlige. Meget fine.

Hos El Nacional bliver maden serveret som deleretter – dvs. at alt bliver serveret på små fade og skåle, så man kan dele retterne mellem sig, og sådan noget elsker gemalen og jeg, for så kan man smager på en masse ting. De anbefaler tre til fem retter per person. Jeg overvejede først, om vi skulle holde os til tre retter hver og så bestille dessert bagefter, men vi endte med at bestille en ekstra ret til deling – dvs. i alt syv retter til deling. Så skulle der nok være plads til dessert. Troede vi.

El Nacional, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København

Vi fik først de to fiskeretter – den ene var friterede stribefisk med eddikepulver og koriandersauce. En sprød servering, hvor eddikepulveret og koriandersaucen gav et frisk pift til de friterede fisk, der havde lidt havsmag – men på den gode måde. Meget lækkert.

El Nacional, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen anden servering viste sig at være min favorit denne aften – en virkelig skøn krabbesalat med avokadocreme og røde løg, der lå på store, sprøde majschips. Hold op en fantastisk krabbesalat – velbalanceret og hverken for fed eller sød men helt perfekt. Wauw!

El Nacional, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDe øvrige fem retter kom på samme tid. Vi havde valgt tre vegetarretter og to kødretter. Her ses quesadillas med røget cheddar og løgsalsa. Lækre små pandekager med fremragende fyld – dem kunne vi godt lide.

El Nacional, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen ene kødret var disse tequenos, som jeg ikke har prøvet før. Det er svinekød pakket ind i dej og derefter friteret, og de blev serveret sammen med en sød ananas-salsa. Den fungerede rigtig godt – det blev ikke for sødt eller for fedt, selvom retten helt klart var ret nærende.

El Nacional, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen anden kødret var disse beef short ribs, der var et par solide stykker langtidstilberedte ribs, der var smurt i en tyk, sød BBQ-sauce og drysset med forårsløg. Jeg troede egentlig, at der ville være et ben i midten, men dette var 100% kød, så det var faktisk en ganske pæn portion til hver (man kan ikke se størrelsesforholdene på billedet, men jeg gætter på, at der var 150 g til hver, og det var ikke ligefrem magert kød). Kødet smeltede på tungen og var veltilberedt, men portionen var lidt overvældende (havde vi vidst, at denne var så stor – sammenlignet med flere af de andre retter – havde vi bestilt en ret mindre).

El Nacional, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnJeg er lidt fascineret af de bananchips, som findes i det latinamerikanske køkken, for det er noget lidt andet end de søde runde skiver, der ofte er med i müsliblandinger (og som jeg i øvrigt ikke bryder mig om). De hedder plantain bananchips og blev serveret med en syrlig guacamole. En fin servering men dog ikke helt så spændende, som jeg havde håbet på.

El Nacional, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen sidste servering var der delte meninger om. Det var yucca fritter, der var serveret med en røget chilisauce samt queso fresco. Jeg syntes, at fritterne var alt for tørre, og så var saucen også alt for røget til min smag. Gemalen kunne dog rigtig godt lide den, så den ret fik han stort set for sig selv.

Og nu var vi faktisk mætte. Virkelig mætte. Jeg kunne næsten ikke rokke med ørerne, hvilket jo var ærgerligt, når vi havde planlagt også at smage deres desserter. Vi fandt dog på et kompromis, for jeg så, at El Nacional havde en koriander-is på menuen, og vi besluttede os for, at sådan en portion ville vi godt dele, for den lød tilpas let til, at vi godt kunne klemme et par mundfulde ned.

El Nacional, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnKoriander-isen blev serveret i en skål, hvor den var overhældt med verbena-koldskål og majs crumble. Det var synd, at koldskålen og isen havde samme farve, for det gjorde, at retten så noget kedelig ud, men den smagte ganske fint og var så frisk og let, at vi godt kunne nyde den efter de meget mættende retter.

Servicen hos El Nacional var udmærket – da den først kom. Vi ventede i 15-20 minutter, før vi fik lov til at bestille, selvom restauranten var næsten tom. Til gengæld gik det så også ret stærkt med serveringen, da vi først havde bestilt.

Vi var begge lidt fascinerede af indretningen hos El Nacional. Der var højt til loftet, hvorfra der hang lysekroner og frodige dekorationer, mens gulvet var dækket af et smukt mønster.

Samlet set var det en ret god oplevelse. Bortset fra en enkelt ret, som jeg ikke brød mig om, men som faldt i gemalens smag, var maden rigtig lækker, og jeg ærgrede mig bagefter over, at vi ikke også havde plads til en drink mere, for restaurantens cocktailkort så ret interessant ud. Det er et sted, jeg gerne kommer igen – så skal jeg bare huske at bestille lidt færre retter, for denne gang blev vi lige lovlig overmodige.

Fire stjerner med pil op til El Nacional.

Restaurant Mangal

Mangal, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnI sommerferien tog gemalen og jeg en tur til København for at købe en gave, og i den forbindelse kiggede vi også forbi Restaurant Mangal i Kødbyen. Mangal er en tyrkisk restaurant, der fortolker og fornyr det tyrkiske køkken, og det syntes vi lød ret spændende.

Jeg havde læst i en anmeldelse, at Mangal har en smagsmenu, men det passede dog ikke ifølge tjeneren, så vi besluttede os for at vælge lidt forskelligt, som vi kunne dele. Jeg havde ikke spist særlig meget til morgenmad – for netop at gemme appetit til frokost – og det viste sig at være en god idé, for vi fik bestilt lige lovlig megen mad.

Mangal, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnMen før vi nåede til maden, skulle vi selvfølgelig også have lidt at drikke. Mangal har et ret spændende cocktailkort, og vi valgte hver en – gemalen tog den smukke, røde Fountain of Youth, der blandt andet indeholdt hindbær, lakrids og lime. Virkelig flot og lækker drink! Jeg snuppede en Saray – en ret funky drink lavet på Bulleit Rye, lime, væde fra pickles og æggehvide. En drink til den syrlige side men bestemt også dejlig.

Mangal, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSå kom forretterne på bordet. Vi havde valgt at dele tre (det var lidt overmodigt – set i bagklogskabens lys). Her fik vi supersprøde börek med pastirma, fløde havartiost og valnødder samt rucola og brombær. Lækker sag, som vi også kombinerede med…

Mangal, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København… en meget cremet humus, der var toppet med stegt sucuk (pølse). Uha, den var syndigt god!

Mangal, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSidst men ikke mindst delte vi også en skål salat lavet på forskellige grøntsager og toppet med granatæblesauce, feta samt sorte oliven. Virkelig delikat salat med masser af smagsnuancer. Absolut værd at prøve.

Mangal, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSammen med forretterne fik vi også disse små søde kuvertbrød, der var boller bagt med hakkede oliven. Fine og lækre – og perfekte til at skrabe den sidste humus op fra tallerkenen… ahem…
Mangal, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnForretterne var rimelig store og ret mættende, så det var ikke ligefrem fordi, at vi var meget sultne på dette tidspunkt. Vi havde dog bestilt to hovedretter til deling, så vi var lidt spændte på, hvor store eller små de ville være. Jeg var i mellemtiden løbet tør for drink, så jeg bestilte en ny – denne gang en Limonata, der bestod af gin, lemon og flere slags bitters. En udmærket drink som dog havde et hint af syntetisk eftersmag. Den kunne ikke helt leve op til de foregående drinks, men den var ok.

Mangal, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi havde udset os to ret forskellige hovedretter. Den ene var bagt rødfisk i en cremet artiskoksauce, der var toppet med hvidløgsspirer, ribs og små brødcroutoner. Spændende kombination og meget lækker og syndig smag. Saucen er dog ret fed og fyldig, så jeg savnede tilbehør til denne ret – gerne noget frisk salat – der kunne give noget modspil til den tunge servering. Portionen var også ret stor i forhold til, hvor voldsom retten er.

Mangal, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen anden hovedret var restaurantens fortolkning af kebab – her lavet af hængt oksemørbrad og köfte, der var toppet med revet smørstegt brød, kartofler, hjemmelavet hvidløgsyoghurt og tomatsauce. Hvis kebab altid blev serveret på denne måde, så ville jeg klart spise det meget oftere! Nøj, det var godt. Og igen en ret stor portion.

Vi var meeeget mætte, da vi var færdige, men det var selvfølgelig først og fremmest vores egen skyld. Havde jeg vidst, hvor store og mættende portionerne var, ville vi kun have valgt én hovedret til deling.

Jeg var meget positivt overrasket over, hvor lækker, spændende og vellavet maden var. Der var masser af smag i, men det var også sjovt at se, hvordan Mangal havde fortolket de enkelte retter. Kreative, smukke og indbydende retter – dejligt!

Samlet set var Mangal en rigtig dejlig madoplevelse. Mit største kritikpunkt er fiskeretten, som bestemt smagte godt, men dog også var så solid, at det ville have klædt den at blive kombineret med flere grøntsager (samt at skære portionen lidt ned). Resten af maden sad lige i skabet, og vores cocktails var også vellavede og dejlige. Betjeningen var fin men noget formel. Det passede os udmærket.

Mangal får fem stjerner herfra, og så håber jeg ikke, at det er sidste gang, jeg besøger stedet.

Newport i Villefranche sur Mer

newport, restaurant, restauranter i Villefranche, restaurantanmeldelse, madanmeldelseVores sommerferie startede med en uge i Sydfrankrig sammen med resten af familien. Det var en ret afslappet tur, hvor vi primært kokkererede i sommerhuset, men bortset fra bagt dorade lavede jeg ikke så mange nye retter. Restaurantbesøgene var også i den simple ende sammenlignet med sidste år, hvor vi besøgte både L’Aromate og Le Jardin de Benjamin, men vi fandt en lille perle i Villefranche sur Mer tæt på Nice. Her introducerede mine svigerforældre os nemlig for restauranten Newport, som ligger ud til vandet og derfor en rigtig smuk udsigt.

newport, restaurant, restauranter i Villefranche, restaurantanmeldelse, madanmeldelseVi bestilte feriens sidste flaske rosé, og det viste sig også at være den bedste, vi havde fået den uge – dejlig frugtet og frisk uden at være for sød.

newport, restaurant, restauranter i Villefranche, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDa jeg så menukortet hos Newport, var jeg ikke i tvivl om, hvad jeg ville vælge, selvom det alt sammen lød godt. For da jeg faldt over den sorte blæksprutte-burger med tunsteak i menuen, så vidste jeg, at den måtte jeg prøve. En burgerbolle farvet med blæksprutteblæk (som ikke kan smages, men det ser flot ud) og en burger med stegt tunsteak, stegt bacon, rucola og en sauce, jeg ikke kan huske navnet på. Dertil stegte grøntsager. Og det var en rigtig god burger. Saucen, baconen og tunen gik rigtig godt sammen, og de stegte grøntsager var udmærket som tilbehør. Jeg kunne dog godt have undværet courgette-stykkerne – de var ret uinteressante.

Gemalen fik en ret lækker blækspruttesalat med stegte kartofler og forskellige friske grøntsager. Jeg fik lov til at smage et par bidder af den (for den havde været mit andet valg), og den var altså også rigtig skøn.

newport, restaurant, restauranter i Villefranche, restaurantanmeldelse, madanmeldelseSammen med maden fik vi disse mini-baguetter. Jeg smagte dem ikke selv, da jeg havde rigeligt på tallerkenen, men de så ganske bedårende ud 🙂

newport, restaurant, restauranter i Villefranche, restaurantanmeldelse, madanmeldelseNu var det jo vores sidste dag i Frankrig, og så må man ikke snyde sig selv for dessert – slet ikke når menukortet hos Newport kunne byde på mange fristende søde sager. Jeg faldt for en millefeuille med hvid, luftig chokoladecreme og friske hindbær. En festlig servering som smagte af sommer og søde kys. Og så var den også let og luftig, hvilket var perfekt i varmen.

Newport er en rigtig fin lille restaurant til en frokost eller aftenmåltid på ferien. Der var masser at se på, mens man spiste, for der var godt gang i gaden, og servicen var også ganske glimrende.

Jeg ender på fem stjerner til Newport – rigtig fint til prisen og lidt anderledes end mange af de andre restauranter i mellemprisklassen.

Tribeca Ugly Duck

tribeca ugly duck, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnI sidste uge inviterede gemalen mig med på Tribeca Ugly Duck, som åbnede for nylig på Ydre Nørrebro i København. Tribeca Ugly Duck er en søsterrestaurant til restauranten Tribeca, men den er samtidig også et samarbejde med mikrobryggeriet Ugly Duck Brewing. Og da gemalens yndlingsøl stammer fra dette bryggeri, var han ret interesseret i at prøve det (og jeg kunne da også sagtens lokkes ;)).

Vi havde planlagt det så snedigt, at vi besøgte Tribeca Ugly Duck på en solskinsdag, og nåja – det var nok mere held end forstand med det skiftende vejr, som denne sommer indtil nu har budt på. Det betød dog også, at vi kunne sidde udenfor i det gode vejr og nyde både øl og mad.

tribeca ugly duck, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnHos Tribeca Ugly Duck kan man blandt bestille et snackbræt med fire øl til, og vi besluttede os for at dele sådan et. Det viste sig at være et klogt valg, for øllene var noget større, end hvad vi forventede (restauranten beskrev dem som samples, så vi havde forventet glas, der var halvt så store). Snackbrættet bestod af lidt ost, forskellige slags pølser og skinke, lidt fladbrød, en mild creme samt syltede grøntsager. De fire øl kunne vi selv bestemme, og her valgte vi en Berliner hindbær weisse, Højsaison, Undertoad og Hoppy Lager. 

Spændende og forholdsvis forskellige øl. Jeg var desværre ikke så vild med hindbærøllen, men det skyldtes ikke syrligheden men nærmere, at den dels virkede ret salt, ligesom hvedesmagen var lidt for tydelig til min smag. De andre øl var udmærkede, men skulle jeg udpege en favorit, ville det nok blive Undertoad.

tribeca ugly duck, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi bestilte to pizzaer, som vi delte, og her kunne vi selv drysse topping på, da vi hentede pizzaerne i baren. Der var frisk basilikum, frisk rosmarin og friske ærteskud, og så var der også olivenolie. Vi gik dog kun efter urterne.

tribeca ugly duck, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnGemalen pyntede den første pizza – nemlig restaurantens signaturpizza, Tribeca. Den var toppet med tomatsauce, smeltet mozzarella, parmesanflager, carpaccio, trøffel samt frisk mozzarella (underforstået – tilføjet efter pizzaen var kommet ud af ovnen). En dejlig pizza, hvor især tomatsaucen var en positiv overraskelse – lækker og tydelig tomatsmag. Jeg var til gengæld ikke så vild med de friske mozzarellastykker, da den kolde ost føltes underlig i munden sammen med den varme pizza. Men smagssammensætningen var fin.

tribeca ugly duck, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen anden pizza var jeg helt solgt over. Her bestod toppingen af artiskokcreme, mozzarella, vilde svampe og rødbedespirer. Manner, den var lækker! Artiskokcremen fungerede blændende sammen med svampene og mozzarellaen. Rødbedespirerne var smukke, men jeg syntes, de havde en lidt jordet smag (ligesom supermarkedets billigste rødbeder).  Den kunne jeg godt finde på at lave selv på et tidspunkt – den var virkelig skøn.

Pizzabundene var lavet på groft mel. Det smagte ikke af så meget, men det gav en rigtig god mouth feel – og mættede også ret godt. Vi kunne absolut ikke spise mere, da vi havde sat pizzaerne til livs (og havde jeg ikke været på restaurant men derhjemme, så var noget af pizzaen nok røget i køleskabet til næste dag).

tribeca ugly duck, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDer var ikke plads til dessert, men der var lige plads til en deleøl. Det blev Montezumas Revenge – en barleywine-lagret øl lavet på sherryfade, og det kunne i den grad smages. En mørk og dejlig med et strejf af rosiner og karamel men også en god maltbitterhed. Absolut min favorit denne aften.

Tribeca Ugly Duck er et godt initiativ, for jeg elsker, når mikrobryggerierne får mulighed for at komme ud til at bredere publikum, så man ikke skal trækkes med de samme standardøl, når man er på restaurant. Jeg er desværre ikke så meget til lige deres øl, og derfor var jeg heller ikke helt oppe at ringe over øludvalget. Det var jeg dog over den ene af deres pizzaer, og generelt syntes jeg, at deres menukort havde et fint udvalg af fristende retter, selvom det var ret kort.

Der er ikke så meget service hos Tribeca Ugly Duck, men det er også en del af konceptet. Du henter selv mad og øl i baren, hvor du også selv drysser krydderurter på. Det er fint med mig, når nu det er pizza og øl.

Jeg ender på fire stjerner med pil op til Tribeca Ugly Duck.