Restaurant Guru

Restaurant Guru, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnI uge 7 kører Dining Week, og efter at have holdt et par års pause valgte vi i år at besøge et par restauranter, hvor restaurant Guru var den første. Restaurant Guru er en indisk restaurant, som ligger i det centrale København – over for Scientologys hovedkvarter og tæt på Palads. Restauranten blev ombygget for nogle år siden og var tidligere kendt under navnet Indian Taj, men ejerne mente, at den skulle moderniseres. Jeg har flere gange overvejet at prøve Restaurant Guru, men har dog hørt fra flere venner, at selvom maden er god, så er prisniveauet (for) højt. Så er Dining Week, hvor man får tre retter + en flaske danskvand for 240 kr, en glimrende mulighed for at afprøve maden til en lidt lavere pris.

Restaurant Guru, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnRestaurant Guru havde tilbud på en vinmenu i dagens anledning, og man kunne også tilkøbe snacks. Vi valgte dog at holde os til mangolassi og indisk øl, og det viste sig at være en god idé, eftersom vi blev rigeligt mætte af maden.

Restaurant Guru, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnFørste ret var pakora med kongerejer – dvs. friterede kongerejer i kikærtedej serveret med tamarind chutney og en mango-granatæble-salsa. En dejlig start på måltidet – ikke mindst på grund af den friske frugtsalsa, som klædte de sprøde friterede rejer ganske godt.

Derefter ventede vi på hovedretten… i ret lang tid. Jeg tog ikke tid, men vi nåede i hvert fald at vente i over en halv time. Et par, der ankom et kvarter efter os og sad lige ved siden af, nåede også at spise deres hovedret, inden vi fik vores.

Hovedretten bestod af to varme retter:

Restaurant Guru, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen klassiske Chicken Tikka Masala, som bestod af grillede kyllingestykker vendt i en cremet – og ret stærk – masala curry. Et modigt valg af restauranten, da curryen som sagt var ret krydret. Men dejligt med lidt ’bid’.

Restaurant Guru, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen anden varme ret var vegetarisk – nemlig Bombay Aloo, der bestod af stegte kartofler vendt i spidskommen og masala-krydderier. En udmærket vegetarret, hvor krydringen var noget mere afdæmpet.

Restaurant Guru, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDe varme retter blev serveret sammen med basmatiris med safran…

Restaurant Guru, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København… og naanbrød med hvidløg.

Hovedretterne var glimrende. De var ikke ekstraordinære, men jeg kunne godt lide, at der var skruet godt op for styrken i kyllingeretten – det giver varmen på en kold dag!

Restaurant Guru, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSidste ret var en klassisk indisk dessert, nemlig kulfi, der er en indisk is. Denne var anrettet i et cocktailglas, hvor stykker af mandel-is, pistacie-is og mango-is var overdrysset med hakkede karamelliserede nødder. En lille lækker dessert og klart den bedste indiske dessert, jeg har fået (det siger dog desværre ikke så meget, eftersom det indiske køkken ikke ligefrem er kendt for desserterne).

Betjeningen på restaurant Guru var ikke så nærværende, som jeg kunne ønske, men jeg gætter på, at restauranten ikke helt er gearet til at have så mange gæster på én gang. Støjniveauet nåede da også at blive ret højt – selvfølgelig lige efter, at jeg havde kommenteret over for gemalen hvor gode lydforhold, der tilsyneladende var. Der tog jeg fejl – der var megen støj, så snart der var fyldt op, og alle folk begyndte at snakke.

Prisen for ovenstående menu var som sagt 240 (hvilket også inkluderede danskvand). Den normale pris er dog over 400 kr, og det er alt for dyrt. Jeg er derfor glad for, at jeg kunne prøve Restaurant Guru i forbindelse med Dining Week. Maden er fin, men prisen er alt for høj. Så smutter jeg hellere på Bollyfood, hvor mad og pris passer bedre sammen, og hvor man samtidig også kan få nogle dejlige drinks.

Restaurant MES

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnI starten af februar besøgte gemalen og jeg Restaurant MES – en ny restaurant i det centrale København. Jeg var nemlig faldet over et godt tilbud, da Restaurant MES kørte et åbningstilbud, hvor man kunne få fem retter til den beskedne pris af 225 kr. Det er 110 kr billigere end menuens normale pris (og selv den normale pris må siges at være ganske overkommelig).

Restaurant MES er en lille restaurant. Vi endte med at sidde ved bagvæggen, der er udsmykket med store mospuder, og det var ganske rart, for mosset absorberede en del af støjen i rummet. Til gengæld var belysningen noget dunkel, så billederne blev desværre ikke så gode.

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi tilkøbte tre små appetizers. Første appetizer var røget rispapir serveret med en lille dip. En ret røget sag, men det kunne jeg godt lide.

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnAnden appetizer – puffet tapioca med løvstikkepuré på. Ret funky at se på 🙂

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København… og tredje appetizer. Jeg mener, det var en friteret krydderurt – persille måske – men jeg kan simpelthen ikke huske hvilken.

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnNu var det tid til selve menuen. Første ret var en agurkehotdog med søkogte rejer, friskost og tallerkensmækker. Retten lød lidt sjovere på papiret, end den reelt set var, for selve hotdoggen var en miniagurk, der var udhulet og smurt med friskost og derefter fyldt med små rejer. En sjov anretning men smagsmæssigt ikke speciel spektakulær.

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnAnden ret havde til gengæld mere at byde på. Det var en gennemvarmet æggeblomme, der lå i en rede af ultratynde selleristrimler og derefter pyntet med karse. En ret, der både var frisk og fed på samme tid – meget fint sammensat.

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen tredje ret var meget smukt anrettet – rigtig vinterstil. Det var små portioner tatar, der lå i bløde løgskaller og pyntet med tynde skiver glaskål. Det lignede et lille snelandskab og smagte lige så godt, som den så ud.

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDa vi nåede til hovedretten, kneb det virkelig med belysningen, og det er synd, for den var også ganske nydeligt anrettet. Den bestod af et stykke oksebryst, der blev serveret oven på en cremet kartoffelmos og med en tynd skive glaskål. Meget lækker – og selvom kødet var dejligt mørt, så var det faktisk kålen, der satte punktummet over i’et.

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi var nu nået til desserten. Den bestod af en kugle æbleis, der lå på en tyk chokoladecreme og derefter drysset med knas – vidst nok hakkede nødder. Jeg syntes desværre ikke, at desserten var så vellykket. Den tykke og tunge chokoladecreme stjal al opmærksomheden fra isen, og desserten virkede i det hele taget ikke særlig balanceret.

Servicen denne aften var rigtig fin – søde og muntre tjenere og hyggelig stemning.

Maden var glimrende, men niveauet svingede noget – både mht. kreativitet og anretning. Desserten var klart den mindst vellykkede ret, men jeg var til gengæld ret glad for både tataren og æggeblomme-retten. 

Nu er Restaurant MES som sagt nyåbnet, og jeg går ud fra, at de blandt andet har lavet dette åbningstilbud for at spore sig ind på, hvad de gerne vil lave fremover. Til prisen synes jeg, at niveauet er ganske rimeligt – også til normalprisen på 335 kr. Portionerne er små, men vi gik ikke sultne derfra.

Grundsmag i Roskilde

grundsmag, Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeI midten af januar fik Roskilde et nyt take-away – Grundsmag. Stedet har et lille udvalg af varme retter, salater, friskbagt brød samt lidt kage, hvor råvarerne følger årstiderne. Jeg kunne se, at de startede ud med at have simreretter på menukortet, og så var det jo fristende at prøve. Roskilde lider nemlig lidt under – som så mange andre provinsbyer – at have et take-away-udvalg, der primært koncentrerer sig om burgere og pizzaer, så det er jo dejligt, at der er folk, der tør servere noget lidt andet.

Det nye sted er i øvrigt blevet taget godt imod blandt Roskilde-borgerne, for Grundsmag skulle egentlig også have åbent om mandagen, men det måtte de hurtigt droppe, da efterspørgslen var så stor, at de nu holder lukket om mandagen for at kunne nå at lave nok mad til resten af ugen!

Men tilbage til maden. Vi valgte to forskellige varme kødretter, lidt kartofler samt kålsalat til.
grundsmag, Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeDen ene ret var langtidssimret svinekød med kål og jordskokker. En god kombination af råvarer, men der manglede lidt sauce til.

grundsmag, Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeDet var der til gengæld heldigvis til den anden simreret, som bestod af vildtkød med jordskokker, kål og gulerødder. Det var dog lidt synd, at det var næsten de samme grøntsager, der indgik i de to kødretter, for det betød, at de blev lidt for ens. Men begge var vellavede og smagte fint.

grundsmag, Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeSom tilbehør havde vi valgt ovnstegte kartofler, og her fik vi denne håndfuld. De var udmærkede.

grundsmag, Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Roskilde… og så bad vi også om kålsalat og fik valgt den store udgave. Deeet var en ambitiøs portion, når vi kun var to, men der stod nu også på menukortet, at den var beregnet til 2-4 personer. Det gjorde ikke noget, for så havde vi også salat til dagen efter. En glimrende kålsalat der var smagt til med olie og eddike.

Alt i alt et ganske fint måltid. Det var ikke helt billigt – tror vi endte med at give lidt over 250 kr for to personer, men så var der også masser af salat til dagen efter. Men du kan sagtens gøre det billigere, hvis du for eksempel vælger deres frikadeller eller tærte i stedet.

Grundsmag kan også byde på andre ting, som folk i min omgangskreds har prøvet. Om fredagen sælger stedet kun pizza. Jeg har ikke selv prøvet dem, men en af mine venner beskrev dem som en dyr udgave af foccacia (pizzaerne koster 85 kr. stykket), da de er små, tykke og ikke har så meget fyld oven på. Så tror jeg bare, jeg holder mig til Roskildes bedste pizzaer, som man får hos DisOtto. Omvendt har Grundsmag fået ros for deres brød, så hvis jeg en dag mangler brød og ikke selv har tid til at bage det, så kan det være, jeg smutter forbi.

Restaurant Spontan

Restaurant Spontan, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnTidligere på måneden smuttede gemalen og jeg på Restaurant Spontan sammen med et vennepar. Restaurant Spontan ligger ved Empire Bio i København i umiddelbar forlængelse af ølbaren Brus. Der er derfor fin mulighed for at starte med en øl eller to på Brus, inden man fortsætter over til restauranten. Det skal dog siges, at har man ikke lige tiden eller lysten til en flere retters menu, så har ølbaren også enkelte retter til en ganske rimelig pris.

Stedet består ikke kun af restaurant Spontan og ølbaren Brus men også af en ølbutik, hvor der er et bredt udvalg af øl fra forskellige mikrobryggerier. Det er nemlig folkene bag To Øl og Mikropolis, der er gået sammen om projektet, og det er jo et prisværdigt initiativ for os, der gerne vil gå på opdagelse i ølverdenen.

Restaurant Spontan, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDe andre havde allerede nået en øl, inden jeg dukkede op, så jeg skulle selvfølgelig være lidt kontrær og bestilte en cocktail. Selvom Restaurant Spontan helt klart har en forkærlighed for øl, så er det skam også muligt at få andre drikkevarer – heriblandt et lille men spændende udvalg af cocktails. Jeg tog i en Skovsyrlig, der bestod af gin og Wood Sorrel tonic. Ret lækker og lidt blomstret cocktail.

Vi tog alle en fire retters menu – den ene bad dog på forhånd om at tage hensyn til, at han undgår de fleste skaldyr – og så tog tre af os også en matchende ølmenu. Jeg skrev ikke ned undervejs, så følgende er de detaljer, jeg kan huske. Vi fik også noget ganske godt kuvertbrød til maden, men det tog jeg dog ikke et billede af.

Restaurant Spontan, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen første ret var denne spæde ret  med et næsten forårsagtigt udtryk. Den bestod af tynde skiver af kammusling, der lå på en sauce med peberrod og dild og derefter toppet med tynde skiver af glaskål. En rigtig dejlig og frisk ret med de sprøde skiver af glaskål (en grøntsag der i det hele taget er stærkt undervurderet), den milde kammusling og den forholdsvis kraftige peberrodssauce. Man kan diskutere, om saucen var lidt for kraftig, for den var lige ved at overdøve kammuslingen, men omvendt er jeg ret glad for peberrod, så jeg klagede bestemt ikke.

Restaurant Spontan, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSammen med forretten fik vi en klassisk tjekkisk pilsner i To Øls version. Jeg er ikke rigtig pilsnertypen, men denne her var nu ganske glimrende – ikke så skarp og kedelig som de almindelige pilsnere ofte er, men en lidt mere rund og afdæmpet udgave.

Restaurant Spontan, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen næste ret var rimelig mørk, og så blev det ikke lettere af, at belysningen var ret dæmpet, men jeg håber, du alligevel kan se nogle af detaljerne. Retten bestod af et halvt, bagt løg med en pocheret æggeblomme i midten og med små tallerkensmækkere oven på. Løget stod oven på en fond/sauce lavet på muslinger, men den mørkegrønne sauce kan jeg dog ikke huske, hvad bestod af. Det var en god, fyldig vinterret med en fin fedme fra æggeblommen. Løgets sødme passede rigtig godt sammen med ægget og muslingerne.

Restaurant Spontan, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi fik naturligvis en øl til, og jeg mener, at det var en Mosaic Saison fra Anchorage Brewing Company. En spændende øl, men jeg er ikke så god til øl, der har noter af blomster og/eller frugt, så den scorede ikke så højt hos mig. Der var dog et par af de andre, som er til den stil, der var ganske tilfredse med den.

Restaurant Spontan, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnHovedretten bestod af et stykke oksemørbrad, der lå på et tyndt lag af rødbedestøv. Kødet var toppet med tynde skiver af rødbede og overhældt med en sauce på marv og persille.

… jamen altså… da jeg havde taget én bid, udbrød jeg, at den ret var så god, at jeg gerne ville gifte mig med den! Gemalen virkede ikke synderlig stødt over det, men han var nu også svært begejstret for den. En eksplosion af smag og saft – kød, der er stegt lige tilpas, en lækker og lidt fed sauce med krydderier og tynde sprøde grøntsagsskiver – både konsistens og smag sad lige i skabet! Det er faktisk lidt tarveligt at starte året med at få sådan en god ret, for det gør det automatisk svært for de kommende restauranter, vi vil besøge i år 🙂

Restaurant Spontan, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSammen med den formidable hovedret fik vi denne øl. Her må jeg blankt erkende, at jeg ikke kan huske, hvad det var for en – jeg var travlt optaget af min lille affære med hovedretten.

Restaurant Spontan, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDenne smukke dessert udgjorde aftenens finale. Den bestod af en is på hvid chokolade, hvorpå der var draperet en meget tynd gelé lavet på bær (tror jeg) og toppet med syltede blåbær. En dejlig dessert med en mild is og sødmefuld is, der fik modspil af de semi-intense bær.

Restaurant Spontan, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnTil desserten fik vi To Øls Velvets are Blue – en øl, jeg var meget glad for at få mulighed for at smage, for jeg havde nærstuderet den i butikken, inden vi gik i gang med at spise, og jeg syntes, den lød meget interessant. Det var den også. En mørkerød øl med et strejf af blåbærsmag og let sødme, uden at det dog blev hvinende sødt. Som jeg skrev tidligere, så er jeg ikke så begejstret for frugtsmag i øl, men her var der en fin balance, og så blev den serveret til desserten, hvilket var et godt match.

Servicen hos Restaurant Spontan var udmærket. Det svingede lidt afhængig af hvilken tjener, der kiggede forbi vores bord, hvor et par af dem var meget entusiastiske. Desværre blev vi lidt glemt til sidst, men da vi sad og hyggesnakkede, var der ingen hastværk.

Samlet set var Restaurant Spontan en god oplevelse. Lækre, vellavede retter, der passede til årstiden samt et interessant ølvalg. Øllene passede generelt godt til den mad, de blev serveret til – måske en enkelt stak lidt ud i forhold til maden, men ellers et meget fint match. Og så er jeg i det hele taget pjattet med, at man kan få en ølmenu til maden – det burde flere restauranter have.

Jeg ender på fem stjerner til Restaurant Spontan.

Gourmandiet

Gourmandiet, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnGennem årene har jeg flere gange overvejet at besøge Gourmandiet, men har af en eller anden grund aldrig nået forbi stedet. Det fik en af mine venner dog ændret på, da hun lokkede mig med tidligere på ugen.

Gourmandiet er en slagterbutik om dagen og en restaurant om aftenen (sidstnævnte dog kun torsdag, fredag og lørdag). Fokus er selvfølgelig på kød – nærmere bestemt oksekød – så det er ikke et sted for vegetarer og veganere. Det er muligt at vælge enkelte snacks inden hovedretten, men det sprang vi over, for der skulle jo være plads til en god bøf.

Gourmandiet, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnJeg har lidt dårlige erfaringer med restauranter og rødvin. I min optik skal rødvin være let afkølet og således ikke have stuetemperatur, men mange restauranter vælger stadig at servere varm vin til god mad. Gourmandiet skiller sig desværre ikke ud, så da jeg havde spurgt tjeneren ind til dette og fået besked om, at de serverede rødvinen ved stuetemperatur, valgte jeg i stedet en øl. Det er ikke helt det samme – havde helt klart foretrukket en fyldig rødvin til oksekødet – men omvendt ville jeg heller ikke betale knapt 100 kr for et glas varm vin.

Gourmandiet, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnTilbage til kødet. Min ven og jeg havde begge bestilt en 300 g ribeye. Jeg havde bestilt en meget rød, mens hun havde bestilt en mediumrød. Jeg blev dog lidt skuffet, da jeg fik tallerkenen, for jeg havde forventet én stor ribeye og ikke to tynde skiver kød. Det gjorde det unægteligt også ret svært at få en meget rød bøf, og min var da også mere mediumrød end rød. Heldigvis fejlede smagen ikke noget. Kødet havde en fin marmorering og var meget saftigt og velkrydret.

Gourmandiet, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi delte en skål kartofler med stegte løg og krydderier…

Gourmandiet, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København… og så fik jeg også en skål blandede grøntsager.

Gourmandiet, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnJeg snuppede en glimrende bearnaise til, mens min ven fik okseglace.

Hovedmåltidet var ganske godt. Kødet var lækkert, og selvom jeg ikke fik helt det, jeg havde forventet, så fejlede smagen ikke noget. Jeg kunne godt lide, at kartoflerne ikke var de traditionelle stegte bådkartofler, som man tit ser på bøfrestauranter, og at det var muligt at få grøntsager til. Det havde dog klædt serveringen, hvis den grønne salat var udskiftet med noget, der var i sæson.

Gourmandiet, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnJeg havde egentlig ikke forventet at have mere appetit, men eftersom jeg ikke spiste så mange kartofler, så var der plads til en osteservering. Her fik jeg blød hvidskimmelost fra Unika, en Vesterhavsost samt en Blå Kornblomst. Alle sammen lækre oste, der var tilpas forskellige.

Gourmandiet, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnTilbehøret var lige en grad bedre, end jeg havde forventet. Tre ret forskellige slags kiks, der var velsmagende og passede godt til ostene. Derudover var der lidt sveskemarmelade.

Osteserveringen var meget fin, men også lidt dyr – 110 kr. Det irriterede mig lidt, fordi den stod sammen med desserterne på en stor tavle, og de var sat til 95 kr., så det forventede man også, at osteserveringen kostede.

Betjeningen var lidt… overvældende. 6 eller 7 gange blev vi spurgt, om maden smagte, og om alt var godt, og selvom det sikkert var i bedste mening, så blev det også lidt omklamrende. Her foretrækker jeg altså lidt mere fred som gæst – især når det ikke var en helaftensforestilling.

Samlet set var Gourmandiet en udmærket oplevelse, men det ligger i den dyre ende i forhold til flere af Københavns andre bøf-restauranter. På Retour Steak kan jeg for eksempel få en ribeye-servering på 50 g mere end hos Gourmandiet, og jeg skal samtidig betale 50 kr mindre.

Jeg ender på 4 stjerner til Gourmandiet.