Formel B

formel b, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnTidligere på måneden havde jeg fødselsdag, og det fejrede gemalen og jeg på restauranten Formel B, der ligger på Frederiksberg i København. Formel B er en af de efterhånden mange Michelin-restauranter, man kan finde i hovedstaden, men denne restaurant ligger dog i den billige ende (altså i forhold til, at det er en Michelin-restaurant).

Formel B har en køkkenet-bestemmer-menu på fem retter til 850 kr, og lige for tiden har de en trøffel-menu (som er dyrere – kan dog ikke huske prisen), men de har også et fint a la carte-menukort, så du selv kan sammensætte din menu. Her koster hver ret 140 kr, mens desserterne koster 130 kr. stykket. Jeg syntes, det var forfriskende, at der her var en restaurant, hvor der var fokus på a la carte-retterne, for det var dem, der var nævnt først i menukortet, så jeg besluttede mig for at finde frem til fem styks. Gemalen prøvede så i stedet deres fem retters menu.

formel b, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnMens vi ventede på maden, fik vi lidt forskellige snacks til deling. Der var tynde tapioka-flager med rygeost, stenbiderrogn og karse, tørrede gulerodsstykker, der derefter var opblødt i gulerodssaft og vendt i sesamfrø samt små friterede kugler, hvis indhold jeg desværre ikke husker. Fine små og ret varierede hapsere.

formel b, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDer kom også en gavmild mængde kuvertbrød på bordet – samt smør. Brødet i sig selv var udmærket, men ikke noget særligt. Til gengæld er det en rigtig god idé, at restauranten sørger for, at der er godt med brød på bordet, for det er små retter, der serveres, og derfor kan det være svært for gæsterne at afkode, hvor mange retter man skal bestille. Jeg syntes dog, at vi selv ramte meget godt med de fem retter, og jeg spiste da også kun et enkelt brød undervejs.

Vi fik et par glas vin undervejs, men dem noterede jeg ikke, så dem vil jeg undlade at kommentere på herunder.

formel b, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDa jeg så menukortet, var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle have blæksprutteretten, for jeg elsker blæksprutter! Min ret bestod af dansk blæksprutte med syltede løgskaller, dildemulsion og røget skum. Blæksprutten er ikke synlig på billedet, for den gemte sig under løgskallerne. En fin lille ret, hvor dild og løg var tilpas afdæmpet til, at de ikke overdøvede den milde blæksprutte, og en ret, der havde en god balance.

formel b, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnNæste ret var denne farvestrålende og næsten maleriske anretning, der bestod af stegt hummer med gulerodspuré og forskellige syltede eller blancherede grøntsager. Jeg var ret vild med, at retten var så farverig – man blev med det samme i godt humør af at kigge på tallerkenen – og det var spændende at gå på opdagelse rundt på tallerkenen for at finde ud af, hvad de enkelte ting var. Det hele var bundet sammen af en mediumfyldig sauce, som havde en god fedme i forhold til de enkle grøntsager og det milde hummerkød.

formel b, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnNæste ret var noget svær at fotografere, for det meste af den gemte sig under en sprød kartoffelflage (drysset med brændt pulveriseret løg). Under flagen gemte sig en rørt oksetatar med fermenterede hvide asparges, der var kombineret med rygeost og peberrod. Kartoffelflagen var lidt uhandy, når man skulle spise retten, men smuk var den. Tataren var glimrende uden dog at give en wauw-oplevelse. Jeg har efterhånden fået tatar en del gange de senere år, når vi har spist ude, da jeg har fået en svaghed for denne ret, men denne skilte sig ikke specielt ud. Den var fin men ikke en, jeg vil tænke tilbage på.

formel b, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnNu var jeg nået til den fjerde ret og dermed også aftenens sidste salte ret. Den bestod af stegt canette (en lille slægtning til anden), der blev serveret med en sprød kartoffelklods, fermenterede broccoli, lidt frisk grønt på toppen samt en vaniljesauce (!). Jeg indrømmer blankt, at det var saucen, der fik mig til at vælge denne ret, for det er sjældent, man ser vanilje i det salte køkken. Den fungerede dog glimrende – det blev hverken for mærkeligt eller vammelt – og passede især godt sammen med det letsaltede kød. Jeg syntes dog, at portionen var ret lille – den måtte gerne have været 20-25% større, for selvom retterne generelt var små, så virkede denne her endnu mindre.

formel b, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnAftenens sidste ret var det søde punktum. For mit vedkommende bestod den af en fyldig chokoladekage med blodappelsinskum, skovsyre og is pyntet med chokoladeflager. Kombinationen af den tunge chokolade og den søde men samtidig også syrlige blodappelsin var virkelig skøn. Jeg blevet meget positivt overrasket over, hvordan denne dessert gik op i en højere enhed. Virkelig lækker og en dejlig afslutning på måltidet. Helt klart aftenens bedste ret.

Betjeningen var udmærket, men jeg savnede lidt mere… hm… nærvær fra tjenerne. De var helt klart bedst i starten, hvor vi var blandt de første besøgende, og hvor tjenerne var meget opmærksomme. Derefter blev der mere fyldt, og betjeningen blev noget mere ordknap og hastig.

Vi havde en ganske hyggelig aften hos Formel B. Maden var vellavet og interessant, men jeg savnede lidt mere vildskab – lidt flere overraskelser. Nu skal restaurantmad ikke partout være en storslået og forgøglet show (hver gang), men jeg havde nok håbet på lidt mere wauw-følelse. Det var der ikke denne gang, men maden i sig selv var der bestemt intet i vejen med. Jeg ender med fem stjerner til Formel B.

formel b, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København

Restaurant Rudo

Restaurant Rudo, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnRestaurant Rudo røg direkte på min liste over restauranter, jeg gerne vil prøve, lige så snart den åbnede for få måneder siden. En italiensk restaurant, der også serverer vermouth – det lød lige som noget for mig! Heldigvis havde jeg nogle kolleger og tidligere kolleger, som gerne ville prøve Rudo sammen med mig, så vi smuttede forbi i starten af denne måned.

Rudo er – udover en restaurant – også en vermouth-bar, så jeg startede selvfølgelig med et glas vermouth. BVB Vermouth var en dejlig frisk sag, der hverken var for tung eller klistresød.

Jeg havde læst inden, at portionerne – især hovedretterne var velvoksne, så vi aftalte, at vi fire ville dele et par af forretterne, så vi kunne smage lidt forskellige ting fra kortet.

Restaurant Rudo, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen første forret var mozzarella med grillet kål, hyldeblomstsauce og fintrevet ost på. En spændende og velfungerende kombination, som havde både fedme og let bitterhed sammen med den søde hyldeblomst. Meget lækkert.

Restaurant Rudo, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen anden forret var denne syndigt udseende burrata med grillet radicchio og andet grønt. Den bitre kål fungerede godt sammen med den milde og saftige ost, og den var også et sikkert hit.

Restaurant Rudo, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSå kom vi til hovedretten. Her havde jeg valgt en pocheret ørred med fennikel og østers-vinaigrette. En frisk og forholdsvist let anretning, hvor fenniklen stadig havde lidt bid, og den milde sauce ikke overdøvede fisken. Desværre havde det ene stykke ørred en let bismag af fisk (på den dårlige måde) – ikke meget men nok til, at jeg ærgrede mig.

Restaurant Rudo, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDa vi bestilte, var jeg lidt i tvivl om, hvorvidt man skulle bestille tilbehør eller ej, for beskrivelserne af hovedretterne var noget kortfattede. Jeg endte derfor med at bestille lidt tilbehør, jeg kunne spise efter ørreden (for jeg faldt selvfølgelig for noget tilbehør, der ville være for kraftig til fisken). Det viste sig selvfølgelig at være unødvendigt, for fiskeanretningen var rigelig stor, og så lå ørreden på en fin mængde fennikel. Men hey – så kunne jeg jo prøve en ret mere! Tilbehøret, jeg prøvede, var braiseret rosenkål i n’duja sauce, og det viste sig desværre ikke lige at være noget for mig. Grøntsagerne lå i en kraftig sauce, der havde en så mørk smag, at den nærmest smagte, som om den var brændt på. Samtidig var den ret olieret, og selvom jeg spiste den med lidt brød til, så kunne jeg slet ikke spise op.

Rudo er et glimrende sted at smutte forbi, hvis man er i det centrale København og trænger til et glas vermouth og en osteanretning. Sidstnævnte kan man evt. dele med en ven, for de er pænt store og ikke helt billige (de to, vi var fire om at dele, kostede hhv. 135 og 145 kr stykket). Jeg syntes dog ikke, at resten af menukortet var specielt fristende – det er ret kortfattet og ikke specielt sprælsk. Jeg vil dog skynde mig at tilføje, at mine medspisere var meget tilfredse med deres pastaretter.

Betjeningen hos Rudo var meget opmærksom og serviceminded, og det var i det hele taget en god stemning.

Jeg ender på fire stjerner til Rudo. Osteanretningerne var spot on og virkelig lækre, men det ene ørredstykke havde for tydelig fiskesmag, og rosenkåls-tilbehøret var ikke  balanceret og ret olieret.

Restaurant Naert

Restaurant Naert, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnI sidste uge var der Dining Week, og her benyttede vi muligheden for at spise hos Restaurant Naert. Her kunne vi få 3 retter + en flaske danskvand til 240 kr per person – et ganske godt tilbud og en glimrende lejlighed til at prøve en ny restaurant (altså ny for os).

Restaurant Naert ligger i det centrale København – meget tæt på Rundetårn – og fokuserer blandt andet på svovlfrie vine. Det skræmte os på ingen måde, men da vi så, at de havde øl fra To Øl (de samme folk, der står bag Brus og Spontan), så blev vi nødt til at vælge det. Gemalen skulle køre hjem, og jeg var solidarisk, så vi delte et par øl.

Første øl, vi delte, var en Sour Pale Ale. En ret mild sur øl med en lidt smøragtig og let sødmefuld smag. Ganske fin – og i øvrigt en fin begynderøl, hvis du vil prøve sure øl.

Restaurant Naert, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi nød øllen sammen med forretten, der bestod af stegt knoldselleri med en sauce på blåmuslinger, toppet med frisk løvstikke og rejer. Det var en ret lille forret, men den smagte godt. Jeg er normalt ikke så vild med løvstikke, men her var den tilpas afdæmpet samtidig med, at den gav lidt kant til den milde knoldselleri.
Restaurant Naert, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi fik også brød med smør til – friskbagt og virkelig lækkert surdejsbrød. De fyldte desværre ikke kurven op, og vi fik ikke spurgt efter mere, hvilket ærgrer mig. Dels smagte brødet rigtig godt, og dels var portionerne ret små.

Restaurant Naert, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnOg apropos små – vi nåede nu til hovedretten, der bestod af braisserede svinekæber på en bund af gul ærtehummus og miso samt blancheret palmekål (kålen ser sort ud på billedet, men den var dog blot meget mørkegrøn). De gule ærter kunne jeg ikke rigtig fornemme, men saucen var lækker, og flere ved bordet tog dessertskeen i brug for at spise det sidste sauce. Svinekæberne kunne godt have simret lidt længere. De havde fået nok, men de var ikke møre som smør, og det er sådan, jeg foretrækker svinekæber. Igen en velsmagende ret, men også ret lille.

Restaurant Naert, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSammen med hovedretten nød gemalen og jeg en brown ale lavet på figner. Den var faktisk så fyldig, at den kunne gå for at være en porter. Den havde en let sødme fra frugterne samt lidt bitterhed a la kaffe, og den passede rigtig godt til maden.

Restaurant Naert, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSidste ret var selvfølgelig desserten, og det var en ganske pudseløjerlig størrelse. Den bestod af mælkeis med blåbærsauce, wienerbrød og birkes. Det føltes mest af alt som at spise en tebirkes med is og lidt syltetøj til, og det var en ret underlig oplevelse. Den var ikke decideret dårlig – men den var heller ikke god. Mest af alt bare sær.

Betjeningen var frisk, opmærksom og underholdende. Rigtig gode tjenere, der var hurtige til at besvare spørgsmål og i det hele taget skabte en god stemning.

Det var i det hele taget betjeningen samt drikkevarerne, der var det mest positive ved aftenen. De to første retter samt brødet smagte godt, men portionerne var for små – selv for personer som mig, der ikke har brug for store portioner. Desserten var helt sikkert unik men ikke lige mig.

Restaurant Naert sniger sig lige op på fire stjerner hos mig – ikke mindst på grund af den gode betjening.

Restaurant Guru

Restaurant Guru, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnI uge 7 kører Dining Week, og efter at have holdt et par års pause valgte vi i år at besøge et par restauranter, hvor restaurant Guru var den første. Restaurant Guru er en indisk restaurant, som ligger i det centrale København – over for Scientologys hovedkvarter og tæt på Palads. Restauranten blev ombygget for nogle år siden og var tidligere kendt under navnet Indian Taj, men ejerne mente, at den skulle moderniseres. Jeg har flere gange overvejet at prøve Restaurant Guru, men har dog hørt fra flere venner, at selvom maden er god, så er prisniveauet (for) højt. Så er Dining Week, hvor man får tre retter + en flaske danskvand for 240 kr, en glimrende mulighed for at afprøve maden til en lidt lavere pris.

Restaurant Guru, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnRestaurant Guru havde tilbud på en vinmenu i dagens anledning, og man kunne også tilkøbe snacks. Vi valgte dog at holde os til mangolassi og indisk øl, og det viste sig at være en god idé, eftersom vi blev rigeligt mætte af maden.

Restaurant Guru, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnFørste ret var pakora med kongerejer – dvs. friterede kongerejer i kikærtedej serveret med tamarind chutney og en mango-granatæble-salsa. En dejlig start på måltidet – ikke mindst på grund af den friske frugtsalsa, som klædte de sprøde friterede rejer ganske godt.

Derefter ventede vi på hovedretten… i ret lang tid. Jeg tog ikke tid, men vi nåede i hvert fald at vente i over en halv time. Et par, der ankom et kvarter efter os og sad lige ved siden af, nåede også at spise deres hovedret, inden vi fik vores.

Hovedretten bestod af to varme retter:

Restaurant Guru, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen klassiske Chicken Tikka Masala, som bestod af grillede kyllingestykker vendt i en cremet – og ret stærk – masala curry. Et modigt valg af restauranten, da curryen som sagt var ret krydret. Men dejligt med lidt ’bid’.

Restaurant Guru, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen anden varme ret var vegetarisk – nemlig Bombay Aloo, der bestod af stegte kartofler vendt i spidskommen og masala-krydderier. En udmærket vegetarret, hvor krydringen var noget mere afdæmpet.

Restaurant Guru, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDe varme retter blev serveret sammen med basmatiris med safran…

Restaurant Guru, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København… og naanbrød med hvidløg.

Hovedretterne var glimrende. De var ikke ekstraordinære, men jeg kunne godt lide, at der var skruet godt op for styrken i kyllingeretten – det giver varmen på en kold dag!

Restaurant Guru, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSidste ret var en klassisk indisk dessert, nemlig kulfi, der er en indisk is. Denne var anrettet i et cocktailglas, hvor stykker af mandel-is, pistacie-is og mango-is var overdrysset med hakkede karamelliserede nødder. En lille lækker dessert og klart den bedste indiske dessert, jeg har fået (det siger dog desværre ikke så meget, eftersom det indiske køkken ikke ligefrem er kendt for desserterne).

Betjeningen på restaurant Guru var ikke så nærværende, som jeg kunne ønske, men jeg gætter på, at restauranten ikke helt er gearet til at have så mange gæster på én gang. Støjniveauet nåede da også at blive ret højt – selvfølgelig lige efter, at jeg havde kommenteret over for gemalen hvor gode lydforhold, der tilsyneladende var. Der tog jeg fejl – der var megen støj, så snart der var fyldt op, og alle folk begyndte at snakke.

Prisen for ovenstående menu var som sagt 240 (hvilket også inkluderede danskvand). Den normale pris er dog over 400 kr, og det er alt for dyrt. Jeg er derfor glad for, at jeg kunne prøve Restaurant Guru i forbindelse med Dining Week. Maden er fin, men prisen er alt for høj. Så smutter jeg hellere på Bollyfood, hvor mad og pris passer bedre sammen, og hvor man samtidig også kan få nogle dejlige drinks.

Restaurant MES

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnI starten af februar besøgte gemalen og jeg Restaurant MES – en ny restaurant i det centrale København. Jeg var nemlig faldet over et godt tilbud, da Restaurant MES kørte et åbningstilbud, hvor man kunne få fem retter til den beskedne pris af 225 kr. Det er 110 kr billigere end menuens normale pris (og selv den normale pris må siges at være ganske overkommelig).

Restaurant MES er en lille restaurant. Vi endte med at sidde ved bagvæggen, der er udsmykket med store mospuder, og det var ganske rart, for mosset absorberede en del af støjen i rummet. Til gengæld var belysningen noget dunkel, så billederne blev desværre ikke så gode.

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi tilkøbte tre små appetizers. Første appetizer var røget rispapir serveret med en lille dip. En ret røget sag, men det kunne jeg godt lide.

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnAnden appetizer – puffet tapioca med løvstikkepuré på. Ret funky at se på 🙂

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København… og tredje appetizer. Jeg mener, det var en friteret krydderurt – persille måske – men jeg kan simpelthen ikke huske hvilken.

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnNu var det tid til selve menuen. Første ret var en agurkehotdog med søkogte rejer, friskost og tallerkensmækker. Retten lød lidt sjovere på papiret, end den reelt set var, for selve hotdoggen var en miniagurk, der var udhulet og smurt med friskost og derefter fyldt med små rejer. En sjov anretning men smagsmæssigt ikke speciel spektakulær.

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnAnden ret havde til gengæld mere at byde på. Det var en gennemvarmet æggeblomme, der lå i en rede af ultratynde selleristrimler og derefter pyntet med karse. En ret, der både var frisk og fed på samme tid – meget fint sammensat.

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen tredje ret var meget smukt anrettet – rigtig vinterstil. Det var små portioner tatar, der lå i bløde løgskaller og pyntet med tynde skiver glaskål. Det lignede et lille snelandskab og smagte lige så godt, som den så ud.

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDa vi nåede til hovedretten, kneb det virkelig med belysningen, og det er synd, for den var også ganske nydeligt anrettet. Den bestod af et stykke oksebryst, der blev serveret oven på en cremet kartoffelmos og med en tynd skive glaskål. Meget lækker – og selvom kødet var dejligt mørt, så var det faktisk kålen, der satte punktummet over i’et.

Restaurant MES, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi var nu nået til desserten. Den bestod af en kugle æbleis, der lå på en tyk chokoladecreme og derefter drysset med knas – vidst nok hakkede nødder. Jeg syntes desværre ikke, at desserten var så vellykket. Den tykke og tunge chokoladecreme stjal al opmærksomheden fra isen, og desserten virkede i det hele taget ikke særlig balanceret.

Servicen denne aften var rigtig fin – søde og muntre tjenere og hyggelig stemning.

Maden var glimrende, men niveauet svingede noget – både mht. kreativitet og anretning. Desserten var klart den mindst vellykkede ret, men jeg var til gengæld ret glad for både tataren og æggeblomme-retten. 

Nu er Restaurant MES som sagt nyåbnet, og jeg går ud fra, at de blandt andet har lavet dette åbningstilbud for at spore sig ind på, hvad de gerne vil lave fremover. Til prisen synes jeg, at niveauet er ganske rimeligt – også til normalprisen på 335 kr. Portionerne er små, men vi gik ikke sultne derfra.