Restaurant noma

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnI slutningen af oktober nåede gemalen og jeg endelig noget, vi har drømt om i mange år – nemlig at spise på restaurant noma! Jeg har ofte afholdt mig fra at bestille bord, da restauranten er så ombejlet, at det er en af de restauranter, hvor der er sværest at få bord – på verdensplan vel at mærke! Men da noma meldte ud tidligere i år, at de snart lukker restauranten for at åbne en ny, så var det jo ved at være sidste chance. Da jeg så endelig gjorde et forsøg, fik jeg søreme et bord i første hug! Gemalen og jeg havde bryllupsdag i starten af oktober, men i år valgte vi at holde det meget nede på jorden for så at kunne spise på noma nogle uger efter.

Vi havde lokket en af mine kolleger samt hendes kæreste med, for de er lige så store madører som os. Gemalen og jeg holdt os til saftmenu, mens min kollega snuppede et glas vin, og hendes kæreste tog vinmenuen. Vi smagte et par af dem undervejs, ligesom de smagte vores saft, så vi fik et godt indblik i, hvad restauranten kunne byde på.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDet første glas saft, jeg fik serveret, var denne mellemgrønne sag. Det viste sig at være en saft på æbler og granskud, og det var en dejlig saft, der havde en rigtig fin balance. Æblesaft kan ellers godt blive for sødt til mig, men denne havde tilpas med syrlighed, og så gav grannet et fint lille pift uden at det kom til at smage af juledekoration 😉

Jeg tog ikke noter undervejs, så nedenstående beskrivelser er efter hukommelsen.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen første appetizer var også en af aftenens smukkeste serveringer. Det var helt eventyrligt, da tjenerne satte et flot og farverigt æble foran os hver. Det var skåret igennem, så den øverste del udgjorde et låg, og under det var der…

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København… et hulrum med en masse små æblekugler, der var toppet med rød skovsyre. Æblekuglerne lå i en hyldeblomstsaft, hvor der blandt andet også var brugte sorte fermenterede æbler i. Virkelig lækker servering – ikke mindst fordi det var en rigtig dejlig æblesort, de havde brugt. Jeg fortryder, jeg ikke fik spurgt til hvilken…

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen næste appetizer var en lille sag. Den bestod af tynde skiver frisk kammusling, der var smurt med et meget tyndt lag sennep og toppet med små, orange muslinger. En fin lille skaldyrshapser.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen næstsidste appetizer bestod faktisk af tre små serveringer samlet på én tallerken. Yderst til venstre var en blomme, hvor stenen var fjernet (jeg mener, der var en sauce i midten, men jeg kan ikke huske hvilken), og skallen var pillet af og erstattet af tang! Den fungerede overraskende godt. Længst fremme lå et ‘kæmpesolbær’, der var en tynd kugle lavet på tørret solbær og vist nok også fyldt med creme. Bagerst lå ultratyndt knækbrød, hvor der var smurt lidt creme på, så blade og citronmyrer (!) kunne sidde fast. Alle tre serveringer smagte aldeles glimrende. Kæmpesolbærret var intenst uden at blive for kraftigt, blommen havde en tilpas sødme og var fint afstemt med tangen, og knækbrødet med myrer havde også en god balance. Myrerne gav lidt syrlighed (og ja, de var døde – don’t panic!).

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen sidste appetizer var denne smukke radisetærte, hvor en tynd bund var base for nydeligt rullede (og farvede) radiser. Der var dryppet lidt saft/marinade over – muligvis lavet på aronia – og det var heldigvis en servering, der kunne spises i én mundfuld, for den var ikke så egnet at nippe af. Meget flot præsentation.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSå gik vi over til forretterne. Vi fik brød og smør til – dem har jeg ikke fotograferet. Første forret var en meget blød friskost, der blev serveret sammen med meget små, tørrede  tomater og en saft på hvide ribs. Friskosten smeltede nærmest på tungen, og tomaterne havde en dejlig intens smag. Mmmm!

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen næste ret var – i mit tilfælde – lidt anderledes, eftersom menukorts-udgaven indeholdt søpindsvin. Nu er jeg normalt ikke særlig kræsen, men lige præcis søpindsvin kan jeg virkelig ikke lide (jeg synes, det smager som at bide i et rustent jernrør – sådan hypotetisk set), så da vi blev spurgt, om der var noget, køkkenet skulle undgå, så frabad jeg mig søpindsvin. Det var så erstattet af majroe i min servering, der bestod af en gyoza lavet på kål, med majroe som fyld og med en lille klat creme til. Fin mild servering – og nok også lidt for mild til min smag, men der var ikke søpindsvin i, og det var det vigtigste for mig.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi fik naturligvis også saft til. Til de første forretter fik vi en saft lavet på grønne stikkelsbær og estragon (den til højre i billedet). En meget lækker saft – ikke mindst fordi jeg elsker estragon. Fræk kombination af smage, der holdt 100% Den anden saft (den pangrosa til venstre) fik vi til de følgende retter. Den var lavet på fermenterede rosenblade og ribs, hvor sidstnævnte sørgede for, at saften hverken blev for parfumeret eller for sød. Igen en smagskombination, jeg ikke er stødt på før, men som også fungerede perfekt.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen næste lille servering bestod af hummer serveret med grillede løg, lavendler samt hybenroseolie. Lavendlerne smagte ikke så tydeligt igennem, hvilket passede mig fint, mens sødmen fra de grillede løg gik rigtig godt til den sødmefulde hummer.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDernæst kom vi til denne efterårsret – nemlig en skive græskar serveret i en sauce lavet på fermenteret byg og pyntet med bog og mørke små flager, vi ikke kunne regne ud hvad var. En ret mild og behagelig ret.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi skulle naturligvis også have en ny saft på bordet. Denne var lavet på modne stikkelsbær og rødbede, og så mener jeg, at den var smag til med geraniumolie. Igen en virkelig lækker saft, som ikke en gang fik min rødbedeskeptiske gemal til at reagere.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnNu kom der kongekrabbe på bordet – serveret i en fuldfed æggeblommesauce, der næsten smagte som karamel. Saucen var virkelig smagfuld, men var dog også så intens, at den desværre overskyggede det meget milde krabbekød. Det var lidt synd, for de to elementer smagte godt hver for sig.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnEn af tjenerne kiggede nu forbi vores bord for at præsentere denne grillede gråand, som de skulle til at klargøre til os. Det var en gråand, som de havde grillet i relativ kort tid. De ville nu partere den i mange dele, så alle ved bordet kunne få nogle ret forskellige udskæringer. Mere om den om lidt.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnFørst vil jeg dog præsentere denne tallerken, der var næste servering. Jeg indrømmer blankt, at jeg syntes, det så lidt sølle ud, men jeg blev klogere… Serveringen bestod af en lang række friske krydderurter, der var grillet i kort tid og derefter dyppet i en saft lavet på tørrede kammuslinger. En virkelig pudsig idé, der dog viste sig at være utrolig gennemført. Jeg tog en smule grillet rucola som den første mundfuld, og det smagte fuldstændig som at bide i en grillet bøf! Sikke en smag! Det var ret spændende at gå på opdagelse blandt de grillede krydderurter på tallerkenen, for ved de øvrige kunne man tydeligt smage den enkelte krydderurt, der samtidig havde fået et grillet touch og et ordentlig skud umami-smag ift. kammuslingesaften. Helt sikkert en af de retter, der var mest overraskende.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnIndtil dette tidspunkt var saftmenuen primært baseret på bær og frugter, men nu kom der en knaldgrøn saft på bordet. En vanvittig smuk saft lavet på grønkål og løvstikke. Jeg kunne rigtig godt lide ideen bag den, men desværre var løvstikkesmagen alt for dominerende, så det blev den eneste saft, jeg ikke drak op.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnOg nu fik vi så andeserveringen. Alle fik tynde stykker af brystkødet, mens resten af udskæringerne varierede fra tallerken til tallerken. To af de andre fik et halvt andehoved hver – det var nemlig blevet flækket, så det også kunne serveres for os, så man må sige, at det var god Stop-Spild-af-Mad-stil! Det var dog også den ret, der nok stod svagest rent smagsmæssigt. Der er ikke meget fedt på en vildand, så den var en anelse til den tørre side.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSammen med anden fik hvert par en tallerken til deling, hvor der var forskellige små hapsere. Der var blandt andet syltede asparges, syltede små svampe, syltede hyldeblomster, fermenterede stikkelsbær samt flere andre ting, jeg ikke husker beskrivelsen af. De var mere eller mindre alle til den syrlige side. 

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnMiddagen sluttede af med en række desserter, og her skulle vi selvfølgelig have en dessertvin… æh, en dessertsaft til. Den bestod af hyldeblomstsaft med mynte i, og det var en dejlig sød sag, hvor mynten sørgede for at give en herlig frisk smag til saften.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen første dessert bestod af en meget blød klat kartoffelmos, der lå midt imellem en creme lavet på kernen af blommesten samt en meget intens blommekompot. Det lød som en ret speciel kombination, men kernerne fra blommestenene fik en nærmest marcipanagtig smag, hvilket fungerede utrolig godt med kartoffelmosen og blommekompotten. Det er den type dessert, hvor du bliver rådet til at få alle del-elementerne med, når du tager en skefuld, og det gav fin mening ved denne servering. Sjov og lækker på samme tid.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen næste dessert var denne yndige ispind, hvor isen var lavet på solbærtræ (!) og overtrukket med en hinde lavet på purpurhvede. Det lød virkelig, virkelig sært, men isen havde en rigtig dejlig konsistens, og smagen overraskede positivt. Den smagte, som jeg forestiller mig, at solbærtræ smager – men vel at mærke på en positiv måde (ja, det er altså en smag, der er svær at beskrive :)).

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnMiddagen var ovre, og vi sluttede af med en kop te… eller rettere et glas te.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København… og selvfølgelig lidt petit fours, der i dette tilfælde blev serveret på en bund af panggrøn mos. Oven på lå totter af chokolademos (eller rettere – mos overtrukket med chokolade) samt tørrede, chokoladeovertrukne svampe.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSom tilbehør til mosset fik vi eggnog, og så var det ellers meningen, at man hældte lidt eggnog op i en skål og dyppede det chokoladeovertrukne mos ned i det! Nu kan jeg godt lide at lege med maden, så det var et fint eksperiment, men smagsmæssigt dog ikke det mest interessante i  løbet af aftenen.

Nu troede vi, at oplevelsen var ovre, men noma havde mere i ærmet. En af tjenerne kom hen til bordet og annoncerede, at de havde arrangeret en rundvisning til os! Hvert bord blev åbenbart inviteret med på en rundvisning efter endt spisning, og sådan et tilbud tager man selvfølgelig imod!

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDet var rigtig spændende at kigge med i kulissen (aka køkkenet og lagrene), og overalt, hvor vi kom frem, blev vi mødt med smil og folk, der ønskede os en god aften og håbede, at vi havde nydt maden. Selvom klokken efterhånden nærmede sig 23, udviste alle ansatte et forbløffende overskud, og det var tydeligt, at de var stolte af deres arbejde.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi fik også set lokalet, hvor noma prøver nye eksperimenter af, og hvor staben også holder til, når de spiser sammen…

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København… og så fik vi også set deres grill samt deres lagre af fermenterede saucer og andre interessante ting. Vores rundviser fortalte begejstret om de forskellige områder, og det var rigtig fedt at få et så detaljeret indblik i, hvad noma går og pusler med til daglig. Selvom jeg godt vidste, at en del af deres retter kræver langtidsplanlægning, så var det alligevel imponerende at støde på saucer med mere, hvor forberedelserne startede minimum et år forinden.

Afslutningen på vores aften på noma tydeliggjorde også en ting, hvor de overtrumfer enhver anden restaurant, jeg har spist på. De er afsindig dygtige til service! Hos noma bliver du taget imod med åbne arme (selvom det er en anelse overvældende at blive mødt af 15-20 mennesker, når du træder ind af døren). Serviceniveauet skal naturligvis være højt på en Michelin-stjernet restaurant, men her er det på en ligefrem, usnobbet og hjertevarm måde, hvor der også er plads til et glimt i øjet. Glem up tight og alvorlige tjenere – hos noma arbejder der glade og stolte mennesker, og det i sig selv er dybt inspirerende. Det gav mig i hvert fald øjeblikkelig lyst til at vende tilbage, meeen det er desværre for sent nu, eftersom noma lukker til februar næste år. Men så skal jeg helt sikkert forbi deres nye restaurant, når den åbner om et års tid.

Noma var helt sikkert en virkelig interessant, lærerig og inspirerende oplevelse. Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt den skal have 5½ eller 6 stjerner. Det er en ret dyr restaurant, men maden er virkelig spændende og velsmagende (og vi kunne sagtens blive mætte, men du kan altså også bede om mere brød), og jeg elsker deres nysgerrige og eksperimenterende tilgang til madlavningen, hvor de virkelig får brugt mange forskellige – og usædvanlige – råvarer. Og så er servicen som sagt uovertruffen.

Jeg er glad for, at jeg nåede at opleve noma, og så ønsker jeg dem held og lykke med den nye, kommende restaurant. Jeg lover, at jeg nok skal være lidt hurtigere til at besøge det sted 🙂

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København

Restaurant Bæst

Restaurant Bæst, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnRestaurant Bæst har stået på min ‘to-do-liste’ i lang tid. Meget lang tid – faktisk pinligt lang tid! Men tidligere på måneden fik gemalen og jeg endelig gjort noget ved sagen og tog forbi Nørrebro en lun sensommeraften.

Bæst fokuserer på økologi, og faktisk er hele menukortet baseret på økologiske råvarer. Det er dedikation, og det kan jeg virkelig godt lide.

Vi ville gerne prøve flere forskellige retter men fravalgte dog de to menuer, hvor restauranten selv sammensætter en række mindre retter til gæsterne. I stedet besluttede vi os for at dele en charcuterie-anretning samt en ost, ligesom vi også delte to pizzaer.

Restaurant Bæst, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnJeg snuppede en negroni til. Jeg blev dog nødt til at spæde den lidt op med vand, da den var meget sprittet – noget jeg ellers aldrig oplever i Danmark, hvor restauranterne normalt laver (lidt for) milde drinks. Men denne negroni var desværre alt for sprittet i smagen. Det hjalp heldigvis en del, da der kom lidt vand i.

Restaurant Bæst, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnGemalen og jeg delte en ciccioli af confiteret Hindsholmgris – dvs. en ret fed og cremet svinekødsret, hvor vi fik brød til. Den kunne godt have brugt lidt salt men var ellers ganske fin – en god fylde og en lækker blød konsistens.

Restaurant Bæst, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDerefter delte vi en portion mozzarella. Bæst er blevet ret kendte på, at de laver deres egen mozzarella, så det var jo et must at prøve den. Konsistensen var meget fin, men osten var dog noget mere syrlig end en traditionel bøffel-mozzarella. Det skyldes nok, at restaurantens mozzarella laves på mælk fra Jerseykøer, og det giver naturligvis en anden smag. Men meget spændende og lækkert.

Restaurant Bæst, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSå var det tid til pizzaerne, og her var jeg meget spændt på, hvad Bæst kunne præstere. Der er efterhånden kommet en del gode pizzasteder i København, så jeg glædede mig til at smage Bæsts fortolkning af den italienske klassiker.

Vi havde valgt to ret forskellige pizzaer. Den første var med tomat, hjemmelavet ricotta, aubergine og tørret oliven. En ret mild og behagelig pizza. Jeg var vild med bunden, som var blød og saftig uden at blive for tung og brød-agtig. Meget lækker og velsmagende. For mig er det ikke afgørende, at en pizzabund er supersprød men at den har en fantastisk smag, og det havde denne her helt sikkert.

Restaurant Bæst, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen anden pizza var til gengæld ret krydret. Den var med tomat, ‘nduja, pecorino samt rucola. Igen en rigtig lækker pizza, men er du ikke så god til stærk mad, så er denne her ikke noget for dig. Jeg syntes i hvert fald, at den fik bygget noget varme op 🙂

Restaurant Bæst, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi var ret mætte, men vi besluttede os for at sidde lidt, så vi kunne samle appetit til en portion tiramisu. Vi elsker begge den italienske dessert, og jeg ville godt se, hvordan restauranten klarede sig på dessertfronten.

Og lad os bare sige, at desserter kan Bæst godt finde ud af at lave. Deres tiramisu var lige, som den skulle være – fnuglet, cremet og engleblid samt den helt rigtige balance mellem den fede mascarponecreme, kakaoen, alkoholen og kaffen. Mmmm!

Der var dog også et par punkter, hvor Bæst klarede sig knapt så godt. Betjeningen var ikke særlig opmærksom eller nærværende, og der var også et par gange, hvor vi måtte vente ret lang tid. Derudover burde restauranten virkelig få udskiftet deres tallerkner, for to af serveringerne blev serveret på tallerkner, hvor der var slået et stort stykke af kanten. Det så ærlig talt ikke særlig professionelt ud.

Vil du have en god og saftig pizza, så er Bæst bestemt værd at besøge. Der var dog også en række punkter, hvor de kan blive bedre, og derfor ender jeg på fire stjerner til Bæst.

skadet tallerken

Klosterkælderen i Roskilde

Klosterkælderen, restauranter i Roskilde, ølbarJeg besøgte for nylig Klosterkælderen i Roskilde sammen med en af mine gode venner. Da jeg gik forbi ølbaren i det sene efterår sidste år, var jeg meget i tvivl om, hvorvidt det var et nyt sted, eller om jeg bare har været uopmærksom. Klosterkælderen ligger nemlig gemt lidt af vejen i Store Gråbrødrestræde, hvor jeg sjældent kommer. Jeg syntes ikke, at jeg havde lagt mærke til ølbaren før, men omvendt var der noget ved navnet, der virkede bekendt. I foråret – da jeg endelig besluttede mig for at undersøge sagen – fandt jeg så ud af, at ølbaren er ret ny, for den åbnede for et år siden. Til gengæld har der tidligere ligget en bar af samme navn i Roskilde tidligere, men det er nogle år siden efterhånden. Det var muligvis derfor, at jeg syntes, navnet virkede bekendt (uden at jeg dog nogensinde fik besøgt det gamle sted).

Nå, men tilbage til mit besøg hos Klosterkælderen. Det er en hyggelig ølbar, hvor der også er borde udendørs. Vi var der dog en lidt kølig aften og holdt os indendørs.

Klosterkælderen, restauranter i Roskilde, ølbarStedet har et rimelig bredt udvalg af øl på hane og på flaske. Dem kan man selvfølgelig vælge imellem, men man kan også tage et ’smagebræt’, hvor man får seks forskellige øl fra hanerne. Det koster den nette sum af 95 kr, og det kunne vi naturligvis ikke stå for. Vi overlod det til bartenderen at sammensætte et smagebræt til hver af os – dog med et par stikord om, hvad vi godt kan lide.

Klosterkælderen, restauranter i Roskilde, ølbarMin ven og jeg har ret forskellig smag mht. øl. Hun er til lyse øl og gerne IPA, så det fik hun naturligvis.

Klosterkælderen, restauranter i Roskilde, ølbarJeg er mere til de mørke, fyldige øl – dog ikke nødvendigvis søde (og slet ikke om sommeren), så bartenderen blev bedt om at udvælge nogle med en vis bitterhed.

Og så gik vi i gang med at smage – både egne og hinandens. Der var én øl, der gik igen hos os begge, men ellers havde bartenderen fundet en bred palet frem af spændende øl. Jeg tror, den mest skuffende hos mig også var den mest kendte – nemlig Guinness. Den falmede noget i forhold til de andre øl. Der var flere af dem, der havde en god bitterhed fra kaffe og lakrids-noter, og jeg kunne også godt lide flere af vennens IPA’er. Der var til gengæld også et par af dem, der var baseret på de humletyper, jeg absolut ikke kan lide, men det kunne hun så.

Da vi havde nippet os igennem smagebrættet, valgte vi at snuppe en enkelt øl mere. Klosterkælderen kører med konceptet ‘månedens bryghus’, hvor de hver måned vælger et nyt bryghus, som man kan smage øl fra. I august måned var det norske Lervig, der havde æren, og vi snuppede hver en øl derfra.

Klosterkælderen er et hyggeligt sted, og jeg kan godt lide bredden i øludvalget samt muligheden for at sammensætte et smagebræt. Det er også en god idé med ‘månedens bryghus’, da giver mulighed for at lære nye bryghuse at kende (jeg havde for eksempel aldrig hørt om Lervig før denne aften), ligesom det hele tiden er med til at forny udvalget af øl.

Jeg synes, det er rigtig fedt, at der er kommet en ølbar i Roskilde – eller rettere en mere, for vinbaren Skänk, som jeg også er ret vild med, serverer også en del øl efterhånden.

Er du i Roskilde-området og gerne vil have andet end Carlsberg, så er Klosterkælderen et godt bud på en spændende øl-oplevelse.

Sct. Hans Have i Roskilde

Sct. Hans Have, restaurant, restauranter i Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelseSct. Hans Have er en lille skjult perle, som flere i min omgangskreds har anbefalet mig. Gemalen og jeg smuttede derfor forbi den lille café for at se, hvad Sct. Hans Have kan byde på. Cafeen ligger i det naturskønne område ved Sct. Hans i Roskilde, hvor der både er skov og fjord lige om hjørnet. Det er Foreningen Sct. Hans Have, der bestyrer stedet, hvor der er både café og drivhuse samt musik- og litteraturarrangementer.

Caféen har åbent i weekenden fra frokosttid og frem til sidst på eftermiddagen indtil den 25. september. Jeg ved ikke, om de også har planer om at holde åbent i løbet af efteråret og vinteren.

Vi besøgte Sct. Hans Have en søndag for at spise frokost der. Man kunne sidde udenfor, men det var overskyet, og der var lige lovlig meget vind, så vi fandt en plads i et af de hyggelige drivhuse.

Sct. Hans Have, restaurant, restauranter i Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDer var forskellige slags hjemmelavet saft at vælge imellem, og jeg snuppede en forfriskende og lækker druedrik med mynte i. Sådan en størrelse kostede 25 kr. Meget dejlig drik – og yndig 🙂

Sct. Hans Have, restaurant, restauranter i Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelseGemalen og jeg tog hver en snacktallerken til 45 kr. stykket og fik hver en fin tallerken med hjemmebagt brød, hummus, en form for æggetærte, to slags ost, lufttørret skinke, oliven samt hjemmedyrkede vindruer og en enkelt tomat. Man kunne også vælge at få en større portion til 60 kr. Det var en rigtig lækker servering med lutter gode sager, og så var det rørende billigt. Virkelig et scoop!

Vi havde egentlig planer om også at købe et stykke kage, for ovenstående var lige i underkanten i forhold til at gøre os mætte. Desværre var der kommet et rend af mennesker i mellemtiden, så selvom vi ventede pænt, blev der ved med at være lang kø ved disken. Vi endte med at droppe kagen og gik i stedet en tur i området. Moralen er derfor – køb alt, du ønsker med det samme – lige pludselig kan der komme mange kunder i butikken!

Men ja, Sct. Hans Have levede bestemt op til anbefalingerne, og det er helt sikkert et sted, jeg gerne besøger igen.

The Union Kitchen

The Union Kitchen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnTidligere på måneden var jeg på The Union Kitchen med et par kolleger. Den ene af dem havde været der før, hvilket var en så god oplevelse, at hun hurtigt overtalte os andre til også at prøve stedet.

The Union Kitchen ligger en spytklat fra Nyhavn og er dermed et glimrende alternativ til alle turistfælderne i området. Stedet har ikke bare et spændende drinkkort, som du kan se herover, men også et udvalg af røde, hvide og mousserende vine. Og så er der naturligvis også maden, men den vender jeg tilbage til om lidt. Først får du lige et billede af den drink, jeg nød under maden.

The Union Kitchen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnJeg snuppede en English Lady (det er drinken til højre), der var med gin, agurk, æggehvide, citron og en korianderkvist. En frisk og mild drink, der gjorde sig godt på en lun sommeraften. Mmm!

Dernæst var det tid til noget at spise. The Union Kitchen er ret glade for kødboller – i hvert fald består hovedparten af menukortet af retter, hvor man får kødboller til. Hvilken kødtype vælger man selv – i de fleste tilfælde vælger man mellem oksekød, svinekød, kylling eller vegetardeller, men der var blandt andet også en ret med laks. Der er en fin bredde i udvalget af retter – både asiatiske og sydeuropæiske – og jeg syntes i det hele taget, at det er et ret sjovt koncept! Man kan også få en række mindre retter, så vi endte alle med at snuppe en lille ret samt en hovedret med kødboller.

… og derefter blev vi overraskede…

The Union Kitchen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København… for den lille ret, som i mit tilfælde var en salat med strimlede rodfrugter, gedeost og brødcroutoner, var alt andet end lille! Det er lidt svært at se på billedet, men skålen var minimum 20 i diameter og ret dyb, så salaten i sig selv var nærmest et hovedmåltid i sig selv! Det havde jeg bestemt ikke ventet, når den stod under små retter (og at der var noteret, at man kunne også få den i stor størrelse…!). Havde jeg vidst det, ville jeg nok have nøjedes med at bestille salaten.

The Union Kitchen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnJeg havde nemlig også bestilt en hovedret, og her fik jeg en servering med kæmpe-kødboller! Det var kyllingekødboller med avokadomos, stegte grøntsager og teppanyaki sauce. Retten i sig selv var udmærket, selvom jeg syntes, at den kom til at fremstå lidt voldsom med de meget store kødboller – jeg kunne sagtens have klaret mig med halv mængde kødboller og stadig være mæt og tilfreds.

Jeg fik næsten spist op, og jeg aner simpelthen ikke hvordan! Så var jeg til gengæld også så revnende mæt, at jeg nærmest ikke kunne vrikke med ørerne.

Servicen var noget blandet, men det var også vores umiddelbare indtryk, at tjeneren var helt ny. Der var heldigvis et par mere erfarne folk blandt serveringspersonalet, der kunne hjælpe til, da der var et par ting, der glippede.

Bedste oplevelse hos The Union Kitchen var helt klart deres drinks. Maden var udmærket, men portionerne var ret store, så hvis jeg kigger forbi der igen, vil jeg nok holde mig til en salat og så eventuelt kombinere det med en dessert eller en dessert-cocktail, som restauranten også har (et koncept, jeg elsker!).

Jeg ender på fire stjerner til The Union Kitchen.