Gourmandiet

Gourmandiet, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnGennem årene har jeg flere gange overvejet at besøge Gourmandiet, men har af en eller anden grund aldrig nået forbi stedet. Det fik en af mine venner dog ændret på, da hun lokkede mig med tidligere på ugen.

Gourmandiet er en slagterbutik om dagen og en restaurant om aftenen (sidstnævnte dog kun torsdag, fredag og lørdag). Fokus er selvfølgelig på kød – nærmere bestemt oksekød – så det er ikke et sted for vegetarer og veganere. Det er muligt at vælge enkelte snacks inden hovedretten, men det sprang vi over, for der skulle jo være plads til en god bøf.

Gourmandiet, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnJeg har lidt dårlige erfaringer med restauranter og rødvin. I min optik skal rødvin være let afkølet og således ikke have stuetemperatur, men mange restauranter vælger stadig at servere varm vin til god mad. Gourmandiet skiller sig desværre ikke ud, så da jeg havde spurgt tjeneren ind til dette og fået besked om, at de serverede rødvinen ved stuetemperatur, valgte jeg i stedet en øl. Det er ikke helt det samme – havde helt klart foretrukket en fyldig rødvin til oksekødet – men omvendt ville jeg heller ikke betale knapt 100 kr for et glas varm vin.

Gourmandiet, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnTilbage til kødet. Min ven og jeg havde begge bestilt en 300 g ribeye. Jeg havde bestilt en meget rød, mens hun havde bestilt en mediumrød. Jeg blev dog lidt skuffet, da jeg fik tallerkenen, for jeg havde forventet én stor ribeye og ikke to tynde skiver kød. Det gjorde det unægteligt også ret svært at få en meget rød bøf, og min var da også mere mediumrød end rød. Heldigvis fejlede smagen ikke noget. Kødet havde en fin marmorering og var meget saftigt og velkrydret.

Gourmandiet, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi delte en skål kartofler med stegte løg og krydderier…

Gourmandiet, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København… og så fik jeg også en skål blandede grøntsager.

Gourmandiet, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnJeg snuppede en glimrende bearnaise til, mens min ven fik okseglace.

Hovedmåltidet var ganske godt. Kødet var lækkert, og selvom jeg ikke fik helt det, jeg havde forventet, så fejlede smagen ikke noget. Jeg kunne godt lide, at kartoflerne ikke var de traditionelle stegte bådkartofler, som man tit ser på bøfrestauranter, og at det var muligt at få grøntsager til. Det havde dog klædt serveringen, hvis den grønne salat var udskiftet med noget, der var i sæson.

Gourmandiet, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnJeg havde egentlig ikke forventet at have mere appetit, men eftersom jeg ikke spiste så mange kartofler, så var der plads til en osteservering. Her fik jeg blød hvidskimmelost fra Unika, en Vesterhavsost samt en Blå Kornblomst. Alle sammen lækre oste, der var tilpas forskellige.

Gourmandiet, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnTilbehøret var lige en grad bedre, end jeg havde forventet. Tre ret forskellige slags kiks, der var velsmagende og passede godt til ostene. Derudover var der lidt sveskemarmelade.

Osteserveringen var meget fin, men også lidt dyr – 110 kr. Det irriterede mig lidt, fordi den stod sammen med desserterne på en stor tavle, og de var sat til 95 kr., så det forventede man også, at osteserveringen kostede.

Betjeningen var lidt… overvældende. 6 eller 7 gange blev vi spurgt, om maden smagte, og om alt var godt, og selvom det sikkert var i bedste mening, så blev det også lidt omklamrende. Her foretrækker jeg altså lidt mere fred som gæst – især når det ikke var en helaftensforestilling.

Samlet set var Gourmandiet en udmærket oplevelse, men det ligger i den dyre ende i forhold til flere af Københavns andre bøf-restauranter. På Retour Steak kan jeg for eksempel få en ribeye-servering på 50 g mere end hos Gourmandiet, og jeg skal samtidig betale 50 kr mindre.

Jeg ender på 4 stjerner til Gourmandiet.

Restaurant The Market

The Market, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnFor en uge siden kiggede jeg forbi restauranten The Market sammen med Onkel Rejsende Mac. Vi har udviklet en rigtig god juletradition – hvert år mødes vi 1-2 uger før juleaften og bruger eftermiddagen på at se på juleudstillinger, købe julegaver og ikke mindst hygge. De sidste par år har vi dog startet tidligere end før, så vi kunne nå at spise frokost sammen, og det skete også i år, hvor vi som sagt endte på The Market. Oprindeligt ville vi have taget til Malmø, men eftersom rejsetiden er tredoblet efter indførelsen af grænsekontrollen, så droppede vi det.

Min ven havde fået anbefalet The Market, og deres menukort lød også ret spændende, så der smuttede vi ind, da sulten meldte sig. Vi fik – lidt overraskende – restauranten for os selv, men det gjorde ikke noget, for så kunne jeg tage et billede af den smukke indretning. Virkelig stilfuld og indbydende.

Vi havde lidt svært ved at gennemskue hvor store, portionerne på menukortet var, men heldigvis var der en frokostmenu, som lød spændende, så den snuppede vi.

The Market, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnFrokostmenuen starter med lidt sashimi og lidt sushi – selvfølgelig serveret med wasabi, syltet ingefær og soyasauce. Friske, enkle og ganske fine serveringer.

The Market, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnEfter en kort pause kom de øvrige tre serveringer på bordet. Der var en krydret oksekødssalat med salatblade, avokado, mynte, koriander, cashewnødder, mango og naturligvis tynde skiver af mørt oksekød. Meget lækker og tilpas krydret ret.

The Market, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen anden kødret bestod af supermøre stykker svinebryst serveret på et leje af græskarpuré, lime og koriander. En fed og sødmefuld servering, som smagte dejligt syndigt.

The Market, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnOg som tilbehør fik vi ris, der var toppet med chilimayo, forårsløg og sesamfrø.

De fem serveringer hos The Market kostede til sammen 225 kr, hvilket var rimeligt men ikke billigt. Maden var dog vellavet, krydret uden at være brændende stærk og nåede både forbi det friske og sprøde samt det fede og søde. Det havde klædt svinekødsretten, hvis de havde skåret noget af fedtet fra kødet, inden de havde serveret det, for flere af stykker bestod af 50% fedtbræmme, og det var altså svært at fjerne med de udleverede spisepinde (og nej, jeg spiser altså ikke så store stykker rent fedt, beklager).

Det var samlet set en ganske god spiseoplevelse. Som sagt havde jeg gerne set, at svinekødsretten ikke havde været så fedtramt, men ellers var der ikke meget at udsætte ved maden. Jeg får i hvert fald lyst til at kigge forbi igen for at smage flere ting fra menukortet. Restauranten har også et stort udvalg af spiritus, så der er også mulighed for at få en spændende drink eller to. Vi holdt os dog til de ikke-alkoholiske drikkevarer, og her var det altså lidt synd, at de ikke havde limonade eller en spændende saft men kun sodavand og æble- samt appelsinjuice.

Jeg ender på fire stjerner med pil op til The Market.

The Market, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København

Restaurant DITTO

Restaurant DITTO, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnTidligere på ugen spiste gemalen og jeg på Restaurant DITTO. En af mine kolleger havde anbefalet stedet, og udover at blive smittet af hendes begejstring over restauranten, så må jeg også indrømme, at jeg var solgt, da hun sagde, at man kunne få en cocktail-menu på Restaurant DITTO sammen med maden. Det er helt klart et koncept, flere restauranter burde overveje.

Vi valgte begge fireretters-menuen til 395 kr. Gemalen nøjedes med en enkelt cocktail, da han skulle køre bilen, men jeg tog naturligvis cocktailmenuen, der kostede 250 kr oveni. Virkelig billigt når cocktail let koster 100-120 kr stykket i København.

Restaurant DITTO, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnMens vi ventede på maden, fik vi lidt appetizers. En lille kurv med tynde sprødstegte kartoffelstrimler og en lille portion creme til.

Restaurant DITTO, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnOg et par meget små laksehapsere.

Restaurant DITTO, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnJeg fik søreme også en appetizer-cocktail – meget uventet men meget velkommen. Den bestod af hedvinslikør, citron og vermouth og var meget fint balanceret. Lækkert.

Restaurant DITTO, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDer kom også noget kuvertbrød på bordet i form af disse store humpler brød. Det blev serveret sammen med en klat sesamsmør, der var drysset med trøffelpulver.

Restaurant DITTO, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnOg nu kom så den første ret på bordet. Det var en meget smuk servering bestående af tynde skiver kammusling toppet med meget tynde æblebåde, små klatter rød æblemos og en sauce på fløde og dildolie. Det smagte mindst lige så godt, som det så ud, hvor man både kunne smage den milde, fine kammusling, de søde æbler, den fede fløde og den friske dild. Meget fin kombination.

Restaurant DITTO, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSammen med retten fik jeg en flot grøn drink, som dog ser lidt mere gul ud på billedet. Den var – hold nu fast – lavet på kommensnaps, fermenteret æblecider og dildolie! Nu drikker jeg normalt ikke snaps (og slet ikke kommensnaps, da jeg absolut ikke kan fordrage kommen), men den smag var heldigvis ikke dominerende i drinken. Faktisk var det mest æblecideren, man kunne smage. Den var lidt speciel – sådan lidt hengemt, men på en god måde (ja, jeg ved, det lyder meget usandsynligt, men den havde altså intet med de der sukkersøde æblecidere, du kan finde i de danske supermarkeder at gøre). Men ja, endnu en smagskombination, der overraskede – og virkede!

Restaurant DITTO, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnAnden servering var hvad vi kalder et ’safe choice’ – et stykke smørstegt torsk serveret på et leje af cremet, smørramt kartoffelmos og pyntet med skoldet eller stegt grønkål. Blød, fed og mild servering, som selv fiskeskeptikere burde kunne spise. Også fin som vinterspise – rent comfortfood.

Restaurant DITTO, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnFiskeretten blev serveret med en longdrink, som jeg nåede at få drukket godt af, inden jeg huskede at tage et billede (ups). Her var kreativiteten også høj, da den var en kombination af pærelikør, vodka, æggehvide og salvie. En drink, der både havde sødme, der passede til den milde ret, men også lidt syre, så det kunne give lidt kant til retten. En meget fin drink.

Restaurant DITTO, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen tredje ret var lidt julet – og så alligevel ikke. Den bestod af et stykke stegt and (der ser lidt rødere ud på billedet end det var på tallerkenen – bare rolig, den var korrekt tilberedt og var ikke rå indeni), der blev serveret med kål, mos og en tynd sauce. Selvom det var tunge elementer, så virkede retten hverken bastant eller for fed.

Restaurant DITTO, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnTil retten fik jeg rødlig drink lavet på blommer, æblecider og rosmarin. Den havde en fin sødme, der spillede godt sammen med anden, men samtidig gav æblesmagen også den friskhed, der sørgede for, at anretningen hverken blev for sød eller for fed. Igen et godt eksempel på, hvor fantastisk matchet mellem mad og cocktails var denne aften.

Restaurant DITTO, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnAftenens sidste servering på Restaurant DITTO var denne fortolkning af risalamande. Den bestod af en tyk kirsebærcreme med ristet knas (jeg kan ikke huske, om det var havregryn eller nødder) og toppet med en fuldfed vaniljeis – pyntet med rød skovsyre. Det var fuldstændig som at spise en meget lækker is-udgave af risalamande – nøj, hvor smagte det godt!

Restaurant DITTO, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDessertcocktailen var lavet på vanilje, æggehvide og rå mængder af kanel. Jeg fik desværre ikke fat i, hvilken alkohol der var brugt. Det var en lækker drink, men jeg syntes desværre ikke, at kanelsmagen passede sammen med risalamande-smagen, og det var lidt synd, nu hvor de øvrige matches var spot on.

Alt i alt levede Restaurant DITTO op til forventningerne – og mere til. Maden var velsmagende. Portionerne var ikke voldsomt store, men til gengæld havde de masser af fylde og smag, så de mættede godt, og der var også godt med kuvertbrød til. Det kunne du i øvrigt bestille mere af, hvis du havde lyst, men det havde vi ikke behov for.

Det var dog stedets cocktails, der for alvor slog benene væk under mig (og ikke på grund af alkoholen). Hold da fest hvor var de innovative, gennemtænkte og delikate! Og så var de ikke blot dejlige i sig selv men var nøje udtænkt i forhold til de enkelte retter (undtagen desserten). Absolut i særklasse.

Som sagt var det eneste minus at dessert + dessertdrink ikke var matchet så godt. Betjeningen kunne godt have været lidt mere skarp, men til gengæld var bartenderen god til at svare på vores nysgerrige spørgsmål om stedets cocktails.

Jeg ender på fem stjerner med pil op til Restaurant DITTO.

Restaurant DITTO, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København

Restaurant noma

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnI slutningen af oktober nåede gemalen og jeg endelig noget, vi har drømt om i mange år – nemlig at spise på restaurant noma! Jeg har ofte afholdt mig fra at bestille bord, da restauranten er så ombejlet, at det er en af de restauranter, hvor der er sværest at få bord – på verdensplan vel at mærke! Men da noma meldte ud tidligere i år, at de snart lukker restauranten for at åbne en ny, så var det jo ved at være sidste chance. Da jeg så endelig gjorde et forsøg, fik jeg søreme et bord i første hug! Gemalen og jeg havde bryllupsdag i starten af oktober, men i år valgte vi at holde det meget nede på jorden for så at kunne spise på noma nogle uger efter.

Vi havde lokket en af mine kolleger samt hendes kæreste med, for de er lige så store madører som os. Gemalen og jeg holdt os til saftmenu, mens min kollega snuppede et glas vin, og hendes kæreste tog vinmenuen. Vi smagte et par af dem undervejs, ligesom de smagte vores saft, så vi fik et godt indblik i, hvad restauranten kunne byde på.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDet første glas saft, jeg fik serveret, var denne mellemgrønne sag. Det viste sig at være en saft på æbler og granskud, og det var en dejlig saft, der havde en rigtig fin balance. Æblesaft kan ellers godt blive for sødt til mig, men denne havde tilpas med syrlighed, og så gav grannet et fint lille pift uden at det kom til at smage af juledekoration 😉

Jeg tog ikke noter undervejs, så nedenstående beskrivelser er efter hukommelsen.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen første appetizer var også en af aftenens smukkeste serveringer. Det var helt eventyrligt, da tjenerne satte et flot og farverigt æble foran os hver. Det var skåret igennem, så den øverste del udgjorde et låg, og under det var der…

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København… et hulrum med en masse små æblekugler, der var toppet med rød skovsyre. Æblekuglerne lå i en hyldeblomstsaft, hvor der blandt andet også var brugte sorte fermenterede æbler i. Virkelig lækker servering – ikke mindst fordi det var en rigtig dejlig æblesort, de havde brugt. Jeg fortryder, jeg ikke fik spurgt til hvilken…

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen næste appetizer var en lille sag. Den bestod af tynde skiver frisk kammusling, der var smurt med et meget tyndt lag sennep og toppet med små, orange muslinger. En fin lille skaldyrshapser.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen næstsidste appetizer bestod faktisk af tre små serveringer samlet på én tallerken. Yderst til venstre var en blomme, hvor stenen var fjernet (jeg mener, der var en sauce i midten, men jeg kan ikke huske hvilken), og skallen var pillet af og erstattet af tang! Den fungerede overraskende godt. Længst fremme lå et ‘kæmpesolbær’, der var en tynd kugle lavet på tørret solbær og vist nok også fyldt med creme. Bagerst lå ultratyndt knækbrød, hvor der var smurt lidt creme på, så blade og citronmyrer (!) kunne sidde fast. Alle tre serveringer smagte aldeles glimrende. Kæmpesolbærret var intenst uden at blive for kraftigt, blommen havde en tilpas sødme og var fint afstemt med tangen, og knækbrødet med myrer havde også en god balance. Myrerne gav lidt syrlighed (og ja, de var døde – don’t panic!).

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen sidste appetizer var denne smukke radisetærte, hvor en tynd bund var base for nydeligt rullede (og farvede) radiser. Der var dryppet lidt saft/marinade over – muligvis lavet på aronia – og det var heldigvis en servering, der kunne spises i én mundfuld, for den var ikke så egnet at nippe af. Meget flot præsentation.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSå gik vi over til forretterne. Vi fik brød og smør til – dem har jeg ikke fotograferet. Første forret var en meget blød friskost, der blev serveret sammen med meget små, tørrede  tomater og en saft på hvide ribs. Friskosten smeltede nærmest på tungen, og tomaterne havde en dejlig intens smag. Mmmm!

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen næste ret var – i mit tilfælde – lidt anderledes, eftersom menukorts-udgaven indeholdt søpindsvin. Nu er jeg normalt ikke særlig kræsen, men lige præcis søpindsvin kan jeg virkelig ikke lide (jeg synes, det smager som at bide i et rustent jernrør – sådan hypotetisk set), så da vi blev spurgt, om der var noget, køkkenet skulle undgå, så frabad jeg mig søpindsvin. Det var så erstattet af majroe i min servering, der bestod af en gyoza lavet på kål, med majroe som fyld og med en lille klat creme til. Fin mild servering – og nok også lidt for mild til min smag, men der var ikke søpindsvin i, og det var det vigtigste for mig.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi fik naturligvis også saft til. Til de første forretter fik vi en saft lavet på grønne stikkelsbær og estragon (den til højre i billedet). En meget lækker saft – ikke mindst fordi jeg elsker estragon. Fræk kombination af smage, der holdt 100% Den anden saft (den pangrosa til venstre) fik vi til de følgende retter. Den var lavet på fermenterede rosenblade og ribs, hvor sidstnævnte sørgede for, at saften hverken blev for parfumeret eller for sød. Igen en smagskombination, jeg ikke er stødt på før, men som også fungerede perfekt.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen næste lille servering bestod af hummer serveret med grillede løg, lavendler samt hybenroseolie. Lavendlerne smagte ikke så tydeligt igennem, hvilket passede mig fint, mens sødmen fra de grillede løg gik rigtig godt til den sødmefulde hummer.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDernæst kom vi til denne efterårsret – nemlig en skive græskar serveret i en sauce lavet på fermenteret byg og pyntet med bog og mørke små flager, vi ikke kunne regne ud hvad var. En ret mild og behagelig ret.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi skulle naturligvis også have en ny saft på bordet. Denne var lavet på modne stikkelsbær og rødbede, og så mener jeg, at den var smag til med geraniumolie. Igen en virkelig lækker saft, som ikke en gang fik min rødbedeskeptiske gemal til at reagere.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnNu kom der kongekrabbe på bordet – serveret i en fuldfed æggeblommesauce, der næsten smagte som karamel. Saucen var virkelig smagfuld, men var dog også så intens, at den desværre overskyggede det meget milde krabbekød. Det var lidt synd, for de to elementer smagte godt hver for sig.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnEn af tjenerne kiggede nu forbi vores bord for at præsentere denne grillede gråand, som de skulle til at klargøre til os. Det var en gråand, som de havde grillet i relativ kort tid. De ville nu partere den i mange dele, så alle ved bordet kunne få nogle ret forskellige udskæringer. Mere om den om lidt.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnFørst vil jeg dog præsentere denne tallerken, der var næste servering. Jeg indrømmer blankt, at jeg syntes, det så lidt sølle ud, men jeg blev klogere… Serveringen bestod af en lang række friske krydderurter, der var grillet i kort tid og derefter dyppet i en saft lavet på tørrede kammuslinger. En virkelig pudsig idé, der dog viste sig at være utrolig gennemført. Jeg tog en smule grillet rucola som den første mundfuld, og det smagte fuldstændig som at bide i en grillet bøf! Sikke en smag! Det var ret spændende at gå på opdagelse blandt de grillede krydderurter på tallerkenen, for ved de øvrige kunne man tydeligt smage den enkelte krydderurt, der samtidig havde fået et grillet touch og et ordentlig skud umami-smag ift. kammuslingesaften. Helt sikkert en af de retter, der var mest overraskende.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnIndtil dette tidspunkt var saftmenuen primært baseret på bær og frugter, men nu kom der en knaldgrøn saft på bordet. En vanvittig smuk saft lavet på grønkål og løvstikke. Jeg kunne rigtig godt lide ideen bag den, men desværre var løvstikkesmagen alt for dominerende, så det blev den eneste saft, jeg ikke drak op.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnOg nu fik vi så andeserveringen. Alle fik tynde stykker af brystkødet, mens resten af udskæringerne varierede fra tallerken til tallerken. To af de andre fik et halvt andehoved hver – det var nemlig blevet flækket, så det også kunne serveres for os, så man må sige, at det var god Stop-Spild-af-Mad-stil! Det var dog også den ret, der nok stod svagest rent smagsmæssigt. Der er ikke meget fedt på en vildand, så den var en anelse til den tørre side.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSammen med anden fik hvert par en tallerken til deling, hvor der var forskellige små hapsere. Der var blandt andet syltede asparges, syltede små svampe, syltede hyldeblomster, fermenterede stikkelsbær samt flere andre ting, jeg ikke husker beskrivelsen af. De var mere eller mindre alle til den syrlige side. 

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnMiddagen sluttede af med en række desserter, og her skulle vi selvfølgelig have en dessertvin… æh, en dessertsaft til. Den bestod af hyldeblomstsaft med mynte i, og det var en dejlig sød sag, hvor mynten sørgede for at give en herlig frisk smag til saften.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen første dessert bestod af en meget blød klat kartoffelmos, der lå midt imellem en creme lavet på kernen af blommesten samt en meget intens blommekompot. Det lød som en ret speciel kombination, men kernerne fra blommestenene fik en nærmest marcipanagtig smag, hvilket fungerede utrolig godt med kartoffelmosen og blommekompotten. Det er den type dessert, hvor du bliver rådet til at få alle del-elementerne med, når du tager en skefuld, og det gav fin mening ved denne servering. Sjov og lækker på samme tid.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen næste dessert var denne yndige ispind, hvor isen var lavet på solbærtræ (!) og overtrukket med en hinde lavet på purpurhvede. Det lød virkelig, virkelig sært, men isen havde en rigtig dejlig konsistens, og smagen overraskede positivt. Den smagte, som jeg forestiller mig, at solbærtræ smager – men vel at mærke på en positiv måde (ja, det er altså en smag, der er svær at beskrive :)).

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnMiddagen var ovre, og vi sluttede af med en kop te… eller rettere et glas te.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København… og selvfølgelig lidt petit fours, der i dette tilfælde blev serveret på en bund af panggrøn mos. Oven på lå totter af chokolademos (eller rettere – mos overtrukket med chokolade) samt tørrede, chokoladeovertrukne svampe.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSom tilbehør til mosset fik vi eggnog, og så var det ellers meningen, at man hældte lidt eggnog op i en skål og dyppede det chokoladeovertrukne mos ned i det! Nu kan jeg godt lide at lege med maden, så det var et fint eksperiment, men smagsmæssigt dog ikke det mest interessante i  løbet af aftenen.

Nu troede vi, at oplevelsen var ovre, men noma havde mere i ærmet. En af tjenerne kom hen til bordet og annoncerede, at de havde arrangeret en rundvisning til os! Hvert bord blev åbenbart inviteret med på en rundvisning efter endt spisning, og sådan et tilbud tager man selvfølgelig imod!

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDet var rigtig spændende at kigge med i kulissen (aka køkkenet og lagrene), og overalt, hvor vi kom frem, blev vi mødt med smil og folk, der ønskede os en god aften og håbede, at vi havde nydt maden. Selvom klokken efterhånden nærmede sig 23, udviste alle ansatte et forbløffende overskud, og det var tydeligt, at de var stolte af deres arbejde.

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi fik også set lokalet, hvor noma prøver nye eksperimenter af, og hvor staben også holder til, når de spiser sammen…

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København… og så fik vi også set deres grill samt deres lagre af fermenterede saucer og andre interessante ting. Vores rundviser fortalte begejstret om de forskellige områder, og det var rigtig fedt at få et så detaljeret indblik i, hvad noma går og pusler med til daglig. Selvom jeg godt vidste, at en del af deres retter kræver langtidsplanlægning, så var det alligevel imponerende at støde på saucer med mere, hvor forberedelserne startede minimum et år forinden.

Afslutningen på vores aften på noma tydeliggjorde også en ting, hvor de overtrumfer enhver anden restaurant, jeg har spist på. De er afsindig dygtige til service! Hos noma bliver du taget imod med åbne arme (selvom det er en anelse overvældende at blive mødt af 15-20 mennesker, når du træder ind af døren). Serviceniveauet skal naturligvis være højt på en Michelin-stjernet restaurant, men her er det på en ligefrem, usnobbet og hjertevarm måde, hvor der også er plads til et glimt i øjet. Glem up tight og alvorlige tjenere – hos noma arbejder der glade og stolte mennesker, og det i sig selv er dybt inspirerende. Det gav mig i hvert fald øjeblikkelig lyst til at vende tilbage, meeen det er desværre for sent nu, eftersom noma lukker til februar næste år. Men så skal jeg helt sikkert forbi deres nye restaurant, når den åbner om et års tid.

Noma var helt sikkert en virkelig interessant, lærerig og inspirerende oplevelse. Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt den skal have 5½ eller 6 stjerner. Det er en ret dyr restaurant, men maden er virkelig spændende og velsmagende (og vi kunne sagtens blive mætte, men du kan altså også bede om mere brød), og jeg elsker deres nysgerrige og eksperimenterende tilgang til madlavningen, hvor de virkelig får brugt mange forskellige – og usædvanlige – råvarer. Og så er servicen som sagt uovertruffen.

Jeg er glad for, at jeg nåede at opleve noma, og så ønsker jeg dem held og lykke med den nye, kommende restaurant. Jeg lover, at jeg nok skal være lidt hurtigere til at besøge det sted 🙂

restaurant noma, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København

Restaurant Bæst

Restaurant Bæst, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnRestaurant Bæst har stået på min ‘to-do-liste’ i lang tid. Meget lang tid – faktisk pinligt lang tid! Men tidligere på måneden fik gemalen og jeg endelig gjort noget ved sagen og tog forbi Nørrebro en lun sensommeraften.

Bæst fokuserer på økologi, og faktisk er hele menukortet baseret på økologiske råvarer. Det er dedikation, og det kan jeg virkelig godt lide.

Vi ville gerne prøve flere forskellige retter men fravalgte dog de to menuer, hvor restauranten selv sammensætter en række mindre retter til gæsterne. I stedet besluttede vi os for at dele en charcuterie-anretning samt en ost, ligesom vi også delte to pizzaer.

Restaurant Bæst, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnJeg snuppede en negroni til. Jeg blev dog nødt til at spæde den lidt op med vand, da den var meget sprittet – noget jeg ellers aldrig oplever i Danmark, hvor restauranterne normalt laver (lidt for) milde drinks. Men denne negroni var desværre alt for sprittet i smagen. Det hjalp heldigvis en del, da der kom lidt vand i.

Restaurant Bæst, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnGemalen og jeg delte en ciccioli af confiteret Hindsholmgris – dvs. en ret fed og cremet svinekødsret, hvor vi fik brød til. Den kunne godt have brugt lidt salt men var ellers ganske fin – en god fylde og en lækker blød konsistens.

Restaurant Bæst, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDerefter delte vi en portion mozzarella. Bæst er blevet ret kendte på, at de laver deres egen mozzarella, så det var jo et must at prøve den. Konsistensen var meget fin, men osten var dog noget mere syrlig end en traditionel bøffel-mozzarella. Det skyldes nok, at restaurantens mozzarella laves på mælk fra Jerseykøer, og det giver naturligvis en anden smag. Men meget spændende og lækkert.

Restaurant Bæst, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnSå var det tid til pizzaerne, og her var jeg meget spændt på, hvad Bæst kunne præstere. Der er efterhånden kommet en del gode pizzasteder i København, så jeg glædede mig til at smage Bæsts fortolkning af den italienske klassiker.

Vi havde valgt to ret forskellige pizzaer. Den første var med tomat, hjemmelavet ricotta, aubergine og tørret oliven. En ret mild og behagelig pizza. Jeg var vild med bunden, som var blød og saftig uden at blive for tung og brød-agtig. Meget lækker og velsmagende. For mig er det ikke afgørende, at en pizzabund er supersprød men at den har en fantastisk smag, og det havde denne her helt sikkert.

Restaurant Bæst, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen anden pizza var til gengæld ret krydret. Den var med tomat, ‘nduja, pecorino samt rucola. Igen en rigtig lækker pizza, men er du ikke så god til stærk mad, så er denne her ikke noget for dig. Jeg syntes i hvert fald, at den fik bygget noget varme op 🙂

Restaurant Bæst, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi var ret mætte, men vi besluttede os for at sidde lidt, så vi kunne samle appetit til en portion tiramisu. Vi elsker begge den italienske dessert, og jeg ville godt se, hvordan restauranten klarede sig på dessertfronten.

Og lad os bare sige, at desserter kan Bæst godt finde ud af at lave. Deres tiramisu var lige, som den skulle være – fnuglet, cremet og engleblid samt den helt rigtige balance mellem den fede mascarponecreme, kakaoen, alkoholen og kaffen. Mmmm!

Der var dog også et par punkter, hvor Bæst klarede sig knapt så godt. Betjeningen var ikke særlig opmærksom eller nærværende, og der var også et par gange, hvor vi måtte vente ret lang tid. Derudover burde restauranten virkelig få udskiftet deres tallerkner, for to af serveringerne blev serveret på tallerkner, hvor der var slået et stort stykke af kanten. Det så ærlig talt ikke særlig professionelt ud.

Vil du have en god og saftig pizza, så er Bæst bestemt værd at besøge. Der var dog også en række punkter, hvor de kan blive bedre, og derfor ender jeg på fire stjerner til Bæst.

skadet tallerken