Grillen Burgerbar på Nørrebro

grillen burgerbar, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnI slutningen af oktober var jeg i teatret med en af mine venner, og vi ville snuppe en hurtig omgang aftensmad på Grillen Burgerbar inden forestillingen.

Grillen Burgerbar er et ret populært sted, men der var nu ikke fyldt helt op, da vi besøgte burgerbaren. Alligevel gik der virkelig lang tid, før vi fik mulighed for at bestille. Først ventede vi pænt, men da tjeneren flere gange havde været forbi uden at komme hen til vores bord eller så meget som kigge i vores retning, måtte vi til sidst vifte med arme og ben for at få opmærksomhed. Så blev vi til gengæld også mødt med smil og venlighed, men der var gået næsten 25 minutter, og det er for lang tid – især for en fastfood restaurant. Vi afgav bestilling på et par burgere, fritter samt sodavand, og så gik der yderligere et kvarter, før drikkevarerne dukkede op. Der begyndte vi for alvor at blive bekymrende, men heldigvis kom maden så allerede fem minutter efter.

grillen burgerbar, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnColaen var usædvanlig flad, men det glemte jeg snart, da jeg satte tænderne i burgeren. Holy cow, den var god! Jeg havde valgt en Fully Loaded (en cheeseburger med salat, karamelliserede løg, bacon og pickles, hvor bollen var smurt med mayo), og det var altså en skønherlig burger. Blød og lækker bolle, en saftig burger med masser af smag, hvor især de karamelliserede løg var en dejlig tilføjelse. Helt klart en af de bedste burgere, jeg har spist i København. I øvrigt havde burgeren en rigtig fin størrelse – ikke så oversized som gourmetburgerne ofte var det for nogle år siden men lige en anelse mindre, så det faktisk er muligt at spise op.

Vi fik selvfølgelig fritter og dip til. Jeg valgte curly fries, som var ganske udmærkede, som jeg kombinerede med aioli. Sidstnævnte måtte godt have været lidt stærkere, men den gik an.

Trods den dårlige start så endte måltidet hos Grillen Burgerbar med at være en ganske fin oplevelse. Den meget lange ventetid trækker desværre ned, men til gengæld var burgeren rasende lækker, så jeg er ikke skræmt væk, men kommer gerne igen. Næste gang tager vi dog en lasso med, så betjeningen går lidt hurtigere… 😉

Fire stjerner til Grillen Burgerbar, som let kan veksles til fem stjerner, hvis betjeningen går hurtigere i fremtiden.

Restaurant Per Me i Rom

Per Me, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RomI dag kommer du lige med i tidsmaskinen og tilbage til starten af måneden, hvor gemalen og jeg var i Rom. Her nød vi det gode vejr og naturligvis også den dejlige italienske mad, som vi blandt andet spiste på Restaurant Per Me. Per Me er en restaurant, der primært fokuserer på moderne fisk- og skaldyrsretter. Du kan dog også sagtens få kødretter, hvis du foretrækker dette. Per Me har i øvrigt en Michelin-stjerne, men det var nu mest på grund af, at vi fik den anbefalet af en ven, at vi valgte at spise der.

Per Me har to menuer – en på fire retter, hvor man selv vælger fra a la carte-kortet eller en på ti retter, hvor kokken bestemmer. Derudover kan man naturligvis også vælge fra a la carte-kortet. Vi syntes, at der var et ret stort spring i de to menuer – der er godt nok forskel på, om man vil have fire eller ti retter – men efter lidt overvejelse endte vi på fire retter, hvilket kostede 80 euro.

Per Me, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RomMens vi ventede på første ret, blev der serveret lidt forskelligt brød. Et fint udvalg, der var frisk og lækkert.

Per Me, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RomDerefter fik vi en enkelt appetizer – en lille cremet fiskeret, hvis ingredienser jeg dog ikke nåede at få fat i, da tjeneren serverede den. Men det var en mild og rar ret.

Per Me, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RomOg nu var det tid til selve menuen. Gemalen havde overladt det til mig at bestemme hvilke retter, vi skulle have, og så var første valg lige til højrebenet, for blandt forretterne var der blandt andet små, tiarmede blæksprutter, der var stegt og krydret med safran og serveret med små ruller af courgette samt mynteolie. En frisk lille anretning som dog også var ret lille. Men det var jo også en forret, og de kan være ret små.

Per Me, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RomNæste ret var en pastaret, og her faldt valget på linguini, der blev serveret med blåmuslinger, grillede tomater, harissa-sauce samt en lille kugle tomat-is. En ret kæk servering – ikke mindst på grund af isen. Meget lækker og velsmagende. Portionen var dog ret lille. Det er svært at se på billedet, men pasta-portionen var mindre end en lille knyttet dame-hånd.

Per Me, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RomNu nåede vi så til hovedretten, og her blev vi noget overraskede, for den var godt nok bette! Den bestod af stegt fisk – jeg mener, at det var pighvar – der blev serveret med en bønnepuré, multe-kaviar og en lille peber. En ganske glimrende ret, som dog ikke var helt på højde med pastaretten. Denne hovedret er dog nok blandt de mindste, jeg har fået på en restaurant.

Per Me, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RomAftenens dessert havde til gengæld en rigtig fin størrelse og meget normal i forhold til andre restauranter. Den bestod af en lille sprød nøddekurv lavet på cashewnødder, jumquat-marmelade, ingefærbrødscreme samt kaffe-is. En rigtig lækkerbisken med det sprøde og søde, hvor kaffen og ingefæren sørgede for at tilføje lidt bitterhed. Meget fin balance.

Tjeneren spurgte nu, om vi havde lyst til kaffe, men det valgte vi dog at springe over, selvom vi kraftigt overvejede at købe det, så vi kunne smage restaurantens petit fours (som mange restauranter vælger at forkæle de kaffedrikkende gæster med). Vi var dog så heldige, at der gik kun et øjeblik, og så stod der alligevel petit fours på vores bord, for det syntes de, at vi skulle have alligevel – dejligt! Vi fik hver en lille sprød skål med frugt og creme, en macaron og en friteret bolle af en slags. Ganske glimrende små hapsere.

Per Me, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RomPer Me er en smuk og enkel restaurant, og vi fik en fin service den aften. Jeg syntes dog, at retterne var for små og det på trods af, at jeg ellers ikke har verdens største appetit. Vi gik ikke derfra med rumlende maver, men vi kunne sagtens have spist et par retter mere i samme størrelse. Ligesom ved Metamorfosi var vinserveringerne også ret små, hvilket du også kan se på det øverste billede. Vinmenuen var ikke specielt dyr (sammenlignet med herhjemme), men der heller ikke meget i glassene.

Alt i alt en ganske fin oplevelse hos Per Me, men bestemt ikke et sted, du skal spise, hvis du har en god appetit. Og hånden på hjertet så vil jeg hellere anbefale dig at spise på Metamorfosi, hvis du vil prøve en dejlig Michelin-restaurant i Rom.

Fire stjerner herfra til Per Me.

Per Me, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Rom

En aften hos Herslev Bryghus

Herslev Bryghus, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelseFor en række år siden fik Roskilde en madfestival – nemlig RO:KOST, der afholdes i uge 41. Her er fokus på lokale råvarer, hvor minimum fem af råvarerne i retterne skal komme fra lokalområdet. Prisen for en to retters menu er 250 kr, så det er ikke specielt billigt, når man sammenligner med de københavnske madfestivaler, hvor en tre retters menu typisk koster 200-250 kr. Men jeg kan godt lide vinklen med de lokale råvarer, og så opstår ind imellem også nogle interessante arrangementer – for eksempel på Herslev Bryghus, der deltog denne gang.

Herslev Bryghus ligger kun få km fra Roskilde, men jeg må med skam indrømme, at dette faktisk var første gang, vi kiggede forbi stedet. Vi har ellers talt om det mange gange, men ja… det blev altså først nu, hvor vi købte billetter til RO:KOST-arrangementet.

Herslev brygger på eget korn, og i gårdbutikken kan man derfor både købe bryghusets egne øl samt forskellige meltyper. De har et lille men spændende udvalg. Det var dog ikke det, vi var kommet for (selvom vi da fik købt lidt med hjem) men maden, der blev serveret den aften.

Vi kunne dog ikke klare os uden noget at drikke, så vi delte en rugøl – en øl, vi ikke har prøvet før men som var en ganske positiv oplevelse. Den fungerede også fint med maden, der var præget af det dunkle efterår.

Herslev Bryghus, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelseFørste ret var en rugotto – dvs. en risotto lavet på rugkerner. Den var tilberedt med Herslevs egne æbleøl og toppet med ristede rugbrødsskiver samt lidt grønt. Jeg synes, at ideen med at lave en risotto på andet end ris er sjov men sjældent lige så godt, og det gør sig desværre også gældende for rug. Det blev lidt for groft og middelalderagtigt, og jeg savnede den cremede konsistens, som risotto har.

Herslev Bryghus, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelseTil gengæld var hovedretten fremragende. Det var delemad, så vi fik både gryder og fade på bordet, og så kunne vi ellers selv forsyne os. Hovedretten bestod af en langtidssimret oksekødsret med porter og serveret med bagte græskar, kålsalat, mørkt hvedebrød samt æblepeberrod. Her var det især oksekødet og kålsalaten, der var virkelig lækkert. Et rigtig efterårsmåltid.

Herslev Bryghus har løbende spisearrangementer i de hyggelige kro-agtige omgivelser. Der er fin mulighed for at falde i snak med de omkringsiddende, som generelt virker lidt mere snakkesalige end de gange, vi har deltaget i fællesarrangementer i København.

Restaurant Metamorfosi i Rom

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDa vi var på miniferie i Rom i starten af måneden, spiste vi på Restaurant Metamorfosi. Maden var en fusion mellem det italienske, mellemamerikanske og japanske køkken, og det kreative køkken havde da også fået en Michelin-stjerne.

Metamorfosi serverer en seks retters menu til 100 euro og en ti retters menu til 130 euro. Vi holdt os til de seks retter, og det passede fint med vores appetit den aften.

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseTjeneren spurgte, om vi ville have en drink til at starte med, og det takkede vi ja til. Mens vi kiggede drinkkortet igennem, fik vi disse ultratynde knækbrød. De var lette og fine men smagte ikke af så meget.

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseVi endte med disse to – forrest en siciliansk margarita, hvor den ene side af kanten var smurt med honning og den anden side med knuste, tørrede kapers. Lækker og frisk drink. Gemalen valgte en hø-infusioneret drink, som jeg fik lov til at nippe til, og den var udmærket – men ikke lige så god som min 😉

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseOg så kom der ellers lidt appetizers på bordet. Først disse nuttede mini-tacos med lidt krydderurter og et lille bitte stykke kød. Absolut ikke til at stå for!

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDen anden servering var et lille stykke groft knækbrød med paté og karrymayo. En god kombination, hvor karryen gav lidt modspil til den fede paté.

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseOg sidst men ikke mindst var der denne kære lille gulerod, der blev serveret med små klatter af ansjosmayo. Pjanket men fin lille servering.

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseEfter de små hapsere kom kuvertbrødet på bordet. Her blev vi lidt overraskede, for her valgte Metamorfosi at servere et groft brød lavet på blandt andet solsikkekerner og hørfrø. Det er ellers sjældent, at vi støder på den slags brød uden for Skandinavien. Brødet blev serveret sammen med olivenolie, der var kølet ned og derefter pisket, så det fik samme konsistens som smør. Spændende og lækkert.

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseNu var det tid til selve menuen, og her lagde vi ud med en mild og cremet kartoffelsuppe, der dækkede et lag af muslinger og… en ingrediens, jeg pt. ikke kan komme i tanke om. Beklager. En dejlig smagfuld ret trods det lidt anonyme udseende.  

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseNu blev der serveret et stykke af junglen – eller sådan så det i hvert fald ud ved første øjekast. Det viste sig at være et stykke råmarineret tun, der var anrettet med forskellige krydderurter og blomster med et kålblad omkring. Det var selvfølgelig ‘fingermad’ – noget der er ret populært at servere på Michelin-restauranterne disse år. I øvrigt en ganske frisk og indbydende anretning.

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseVi susede så fra ‘junglen’ og tilbage til det italienske køkken, hvor klassikeren carbonara havde fået en tur gennem opfindermaskinen. Retten hed carbonara æg 65 grader, og den bestod af et æg, der var blevet tilberedt ved 65 grader i flere timer, så det stadig var blødt. Det lå i en skål toppet med en kraftig osteskum (lavet på parmesan og pecorino) drysset med revne trøfler og serveret sammen med små stykker sprød pasta samt puffet flæskesvær. Lad mig bare sige, at denne ret smagte syyyyndigt godt! Uha, det var virkelig lækkert! Den fede æggeblomme gik op i en højere enhed med den kraftige ost og de sprøde elementer – virkelig gennemført.

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDet var dog ikke slut med løjerne, for næste ret bestod af pasta – eller gjorde den? Det viste sig at være en skaldyrspasta, hvor pastaen var lavet på et koncentreret skaldyrssuppe med rejer og muslinger, der var tørret og skåret i tynde strimler. Pastaen var derefter drysset med tangpulver. Det var en ret skør men også ganske kreativ ret, og den var nærmest en eksplosion af smag – meget kraftig og fascinerende.

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDen næste ret var dog mindst lige så legesyg, for her fik vi hver en skål, hvor der var spændt et tyndt ’skind’ over. Tjeren hældte så en varm ostesauce over, så låget smeltede og afslørede en risotto lavet på svampe og hasselnødder. ‘Låget’ viste sig at være lavet på svampe og løg, der var blendet, smurt tyndt ud og derefter tørret. Det lignede en lille bitte tromme, og jeg elskede selvfølgelig effekten med, at maden blev afsløret, når man tilsatte sauce.

Retten var en rigtig efterårs-pleaser – en fyldig, cremet sag, som smagte vidunderligt.

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseNu var der et lille intermezzo, hvor vi fik et lille stykke figenbrød. Jeg undrede mig lidt over denne servering, da den ærlig talt ikke var så spændende.

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseLige bagefter dukkede denne smukke tallerken op, hvor et blad var dekoreret med forskellige krydderier. Meget smukt og inspirerende. Under bladet gemte der sig et stykke meget mørt og saftigt stykke lammekød, som jeg mener var vendt en en mole (mexicansk chilisauce). Dejlig kombination af det sprøde, farverige blad og det saftige kød.

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseNu var det tid til desserten, men Metamorfosi havde også sneget en lillebitte osteservering ind. Den bestod af et lille stykke mild blåskimmelost, der var overtrukket med hvid chokolade og serveret med en marmelade lavet på mørke bær. En fræk og anderledes osteservering og i en størrelse, hvor alle kan være med.

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseOg så kom vi til den sidste ret – desserten – der var en fortolkning af klassikeren Black Forest. I denne udgave havde de lavet en kugle mascarpone, der var overtrukket med en kirsebærgelé og lagt den på et lag af chokoladepulver og finthakkede nødder. En elegant og lækker servering. 

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseGemalen og jeg talte om, hvorvidt vi skulle bestille en kop te. Vi drikker sjældent varme drikke, så det skulle mest være for at prøve restaurantens petit fours (som de fleste dyrere restauranter serverer sammen med kaffe og te). Inden vi nåede at beslutte os, kom tjeneren dog med denne lille servering til hver – uden at spørge til drikkevarer, så det var jo rigtig fint. Der var en lille mandelkage med mangofyld, et stykke frugtflæsk samt et stykke mørk chokolade. Ikke specielt innovativt, men det smagte fint.

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseVi fik vinmenu til maden. Jeg noterede ikke hvilke, vi fik, men de var alle meget velvalgte, interessante og ikke mindst velsmagende. Eneste kritik var, at de var lige lovlig nærige, når de hældte op – det var ikke megen vin, man fik i glassene (her er danske restauranter altså langt mere gavmilde).

Metamorfosi, restaurant, restauranter i Rom, restaurantanmeldelse, madanmeldelseVi sad i smukke, enkle omgivelser. Indretningen hos Metamorfosi var faktisk ret nordisk inspireret med de lyse farver, de enkle, elegante snit, hvor træ-elementer indgik flere steder, og så var der naturligvis også en stykke supergrønt mos på bordene!

Servicen var ganske fin – høflig og smilende – og maden var der ikke meget at udsætte på. Jeg ender derfor på 5 stjerner med pil op til Metamorfosi – en restaurant med et legende køkken og lækker mad.

La Boccaccia i Rom

La Boccaccia, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RomGemalen og jeg var i Rom i weekenden, og her spiste vi selvfølgelig en masse skøn italiensk mad. Vi var på et par fancy restauranter, men der var også tid til en smule madlavning i lejligheden samt et par hurtige løsninger på farten. En af de hurtige løsninger var pizzastykker hos La Boccaccia, hvor man købte pizza per vægt! De havde store bradepander med pizzaer, som lige var blevet bagt, og hvor de så fordelte det friske fyld oven på (typisk mozzarella, tomater og friske krydderurter). Pizzastykkerne blev så lunet, når man havde udpeget dem og betalt.

Der var et bredt udvalgt – nok omkring 12 styks – som skiftede lidt fra dag til dag. Vi nåede at prøve 8 forskellige (man kunne få små stykker, og vi elsker jo at smage på meget forskelligt, så det passede os perfekt), og de var alle sammen virkelig lækre. Masser af smag og saftighed og en fin bredde i forhold til fyldet.

La Boccaccia ligger i Trastevere-kvarteret, og er du på de kanter, når du er i Rom, så kan jeg anbefale stedet, hvis du har brug for en hurtig frokostløsning. Der er enkelte siddepladser i restauranten, men ellers kan man også få maden med i en pizzabakke.

La Boccaccia, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Rom