Restaurant 108

Restaurant 108, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnRestaurant 108 bliver af mange omtalt som nomas lillebror, og det var da helt klart også det, der i første omgang vakte min nysgerrighed, da jeg hørte om restauranten for første gang sidste år. Siden har jeg gået og drømt om at besøge stedet, og det lykkedes så endelig for et par uger siden, hvor vi spiste på Restaurant 108 en stormfuld aften sammen med et vennepar.

Restaurant 108 har et a la carte kort, dvs. der er ingen faste menuer. Menukortet består af en række retter samt det, de kalder livretter, som er store serveringer, som alle ved bordet deles om.

Det var lidt svært at se ud fra menukortet, hvor stor en ret var, men vi endte med at bestille en forret hver, og så var vi fire personer om at dele en livret. De fås i to størrelser – en til to personer og en til fire personer, og vi tog sidstnævnte.

Restaurant 108, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnMens vi ventede på første ret, kom der lækkert friskbagt brød på bordet. Desværre var det ret brændt i den ene side, men den anden ende af det smagte skønt. I baggrunden kan du se den øl, jeg drak – en dejlig mediumsød ale, som Restaurant 108 har fået brygget i samarbejde med Nørrebro Bryghus.

Restaurant 108, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnOg så kom første ret på bordet. Da jeg så, at der var blæksprutte på menuen, vidste jeg med det samme, at det skulle være min forret. Den bestod af tynde strimler blæksprutte i en bacon bouillon og saltede blommer. En ret interessant kombination og ikke mindst anretningen af blæksprutten fik mig til at smile, da det lignede tynde linguini. Men det var en meget lille portion, der nok fyldte omkring 1 dl alt i alt, og det virkede ret småt, når man sammenlignede med mine medspisere.

Restaurant 108, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDe tog nemlig bøgehatte med røgede blommer og fik denne afsindigt smukke servering. Det skal lige siges, at svampene lå på en stor tallerken (og æggeblommesaucen er ikke med på billedet), så det var en ganske overvældende mængde svampe, de fik. Jeg fik lov til at smage, og det var altså en virkelig velsmagende forret (som desværre trumfede min forret, men sådan kan det jo gå). Vi var dog noget forbløffede over, hvor stor forskel der kunne være på størrelsen af retterne.

Restaurant 108, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnNu kom hovedretten – eller rettere sagt livretten – på bordet, og det var et imponerende syn. Et stort stykke glinsende oksetværreb på et leje af grønt og med røget smørsovs og hyldebærkapers oven på. Der kom to tallerkner, så vi var to personer om at dele det stykke, du kan se på billedet herover.

Restaurant 108, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnOksekødet blev serveret med skorzonerødder, der var drysset med en form for aske – hvilken husker jeg dog ikke.

Og lad mig bare sige med det samme – det kød var mørt! Det var så mørt, at det nærmest smeltede, når man stak i det, og det levede i sandhed op til livret-navnet. Det var saftigt, fedtet og syndigt lækkert. Det mættede dog også ret godt, og portionerne var virkelig gavmilde, så selvom jeg var lidt ærgerlig over, at min forret var meget lille, så fik jeg rigeligt af hovedretten. Vi havde faktisk svært ved at spise op, og vi talte bagefter om, at vi godt kunne have nøjedes med at dele den til to personer, selvom vi var fire. Så kunne vi eventuelt have suppleret med en af de mindre retter. Men oksetværrebet var under alle omstændigheder et hit. 

Vi delte en rødvin til maden – en mild og let syrlig slags, som havde det lidt svært i forhold til den tunge mad, men som ikke desto mindre havde en god syre i forhold til den fede og søde ret.

Restaurant 108, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi var egentlig propmætte på dette tidspunkt, men vi var også virkelig nysgerrige mht. hvad Restaurant 108 kunne på dessertfronten, for desserterne lød ret specielle, så gemalen og jeg endte med at dele en dessert. Heldigvis viste det sig, at portionen ikke var så stor, så den gled lige ned. Desserten bestod af små halve kugler af solbærsorbet på et lage af hasselnødmælk. En mild dessert i betragtning af, at den indeholdt solbær, men hasselnødmælken var med til at dæmpe solbærsmagen, så den ikke blev for tung eller voldsom. En udmærket dessert, som dog ikke blæste mig omkuld.

Restaurant 108 er en lidt sjov hybrid mellem en hyggelig bistro og et lidt finere spisested. Det er ikke lige så råt som mange af restauranterne i Kødbyen, og der var for eksempel gjort en hel del ud af at præsentere bestikket flot. Til gengæld var flere af tallerknerne skårede – ikke bare en lillebitte flig, som kan overses i farten, men store stykker på størrelse med en mediumstor fingernegl. Det synes jeg ikke er okay på en restaurant. Det virker ret sjusket, og jeg undrede mig over det, eftersom det var umuligt at overse.

Men bortset fra det var servicen fin, og det var en god stemning i restauranten. Vi kunne godt have brugt mere information om, hvor meget retterne svingede i størrelsen, for det kunne man ikke se ud fra kortet.

Jeg nævnte i starten af blogindlægget, at Restaurant 108 bliver kaldt nomas lillebror, og det synes jeg er en ærgerlig sammenligning for begge parter, for der er stor forskel på de to restauranter. Restaurant 108 pleaser i langt højere grad ved at servere retter, hvor der er skruet op for kalorierne, hvor retterne hos noma var overraskende sunde og fattige på smør og fløde. Af samme grund vil jeg også mene, at maden hos Restaurant 108 vil falde i langt fleres smag, da den er knapt så kompleks, og så må vi ikke glemme, at prisniveauet er et helt andet hos Restaurant 108, for her kan du sagtens spise dig mæt 350-450 kr plus drikkevarer.

Det var en lidt svingende oplevelse at spise hos Restaurant 108, hvilket ærgrede mig, for jeg havde håbet på lidt mere, men overordnet en fin aften, og jeg ender derfor på fire stjerner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *