Cinque 50

Cinque 50, vinbar, restaurant, restauranter i Bologna, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDa vi var i Bologna på vores Toscana-ferie, spiste vi frokost på Cinque 50 – en restaurant, vi fandt frem til ved at søge på Tripadvisor over populære restauranter i det område, vi opholdt os i ved frokosttid. Stedet havde – ikke overraskende – fokus på pastaretter og vin og havde fået mange pæne ord med på vejen i anmeldelserne.

Cinque 50 havde som sagt et pænt udvalg af vine til en fornuftig pris. Vi bad om en rødvin, der passede til stedets lasagne, da to af os skulle have denne ret (en tredje skulle også have en fyldig pastaret, og den sidste havde mere lyst til øl). Jeg blev dog lidt overrasket, da de valgte at servere den ved stuetemperatur, for jeg havde bemærket, at stedet havde gjort meget ud af at angive temperaturen på de enkelte hvidvine, de også kunne tilbyde. Jeg spurgte, om det var muligt at få en køligere flaske, men da de altid serverede denne vin lun, kunne vi godt bede om en isspand. Det ville de dog personligt fraråde. Jeg tænkte lidt over det, og så valgte vi at prøve vinen, sådan som Cinque 50 anbefalede den. Det gik også an, men jeg må indrømme, at jeg nok ville have holdt mere af den, hvis den var kølet lidt ned.

Cinque 50, vinbar, restaurant, restauranter i Bologna, restaurantanmeldelse, madanmeldelseCinque 50 kan blandt andet tilbyde på en osteservering som en af stedets appetizers, og sådan en valgte vi at bestille. Ovenstående tallerken er til én person, men vi var fire personer, der delte. Det er i øvrigt sjældent, jeg støder på ostetallerken som appetizer hos restauranter, men her skyldes det nok, at de italienske oste generelt er ret milde og derfor egner sig bedre i starten af et måltid.

Jeg fik desværre ikke skrevet navnene ned, men de var generelt milde og gode. Jeg var lidt fascineret af den midterste ost – den flydende sag, der ligger på radicchio-blade. Mmm!

Cinque 50, vinbar, restaurant, restauranter i Bologna, restaurantanmeldelse, madanmeldelseJeg skulle selvfølgelig prøve stedets lasagne. Jeg har altid drømt om at få en god lasagne i Italien, for lasagne er en af mine yndlingsretter, men det er stort set umuligt at få en anstændig lasagne på restauranter i Danmark, og så svært er det altså heller ikke at lave en ordentlig lasagne…

Hvis du vil have en god lasagne, så skal du til Bologna, for det er en af egnsretterne i denne del af Italien. Og lasagnen, jeg fik hos Cinque 50, var da også, som en god lasagne skal være. Mange tynde lag (som italienerne laver den) med den rette mængde af ost og kødsauce.

Vi fik en skål med fintrevet parmesan til, og det trak til gengæld ned. Det lignede det tørre brækpulver parmesan, man kan købe i små bøtter i supermarkedet og som har meget lidt med frisk parmesan at gøre – både i konsistens og smag. Her skal man altså smide noget frisk parmesan på bordet!

Cinque 50, vinbar, restaurant, restauranter i Bologna, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDer var heldigvis også plads til en lille dessert, selvom lasagnen mættede godt. Det var lidt svært at vælge, for Cinque 50 havde flere spændende ting på menukortet, men jeg endte med en citron- og vodkasorbet. En herlig forfriskende sag som passede perfekt til varmen. Den blev selvfølgelig serveret i et cocktailglas.

Cinque 50 laver gode, solide pastaretter, men har også plads til lidt spræl – dog mest på dessertsiden. Jeg synes, man får en del for pengene, men jeg har ikke helt tilgivet dem den forfærdelige ‘parmesanost’, ligesom jeg stadig synes, at vinen burde have været serveret lidt køligere. Desserten var til gengæld spot on.

Betjeningen var sød og venlig, og jeg ender derfor på 4 stjerner med pil op.

Ferie i Toscana

ToscanaHvis du syntes, der var lidt stille på bloggen i sidste uge, så er der en helt naturlig forklaring på det – jeg var nemlig på ferie i Toscana sammen med familien! Det var på det tidspunkt det varmeste sted i Europa – et sted mellem 35 og 40 grader – så aktivitetsniveauet på denne ferie var noget lavere end sædvanlig.

Italien, ToscanaJeg overdriver ikke, når jeg påstår, at jeg brugte en stor del af ferien i ovenstående – jeg var nok i poolen 3-4 gange hver dag! Der blev vandpjasket en del med yndlingsnevøerne, men der var også tid til at svømme en masse gange frem og tilbage (for ja – i den varme var det begrænset hvor mange ture, vi gik).

Jeg er ikke supergod til kraftig varme, og dette var altså lige i overkanten, så jeg er glad for, at der var en pool, man kunne køle af i. Pyyyh!

florentinsk steakVi lavede selvfølgelig en del mad på ferien – ikke kun fordi det er hyggeligt, men også fordi der er fantastiske råvarer i Italien. Vi boede i et sommerhus tæt på Firenze, og en af egnens specialiteter er den florentinske steak – en ordentlig moppedreng på ca. 1 kg! Er det nu, jeg skal fortælle, at den udskæring står i ca. 150 kr kiloet, og at det er virkelig lækkert kød? En lignende udskæring herhjemme ville koste meget, meget mere..

nektarinsuppeMen udover en ordentlig steak blev der selvfølgelig også lavet en masse grøntsagsretter og et par pastaretter (en af dem blogger jeg om en af de næste dage). Der blev såmænd også plads til en enkelt frugtsuppe, nemlig denne nektarinsuppe der minder meget om en ferskensuppe, jeg har lavet på en tidligere rejse til Frankrig.

Toscana, rejse, Italien, pizzaVi spiste ude et par gange – først på et lille pizzasted i en lille by tæt på og senere på en vinbar i Bologna. Sidstnævnte bringer jeg en anmeldelse af i morgen.

italiensk is, Toscana, Borgo San Lorenzo… og så var der selvfølgelig også plads til et par is! Det var i Firenze, isdesserten blev opfundet, og selvom vi ikke nåede forbi de gode isbarer i Firenze, så fandt vi dog et par fine isbarer i de nærmeste små byer.

Toscana, Italien, BolognaVi nåede en enkelt dag i Bologna og blev her glædeligt overrasket over, at der er mange overdækkede gader i byen. Ikke alene er det interessant, hvis man interesserer sig for bydesign – det er også superpraktisk når solen bager, for her er det muligt at gå i skygge en god del af tiden. Det betød også, at vi ikke smeltede, selvom temperaturen nåede op på 40 grader denne dag!

kirkeBologna er en spændende by, jeg gerne vender tilbage til igen en dag. Vi fik set et par af de ‘obligatoriske’ steder i byen – blandt andet Santa Maria del Fiore – en smuk og ret rummelig kirke, hvor der var overraskende få besøgende denne dag.