Restaurant Koka

Koka, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgForrige weekend var vi som sagt i Göteborg, og udover et besøg hos Magnus & Magnus samt Fiskekrogen nåede vi også at besøge Restaurant Koka. Det var lidt af et tilfælde, vi havnede her – og ikke på den gode måde, men det må jeg nok forklare nærmere.

Sagen var den, at da jeg researchede på hvilke spisesteder, vi burde besøge på vores udflugt, så stødte jeg gang på gang på Kock & Vin – en af byens bedst omtalte Michelinrestauranter. Man kunne nærmest ikke sige restaurant og Göteborg i samme sætning, uden at denne restaurant dukkede op, så i starten af januar valgte jeg at booke bord der til den 15. marts. Det fik jeg, og jeg var glad. I slutningen af februar ville jeg så – fordi jeg er så madnørdet og glad for at planlægge – lige tjekke Kock & Vins hjemmeside for at læse mere om den daværende menu. Til min store undren ser jeg på forsiden, at restauranten har lagt en besked på hjemmesiden om, at de nu har haft åbent for sidste gang, og de takkede  for 14 år i restaurantbranchen. Det forstod jeg ganske enkelt ikke – vi havde jo booket bord til den 15. marts og havde intet hørt? Jeg kunne se, at ejerne havde lukket restauranten, fordi de ønskede at starte forfra og bygge et nyt navn op, så de henviste til deres nye Restaurant Koka. Jeg skrev derfor en mail til restauranten og udtrykte min undren over, at jeg havde en booking til en restaurant, der var lukket – og om det så betød, at min booking i stedet gjaldt Restaurant Koka? Jeg fik ingen undskyldning (eller kompensation) for, at vi intet havde hørt om restaurantlukningen, men vi kunne godt få bord på den nye restaurant.

Her kunne jeg havde valgt at være pigesur og booket bord på en helt tredje restaurant, men jeg valgte at flytte bookingen til Restaurant Koka, for selvom jeg syntes, at det var stærkt kritisabelt og uprofessionelt, at restauranten ikke sender aflysninger ud til de gæster, der havde booket i god tid, så gik jeg ud fra, at de godt kunne finde ud af at lave mad – de havde trods alt et rigtig godt ry på det område.

Så… restauranten startede altså med at være på minuspoint, men heldigvis steg humøret hurtigt, for maden var god!

Vi bestilte en fem retters menu, der kostede 600 svenske (dvs. ca. 500 danske), men inden vi kom så langt, fik vi en lille appetizer (se startbilledet), der bestod af en bouillon lavet på tang og svampe og med små stykker tørrede hvidløg i. Ikke lige min hofret, men det gik an.

Koka, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgBrød kunne Restaurant Koka godt finde ud af at lave – og igen kom der knækbrød på bordet. Smørret blev smidt ’skødesløst’ oven på en sten – meget laid back nordic style!

Koka, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgJeg må desværre indrømme, at jeg ikke kan huske alle ingredienserne i den anden appetizer. Den bestod blandt andet af møre sagogryn og friske krydderurter, men resten af ingredienserne er jeg i tvivl om.

Koka, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgForretten var denne pudsigt anrettede jordskokkeret med purerede jordskokker, sprøde jordskokkechips, røget saltet sild samt løjrom. Rigtig fint med de forskellige former for jordskokker, men retten blev lige lovlig salt, der der var en meget gavmild mængde løjrom i retten. Her kunne man med fordel havde skruet lidt ned for mængden af rogn, så retten ikke var så salt.

Koka, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgNæste ret var også dækket af smukke orange flager – denne gang i form af tynde gulerodsskiver. Retten bestod af stegt fisk – i dette tilfælde en torskeart, der på norsk hedder ’skrei’ – samt bagt gedeost (krummerne på billedet) og så selvfølgelig gulerødderne. Dette var en utrolig lækker ret, først og fremmest på grund af den perfekt tilberedte fisk, som smeltede på tungen og fik en til at længes efter at kunne købe den i Danmark. Absolut bedste torskeret, jeg har smagt!

Koka, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgI den tredje ret var der fokus på grøntsagerne. Retten bestod af selleri, svampe, svampesoya og fintrevet broccoli. Svampene var tilberedt, så der stadig var lidt bid i den, og retten havde en fin og frisk smag med fokus på den rene smag fra råvarerne – ikke så mange dikkedarer. Meget nordisk og ærlig madlavning.

Koka, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgDen fjerde ret – hovedretten – var en temmelig fyldig og mættende ret. Retten bestod af meget mørt lammekød serveret med sorte bønner, stegte løgringe og æblebouillon. En ret heftig vinterret – og lidt for tung når der også var en solid mængde bønner i retten. Her burde man helt have undladt bønnerne – eller blot holde mængden af dem på et absolut minimum. Smagen fejlede ingenting – en skøn vinterret med masser af smag og fylde – men portionen var ganske enkelt for stor i forhold til hvor mættende ingredienser, man havde valgt at bruge.

Koka, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgVi sluttede af med en rigtig spændende dessert, der bestod af cikorie-is med kvæde og… jeg tror, det var knust karamel, der var drysset over. En meget lækker ret, der – på grund af karamellen – havde toner af brunet smør i smagen. Det føltes lidt uartigt at spise til dessert… men på den gode måde 🙂

Koka, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgMens vi ventede på regningen, fik vi aftenens sidste snack – et par små hapsere, der bestod af en meget lille og kompakt bærkage, der var lidt sej i det og så koncentreret, at den nærmest var som konfekt! Fin lille anretning.

Serviceniveauet fejlede intet på Restaurant Koka, og vi havde en hyggelig aften. Der var et par ting, jeg ville have ændret på madfronten, men overordnet set var det en god oplevelse. Vi ender derfor på 5 stjerner for oplevelsen – og lader ikke den uheldige booking-oplevelse trække så meget ned i bedømmelsen, som den måske burde.

Fiskekrogen

Fiskekrogen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgGöteborg er blandt andet kendt for at have en del gode fiskerestauranter, så det måtte vi naturligvis prøve, da vi besøgte byen sidste weekend. Jeg havde læst flere anbefalinger af Fiskekrogen og ikke mindst deres skaldyrsbuffet, som de tilbyder to gange om ugen – fredag mellem kl. 17.00 og 19.00 samt lørdag ved frokosttid. Om fredagen kunne vi ikke nå det (men der spiste vi så på Magnus & Magnus i stedet), så vi bestilte bord på Fiskekrogen til om lørdagen.

Fiskekrogen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgFiskekrogen var stilfuldt indrettet – sådan lidt oldfashioned uden at man dog følte, at man skulle have gallatøjet på. Der var i øvrigt god plads, så vi havde såmænd ikke behøvet at bestille bord.

Fiskekrogen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Göteborg

Udstyret var i orden – der var også en ‘pirkekrog’ (til at fiske kødet ud af krabbekløerne), men de lå oppe ved buffeten.

Fiskekrogen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgVi sad lige ved siden af restaurantens imponerende udvalg af spiritus, så vi havde en god udsigt – og nød at kunne studere flaskerne, mens vi spiste.

Fiskekrogen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgVi bestilte begge fiskebuffet, men da vi begge havde fået vinmenu aftenen før – og havde planer om også at drikke vin samme aften på den restaurant, vi skulle spise på der – så valgte vi at bede om en øl hver. Tjeneren præsenterede den ikke (gad vide, om de kun har én?), men mon ikke det er en Eriksberg, som der står på glasset? En glimrende og forholdsvis sød øl, som gik ok til skaldyrene.

Fiskekrogen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgInden vi kunne kaste os over buffeten, skulle vi dog først igennem en hummerbisque. Det var jeg ikke så vild med – altså at den blev serveret, inden vi kunne gå i gang med det, vi reelt set havde bestilt. Jeg følte lidt, at det var en tvangsret – også selvom jeg sandsynligvis ville have taget en portion, hvis den havde stået på selve buffetbordet. Men på denne måde var der ikke rigtig noget valg, og det irriterede mig – især fordi portionen var lige lovlig stor (det er altså en tung og flødefed ret, og det hjalp ikke, at brødet dryppede af smør!). Smagen var fin – selvom den dog slet ikke kom på højde med den lækre bisque, som vi fik hos Restaurant ET for et par år siden.

Fiskekrogen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Göteborg… og så var det endelig tid til skaldyrene! Bordet var ikke så stort og imponerende, som jeg havde forventet, men der var da lidt at vælge imellem. Der var jomfruhummere, rejer, røgede rejer, blåmuslinger og krabbekløer.

Fiskekrogen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Göteborg… og så var der også lidt blandede retter såsom rejesalat, en mayonnaise-tung skaldyrssalat, en salat med brød, en salat med rødbeder og feta samt nogle små firkanter med karrysmag. Derudover mindes jeg også, at der var røget laks, 1-2 slags sild, brød, to oste samt lidt forskellige dressinger.

Fiskekrogen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgJeg måtte selvfølgelig smage jomfruhummerne, som jeg sjældent får, og de var ganske fine. Den lille ‘karryfirkant’ var jeg ikke så vild med. Smagen var egentlig ok, men den passede slet ikke sammen med de andre retter, og sådan havde jeg det også med de to salater, som jeg beskrev ovenover. Rejesalaten var til gengæld ganske fin omend ret fed.

Fiskekrogen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgVed anden omgang prøvede jeg de to typer rejer, og det var imponerende så kraftige de røgede rejer duftede. Jeg havde taget noget mayonnaise til at dyppe de pillede rejer i, men det droppede jeg, for den mayo brød jeg mig ikke om. I stedet smurte jeg lidt smør på brødstykkerne og lavede mig et par fine rejemadder.

Skaldyr mætter temmelig godt, og der var ikke sparet på mayo og fede mejeriprodukter i retterne, så vi blev hurtigt mætte.

Jeg var ikke imponeret over udvalget på buffetbordet – jeg havde forestillet mig, at det var et større og mere imponerende udvalg, for jeg nåede omkring det meste blot på de to tallerkner, jeg har vist ovenover. Jeg savnede især noget mere spændende tilbehør – for eksempel nogle gode (kål)- salater, for vi endte hurtigt med blot at spise brød til skaldyrene, eftersom det meste af tilbehøret ikke rigtig passede til.

Buffeten koster 395 kr, hvilket pt. svarer til 334 danske kroner. Selvom skaldyr generelt er dyrt, så syntes jeg ikke, at niveauet for buffeten var højt nok til at kunne kræve så mange penge for det – og slet ikke, når vi syntes, at der var flere ting, der manglede eller blot ikke smagte os (og læser du ofte med på bloggen her, så ved du, at jeg ikke er kræsen).

Vi ender på 3 stjerner med pil op for oplevelsen hos Fiskekrogen – og går nok på en anden fiskerestaurant, når vi forhåbentlig tager til Göteborg igen en dag.

Magnus & Magnus

Magnus & Magnus, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgI fredags susede gemalen og jeg til Göteborg for at tilbringe weekenden i tosomhed. Vanen tro havde jeg researchet lidt på restauranter inden turen, og her faldt jeg for den dristige og kreative stil hos Magnus & Magnus, som ligger som nr. 2 på Tripadvisors liste over gode restauranter i Göteborg. Restaurantens småflabede fusionskøkken, der trækker på skandinavisk, asiatisk og såmænd også lidt fransk madkultur gjorde mig ret nysgerrig.

Vel ankommet på Magnus & Magnus bestilte vi en fire retters menu med tilhørende vinmenu til og nød at kunne læne os tilbage velvidende, at vi kun skulle gå 10-15 minutter for at komme tilbage til hotellet.

Magnus & Magnus, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgMens vi ventede på forretten, fik vi denne lille servering – norsk laks serveret sammen med agurkestykker, ristede hasselnødder og hasselnøddeolie. En meget sjov detalje med olien, som ikke desto mindre passede fint til resten af ingredienserne.

Magnus & Magnus, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgDernæst kom brødet på bordet – og læg mærke til, at der selvfølgelig også var knækbrød. Vi var jo i Sverige! Knækbrød er noget, som svenskere forstår at lave – for Søren da hvor smagte det godt! Det mørke søde brød, som ses længst fremme på billedet, var jeg dog ikke så meget til – det var lidt for kageagtigt til mig. Brødet blev serveret med en oppisket hvidløgssmør, som havde et fint snert af hvidløg, uden at det blev alt for dominerende.

Magnus & Magnus, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgSammen med brødet fulgte et lille glas med en creme. Jeg ved ikke, hvad den bestod af, men den var sød som hønsesalat, og så var den drysset med bacon, karse og ristede løg. Det smurte vi på et stykke brød og nød som endnu en appetizer. Lille lækker sag der gled hurtigt ned!

Magnus & Magnus, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgSå kom vi til forretten, som bestod af stegte kammuslinger serveret sammen med avokadocreme, røde peberfrugter og rejechips! Ja, jeg studsede også lidt over kombinationen, men den fungerede overraskende godt. Alle elementerne supplerede hinanden uden at en enkelt ingrediens kom til at dominere retten, og det er alligevel imponerende, når retten blandt andet indeholder milde, saftige kammuslinger. Rejechipsene var lidt specielle, men deres sprødhed gav lige retten det sidste pift og sørgede for, at retten ikke blev for sød og fed i smagen.

Forretten lovede rigtig godt for resten af måltidet, og allerede ved næste ret måtte jeg overgive mig helt.

Magnus & Magnus, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgDenne ret bestod af langtidsbagt og tyndskåret flæsk toppet med kongekrabbe, butternut squash og smag til med lidt… kaffe! What!? Jeg var ikke i tvivl om, at sådan en ret sætter man ikke på menukortet, med mindre man er 110% sikker på, at den holder, men jeg blev alligevel blæst omkuld af hvor godt den smagte! Der var den herligste fest i min mund, da jeg spiste den ret, og gemalen morede sig kosteligt over mine meget begejstrede udbrud. Overraskende, gennemtænkt og velkomponeret – jeg var virkelig imponeret!

Magnus & Magnus, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgInd fra højre smuttede der pludselig denne appetizer – og det siger man jo ikke nej til. Den lille grønne granité bestod af basilikum, lime og agurk. Igen en velbalanceret ret, hvor alle tre smagsnuancer kom tydeligt frem. Meget elegant.

Magnus & Magnus, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgHovedretten var en lidt mere almindelig. Den bestod af oksekød serveret med tynde broccoli, sellerimos og shiitakesvampe. En dejlig vinterret, som dog hverken blev for tung eller fed. Mange restauranter sørger for, at deres hovedret er en rimelig almindelig ret, og Magnus & Magnus var ingen undtagelse. Det skal de dog ikke høre et ondt ord for – retten var vellavet og helt, som den skulle være.

Magnus & Magnus, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i GöteborgSå nåede vi frem til desserten, og her skejede køkkenet atter ud. Vi fik en mælkechokolade serveret sammen med havtornspuré, gulerodsstrimler og spongecake lavet på merian. En ret pudsig kombination, men nu er det efterhånden ikke længere så usædvanligt at få grøntsager og krydderurter i desserten – tænk blot på den funky dessert vi fik på AOC i februar – så det bekymrede os ikke. Det var der heller ikke grund til – igen beviste kokkene, at de godt kunne finde ud af skabe en ret, hvor de lidt specielle ingredienser gik op i en højere enhed. Fantastisk!

Prisen for fire retter på Magnus & Magnus var 555 svenske kroner, hvilket pt. svarer til 468 danske kroner, og de penge er godt givet ud. Køkkenet beviste gang på gang, at de forstod at sammensætte råvarer på nye, spændende måder, og jeg var vild med den legesyge og lidt fandenivoldske stil, som dominerede retterne. Mad efter mit hjerte!

Servicen var behagelig, afslappet og hyggelig. Der manglede dog opfyldning af vand, og brødkurven blev heller ikke genopfyldt (hvilket… måske var meget godt, for vi havde virkelig svært ved at holde fingrene fra det lækre knækbrød).

Magnus & Magnus var en virkelig positiv oplevelse, og det er meget få detaljer, der trækker ned. Vi ender på fem stjerner med pil op og en varm anbefaling herfra.

Magnus & Magnus, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Göteborg