Restaurant TIAN Experience Taste

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienRestaurant TIAN Experience ligger i Wien, og her spiste vi på vores ferie i foråret. Jeg har masser af dårlige undskyldninger for, hvorfor jeg først skriver anmeldelsen nu (primært noget med det ekstremt gode danske sommervejr, og at jeg generelt er bagud med restaurantanmeldelser). Derudover vil jeg lige beklage billedkvaliteten – mit kamera brød sammen i starten, så de fleste billeder er taget med mobiltelefonen. Der er dog ingen tvivl om, at jeg bliver nødt til at fortælle om TIAN Experience, for det var en fantastisk oplevelse!

TIAN Experience er en Michelin-stjernet vegetarrestaurant, og prisniveauet er derfor i den høje ende – uden dog at være blandt de dyreste Michelin-restauranter. Vi tog den fulde menu med naturvine til.

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienRestauranten ligger i et stilfuldt lokale, som er en sjov kombination af klassisk stuk og plantepotter på væggen. Vi fik et bord, hvor vi havde et fint view ud over resten af lokalet, men vi var ærlig talt mest optaget af maden og hinanden, så det var ikke meget, vi fik kigget omkring.

Som jeg skrev i starten, så var dette en uovertruffen oplevelse. Jeg vil derfor ikke sidde og rose hver ret, som jeg nu viser billeder af, for det hele var godt – masser af smagsnuancer og intensitet samt en kreativitet, der vidner om en stor viden om og kærlighed til grøntsager.

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienSom de fleste andre Michelin-restauranter lagde TIAN Experience ud med en lang række appetizers. Først denne lillebitte anretning med en lun sellerijuice serveret med en lille sellerikiks og selleriterrine. En forfriskende start. 

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienNæste lille servering var en jordskokkecreme med revne hasselnødder. En mild og cremet sag, hvor nødderne supplerede jordskokkecremen rigtig godt.

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienDer skulle naturligvis også kuvertbrød på bordet, og her fik vi denne flotte anretning med knækbrød til højre, selve brødet i midten samt forskellige olier samt salt til venstre.

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienDenne smukke mini-servering bestod – så vidt jeg kan tyde mine noter – af forskellige udgaver af radiccio serveret med henholdsvis en trøffelsauce og en citronhasselnøddeskum. Vældig yndig ret, men smagen husker jeg desværre ikke.

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienSå blev der skruet op for de forårsgrønne farver i denne ret, der bestod af rosenkål med rosenkålssauce og små dråber æblegelé. Der var også et hint af enebær i. 

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienNu var tiden kommet til en linsesuppe med mungbønner og et stykke frossen gedemælk. En ret skør men utrolig velfungerende ret.

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienDenne svampesuppe så måske ikke ud af meget, men den havde en virkelig intens og lækker svampesmag fra de røgede svampe, der var kombineret med løvstikke og fermenterede artiskokker samt dråber af bladsellericreme. Suppen var langtidstilberedt – vist nok over tredive timer. Vi udfrittede tjeneren mht. hvordan den var lavet, og vi var imponerede over, hvor meget smag de havde fået frem i retten, når den var lavet på få og simple råvarer.

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienDen næste ret var et studie i scorzonerod. Den var nemlig tilberedt på forskellig vis -.både kogt, forkullet og vist nok fermenteret i den sidste udgave. Rødderne var kombineret med forskellige cremer, der blandt andet var lavet på kastanje og slåen. Jeg kom helt til at tænke på nogle af retterne fra vores besøg på det hedengange noma, da jeg så anretningen – enkel og alligevel med mange detaljer.

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienNæste ret puttede sig i en lille skål. Den bestod af en lækker persillerodscreme, der var toppet med hjemmelavet couscous kerner og kombineret med friteret persillerod, tørret persillerod og et par ekstra udgaver af persillerod, som jeg ikke husker. Det var heromkring, at vi opgav at prøve at genskabe nogle af retterne selv og blot sagde til tjenerne, at vi godt ville have en af deres kokke med hjem i stedet 😀

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienNu nærmede vi os så småt desserten – eller rettere desserterne – og som optakt fik vi denne lillebitte servering, der bestod af en kold Earl Grey Black Tea med jordbærsauce og kokoscreme.

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienHa, men vi skulle da slet ikke have dessert endnu! Nænej – først kom denne servering på bordet. En fast creme lavet på surdej, der var pyntet med tynde flager samt grillet kål og risotto lavet på spirer. Dertil en smule kålsauce. Jeg var lidt skeptisk over for surdejsindslaget på tallerkenen, men det fungerede fint – specielt men velsmagende.

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienOg aftenens sidste (rigtig) grønne ret blev denne pangfarvede ret, der bestod af broccoli, blomkål, yoghurt og mandler – både i cremet og fast form.

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienDer indgik naturligvis også en osteservering som en del af menuen, men den var noget anderledes i forhold til, hvad vi er vant til at opleve på restauranter! Den ene var en blanding af gedeost og mandler, der var smurt oven på et stykket ristet brød og pyntet med lidt forskelligt grønt. Den anden var en schweizisk blåskimmelost lavet på fåremælk, der var toppet med en forkullet skive af hvidløg og oliven. Meget spændende!

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienSå kom den første dessert på bordet, og næææ hvor var den nydelig! En smukt anrettet vegansk panna cotta ‘omringet’ af kogt tapioka og toppet med en kugle karamelis og poppede tapioka. Så smuk! Og en forholdsvis afdæmpet sødme.

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienDen sidste dessert var denne smukke, funky ret inspireret af den vilde skov. Den bestod af et tyndt lag chokolademousse, drysset med knust chokolade og toppet med rødbedeis samt sukrede stykker kål! Total pløk sammensætning men ikke desto mindre yderst gennemtænkt. Og ja, grøntsager kan sagtens fungere i en dessert 🙂

TIAN Experience, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Wien… ooog så var der også en lille petit fours til aller aller sidst. En chokoladecigar med banan og nogle sukrede stykker, som muligvis var ‘æbleflæsk’ lavet på whisky?

Som jeg indledte med at sige, så var det en absolut fantastisk aften hos TIAN Experience. Maden var vanvittig lækker – nuanceret i både smag, udseende og tilberedning – og det var skønt at se, hvordan restauranten havde formået at lave så spændende og varierede retter med grøntsager.

Betjeningen hos TIAN Experience var uovertruffen. Venlig, smilende og underholdende, og tjenerne var gode til at fortælle om både vin og mad. Vi havde som sagt joket med et par af tjenerne om, at vi godt ville have en af deres kokke med hjem, men vi blev alligevel noget overraskede, da vi skulle til at gå. Her dukkede overtjeneren op sammen med en af kokkene og sagde, at ham kunne vi bare tage med hjem! Det er altså skønt, når selv restauranter i Michelin-klassen kan have humor.

Jeg giver TIAN Experience absolut topkarakter – seks stjerner – og mine varmeste anbefalinger. Skal du til Wien, bør du virkelig unde dig selv at spise dette sted.

La Taberna del Sacristán i Frigiliana

la taberna del sacristan, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i FrigilianaPå ferien i Spanien kom vi blandt andet forbi den lille by Frigiliana, hvor vi faldt over restauranten La Taberna del Sacristán. Vi nød først lidt koldt at drikke ved bordene foran terrassen, men da vi gerne ville spise frokost der, foreslog tjeneren, at vi flyttede om på deres overdækkede terrasse, hvor temperaturen var lidt lavere – og det kunne vi naturligvis ikke sige nej til.

la taberna del sacristan, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i FrigilianaDe andre kastede sig over rosé, men jeg valgte – igen – et glas sangria. Det er nu en dejlig drink, selvom de udgaver, jeg fik i Spanien, var noget mildere end dem, jeg selv ville blande.

la taberna del sacristan, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i FrigilianaEn af de andre foreslog, at vi delte nogle fyldte peberfrugter, så vi bestilte et par tallerkner, så hver person kunne få 1-2 peberfrugter. De var fyldt med en creme lavet på fisk og skaldyr og blev serveret sammen med krydrede kogte ris og en sødmefuld sauce. En overraskende lækker servering, som jeg bestemt var fan af.

la taberna del sacristan, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i FrigilianaDe andre kastede sig ud i forskellige kødretter, men jeg havde forelsket mig i en tropisk rejecocktail. Man kunne få den som forret eller som hovedret, og jeg valgte det sidste. Jeg havde dog ikke forventet, at den var SÅ festlig at se på, men det klagede jeg bestemt ikke over. Jeg studsede dog lidt over den store mængde frugt – der var både appelsin, ananas, jordbær og kiwi – og var også lidt skeptisk inden. Men frugtstykkerne passede godt sammen med rejerne, den friske salat samt den letsødlige sauce. Jordbærrene ville jeg nok have udeladt selv, men både ananas og kiwi fungerede overraskende godt til retten. Spændende!

Vi fik en rigtig god betjening på La Taberna del Sacristán – tjenerne var søde og opmærksomme, priserne var ganske rimelige og udsigten var fantastisk. Alt i alt en rigtig dejlig oplevelse og bestemt værd at prøve.

La Taberna del Sacristán får 5 solbeskinnede stjerner herfra.

Zum Leupold i Wien

Zum Leupold, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienSå blev det tid til endnu en restaurantanmeldelse fra Wien – denne gang Zum Leupold, der ligger i centrum af Wien. Den havde en af vores østrigske bekendte fundet frem til, så her spiste vi frokost en af dagene.

Zum Leupold er en klassisk kro, der serverer en række af de traditionelle østrigske retter. Der var selvfølgelig mulighed for at få wienerschnitzel, hvilket flere i selskabet også straks valgte, men da jeg faldt over Tafelspitz på menukortet, blev jeg straks nysgerrig. Det er nemlig den østrigske nationalret, og jeg tænkte, at det derfor kunne være sjovt at prøve (… og så vidste jeg også på det tidspunkt, at jeg nok ville få wienerschnitzel en anden dag). Der skulle naturligvis øl til, men her var udvalget noget beskedent. Jeg endte med en pilsner, som desværre ikke lige var mig – men nu er jeg ikke så god til pilsnere i det hele taget, så det var ikke så overraskende.

Zum Leupold, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienTafelspitz består af kogt oksekød, der er skåret i skiver og serveret sammen med kogte grøntsager, æblemos med peberrod samt purløgscreme. Jeg er normalt ikke så vildt med kogt oksekød (medmindre vi taler om en fyldig simreret), men kombinationen af det møre kød, grøntsagerne og de to saucer fungerede ganske godt. Peberrodssmagen måtte godt have været lidt tydeligere, men ellers var både kød og grøntsager kogt, så de var møre uden at være kedelige.

Zum Leupold, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienOg lige et billede af de to saucer…

Zum Leupold, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienRetten kom sammen med en knödel – lavet på groftrevne kartofler. En bastant sag, der gav mere fylde til retten, og så var den god til at suge sauce op med.Smagsmæssigt dog ikke så interessant.

Restaurant Leupold, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienVi var egentlig ganske mætte på det tidspunkt, men østrigeren i selskabet mente, at vi også skulle nå at prøve en anden østrigsk specialitet – nemlig pandekager med abrikosmarmelade. Det kunne vi ikke sige nej til, så der kom også pandekager på bordet – ultratynde og bløde pandekager med et tyndt lag abrikosmarmelade. Meget fin og enkel dessert. 

Zum Leupold serverer glimrende ukompliceret mad. Det er ikke stor kogekunst, men det er solid, traditionel kromad, som er godt at prøve for at få et indtryk af det traditionelle østrigske køkken. Servicen var i øvrigt udmærket – især i betragtning af, at Østrig har et ret dårligt ry hvad angår service på restauranter.

Jeg ender på fire stjerner til Zum Leupold.

The Bank Brasserie & Bar i Wien

The Bank Brasserie & Bar, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienDa vi var i Wien i sidste måned, spiste vi en aften på The Bank Brasserie & Bar. Restauranten ligger i det centrale Wien og er meget smukt – nærmest dekadent – indrettet med højt til loftet og pompøse dekorationer. Og ja, lokalet har tidligere været brugt som bank.

The Bank Brasserie har et bredt udvalg af retter, hvor der er en vis overvægt af fiske- og skaldyrsretter. Det er dog også muligt at få retter med forskellig slags kød. Prisniveauet svinger en del, hvilket især skyldes skaldyrsretterne, hvor du kan slå dig løs med blandt andet østers og hummer. Du kan dog også få et par retter til den samlede pris af 300-350 kr.

The Bank Brasserie & Bar, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienMens vi ventede på første ret, kom der brød og smør på bordet, og det smagte ganske glimrende.

The Bank Brasserie & Bar, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienDerefter var det tid til forretten. Jeg havde valgt en krabbebisque, der var lavet på snekrabbe, safran og mindst én sjat fløde. Den blev serveret sammen med små sprøde hvidløgscroutoner. Krabbebisque er ikke nær så sød og syndig som en hummerbisque, men den har nu en dejlig fyldig smag, og de sprøde croutoner gjorde sig fint sammen med suppen.

The Bank Brasserie & Bar, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienDe andre ved bordet kastede sig over stedets wienerschnitzel, men da jeg allerede på det tidspunkt vidste, at jeg ville gå efter at få wienerschnitzel hos Figlmüller senere på ugen, så tog jeg i stedet en fiskeret – nærmere bestemt en stegt ørred med ørredrogn, cremet kartoffelmos samt stegt aubergine. En god og velsmagende ret, men jeg savnede noget frisk og sprødt – for eksempel lidt fintsnittet kål eller andet grønt. Retten var ikke voldsom stor, hvilket bestemt ikke gjorde mig noget, for jeg havde planer om at smage en af restaurantens desserter.

The Bank Brasserie & Bar, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienMin dessertplan var dog nær gået i vasken, da mine medspisere havde forspist sig i wienerschnitzel! Gemalen blev dog lokket til at dele en dessert med mig, som bestod af en chokolademoussekage pyntet med bladguld, der var kombineret med banan vendt i karamel og sukrede nødder samt en lille cremekage, hvis indhold jeg er lidt i tvivl om. En lækker, cremet dessert, som udgjorde en fin afslutning på måltidet.

Under hele middagen havde vi en fin udsigt til det åbne køkken, og det var hyggeligt at følge med i, hvordan kokkene trissede rundt for at tilberede maden i ro og mag.

Det er helt bestemt en oplevelse at spise hos The Bank Brasserie & Bar – ikke mindst på grund af de overdådige lokaler. Man føler sig nærmest som grever og grevinder, når man sidder der. Maden er også vellavet, men jeg savnede lidt den ekstra detalje, som gør, at man bliver blæst helt omkuld.

Servicen var udmærket, og vi havde en rigtig hyggelig aften på restauranten. Bar-delen nåede vi ikke forbi, men vi kunne da både se og høre, at der blev shaket en del drinks, mens vi spiste.

The Bank Brasserie & Bar får fire stjerner med pil op.

The Bank Brasserie & Bar, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Wien

Figlmüller i Wien

Figlmüller, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienTidligere på måneden var vi i Wien i nogle dage, og her skulle vi naturligvis spise hos Figlmüller, der er berømte for deres wienerschnitzler. Og ja, man skal da prøve wienerschnitzler i Wien! Figlmüller har flere restauranter under sig, og vi endte med at spise på Figlmüller Bäckerstrasse, hvor der – selvom der er over 300 pladser – stadig var kø helt ud til gaden ved frokosttid! Jeg vil derfor anbefale dig at bestille bord, hvis du ved, du vil besøge stedet. Vi skulle dog heldigvis kun vente et kvarters tid, inden der blev et ledigt bord.

Restauranten har en ret kort menu med fokus på wienerschnitzer og svinekødsretter, hvor man kan vælge forskelligt slags tilbehør. Derudover er der et lille udvalg af vin og øl – lidt for lille til min smag, for udvalget af øl var ret ringe, så jeg endte med at drikke vand i stedet. Men er du til pilsner, kan du sagtens få en øl til maden på Figlmüller.

Figlmüller, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Wien Vi kunne se, at der blev serveret ret store portioner på Figlmüller, så gemalen og jeg valgte at dele en wienerschnitzel samt to slags tilbehør. Wienerschnitzlen var der også større end en stor middagstallerken (!), så det viste sig at være et klogt valg. I øvrigt en ganske god schnitzel – kødet var stadig tilpas saftigt trods paneringen, og paneringslaget havde den helt rigtige tykkelse – ikke for tyndt, ikke for tykt. 

Figlmüller, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienPaneret mad har brug for syrligt modspil, så vi tog en frisk og lækker agurkesalat til. Jeg elsker meget syrlige agurkesalater, så for min skyld måtte den gerne have været endnu kraftigere, men dog en ganske fin udgave med lidt bid i.

Figlmüller, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i WienVi fik også en cremet kartoffelsalat til, hvor der til min glæde var tilføjet grøn salat med lidt balsamicoeddike over. En meget fin og lækker udgave af kartoffelsalaten i forhold til de andre udgaver, jeg så i løbet af vores Wien-besøg.

Betjeningen var effektiv og munter. Der er ingen tvivl om, at restauranten har mange gæster hver dag, og at tjenerne er meget erfarne, men selvom de havde travlt, var der stadig plads til en kæk bemærkning.

Jeg er glad for, at vi nåede en wienerschnitzel hos Figlmüller, for det var bestemt besøget værd. Prisen er også ganske overkommelig – især når man som vi deler én portion. Min største anke er udvalget af øl, som jeg ærlig talt fandt noget skuffende. Jeg kunne selvfølgelig have valgt et glas vin i stedet, for de østrigske vine er jo ganske dejlige, men jeg syntes ikke, at det ville passe så godt med denne ret.

Jeg ender på fem stjerner til Figlmüller.