Rådyrsleverpostej

Rådyrsleverpostej

I sidste måned fik jeg en rådyrlever via min jagtforbindelse, og den frøs jeg straks ned, så jeg kunne bruge den til denne måneds benspænd. Jeg har aldrig før arbejdet med indmad fra vildt, men denne lever var heldigvis udvandet i et døgns tid, inden jeg fik den, så det skulle jeg ikke tænke på.

Jeg er mildest talt ikke god til stegt lever, så jeg så det i stedet som en oplagt mulighed for at bruge leveren i en rådyrsleverpostej. Jeg har tidligere eksperimenteret med andeleverpostej, hvilket gav en smagfuld og kraftig postej, og den opskrift legede jeg lidt videre med, da jeg tog rådyrleveren i brug.

Rådyrsleverpostej

ca. to små bakker

500 g rådyrslever
lidt smør
1½ tsk timian
6 enebær, knust i morter
salt og peber
½ dl cognac
1 spsk mørk sirup
1 løg, hakket
1½ dl piskefløde

Fjern evt. urenheder fra leveren og steg den på en pande sammen med noget smør, indtil leveren lige akkurat er gennemstegt. Vend krydderierne i og hæld cognacen over. Når det har kogt næsten ind, hælder du pandens indhold i en blender sammen med løget, siruppen og fløden og blender det til en ensartet masse. Smag evt. til med krydderier.

Lad din rådyrsleverpostej køle af i køleskabet i mindst tre timer, inden du serverer den sammen med lidt ribsgelé, ristet rugbrød og syltede agurker. Jeg vil i øvrigt anbefale, at du nyder denne ret sammen med et lille glas madeira eller portvin – den søde drik er et fortrinligt modspil til den kraftige spise.

Note: Glem alt om de gængse købe-leverpostejer. Rådyrsleverpostej er mørk, kompakt og dyrisk! Den smager nærmest af dunkel skov – på godt og ondt – og den er kun til meget voksne mennesker, for det er en ret kraftig smag, som bør få noget modspil i form af sødme (ribsgelé), syre (syltede agurker) og friskhed (salat). Den skal spises i små mængder – en lille velkomsthapser for eksempel – men er til gengæld ret spændende og unik. Jeg serverede denne rådyrsleverpostej på et kvart stykke rugbrød, som jeg havde ristet hårdt og derpå smurt med lidt ribsgelé, inden jeg smurte postejen på. Herefter blev postejen pyntet med et par skiver syltede agurker samt syltede perleløg, og rugbrødet blev så lagt på et leje af strimlet salat. Lidt fintsnittet rosenkål og hakkede hasselnødder blev strøet i kanten.



20 thoughts on “Rådyrsleverpostej”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *