Meatza aka kødpizza

kødbund, pizza, kødpizza, meatza, oksekød, hakket oksekød, basilikum, oregano, tomater, ost, champignons, chiliMeatza er en lidt speciel form for pizza – det er nemlig en pizza, hvor bunden består af kød! Denne kødpizza blev for alvor et hit for nogle år siden, da palæo og LCHF stormede frem, men det er først nu, jeg har prøvet det. Til gengæld passer det jo virkelig godt til månedens benspænd med hakket kød 🙂

Jeg vil anbefale, at du bruger hakket oksekød med lav fedtprocent, så din kødpizza ikke svinder for meget ind. Pizzatoppingen kan du variere lige så meget, du lyster, men vær opmærksom på, at kødbunden mætter ret meget, så du behøver ikke voldsom megen topping.

Kødpizza
3-4 personer

Kødbund:
500 g hakket oksekød 4-8%
1 lille æg
1 tsk oregano
salt og peber
evt. 1-2 tsk fiberHUSK eller 1-2 spsk hvedemel

Pizzatopping:
1-1½ dl tomatsauce
1-1½ løg, finthakket
250 g champignons, renset og skåret i skiver
1 tsk chiliflager
1 tsk oregano
1 tsk basilikum
smør til stegning
salt og peber

Derudover:
Friskrevet ost
evt. basilikumblade

Start med at røre ingredienserne til kødbunden grundigt sammen. Brug lidt fiberHUSK eller hvedemel, hvis farsen bliver meget fugtig, og lad den dernæst hvile i fem minutter. Tryk farsen ud med hænderne på en bagepapirbeklædt bageplade. Tykkelsen på kødbunden skal være mellem ½ og 1 cm.

kødbund, pizza, kødpizza, meatza, oksekød, hakket oksekødBag kødbunden i ovnen ved 225 grader i 12-15 minutter.

Mens kødbunden er i ovnen, tilbereder du fyldet. Smelt en klat smør på en pande og steg løgternene sammen med chiliflager, oregano og basilikum. Når løgene er møre, tilsætter du lidt mere smør samt champignons. Steg dem til de er møre og smag så til med salt og peber.

kødbund, pizza, kødpizza, meatza, oksekød, hakket oksekødKødbunden taber noget saft under bagningen i ovnen, så det skal du huske at hælde fra, inden du putter topping på pizzaen.

Smør tomatsauce ud over kødbunden, inden du fordeler svampefyldet oven på. Slut af  med friskrevet ost – jeg brugte naturligvis yndlingsosten – og stil din kødpizza tilbage i ovnen, hvor den skal have 10-15 minutter ved 200 grader.

Drys gerne lidt frisk basilikum på din kødpizza inden servering og spis den sammen med en god kålsalat.

Note: Kødpizza er jo strengt taget bare en meget flad hakkebøf med topping oven på, men konceptet fungerer meget godt, og du kan tilpasse fyldet til din egen smag. Det er en sjov og anderledes måde at få bruge hakket oksekød i madlavningen, og jeg kan godt anbefale den – især på andendagen, hvor den har trukket mere smag. Jeg synes dog, at det er lidt snyd at kalde det en pizza – ligesom med blomkålspizzaen – for intet slår en god klassisk pizza bagt på grill.

Græskarpizza med bacon og feta

græskarpizza, pizza, græskar, butternut squash, bacon, svinekød, timian, feta, forretDa jeg så en opskrift på græskarpizza hos Madbanditten, var jeg helt solgt. Det var små nuttede pizzaer lavet på butternut squash, rosmarin og feta og dermed oplagt at prøve til mit græskar- og majs-benspænd. Hendes udgave var en vegetarudgave, men jeg havde lyst til at lave en græskarpizza med bacon, timian og feta, så det var, hvad der kom på bordet.

Denne græskarpizza gør sig godt som en kæk lille forret, men egner sig også fortrinlig som tilbehør.

Græskarpizza med bacon og feta
forret til fire personer

4 skiver butternut squash – tykkelsen på skiverne skal være 1½-2 cm
lidt olivenolie
lidt salt
ca. 75 g god bacon – ikke den tynde flade udgave men den, du selv skærer i tern
40-50 g feta
lidt frisk timian

Læg græskarskiverne på en bagepapirbeklædt bageplade og pensl dem med lidt olivenolie. Drys salt på og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter. Steg imens baconen på en tør pande, indtil det har fået farve, men ikke så længe, at det er tørt og sprødt. Tag de bagte græskarskiver ud af ovnen og fordel baconternene ud over dem. Smuldr fetaen ud over græskarskiverne og sæt dem ind i ovnen igen. Grill dem ved lidt højere varme, indtil fetaen begynder at blive gylden. Tag dem ud og anret hver græskarpizza med lidt frisk timian over.

Note: Butternut squash har en dejlig sødme, der gør sig godt med den salte bacon og den milde feta. Sådan en græskarpizza er en rigtig lækkerbisken af en forret og også en glimrende form for tilbehør.

Peinirli – græsk pizza

peinirili, græsk pizza, pizza, ost, cheddar, peberfrugt, skinke, olivenolie, hvedemel, mælk, gærDa jeg bloggede om kartoffelpizza for et par uger siden, viste jeg også et bud på en græsk pizza – eller i hvert fald en pizza med græsk-inspireret topping. Grækerne har dog også en pizza – peinirli – som er et bådformet brød med fyld. Sådan nogle skulle jeg selvfølgelig prøve at lave i anledning af det græske benspænd.

Jeg kiggede på en opskrift på græsk pizza hos My Greek Dish, men udskiftede smør med olie, tørgær med gær samt justerede på nogle mål.

Peinirli – græsk pizza
3 stk.

Pizzadej:
1,25 dl mælk
15 g gær
3 dl hvedemel – måske lidt mere
1 tsk rørsukker
1 tsk salt
½ dl olivenolie

Fyld:
200 g friskrevet cheddar
ca. 75 g tyndt skåret lufttørret skinke (evt. lidt god bacon)
strimler af rød peberfrugt

Varm mælken op, så den er håndvarm. Rør gæren ud i den og tilsæt derefter salt, sukker og olie. Rør godt rundt og pisk derefter hvedemelet ind i dejen. Ælt den til en smidig klump dej – du skal måske bruge lidt ekstra mel. Læg pizzadejen i en skål og dæk den til med et fugtigt viskestykke. Lad det hæve til dobbelt størrelse. Del dejen i tre lige store stykker og rul hvert stykke ud til et ovalt stykke. Fordel osten ud over pizzadejene – sørg for, at det ikke når helt ud til kanten og top derefter osten med skinke og peberfrugt. Fold de lange kanter på pizzaerne ind mod midten, fold enderne lidt skråt og fold til sidst den nederste del af pizzaenderne ind mod midten (forklaringen er lidt kryptisk på skrift – det er lettest at se på billederne). Bag pizzaerne i ovnen ved 180 grader i ca. 20 minutter.

Græsk pizza kan selvfølgelig spises, som den er, men jeg anbefaler, at du laver en frisk grøn salat til.

Note: Græsk pizza har en sjov form – den kunne jeg selvfølgelig ikke stå for – og smagen er udmærket, selvom det nu er en ret mild og kalorieholdig udgave af pizza. Personligt er nok mere til en klassisk italiensk pizza på grillen, men den græske udgave har nu også sin charme, og hvis man nu laver en knapt så fed udgave, kan den bruges som madpakkeløsning.

peinirili, græsk pizza, pizza, ost, cheddar, peberfrugt, skinke, olivenolie, hvedemel, mælk, gær

Kartoffelpizza med rosmarin og bacon

kartoffelpizza, pizza, italiensk, kartofler, mozzarella, bacon, svinekød, rosmarin, hvedemel, gær, olivenolieIngen sommer uden pizzaer på grillen! Det er ikke meget, vi har grillet i år, da vejret har været langt mere uforudsigeligt end de foregående år, men vi nåede da blandt andet lave lave pizzaer på grillen i sommerferien. Det blev blandt andet til en kartoffelpizza – en af mine yndlingsversioner af pizza, som jeg laver alt, alt for sjældent. Kartoffelpizza kan laves på mange forskellige måder – jeg har både set versioner, hvor den hvide del enten er mozzarella, tallegio-ost, ricotta eller sågar creme fraiche! Jeg valgte at lave min udgave med mozzarella, men jeg vil ikke afvise, at jeg også vil prøve en af de andre udgaver på et tidspunkt.

Til en kartoffelpizza på ca. 25 x 25 cm skal du bruge:
pizzadej
– ca. 1½ frisk mozzarella-kugle
– ca. 3 kartofler, mediumstørrelse
– 3-4 skiver god bacon
– rosmarin
– lidt olivenolie
– lidt salt

Start med at skrubbe kartoflerne godt og derefter skære dem i ultratynde skiver – enten med en skarp kniv og lidt tålmodighed eller på et mandolinjern. Skyl kartoffelskiverne og overhæld dem med kogende vand. Lad dem hvile i vandet, mens du forbereder resten af pizzaen.

Rul en klump dej ud, så du får en tynd pizza på ca. 25 x 25 cm. Læg den på et stykke bagepapir. Hvis du bager din kartoffelpizza på en grill, så husk at klippe papiret til, så der ikke er en bred kant omkring pizzaen – den kan nemlig antænde, når pizzaen ryger på grillen.

kartoffelpizza, pizza, italiensk, kartofler, mozzarella, bacon, svinekød, rosmarin, hvedemel, gær, olivenolieSkær mozzarellaen i tynde skiver og fordel dem ud over pizzaen. Hæld vandet fra kartoffelskiverne od dup dem tørre med køkkenrulle. Fordel kartoffelskiverne ud over pizzaen. Steg baconen på en pande – skiverne skal ikke være 100% gennemstegte, de skal blot begynde at blive mere faste. Fordel baconskiverne ud over din kartoffelpizza og dryp lidt olivenolie ud over den. Drys til sidst lidt salt og frisk rosmarin ud over og smid din kartoffelpizza på grillen eller i ovnen ved 230 grader, indtil pizzaen er færdig.

Note: En god italiensk kartoffelpizza er en af mine absolutte yndlingspizzaer. Ovenstående opskrift er tilføjet lidt mere mozzarella end den version, jeg lavede på grillen, da jeg konstaterede, at pizzaen godt kunne bære lidt mere ost.

Herunder kan du se to af de andre pizzaer, vi serverede for vores gæster denne aften (den sidste pizza blev en rigtig reste-pizza, da den bestod af alle resterne fra toppingen til de øvrige pizzaer).

skinkepizza, pizza, italiensk, tomatsauce, tomater, mozzarella, parmaskinek, artiskokker, svinekød, hvedemel, gær, olivenolieDette er en af de pizza-versioner, vi oftest laver, når vi bager pizzaer – nemlig tomatsauce, mozzarella, parmaskinke og grillede artiskokker. Sidstnævnte bliver ind imellem erstattet eller suppleret af oliven eller friske champignons i skiver.

græsk pizza, pizza, græsk, feta, oliven, rødløg, tomatsauce, tomater, hvedemel, gær, olivenolie… og i anledning af mit græske tema lavede jeg også en græsk-inspireret pizza toppet med tomatsauce, feta, rødløg og oliven.

Morgenmadspizza

pizza, morgenmadspizza, pølse, æg, mozzarella, tomatsauce, tomater, oregano, balsamico, løgEn af mine kolleger gav mig for nylig en udfordring – nemlig at lave en morgenmadspizza! Det var en idé, jeg puslede lidt med for et par år siden, men glemte alt om – indtil hun pludselig bragte emnet på banen. Men hvad er en morgenmadspizza? Og kan pizza i det hele taget bruges som morgenmad?

Det kommer selvfølgelig an på, hvordan du laver pizzaen. Brød og ost – som er et par af kendetegnene ved en pizza – indgår i mange menneskers morgenmad, så i bund og grund handler det mere om, hvad du ellers putter på. Jeg valgte at bruge æg til de 2 x morgenmadspizza, som jeg lavede her til morgen, for spejlæg er i min verden ret morgenmadsagtigt. Sjovt nok kommenterede gemalen, at jeg sagde noget lignende, første gang vi var på pizzeria sammen (for 15 år siden), og han bestilte en pizza med æg på 🙂

Tomatsauce skulle der også på, men den justerede jeg lidt i forhold til, hvordan jeg plejer at lave tomatsaucen til pizzaer. Til almindelige pizzaer bruger jeg flere krydderier og gerne en sjat rødvin, men det ville blive lidt for kraftig til en morgenmadspizza, så jeg lavede en mere mild udgave.

Pizzaerne blev selvfølgelig lavet på grill – ligesom jeg plejer – og det er blevet noget lettere og hurtigere med vores nye, lukkede grill.

pizza, pizzadej, morgenmadspizzaPizzadej
2 pizzaer

5-10 g gær
1½ dl vand
1 spsk olivenolie
1½ tsk salt
1 tsk rørsukker
250 g italiensk hvedemel,

Rør gæren ud i vandet og tilsæt derefter olie, salt og sukker. Rør det ud og tilsæt derefter melet. Ælt dejen grundigt, til den er smidig og blød. Læg den i en skål og dæk skålen med et fugtigt viskestykke. Stil dejen i køleskabet i 18-24 timer.

OBS! Tag dejen ud af køleskabet 1½-2 timer inden, at du skal bruge den.

Tomatsauce
nok til 2 pizzaer

1 dåse tomater, hakkede
1 løg, finthakket
olie til stegning
1 tsk oregano
2 spsk balsamicoeddike

Svits det finthakkede løg i olie i en kasserolle. Hæld tomaterne i sammen med oregano og balsamicoeddike. Rør rundt, læg låg på og lad det simre ved lav varme en times tid. Husk at røre i det et par gange undervejs. Tilsæt evt. lidt vand, hvis tomatsaucen er ved at tørre ud.

pizza, morgenmadspizza, pølse, æg, mozzarella, tomatsauce, tomater, oregano, balsamico, løgFyld til første morgenmadspizza:
– tomatsauce
– en frisk kugle mozzarella, skåret i skiver
– pølser skåret i skiver – jeg brugte nogle økologiske grillpølser, jeg fandt i Føtex
– et æg

Fyld til anden morgenmadspizza:
– tomatsauce
– en frisk kugle mozzarella, skåret i skiver
– tre skiver lufttørret skinke
– et æg

Læs mere om, hvordan du laver pizza på grill i mit indlæg om dette.

Og fungerede det så? Ja, det var en sjov og anderledes måde at lave morgenmad på. Det er selvfølgelig mere omstændig end en skål yoghurt eller en ostemad, men det var ret hyggeligt at tage grillen i brug lige fra morgenstunden.

Ps. Hvis du er til noget sødt om morgenen, kan du evt. hente inspiration i den dessertpizza, jeg lavede for et par år siden.

pizza, morgenmadspizza, skinke, svinekød, æg, mozzarella, tomatsauce, tomater, oregano, balsamico, løg