Pirogger med oksekød og feta

pirogger, madbrød, frokost, hvedemel, fuldkornshvedemel, gær, rapsolie, mælk, oksekød, hakket oksekød, feta, peberfrugter, hvidløg, æg, løg, oreganoI fredags fik jeg brug for et par madpakker, for der susede gemalen og jeg til Bornholm, hvor vi tilbragte noget af weekenden. Jeg besluttede mig derfor for at genoplive en klassiker fra min barndom – pirogger! Pirogger er et madbrød, der oprindeligt stammer fra Rusland. De består af dej, der svøbes om kødfyld (ofte hakket kød eller fisk rørt sammen med krydderier og evt. grøntsager). Pirogger er russernes svar på restemad, så de passer godt til tidens Stop-Spild-af-Mad ånd. Jeg havde dog ingen rester den dag, så jeg lavede noget oksekødsfyld fra bunden.

Jeg kunne desværre ikke finde min gode gamle opskrift på pirogger, så jeg skelede lidt til Arlas udgave, men lavede dog en fuldkornsversion af dejen samt lavede mit helt eget fyld.

Pirogger med oksekød og feta
8 store pirogger – eller 16 små

Dej:
100 g smør
3 dl mælk
25 g gær
1 tsk salt
3 æg
5 dl fuldkornshvedemel
6-7 dl hvedemel

Fyld:
1 løg, finthakket
2-3 spsk smør
500 g hakket oksekød
1 peberfrugt, finthakket
100-150 g feta
1 dl frisk oregano
2 fed hvidløg
salt og peber

1 æg til pensling

Varm langsomt smør og mælk op i en gryde, indtil smørret er smeltet. Lad det afkøle, indtil det er håndvarmt og rør derefter gæren ud i den lune smørmælk. Rør salt, æg og fuldkornshvedemel i. Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt og ælt den til en blød, sammenhængende dej. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse – det tager ca. en time afhængig af hvor varmt køkkenet er.

Mens dejen hæver, svitser du løg og hvidløg i smør i en gryde. Tilsæt kødet og gennemsteg det. Tilsæt peberfrugter, oregano og feta og lad det simre i 5-10 minutter. Smag til med salt og peber og tag gryden af komfuret.

Læg dejen på et meldrysset bord og rul den ud som en pølse. Del dejen i 8 eller 16 lige store stykker (afhængig af om du vil lave store eller små pirogger). Rul hvert dejstykke ud som en flad oval og kom et par spiseskefulde af fyldet på den ene halvdel af den ovale dej. Dup kanten af dejen med lidt sammenpisket og og fold den anden del af ovalen over fyldet. Tryk kanten af dejen sammen med med en gaffel og læg dine pirogger på en bageplade med bagepapir. Lad piroggerne hæve ca. 10 minutter på pladen, mens ovnen varmer op. Pensl dine pirogger med sammenpisket æg, og bag dem midt i ovnen ved 250 grader i ca. 15 minutter.

Note: Pirogger er en rigtig fin og praktisk måde at lave madpakker på. Pirogger er også gode til udflugter eller blot som almindelig frokost, når du er hjemme. Fyldet kan selvfølgelig varieres, så du tilpasse det til din egen smag og/eller hvad du nu lige har på lager.

Kan den spises med én hånd? – Ja
Skal den opbevares på køl? – Helst*
Kan den laves dagen før? – Ja

*Jeg ville godt turde tage pirogger med i tasken, hvis de kun skal ligge der i 3-4 timer, men som udgangspunkt vil jeg anbefale at putte den i køleskab. Alternativt kan du fryse dine pirogger ned og derefter tage en frossen pirog med i tasken om morgenen. Den har dog brug for 5 timer til at tø ordentligt op.

4 tanker om "Pirogger med oksekød og feta"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *