Lækkert landgangsbrød med tre slags pålæg

landgangsbrød, brød, frokost, æg, pølse, leverpostej, mayonnaise, sennep, karse, rødløgI går spiste vi landsgangsbrød til frokost. Da jeg var barn i 80’erne, var jeg både betaget og mystificeret af landgangsbrød. På den ene side var det praktisk og hyggeligt at spise ét stykke brød med flere slags pålæg på – som en forlænget sandwich – og på den anden side betød det så også, at man ind imellem fik nogle mærkelige kombinationer. Jeg mindes at have besøgt en kammerat, og så fik vi landgangsbrød med tre slags pålæg, hvor den ene var pålægschokolade…! Det er altså en kende mærkeligt, hvis pålægget ved siden af er leverpostej eller spegepølse…

Men nu kan jeg heldigvis selv bestemme, så jeg besluttede mig for at lave et landgangsbrød, hvor pålægget gik fint sammen. Jeg ville dog stadig være tro mod de landsgangsbrød, jeg fik i 80’erne, så det var med til at definere hvilke slags, jeg skulle bruge. Men jeg brugte dog et par tricks til at få smagene til at matche bedre – blandt andet ved at finde en topping, der ville gå til alle tre slags pålæg. Det blev i dette tilfælde rødløg og karse. Derudover rørte jeg lidt mayonnaise og sød sennep sammen, som jeg kunne bruge som smørelse under æg og spegepølse. Jeg har mødt folk, der godt kan lide sennep oven på leverpostej, men det er jeg ikke til, så det undlod jeg.

Til dette lækre landgangsbrød skal du bruge
– et godt hjemmebagt flute. Jeg freestylede mit, men jeg kan anbefale denne opskrift på maltflutes (brug bare en mørk øl). Alternativt så køb et bredt hvidt flute hos bageren – evt. hos Føtex, som plejer at have ok flutes i bagerafdelingen
– kogt æg
– spegepølse
– leverpostej
– rødløg
– karse
– mayonnaise
– sød sennep

Skær et stykke flute, så det er ca. 20 cm langt. Flæk brødet. Tag den ene halvdel og smør den bagerste tredjedel med leverpostej. Rør lidt mayonnaise og sennep sammen (ca. 1:1) og smør det på de resterende to tredjedele. Læg spegepølse på den midterste tredjedel og æggeskiver på den forreste tredjedel. Har du lidt tilbage af sennepsblandingen, så smør lidt oven på æggene og spegepølsen. Pynt med tynde rødløgsringe og karse.

Note: Sådan et sprødt og saftigt landgangsbrød er stærkt undervurderet. Det var langt bedre end dem, jeg fik som barn, og jeg er allerede gået i tænkeboks mht. hvilken slags landgangsbrød, jeg skal lave næste gang.

Pæreflæsk med rosmarin

pæreflæsk, æbleflæsk, flæsk, bacon, rosmarin, pære, frokost, pålæg, jul, julefrokostDenne pæreflæsk serverede jeg som et alternativ til den klassiske æbleflæsk, som jeg selv er ret stor fan af. Gemalen er dog ikke så meget til klassikeren, så jeg mente, det var en oplagt mulighed for at prøve en anden version af på ham.

Jeg fandt inspiration hos Maden i mit liv, som tidligere har blogget om pæreflæsk. Hun lavede det med timian, men jeg havde mere lyst til rosmarin, så det brugte jeg i stedet.

Det er vigtigt, at du bruger en ret moden pære, for den skal blive blød og mør under stegningen. Du bestemmer selv, om du bruger flæsk eller bacon til retten – jeg valgte at bruge bacon i denne ombæring, da det skulle være en enkelt frokostservering, men til en julefrokost vil jeg nok bruge flæsk i stedet.

Pæreflæsk med rosmarin
2-3 personer

1 stor pære
3-4 skiver bacon eller flæsk
lidt smør
1 tsk finthakket frisk rosmarin
salt

Fjern stilk, blomst og kernehus fra pæren og skær resten i mindre stykker. Smelt lidt smør på en pande og steg baconen på begge sider, indtil den er mør og sprød. Tag baconen af og læg den på et stykke køkkenrulle. Smid pærestykkerne på panden sammen med rosmarinen og lad det simre ved mediumvarme, indtil pærestykkerne er møre. Smag din pæreflæsk til med salt og servér den med det samme.

Note: Denne pæreflæsk har en fin balance mellem den søde, bløde pære og den friske rosmarin. Den er et fint alternativ til æbleflæsk – gemalen var i hvert fald ret begejstret for denne version, og jeg kan bestemt godt finde på at lave den igen en anden dag.

Tigerrejesalat

tigerrejesalat, rejesalat, rejer, pålægssalat, skaldyr, chili, cayennepeber, paprika, creme fraiche, gulerødder, svampeHvis du trænger til lidt variation i madpakken eller på frokostbordet, så prøv denne tigerrejesalat, næste gang du skal smøre en sandwich.

Til denne tigerrejesalat vil jeg anbefale, at du køber de store MSC-mærkede rejer, som blandt andet Irma og Føtex sælger. Jeg mener, at det er vannemei-rejer, der er opdrættet under bæredygtige og miljøvenlige forhold.

Jeg brugte min tigerrejesalat som fyld i tortillas, men du kan også bruge den som fyld i sandwiches og burgere.

Tigerrejesalat
2 personer

150-200 g store rejer
saften fra ½ citron
½ tsk sød paprika
en kvart tsk røget paprika

en gulerod, revet
100 g champignons
smør
1 dl creme fraiche
1 tsk tørret dild
lidt cayennepeber eller chili
salt og peber

Pil rejerne og skær dem op, så du kan fjerne den tynde sorte tarm. Put rejerne i en lille skål og vend dem først i citronsaft og dernæst i de slags paprika. Stil derefter skålen i køleskabet en times tid. Rens svampene, skær dem i tynde skiver og steg dem møre i smør på en pande. Hæld svampene over i en skål. Smelt lidt mere smør på panden og steg rejerne. De skal kun have nogle få minutter, så de bliver møre uden at blive seje. Hak rejerne groft og vend dem i svampene sammen med creme fraiche, gulerod og tørret dild. Smag til med salt, peber og evt. lidt chili eller caynnepeber, hvis du gerne vil have en lidt stærkere tigerrejesalat.

Note: En letkrydret og lækker pålægssalat, som egner sig fortrinligt som fyld til tortillas, sandwiches og burgere. Hvis du lave denne tigerrejesalat om sommeren, så kan du overveje at putte enten finthakkede tomater eller agurk i – det tror jeg vil give et fint og frisk pift til retten.

Hjemmelavet makrel i tomat

makrel i tomat, fiskepålæg, pålæg, løg, paprika, tomater, timian, sirupDa jeg tilbage i februar havde benspænd om hjemmelavede færdigprodukter, havde jeg planer om at lave makrel i tomat – lige indtil jeg fandt ud af, at det ikke var sæson for makreller! Det er det til gengæld her om sommeren, så for nylig fik jeg endelig prøvet det.

Vores egne tomater står udendørs, så de er først klar til at plukke i august måned, men en af vores venner donerede nogle hjemmedyrkede tomater til os, og så brugte jeg frisk timian fra egen have. Så passer denne makrel i tomat søreme til denne måneds benspænd i stedet 🙂

Jeg skelede til en opskrift på makrel i tomat hos DR, men undlod dog at bruge hvidløg, skalotteløg og tomatkoncentrat og tilføjede i stedet sød paprika. Derudover udskiftede jeg sukker med mørk sirup.

OBS – når du køber makrellen hos fiskehandleren, kan du som regel få han eller hun til at rense den og filetere den for dig. Gør du som mig og selv kaster dig over det, så læs Lone Landmands vejledning i, hvordan du gør.

Makrel i tomat

1 frisk makrel

Tomatsauce:
½ løg, hakket
2 spsk olie
1 tsk sød paprika
2 tomater, hakkede
1 dåse tomater
1-1½ tsk frisk timian
1-2 spsk mørk sirup
Salt og peber

Hæld olie i en kasserolle og svits løgstykkerne i det ved mediumvarme. Tilsæt paprika og rør rundt i 30 sekunder, indtil du tilsætter tomaterne. Rør rundt og lad det simre et par minutter, inden du tilsætter dåsetomaterne og timian. Læg låg på og lad det simre en halv times tid. Tag kasserollen af varmen og blend tomatsaucen til en jævn masse. Sæt kasserollen tilbage på komfuret og lad det simre videre uden låg i ½-1 time, indtil saucen er blevet meget tyk. Læg makrelfileterne ned i tomatsaucen. Lad det stå et minuts tid, inden du slukker for komfuret. Lad makrellen ligge i tomatsaucen, da eftervarmen sørger for at tilberede fisken. Når den værste varme er dampet af, stiller du kasserollen i køleskabet. Når din makrel i tomat er kølet af, er den klar til at spise. Smid den på et stykke rugbrød og top den med lidt mayonnaise.

Note: Damn, det smagte godt! En hjemmelavet omgang makrel i tomat kan varmt anbefales! En dejlig kraftig og sødmefuld tomatsauce, der passer godt til makrellen.

makrel i tomat, fiskepålæg, pålæg, løg, paprika, tomater, timian, sirup

Mild fiskerilette

fiskerilette, rilette, fisk, kulmule, kulmulefilet, mayonnaise, citroner, bronzefennikelDenne fiskerilette blev serveret som forret her i weekenden, men den kan også sagtens bruges som pålæg til frokostbordet. Det kom på bordet, da vi havde gæster på besøg, og de skulle selvfølgelig trakteres med god mad. Jeg havde spurgt inden, om der var noget, de ikke kunne tåle, og det var der heldigvis ikke, men et par af dem var lidt fiskeskeptiske. De kom dog også til at sige, at jeg sikkert kunne finde på noget spændende, så jeg skulle endelig slå mig løs – så det gjorde jeg!

Denne fiskerilette laves på hvid fisk. Jeg brugte kulmulefilet, men du kan også bruge andre typer milde hvide fisk. Den er i øvrigt inspireret af den torskesalat, jeg ofte serverer til vores julefrokoster.

Fiskerilette

500 g hvid fisk – jeg brugte kulmulefilet
3-4 spsk god mayonnaise – gerne Helmanns
3 spsk frisk bronzefennikel
fintrevet skal og saft fra ½ øko-citron
salt og peber

Hæld vand i en lille kasserolle og bring det i kog. Læg fisken i kasserollen og lad den koge, indtil den er mør – det tager ca. ti minutter. Tag fisken op. OBS – du kan eventuelt lade vandet koge videre og tilsætte lidt forskellige grøntsager, så du får en god fiskebouillon.

Pil forsigtigt skindet af kulmulefileten og lad derefter fiskekødet afkøle. Fjern eventuelle fiskeben og mos dernæst fiskekødet med en gaffel. Rør mayonnaise, friskhakket bronzefennikel samt citronskal og -saft i. Smag til med salt og peber og lad din fiskerilette trække i køleskabet i mindst en time.

Servér din fiskerilette på hvedebrød – gerne pyntet med lidt bronzefennikel og måske en lille spiselig hornviol?

Note: Mild og dejlig fiskerilette, som jeg også fik lokket et par fiskeskeptiske venner til at prøve. Riletten får først og fremmest smag fra bronzefennikelen samt citronen og er et godt bud til en forret eller som pålæg til frokostbordet.