Pålægssalat med oksekød og karry

oksekødspålæg, pålæg, oksepålæg, pålægssalat, oksekød, karry, drueagurker, creme fraiche, honningBruger du resterne af aftensmaden som pålæg dagen efter? Det er nemlig en rigtig fin måde at bruge rester på, og det fik jeg lyst til at gøre forleden, da jeg havde en rest af den texanske søndagssteg. Jeg brugte oksekødet i en pålægssalat, som selvfølgelig fik et skud karry i anledning af månedens karry-benspænd. Jeg brugte en mediumstærk karry fra Urtekram. Den er lidt skarp og bitter i smagen.

Pålægssalat med oksekød og karry

250 g oksesteg, stegt eller kogt
1½-2 dl creme fraiche 18%
3 tsk mediumstærk karry
120 g finthakkede drueagurker – gerne hjemmesyltede
evt. lidt sirup
salt og peber

Rør creme fraiche og karry sammen i en mediumstor skål og stil det i køleskabet en times tid. Flå eller skær kødet i mindre stykker og rør det sammen med creme fraichen og drueagurkerne. Smag til med salt, peber og evt. lidt sirup. Stil skålen med pålægssalat tilbage i køleskabet i minimum en halv time – gerne mere – inden du serverer den til frokost.

Note: Denne pålægssalat har et fint pift af karry, der sammen med drueagurkerne fungerer rigtig godt sammen med oksekødet. Du kan evt. også bruge lidt kapers i din pålægssalat, hvis du vil have en lidt mere kompleks smag.

Stærk hønsesalat med karry

stærk hønsesalat, kyllingesalat, salat, pålæg, kylling, kyllingebryst, mayonnaise, creme fraiche, karry, grøn karrypastaJeg har fået spist en del rugbrødsmadder de seneste dage – selvfølgelig på hjemmebagt rugbrød. Her fik jeg lyst til at tage en gammel kending – hønsesalaten – og lave en version, hvor karryen for alvor fik lov til at spille ind. Det blev til en stærk hønsesalat med masser af karrysmag, hvilket jo er yderst passende til januar-benspændet – mad med karry. Jeg brugte en rimelig mild karryblanding, jeg købte hos ASA i Torvehallerne.

Stærk hønsesalat
nok til 2-3 madder

1 kyllingebryst – enten kogt eller stegt
1 tsk mild sambhar karry – købt hos ASA
1 tsk grøn karrypasta
2 tsk god mayonnaise – jeg anbefaler hjemmelavet eller Hellmann’s
2 spsk creme fraiche
salt og peber
evt. lidt blomsterhonning

Pil skindet af kyllingebrystet og skær kødet i mindre stykker. Rør karry, karrypasta, mayonnaise og creme fraiche sammen og vend kødet i det. Smag til med salt og peber og evt. lidt blomsterhonning. Servér med det samme.

Note: En dejlig kraftig og stærk hønsesalat, hvor karryen giver masser af smag til den ellers ret milde pålægssalat. Du kan evt. pifte hønsesalaten yderligere op med lidt kapers.

Vegetarpålæg – gulerods-peanutcreme

vegetarpålæg, gulerodscreme, gulerødder, vegetar, peanuts, peanutbutterDenne gulerods-peanutcreme fik jeg ideen til, da jeg faldt over en opskrift på cashew-gulerodspålæg på bloggen Det smager altid lidt af fugl. Jeg faldt pladask for denne form for vegetarpålæg – som i øvrigt sagtens kan nydes af kødspisere, mælkeallergikere og folk, der lever efter LCHF-principperne. Den måtte jeg simpelthen nå at prøve i denne måned, mens jeg stadig har nødde-benspænd.

Jeg brugte en god peanutbutter fra Urtekram, som jeg købte for et stykke tid siden. Den består kun af peanuts og salt – ikke alle mulige mærkelige tilsætningsstoffer – så det er min nye yndlings-peanutbutter.

peanutbutter, peanuts, gulerødderVegetarpålæg – gulerods-peanutcreme

2 gulerødder, skrællede
2 spsk peanutbutter
1-2 spsk jordnøddeolie eller rapsolie
evt. lidt salt
en kvart tsk stødt koriander

Skær gulerødderne i mindre stykker og put dem i en blender sammen med peanutbutter og olie. Blend det til en ensartet masse og smag til med salt og koriander.

Note: Smuk gul-orange creme, der har sødmen fra gulerødderne og den salte, fede smag fra peanuts. Det lille strejf af koriander giver et lækkert lille twist til smagen. Jeg testede vegetarpålægget på gemalens kolleger, og den faldt i god jord, så det er bestemt ikke sidste gang, jeg vil lege med denne form for pålæg.

Grove fiskefrikadeller med karry

fisk, fiskefrikadeller, mørksej, hvedemel, æg, karry, grove fiskefrikadellerIdeen til disse grove fiskefrikadeller opstod, da jeg var forbi en af fiskehandlerne i Torvehallerne i sidste uge. Her købte jeg lidt forskellige fisk – blandt andet et stort stykke mørksej, som jeg ville bruge i en asiatisk-inspireret ret om aftenen. Jeg sørgede dog for at købe et ekstra stort stykke, så jeg kunne skære noget af det fra og bruge i nogle grove fiskefrikadeller. Da mørksej har en ret mild smag, valgte jeg at eksperimentere med at smage fiskefrikadellerne til med karry. Jeg brugte 2 tsk karry, men vil du have en tydeligere fiskesmag, så nøjes med 1 tsk.

Grove fiskefrikadeller med karry

ca. 350-400 g mørksej eller lignende fast, hvid fisk
1 æg
1-1½ spsk hvedemel
1-2 tsk karry
salt

smør til stegning

fiskStart med at hakke fisken i meget små stykker – se ovenstående billede – og husk undervejs at fjerne evt. fiskeben.

Rør en fars af hakket fisk, æg, karry og hvedemel. Tilsæt lidt salt og lad fiskefarsen trække i et par minutter.

Smelt en god klat smør på en pande og steg fiskefrikadellerne gyldne på begge sider. Servér på hjemmebagt rugbrød med remoulade eller evt. kombineret med en salat.

Kyllingesalat med pekannødder

kyllingesalat, pålæg, kylling, røget kylling, mayonnaise, kapers, bladselleri, pekannødder, nødderInspirationen til denne kyllingesalat fik jeg i august måned, da jeg havde texansk benspænd. Her faldt jeg over en opskrift på en pålægssalat med kylling og pekannødder. Jeg havde dog så travlt med at lave andre spændende Texasretter den måned, at jeg ikke nåede denne kyllingesalat, men da den indeholder nødder, så passer den heldigvis også til denne måneds nødde-benspænd. Jeg freestylede pålægssalaten ud fra hukommelsen.

Kyllingesalat med pekannødder

kødet fra ½ røget kylling
1 dl pekannødder
2 spsk god mayonnaise – jeg plejer at bruge Hellmann’s
½-1 tsk chilipulver fra supermarkedet
½ tsk cayennepeber
2 tsk kapers, hakkede
1-2 spsk bladselleri, finthakkede
salt og peber
evt. citronsaft

Pil skindet af kyllingekødet og skær eller flå kødet i mundrette stykker. Hæld kødet i en skål sammen med mayonnaise, chili, kapers og bladselleri. Rør rundt. Rist pekannødderne på en tør pande og hak dem derefter, inden du vender dem i kyllingesalaten. Smag til med salt, peber og evt. lidt citronsaft.

Note: Et sjovt twist på en kyllingesalat og bestemt velvalgt som fyld til en burger eller sandwich. Har du ikke en røget kylling, kan du evt. prøve at bruge kødet fra en almindelig grillet kylling og så bruge røgsalt i stedet for salt samt udskifte chilien med chipotle. Ønsker du en mere syrlig udgave med knapt så meget fedt, så udskift den ene spsk mayonnaise med creme fraiche.

kyllingesalat, pålæg, kylling, røget kylling, mayonnaise, kapers, bladselleri, pekannødder, nødder

Karl Johan remoulade

Karl Johan remoulade, remoulade, svamperemoulade, Karl Johan svampe, svampe, æg, æggeblommer, rapsolie, sennep, hvidvinseddike, drueagurker, estragon, æbler, kapersSvampeturen for nylig bød ikke kun på tragtkantareller og rørhatte – vi fandt søreme også et par Karl Johan svampe. Sammen med de gule kantareller er Karl Johan svampene blandt de mest eftertragtede spisesvampe i de danske skove, så vi var glade for, at det lykkedes at finde et par stykker. Det var dog også en så beskeden mængde – især fordi et par orme allerede havde spist lidt af den ene – at jeg måtte tænke småt men godt, og her kom jeg til at tænke på Karl Johan remoulade, som jeg har smagt i flere forskellige udgaver de senere år.

Jeg fandt en opskrift på DR’s hjemmeside, som jeg tog udgangspunkt i, men jeg udelod et par ting og skruede til gengæld mere op for smagen på andre ingredienser.

Karl Johan remoulade

80 g Karl Johan svampe – enten friske eller tørrede svampe i udblødt tilstand
1 æggeblomme
2 dl mild rapsolie
1 tsk bornholmsk sennep
1 spsk hvidvinseddike
2 spsk finthakkede svampe fra dagen før
½ dl syrligt skåret i bittesmå tern
2 spsk finthakkede syltede drueagurker
1 spsk hakkede kapers
½ spsk friskhakket estragon
salt, peber og citronsaft

mayonnaise, æg, æggeblommer, rapsolie, sennep, sød sennep, bornholmsk sennepHusk at starte på dette projekt dagen før, at du skal bruge remouladen!

Put svampene i en lille kasserolle sammen med rapsolie. Varm det op, dog uden at bringe det i kog, og hold olien varm i ca. 25 minutter. Tag derefter kasserollen af varmen og lad den køle af, inden du sætter den i køleskabet til næste dag.

Si svampene fra olien – og gem dem. Pisk æggeblommen med sennep og hvidvinseddike og tilsæt derefter lidt olie. Pisk olien godt ind i æggemassen, inden du tilsætter mere olie, og fortsæt sådan, indtil al olien er optaget. Nu har du en mild svampemayonnaise.

Karl Johan remoulade, remoulade, svamperemoulade, Karl Johan svampe, svampe, æg, æggeblommer, rapsolie, sennep, hvidvinseddike, drueagurker, estragon, æbler, kapersTilsæt nogle af svampene fra før sammen med æbletern, drueagurker, kapers og estragon. Smag til med salt, peber og citronsaft.

Og hvad kan sådan en mild, farverig svamperemoulade så bruges til? Ja, jeg nåede både at teste den på fiskefrikadeller, en kartoffelmad og såmænd også i en burger, og den passede fint til alle tre dele. En dejlig og lidt anderledes form for remoulade.

Karl Johan remoulade, remoulade, svamperemoulade, Karl Johan svampe, svampe, æg, æggeblommer, rapsolie, sennep, hvidvinseddike, drueagurker, estragon, æbler, kapers

Røget makrel med citron-mayo

røget makrel, hjemmerøget makrel, makrel, røgning, grill, citron-mayo, citron-mayonnaise, mayonnaise, æg, citroner, æggeblommer, rapsolieDenne lækre forret lavede jeg en sommeraften, hvor vi havde gæster på besøg. Der er blevet grillet en del denne sommer, og denne aften var ingen undtagelse. Jeg syntes dog også, at der skulle være en forret, og hvorfor ikke lave den på grillen?

Jeg havde købt friske makreller via Aarstiderne, men var ikke opmærksom på, at det var makrelfileter – og ikke hele makreller – jeg havde købt. Da jeg så stod med en portion makrelfileter, tænkte jeg, at det da kunne være interessant at prøve at røge dem. Som sagt så gjort.

Hjemmerøget makrel
4 personer

4 friske makrelfileter
salt og peber

Varm grillen op. Når kullene er klar, smider du en håndfuld våd røgflis på dem og lægger grillristen på. Drys makrelfileterne med lidt salt og peber og læg dem på grillen, så de får indirekte varme. Læg låget på grillen og lad fiskene røge i fred. Røgningstiden kan svinge afhængig af størrelsen på fiskene – disse her fik ca. et kvarter.

Tag makrelfileterne af grillen og servér dem sammen med lidt grønt, lidt knasende (i dette tilfælde knust knækbrød) og citron-mayo.

Citron-mayo

1 æggeblomme
125 ml rapsolie
revet skal fra en øko-citron
citronsaft
salt og peber

Pisk æggeblommen sammen med halvdelen af den revne citronskal og tilsæt derefter lidt citronsaft. Dryp en smule olie i under piskningen og fortsæt med at tilsætte lidt ad gangen under konstant piskning, så den kan optages i cremen. Fortsæt til al olien er brugt. Smag til med resten af den revne skal samt salt, peber og citronsaft.

røget makrel, hjemmerøget makrel, makrel, røgning, grill, citron-mayo, citron-mayonnaise, mayonnaise, æg, citroner, æggeblommer, rapsolie