Tigerrejesalat

tigerrejesalat, rejesalat, rejer, pålægssalat, skaldyr, chili, cayennepeber, paprika, creme fraiche, gulerødder, svampeHvis du trænger til lidt variation i madpakken eller på frokostbordet, så prøv denne tigerrejesalat, næste gang du skal smøre en sandwich.

Til denne tigerrejesalat vil jeg anbefale, at du køber de store MSC-mærkede rejer, som blandt andet Irma og Føtex sælger. Jeg mener, at det er vannemei-rejer, der er opdrættet under bæredygtige og miljøvenlige forhold.

Jeg brugte min tigerrejesalat som fyld i tortillas, men du kan også bruge den som fyld i sandwiches og burgere.

Tigerrejesalat
2 personer

150-200 g store rejer
saften fra ½ citron
½ tsk sød paprika
en kvart tsk røget paprika

en gulerod, revet
100 g champignons
smør
1 dl creme fraiche
1 tsk tørret dild
lidt cayennepeber eller chili
salt og peber

Pil rejerne og skær dem op, så du kan fjerne den tynde sorte tarm. Put rejerne i en lille skål og vend dem først i citronsaft og dernæst i de slags paprika. Stil derefter skålen i køleskabet en times tid. Rens svampene, skær dem i tynde skiver og steg dem møre i smør på en pande. Hæld svampene over i en skål. Smelt lidt mere smør på panden og steg rejerne. De skal kun have nogle få minutter, så de bliver møre uden at blive seje. Hak rejerne groft og vend dem i svampene sammen med creme fraiche, gulerod og tørret dild. Smag til med salt, peber og evt. lidt chili eller caynnepeber, hvis du gerne vil have en lidt stærkere tigerrejesalat.

Note: En letkrydret og lækker pålægssalat, som egner sig fortrinligt som fyld til tortillas, sandwiches og burgere. Hvis du lave denne tigerrejesalat om sommeren, så kan du overveje at putte enten finthakkede tomater eller agurk i – det tror jeg vil give et fint og frisk pift til retten.

Hjemmelavet makrel i tomat

makrel i tomat, fiskepålæg, pålæg, løg, paprika, tomater, timian, sirupDa jeg tilbage i februar havde benspænd om hjemmelavede færdigprodukter, havde jeg planer om at lave makrel i tomat – lige indtil jeg fandt ud af, at det ikke var sæson for makreller! Det er det til gengæld her om sommeren, så for nylig fik jeg endelig prøvet det.

Vores egne tomater står udendørs, så de er først klar til at plukke i august måned, men en af vores venner donerede nogle hjemmedyrkede tomater til os, og så brugte jeg frisk timian fra egen have. Så passer denne makrel i tomat søreme til denne måneds benspænd i stedet 🙂

Jeg skelede til en opskrift på makrel i tomat hos DR, men undlod dog at bruge hvidløg, skalotteløg og tomatkoncentrat og tilføjede i stedet sød paprika. Derudover udskiftede jeg sukker med mørk sirup.

OBS – når du køber makrellen hos fiskehandleren, kan du som regel få han eller hun til at rense den og filetere den for dig. Gør du som mig og selv kaster dig over det, så læs Lone Landmands vejledning i, hvordan du gør.

Makrel i tomat

1 frisk makrel

Tomatsauce:
½ løg, hakket
2 spsk olie
1 tsk sød paprika
2 tomater, hakkede
1 dåse tomater
1-1½ tsk frisk timian
1-2 spsk mørk sirup
Salt og peber

Hæld olie i en kasserolle og svits løgstykkerne i det ved mediumvarme. Tilsæt paprika og rør rundt i 30 sekunder, indtil du tilsætter tomaterne. Rør rundt og lad det simre et par minutter, inden du tilsætter dåsetomaterne og timian. Læg låg på og lad det simre en halv times tid. Tag kasserollen af varmen og blend tomatsaucen til en jævn masse. Sæt kasserollen tilbage på komfuret og lad det simre videre uden låg i ½-1 time, indtil saucen er blevet meget tyk. Læg makrelfileterne ned i tomatsaucen. Lad det stå et minuts tid, inden du slukker for komfuret. Lad makrellen ligge i tomatsaucen, da eftervarmen sørger for at tilberede fisken. Når den værste varme er dampet af, stiller du kasserollen i køleskabet. Når din makrel i tomat er kølet af, er den klar til at spise. Smid den på et stykke rugbrød og top den med lidt mayonnaise.

Note: Damn, det smagte godt! En hjemmelavet omgang makrel i tomat kan varmt anbefales! En dejlig kraftig og sødmefuld tomatsauce, der passer godt til makrellen.

makrel i tomat, fiskepålæg, pålæg, løg, paprika, tomater, timian, sirup

Mild fiskerilette

fiskerilette, rilette, fisk, kulmule, kulmulefilet, mayonnaise, citroner, bronzefennikelDenne fiskerilette blev serveret som forret her i weekenden, men den kan også sagtens bruges som pålæg til frokostbordet. Det kom på bordet, da vi havde gæster på besøg, og de skulle selvfølgelig trakteres med god mad. Jeg havde spurgt inden, om der var noget, de ikke kunne tåle, og det var der heldigvis ikke, men et par af dem var lidt fiskeskeptiske. De kom dog også til at sige, at jeg sikkert kunne finde på noget spændende, så jeg skulle endelig slå mig løs – så det gjorde jeg!

Denne fiskerilette laves på hvid fisk. Jeg brugte kulmulefilet, men du kan også bruge andre typer milde hvide fisk. Den er i øvrigt inspireret af den torskesalat, jeg ofte serverer til vores julefrokoster.

Fiskerilette

500 g hvid fisk – jeg brugte kulmulefilet
3-4 spsk god mayonnaise – gerne Helmanns
3 spsk frisk bronzefennikel
fintrevet skal og saft fra ½ øko-citron
salt og peber

Hæld vand i en lille kasserolle og bring det i kog. Læg fisken i kasserollen og lad den koge, indtil den er mør – det tager ca. ti minutter. Tag fisken op. OBS – du kan eventuelt lade vandet koge videre og tilsætte lidt forskellige grøntsager, så du får en god fiskebouillon.

Pil forsigtigt skindet af kulmulefileten og lad derefter fiskekødet afkøle. Fjern eventuelle fiskeben og mos dernæst fiskekødet med en gaffel. Rør mayonnaise, friskhakket bronzefennikel samt citronskal og -saft i. Smag til med salt og peber og lad din fiskerilette trække i køleskabet i mindst en time.

Servér din fiskerilette på hvedebrød – gerne pyntet med lidt bronzefennikel og måske en lille spiselig hornviol?

Note: Mild og dejlig fiskerilette, som jeg også fik lokket et par fiskeskeptiske venner til at prøve. Riletten får først og fremmest smag fra bronzefennikelen samt citronen og er et godt bud til en forret eller som pålæg til frokostbordet.

Hjemmelavet rejeost

hjemmelavet flødeost, ost, fløde, kærnemælk, hjemmelavet rejeost, rejer, løgpulverDa jeg besluttede mig for at have et benspænd med hjemmelavede udgaver af færdigprodukter, så var hjemmelavet rejeost et af de første projekter, jeg tænkte på. Rejeost er i bund og grund et mærkeligt produkt. Jeg kan godt lide det, men helt ærlig – smøreost med rejer i? Jeg tror ikke, man skal tænke for meget over det…

Nå, men til en hjemmelavet rejeost skal jeg bruge hjemmelavet flødeost, for man (læs: jeg) kan jo lige så godt lave så meget som muligt fra bunden, og det er ikke særlig svært at lave flødeost selv.

Jeg surfede på nettet efter tips og tricks og var lidt overrasket over, hvor forskellige temperaturer, folk går efter, når de laver flødeost. Jeg fulgte ikke en bestemt opskrift men brugte lidt forskellige tricks, og resultatet blev ganske godt.

Hjemmelavet flødeost
½ l kærnemælk
1½ dl fløde
lidt salt

Rør fløde og kærnemælk sammen i en kasserolle og varm det langsomt op ved lav varme (vores komfur skalerer op til 9, og jeg satte pladen til 3½). Du må IKKE røre i væsken undervejs. Når væsken når op på omkring 30-32 grader, begynder den at skille. Har du ikke et termometer, kan du tage lidt af væsken forsigtigt op med en spiseske og derefter mærke efter med en lillefinger. Væsken skal være en smule køligere end din fingerspids.

Hæld væsken gennem et osteklæde, en finmasket saftsi eller et tyndt viskestykke over en skål, der kan opfange overskudsvæsken. Det tager nogle timer for væsken at løbe igennem, så sørg for at sætte det i køleskabet.

Når væsken er dryppet af, har du en blød og lækker flødeost, som du kan smage til med lidt salt.

hjemmelavet flødeost, ost, fløde, kærnemælkOg nu hvor jeg har lavet en flødeost, kan jeg bruge den til hjemmelavet rejeost.

Hjemmelavet rejeost

ovenstående flødeost
1 dl forkogte grønlandske rejer
lidt citronsaft
salt og peber
evt. lidt løgpulver

Hak rejerne fint – gem evt. et par stykker – og rør de hakkede rejer med flødeost. Smag til med salt, peber og citronsaft. Prøv eventuelt også at tilsætte en smule løgpulver, da det giver en kraftigere smag.

Smør rejeosten på lyst brød – for eksempel hjemmelavet toastbrød.

Note: Hjemmelavet rejeost har en mildere smag end købe-rejeost. Man kan skrue lidt op for smagsintensiteten med løgpulver, men en hjemmelavet rejeost vil typisk være mildere. Til gengæld er den dejlig cremet og frisk.

Hjemmelavet remoulade

hjemmelavet remoulade, mayonnaise, rapsolie, æg, citroner, gulerødder, kapers, æblecidereddike, drueagurker, sennep, karry, gurkemejeSå er det tid til en portion hjemmelavet remoulade i anledning af mit benspænd om hjemmelavede færdigprodukter. Jeg eksperimenterede med hjemmelavet remoulade for nogle år siden, men begik den fejl at lave mayonnaisen på olivenolie, og det fungerede ikke rigtig. Jeg vil derfor anbefale dig at bruge en helt almindelig rapsolie, når du laver mayonnaise.

mayonnaise, rapsolie, æg, citronerMayonnaise er virkelig let at lave, men jeg indrømme, at jeg sjældent laver det fra bunden, da man minimum skal lave 1 dl mayonnaise. Ooog det er ikke særlig tit, jeg har brug for så store mængder mayo 🙂

Hjemmelavet mayonnaise

1 æggeblomme
1 dl rapsolie
lidt citronsaft
salt og peber

OBS – sørg for, at både æggeblomme og rapsolie har stuetemperatur, inden du går i gang!
Pisk æggeblommen med lidt citronsaft og tilsæt så en tsk rapsolie. Pisk det ind i æggeblommen, tilsæt lidt mere olie, pisk igen og fortsæt sådan i stille og rolig tempo, indtil al olien er optaget i mayonnaisen. Smag til med salt og peber.

hjemmelavet remoulade, mayonnaise, rapsolie, æg, citroner, gulerødder, kapers, æblecidereddike, drueagurker, sennep, karry, gurkemejeHjemmelavet remoulade

den hjemmelavede mayonnaise
1½ dl finthakket syltede drueagurker
1 mediumstor gulerod
1 spsk kapers, finthakket
1 tsk stærk sennep
½ tsk gurkemeje
½ tsk karry
½-1 spsk syltelage eller æblecidereddike
salt og peber

Start med at skrælle guleroden og skær den derefter i mindre tern. Kog dem møre og lad dem køle af. Hak de kogte gulerodstern og hæld 1½-2 spsk i den hjemmelavede mayonnaise. Tilsæt drueagurker, kapers, sennep, gurkemeje og karry og rør godt rundt. Smag til med lage/eddike samt salt og peber, og lad remouladen trække en times tid.

Hjemmelavet remoulade gør sig selvfølgelig godt til frokostretterne. Hvad med for eksempel at servere den til fiskefileter paneret i polenta?