Hjemmelavet wienersalat

wienersalat, pålægssalat, pålæg, svinekød, pølser, kartofler, creme fraiche, mayonnaise, purløg, drueagurker, rødløg, sennepI weekenderne spiser vi næsten altid rugbrød med pålæg til frokost, og sidste weekend omfattede pålægget blandt andet denne wienersalat. Jeg synes, det er sjovt at lave pålægssalater, og wienersalat er især velegnet, hvis du har rester i form af kogte kartofler og pølser. Du kan dog også koge dem til lejligheden og køle dem af, inden du laver pålægssalaten.

Wienersalat

2 mediumstore kartofler, kogte
2 mediumstore pølser, kogte eller stegte
2 spsk finthakket rødløg
3 drueagurker, finthakket
1½ spsk creme fraiche 18%
1 spsk god mayonnaise
1 spsk sød sennep – gerne bornholmsk sennep
salt og peber
evt. purløg

Vend kartofler, pølser, drueagurker og rødløg i en skål. Rør creme fraiche, mayonnaise og sennep sammen i en anden skål og hæld det over kartoffelblandingen. Vend godt rundt og smag til med salt og peber. Lad gerne din wienersalat trække i køleskabet en times tid inden servering (kan dog udelades). Drys evt. lidt purløg over.

Note: Dette er en mild og god pålægssalat. Du kan pifte den mere op ved at bruge stærk sennep i stedet for den søde sennep eller ved at vende ekstra purløg i dressingen.

Stolichny salad – en russisk salat

olivier salad, russisk salat, kartofler, skinke, drueagurker, mayonnaise, creme fraiche, gulerødder, dild, æg, løgDu kender sikkert russisk salat – altså den danske udgave af russisk salat med rødbeder. Men skeler du til udlandet, så består russisk salat – også kendt som Olivier salad eller Stolichny salad – dog på ingen måde af rødbeder.

En Stolichny salad er en moderne version af Olivier salad og består som regel af små tern af kogte kartofler, gulerødder, syltede dildagurker, ærter, æg, løg og mayonnaise. Den kan også indeholde kogt kylling, skinke og sennep. Jeg valgte at lave en udgave uden ærter (selvom det ville have set festligt ud) og med skinke, og så rørte jeg mayonnaisen op med creme fraiche, så det ikke blev for tungt og fedt.

Du kan servere Stolichny salad som frokostmåltid – evt. med rugbrød til, når nu vi er i Danmark – men du kan også servere den i mindre portioner som forret. I Rusland serveres den også som tilbehør til hovedretter (tak for info til min læser, Russeren).

Stolichny salad
2 personer som frokostmåltid – 4-5 personer som forret

3 mediumstore kartofler, kogte og skåret i små tern
1 stor gulerod, skåret i små tern – jeg brugte en frisk gulerod, men du kan også brugt en kogt
3 kogte æg
½ rødløg, skåret i små tern
3 drueagurker, skåret i små tern
100 g kogt skinke i tern
2 spsk mayonnaise
3 spsk creme fraiche
1-2 tsk tørret dild (frisk dild kan også bruges)
salt og peber

Rør kartofler, gulerod, æg, rødløg, drueagurker og skinke sammen i en skål. Rør mayonnaise, creme fraiche og dild sammen i en anden skål og vend det i den anden blanding. Smag din olivier salad til med salt og peber.

Note: Stolichny salad er en ganske dejlig frokostsalat eller pålægssalat om man vil. Man bruger ofte kogte gulerødder i den, men jeg kunne godt lide den sprødhed, som den friske gulerod tilførte min udgave af Stolichny salad.

Kryddersild

kryddersild, sild, marinerede sild, påske, jul. påskefrokost, julefrokost, pålæg, sildepålæg, tomater, rørsukker, lagereddike, cayennepeber, chili, allehånde, nelliker, sort peberI går bloggede jeg om sennepssild, og i dag er turen kommet til de kryddersild, jeg havde med til påskefrokosten i søndags. Kryddersild er – i mine øjne – sild, der ligger i en krydret tomat-eddikesauce. Hvor krydret – og ikke mindst med hvilke krydderier – svinger en del, men jeg tænkte straks på nelliker og allehånde, der begge har en ret mørk, dyb og intens smag, som jeg mente ville klæde sildene.

Jeg puttede også godt med sort peber i, og sidst men ikke mindst fik mine kryddersild også et skud cayennepeber. Ikke så meget men det skal man heller ikke, når man bruger cayennepeber fra Urtekram, for den bider virkelig fra sig! Jeg elsker at bruge den i madlavningen, men man skal godt nok være varsom…

Kryddersild

1 glas marinerede sild
1 dåse tomatpuré, 70 g
2 dl lagereddike
1 dl rørsukker
12 allehånde
10 nelliker
½ tsk stærk cayennepeber eller chili
1 tsk friskkværnet sort peber
½ tsk salt

Hæld tomatpuré, eddike og sukker i en kasserolle sammen med peber og cayennepeber/chili. Knus allehånde og nelliker i en morter og hæld de knuste krydderier i kasserollen. Varm tomatsaucen langsomt op og lad den simre i 10 minutter – husk at røre i den undervejs. Lad tomatsaucen køle af, indtil den er håndvarm. Skær sildene i mundrette stykker og vend dem i tomatsaucen. Stil dine kryddersild på køl og lad dem trække i mindst to dage.

Note: Fine krydrede kryddersild, der har en god, dyb smag med tilpas sødme, men som også har noget styrke til sidst, når cayennepeberet slår igennem! Hvor kraftige disse kryddersild er smagsmæssigt afhænger selvfølgelig af den cayennepeber/chili, du bruger. Jeg syntes, at denne udgave havde lige tilpas, men har du det ikke så godt med chili og cayennepeber, kan du også lave silderetten uden dette krydderi.

Sennepssild

sennepssild, creme fraiche, dild, sennep, honning, sild, marinerede sild, kapers, pålæg, fiskepålæg, frokost, påske, jul, julefrokost, påskefrokostDet har som bekendt lige været påske og dermed også påskefrokoster. Da vi var til påskefrokost med familien, medbragte jeg sildeanretninger – sennepssild og kryddersild. Sidstnævnte blogger jeg om i morgen. Sennepssild kan variere en del. Jeg valgte at lave en udgave med dild i samt nogle små kapers, der kunne give et frisk pift til den cremede sildeanretning. Eftersom der er creme fraiche i denne opskrift på sennepssild, kan de kun holde så nogle få dage i køleskabet.

Jeg skelede lidt til en opskrift på sennepssild fra Louisa Lorang, men brugte kun én type sennep, udelod honning og rødløg og skruede lidt op og ned på de resterende mængder.

Sennepssild

1 glas marinerede sild
1½ dl creme fraiche 18%
4 tsk stærk sennep – jeg brugte dijonsennep
1 bundt dild, finthakket – gem evt. en enkelt tot til pynt
1 spsk små kapers
saften fra ½ citron
salt og peber

Rør sennepscremen sammen ved at blande creme fraiche, sennep, dild, kapers og citronsaft. Smag til med salt og peber. Sennepscremen må godt bide lidt – den får en lidt mildere og rundere smag af at stå i nogle timer. Skær sildene i mundrette stykker og vend dem i sennepscremen. Lad dine sennepssild trække i køleskabet i et par timer, inden du serverer dem sammen med kogte æg.

Note: Sennepssild er en dejlig sildeservering og et fint alternativ til karrysild, hvis du trænger til lidt variation på frokostbordet. Det er ikke nødvendigvis en stærk ret, selvom navnet ellers antyder det – men det kommer selvfølgelig an på sennepsmængden og hvilken type, du bruger. Prøv dig gerne frem, så du finder ud af, hvor stærk du gerne vil have den.

Tomatsild til frokost

tomatsild, sild, sildepålæg, pålæg, julefrokost, påskefrokost, frokost, rugmel, tomater, løg, mørk farin, lagereddike, sennepNu skal man generelt holde sig fra at fryse fisk ned, men disse tomatsild er nu baseret på sild, jeg fandt frem af fryseren. Det er ellers synd at fryse fisk ned, for det kan godt gå ud over fiskens smag og struktur, og man skal derfor helst bruge fisken så hurtigt som muligt. Disse sild frøs jeg ned for nogle måneder siden, da jeg havde fået købt for mange på én gang, men jeg tænkte, de ville gøre sig godt i en tomatmarinade – og til månedens stop-spild-af-mad-benspænd. Jeg har længe pønset på at prøve kræfter med tomatsild, og det kunne jeg jo meget passende gøre nu.

Tomatsild

3-4 store sildefileter eller 6-8 små sildefileter
1 dl rugmel
smør til stegning
1 dåse flåede tomater
et stort halvt løg, hakket
1 dl mørk farin
1 dl lagereddike
2 tsk stærk sennep
salt og peber

Start med tomatlagen. Smelt lidt smør i en lille gryde og steg derefter løgternene bløde. Tilsæt derefter flåede tomater, farin og lagereddike og lad det simre i ti minutter. Rør sennep og og smag til med salt og peber. Lad det køle af i ti minutter.

Rens sildefileterne og fjern finner. Vend dem i rugmel og steg dem i smør i et par minutter på hver side på en pande.

Hæld lidt af tomatmarinaden i et fad og læg derefter de stegte sild ovenpå. Fordel tomatmarinaden over sildene. Lad dine tomatsild trække i to dage i køleskabet, inden du serverer dem til frokost.

Note: Tomatsild er en ret mild og tildels også sødmefuld sildeanretning. Jeg har tilsat lidt mere lagereddike i ovenstående opskrift end da jeg lavede mine tomatsild, da jeg syntes, de godt måtte få lidt mere modspil fra eddiken. Hvis du ønsker en kraftigere smag, kan du tilsætte flere krydderier, når du laver tomatmarinaden.