Røget sild med ærte-sfærer

sildesalat, ærte-sfærer, ærtekugler, pålæg, sild, røget sild, creme fraiche, purløg, ærtepure, ærter, forret, fiskMit molekylære benspænd har budt på flere udfordringer indtil videre, og den største har helt sikkert været sfærer. Tredje gang er som bekendt lykkens gang, og da vi forsøgte os for tredje gang i forbindelse med, at vi ville lave ærte-sfærer, som vi kunne servere sammen med røget sild, lykkedes det endelig!

Jeg har prøvet at lave sfærer på et madkursus sidste år, hvor det gik fint, men de første forsøg, gemalen og jeg kastede os ud i på egen hånd, var knapt så vellykkede. Som i – de lignede overhovedet ikke sfærer. Vores første fejl var at bruge postevand undervejs. Just don’t – der er for meget kalk i det danske grundvand til, at det vil fungere i denne ret. Brug i stedet kildevand eller demineraliseret vand.

Den næste fejl var konsistensen på den væske, vi ville indkapsle i sfæren. Den er lettest at arbejde med, hvis den er tyktflydende. Vi brugte en alt for tynd væske i vores første forsøg, og her skulle vi helt klart have brugt noget fortykningsmiddel eller blandet noget andet i væsken, så den blev tykkere.

Men som sagt – tredje gang lykkedes det, selvom disse ærte-sfærer ikke blev helt så perfekte at se på, som jeg havde håbet. Vi skal lige øve os lidt mere, men nu er vi på rette spor. Jeg skal for eksempel lade være med at putte fløde ud (nåede at putte en smule fløde i ærtemassen, inden jeg opdagede, at det blot fik den til at se grynet ud, så det har jeg udeladt i nedenstående opskrift), og så skal vi nok lave væsken lidt mere kompakt næste gang, så formen på sfærerne bliver pænere. Vær i øvrigt opmærksom på, at nedenstående er ca. mål.

Ærte-sfærer

8 dl demineraliseret vand
4 g natriumalginat
2 g calciumlactat
1½ dl optøede ærter
1½ dl vand
lidt citronsaft
lidt salt

Vand og natriumalginat blendes grundigt, så pulveret opløses i væsken. Hæld væsken i et sterilt fad og stil det i køleskabet natten over, så de små luftbobler kan trænge ud af væsken.

Blend ærter grundigt med vand og pres massen gennem en finmasket si. Smag den derefter til med citronsaft og salt, inden du blender calciumlactat i ærtevæsken. Hvis det bobler, så vent indtil boblerne er væk. Tag væsken fra køleskabet og stil den på bordet. Den er nu dit ‘ærtebad’. Tag en rund måleske og fyld den med ærtevæske. Vip meget forsigtigt ærtevæsken ud i ‘ærtebadet’. Nu skal der gerne danne sig en fast hinde omkring ærtevæsken. Det tager 1½-2 minutter. Husk at røre forsigtigt rundt i væsken imens, så din sfære får en pæn form. Brug derefter en ske – gerne en lille ske med huller i – til at tage ærte-sfæren op af ‘ærtebadet’ og læg ærte-sfæren i en skål med almindeligt postevand. Gentag metoden til al ærtevæsken er opbrugt.

ærte-sfære, ærterServér dine ærte-sfærer sammen med røget sild (rørt med lidt creme fraiche, hakket purløg samt salt og peber) og lidt basilikumolie.

Note: Sfærer er nogle sjove størrelser, og disse ærte-sfærer var bestemt et interessant eksperiment, selvom de også drillede lidt. Vi kommer helt sikkert til at lege mere med dette på et senere tidspunkt, for vi skal afprøve et par tricks, som gemalen efterfølgende har fundet frem til.

Dildsild

dildsild, sild, dild, pålæg, sildepålæg, påske, påskefrokost, julefrokost, frokost, druagurker, creme fraiche, mayonnaise, sennepGemalen og jeg var til påskefrokost i dag, og vi medbragte lidt til det kolde bord – en portion russisk salat samt ovenstående dildsild. Noget af det bedste ved påskefrokost (og julefrokost) er alle de fiskeretter, der ofte kommer på bordet – herunder de mange sildeanretninger – så det var skønt at eksperimentere med en sildeanretning, jeg ikke har lavet før. Dildsild minder lidt om de sommersild, jeg lavede sidste år (og som jeg i øvrigt varmt kan anbefale).

Dildsild

1 glas sildefileter
trefjerdedele bundt dild
1 drueagurk, skåret i meget små tern
1 spsk finthakket løg
½ dl creme fraiche 18%
2 spsk god mayonnaise – jeg bruger Hellmann’s
2 tsk dijonsennep
lidt citronsaft
salt og peber

Skyl og finthak dilden – husk at gemme et par kviste til pynt. Rør dilden sammen med drueagurken, løg, creme fraiche, mayonnaise og sennep. Skær sildene i mundrette stykker og vend dem i dildcremen. Smag dine dildsild til med salt, peber og citronsaft og lad dem trække et par timer inden servering.

Note: Disse dildsild blev lige, som jeg håbede på – smagfulde men samtidig også milde og med en fin smag af dild.  Du kan give dem et ekstra twist ved at tilføje et par tsk finthakkede kapers til cremen, men de er også ganske gode i denne version.

Pålægssalat med oksekød og karry

oksekødspålæg, pålæg, oksepålæg, pålægssalat, oksekød, karry, drueagurker, creme fraiche, honningBruger du resterne af aftensmaden som pålæg dagen efter? Det er nemlig en rigtig fin måde at bruge rester på, og det fik jeg lyst til at gøre forleden, da jeg havde en rest af den texanske søndagssteg. Jeg brugte oksekødet i en pålægssalat, som selvfølgelig fik et skud karry i anledning af månedens karry-benspænd. Jeg brugte en mediumstærk karry fra Urtekram. Den er lidt skarp og bitter i smagen.

Pålægssalat med oksekød og karry

250 g oksesteg, stegt eller kogt
1½-2 dl creme fraiche 18%
3 tsk mediumstærk karry
120 g finthakkede drueagurker – gerne hjemmesyltede
evt. lidt sirup
salt og peber

Rør creme fraiche og karry sammen i en mediumstor skål og stil det i køleskabet en times tid. Flå eller skær kødet i mindre stykker og rør det sammen med creme fraichen og drueagurkerne. Smag til med salt, peber og evt. lidt sirup. Stil skålen med pålægssalat tilbage i køleskabet i minimum en halv time – gerne mere – inden du serverer den til frokost.

Note: Denne pålægssalat har et fint pift af karry, der sammen med drueagurkerne fungerer rigtig godt sammen med oksekødet. Du kan evt. også bruge lidt kapers i din pålægssalat, hvis du vil have en lidt mere kompleks smag.

Stærk hønsesalat med karry

stærk hønsesalat, kyllingesalat, salat, pålæg, kylling, kyllingebryst, mayonnaise, creme fraiche, karry, grøn karrypastaJeg har fået spist en del rugbrødsmadder de seneste dage – selvfølgelig på hjemmebagt rugbrød. Her fik jeg lyst til at tage en gammel kending – hønsesalaten – og lave en version, hvor karryen for alvor fik lov til at spille ind. Det blev til en stærk hønsesalat med masser af karrysmag, hvilket jo er yderst passende til januar-benspændet – mad med karry. Jeg brugte en rimelig mild karryblanding, jeg købte hos ASA i Torvehallerne.

Stærk hønsesalat
nok til 2-3 madder

1 kyllingebryst – enten kogt eller stegt
1 tsk mild sambhar karry – købt hos ASA
1 tsk grøn karrypasta
2 tsk god mayonnaise – jeg anbefaler hjemmelavet eller Hellmann’s
2 spsk creme fraiche
salt og peber
evt. lidt blomsterhonning

Pil skindet af kyllingebrystet og skær kødet i mindre stykker. Rør karry, karrypasta, mayonnaise og creme fraiche sammen og vend kødet i det. Smag til med salt og peber og evt. lidt blomsterhonning. Servér med det samme.

Note: En dejlig kraftig og stærk hønsesalat, hvor karryen giver masser af smag til den ellers ret milde pålægssalat. Du kan evt. pifte hønsesalaten yderligere op med lidt kapers.

Vegetarpålæg – gulerods-peanutcreme

vegetarpålæg, gulerodscreme, gulerødder, vegetar, peanuts, peanutbutterDenne gulerods-peanutcreme fik jeg ideen til, da jeg faldt over en opskrift på cashew-gulerodspålæg på bloggen Det smager altid lidt af fugl. Jeg faldt pladask for denne form for vegetarpålæg – som i øvrigt sagtens kan nydes af kødspisere, mælkeallergikere og folk, der lever efter LCHF-principperne. Den måtte jeg simpelthen nå at prøve i denne måned, mens jeg stadig har nødde-benspænd.

Jeg brugte en god peanutbutter fra Urtekram, som jeg købte for et stykke tid siden. Den består kun af peanuts og salt – ikke alle mulige mærkelige tilsætningsstoffer – så det er min nye yndlings-peanutbutter.

peanutbutter, peanuts, gulerødderVegetarpålæg – gulerods-peanutcreme

2 gulerødder, skrællede
2 spsk peanutbutter
1-2 spsk jordnøddeolie eller rapsolie
evt. lidt salt
en kvart tsk stødt koriander

Skær gulerødderne i mindre stykker og put dem i en blender sammen med peanutbutter og olie. Blend det til en ensartet masse og smag til med salt og koriander.

Note: Smuk gul-orange creme, der har sødmen fra gulerødderne og den salte, fede smag fra peanuts. Det lille strejf af koriander giver et lækkert lille twist til smagen. Jeg testede vegetarpålægget på gemalens kolleger, og den faldt i god jord, så det er bestemt ikke sidste gang, jeg vil lege med denne form for pålæg.

Grove fiskefrikadeller med karry

fisk, fiskefrikadeller, mørksej, hvedemel, æg, karry, grove fiskefrikadellerIdeen til disse grove fiskefrikadeller opstod, da jeg var forbi en af fiskehandlerne i Torvehallerne i sidste uge. Her købte jeg lidt forskellige fisk – blandt andet et stort stykke mørksej, som jeg ville bruge i en asiatisk-inspireret ret om aftenen. Jeg sørgede dog for at købe et ekstra stort stykke, så jeg kunne skære noget af det fra og bruge i nogle grove fiskefrikadeller. Da mørksej har en ret mild smag, valgte jeg at eksperimentere med at smage fiskefrikadellerne til med karry. Jeg brugte 2 tsk karry, men vil du have en tydeligere fiskesmag, så nøjes med 1 tsk.

Grove fiskefrikadeller med karry

ca. 350-400 g mørksej eller lignende fast, hvid fisk
1 æg
1-1½ spsk hvedemel
1-2 tsk karry
salt

smør til stegning

fiskStart med at hakke fisken i meget små stykker – se ovenstående billede – og husk undervejs at fjerne evt. fiskeben.

Rør en fars af hakket fisk, æg, karry og hvedemel. Tilsæt lidt salt og lad fiskefarsen trække i et par minutter.

Smelt en god klat smør på en pande og steg fiskefrikadellerne gyldne på begge sider. Servér på hjemmebagt rugbrød med remoulade eller evt. kombineret med en salat.

Kyllingesalat med pekannødder

kyllingesalat, pålæg, kylling, røget kylling, mayonnaise, kapers, bladselleri, pekannødder, nødderInspirationen til denne kyllingesalat fik jeg i august måned, da jeg havde texansk benspænd. Her faldt jeg over en opskrift på en pålægssalat med kylling og pekannødder. Jeg havde dog så travlt med at lave andre spændende Texasretter den måned, at jeg ikke nåede denne kyllingesalat, men da den indeholder nødder, så passer den heldigvis også til denne måneds nødde-benspænd. Jeg freestylede pålægssalaten ud fra hukommelsen.

Kyllingesalat med pekannødder

kødet fra ½ røget kylling
1 dl pekannødder
2 spsk god mayonnaise – jeg plejer at bruge Hellmann’s
½-1 tsk chilipulver fra supermarkedet
½ tsk cayennepeber
2 tsk kapers, hakkede
1-2 spsk bladselleri, finthakkede
salt og peber
evt. citronsaft

Pil skindet af kyllingekødet og skær eller flå kødet i mundrette stykker. Hæld kødet i en skål sammen med mayonnaise, chili, kapers og bladselleri. Rør rundt. Rist pekannødderne på en tør pande og hak dem derefter, inden du vender dem i kyllingesalaten. Smag til med salt, peber og evt. lidt citronsaft.

Note: Et sjovt twist på en kyllingesalat og bestemt velvalgt som fyld til en burger eller sandwich. Har du ikke en røget kylling, kan du evt. prøve at bruge kødet fra en almindelig grillet kylling og så bruge røgsalt i stedet for salt samt udskifte chilien med chipotle. Ønsker du en mere syrlig udgave med knapt så meget fedt, så udskift den ene spsk mayonnaise med creme fraiche.

kyllingesalat, pålæg, kylling, røget kylling, mayonnaise, kapers, bladselleri, pekannødder, nødder