Koldhævede rugboller

I går morges fik jeg prøvet en ny opskrift på boller – denne gang fra ‘Suverænt sundt’ (ja, jeg får rigtig hygget mig med den bog for tiden), så de sidste to dage har jeg fået dem til både morgenmad, ligesom de også udgør et dejligt indslag i min madpakke. De er ganske gode, selvom jeg havde foretrukket at have endnu flere kerner i. Billede kommer først sent i aften, da jeg ikke har kablet til kameraet i nærheden lige nu.

Koldhævede rugboller
10-15 stk.
koldhævede rugboller, boller, brød, gær, yoghurt naturel, rugmel, hvedemel, koldhævning
½ l vand
12 g gær
1 dl yoghurt naturel
1 tsk sukker
1½ spsk salt
300 g rugmel
400 g hvedemel

Opløs gæren i koldt vand, tilsæt yoghurt, salt og sukker og tilføj først rugmel og dernæst hvedemel. Stil dejen tildækket i køleskabet til næste dag.

Brug en ske dyppet i koldt vand til at sætte klatter af dejen på en bradepande dækket med bagepapir. Bag bollerne i ca. 20-25 minutter ved 180 grader. Sæt en bradepande med vand nederst i ovnen, så bollerne ‘fluffer op’.

Note: Jeg brugte græsk yoghurt i stedet for yoghurt naturel, og så tilføjede jeg en håndfuld solsikkekerner, så jeg brugte ikke nær så meget hvedemel, som opskriften lægger op til. Bradepanden med vand i ovnen fik jeg ikke afprøvet. Bollerne blev gode og saftige – også dagen efter.

Nudler med karry og abrikoser

nudler, karry, abrikoser, asiatisk, vegetar, ægnudler, karry, zittauerløg, tørrede abrikoser, madlavningsflødeJeg faldt over en opskrift i gemmerne i går, som jeg havde glemt alt om, men som helt bestemt skulle afprøves i dag. Den kommer fra Arlas hjemmeside og stammer oprindeligt fra en af Karolines Køkken-kogebøgerne.

Nudler med karry og abrikoser
4 personer

320 g tørrede ægnudler
2¼ liter vand
2¼ tsk groft salt

¾ spsk smør & olie
1 spsk madraskarry
6 zittauerløg i tynde både (ca. 400 g)
200 g tørrede abrikoser i strimler
¼ liter madlavningsfløde 18%
1 tsk groft salt

Kan serveres sammen med kyllingelår – beregn i så fald 6-8 stykker og steg dem ved 200 grader i 45 minutter.

Kom nudlerne i en gryde med kogende vand tilsat salt. Efter 1-2 min. under omrøring er nudlerne “løst op” og møre uden at være bløde. Tag 2½ dl kogevand fra og hæld nudlerne i en sigte.

Lad imens smør- & rapsolien blive varm i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at brune. Tilsæt karry og lad det bruse af. Svits løgene i ca. 3 min. Tilsæt abrikoser og svits i yderligere ca. 1 min. Rør de 2½ dl kogevand, fløde og salt i. Bring saucen til kogepunktet under omrøring og smag til. Tag panden af varmen, kom nudlerne i saucen og vend godt rundt. Hæld retten i en varm skål og server den straks sammen med stegte kyllingelår.

Note: Jeg lavede halv portion af ovenstående, da vi kun er to personer, og så brugte jeg hvide løg i stedet for zittauerløg. Det er en superlet og hurtig ret – det er kun kyllingelårene, der tager tid, og de passer jo sig selv i ovnen. Retten var meget delikat – abrikoserne gjorde den sød, og fløden gjorde den blød (!), og det var i det hele taget kræs for ganen. For at have samvittigheden i orden lagde jeg en bund af strimlet romainesalat på tallerknerne inden serveringen. Retten kan også fint bruges af vegetarer, da kyllingelårene jo steges ved siden af.

nudler, karry, abrikoser, asiatisk, vegetar, ægnudler, karry, zittauerløg, tørrede abrikoser, madlavningsflødeResten af aftenen står på fælles oprydning i køkkenet, og så har jeg en aftale med et syprojekt. Gad vide, om ikke jeg skal se et par afsnit af tv-serien Bottom imens…

Marineret flanksteak, romainesalat med appelsin-dijondressing og kartoffelsalat

flanksteak, kartoffelsalat, salatAftensmaden bestod af marineret flanksteak, kartoffelsalat og romainesalat med appelsin-green goblin, ciderdijondressing. Sidstnævnte er fra ‘Suverænt sundt’. Maden blev nydt sammen den flaske cider, Green Goblin, som min kollega havde hjembragt til mig efter sin sommerferie i England. Den smagte rigtig godt – en spændende blanding af en mild sødme, som cidere ofte har, og en svag smag af øl. Den var på ingen måde skarp eller bitter i det – sådan lidt mere rund i smagen – og det passede godt til maden og mit humør!

Marineret flanksteak
2-3 personerflanksteak

450 g flanksteak marineres i cirka fire timer i en blanding af rapsolie, friskpresset citronsaft, lidt hvidvinseddike, salt og nogle teskefulde estragon. Steges på en grillpande.

Kartoffelsalat

Hjemmedyrkede små kartofler skrubbes og koges næsten møre. Vendes i en dressing bestående af creme fraiche 9%, ravigotte sauce, stærk sennep, salt og finthakket purløg.

Romainesalat med appelsin-dijondressing
3-4 personer

200 g romainesalat salat, romainesalat, dijonsennep, olivenolie, ahornsirup, appelsin, hvidløg, dressing, sesamfrø
1 spsk dijonsennep
1½ spsk friskpresset appelsinsaft
½ tsk god olivenolie
1 tsk ahornsirup
fintrevet skal af ½ usprøjtet appelsin
½ fed presset hvidløg
salt og peber

Riv salaten i mundrette stykker og skyl de i flere hold rent vand. Dryp salaten grundigt af. Rør dressingen sammen, smag den til og vend salaten i den lige inden serveringen.

Note: Jeg valgte at pynte salaten med sesamfrø. Opskriften ovenover er lidt omskrevet, da jeg ikke kunne lure, hvor mange den oprindelige portion dækkede over (der skulle man bruge 500 g salat og dobbelt så meget dressing). Jeg lavede kun halv portion af ovenstående – eller rettere, jeg brugte 100 g salat til to personer og gemte halvdelen af ovenstående dressing til i morgen. Den var i øvrigt ganske lækker.

Asiatisk avokadocreme

asiatisk avokadocreme, avokado, tomater, cherrytomater, citrongræs, græsk yoghurt, lime, hvidløg, cayennepeber, ingefærJeg havde egentlig troet, at jeg skulle være alene hjemme her til aften, men gemalen var for sløj til at tage til rollespil, så nu er han her også. Jeg har truet ham med, at han ikke skal have nogen former for dyreinfluenza eller det, der ligner, så det krydser jeg fingre for, at han retter sig efter det. I det hele taget må han godt undgå at blive syg, indtil min arbejdsplads indfører ægtefælles første sygedag. Det er vel ikke for meget at forlange, når nu man både kan holde barnets første og anden sygedag?

De ændrede aftenplaner betød også, at jeg skulle være lidt ekstra kreativ med madlavningen, eftersom jeg blot havde tænkt mig at spise rester, og da der var lige lovlig få af dem, fandt jeg en løsning ved at riste en fintskivet squash på en pande sammen med kogte ris og lidt chilipulver. Desuden lunede jeg de sidste squash-kødboller, og så lavede jeg en avokadocreme, som jeg havde set i ‘Suverænt sundt’.

Avokadocreme
4 portioner

500 g avokado
250 g søde tomater eller cherrytomater
1 stængel frisk citrongræs
2 spsk græsk yoghurt
4 tsk friskpresset limesaft
1 fed hvidløg
½ tsk cayennepeber
1 spsk frisk, revet ingefær
salt

Fjern det de yderste hårde lag blade af citrongræsset og skær roden af, del stænglen på langs og snit den meget fint. Skær tomaterne i små terninger, brug også tomatsaften. Skræl og udsten avokadoen, mos den og bland den sammen med de øvrige ingredienser. Smag avokadocremen til.

Note: Ganske interessant – den minder lidt om guacamole, men citrongræsset og den manglende chili gør den ganske rigtig mere asiatisk i smagen. Den fungerede også godt med de andre ting på tallerkenen.

asiatisk avokadocreme, avokado, tomater, cherrytomater, citrongræs, græsk yoghurt, lime, hvidløg, cayennepeber, ingefærRester behøver ikke at være kedelige… :-)

Indisk and med mangodressing samt blåbærsorbet

mangodressing, dressing, mango, hvidløg, riseddike, sød chilisauceI disse dage har vi travlt. Rigtig travlt. Der er både planlagte ting og uforudsete begivenheder, som vi skal nå. Både gode og dårlige. Jeg har en dosmerseddel, der knurrer af mig og en kalender, der truer med at gå af. Men jeg forsøger at holde tungen lige i munden.

Sidstnævnte måtte jeg også gøre, da jeg skulle lave aftensmad. Kort tid inden, at jeg skulle sætte andelårene i ovnen, opdagede jeg, at vi var udgået for agurk. Det spolerede lidt min plan for salaten til aftensmaden, hvor jeg ville afprøve en opskrift på salat med mangostykker, men heldigvis havde jeg en redningsplanke i form af en opskrift på mangodressing, som jeg i sin tid havde set hos Newyorkerbyheart. Så kunne jeg lige lave den i stedet.

Mangodressing
3 personer

1 mango
1 fed hvidløg
0,25 dl riseddike
0,25 dl rapsolie
0,25 dl sød chilisauce
salt og peber

Skrællen skæres af mangoen og stenen fjernes. Resten af mangoen smides i en blender sammen med de andre ingredienser, og det blendes, til alt har samme konsistens.

Note: Lækker, lækker dressing, der passer godt til fjerkræ med krydderier!

Resten: Andelårene smøres med rapsolie og krydres godt med tandoori-krydderi og steger i ovnen ved 200 grader i ca. 45 minutter. En hurtig salat blev blandet til af romaine salat og en halv rød peberfrugt, og der blev serveret basmatiris til.

Den lette og lækre aftensmad

Den anden dag havde Kvickly igen tilbud på blåbær, og vi fik købt en bakke til, for denne gang skulle jeg nå at afprøve en opskrift, jeg faldt over sidste weekend. Den er superlet at gå til, og jeg kunne jo lige så godt lige bikse den sammen, mens jeg lavede aftensmad. Opskriften kan ses på Halskenbjergs hjemmeside, hvor der også er andre blåbæropskrifter. Nu ved jeg så ikke, hvordan den smager endnu, men jeg tror, det bliver godt.

Blåbærsorbet
4-6 personerblåbærsorbet, sorbet, is, blåbær, citroner, rørsukker, æggehvider, æg

400 g friske blåbær
2½ dl vand
2 spsk citronsaft
100 g sukker
2 past. æggehvider

Kog vand, citronsaft og sukker sammen til en sukkerlage. Køl blandingen hurtigt i et koldt vandbad. Mos blåbærrene. Blend bærmos og sukkerlage. Hæld sorbetmassen i en plastikbøtte og sæt den i fryseren. Du skal huske at røre i massen med mellemrum for at undgå, at massen fryser i flager.

Efter 1 til 2 timer har massen opnået en grødet konsistens. Nu piskes æggehviderne og vendes i sorbetmassen. Du skal stadig sørge for at røre i massen indimellem, så der ikke opstår krystaller/flager i sorbetmassen. Jeg har gjort det ca. hver halve time, og det ser ud til at gå fint. Massen røres eller piskes igennem, før den serveres.

Burger med chilipesto-bøffer

buger med chilipesto-bøffer, hakket oksekød, æg, chilipesto, pesto, chiliAftensmaden bestod af hjemmelavet burger. Ligesom tv-køkkenet havde jeg snydt lidt og lavet både boller og bøf på forhånd, så det tog ingen tid at smække maden sammen.

Burgerbøffer med chilipesto-bøffer
4 stk.

500 g hakket oksekød
1 æg
2 tsk chilipesto
1 spsk rugmel

Farsen blandes, formes til bøffer, og de steges på en pande.

Vi fik en burger hver (de to sidste bøffer er frosset ned til en anden god gang) af de fuldkornsboller, jeg lavede i går, og i hver burger var der:
– 1 tsk chilipesto
– 1 romaine-salatblad
– en burgerbøf med chilipesto
– en skive ost
-1 tsk ravigotte dressing
– et par tskfulde Heinz ketchup
– syltede agurkeskiver

Jeg tror muligvis, jeg supplerer med et par gulerødder senere i aften, men umiddelbart mættede den burger nu ret godt. Der kunne McD godt lære noget…

Fuldkornsboller

fuldkornsboller, boller, brød, gær, yoghurt naturel, knækkede rugkerner, rugmel, hvedemelJeg var rigtig træt, da jeg kom hjem i går, og hvad gjorde jeg så? Stegte nogle bøffer, der skal bruges til burgers i dag, samt blandede en dej til grove boller! Ja, for det kunne jeg jo lige nå, inden vi fik gæster! Kors… nå, men det betyder jo, at aftensmaden går hurtigt i aften, og så må jeg sørge for at slappe lidt af der. Det bør også komme helt naturligt, da jeg har en arbejdsdag på 10 timer foran mig…

Opskriften på boller er inspireret af ‘ Gyldendals Bagebog’.

Fuldkornsboller
15 stk.

25 g gær
2½ dl lunkent vand
1,75 dl yoghurt naturel
1 tsk salt
100 g knækkede rugkerner
100 g groft rugmel
350 g hvedemel

Gæren smuldres i dejfadet. Hæld lidt af vandet over og rør gæren glat. Hæld resten af vandet i og tilsæt yoghurt, salt, rugkerner, rugmel og det meste af hvedemelet. Ælt dejen godt igennem og kom mere mel i lidt efter lidt, til dejen er smidig og glat og slipper skålen. Lad dejen hæve, tildækket og lunt, til dobbelt størrelse. Ælt dejen let igennem, del den i 15 lige store dele, der formes til boller og sættes på plade med bagepapir. Efterhæver til dobbelt størrelse. Pensles med mælk og drysses med knækkede kerner.

Bages på næstnederste rille i forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 20 minutter.

Note: Da jeg ikke gad at købe yoghurt naturel kun for at bage boller, brugte jeg noget A38 i stedet. Det gik nogenlunde, selvom jeg tror, at dejen var en smule mindre tilbøjelig til at hæve. Jeg lavede lidt større boller og fik derfor kun 9 ud af opskriften. Har lige spist en til morgenmad, og den god og solid.