Fyldte squash med tzatziki og ris

Gemalen spillede ikke musik i aften, så jeg kunne nå at lave varm aftensmad, og det blev en ret, der næsten er blevet klassiker herhjemme efterhånden. Den er billig, sund og kan laves i et utal af variationer og er let at bruge til rester, men her er grundopskriften.

Fyldte squashfyldte squash, oksekød, kødsauce
4 personer

2 squash
250 g hakket oksekød
1 løg
1 dåse hakkede tomater
salt, paprika, timian, oregano og evt. chili
revet ost
olie

Løget pilles og hakkes og steges i en gryde med lidt olie. Oksekødet tilsættes. Når det er gennemstegt, tilsættes de hakkede tomater samt krydderierne, og retten simrer lidt. Imens halveres squashene på langs og udhules – du kan med fordel bruge en teske til at skrabe squashen indvendig. Læg de halve squash i et fad og fyld dem med kødsaucen. Strø revet ost oven på og sæt dem i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter – mere eller mindre afhængig af hvor ‘al dente’ du vil have dem. Serveres med ris, tzatziki og salat.

fyldte squash, kødsauce, oksekød, tzatziki

Fragilitékage og hjemmelavede flødeboller

Eftermiddagen stod på kage, flødeboller, vindruer, te og kakao. Kageopskriften har jeg fra Netto-kogebogen ‘Dessert- og bagebogen’, mens flødebolleopskriften kommer fra Anarkistens blog.

Fragilitékage
6-8 stykker
fragilitékage, marengs, flødeboller, kaffecreme, flormelis
Marengsmasse:
50 g mandler
2 æggehvider
100 g flormelis
1 spsk mel

Creme:
4 æggeblommer
50 g flormelis
2 tsk nescafé
4 spsk vand
100 g smør

Hæld kogende vand over mandlerne og smut dem. Hak dem fint. Pisk æggehviderne til de er meget stive. Vend de hakkede mandler, flormelis og mel i de stiftpiskede æggehvider. Læg bagepapir på en bageplade. Tegn tre cirkler med en diameter på ca. 15 cm. og vend papiret. Bred massen ud i de tre cirkler. Bag bundene i 30-40 minutter ved 150 grader.

Pisk æggeblommer og flormelis over vandbad, til det er let og luftigt. Afkøl æggemassen under omrøring. Rør nescafeen ud i kogende vand og rør det sammen med blødt smør. Rør blandingen sammen med æggemassen.

Læg de afkølede bunde sammen med cremen og sigt flormelis over kagen, inden den serveres.

Note: Jeg piskede æggeblommerne uden at bruge vandbad, og det virkede også fint. Desuden havde jeg lidt chokoladerester fra flødebollerne, som jeg smurte den øverste kagebund med, inden jeg dryssede flormelis på. Ovenstående opskrift er med dobbeltportion af cremen i forhold til den originale, for jeg syntes, at den oprindelige opskrift var lidt nærig med cremen. Gæsterne var heldigvis enige i min prioritering, og kagen smager helt formidabel!

Hjemmelavede flødeboller
30 små flødeboller

Se opskriften hos Anarkisten

Note: Jeg lavede halv portion, og eftersom jeg brugte en marcipan, der allerede var rulleformet, så snød jeg lidt og skar blot tynde skiver i stedet for at rulle marcipanen ud for at stikke bunde ud. Det gjorde så også, at bundene blev lidt bredere og tykkere, og så jeg kom nærmere til at lave flødebollebøffer, eftersom der så ikke var fyld nok til, at jeg kunne lave høje toppe. Men opskriften har helt bestemt potentiale, så jeg glæder mig til at eksperimentere videre med den en anden gang!

Gemalen har talt en del om den fusionmad, han har fået i kantinen på arbejdet i denne uge (pommes frites med vanilleis, kylling med chokoladesovs og chokofanter til salaten for blot at nævne nogle stykker), så jeg fik et pludseligt indfald og hældte chokopeanuts op sammen med vindruerne, da de skulle serveres! Det matchede i øvrigt fint den lille serveringsskål, som jeg købte for nylig i Tiger. Jeg har ikke så mange spændende/smukke skåle mm., som jeg kan servere mad i (for vi har ganske enkelt ikke plads til det, før vi har fundet et større sted at bo), men denne her er der lige plads til 🙂

Vegetar-retter

Jeg havde tiltusket mig muligheden for at holde fødselsdag for en af mine venner, der er vegetar, så jeg sammensatte en menu af nye retter og gamle kendinge. Udover de nedenstående opskrifter fik vi også en tomat-feta-rødløgs-salat og en blandet salat vendt i dressing af citronolivenolie, frisk ingefær, citronsaft og hvidvinseddike.

Olivenbrødolivenbrød, oliven, brød, yoghurt naturel, madbrød
1 bradepande

½ kg sigtet speltmel eller halvt durum, halvt hvedemel
3 dl lunkent vand
1 dl yoghurt
100 g hakkede oliven
12½ g gær
Olivenolie til pensling
Salt

Rør gæren ud i vandet, tilsæt resten og rør det godt sammen. Lad hæve til dobbelt størrelse. Pensl en bradepande med olivenolie og fordel dejen i dem. Prik brødet tæt med en gaffel (skær det evt. ud i firkanter), pensl med olivenolie, drys med groft salt og lad det hæve til dobbelt størrelse. Bag ved 250 grader i ca. 20 minutter.

Note: Dette brød er så lækkert og samtidig meget let at lave! Jeg smagte det hos en ven for nogle år siden, og det fik mig overbevist om, at oliven faktisk kan smage godt. Hvis du er løbet tør for oliven, kan disse også erstattes af et lille glas pesto – det smager også godt i brødet. Det skal helst spises samme dag, det er bagt, for det er noget kedeligt dagen efter.

Gulerods-tzatzikigulerodstzatziki, tzatziki, gulerødder, yoghurt naturel, hvidløg

5 revne gulerødder
1½ dl skyr
½ dl yoghurt naturel
3 fed hvidløg
salt

De revne gulerødder blandes med skyr og yoghurt (brug lidt mere yoghurt, hvis du vil have en mere flydende tzatziki). Pres hvidløgene og put dem i retten sammen med salt. Lad tzatzikien trække i mindst en halv time.

Spinatlasagne med ricotta og mandler
4 personerspinatlasagne, spinat, lasagne, vegetarlasagn, hvidløg, mandler, lasagneplader

6 tomater
6-8 lasagneplader
100 g smuttede mandler
olivenolie
1 lille løg
2 fed hvidløg
300 g frisk spinat
bladene fra en ½ bakke frisk basilikum
1 bæger ricotta, 250 g
80 g revet parmesan
salt, peber og sukker

Tænd ovnen på 140 grader. Fjern stilken fra tomaterne, del dem i halve og drys med lige dele sukker og salt. Kom dem i ovnen i en time og køl dem af til stuetemperatur. Kog lasagnepladerne al dente i saltet vand og køl dem af.

Rist mandlerne gyldne i olie i en gryde, tag dem op og hak dem groft. I samme gryde svitses hakket løg og hvidløg møre uden at tage farve. Kom derefter skyllet spinat og basilikum i og krydr med salt og peber. Tilsæt ricotta, mandler og halvdelen af parmesanosten og bland det godt sammen Kom lagvis tomater, fyld og lasagneplader i et ildfast fad. Slut af med fyld og resten af parmesanosten. Sæt fadet i ovnen og 10-15 minutter ved 200 grader.

Note: Jeg har lavet retten et par gange nu, og pt. er det min yndlingsmåde at få spinat på! Jeg er for doven (øhm – tidsbesparende!) til at stege tomaterne i en time, så jeg plejer at lave retten med friske, skivede tomater.

vegetarmad, vegetarretter, vegetarbuffet

Sådan endte udvalget med at blive 🙂

Chilikoteletter med ærtepuré

Gaaaaab, hvor er jeg træt. Gemalen skulle tidligt op i morges, så jeg stod tidligere op, end jeg plejer. Jeg nåede en masse ting, inden jeg skulle på arbejde, hvor jeg så havde virkelig travlt hele dagen, og de sidste par timer har jeg blot været TT – Temmelig Træt. Jeg tror, jeg går i seng snart, for han skal lige så tidlig op igen i morgen.

Her til aften fik jeg leget lidt med blenderen. Ikke en smoothie denne gang – næ, en ærtepuré inspireret af Klidmosterens spændende hummus- og purévarianter. Senere på aftenen så vi ‘Knocked Up’ – en film, som vist nok skulle forestille at være en form for ‘feel good’ sjov film. Det var den ikke. Det var hyggeligt at sidde i sofaen sammen, og jeg nåede også at få strøget en del tøj i slutningen af filmen, og det er sådan cirka det mest positive, jeg kan sige om den film.

Ærtepuréærtepuré, ærtecreme, ærter, chilikoteletter, koteletter, svinekød
2 personer

150 g frosne ærter
2 spsk skyr
2 tsk tahini
½ lime
4-5 friske basilikumblade
2 spsk vand
salt

Ærterne overhældes med kogende vand og trækker i nogle minutter. De hældes over i blenderen sammen med alle ingredienser undtagen salt. Blendes og smages til med salt.

Note: Jeg havde tænkt på at bruge hvidløg, men glemte det. Det vil jeg gøre en anden gang, for jeg kan godt lide, når maden har lidt kraftigere smag. Denne udgave er ret mild og cremet.

Jeg stegte derudover nogle koteletter, der var krydret med salt, peber og chilipulver, på panden, og så blev de sidste ris fra i går tilsat en lille smule vand og citronsaft, inden de blev lunet i mikrobølgeovnen. Nåja – og så selvfølgelig også asparges skåret i skiver og en tomat.

Græskarkernebrød, rejesalat med ris

Jeg stod tidligere op i dag, så jeg kunne nå at bage brød, inden jeg skulle på arbejde. Vi fik en ny kollega i dag, og så er der tradition for, at vi spiser morgenmad sammen den første dag. Jeg havde meldt mig til at bage, og da jeg syntes, det skulle være helt friskbagt, hev jeg et sikkert hit frem af gemmerne – opskriften på græskarkernebrød, som jeg pudsigt nok har fra en anden kollega. Det er superlet at lave, for man blandet blot ingredienserne til en dej aftenen før, stiller den i køleskabet og former brødene om morgenen, inden de får 45 minutter i ovnen.

Græskarkernebrødgræskarkernebrød, græskarkerner, brød, havreflager, honning, hvedemel
3 stk.

200 g græskarkerner
1 l vand
250 g grove havreflager
2 spsk honning
1/3 pakke gær
2 spsk salt
1 kg hvedemel

Rist græskarkernerne godt gyldne på en tør, meget varm pande og lad dem køle af. Rør vand, havreflager, honning, gær og salt godt sammen, og ælt kerner og mel i. Lad dejen koldhæve i køleskab i mindst syv timer. Ælt herefter igen, og del dejen i tre klumper, som formes til brød. Sæt dem i en kold ovn ved 200 grader og bag dem i ca. 45 minutter.

Note: Jeg plejer at lade dem stå og hæve i en halv time, efter de er formet som brød – det gør dem knapt så kompakte.

Et af brødene blev puttet i fryseren, et andet kom med på arbejde og det sidste blev pakket ind og gemt til aftensmaden, hvor vi skulle have noget hurtig men lækker mad (det er et koncept, jeg går stærkt ind for). Jeg legede tv-køkken (og forberedte noget i forvejen), da jeg kogte lidt ris i morges, mens brødene bagte, for det skulle jeg bruge i aftensmaden.

Rejesalat med ris
4 personerrejesalat, rejer, pålæg, ris, mayonnaise, karry, forårsløg, dild

200 g små rejer
2 dl kogte ris
2 dl creme fraiche
50 g mayonnaise
salt, peber
1-2 tsk karry
1 forårsløg i tynde skiver
dild

Tø rejerne op og lad dem afdryppe i en si. Rør creme fraiche med mayonnaise og smag til med salt, peber og karry. Bland forårsløg og frisk dild i. Rejer og ris vendes i, og den færdige salat serveres med flutes.