Kulmule med fennikel og abrikoser, hyldeblomstgelé med jordbær

Jo sjovere, jeg har det, des mere er der at blogge om – og jo mindre tid har jeg til det! Hvilket paradoks. Men altså – jeg er lige kommet lidt bagud, men til gengæld har jeg et par sjove ting i ærmet.

For eksempel legede jeg lidt med ingredienserne i går, da jeg vi skulle have aftensmad. Jeg havde købt nogle abrikoser, og da jeg stod i supermarkedet, fandt jeg en lille fennikel, som ville med hjem. Pludselig fandt jeg ud af, at fennikel og abrikoser måske ville være fine sammen – til en fiskeret – og så blev der ellers eksperimenteret i køkkenet. Jeg biksede også en hurtig dessert sammen – hyldegelé med jordbær – som jeg havde opskriften på fra Politiken. Her brugte jeg lidt mere husblas – jeg har en generel frygt for at bruge for lidt husblas i den slags retter – og færre jordbær, og så serverede jeg den sidste rest vaniljeis til. Billedet blev desværre ikke så godt, da lyset var ret begrænset på det tidspunkt.
kulmulefilet med fennikel, kulmule, fennikel, abrikoser, hyldeblomstsaft, kulmulefilet, chili, limeKulmulefilet med fennikel og abrikoser
3 personer

2 kulmulefileter, mellem størrelse
½ fennikel
2 store abrikoser
½-1 dl koncentreret hyldeblomstsaft
1 rød chili
salt
saften fra en lime

Kulmulefileterne lægges i et ildfast fad og limesaften dryppes over. Finthak chilien og fordel det over fiskene sammen med lidt hyldeblomstsaft. Drys salt over og sæt den i ovnen ved 175 grader i 20-25 minutter.

Skær fennikelen i meget tynde skiver og steg dem ved middelvarme sammen med lidt hyldeblomstsaft – de må ikke tage farve.Skær abrikoserne i både og put dem på panden med fennikelen. Hæld mere hyldeblomstsaft over og lad det stege nogle minutter, til abrikosbådene bliver bløde. Servér sammen med ris.

Note: Blandingen af frugt, fisk og fennikel fungerede fint. Fennikel-abrikosdelen kan sagtens finpudses, så den bliver mere elegant og nuanceret, men det var godt at opleve, at de ting godt kunne kombineres, uden at det blev for mystisk.
hyldegelé, hyldeblomstgelé, gelé, hyldeblomstsaft, hyldeblomster, mørk rom, citroner, husblas, jordbærHyldeblomstgelé med jordbær
2 personer

1,25 dl koncentreret hyldeblomstsaft
saft af en halv citron
0,25 dl mørk mørk rom
0,5 dl koldt vand
3 blade husblas
150 g jordbær

Blød husblassen op i koldt vand i ca. ti minutter. Smelt den i lidt af romsaften og bland det med alle væskerne. Skær jordbær i mindre stykker og læg dem i et anretningsglas. Hæld den flydende hyldegelé over og sæt det på køl, til det er stivnet.

Note: Jeg er ikke så meget til geléer, men denne her fungerede fint. Jeg ville dog gerne have haft en mindre flødeagtig is til – eller måske en omgang vaniljeflødeskum til. Hyld og rom gik fint i spænd med hinanden, og det var en glimrende sommerdessert.

Rom-kylling, kartoffelsalat med radiser og rygeost, salat med grillede artiskokker og kornblomster, jordbærsuppe med kokos-lime is

romkylling, rom-kylling, kylling, grillkylling, grill, grillet kylling, røget paprika, estragon, citronsaft, sirup, mørk rom, kartoffelsalat, kartofler, radiserI søndags havde vi besøg af et vennepar, der snart flytter til udlandet, men der er heldigvis lidt tid endnu, så de kunne godt nå at komme forbi os og grille. Vejret var jo perfekt til det – altså lige bortset fra den treminutters regnbyge, som på besøg, mens kyllingen stegte på grillen. Vi havde ikke fået dækket bord, men efter den korte byge kunne vi tørre stole og bord af, og få minutter efter var terrassen atter til at sidde på.

Det var NYBH, der anbefalede mig opskriften på rom-kylling, og det lød også godt, så den blev afprøvet. Jeg er ret glad for røget paprika, så der fordoblede jeg mængden. I den oprindelige opskrift er der tørret hvidløg, men det har jeg ikke, så jeg erstattede det med tørret ramsløg samt tilføjede noget salt.

I de seneste år har jeg ærgret mig over, at jeg ikke kan lide radiser, for jeg synes, de ser så hyggelige ud og vil være perfekte som snacks. Efter at have set flere eksempler på kartoffelsalat med radiser i, så tænkte jeg, at det var en fin måde at få sneget dem med i en ret, og da jeg samtidig så flere varianter, hvor der også var rygeost i, så vidste jeg, at det måtte jeg også prøve. Rygeost har jeg nemlig aldrig prøvet at bruge i køkkenet. Jeg freestylede en kartoffelsalat ud fra, hvad jeg kunne huske at have set i forskellige opskrifter, og så gik jeg helt i blomst, da jeg lavede salat, for nu er de spiselige blomster i bedet sprunget ud! Juhu!

Rom-kylling
4 personer romkylling, rom-kylling, kylling, grillkylling, grillet kylling, grill, røget paprika, estragon, citronsaft, sirup, mørk rom,

1 hel kylling

Tør krydderiblanding:
2 tsk røget paprika
1 tsk tørret timian
1 tsk tørret estragon
1 tsk tørret ramsløg
1 tsk salt

Marinade:
1 spsk citronsaft
2 spsk lys sirup
½ dl mørk rom

samt salt

Rens kyllingen godt og dup den tør. Bland de tørre krydderier sammen og gnub kyllingen grundigt uden på med krydderiblandingen. Pak den ind i en frysepose og læg den i køleskabet – gerne i op til et døgn.

Pisk marinaden sammen. Læg kyllingen på grillen med en drypbakke under og hæld marinade på af flere omgange de første ti minutter, den steger. Jeg tror, det tog ca. en time at grille den. Drys med salt, partér den og servér – mmm!

Note: Ret lækker udgave af grillkylling – både den tørre og den våde marinade gjorde det til en spændende og delikat spise. Bestemt anbefalelsesværdig!
kartoffelsalat, kartofler, radiser, rygeost, purløg, creme fraiche
Kartoffelsalat med radiser og rygeost
4 personer

kogte kartofler til fire personer
et bundt radiser
½ agurk
en bøtte rygeost (170 g)
1½ dl creme fraiche 9%
½ tsk salt
1 tsk hvidvinseddike
1 tsk sukker
en håndfuld purløg klippet i små stykker

Skær kartoflerne og den halve agurk i mindre stykker og radiserne i tynde skiver. Bland dem i en skål. Bland de resterende ingredienser i en anden skål, inden rygeostcremen hældes over grøntsagerne, og det vendes godt sammen.

Note: Uha, jeg kunne godt blive fan af rygeost – det er jo lige mig! Den cremede konsistens og den røgede smag er jo det rene guf – meget, meget velsmagende kartoffelsalat.

Salat med grillede artiskokker og kornblomster
4 personer

salatblade, grillede artiskokker, avokado, cashewnødder, kornblomster½ pakke økologiske salatblade

½ glas grillede artiskokker
1 avokado
½ håndfuld usaltede cashewnødder
nogle kornblomster

Skær avokadoen i tern og hak nødderne. Bland salatblade, artiskokker og avokadotern. Drys nødder over og pynt med kornblomster.

Note: Den ser vel nok nysselig ud med de blomster – det kan jeg nu godt vænne mig til, men jeg holder nu også meget af kornblomster. Og salaten smagte ganske glimrende!

Til dessert lavede jeg jordbærsuppe med kokos-lime is. Suppen havde jeg set i Nettokogebogen ‘Bær’, og jeg fulgte stort set opskriften – bortset fra at jeg glemte at bruge peber, hvilket de ellers anbefalede. Isen havde jeg set hos Kinna, og her puttede jeg mere lime i, ligesom jeg erstattede vanillestangen med flydende vaniljeekstrakt.
Jordbærsuppe
4 personer

500 g jordbær
12 spsk vand
lidt citronsaft
en god del sukker

Rens jordbærrene og skær halvdelen af dem i mindre stykker, som du putter i en gryde sammen med vandet. Lad det koge nogle minutter, inden du tager det af komfuret igen og smager til med citronsaft og sukker. Si og afkøl jordbærsaften. Skær resten af jordbærrene i skiver og læg dem i en skål, inden du overhælder dem med jordbærsaften. Servér den sammen med en kugle kokos-lime is.

Note: Jeg har totalt undervurderet frugtsuppe, men hvor er det dog skønt! Især i denne varme, og så passer det godt som dessert til en grillaften, hvor man sjældent har så megen appetit efter at have spist (for) meget grillmad.

Kokos-lime is

4 dl sødmælk
4 dl piskefløde
1 tsk flydende vaniljekstrakt
10 pasteuriserede æggeblommer
70 g rørsukker
35 g tørret kokos
fintrevet skal fra en limefrugt
1 dl friskpresset citronsaft
½ dl kokosmælk fra dåse

Hæld mælk og fløde i en kasserolle sammen med vaniljeekstraktet. Varm blandingen op og tag det af komfuret, lige inden det når kogepunktet. Pisk æggeblommer og sukker sammen i en skål. Hæld forsigtigt den varme væske over æggeblommerne, mens du pisker. Hæld hele blandingen tilbage i kasserollen og varm blandingen op over svag varme under hyppig omrøring, så den ikke brænder på. Rør til cremen bliver tyk.

Bland tørret kokos, limeskal, citronsaft og kokosmælk i den varme blanding. Dæk den til og lad den køle af i køleskabet eller fryseren.

Note: Meget cremet og sød-syrlig is, som passede godt til jordbærsuppen. Den var frisk uden at være sur, og da jeg som bekendt er ret glad for citrussmagen, så var jeg glad for strejfet af lime – lækkert!
jordbærsuppe, jordbær, suppe, kokos-limeis, kokosis, is, kokos, lime, fløde, kokosmælk, frugtsuppe

Grillet vandmelon med chorizopølse, quinoa-jordbær salat, myntebrød, kyllingefileter med hvidløgsost og bacon, grillede nektariner med vaniljeis og hyldesukker

grillet vandmelon, grill, mandler, chorizopølse, parmesan, basilikumbladeDenne weekend har været absolut fantastisk! Vejret har været formidabelt (og en anelse over the top, men jeg klager ikke), vi har haft godt selskab og vi har spist god mad. Hvad mere kan man forlange?

I fredags hentede jeg Yndlingsnevøen fra børnehaven, og vi nåede dårligt hjem til mig, inden vi straks skulle om i haven og lede efter ‘hans’ bold. Og derefter var det ret begrænset, hvor meget jeg nåede at sidde eller stå stille, for vi tumlede rundt og fik leget en del. Lidt senere dukkede gemalen op, og han kunne overtage legen et stykke tid, så jeg kunne sætte noget af maden over. Da svigerinden og svogeren kom fra arbejde, stak jeg dem et glas hyldeblomstsaft, og så nød vi ellers vejret på terrassen.

Gemalen og jeg har som bekendt et sommerprojekt, som indbefatter at grille en masse – i hvert fald mindst én gang om ugen, og denne aften skulle samtlige retter faktisk forbi det lille ildsted. Forretten blev grillet vandmelon med chorizopølse – en opskrift jeg fandt på Arlas hjemmeside. Jeg undlod kapersbær, brugte mindre pølse og tog mængdeangivelserne lidt mere på gefühl.

Til hovedret fik vi kyllingefilet med hvidløgsost og bacon, en creme fraiche-sennepsdressing, myntebrød (som var en lille omskrivning af denne opskrift – timian blev udskiftet med en lille håndfuld friske mynteblade) og en quinoa-jordbær salat. Sidstnævnte havde jeg set på Anarkistens blog. Her brugte jeg dobbelt mængde af jordbær og halv mængde af tomater i forhold til originalopskriften. Jeg måtte desværre undlade at putte frisk koriander i, da jeg ikke kunne skaffe det, og jeg fik ikke puttet hvidløg i, hvilket ærgrede mig, da jeg opdagede fejlen.

Til dessert grillede vi nogle nektariner samt lavede en vanilleis. Jeg har aldrig rigtig gjort mig i at grille frugt, men det blev meget bedre, end jeg troede. Skal klart udforske dette noget mere. Vi ville godt have lavet vanilleisen i den ismaskine, som vi netop har lånt af min svoger, men den var ikke kølet nok ned til, at vi kunne nå at lave det, så jeg brugte i stedet en opskrift, jeg havde set på Foodfanatics blog. Her fordoblede jeg mængden af vanilje og justerede en smule på mængden, da jeg ellers ikke havde nok fløde.

Grillet vandmelon med chorizopølse
4 personer

4 skiver vandmelon, samme tykkelse
70 g chorizopølse i skiver
en håndfuld mandler, grofthakkede
en håndfuld friskskåret parmesanost
en håndfuld friske basilikumblade, grofthakkede
1 spsk balsamicoeddike
1 spsk olivenolie

Grill vandmelonskiverne – de skal have meget kort tid. Steg pølseskiverne på en pande, så de bliver sprøde og hak dem derefter groft. Bland de hakkede pølseskiver med resten af ingredienserne og anret det oven på den grillede vandmelon. Servér straks.

Note: Meget spændende og overraskende god kombination. De ingredienser fungerer faktisk rigtig fint sammen, og det var en sjov idé at grille vandmelonen – det vidste jeg ikke, at man kunne få noget godt ud af det.
quinoa tabbouleh, quinoa, aubergine, agurk, peberfrugt, jordbær, tomater, salatQuinoa tabbouleh med jordbær
6-8 personer

2 dl quinoa
4 dl vand
1 aubergine
½ agurk, i tern
1 stor gul peberfrugt
500 gram jordbær
2 store tomater

1 lille bundt bredbladet persille
1 lille bundt dild
1 lille bundt marokkansk mynte

Marinade:
2 spsk olivenolie
Saften af ½ citron

Skær auberginen i tern på ca. 1×1 cm og smør et ildfast fad med et par spsk olivenolie, hvor du så hælder ternene i. Sæt et låg på fadet eller læg stanniol over og bag det i 30-40 minutter ved 200 grader, indtil de er møre.

Rist quinoaen i en gryde, så kornene ikke er bitre. Hæld vandet i og kog det i tyve minutter, til vandet er fordampet.

Skær jordbær samt grøntsager i små stykker og bland dem i en skål. Hak krydderurterne og bland dem i samme skål. Bland den kogte quinoa i grøntsagsskålen, pisk marinaden sammen og vend den i. smag til med salt samt evt. lidt citronsaft. Servér med det samme. Salaten kan holde sig i et døgns tid i køleskab, men sørg for at tage den ud i god tid, så den har stuetemperatur ved serveringen.

Note: En anderledes kombination af råvarer – og i øvrigt første gang jeg fik lavet noget med quinoa. Salaten var lige lovlig mild til mine smagsløg – jeg savnede lidt bid i, som lidt mere citronsaft og måske noget hvidvinseddike kunne give. Men frisk og sommerlig salat.
vaniljeis, vaniljeflødeis, is, vanilje, grillet fersken, grillVaniljeis
4-6 personer

2 æggeblommer
40 g sukker
110 ml vand
1 tsk vaniljesukker
1 tsk flydende vaniljeekstrakt (fra Frankrig)
500 ml let pisket flødeskum

Pisk æggeblommerne grundigt. Kog sukker og vand i en gryde, indtil det danner en tyk sirup. Tilsæt forsigtigt sukkermassen til æggemassen under konstant piskning. Tilsæt derefter vaniljen og det letpiskede flødeskum. Rør forsigtigt rundt, dæk isen til og frys den. Tag den op lidt tid før, at du skal bruge den, da den bliver relativ hård under frysningen.

Note: Udmærket og mild vaniljeis. Hyldesukkeret gav lige prikken over i’et i desserten og bandt frugten og isen godt sammen smagsmæssigt – og så var det dejligt med lidt knas.

Pina colada-smoothie

Pina colada-smoothie, smoothie, ananas, bananer, mælk, appelsinjuice, vaniljesukker, kokosmel, Malibu, creme fraicheNormalt er jeg ikke særlig god til varme og slet ikke i Danmark, hvor luftfugtigheden gør, at 25 grader føles som 35 grader. Men de sidste par uger har jeg slubret varmen og solen til mig, som havde jeg ligget i en dybfryser i flere år. Vinterens og forårets kulde gjorde virkelig indtryk på mig, og jeg har været stjernelykkelig for det gode vejr – også selvom jeg ikke har ferie endnu.

Vi har nydt mange gode dage på terrassen, men i går gemte vi os i stuen, for der var det ganske enkelt for varmt udenfor. Vi måtte også opgive at lufte ud, for luften udenfor var varmere end indenfor! Til gengæld betød det, at det tog under 1½ time at tørre tøj i solen – det er kortere tid, end det tager at vaske det! Tror lige jeg kører resten af portionerne i dag…

Nu vil jeg smutte ud på terrassen igen og nyde en bog i solen. Måske jeg skal have mig en smoothie mere – jeg lavede en her til morgen, som var inspireret af bogen ‘Grigos bær og frugter’ - en dejlig, dejlig kogebog. Jeg erstattede dog yoghurt naturel med creme fraiche og brugte langt mindre – og så pillede jeg i det hele taget en del ved blandingsforholdene.

Pina colada-smoothie
2½ glas

185 g friske ananasstykker (gerne frosne)
en lille frossen banan
2 dl mælk
1 dl appelsinjuice
2 spsk creme fraiche 9%
1 spsk rørsukker
1 tsk vaniljesukker
1 spsk kokosmel
en lille sjat Malibu

Blend alle ingredienser.

Note: Nu har jeg aldrig drukket mig stangvissen i Malibu, da jeg var teenager, så den kan jeg godt nyde en sjælden gang uden at få flashbacks til tømmermænd og des lige. I denne her smoothie er den god til at forstærke kokossmagen, men brug kun en lille smule, da den ikke er tænkt som en drink. Jeg brugte iskold frisk ananas, men den vil være endnu bedre i med frosne ananasstykker. Du kan evt. også bruge lidt mindre sukker.

Hyldesjus, hyldeblomstsaft og hyldemarmelade

Sidste år ville jeg godt lave det – men nåede det ikke. I år har jeg ventet utålmodigt på, at hylden ville være klar, så jeg kunne lave hyldeblomstsaft, og sidste søndag tog svigermor og jeg på en lille udflugt, hvor vi fik plukket en masse hyldeblomster. Her er anden del af resultaterne. Inspirationen til hyldeblomstdrikken er fra Skov og Natur, mens hyldesjus og hyldemarmelade er inspireret af Camilla Plums hjemmeside.

Hyldeblomstdrik

hyldeblomstsaft, hyldeblomstdrik, hyldeblomster, hyld, saft, citroner, rørsukker, citronsyreCa. 20 skærme hyldeblomster

2 økologiske citroner i skiver
evt. saften fra en lime
1 liter kogende vand
1 kg rørsukker
40 g citronsyre

Læg hyldeblomster og citronskiver lagvis i en spand. Hæld sukkeret og vin/citronsyre i og tilsæt det kogende vand.

Rør godt rundt i spanden indtil sukkeret er opløst. Lad derefter blandingen stå og trække køligt i fire dage, hvor du rører en til to gange om dagen. Si saften og hæld på skoldede flasker. Fortyndes med iskoldt vand, når det skal drikkes.

Note: Det er sjovt, hvor overrasket man kan blive over ting, man egentlig godt ved. Jeg har fået masser af hjemmelavet hyldeblomstsaft som barn – og elskede det – men i mange år har jeg nøjedes med det, man kan købe i supermarkederne. Den hjemmelavede er dog markant bedre, og hvis du ikke allerede har lavet hyldeblomstsaft, så skynd dig at benytte chancen for at lave en af de dejligste sommerdrikke til næsten ingen penge.

Hyldesjus

1 del koncentreret hyldeblomstsaft
1 del gin (eller whisky)
masser af knust is

Bland ingredienser og nyd den stille og roligt.

Note: Nu kan jeg normalt ikke fordrage gin, men det her er den bedste måde at anvende den på, jeg indtil videre har set.
hyldemarmelade, hyldeblomstmarmelade, hyld, marmelade, syltningHyldemarmelade

Tag de hyldeblomster og citroner, der bliver tilbage, når du sier hyldeblomstsaften. Det er vigtigt, at du har brugt hyldeblomster, hvor alle insekter er fjernet, indtil saftproduktionen gik i gang. Hak blomster og citroner grundigt, inden du koger dem i en gryde med en lige så stor mængde rørsukker. Kog så længe, at citronerne bliver helt møre – jeg gav min portion en halv time, og der var sukkeret næsten karamelliseret. Hæld det på et skoldet glas og stil det køligt – kan bruges på ost eller i kager.

Note: Intens smag, så den skal nok bruges med måde – men meget spændende smag, og så elsker jeg, at man bruger ingredienser, man ellers ville have smidt ud.

Krydret kylling med ferskner og mandler

krydret kylling med ferskner og mandler, kylling, nelliker, kardemomme, spidskommen, kanel, hvidløg, ingefær, løg, tomatkoncentrat, hønsebouillon, bouillon, ferskner, mandler, citronerDette er en af de retter, jeg har glædet mig til at lave i denne måned. Opskriften stammer fra Nettokogebogen ‘Frugt’, men jeg korrigerede flere ting i den – blandt andet undlod jeg chili, da en af gæsterne ikke har det så godt med stærk mad. Til gengæld brugte jeg mere kardemomme, stødt nellike, kanel og spidskommen samt dobbelt så mange ferskner, og så udskiftede jeg frisk ingefær med tørret.

Krydret kylling med ferskner og mandler
4 personer

500 g kyllingekød i mindre stykker
1 tsk stødt nellike
1 tsk kardemomme
1 tsk spidskommen
1½ tsk kanel
4 fed presset hvidløg
1 tsk tørret ingefær
4 løg, hakkede
olivenolie
70 g tomatkoncentrat (lillebitte dåse)
4 dl hønsebouillon
4 ferskner skåret i både
20 hele smuttede mandler
saften fra ½ citron
salt

Bland krydderierne godt i en pose, læg kyllingekødet ned i og bland det godt. Luk posen godt til og lad blandingen trække i køleskab en halv times tid. Svits løgene i lidt olie på i en gryde og hæld så kyllingekødet i. Steg dem møre, inden du tilsætter tomatkoncentrat og hønseboullion og lader det koge i 15 minutter. Tilsæt ferskenkødet og mandlerne og smag til med salt og citronsaft. Tag gryden af varmen og lad den trække i 15-30 minutter, inden den serveres med ris og salat.

Note: Jeg elsker de varme krydderier fra Mellemøsten – det giver en helt anden og spændende smag, hvor en masse nuancer træder frem. Denne ret er ingen undtagelse, og jeg synes, det var en sjov måde at bruge ferskner på – det gav lidt saft og sødme til retten, og det gik godt i spænd med krydderierne.

Friterede hyldeblomster og hyldesukker

friterede hyldeblomster, friture, dessert, hyldeblomster, hvedemel, mælk, æg, citroner, vaniljesukker, vanilje, rapsolieI søndags plukkede jeg hyldeblomster sammen med svigermor, og så havde jeg ellers travlt i køkkenet med en række sjove eksperimenter. Jeg fik endelig prøvet at fritere hyldeblomster, og det smagte ganske godt. Opskriften har jeg fra Skov og Natur, hvor jeg udskiftede kardemomme med vanillesukker, ligesom jeg kun brugte halvt så meget citronskal. Jeg skelede også til deres udgave af hyldeblomstsaften, men tilføjede også lidt lime efter inspiration fra Min Kage.

Sidst men ikke mindst måtte jeg også lige prøve at lave hyldesukker, som jeg havde læst om på et tidspunkt. Det blev lidt sjove mængdeangivelser, da jeg sjussede mig frem undervejs, men det kom til at smage pivgodt!
friterede hyldeblomster, friture, dessert, hyldeblomster, hvedemel, mælk, æg, citroner, vaniljesukker, vanilje, rapsolieFriterede hyldeblomster
2 personer

6 stk hyldeblomstskærme, mellemstørrelse
lidt flormelis

Dej:
120 g hvedemel
3 dl mælk
2 æg
revet skal fra en halv citron
1 tsk vaniljesukker
rapsolie til stegning

Dejen piskes grundigt sammen. Varm olien godt op på en dyb pande eller gryde, dyp hyldeblomstskærmen i dejen, så blomsterne er dækkede, og tryk skærmen ned på panden i den glohede olie. Steg den, til den er helt gylden og lad den dryppe af på lidt køkkenrulle. Drys lidt flormelis over og servér straks.

Der bliver dej til overs, og her valgte jeg at hælde ca. 20 g rørsukker og 3 spsk hyldeblomster i dejen, inden jeg bagte et par pandekager af dem. De er nu frosset ned og skal spises en dag, hvor vi trænger til en bid sommer…

Note: Meget lækker dessert, hvor man skal passe på ikke at spise for meget, da olien godt kan slå hårdt.

Hyldesukker

120 g hyldeblomstskærme uden stængler
560 g rørsukker

80 g hyldeblomster og 160 g rørsukker blendes godt sammen. Bliver alle hyldeblomster ikke kværnet i den proces, så hak dem grundigt med en kniv bagefter. Tag ligeledes resten af hyldeblomsterne og hak dem godt, inden du blander den blendede hyldeblomstmasse med resten af hyldeblomsterne og rørsukkeret – ‘ælt’ det grundigt sammen, så smagen fordeler sig godt. Lad det tørre i solen eller som jeg_ ved 50 grader varmluft, indtil sukkeret er helt tørt. Kan bruges som drys på kager, desserter, morgenmad eller hvad du nu har lyst til at forsøde.

Note: Det smager desværre så godt, at jeg har lyst til at æde det råt. Som slik. Hele tiden. Jeg må hellere gemme det godt væk…!

Hyldeblomstsaften er endnu ikke færdig, så den må jeg lige vente med at fortælle om et par dage endnu…
hyldeblomstsukker, hyldeblomster, hyldesukker, sukkerAaaarrrrgh – don’t jump!