Rouille – når vampyrer skal dø

rouille, hvidløg, hvidløgscreme, hvidløgsdressing, hvidløgsmayo, olieJeg læste for nylig en guidebog til gastronomiske oplevelser i Frankrig. Ikke fordi vi skal derned lige foreløbig (desværre), men fordi det var hyggeligt. Her stod der også en opskrift på aioli og rouille, hvor forfatterne hævdede, at rouille minder meget om aioli men indeholder mere hvidløg samt finthakket chili og safran. Så – det råd fulgte jeg – og lavede dermed den mest aggressive og nådesløse hvidløgscreme, jeg nogensinde har smagt! Du skal kun lave denne udgave, hvis du:

a) elsker hvidløg og bare ikke kan få nok
b) spiser den sammen med noget mere smagsneutralt, der kan være med til at dæmpe hvidløgene
c) gerne vil straffe dig selv og sikkert også omgivelserne dagen efter
d) skal på vampyrjagt eller har fornæmet nogle hardcore Twilightfans

Rouille
i rigelige mængder

2 pasteuriserede æggeblommer
6 fed pressede hvidløg
saften fra en ½ citron
salt og peber
lidt tørret knust safran
en lille finthakket chili
en halv liter god olivenolie (jeg brugte dog halvt olivenolie og halvt avokadoolie)

Pisk æggeblommer med hvidløg og tilsæt derefter safran, citronsaft og chili. Dryp et par dråber olie i under piskningen og fortsæt med at tilsætte dråberne langsomt under konstant piskning, så den kan optages i cremen. Fortsæt til al olien er brugt. Smag til med salt og peber.

Nu er du parat til både at dræbe dine smagsløg, omgivelser og vampyrer – yay!

Hjemmelavede flæskesvær

Jeg har lavet pulled pork i dag, da gemalen fik legekammerater på besøg – mere om dette i morgen. Til formålet havde jeg taget en nakkesteg ud af fryseren, og da jeg alligevel skulle snitte sværene af den, kunne jeg lige så godt benytte chancen for at eksperimentere med hjemmelavede flæskesvær. Jeg kunne huske, at Grydeskeen havde gjort sig nogle gode betragtninger om dette på et tidspunkt, og med dem i mente fik jeg fremtryllet nogle sprøde og gode flæskesvær.

Metoden er ganske simpel:

– Tag sværene fra en nakkesteg eller lignende og sørg for, at de er skåret ud enkeltvis og helst har nogenlunde samme størrelse og tykkelse.

– Kog dem i vand i tyve minutter. Grydeskeen havde tilsat chilier til sin portion, og da det ville passe perfekt til månedens tema, gjorde jeg det også – så fem små onde chilier i vandet.

– Tag sværene op af vandet og dup dem tørre med lidt køkkenrulle. Gnub dem med salt, spred dem ud over en bradepande og sæt dem i ovnen. Tænd ovnen og sæt temperaturen til 220 grader.

– Lad sværene stege i ca. en halv time. Tag pladen ud et par gange undervejs og hæld den smeltede fedt fra. Drys sværene med lidt ekstra salt.

Når du har testet, om sværene er færdige (ved forsigtigt at smage på en), tager du dem ud og lægger dem på en tallerken med køkkenrulle på.

Gnam gnam gnam – hjemmelavede flæskesvær!

Jordbær-rabarbertærte

jordbærtærte, rabarbertærte, tærte, desserttærte, jordbær, rabarber, dessert, kage, marcipan, tærtedejI anledning af Bedstevennens besøg i går havde jeg fisket gode sager ud af fryseren, og det blev både til en lækker tærte samt et par glas hyldeblomstsaft med jordbær og danskvand. Total sommerglæde! Vil du se et par closeups, kan du kigge på min Facebookside.

Opskriften på tærten fandt jeg i ‘Tænd på tærter…’, hvor jeg måtte justere nogle ting – blandt andet fandt jeg undervejs ud af, at jeg nok havde valgt et fad, der var for lavt i forhold til opskriften, og selvom jeg brugte færre bær, end opskriften lagde op til, så skvulpede tærten lidt over under bagningen. Samtidig fik tærten også længere tid i ovnen, jeg brugte mindre smør, mere kardemomme samt brugte en mindre sød marcipan, som jeg købte i Frankrig i sommers. Du kan også bruge hasselnødder oven på kagen, men det udelod jeg.

Jordbær-rabarbertærte

Dej:
150 g mel
100 g smør
75 g flormelis
1 æg

150 g marcipan
150 g rørsukker
150 g blødt smør
3 æg
5 spsk mel
revet skal af en ½ økocitron
1 tsk kardemomme

ca. 500 g optøede rabarber og jordbær
evt. tynd abrikosmarmelade (uden frugtstykker)

Bland dejen først ved at smuldre smørret grundigt i melet, blande flormelis i og derefter ælte ægget i, til dejen har samlet sig. Lad den stå i køleskabet i mindst en halv time.

Riv marcipanen og bland den først med rørsukker og dernæst med smør. Bland skiftevis æg og mel i og tilsæt derefter citronskal og kardemomme. Fordel dejen i et tærtefad drysset med lidt mel og hæld marcipanmassen i tærtefadet. Fordel bærrene oven på massen og bag tærten ved 190 grader i 40-50 minutter. Jeg endte dog med at give den et sted mellem 60 og 70 minutter, så sørg for at holde godt øje med tærten og tag den først ud, når den ikke længere er ‘bløbbet’ i midten.

Du kan evt. pensle tærten med abrikosmarmelade, når du har taget den ud af ovnen – det giver tærten en flot glaseret overflade.

Servér gerne tærten lun og med vaniljeflødeskum (flødeskum pisket med vaniljesukker og vendt med lidt flormelis), vaniljeis eller creme fraiche.

Note: Absolut værdig til titlen ‘lækker sommerkage’! Meget lækker og sød kage med masser af bærsmag, selvom jeg brugte færre, end der foreslås i opskriften.

Beskidt brunchbolle

I sommer købte jeg en lille flaske chipotle sauce, som blot har stået og ventet på at blive afprøvet. Chipotle laves blandt andet på chili, så jeg tænkte, det var oplagt at inddrage det i månedens benspænd, og jeg søgte derfor efter retter med chipotle den anden dag. Her faldt jeg over en opskrift på en morgenbolle, hvor der indgik lidt af hvert – blandt andet chipotle i sauce, som baconen blev vendt i! Se, det lød jo besnærende, så jeg lavede en mere simpel udgave af det her til morgen. Det mætter godt og er et fint alternativ til den engelske bacon & egg.

Beskidt brunchbolle

Tag en god bolle – jeg brugte ølandshvedeboller med lakridsrod – og smør dem med lidt god mayonnaise. Fyld dem derefter med:

et par salatblade
et spejlæg, hvorpå der er smeltet en skive ost
ristet bacon
peberfrugt hurtigt vendt på panden
chipotle sauce
avokadoskiver

… og servér et par tomater til, hvis de ikke kan være i bollen. Det er gode sager!

Jeg er i øvrigt positivt overrasket over, at jeg stadig har arme! I går var jeg til tre timers træning og var bagefter overbevist om, at mine skuldre ville afmontere mine arme i løbet af natten, men nej – de er der søreme endnu. Det betyder, at i dag – som ellers var afsat som dovnedag – nok alligevel bliver brugt på en del praktiske ting, jeg godt vil have klaret. Der skal selvfølgelig også være tid til at læse i solstrålen i stuen, men nu kan jeg nå nogle flere ting – herligt!

Efter træningen i går tog jeg til København for at mødes med Boglabyrinten. Vi var forbi flere butikker, og jeg fandt flere kogebøger og skønlitterære bøger, som jeg snart må investere i – meeen nu nærer jeg mig, indtil jeg har holdt fødselsdag…. tror jeg…

Vi spiste frokost hos Ankara, og det var helt nostalgisk at være der. Tror det er seks år siden, jeg sidste har spist der, og udvalget så ikke ud til at have forandret sig. Buffeten koster kun 49 kr ved frokosttid, og det er jo vildt billigt – til gengæld har de indført tvungen drikkevarekøb siden jeg sidst har besøgt stedet. Jeg kan godt forstå, at de også gerne vil have, at folk køber drikkevarer, da de ikke tjener på buffeten – men så skulle de tage mere for maden i stedet for at indføre underlige gebyrer – det er i mine øjne mere sobert. Men maden er udmærket, udvalget er stort, og der er masser af grøntsager – hvilket sjældent kan siges om andre steder, hvor du kan købe buffet.

Kukærtesuppe

Nu er det begrænset, hvor meget mad jeg har lavet denne uge, da vi har spist ude flere gange, men for nogle dage siden lavede jeg denne suppe, som jeg fandt inspiration til, da jeg bladrede i et Boligliv hos frisøren for nylig. Jeg kunne ikke huskede mængderne helt præcis, men jeg mener, at jeg blandt andet brugte mere hvidløg end i originalen og undlod frisk koriander.

Kukærtesuppe
5-6 personer

1 løg, hakket
1 stor kartoffel, i små tern
lidt olie
3 fed hvidløg, finthakket
5 cm frisk ingefær, finthakket
1 tsk rød karrypasta
1 l grøntsagsbouillon
500 g kogte kikærter
1 dåse kokosmælk
salt og peber

2 tortillas per person
revet mozzarellaost

Evt. stegte champignonskiver

Svits løg, kartofler, hvidløg, ingefær og karrypasta i en gryde med lidt olie. Tilsæt bouillonen og lad det koge i 10 minutter. Hæld kikærter og kokosmælk i og lad det koge i nogle minutter. Smag til med salt og peber.

Læg en tortilla på en varm pande, drys revet ost på og læg en tortilla oven på. Bag dem på panden, indtil osten er smeltet, og skær så den fyldte tortilla i mindre stykker inden servering. Pynt med lidt friske krydderurter oven på suppen – for eksempel citronmelisse.

Note: Nu er jeg mest til mere fyldige supper, så denne her var lidt for vandet til mig. Jeg vil derfor foreslå, at du enten bruger mindre væske (for eksempel reducerer bouillon og kokosmælk med 30-50%) eller gøre som jeg på andendagen og stege nogle champignons, som jeg dryssede over ved serveringen.

Chokoladekage med feta og valnødder

Nå tænker du muligvis: “Feta? Det må da være en skrivefejl!” – men nejnej, jeg har bagt chokoladekage med feta i.

Jo jeg har.

Og det smagte ganske glimrende.

Jeg fik lyst til at prøve det, da jeg på et tidspunkt så en opskrift på det i et supermarked (på en af de små opskriftsedler, man kan tage med, hvis man har lyst). Jeg lavede dog et par ændringer. Du kan også lave en creme til, men der fik jeg lavede en lige lovlig tyndtflydende udgave, så jeg vil i stedet foreslå dig at tage noget græsk yoghurt (min. 2% og gerne mere) og blande det med vaniljesukker og cointreau og servere det til.

Chokoladekage med feta og valnødder
stor bradepande

200 g mørk chokolade
100 g mørk chokolade med appelsin
6 æg
300 g mørk farin
1½ dl god appelsinsaft
450 g blød feta (ikke for salt og for Guds skyld ikke de ækle hårde salte salattern!)
220 g hakkede valnødder
250 g hvedemel
125 g smør
1 spsk bagepulver

Hak chokoladen og smelt den forsigtigt i vandbad eller i mikrobølgeovn. Smelt smørret og lad det køle lidt af. Pisk æg og farin grundigt, så det bliver luftigt og rør så appelsinsaft, flydende smør og chokolade i æggemassen. Bræk fetaen i mindre stykker og vend dem forsigtigt i chokolademassen sammen med valnødderne. Bland mel og bagepulver og vend det i chokolademassen. Smør en bradepande med smør og spred dejen ud i den. Bag den ved 140 grader i 25-30 minutter. Jeg bagte den dog i et stort bradepandefad (dvs. lidt mindre og højere end en bradepande), og der gav jeg den 160 grader i ca. 40-45 minutter. Du kan tjekke, om kagen er færdig, ved at stikke en lille træpind eller lignende i kagen – er der blød kagemasse på, når du trækker pinden op af kagen, skal den bages i længere tid.

Note: Jeg var lidt bange for, om fetaen ville være for salt eller bare for mærkelig, men den passede fint ind i. Jeg syntes ikke, det var tydeligt i smagen, at der var feta i, men det gav kagen lidt kant, og så mættede kagen ret meget! Meget spændende eksperiment.

Risotto med æbler

Sådan en Valentine’s Day kan ikke ubemærket hen her i huset, så vi skulle have lidt sjov ud af det, og jeg serverede denne risotto i et hjerteformet fad, som vi delte i bedste Lady og Vagabonden-stil! (der var dog ingen af os, der skubbede til æblestykkerne med næsen – der er grænser!). Opskriften til risottoen fik jeg inspiration til fra Copenhagen Food #3. Oprindeligt er retten med jordskokker, og jeg så det som en oplagt chance for at bruge de sidste jordskokker. De var dog forsvundet, da jeg skulle bruge dem (!), så jeg måtte lave retten uden. Jeg justerede lidt på mængderne på resten af ingredienserne og brugte desuden tørret estragon i stedet for frisk. Der blev også serveret den sidste rest rådyr på en tallerken ved siden af fadet.

Risotto med æbler
2 personer

et par skalotteløg eller lidt salatløg
lidt rapsolie
200 g risottoris
1½ dl hvidvin
½ l hønsefond
lidt estragon
60 g friskrevet parmesan eller pecorino
15 g smør
tre små æbler skåret i tern
1 håndfuld hasselnødder, hakkede

Finthak løgene og steg dem ved middelvarme i olie et par minutter, uden at løgene tager farve. Tilsæt risene og og rør rundt et minuts tid, inden du tilsætter hvidvinen. Lad det koge ind, inden du tilsætter hønsefonden lidt ad gangen – sørg for, at risene får suget godt til sig, inden du tilsætter mere. Hvis du løber tør for hønsefond, kan du bruge lidt vand. Fortsæt med dette, indtil risene er møre men stadig har lidt bid. Tag gryden af varmen og vend estragon, smør og ost grundigt i risene og smag til med salt. Lad det hvile et par minutter inden servering og hæld æbletern og hakkede hasselnødder over.

Note: Risotto smager syndigt godt, og du skal endelig ikke tænke over kalorierne, mens du spiser det! Æblerne og hasselnødderne gav et fint modspil til den fede risottosmag, da æblernes sødme og nøddernes crunch gav retten flere nuancer og gjorde den mindre ‘bløbbet’ (jeg må lige tilføje, at jeg ikke er så god til meget blød mad, hvis du undrer dig over denne kommentar). Jeg ærgrer mig lidt over, at jeg ikke fik afprøvet retten med jordskokker i, for det tror jeg også kunne være interessant, men det vil jeg så opfordre dig til at gøre.