Rucola-porretærte

Aftenen er gået med at bage til den store guldmedalje. Nogen her i huset har rund fødselsdag i morgen, og det er ikke mig 😉

Det er dog ikke opskrifter fra det bagværk, jeg vil blogge nu, men den spændende tærte, jeg lavede i tirsdags. Opskriften fik jeg inspiration fra hos Madame. Jeg brugte en grovere tærtedej, som jeg tidligere har brugt, og så holdt jeg mig til madfløde i tærtefyldet. Jeg ville godt have brugt rigtige hvidløgsfed, men vi var desværre løbet tør, så jeg brugte syltede og i dobbelt mængde.

Rucola-porretærte
4-6 personer
rucola-porretærte, tærte, vegetar, smør, hvedemel 100 g hvedeklid, porrer, hvidløg, rucola, fløde, æg
Dej:
75 g smør
100 g hvedemel
100 g hvedeklid
salt
1 æg
1-2 spsk vand

Dejen forbages ved 200 grader i 10-15 minutter.

Fyld:
3 almindelige porrer
4 syltede fed hvidløg
100 g rucola
2½ dl fløde
2 tsk salt
2 æg

Porrerne skæres i skiver og svitses på en pande sammen med de pressede hvidløg. Når porrerne er møre, tilsættes rucolaen, og den steger 1-2 minutter. Grøntsagerne lægges på den forbagte tærtebund. Fløde, salt og æg piskes sammen og hældes over. Bag tærten ved 200 grader i omkring 50 minutter.

Note: Anderledes men god tærte. Jeg spiste et par krydrede frikadeller til, og det fungerede fint. Du kan selvfølgelig sagtens bruge en anden dej til, hvis du ikke er til så grove tærtedeje, men den mætter ret godt i denne udgave.

Bærtærte med kokos

bærtærte med kokos, tærte, dessert, kage, hvedemel, smør, flormelis, æg, marcipan, kokosmel, rørsukker, citroner, tranebærgelé, bærSe, bare fordi vi flytter, så går jeg stadig op i at overholde mit benspænd for denne måned. Derfor benyttede jeg også straks muligheden for at bage en desserttærte, da vi fik gæster i søndags. Jeg havde forelsket mig i en opskrift på tranebærtærte fra ‘Tænd på tærter…’, men da jeg ikke kunne skaffe friske tranebær, brugte jeg i stedet noget af den tranebærgelé, jeg lavede sidste år. Så udelod jeg til gengæld sukker og et par andre ingredienser, som matchede de ting, der var i geleen i forvejen. Der skulle også bruges en række forskellige bær i opskriften, og dem dækkede jeg ind ved at bruge en pose bærsymfoni. Åbenbart skal tærten også bages i 25 minutter, når kokosfyldet er smurt på dejen – men før bærrene puttes på – det gjorde jeg ikke, men det blev tærten nu ikke dårligere af.

Bærtærte med kokos
6-8 personer

Dej:
150 g mel
100 g smør
75 g flormelis
1 æg

Fyld:
75 g marcipan
75 g kokosmel
150 g sukker
150 g smør
3 æg
revet skal af en økologisk citron

Tranebærkompot:
250 g tranebærgelé
250 g bærsymfoni, optøet

Smuldr smørret i melet og ælt det sammen. Skal tærten laves hurtigt, kan du presse dejen ud i et tærtefad med det samme – ellers pak den godt ind og lad den hvile i køleskabet en halv time, så den er lettere at rulle ud. Bag dejen ved 200 grader i 20 minutter.

Rør marcipan, kokosmel, sukker og smør sammen. Tilsæt æggene et ad gangen under omrøring, og tilsæt til sidst citronskal. Kokosmassen smøres ud på den bagte tærtebund. Bland tranebærgelé og bærsymfoni godt og smør det oven på kokosmassen. Bag tærten ved 190 grader i 20-30 minutter. Spis gerne en kugle vanilleis til den lune tærte.

Note: Meget, meget lækker tærte! Den var både lidt syrlig og frisk i det på grund af citronskallen og kokosmelet, mens bærrene og marcipanen også gav den en fin sødme. Der blev også spist godt af den, og det er bestemt en af de bedste frugttærter, jeg har smagt!

Oliven-græskarkerneboller

I lørdags var det store flyttedag, og jeg havde lovet at sørge for godt med mad at spise til de friske flyttefolk – så det gjorde jeg selvfølgelig! Der stod sodavand, danskvand, øl, slik og frugt fremme, som de kunne grabse af, når de havde lyst, og så bagte jeg nogle spændende frokostboller om formiddagen – sådan midt mellem flyttelæssene! Dejen havde jeg blandet aftenen før og sat i køleskabet, og derfor krævede den ikke så meget opmærksomhed på selve dagen. Jeg havde også stegt en lille cuvette om fredagen, så der var noget godt pålæg til bollerne.

Opskriften er hjemmefusket, men det blev den bestemt ikke dårligere af – og selvom den er lidt mere ‘voksen’ i smagen, så kunne yndlingsnevøen også godt spise en halv, da han kiggede forbi om eftermiddagen.

Oliven-græskarkerneboller
15 store boller
oliven-græskarkerneboller, boller, gær, græskarkerner, rugflager, oliven, peberfrugt, hvedemel
25 g gær
7½ dl koldt vand
3 små håndfulde græskarkerner
3 små håndfulde rugflager
1 tsk salt
70 g hakkede oliven med peberfrugt
hvedemel for resten

Gæren opløses i det kolde vand (ikke for koldt – pointen er bare, at det ikke skal være lunt). Resten af ingredienserne blandes i – vent med melet til sidst og sørg for, at dejen stadig er klæbrig. Dæk den løst til med et viskestykke og sæt den i køleskabet natten over.

Næste dag former du dejen til boller og sætter dem på to bageplader. Lad dem hæve i mindst en halv time – gerne længere afhængig af, hvor hurtigt de har tænkt sig at hæve. Pensl dem med lidt vand og bag dem ved 225 grader i ca. 20 minutter.

Note: De her kan varmt anbefales! Jeg kan godt lide, at oliven og kerner giver lidt smag og bid i bollerne, uden at det bliver til tørre og kedelige boller. Tværtimod var de bløde og friske, og det er ikke sidste gang, jeg har puttet oliven i frokostbollerne…

Bollerne blev smurt med rødløgsrelish fra Meyers Deli på den ene flade og Miracle Whip mayo på den anden, og de blev fyldt med salat, skiver af cuvette, revet peberrod og syltede agurkeskiver. Mmm!

Februar: Tærter

Jeg har aldrig rigtig dyrket konceptet tærter. Det er ellers en let måde at lave mad på, og jeg kender flere, som ser det som en god og enkel måde at få aftensmad på. Efter et års tid i blogland har jeg dog efterhånden set så mange spændende tærter, at jeg har fået appetit på at få afprøvet nogle flere typer, så februars benspænd bliver tærter – vel at mærke mindst to gange om ugen!

Og i dag kunne jeg meget passende bage den første, hvor jeg – meget oplagt – fandt inspirationen i ‘Tænd på med tærter, tryl med tilbehør’. Jeg købte dog ricotta i stedet for hytteost, og fløden havde jeg sat af i huset (og lavede aftensmaden i lejligheden – smart smart), så den blev erstattet af skummetmælk. Men ellers gjorde jeg da næsten som den oprindelige opskrift… her er sådan, som jeg lavede den.

Kartoffeltærte med dijonsennep
5-6 personer

Dej:kartoffeltærte, tærte, hvedemel, ost, emmenthaler, smør, ricotta, mælk, æg, vegetar, dijonsennep, timian, muskatnød, kartofler, rødløg
250 g hvedemel
125 g smør
½ tsk salt
½ dl vand

Æggemasse:
250 g ricotta
1 dl skummetmælk
2 æg
3 tsk dijonsennep
1 tsk timian
½ tsk revet muskatnød
salt og peber

Fyld:
300 g revne rå kartofler
1 lille rødløg i små tern

50 g revet emmenthaler

Smuldr smørret i melet og ælt det sammen med salt og vand. Rul dejen ud på et meldækket bord eller gør som jeg, der pt. ikke har nogen køkkenbordsplads – mas den ud i tærtefadet med fingrene. Læg et stykke bagepapir oven på tærtedejen og hæld linser eller kikærter ud over, så papiret bliver holdt nede på midten af tærtefadet. Forbag tærten ved 200 grader i 30 minutter.

Pisk ingredienserne til æggemassen sammen og vend de revne kartofler samt rødløget i. Fordel massen ud over den forbagte tærtebund og drys den revne ost ud over. Bag tærten ved 200 grader i omkring 30 minutter.

Note: Tærten var meget mild og egnede sig fint som tilbehør. Jeg vil dog sætte pris på lidt mere smag, så en anden gang vil jeg nok putte flere krydderier i eller måske bruge mere dijonsennep, for den kunne næsten ikke smages. Jeg spiste den sammen med en timiankrydret kotelet samt en grøn, frisk salat.

Se de tærter, jeg lavede i denne måned

Citron-pinjekernekage med lavendelflødeskum samt svensk mandeltærte

I går var en travl dag, for udover to timers træning (som jeg heldigvis stort set ikke kan mærke i dag) fik jeg også bagt to kager samt lavet trøfler og peberfrugtscreme i anledning af svigermors fødselsdag. Der blev også tid til at lege med yndlingsnevøen inden aftensmaden, så jeg nåede da at få en god del motion den dag og kunne med den bedste samvittighed smage begge kager!

Den første fandt jeg opskriften på i ‘Flere suveræne salater og brillante buffeter’ – dog har jeg brugt forskelligt slags sukker i min udgave, da jeg løb tør for rørsukker, og så holdt jeg mig til hvedemel. Kagen er pyntet med kandiserede violer og violbolsjer, som jeg købte i Frankrig i sommers.

Den anden opskrift har jeg fra Kageanarkistens blog – igen med et par bittesmå ændringer undervejs, så det passede lidt bedre til de mængder, jeg havde af de forskellige råvarer. Begge kager kan kraftigt anbefales!

Citron-pinjekernekage med lavendelflødeskum
8-10 personer
citronpinjekernekage, kage, dessert, tørrede lavendler, blåbærmarmelade, smør, rørsukker, æg, hvedemel, citroner, pinjekerner, fløde
2 tsk tørret lavendel
2 tsk blåbærmarmelade
100 g blødt smør
200 g rørsukker
3 æg
175 g hvedemel
revet skal fra en citron
½ +½ dl friskpresset citronsaft
50 g pinjekerner
2½ dl fløde

Rør lavendlerne sammen med marmeladen og lad det trække, mens du bager kagen. Rist pinjekernerne på en tør pande og afkøl dem. Pisk smør og sukker grundigt med en elpisker, og pisk derefter æggene i et ad gangen. Tilsæt ½ dl citronsaft samt citronskal, mel og pinjekerner. Hæld dejen i en smurt springform på 22-23 cm og bag den ved 175 grader i ca. 40 minutter.

Køl kagen let af, prik den med en gaffel og hæld en ½ dl citronsaft over. Lad den køle helt af, og pisk derefter fløden til skum og vend marmeladen i. Smør flødeskummet ud over kagen.

Note: I den oprindelige opskrift drysser man flormelis ud over kagen og serverer flødeskummet ved siden af, men jeg syntes, det skulle ud over. Til gengæld behøver du så knapt så meget flødeskum – du kan sagtens nøjes med at bruge 2 dl fløde.

Svensk mandeltærte
10-12 personersvensk mandeltærte, tærte, dessert, kage, vaniljesukker, vanilje, mandler, smørcreme, æg, mælk, rørsukker, smør

Mandelbunde:
5 æggehvider
150 gram sukker
½ tsk vaniljesukker
150 gram mandler

Smørcreme:
6 æggeblommer
1 dl mælk
80 gram sukker
190 gram smør

Blend mandlerne. Pisk æggehvide og sukker til en tyk, skinnende marengs. Pisk vaniljen i og vend mandlerne i. Tegn to cirkler på ca. 25 cm i diameter på to stykker bagepapir, og bred marengsmassen ud på dem, så du får to bunde med en diameter på 25 cm. Bag bundene en ad gangen i 20 min ved 175 grader og lad dem køle af på en rist.

Rør æggeblommer, mælk og sukker sammen i en lille gryde og varm det op under konstant omrøring – det må ikke koge. Rør hele tiden rundt med middelsvag varme, indtil cremen er tyknet. Lad den køle lidt af, og rør så smørret i lidt ad gangen. Rør cremen helt glat og sæt den i køleskabet, indtil den er helt kold.

Smør den ene halvdel af smørcremen på den ene mandelbund, læg den anden ovenpå og top med det sidste smørcreme. Lad kagen trække et par timer i køleskab, så kagen ‘sætter sig’.

Note: Syndig lækker – sådan lidt fudgeagtig – og ret mættende, så selvom kagen ikke er så høj, så bliv ikke alt for overmodig, når du skærer et stykke!

Kagestykker – bon appetit!

Fuldkornsboller med soltørrede tomater

I går opdagede jeg, at vi havde en ost i køleskabet, som nærmede sig sidste salgsdato, så den måtte jeg jo sørge for blev brugt op, inden det var for sent. Desværre havde vi ikke lige noget i huset, jeg kunne putte osten på, så jeg smækkede en hurtig dej sammen til nogle solide fuldkornsboller – så var aftensmaden i dag også klaret, for så kunne vi blot lave et par sandwiches. Der kom også en med på madpakken, og resten af denne portion fuldkornsboller er nu endt i fryseren – tror vi får brugt dem i de næste uger, for der bliver ikke tid til så meget eksperimenterede mad der…

Fuldkornsboller med soltørrede tomater
9 store boller
fuldkornsboller, boller, yoghurt naturel, gær, fuldkornshvedemel, hvedeklid, soltørrede tomater, hvedemel
4 dl varmt vand
4 dl yoghurt naturel
50 g gær
3 dl fuldkornshvedemel
2 dl hvedeklid
lidt salt
8 soltørrede tomater i olie
hvedemel for resten

4 dl varmt vand (ikke skoldende – bare lunere end håndvarmt) og 4 dl yoghurt naturel blandes. Gæren opløses i væden, og de to første meltyper samt salt røres i. Tomaterne skæres i små firkanter og blandes i dejen, og du rører hvedemel i, til dejen er smidig og glat. Stil dejen til hævning et lunt sted en time eller to, til den er hævet til dobbelt størrelse. Form boller af dejen og sæt dem på en bageplade, hvor de hæver i ca. 20 minutter. Pensl dine fuldkornsboller med vand og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter.

Note: Disse fuldkornsboller er bløde, saftige og lækre – og så mætter de ret godt!

Grød med rugflager og abrikoskompot, hindbærsmoothie, mangodressing

grød med rugflager, grød, rugflager, morgenmad, havregryn, abrikoser, appelsiner, rørsukkerJeg er glad for, at jeg ikke havde ambitioner om at nå en masse i dag, for de mørkegrå skyer udenfor sugede godt nok al energi ud af dagen! Men vores planer omhandlede først og fremmest indendørs hygge, og så nåede jeg et par småting i køkkenet. Lige nu har jeg mest af følelsen af blot at vente på den 29., hvor vi får nøglerne til huset – men så får jeg til gengæld også ret travlt, så der er sådan lidt stilhed før stormen…

Grødopskriften fik jeg ideen til, da jeg på et tidspunkt så en opskrift på abrikoskompot på Arlas hjemmeside, mens dressingen er inspireret af en opskrift, jeg så hos Newyorkerbyheart på et tidspunkt.

Grød med rugflager og abrikoskompot
2-3 personer

2 dl rugflager
2 dl havregryn
ca. 6 dl vand
lidt salt

Abrikoskompot:
80 g abrikoser
1 appelsin
1 spsk rørsukker

Snit abrikoserne i strimler og put dem i en gryde. Riv skrællen af en halv appelsin – gerne med et juliennejern – og hæld det op i gryden sammen med saften fra hele appelsinen. Tilføj rørsukkeret og lad det koge under låg i 5-10 minutter.

Kog en grød af rugflager, havregryn og vand – det skal have ca. fem minutter, når det først koger – og hæld det derpå i en skål. Strø evt. lidt sukker på – jeg har noget sukker, der er blandet med lidt brændt kanel, som jeg brugte – og put abrikoskompot oven på.

Note: Den smagte godt, men jeg bliver ved med at glemme, hvor meget grød mætter, så portionen var lige lovlig stor til os to.

Mangodressing
4 personermangodressing, mango, sød chilisauce, risvinseddike, hvidløg

1 frisk mango
0,25 dl sød chilisauce
0,25 dl risvinseddike
1 tsk sukker
1 fed hvidløg
lidt salt og peber

Fjern sten og skal fra mangoen og blend frugtkødet sammen med resten af ingredienserne.

Note: Meget cremet og delikat dressing. Den er rimelig mild i smagen, så du kan sagtens eksperimentere med at gøre den stærkere.

Hindbær-smoothie med pecannødder
2 glashindbærsmoothie, smoothie, hindbær, yoghurt naturel, pecannødder, appelsiner, vaniljesukker, vanilje, blomsterhonning

200 g frosne hindbær
3 dl yoghurt naturel
10 pecannødder
saften fra en appelsin
1 tsk vaniljesukker
1 spsk blomsterhonning

Ingredienserne blendes.

Note: Det er en af de mere syrlige smoothies – du kan selvfølgelig tilføje mere honning, hvis du vil have den sødere.