Forberedelser til påskefrokost

Lørdag var en travl og trættende dag. Jeg lagde ud med at vågne et par timer for tidligt og kunne ikke falde i søvn igen. Så nåede jeg til gengæld et par ting, inden jeg skulle til træning om formiddagen. Det er der som sådan ikke noget nyt i, men det var ekstra lang træning denne gang, da BodyCombat var udvidet med en halv time på grund af påsken. Så jeg snuppede en times Stram Op og 1½ times BodyCombat. Så er der vist også god samvittighed i morgen, når vi skal holde påskefrokost!

Efter træning fik vi handlet de sidste ting ind, og så blev jeg sat af derhjemme, mens gemalen susede forbi forældrene. Jeg kunne derefter nå nogle huslige ting, inden han kom hjem – og overraskede ved at fortælle, at han havde set et godt tilbud på havemøbler, og om vi skulle overveje dem? Efter ekstrem kort overvejelsestid var vi på vej ud af døren igen for at købe et bord og seks havestole! Godt nok var butikken løbet tør for borde, men de bliver leveret igen på torsdag, så nu har vi også fået klaret den beslutning. Dejligt.

Og ellers stod lørdagen i madlavningens tegn. Påske er ligesom jul præget af danske madtraditioner, og jeg vil da gerne indrømme, at det var en af hovedgrundene til, at jeg valgte dette tema for april. Det gør det unægtelig noget lettere at få lavet dansk mad, når der er en så oplagt chance som denne!

Jeg bagte blandt andet to rugbrød – og leverpostej for første gang i mit liv! Jeg så en opskrift på Anjas Opskrifter, som jeg tilpassede. Det var uhyre let og noget, som jeg vil eksperimentere videre med en anden gang.

Opskrifterne til rugbrødene fandt jeg inspiration til i Amos ‘Den store bagebog 2′. Jeg pillede dog en lille bitte smule ved den første og endnu mere ved den anden.

Leverpostej
6 små alubakkerleverpostej, pålæg, svinelever, svinespæk, løg, smør, mælk, hvedemel, æg, allehånde

1 kg hakket svinelever
½ kg hakket svinespæk
2 store løg
75 g smør
6 dl letmælk
3 spsk mel
8 små æg
5 tsk salt
1 tsk peber
1½ tsk stødt allehånde

Riv løgene på et rivejern og bland det grundigt med svinelever og svinespæk. kog mælk og mel forsigtigt op, så du laver en jævnet sovs af det – husk at røre omhyggeligt og hele tiden. Afkøl sovsen, inden du blander den med levermassen. Tilsæt bagefter æggene under kraftig piskning.

Levermassen smages til med krydderierne og hældes i smurte forme. Læg evt. baconskiver oven på leverpostejen – jeg gjorde det dog ikke. Bag dem ved 180 grader i 50-60 minutter.

Note: Jeg har nippet lidt til et hjørne, og det virker ganske lovende. Jeg tror, den bliver god sammen med de champignons og bacon, som den skal serveres med senere i dag!

Gulerodsrugbrød
1 stk.gulerodsrugbrød, rugbrød, brød, surdej, rugmel, sigtemel, rugkerner, gulerødder, gær

175 g surdej
½ kg groft rugmel
200 g sigtemel
100 g skårne rugkerner
1 spsk groft salt
100 g revne gulerødder
6 dl lunkent vand
12 g gær

Opløs gæren i vandet og tilsæt alle de øvrige ingredienser undtagen gulerødderne. Ælt dejen godt igennem og tilsæt derefter gulerødderne. Ælt dejen igennem igen og lad den hæve – tildækket og lunt – i ca. to timer.

Kom dejen i en rugbrødsform og glat overfladen med en våd dejskraber. Drys evt. kerner på – jeg brugte solsikkekerner, hvilket sikkert vil forvirre gæsterne, når det andet rugbrød faktisk er med solsikkekerner…

Lad brødet hæve i mindst en halv time – den skal gerne hæve kraftigt på relativ kort tid og ellers giv den lidt mere hævetid. Bag den på nederste rille i en forvarmet ovn ved 180 grader i en time og et kvarter.

Groft solsikkerugbrød
1 stk.solsikkerugbrød, rugbrød, solsikkebrød, rugkerner, fuldkornsrugmel, hvedemel, solsikkekerner, A38, gær, mørk sirup

225 g skårne rugkerner
300 g fuldkornsrugmel
300 g hvedemel
60 g solsikkekerner
3 dl vand
½ l A38
25 g gær
2½ tsk salt
1 tsk mørk sirup

Kog vandet sammen med rugkerner og solsikkekerner i ca. fem minutter. Lad det køle lidt af, inden du tilsætter A38. Når blandingen er så afkølet, at den er håndvarm, blander du gæren grundigt i. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt det grundigt igennem – det er lettest på en røremaskine, eller hvis du har en god portion tålmodighed. Lad dejen hæve tildækket og lunt i ca. 45 minutter.

Bred dejen ud i en rugbrødsform og glat den oven på med en våd dejskraber, så overfladen bliver jævn og glat. Prik overfladen med en gaffel og lad brødet efterhæve – lunt og tildækket – i ca. en halv time. Bag brødet i en forvarmet ovn på 185 grader på nederste rille i ca. en time og et kvarter.

Lammepie og salat med krydrede ris, røde bønner og snackpeber

lammepie, lammetærte, tærte, pie, hvedemel, smør, emmenthaler, ost, løg, hakket lammekød, paprika, lam, champignons, svampe, tomatkoncentrat, timian, engelsk sauce, æg, creme fraiche, mayonnaiseMandag aften havde vi besøg af et vennepar samt deres bøllespire, og her lavede jeg en lammepie, som jeg havde set mig lidt lun på et par dage i forvejen. Opskriften havde jeg set i en lille opskriftbog, der hedder ‘Hakket kød‘, som jeg ikke har fået brugt så meget. Jeg måtte ændre flere ting i opskriften, end jeg først havde planlagt, men der var blandt andet nævnt et svampemix, som jeg ikke anede hvad var (nej, ikke den slags svampe!). Jeg puttede i stedet almindelige champignons i, og så tilføjede jeg mere tomatkoncentrat samt timian og et skvæt engelsk sauce. Sidst men ikke mindst udelod jeg persille, da jeg regnede med, at der ville blive en rest, som jeg gerne ville opvarme på et andet tidspunkt.

Lammepie
4-5 personer

Dej:
3 dl hvedemel
120 g smør
2½ dl fintrevet emmenthaler
lidt vand

Fyld:
1 stort løg, hakket
400 g hakket lammekød
2-3 tsk paprika
250 g champignons i skiver
1 dåse tomatkoncentrat
1-2 tsk timian
et skvæt engelsk sauce
vand

Topping:
3 æg, sammenpiskede
2½ dl creme fraiche
2 spsk mayonnaise
salt

En springform på 25 cm smøres med lidt smør. Ælt smør og mel sammen med fingrene – når det har fået en grynet konsistens, tilsætter du osten og ælter videre. Tilsæt evt. lidt vand, hvis du har svært ved at få dejen til at binde sammen. Pres dejen ud i formens bund samt 5-7 cm op ad siden.

Varm lidt olie i en gryde og svits løgene i det. Tilsæt kødet og brun det godt under omrøring. Sørg for at kødet er helt findelt. Tilsæt champignons og tomatkoncentrat – spæd op med vand og lad svampene koge møre. Hæld krydderierne i og lad det koge nogle minutter, indtil retten er kogt rimelig ind – den må ikke være for våd, da pien så bliver for smattet. Smag til med salt, peber og engelsk sauce. Hæld fyldet i den dejbeklædte form.

Pisk ingredienserne til toppingen sammen og hæld det over fyldet – det skal gerne være således, at kanten af dejen stikker en smule op over fyldet, så toppingen ikke rammer springformen i kanten. Bag pien ved 210 grader i ca. 45 minutter.

Note: Jeg kan normalt godt lide lammekød, så jeg blev noget bekymret under tilberedningen af fyldet, for jeg syntes godt nok, at det lugtede af uld – og det var ikke specielt betryggende. Smagen fejlede dog ingenting, og resultatet endte med at blive ret godt, men jeg lærte, at jeg ikke kan lide lugten at hakket lammekød, der steger. Det skal dog ikke forhindre mig i at arbejde med det igen, når resultatet blev som dette, men det var da en interessant opdagelse!

Salat med krydrede ris, røde bønner og snackpeber

– kogte, kolde ris
– lidt olie
– paprika
– salt
– lidt vand
– romainesalat, fintstrimlet
– en dåse røde bønner
– snackpebre, skåret i tynde strimler

Risene steges ved middelvarme i en gryde med lidt olie og krydderierne tilsættes. Hæld evt. lidt vand i, hvis de er ved at brænde på. Tag gryden af efter et par minutter. Bland dem med de andre ingredienser og servér salaten.

Note: Glimrende modspil til lammepien, hvor salaten både havde friskhed og tyngde.

Torskefad med grøntsager – og en portion blommesirup

Der er et stort problem ved at læse madblogs. I hvert fald for mig. Og det er, at jeg konstant falder over noget, som jeg bare må prøve! Enten noget, der er helt nyt for mig – eller noget, som jeg fuldstændig havde glemt eksisterede. To af de blogs, jeg bliver meget inspireret af, er Newyorkerbyheart og Hanne K’s Verden, og det var også herfra jeg fik ideerne til søndagens gøremål i køkkenet.

Hos NYBH havde jeg set en fiskeret, som lød dejlig let og frisk. Jeg endte med at lave en udgave, hvor jeg brugte torskefileter, flere ærter, udelod dåseasparges, samt erstattede piskefløde med mornaysauce og æggeblommer med hele æg.

Hos Hanne havde jeg på et tidspunkt set en opskrift på blommesirup, og da jeg faldt over en pose blommer den anden dag, fik jeg muligheden for at prøve den. Jeg sjussede mig frem til målene, men jeg tror, den ligger rimelig tæt på Hannes udgave.

Torskefad i grøntsager
3 personertorskefad, fisk, torsk, torskefileter, ærter, gulerødder, champignons, svampe, citroner, persille, æg, rasp, ost

300 g torskefileter
2 håndfulde frosne ærter
3 gulerødder skåret i tynde skiver
1 håndfuld champignon i tynde skiver
lidt citronsaft
1 håndfuld persille, hakket
salt, friskkværnet
2 æg
2½ dl mornaysauce
salt og peber
1 håndfuld rasp
1 håndfuld revet ost

Smør et ovnfast fad med lidt olie. Dryp fileterne med citronsaft og krydr med salt og peber. Halvér fileterne og læg dem lagvis med grøntsagerne. Drys persille over. Pisk æg, mornaysauce, salt og peber sammen og hæld det over retten. Drys med rasp og revet ost og sæt fadet i ovnen ved 200 grader i ca. 30-35 minutter.

Note: Vi spiste et par madmuffins til, og det var en ganske fin ret. Den er ret mild i smagen, så den kan sagtens serveres for børn (bortset fra at de ofte ikke kan lide fisk, de små kræsenpinde). Nu er jeg ikke så meget til mild mad, så en anden gang kunnejeg godt finde på at lave en godt krydret salat til, så den milde smag får noget modspil.

blommesirup, blommer, rørsukkerBlommesirup
300-400 ml – tror jeg

500 g blommer, i kvarte og uden sten
3 dl vand
600 g rørsukker

Kog blommerne i et kvarters tid, til de er helt møre. Lad saften løbe igennem en saftpose eller en si og tryk let på de kogte blommer, så du får mere saft med. Hæld saften tilbage i gryden og tilsæt rørsukker. Kog det, til konsistensen bliver tykkere – du kan evt. teste det ved at dryppe lidt på en tallerken og lade det køle lidt af. Hæld siruppen på skoldede flasker.

Note: Jeg har nippet lidt til det, og det virker lovende. Det er ikke så sødt, men er du til meget søde sager, kan jeg forestille mig, at det ville være godt at smide en vaniljestang eller to med under kogningen af siruppen. Jeg tester den for alvor i næste uge…

Oksekød i spinat

Da jeg havde gæster den anden dag, lavede jeg denne indiske ret, som jeg fandt inspirationen til i en af yndlingskogebøgerne - ‘Vores indiske køkken’. Jeg lavede dog en del ændringer i forhold til den oprindelige opskrift – først og fremmest blev den lavet på oksekød og ikke lam, og så erstattede jeg fløde med kokosmælk. Derudover blev en række andre ingredienser enten justeret op eller ned mængdemæssigt.

Oksekød i spinat
8-10 personer
oksekød i spinat, indisk, oksekød, olivenolie, løg, hvidløg, kardemommekapsler, nelliker, peber, koriander, gurkemeje, garam masala, chili, spinat, kokosmælk
1,8 kg oksekød skåret i tern
3 spsk olivenolie
10 g smør
3 store løg, hakkede
10 fed knuste hvidløg
16 grønne kardemommekapsler
12 nelliker
20 hele peberkorn
6 tsk stødt koriander
6 tsk stødt gurkemeje
6 tsk garam masala
4 tsk stødt chili
4 tsk salt
1 l vand
500 g frossen spinat
1 dåse kokosmælk
peber

Læg spinaten til optøning. Brun kødet i en stor gryde sammen med olie og smør og tag derefter kødet op. Steg løgene i gryden over middelvarme i fem minutter, tilsæt hvidløg og ingefær og lad det stege i yderligere fem minutter. Tilsæt kardemommekapsler, nelliker og sorte peberkorn og rør rundt i to minutter. Kom derefter alle krydderierne i og tilsæt lidt vand. Rør godt rundt i et par minutter, hæld kødet i og blandt det godt med krydderierne. Hæld vandet i og lad retten simre uden låg, indtil halvdelen af væden er kogt ind. Kom spinat og kokosmælk i og lad det simre nogle minutter. Smag til med salt og peber.

Note: Meget lækker og krydret – lige noget for mig! Retten blev serveret sammen med salat med koriander, vilde ris og pappadums. Jeg kan varmt anbefale at lave pappadums i mikrobølgeovnen – det tager ingen tid, er langt sundere og koster nok også mindre. Og og og – mindre opvask, ja tak!

Appelsinkugler og hjemmelavede bountys

appelsinkugler, konfekt, marcipan, appelsinlikør, syltet appelsin, hvid chokoladeI går lavede jeg lidt godter i forbindelse med Operation Påskeglad, så det er forhåbentlig en modtager, der godt kan lide lidt sødt til tanden. Jeg lavede appelsinkugler og bountys – sidstnævnte med inspiration fra Annes chokoladeblog.

Appelsinkugler

– marcipan
– appelsinlikør og små stykker syltet appelsin
– hvid chokolade
– pynt

Ælt noget appelsinlikør ind i marcipanen. Put et lille stykke syltet appelsin ind i et stykke marcipan, som du triller til en kugle. Når du har trillet alle kugler, lader du dem tørre i et par timer, inden du dypper dem i smeltet hvid chokolade og drysser lidt pynt på.

Note: Kuglerne har en rimelig intens appelsinsmag på grund af den syltede appelsin – og kuglerne vil nok være ekstra gode med mørk chokolade.

Bountys
15 stk.hjemmelavet Bounty, konfekt, kondenseret mælk, kokosmel, chokolade, mørk chokolade

Det meste af en dåse kondenseret mælk
170 g kokos
150 g mørk chokolade

Hæld det meste af den kondenserede mælk i en skål (lad et par cm blive tilbage i dåsen). Tag 10 g kokos fra til pynt og ælt resten med den kondenserede mælk. Form det til bountys og lad dem tørre et par timer. Dyp dem i smeltet chokolade og drys det sidste kokos på.

Note: Nu elsker jeg bountys, så det her var bestemt noget for mig! Godt jeg lavede en stor portion, så der også er lidt godter til gemalen og jeg her i weekenden :-)

Rugbrød med ris

rugbrød med ris, rugbrød, brød, surdej, kærnemælk, knækkede hvedekerner, ris, hvedemel, durummel, rugmel, gærNej, du har ikke læst forkert. Det er en rugbrødsopskrift med ris i. Og jeg kan afsløre, at det tilmed smager umanerlig lækkert og har en god blanding af bid og blødhed.

Den oprindelige opskrift er fra ‘Varm på brød…’, men jeg havde en surdej i forvejen, som jeg brugte, og så erstattede jeg solsikkekerner med flere knækkede hvedekerner. Vær opmærksom på, at det er cirkamål, da det er helt tilbage i sidste uge, jeg bagte det, og jeg ikke er 100% sikker på de ændrede mål. Jeg skar det i skiver og frøs det ned, og nu går jeg og nyder at tage et en skive eller to op om dagen – mmm!

Rugbrød med ris
1 stk.

Dag 1:
3½ dl surdej
4 dl kærnemælk
150 g knækkede hvedekerner
200 g kogte ris

Dag 2:
Blandingen fra dag 1
200 g hvedemel
200 g durummel
200 g rugmel
10 g gær
1 spsk salt
3 dl vand

Ingredienser fra dag 1 blandes sammen og stilles i køleskab til næste dag. Her blandes de øvrige ingredienser i, og dejen hældes i en rugbrødsform og hæver en til to timer. Dejen bages ved 175 grader i ca. 1½ time.

Note: Ret simpel fremgangsmåde, og så er det en god og anderledes måde at bruge risrester på.

Mini-gåsebryster og hindbærsmoothie

gåsebryster, kage, dessert, lagkagebunde, lagkage, hindbærsyltetøj, fløde, vaniljesukker, vaniljestang, vanilje, majsstivelse, marcipan, flormelisGemalen var med til at planlægge lidt sjov og spas på arbejdet i dag, som blandt andet involverede at servere mini-gåsebryster! På en eller anden måde fik han blandet mig ind i projektet, så der blev bagt lagkagebunde i går aftes, og så stod vi ellers i morges og lagde kagerne sammen. Da de skulle kunne holde til at blive transporteret, lavede vi dem som to lange stykker, som han så skar ud lige inden serveringen.

Jeg anede ikke en pløk om gåsebryster og må også indrømme, at det er en del år siden, jeg sidst har smagt dette, så jeg måtte lige researche lidt på nettet – uden dog at finde en fremgangsmåde, der var lige mig. Der var dog generel enighed om, at det var bedst med hindbærsyltetøj, og at den hvide creme skulle smage af vanilje.

Jeg bagte en portion lagkagebunde. Jeg foretrækker at bage dem som én stor kage, men reelt set brugte jeg under en tredjedel af den – resten røg i fryseren, så jeg kan bruge det til en hurtig kage i weekenden. Bundene blev bagt om aftenen, og her blev vaniljecremen også lavet. Den blev dog puttet i køleskab og først rørt ud i flødeskum om morgenen, så kagerne ikke blev for svampede. Men jeg har skrevet nedenstående som om, det bliver lavet ud i ét.

Mini-gåsebryster
20-25 små stykker

1 lagkagebund
ca. 4-5 spsk. hindbærsyltetøj
½ l piskefløde
2 tsk vaniljesukker
½ vaniljestang
1 spsk flormelis
lidt majsstivelse

tyndt udrullet marcipan
lidt flormelis til pynt

Bag og afkøl lagkagebunde. Skær dem ud i ca. 7 cm’s bredde og smør dem med hindbærsyltetøj. Kog en vaniljecreme af 2 dl piskefløde, vaniljesukker og den opskårne vaniljestang. Når det har småkogt et par minutter, tilsætter du flormelis, pisker det godt ind i cremen og tykner den med lidt majsstivelse. Lad cremen køle helt af.

Pisk flødeskummet rimelig stift og bland nænsomt vaniljecremen i. Smør den på bundene – det er lidt en smagssag, om et gåsebryst skal være trekantet eller mere buet i det. Vi valgte den sidste løsning, da det var lettere, når nu vi arbejdede i mini-størrelsen. Kagerne dækkes af tyndudrullet marcipan og lidt flormelis sigtes over.

Note: Nu smagte jeg kun lidt af kageresterne undervejs i processen, men det virkede ret lovende, og jeg fik at vide bagefter, at forsøget skulle være ret vellykket. Jeg vil i øvrigt tilføje, at marcipanen valgte jeg at købe færdigudrullet – man kan købe pakker, der ligner dem med færdigdej til pizza, og det plejer jeg at foretrække til marcipanovertræk, for det er pænt besværligt at rulle marcipan tyndt ud!

Mens vi hyggede os i køkkenet, blev der også tid til en smoothie, og her udfordrede jeg mig selv ved at prøve lidt andre ingredienser end normalt.

Hindbærsmoothie
hindbærsmoothie, smoothie, hindbær, bananer, soyamælk, hørfrø, vaniljesukker, vanilje, rørsukker1½ glas

150 g frosne hindbær
1 banan
2½ dl soyamælk
2 spsk hørfrø
1 tsk vaniljesukker
1 tsk sukker

Alle ingredienser blendes grundigt.

Note: Jeg har længe tænkt på at købe soyamælk og fandt noget på tilbud for nylig. Det smagte dog pænt mærkeligt ‘råt’, men fungerede fint i smoothien.