Sweet potato pie med bananyoghurtis og små blåbærtærter

sweet potato pie, tærte, desserttærte, kage, dessert, hvedemel, smør, rørsukker, sweet potatos, flormelis, kondenseret mælk, vaniljepulver, vanilje, æg, kanelAmerikanerne har mange spændende kager, og lige ærgrer jeg mig lillapink over, at jeg valgte denne måned til det amerikanske benspænd, for vi har virkelig mange aftaler, så jeg har ikke særlig mange muligheder for at få prøvet kageopskrifter af de næste uger. Måske jeg burde have en måned kun med amerikaner-kager? Det kunne da være sjovt!

Men som sagt – jeg bagte en sweet potato pie i fredags, da vi havde gæster. Opskriften er fra min amerikanske kogebog, og her stod der blandt andet, at man skulle bruge en piedej – vist nok en færdigkøbt, så jeg måtte lige finde en opskrift på en piedej, jeg kunne bruge i stedet, og jeg fandt en hos Miras Madblog, som jeg valgte at bruge – dog med lidt mindre vand i.

Vi har i øjeblikket en ismaskine på ferie hos os, som vi har lånt at svogeren, og jeg så det som en fin lejlighed til at eksperimentere med at lave yoghurtis. Jeg kiggede lidt rundt omkring på nettet og kunne ikke rigtig bestemme mig for en opskrift, så til sidst freestylede jeg en is, som endte med at have en god frisk banansmag, der ikke var så sød, da yoghurten fik lov til at fylde mere i smagen.

Sweet potato pie
8 personer

Dej:
250 g hvedemel
175 g iskoldt smør
2 spsk rørsukker
ca. 1 dl iskoldt vand

Fyld:
60 g blødt smør
2½ dl kogte, mosede sweet potatos
2½ dl flormelis
80 g kondenseret mælk
½ tsk vaniljepulver
2 æg, piskede
1 tsk kanel

Bland mel og sukker. Skær smørret i mindre stykker og bland det grundigt med mel- og sukkerblandingen – det skal blive til en grynet masse, uden at smørret begynder at smelte. Hæld vandet i lidt ad gangen og ælt, til du får en ensartet dej. Pak den ind i film og læg den i køleskabet i mindst en halv time.

Rul dejen ud på et meldrysset bord og beklæd en tærteform med dejen. Da dejopskriften er til en lukket pie, fik jeg dej i overskud – se længere nede, hvordan jeg fik brugt det. Bag dejen ved 175 i ca. ti minutter, inden der skal fyld på.

Bland smør, sweet potatos, flormelis og kondenseret mælk grundigt. Pisk derefter vaniljepulver, æg og kanel sammen, inden den blandes i. Fordel det ud over bunden og bag det ved 175 grader i en time.

Note: Jeg blev positivt overrasket over pien. Jeg har hørt ret blandede meninger om sweet potato pie, men denne her var ganske glimrende. Jeg syntes, den mindede lidt om den græskartærte, jeg lavede sidste år – samme lidt solide, søde og alligevel milde smag.
banan-yoghurtis, is, yoghurtis, bananis, bananer, rørsukker, vaniljesukker, vanilje, yoghurt naturel, citronerBanan-yoghurtis

3 modne bananer, mellemstørrelse
120 g rørsukker
1 tsk vaniljesukker
4 dl yoghurt naturel
saft fra en citron

Blend alle ingredienser og put massen i en ismaskine. Når den er rørt færdig i maskinen, puttes den i fryseren.

Note: Frisk, syrlig og alligevel lidt sød is – giver et fint modspil til en sød kage eller lignende. Isen er i øvrigt lidt lettere at ‘skrælle’, da den har en blødere struktur end flødeis.
blåbærtærte, tærte, desserttærte, blåbær, dessert, kage, rørsukker, vaniljesukker, vanilje, yoghurt naturelSmå hurtige blåbærtærter
4 stk.

– resten af piedejen
– 150 g frosne blåbær
– 2 spsk rørsukker
– 1 tsk vaniljesukker
1-2 dl yoghurt naturel

Beklæd små tærteforme med dejen. Bland resten af ingredienserne og fordel det i tærteformene. Lad dem bage i ovnen i ca. ½ time ved 175 grader – muligvis lidt længere tid.

Note: De var desværre ikke så kraftige i smagen, så vi hældte lidt blommesirup over, da vi spiste en hver i går. Tror jeg skal eksperimentere lidt mere med små tærter, for søde ser de jo ud.

Margarita med limetwist, artiskokcremehapsere, Hoppin’ John og aubergine-chilisalat

Her til aften havde vi svigerforældrene på besøg, og de fik mulighed for at være forsøgskaniner på et par af mine amerikanske påfund. Vi startede med en Margarita – en drink, som amerikanerne efter sigende er glade for – samt nogle artistokhapsere, som jeg selv komponerede.

Til hovedret havde jeg fundet endnu en ret fra min amerikanske kogebog, Hoppin’ John, og da jeg syntes, der skulle være lidt grønt til, blandede jeg en simpel salat til. I den amerikanske ret brugte jeg røget skinke i stedet for svineskank, som den oprindelige opskrift foreskriver, og så brugte jeg frisk chili i stedet for tørrede chiliflager.

Margarita med limetwist
4 personer

1½ dl tequila
½ dl Cointreau
½ dl limesaft
1 dl sød limesaft (købt i tyrkisk supermarked)
isterninger
fint salt

Tag fire cocktailglas og gnub glaskanten med et stykke lime. Dyp derefter glaskanten på en tallerken med fint salt drysset på, så saltet klistrer sig fast i limesaften. Lad det tørre. Ryst tequila, Cointreau, sød limesaft og friskpresset limesaft godt sammen med nogle isterninger og hæld det i glassene.

Note: Jeg tilføjede noget sød limesaft, som jeg købte for nylig hos et tyrkisk supermarked, og jeg kunne godt lide, at drinken fik lidt sødme, så alkoholen ikke fik lov til at dominere nær så meget.

Artiskokhapsere
ca. 12 stk.

½ glas grillede artiskokker
1 spsk rygeost
lidt salt
1 tsk tørret rosmarin

Alle ingredienser blendes grundigt og smøres på små kiks.

Note: Grillede artiskokker og rygeost er SÅ meget på min hitliste for tiden, og de bliver absolut ikke dårligere af at blive blandet sammen! Små smagfulde hapsere – mmmm!

Hoppin’ John
ca. 5 personer

3½ dl sortøjede bønner
400 g røget skinke
1 løg, hakket
1 rød chili, hakket
4 cups vand + lidt ekstra
3½ dl hvide ris
2½ dl revet cheddar
salt og peber

Hæld bønner, skinke, løg og chili sammen med vand i en gryde og lad det simre i 1½ time. Tag derefter skinken op og skær den i mindre stykker (uden at brænde fingrene) og hæld stykkerne tilbage i gryden sammen med risene. Lad det koge, indtil risene er møre (ca. 20 minutter) og smag til med salt og peber. Servér det sammen med revet cheddar oven på.

Note: Fin og mættende ret. Havde den ikke så lang kogetid, ville den være perfekt som hverdagsmad, for den er enkel og passer sig selv det meste af tiden.

Aubergine-chilisalat

– 1 aubergine
– groft salt
– romainesalat
– lidt chiliolie
– merianblomster

Skær auberginen i tykke skiver og læg dem på en saltdrysset tallerken og drys salt oven på skiverne. Lad dem trække i en halv time og tør dem derefter fri for salt og væde. Steg dem på en pande med lidt chiliolie, til de er møre, og skær dem i strimler. Bland dem med strimlet salat og dryp lidt chiliolie på. Pynt med merianblomster.

Note: Sprød, frisk og lidt stærk på grund af chilien – en anderledes salat, der passede fint med hovedretten.

Wok med æg, savoykål og nudler

wokret, chiliolie, bacon, æg, svinekød, savoykål, hønsebouillon, bouillon, nudler, sambal oelekFørst ville jeg snyde mig uden om madlavningen og bare tage en bid brød og lidt frugt til aftensmad, men så var gemalen alligevel hjemme i går aftes, og så var det lidt mere fristende at kokkerere. Jeg gider sjældent at lave det helt vilde, hvis der kun er mig til at spise det.

Jeg benyttede lejligheden til både at få brugt nogle ting op i køleskabet samt at få noget asiatisk inspireret på bordet – nu trængte jeg altså! Det blev meget freestyle men ganske glimrende, og så var det sjovt at bruge æg i wokken – det har jeg ikke eksperimenteret med før.

Wok med æg, savoykål og nudler
2 personer

chiliolie
½ pakke bacon i skiver
3 æg
4 blade savoykål, fintsnittede
ca. 4 dl hønsebouillon
nudler til to personer
2 tsk sambal oelek
lidt salt

Hæld lidt chiliolie i wokken og skær baconen i mindre stykker, inden den steges sprød i olien. Put de tre æg i wokken og rør jævnligt rundt, så de stivnede æg mases i mindre stykker. Tag det op, når æggene er klar. Hæld en smule chiliolie i wokken igen og steg kålstrimlerne et par minutter, inden du tilsætter ca. 4 dl hønsebouillon – hvis det ikke er nok til at dække nudlerne, som du putter i bagefter, så tilføj vand, men kun så det lige knapt dækker nudlerne. Lad det koge, til nudlerne er færdige og hæld så ægge-baconblandingen tilbage i wokken. Smag til med sambal oelek samt salt.

Note: Det var en fin måde at freetyle på – og let at komme uden om, at jeg ikke havde andet fersk kød at smide i, ligesom vi var udgået for (trylle-) kokosmælk. Desuden havde jeg glemt, hvor godt nudler kan smage – tror jeg må huske at købe flere af dem i denne uge, hvor de er på tilbud i Føtex.

Beer battered fish & collard greens

Beer battered fish, collard greens, torsk, hvedemel, æg, øl, olie, rapsolie, svinekød, bacon, løg, hvidløg, hønsebouillon, bouillon, sambal oelek, grønkålI går lavede jeg et par af retterne fra min amerikanske kogebog. De kommer godt nok fra hver deres område i USA, men jeg tænkte, at de ville være ok at sætte sammen, og så kunne den sunde ret opveje den knapt så sunde.

Jeg prøvede at følge opskrifterne nogenlunde men måtte slække lidt hist og pist så det passede til de råvarer, jeg kunne skaffe.

Beer battered fish
2 personer

torskefileter til to (jeg fik købt for lidt torsk – der er dyppelse nok til tre personer)
1-1½ dl hvedemel
½ tsk salt
1 tsk peber
½ pisket æg
½ dåse øl
olie til friturestegning

Varm olien kraftigt op i en gryde. Pisk imens mel, salt og peber sammen med æg, og tilsæt øl, indtil du har en tynd dyppelse – jeg lod dog stadig min udgave have lidt fylde, så jeg brugte nok i underkanten af en halv øl. Skyl fiskene og dup dem tørre. Vend dem i mel og derefter i dyppelse, inden de puttes i den hede olie. Vend dem undervejs, så begge sider bliver gyldne. Læg dem derefter på et stykke køkkenrulle, der kan suge noget af fedtet væk.

Note: Den smagte fint og blev slet ikke så olieret på trods af friturestegningen. Jeg tror, at dyppelsen ikke er beregnet til at suge så meget fedt, som en del andre fritureretter ofte gør, og det var en ganske fin måde at få torsk på.

Collard greens
ca. 3 personer

lidt olivenolie
½ pakke bacon i skiver
1 lille løg, hakket
1 fed hvidløg, presset
lidt salt og peber
2½-3 dl hønsebouillon
1 tsk sambal oelek
½ kg hakket grønkål (dette var frossent)

Skær bacon i mindre stykker. Opvarm olien i en gryde og steg bacon i det, til det bliver sprødt. Tilsæt løg og lad det stege, til de er bløde uden at være brune. Tilsæt derefter hvidløg og lad det stege lidt, inden du hælder grønkål i. Lad det varme op, indtil det er blevet blødt/det er tøet op og tilsæt så hønsebouillonen sammen med sambal oelek. Lad det koge ved svag varme – jeg gav det ca. en halv time, men hvis du bruger frisk grønkål, skal du muligvis overveje at give det lidt mere. Smag til med salt og peber.

Note: Bedre end jeg forventede. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har fået grønkål, men det var slet ikke skarpt i smagen, hvilket jeg ellers frygtede lidt. Det er en ret, som godt kan spises alene, men jeg syntes, det kunne være interessant at bruge den som tilbehør, og det fungerede den også fint til.

Popcorn med karamel

karamelpopcorn, popkorn, popcorn, smør, rørsukker, mørk farin, lys sirup, vaniljepulver, vaniljeAftensmaden må I vente med at høre om til i morgen, men her på de sene timer var det tid til endnu et par afsnit af fjerde sæson af Battlestar Galactica, og så var det jo oplagt med lidt popcorn. Og netop popcorn har amerikanerne også nogle sjove udgaver af – lad os i flæng nævne popcorn med smør, chokolade eller karamel!

Gemalen havde foreslået at prøve med smør, men i sidste ende droppede vi det og lavede i stedet karameludgaven. Det blev faktisk bedre, end jeg havde regnet med – jeg var noget skeptisk, da det lød frygtelig sødt, og jeg er så kedelig at holde på, at helt almindelige popcorn smager aldeles fint. Men det søde og salte tiltalte mig, selvom det var ret sødt – faktisk meget sødt og grænsen til det kvalmende – og det mætter temmelig meget. Jeg fik selvfølgelig også spist for mange af dem (i hvert fald i forhold til, hvad min samvittighed kunne acceptere), men i små mængder er de ok – husk bare at stoppe i tide!

Popcorn med karamel
3-5 personer

½ pose poppede mikrobølgepopcorn*
1 dl smør
1½ dl sukker (vi brugte halvt mørk rørsukker og halvt mørk farin)
½ dl lys sirup
lille smule vaniljepulver
lille smule natron

Smør, sukker og sirup varmes op i en gryde, indtil det når kogepunktet. Hæld vaniljepulveret i, rør godt rundt og lad det simre lidt, inden du tager det af komfuret. Rør lidt natron i.

Hæld popcornene op i et ildfast fad, hæld karamelmassen ud over og bland det godt. Sæt det i ovnen og lad det få 30-60 minutter ved 115 grader (i den opskrift, gemalen havde luret på, stod der en time, men vi gav det kun en halv).

*Vi var desværre løbet tør for popcorn, der poppes i en gryde, men der var lige en enkelt pose mikro-popcorn tilbage, som så måtte indgå i eksperimentet i stedet.

Romtopf og syltede kirsebær

De seneste uger har jeg også lavet andet end at holde ferie og lave sjove, amerikanske forsøg. Syltningen er gået i gang, og for nogle uger siden startede min romtopf-produktion. Romtopf er en af de ting, som vi lavede i mit barndomshjem, og det er genialt på vanilleis! Det skal gerne laves af friskplukkede bær, ligesom det har godt af at stå koldt og pønse et par måneder, inden det tages i brug, så det er bare om at komme i gang!

Der blev også lavet et enkelt glas syltede kirsebær, som jeg er spændt på hvordan bliver.

Billederne blev desværre ikke så fantastisk gode i denne ombæring.

Romtopf

– 4 håndfulde blandede bærromtopf, blåbær, brombær, hindbær, solbær, ribs, syltning, rørsukker, mørk rom
– 3 håndfulde sukker
– så meget mørk rom, at det dækker et par cm over frugten

Hæld bær og sukker i et sylteglas og rør godt rundt, indtil sukkeret er nogenlunde opløst. Hæld derefter rom i, rør godt rundt og hæld mere i, indtil rommen dækker op til et par cm af bærrene. Stil det køligt og mørkt, så det kan modne de næste måneder.

Du kan sagtens arbejde videre på din romtopf og putte flere bær i hen over sommeren, når de forskellige bærtyper modner. Hver gang, du hælder ny frugt ned i glasset, skal du huske at hælde den tilsvarende mængde af sukker og rom i glasset.

Nyd det oven på is eller til desserter – det smager himmelsk!
syltede kirsebær, kirsebær, syltning, rørsukker, vaniljeekstrakt, vanilje, mørk romSyltede kirsebær

350 g kirsebær
350 g sukker
1 dl vand
2 tsk vaniljeekstrakt
1-2 spsk mørk rom

evt. jævne med maizena

Udsten kirsebærrene og lad dem koge i mindst 20 minutter sammen med alle andre ingredienser undtagen rom. Hæld rommen i til sidst – her brugte jeg også noget maizena til at jævne den lidt.

Note: De blev desværre ikke helt så gode som dem, jeg lavede i Frankrig, men de havde også kogt i en god frugtsuppe med sukker, inden de blev syltet. Jeg puttede lidt rom i til sidst, og jeg er spændt på, hvordan smagen så vil udvikle sig.

Doughnuts

doughnuts, donuts, kage, dessert, hvedemel, smør, rørsukker, æg, gær, mælk, kardemommeEn af de ting, jeg har glædet mig til at prøve i månedens benspænd, er doughnuts. Hvem har ikke på et eller andet tidspunkt set mindst én amerikansk film, hvor der er blevet gnasket doughnuts? Og så er det jo en fantastisk undskyldning for at lege med glasur og krymmel…

Meget apropos doughnuts så tjek lige den fantastiske video, som frk. Bibo har lagt op.

Jeg fandt en opskrift på Alletiders Kogebog, som jeg tilpassede. Jeg brugte smør i stedet for margarine og lidt mere eller mindre af et par af de andre ingredienser.

Doughnuts
9 stk.

350 g hvedemel
60 g smør
30 g rørsukker
1 æg
25 g gær
1½ dl lun letmælk
en lille smule salt
½ tsk kardemomme

Olie til friturestegning

Smørret smuldres i melet. Tilsæt derefter sukker, salt og kardemomme. Rør gæren ud i en anden skål sammen med mælken og bland det derefter i melblandingen sammen med ægget. Ælt dejen godt igennem og lad den hæve overdækket et lunt sted til dobbelt størrelse.

Del dejen i ca. 9 stykker, form dem som glatte boller og stik en finger igennem hver bolle og drej rundt, til der er et tydeligt hul i hver. Lad dem hæve i et kvarters tid. Varm olien godt op og kog et par doughnuts ad gangen – vær opmærksom på, at det går ret hurtigt. Læg dem på fedtsugende papir. Når de er kølet af, kan du dekorere dem med glasur og krymmel.

Note: Øj, jeg er fan af denne opskrift! De slår ganske vist usædvanligt hårdt – både mht. sukker- og fedtindhold er det jo ikke lige hverdagskost for mig, så det mættede temmelig meget, men det smagte uforskammet godt. Vi kunne spise én hver – resten havde jeg heldigvis ikke puttet glasur på, så de røg i fryseren med det samme. Jeg kan varmt anbefale at prøve denne her, men jeg vil lige overveje, om ikke der skal lidt mindre glasur på næste gang – og evt. også prøve, hvordan de bliver, hvis de smøres med fedtstof og bages i ovnen – selvom det muligvis lyder blasfemisk.

I dag har jeg i øvrigt hygget med mig at undersøge de nye muligheder på den hjemmeside, hvor jeg plejer at låne lydbøger. Det kan du læse mere om på bogbloggen.