Honningglaseret revelsben med æble-squash blanding

honningglaseret revelsben, honning, dijonsennep, æbler, squash, svinekødDet er pudsigt som man nogen gange bliver klogere. Indtil i går eftermiddags var jeg overbevist om, at jeg skulle have kylling i dag – indtil jeg så, at Føtex havde tilbud på revelsben! Jeg eeeelsker revelsben, som jeg fik en del som barn, men gemalen er ikke så vild med det – han synes, det fedter for meget. Derfor får vi det ret sjældent, men til gengæld er jeg så også syv gange så begejstret, når det endelig kommer på bordet!

Jeg tænkte, at når jeg nu alligevel skulle lave noget andet end først planlagt, så kunne jeg lige så godt også prøve en ny opskrift, og efter lidt googleri fandt jeg følgende opskrift på svinegodt.dk

Honningglaseret revelsben med æble-squashblanding
4 personer

1 kg revelsben
salt og peber

Glasering:
2 spsk frisk citronmelisse
1½ spsk honning
1½ spsk dijonsennep

Æble-squashblanding:
2 squash, 500 g
2 – 3 røde æbler, 300 g
½ spsk olie
30 g hasselnøddeflager
3 spsk frisk citronmelisse

Hak citronmelissen med en kniv og bland alle ingredienserne til glasering. Rids evt. hinden midt ned på benene, så de er lettere at fjerne, når kødet er stegt. Læg revelsben på en rist i en lille bradepande med fedtlaget opad og drys med salt og peber. Fordel glaseringen på overfladen af kødet. Hæld 4 dl vand ved og stil fadet i en kold ovn på nederste ribbe. Tænd ovnen på 180 grader, og lad kødet stege i ca. 1¾ time. Skru ned for temperaturen, hvis glaseringen bliver for mørk. Skær kødet i skiver mellem benene. Fjern evt. benene før kødet skæres i skiver.

Flæk squashene to gange på langs og skær dem i skiver, så der dannes trekanter. Fjern kernehuset på æblerne og skær dem i tynde både. Varm olien op på en pande og rist squash og nøddeflager let i ca. 5 minutter. Tilsæt æblerne og lad dem riste med i et par minutter. Hak citronmelissen med en kniv og bland den i tilbehøret. Smag til med salt og peber.

Note: Jeg lavede kun halv portion af ovenstående, da vi kun var to personer (!) – derudover havde jeg ikke citronmelisse, så glaseringen blev uden dette, da det var gemalen, der stod for at sætte dem i ovnen, inden jeg kom hjem fra træning. Jeg havde dog fået fat i citronmelisse på vejen hjem, så det kom der skam i grøntsagsblandingen. Sidst men ikke mindst blandede jeg en sennepsdressing af creme fraiche 9%, dijonsennep og salt.

Bulgur med abrikoser og pinjekerner

Til aften havde jeg udset mig en ny opskrift fra “Suveræne salater og brillante buffeter”, der skulle testes – nemlig bulgur med abrikoser og pinjekerner. Den blev serveret sammen med paprikadryssede koteletter og en dressing rørt af creme fraiche 9%, tomatpesto og salt.

Bulgur med abrikoser og pinjekerner

250 g grov bulgur bulgursalat, bulgur, pinjekerner, abrikoser, persille, salat
4 dl vand
150 g tørrede, bløde abrikoser
5 spsk pinjekerner
8 spsk hakket persille
2 spsk hakket frisk mynte (kan udelades)

Dressing:
5 spsk olivenolie
2 spsk citronsaft
salt og peber

Abrikoserne udblødes i vand et par timer – hvis det er nødvendigt – og skæres i små terninger. Bulguren overhældes med kogende vand, trækker ca. ½ time under låg og drypper godt af i en sigte. Pinjekernerne ristes på en tør, hed pande til de er gyldne- husk at røre i dem undervejs. Krydderurterne hakkes fint og dressingen blandes. Alt blandes sammen og smages til.

Note: Supermarkedet var desværre udgået for frisk mynte, så det kunne jeg ikke komme i . Nu lider jeg af den opfattelse, at en god bulgursalat skal indeholde mynte, og da jeg prøvesmagte på den inden serveringen, var den også noget tam i smagen – så jeg endte med at tilføje to tsk knust ingefær, og så fik den noget mere smag. Det vil jeg anbefale, hvis du ikke har frisk mynte 🙂

Pastafad med oksekød og broccoli

I går var vi på vej til bryllupsreception, da vi fik en sms fra et par venner, der gerne ville besøge os. Vi aftalte, at vi ville sende dem en besked, når vi tog hjem fra receptionen, så efter en vellykket og dejlig reception tog vi hjem sidst på eftermiddagen, og jeg skyndte mig ud i køkkenet. Heldigvis havde vi fået handlet lidt forskelligt ind om formiddagen, så jeg kastede mig over endnu en opskrift fra Newyorkerbyheart, som jeg havde liggende.

Pastafad med oksekød og broccoli
4 personerpastafad, hakket oksekød, broccoli, porrer, pasta, ostesauce

500 g hakket oksekød
250-300 porrer i 1 cm. skrå stykker
300 g broccoli i små buketter og stokken i tynde skiver
1 dl vand
1 tsk. tørret rosmarin
salt, friskkværnet peber
200 g tørret pasta, f. eks. spaghetti
½ liter mornaysauce
50 g revet ost
50 g parmesan

Kog pastaen i rigelig, saltet, vand – kog dem IKKE helt al dente. Hæld i en sigte og lad dem dryppe af. Svits farsen i lidt olie. Tilsæt porrer og lad det svitse lidt. Tilsæt broccoli, rosmarin, vand, salt og friskkværnet peber. Kog retten ved kraftig varme og under omrøring i ca. 4 minutter. Hæld pastaen i et smurt ovnfast fad. Fordel kød- og grønsagsblandingen over pastaen. Hæld saucen over retten og drys med ost. Bag retten midt i ovnen ved 200 grader i 25 minutter.

Note: jeg har ændret en smule på blandingsforholdene på et par af ingredienserne – f.eks. har jeg erstattet halvdelen af den revne ost med parmesan og skåret lidt ned på mængden af rosmarin, da jeg syntes, den ellers blev lidt for parfumeret til min smag. Men en let og velsmagende ret, som fint kan kombineres med en tomatsalat eller anden saftig salat.

Gedeost med hvidløg og tomat, ravioli med citron-basilikum sauce

Om onsdagen skulle vi til Saint-Paul – en fantastisk lille kunstby, som vi tidligere har besøgt, og hvor jeg har savlet over de mange smukke malerier og skulpturer, som gallerierne sælger. Da vi sidst var i Frankrig for tre-fire år siden, fortalte jeg gemalen, at vi en dag skulle tage bilen derned, så vi kunne købe et par malerier med hjem. Det blev dog ikke i denne ombæring, men til gengæld faldt jeg over en del sommertøj, jeg kunne lide, så jeg endte med at købe en del kjoler. Det var tilmed et tiltrængt indkøb, for de to forrige somre har mit indkøb af tøj været på et minimum, så jeg trængte faktisk til at købe nogle kjoler (og nu lyder jeg slet ikke som om, at jeg har behov for at forsvare tøjindkøbet. Det har jeg ikke. Sleeeet slet ikke).

Vi tog videre til Vence, hvor vi spiste på torvet. Det var så første og eneste gang, hvor vi fik en dårlig service af tjeneren – ferien udmærkede sig i det hele taget ved et overraskende højt serviceniveau, hvilket ellers ikke har været vores erfaringer i det franske.

Om aftenen havde jeg insisteret på at prøve en pakke lækre friske ravioli fra supermarkedet, som jeg havde stirret mig blind på. Vi havde samtidig noget gedeost tilbage, så jeg bryggede følgende retter sammen:

Gedeost med hvidløg og tomat
4 personer

gedeost med hvidløg og tomat, flute, forret½ pakke smørbar gedeost
4 skiver flutes
2 fed presset hvidløg
lidt smør
4 skiver tomat
salt og peber
evt. lidt dressing

Hvidløg smøres på flutes-skiverne, og de steges med hvidløgssiden nedad på en pande med smeltet smør, indtil brødet skifter farve. Brødet tages af panden og smøres med gedeost. En skive tomat lægges på hvert brød, salt og peber drysses på. Kan evt. pyntes med en smule mild sennepsdressing.

Raviolien var med tomat og pesto. Jeg mener, at saucen blev lavet af 2 dl madfløde, ½ potte frisk basilikum, den revne skal fra én citron og saften fra selvsamme samt salt og peber. Cirka 200 g strimlet skinke blev drysset ud over den kogte ravioli, inden saucen blev hældt over.

Kartoffelomelet med spinat og feta, espressomousse med knas

Om eftermiddagen inviterede gemalen mig ud på en gåtur i den nærliggende skov. Der var ret mange andre, der havde fået samme idé, så vi fik hilst på en del franskmænd, mens vi nød det gode vejr. Faktisk var vejret så fremragende, at vi ikke nåede hele ruten, eftersom jeg begyndte at blive bekymret for, om jeg var ved at blive solskoldet. Jeg har rimelig lys hud (det, der kaldes blegfesen), og selvom jeg havde puttet solcreme på tidligere på dagen, så holder den jo ikke evigt.

Tilbage i huset kastede jeg mig over madlavningen. Opskriften til hovedretten var endnu en opskrift fra Newyorkerbyheart, som jeg ville prøve, mens dessertopskriften… ja, hvor har jeg den fra? Den var i mit digitale arkiv – jeg tror, jeg har skrevet den af fra et blad på et tidspunkt.

Kartoffelomelet med spinat og feta
2 personer

kartoffelomelet, omelet, kartofler, spinat, hvidløg, feta, æg, vegetar4 æg
5 kartofler, kogt næsten møre, skåret i skiver
100 g frisk spinat
2 fed hvidløg, finthakket
100 g feta, afdryppet og smuldret
salt, friskkværnet peber
lidt mælk
olivenolie

Pisk æg med salt, friskkværnet peber og lidt mælk, bland let smuldret feta i. Varm olie op på en slip-let pande og kom kartoffelskiverne på. Lad dem stege svagt gyldne. Kom finthakket hvidløg og den frisk spinat ved. Vend godt rundt og pas på, at hvidløget ikke får for meget farve. Når spinaten er faldet sammen, hældes ægge-/fetamassen over, løft lidt op i grønsagerne, så æggemassen fordeles godt. Skru ned på rimelig lav varme og læg låg eller stanniol over. Lad det stå i 15 minutter. Løsn omeletten i kanterne og lad den glide over på et stort låg eller stor tallerken. Læg panden over og vend hurtigt rundt, steg få minutter, så omeletten får også får lidt farve på den anden side.

Note: det her var den eneste opskrift, der blev fulgt ret slavisk i Frankrig – mest af alt fordi alle ingredienser var til rådighed 🙂
Jeg lavede selvfølgelig to omeletter, da vi var fire personer, og så er der lidt mere spinat i end i den oprindelige opskrift. Retten blev ganske god og skal helt sikkert laves igen ved lejlighed. Udover omeletten fik vi også en kotelet samt en enkel salat til hovedretten.

Espressomousse med knas
4 personerespressomousse, mørk chokolade, kaffe, fløde, Daim

100 g mørk chokolade
½ dl stærk kaffe
1 bæger past. æggeblommer
1 spsk sukker
1½ dl piskefløde
1 daimplade

Hak chokoladen og kom den i en skål – hæld kaffen over. Smelt chokoladen og afkøl blandingen. Pisk æggeblommerne med sukkeret. Pisk fløden til blødt skum. Vend chokoladen i æggeblandingen og vend flødeskummet heri. Hak daimpladen og vend dem i. Fordel moussen i dessertglas og lad den stivne i køleskab i ca. fire timer.

Note: de havde ikke daimplader i supermarkedet, men vi fandt en plade chokolade med små karamelstykker i, og den fungerede fint til. Af ukendte årsager glemte jeg til gengæld at købe en plade almindelig mørk chokolade, så der jeg skulle i gang, havde jeg kun en chokoladeplade med cognac til rådighed (som jeg var faldet for under sidste indkøbstur). Så brugte jeg blot den i stedet, og det smagte så godt, at jeg kraftigt overvejer at bruge cognac i opskriften, næste gang jeg laver den. Og sidst men ikke mindst – fransk fløde er ikke lige så let at piske op og så sød som dansk fløde, så desserten blev mere kompakt, end den vil blive med danske råvarer – måske vil jeg generelt overveje at lave en større portion en anden gang.