Italiensk aften med martini, rejer, entrecote og tiramusu

I går havde vi et vennepar på besøg, som netop har været i Italien. Jeg vidste derfor, at jeg måske spillede lidt højt spil ved at servere italienske og italiensk-inspirerede retter, men det var nu lige netop det, jeg havde lyst til at lave, og heldigvis faldt det i gæsternes smag :-)

De vidste ikke, hvad menuen stod på, men de havde medbragt siciliansk rødvin (kald det lige timing!) og en nydelig blomst.

Opskrifterne er fra ‘Genial grill’ (drinken), ‘Flere suveræne salater og brillante buffeter’ (salaten), bladet Mad! nr. 4/09 (ovnbagt aubergine…) og desserten fra Nicolais blog. Resten er hjemmefusket.

hyldeblomst-martini, martini, drink, tør vermouth, hyldeblomstsaft, vodkaHyldeblomt-martini
4 personer

2 dl tør vermouth
4 spsk koncentreret hyldeblomstsaft
4 spsk vodka (kan udelades)
4 usprøjtede rosenblade (kan udelades)
isterninger

Bland vermouth, hyldeblomstsaft og evt. vodka og hæld det i et glas med isterninger. Pynt med rosenblade.

Note: Jeg lavede drinken uden vodka. Jeg er ikke den store vermouth-nyder, men dette var en fin kombination og helt bestemt en drink, jeg kunne finde på at lave igen.

rejer i sort pasta, forkogte rejer, sort pasta, fløde, citron, forretRejer i sort pasta
4 personer

20 store forkogte rejer – helst grønlandske
4 ‘reder’ sort pasta
2½ dl madfløde
saften fra en halv citron
saften fra en lime
reven skal fra en halv lime
salt
2 tsk rørsukker

Pastaen koges. Fløden varmes op på en pande, citronsaft, halvdelen af limesaften og reven skal tilsættes. Fløden smages til med salt og sukker. Ved servering lægges pastaen på tallerkenen, fløden hældes over. Rejerne vendes i limesaft og salt og lægges på pastaen.

Note: For et stykke tid siden faldt jeg over sort pasta i SuperBest, og sådan noget kan jeg jo ikke stå for, så det måtte prøves! Pastaen smager ikke af blæksprutter, som er det, pastaen får den sorte farve fra, men den er meget dekorativ. Saucen blev komponeret ved komfuret, og normalt er jeg til lidt mere syrlige ting, men den svagtsøde sauce var spændende til pastaen og rejerne.

Marineret entrecote
4 personermarineret entrecote, oksekød, marinade, hvidvinseddike, olivenolie, estragon

4 entrecotes
7-8 spsk olivenolie
saften fra en halv citron
2 tsk estragon
1-2 tsk hvidvinseddike
salt

Kødet får en let banketur. Resten af ingredienserne blandes til en dressing og hældes i en frysepose. Kødet puttes i posen og gnubbes ind i dressingen. Læg posen i køleskabet og lad kødet marinere i min. tre timer, inden det steges.

Icebergsalat med jordbær og hyldeblomst
4 personersalat, icebergsalat, jordbær, pinjekerner, hyldeblomstsaft

3-400 g icebergsalat
½ bakke friske jordbær
3 spsk pinjekerner
2 spsk koncentreret hyldeblomst
evt. en håndfuld rosenblade (usprøjtede)

Hyldeblomstdressing:
1 spsk friskpresset citronsaft
1 spsk koncentreret hyldeblomstsaft
2 spsk citronolivenolie (eller 2 spsk olivenolie og 2 tsk fintreven citronskal)
salt og peber

Skyl salaten og bræk den i mundrette stykker. Rist pinjekernene på en tør, hed pande, til de er gyldne. Tilsæt salt og hyldeblomstsaft og lad saften dampe af. Afkøl på en tallerken. Skær jordbærrene i kvarte. Rør dressingen sammen. Vend dressingen i salaten og fordel den på et fad. Pynt med jordbær, pinjekerner og evt. rosenblade.

Note: Meget lækker og anderledes salat. Den gjorde sig godt til oksekødet og var frisk og sød på samme tid. Mmm!

Ovenbagt aubergine med mozzarella og tomatsauce
4 personer

2 auberginer
½ dl olivenolie
3 fed hvidløg
2 løg
150 g mozzarellaost

Tomatsauce med bacon:
2 stængler bladselleri
1 rød peberfrugt
1 gulerod
100 g røget bacon (i ét stykke)
2 spsk olivenolie
400 g friske tomater
1 dåse flåede tomater
2 dl grøntsagsbouillon
1 spsk tørret oregano
1 tsk sukker
salt og peber

Rens bladselleri og peberfrugt. Skræl guleroden. Skær bladselleri, peberfrugt, gulerod og bacon i små tern. Steg baconternene i olie i et par minutter. Tilsæt de snittede grøntsager og lad dem stege med over svag til jævn varme i ca. fem minutter.

Skyl tomaterne og skær dem i tern. Kom dem i baconblandingen sammen med de flåede tomater, bouillon og oregano og lad det hele koge i ca. ti minutter. Smag tomatsaucen til med sukker, salt og peber.

Rens auberginerne og skær dem i skiver. Steg dem på begge sider i olie på en pande, til de er let møre. Pil og hak hvidløget, drys det over aubergineskiverne og fjern panden fra varmen. Pil løgene. Skær løg og mozzarella i tynde skiver. Fordel tomatsaucen i bunden af et ildfast fad. Læg skiftevis skiver af aubergine, løg og mozzarella i et tagfast mønster.

Stil fadet i ovnen ved 180 grader i ca. 45 minutter, til retten er godt gennembagt og gylden på toppen.

Note: Jeg bryder mig ikke om bladselleri, så det undlod jeg. Til gengæld glemte jeg hvidløgene *host*, men retten blev nu meget vellykket alligevel.

Tiramisu
3-5 personertiramisu, fløde, flormelis, mascarpone, vaniljeekstrakt, marsala, kaffe, ladyfingers, dessert, kage

1½ dl fløde
4 spsk flormelis
250g mascarpone
1 tsk vaniljeekstrakt
3 spsk marsala eller cognac
2 dl stærk kaffe
20-24 ladyfingers
kakao til at sigte over

Pisk fløden til blødt skum med 3 spsk flormelis. Pisk så mascarpone, vanilje og 1 spsk cognac i. Sød kaffen med den sidste spsk flormelis, rør til det er opløst og hæld resten af cognacen i.

Drys med kakao i bunden af din form. Dyp ladyfingers i kaffen og dæk bunden helt. Kom et lag creme over og drys med kakao. Læg endnu et lag ladyfingers og fortsæt, indtil du dækker desserten med et sidste lag creme samt drysser kakao over. Stilles på køl i mindst 20 minutter inden servering.

Note: Jeg måtte bruge mere fløde undervejs for at gøre cremen mere luftig og flydende, og jeg lavede også ekstra kaffedyp, da ladyfingers suger væske noget hurtigere, end jeg først troede. Desserten smagten himmelsk, og jeg skal helt sikkert lave den igen – men så bliver det med mere creme og mere kaffedyp :-)

Torsk i stærk chilisnask, curry med grønne bønner, poori og raita med agurk

I går havde vi besøg af yndlingsnevøen + forældre. Jeg havde tænkt mig at kaste mig over lidt mere besværlige opskrifter, nu hvor jeg havde god tid til at lave det, men de var nu rimelig lette at gå til. Dog snød poori-brødene lidt tidsmæssigt, da jeg dårligt kunne følge med, når der både skulle rulles dej ud og steges brød. Alle retterne er inspireret af retter fra kogebogen ‘Vores indiske køkken’.

Poori
20 stk.poori, indisk, brød, hvedemel, grahamsmel

350 g hvedemel
150 g grahamsmel
250 ml vand
2 tsk salt
1 spsk olivenolie
olie (gerne rapsolie) til stegning

Bland mel, salt, vand og olie i en skål. Ælt dejen, til den er jævn.
Læg et viskestykke over skålen, og lad dejen hvile i en halv time.
Ælt derefter dejen igennem igen. Lav 20 små kugler og rul dem flade, til de er ca. 15 cm i diameter og 1-2 mm tykke.

Varm olie i en wok, til det er rigtig varmt (det må ikke ryge). Læg forsigtigt en poori i den varme olie og hold den under overfladen i fem sukender, indtil du kan se, at den bevæger sog mod overfladen. Når den begynder at boble op, vendes den forsigtigt med en hulske og holdes igen under olien i fem sekunder. Gør det en gang mere på hver side. Tag poorien op og lad den dryppe af på en tallerken med køkkenrulle.

Note: Jeg brugte lidt mere vand – ca 300 ml – men fulgte ellers opskriften, og brødene var rigtig lækre som tilbehør. I sig selv smager de ikke af så meget, men de var gode til at søbbe sauce op med.

Torsk i stærk chilisnask
4 personertorsk i stærk chilisauce, fisk chili, hvidløg, løg, tomater, koriander

500 g torsk, skåret i mundrette tern
3 mellemstore løg
4 fed hvidløg
1 tsk spidskommen
3 chilier uden kerner, finthakkede
2 tsk. garam masala
2 tsk stødt chili
1 tsk stødt gurkemeje
1 chili med kerner, finthakkede (kun hvis du ønsker en stærk version)
1½ tsk salt
4 store tomater, finthakkede
1 dl friske korianderblade
4 dl vand
½ citron
salt og peber

Snit løgene og steg dem i en tykbundet gryde i otte minutter ved middelvarme. Kom derefter hvidløg og spidskommen i løgene og rør rundt i yderligere tre minutter. Tilsæt de friske chilier, garam masala, chilipulver, gurkemeje og salt og rør konstant rundt i ca. to minutter stadig ved middelvarme.

Kom derefter de finthakkede tomater og korianderblade i blandingen og lad det simre i tre-fire minutter. Tilsæt fire dl vand og rør rundt i yderligere tre minutter. Tag blandingen af varmen, kom den i en blender og blend saucen til en lind masse. Hæld den tilbage i gryden og smag den til med salt og peber, inden torsken tilsættes, og lad det simre i 7-10 minutter. Hæld citronsaft over blandingen og drys med korianderblade.

Note: Jeg brugte kun halvt så meget chili, da jeg var lidt bekymret for, om den virkelig blev så hidsig, og så puttede jeg lidt ekstra stødt chili i til sidst, da jeg havde konstateret, at den slet ikke var så ond. Desuden var jeg løbet tør for garam masala, så det måtte jeg undvære i retten. Jeg er ikke så meget til torsk (noget med barndomstraumer over kedelig kogt torsk), men tilberedt på denne måde er det jo en fantastisk spise!

Raita med agurk
4 personer
agurke-raita, raita, agurk, yoghurt naturel, garam masala
3 dl yoghurt naturel
en kvart agurk skåret i små tern
½ tsk stødt chili
en knivspids garam masala
salt og peber

Bland alle ingredienserne.

 

Curry med grønne bønner
4 personercurry med bønner, grønne bønner, dal, chili

2 spsk olivenolie
½ tsk sennepsfrø
1 tsk channa dal
1 tsk urad dal
½ tsk stødt gurkemeje
½ tsk spidskommen
1½ tsk tørret chili
400 g grønne bønner skåret i 2 cm lange stykker
1 dl vand
1½ tsk salt
2 cm ingefær, skåret meget fint
2 spsk kokosmel

Varm olien og svits sennepsfrøene i 30 sekunder. Tilsæt derefter channa dal, urad dal, gurkemeje, spidskommen og tørret chili og rør rundt ca. et minut. Tilsæt så bønner, salt og ingefær og rør godt rundt, så krydderierne får fat i bønnerne. Tilsæt vand, læg låg på og lad retten simre over svag varme, til bønnerne er kogt – 10-15 minutter eller mindre, hvis bønnerne er frosne. Når retten er færdigkogt, så rør kokosmel i gryden.

Note: Retten blev uden de to typer dal-krydderi, da jeg endnu ikke er stødt på dem i butikkerne. Måske jeg snart skulle tage mig sammen og opsøge en af de etniske grønthandlere for at se, om ikke de har det… Bemærk i øvrigt, at denne ret er forholdsvis stærk.

indisk madRetterne blev serveret sammen med mango chutney og basmatiris, og det var en rigtig god kombination af stærkt, mildt og sødt på samme tid. Min varmeste anbefaling :-)

Pesto-flødekartofler, blandet salat og karamelliserede pistacienødder

Lørdag var en ren dasedag. Dagen før var det første par taget af sted, og denne dag rejste to par mere, så vi om eftermiddagen kun var fire personer tilbage. Gemalen og jeg lavede den sidste indkøbstur til supermarkedet, hvor jeg også fik shoppet lidt til køkkenet herhjemme. Jeg havde tilbudt at lave mad, men da der ikke var grund til at snavse for mange ting til i køkkenet, så købte jeg en forstegt kylling. Umiddelbart synede den ikke så billig – lige under 7 euro for sådan en fætter – men den var temmelig stor og af rigtig god kvalitet. Jeg vil tro, at den kunne mætte 5-6 personer, og da jeg parterede den, endte jeg da også med at lægge noget af den tilbage i køleskabet, så det kunne bruges til frokosten om søndagen.

Måltidet blev et ‘hvad-har-vi-af-rester-der-skal-bruges’, så udover kylling stod den også på en blandet salat samt flødekartofler med pesto.
salat, tomater, feta, røde bønner, romainesalat, peberfrugtSalat med tomater, peberfrugt og røde bønner
4 personer

et par håndfulde blandet salat
en håndfuld gule cherrytomater
et hvidt salatløg
en halv dåse røde bønner
en grøn peberfrugt
et halv glas feta

Peberfrugten og løget hakkes i mindre stykker, tomaterne halveres og alle ingredienser blandes sammen.

pesto-flødekartofler, flødekartofler, kartofler, pesto, fløde, letmælk, hvidløgPesto-flødekartofler
4 personer

1 kg kartofler
1½ dl fløde
3-4 dl mælk
4 fed hakkede hvidløg
4 tsk pesto
salt
2 håndfulde revet ost

Kartoflerne rengøres og skæres i tynde skiver. Læg halvdelen i et fad, dryp halvdelen af pestoen ud over og læg resten af kartoflerne ovenpå. Hæld først mælk og dernæst fløde over, fordel resten af pestoen samt hvidløgene over. Drys lidt salt over og afslut med ost.

Sæt i ovnen ved 200 grader i ca. 45 minutter.

Note: Da jeg ikke havde så meget fløde, brugte jeg mælk i stedet, og så bliver saucen temmelig letflydende, men det smagte nu ok alligevel. Jeg vil dog anbefale lidt mindre mælk – evt. fløde i stedet – da jeg foretrækker retten mere ‘klistret’. Jeg har ikke prøvet at putte pesto i før, men det fungerede fint, og retten kan sagtens bære endnu mere pesto.

Karamelliserede pistacienødder
4 personerkaramelliserede pistacienødder, karamel, pistacienødder, nødder, honning

2 håndfulde pistacienødder uden skaller
3-4 spsk honning
1 tsk vaniljesukker

Pistacienødderne ristes på en pande sammen med honning og vanillesukker. Når nødderne karamelliserer, er de klar til at blive serveret sammen med is.

Note: Nødderne blev serveret sammen med en rigtig lækker is, vi havde fundet i supermarkedet tidligere på ugen – CarteD’or Vanille Intense Pécan Caramel au Beurre Sale – det var kræs!

Vi fik klaret det meste oprydningen om aftenen, men der var også tid til en kort tur ned på det lokale torv, hvor der var rockkoncert. Så fik vi også oplevet lokalbefolkningen hygge sig – lidt ligesom en parkkoncert herhjemme, men uden øl og slåskampe…

Bemærk kværnen foran scenen – den morede vi os over.

Djævlekoteletter, Vandmelon Sea Breeze, aubergineruller, ostedip med mandler og kartoffelsalat med rucola

vandmelon sea breeze, vandmelon, melon, vodka, tranebærjuice, drinkVi havde inviteret et vennepar til grill her til aften, og selvom min tidsplan i køkkenet gik lidt galt (jeg skynder mig straks at skyde skylden på varmen!), så endte det med at være et ganske vellykket måltid. Venneparret havde i øvrigt medbragt et gavekort til TP Marked som tak for den Monsters Inc lagkage, jeg lavede til dem for nylig. Det var rigtig sødt af dem – især fordi lagkagen var en gave – så nu har jeg truet dem med at lave en ny kage til dem! 😀
Jeg fik afprøvet en masse spændende opskrifter – drinken Sea Breeze stammer fra BoligLiv nr. 7/2009, aubergineruller og ostedip kommer fra hæftet ‘Mad på grillen’, djævlekoteletterne fra hæftet ‘Femten stærke’, som Danske Slagterier udgav for nogle år siden, og den lækre kartoffelsalat stammer fra Signes dejlige madblog.

Vandmelon Sea Breeze
1 glas

knust is
vodka
saft fra en vandmelon
tranebærjuice

Fyld et glas med knust is og tilsæt vodka samt lige dele vandmelonsaft og tranebærjuice. Pres en smule limesaft og hæld den i drinken. Pynt evt. med mynte og en skive lime.

Note: Vi havde ikke vodka i nærheden, så vi brugte Martini i stedet – det er den bedste udnyttelse af Martini, jeg nogensinde har prøvet! Lækker sommerdrink, som sikkert kan varieres med andre former for lys alkohol.

djævlekoteletter, svinekød, nakkekoteletter, dijonsennep, frisk chiliDjævlekoteletter
3 personer

3 tykke nakkekoteletter
1½ spsk dijonsennep
1 stor frisk chili
3 tsk citronsaft
salt og peber

Skær en lomme i koteletterne. Rør dijonsennep sammen med hakket chili, citronsaft og salt. Fyld blandingen i lommen på koteletterne. Luk dem med tandstikker og grill dem.

Note: Jeg blandede desuden 2 tsk fromage frais i. Den ene gæst er ikke så god til chili, så i hendes kotelet blev fyldet i stedet en creme af smørbar gedeost, hakket, frisk basilikum og salt.

kartoffelsalat med rucola, kartofler, salat, soltørrede tomater, agurk, dijonsennep, balsamicoKartoffelsalat med rucola
4 personer

½ kg små nye kartofler
½ pk. rucola
100 g soltørrede tomater i olie
½ agurk
1 tsk dijonsennep
1 spsk balsamico
4 spsk olivenolie
salt og peber

Vask kartoflerne og sæt dem til at koge. Imens laves dressingen; sennep og balsamico piskes sammen, og olien tilsættes lidt efter lidt. Smag dressingen til med salt og peber. Når kartoflerne er møre, hældes vandet fra, og lige så snart du kan røre ved dem, skærer du dem i mundrette stykker og vender dem i dressingen.

Lad kartoflerne køle helt af. Skræl agurken, tag kernerne ud og skær den i små tern. Skær de soltørrede tomater i små stykker og vend agurk og tomater i kartoflerne. Bland rucola i salaten lige inden servering.

Note: Jeg har lavet ‘dobbelt op’ på dressingen i forhold til den originale opskrift. God kartoffelsalat og dejligt at prøve en anden måde at få nye kartofler på.

Ostedip med mandler
5 personerostedip, dip, friskost, mælk, skalotteløg, hvidløg, mandler

200 g friskost
½ dl mælk
½ skalotteløg
½ fed hvidløg
1½ spsk hakkede, blandede krydderurter
60 g mandelflager
salt og peber

Rør friskost med mælk. Hak skalotteløg og hvidløg meget fint og vend dem sammen med krydderurterne med let hånd. Rist mandlerne på en tør pande. Vend 2/3 af dem i ostecremen og smag til med salt og peber. Drys de resterende mandelflager over.

Note: Jeg havde ikke mælk, så jeg brugte vand i stedet og så brugte jeg et helt fed hvidløg. Der var ingen mandelflager i SuperBest, da jeg handlede ind i dag, så jeg har brugt mandelsplitter i opskriften – same same but different. Meget lækker ostedip – næste gang putter jeg endnu flere krydderurter i, for den må gerne være stærkere i smagen.

Aubergineruller
4 personer

aubergineruller, aubergine, persille, hvidløg, olivenolie, parmesan, rasp, mozzarella

1 stor aubergine
½ bundt persille
1 fed hvidløg
½ dl olivenolie
50 g friskrevet parmesan
1-2 spsk rasp
75 g mozzarella

Rens og skyl auberginen og skær den i tynde skiver på langs. Drys skiverne med salt og lad dem trække i ca. 30 minutter. Skyl dem og dup dem tørre. Skyl persillen, ryst den tør og hak den fint. Hak hvidløget og rør det med parmesan og så meget rasp i, at det bliver til en smørbar masse. Krydr med salt og peber.

Læg aubergineskiverne ved siden af hinanden og smør dem med massen. Skær mozzarellaen i 1 cm tykke bjælker og læg en på hver aubergineskive. Rul skiverne sammen og luk med tandstikker. Grill rullerne, til de er brune – vend dem én gang.

Note: Jeg havde ikke fået læst opskriften ordentligt, så jeg havde fået købt revet mozzarella, men det virkede fint. Rasp udelod jeg. Rullerne blev ganske gode, selvom tandstikkerne drillede noget, da de skulle samles.

Sommerdrink

vandmelondrink, vandmelon, drink, lys rom, mynte, limeJeg var glad for, at jeg havde et ærinde i løbet af i dag, så jeg kunne komme lidt væk fra kontoret, for vi var ved at smelte – pyyyyh! Det var nu ikke fordi, det var meget bedre uden for – luften var meget trykkende, og jeg havde egentlig mest lyst til at ligge og dase i haven.

Da jeg kom hjem fra arbejde, havde jeg lyst til noget forfriskende, og jeg kreerede derfor denne drink. Den kan sagtens laves uden alkohol. Jeg kan dog forestille mig, at den også kan være interessant med Malibu…

Sommerdrink
– vandmelon
– frisk mynte
– limesaft
– lys rom (kan udelades)