Texas BBQ Ribs

ribs, spareribs, Texas ribs, bbq ribs, bbq, grill, svinekød, sød paprika, cayennepeber, hvidløg, løg, øl, mango, mørk farin, æblecidereddike, ketchup, stærk sennep, sennep, chipotle, chili, sirup, røget paprikaIntet Texas-benspænd uden ribs – masser af ribs! Og nej, jeg tænker ikke på de små røde bær men på saftige spareribs friske fra grillen!

I Texas er grillen et højt skattet redskab i madlavningen, og texanerne er især glade for mad, der kræver lang tid på grillen – og en god portion røg undervejs. Derfor rullede vi vores grill frem, da vi skulle i gang med at lave BBQ Spareribs. Nedenstående beskrivelse kræver derfor en lignende grill, der kan holde en konstant temperatur – eller du kan ved hjælp af en smule fusk også bruge en ovn.

Jeg skelede lidt til kogebogen ‘Texas Favorites’, da jeg skulle i gang, men det var nu først og fremmest Grill & Kokkerier, som jeg kiggede hos, da jeg skulle have nogle grilltips. Tjek bloggen – der er masser af gode grillråd og baggrundsviden om grillmetoder!

Denne portion rakte til 5 personer, og jeg brugte 3 sider spareribs (som ofte går under navnet kamben hos slagteren eller i supermarkedet). Læs et par gode råd om at finde – og vælge – spareribs til en god pris

ribs, spareribs, Texas ribs, bbq ribs, bbq, grillStart med at fjerne overflødigt fedt og eventuelle benstumper fra stykkerne. Dernæst skal du huske at fjerne senen (som du kan se herover). Det kræver en skarp kniv, lidt fingersnilde samt tålmodighed – det tager ikke bare et par sekunder, og så er det overstået (med mindre du har trænet), så husk at sætte tid af til det. Det er også en god idé at fjerne det blod, der er i blodårene langs hvert ribben. Det gør du ved at presse neglen eller andet stumpt redskab ned langs kanten af hvert ribben, så blodet bliver trykket ud i enden af benet, hvor du let kan tørre det af.

rub, bbq rub, Texas BBQ Rub, ribs, spareribs, Texas ribs, bbq ribs, bbq, grill, svinekød, sød paprika, cayennepeber, hvidløg, løg, øl, mango, mørk farin, æblecidereddike, ketchup, stærk sennep, sennep, chipotle, chili, sirup, røget paprikaNår kødet er klar, tager du 6-8 fed hvidløg og presser dem. Gnid kødet med de pressede hvidløg. Derefter blander du en rub, som kødet skal gnides i. Jeg brugte følgende rub, som gav et par ekstra spiseskefulde i overskud – dem brugte jeg i en ret, som jeg blogger om senere på ugen.

Texas BBQ Rub

  • 2 spsk chipotle
  • 4 spsk mørk farin
  • 3 spsk sød paprika
  • 1 spsk cayennepeber
  • 3 spsk salt

Rør ingredienserne sammen og gnub kødet med det.

rub, bbq rub, Texas BBQ Rub, ribs, spareribs, Texas ribs, bbq ribs, bbq, grill, svinekød, sød paprika, cayennepeber, hvidløg, løg, øl, mango, mørk farin, æblecidereddike, ketchup, stærk sennep, sennep, chipotle, chili, sirup, røget paprikaNår kødet er gnubbet godt og grundigt med rubben, lægger du det i køleskabet i et par timer eller eventuelt natten over. På dette tidspunkt lægger du også 2-3 håndfulde røgflis i blød i vand. Jeg brugte hickory-røgflis.

Tag kødet ud af køleskabet en time inden, at du smider det på grillen. Tænd op i grillen – den skal stå på 100-110 grader. Når grillen har nået den rette temperatur, hælder du vandet fra røgflisen og smider det våde træ på kullene. Sæt en stor drypbakke ned i grillen og hæld et par dl æblecidereddike i den. Læg derefter grillristen på og placér kødet, så det får indirekte varme. Læg låget på grillen og tjek, at temperaturen holder sig på 100-110 grader. Lad det derefter passe sig selv i tre timer.

Når de tre timer er gået, tager du kødet af grillen og pakker det ind i stanniol (én side i hver indpakning). Hæld eventuelt lidt æblejuice i bunden af stanniolpakken eller put et par klatter smør oven på hvert stykke kød, hvis du rigtig skal synde. Jeg har ikke selv prøvet det, men det lyder bestemt som noget, der er værd at teste.

Put stanniolpakkerne tilbage på grillen og sørg for, at temperaturen stadig er 100-110 grader. Nu skal kødet grille videre i fred i to timer.

bbq-sauce, bbq, grill, sauce, rub, bbq rub, Texas BBQ Rub, ribs, spareribs, Texas ribs, bbq ribs, bbq, grill, svinekød, sød paprika, cayennepeber, hvidløg, løg, øl, mango, mørk farin, æblecidereddike, ketchup, stærk sennep, sennep, chipotle, chili, sirup, røget paprikaMens kødet er pakket ind i stanniol, laver du en glaze til dit kød. Det er en krydret og sød sauce, som du pensler kødet med i slutningen af grilltiden.

Spicy Mango Glaze

  • lidt olivenolie
  • 1 løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 1 flaske chokolade stout
  • 1 meget moden mango
  • 100 g mørk farin
  • 2 dl æblecidereddike
  • 1 dl Heinz ketchup
  • 1 tsk stærk sennep
  • 1 spsk chipotle
  • 1 dl lys sirup
  • 1 spsk røget paprika

Hæld olien i en gryde sammen med løg og hvidløg. Svits det, uden at det tager farve, og tilsæt så øllet. Lad det koge ind, indtil mængden er halveret. Imens fjerner du skræl og sten fra mangoen og putter frugtkødet i en gryde sammen med farin og æblecidereddike. Lad det koge op og derefter simre i fred. Når gryden med ølblandingen er klar, hælder du indholdet over i gryden med frugt og tilsætter derefter resten af ingredienserne. Lad det derefter koge ind til en tyktflydende masse.

bbq-sauce, bbq, grill, sauce, rub, bbq rub, Texas BBQ Rub, ribs, spareribs, Texas ribs, bbq ribs, bbq, grill, svinekød, sød paprika, cayennepeber, hvidløg, løg, øl, mango, mørk farin, æblecidereddike, ketchup, stærk sennep, sennep, chipotle, chili, sirup, røget paprikaNår dine spareribs har fået to timer på grillen, mens de har været pakket ind i stanniol, er det på tide at slippe dem fri igen. Pak dem ud (vær forsigtig – der er varm kødsaft inde i stanniolpakkerne) og læg kødstykkerne tilbage på grillen ved indirekte varme. Hent din glaze og smør et pænt lag glaze på begge sider. Læg låget på grillen og prøv at holde den på 110-120 grader. Vent 20 minutter, åben låget og smør dine spareribs en gang mere med glaze. Læg låget på og giv dem yderligere 20 minutter, inden du åbner låget igen. Her kan du vælge at tage dem af – men hvis stykkerne er ekstra kødfulde, og du har været lidt nærig med glazen de to foregående gange, så giv dem et tredje lag samt 10 minutter mere under låget. Men SÅ skal de altså også spises! Husk at gemme resten af glazen – den kan du bruge til et andet spændende grillprojekt (eller flere spareribs en anden dag).

Texas Spareribs, bbq-sauce, bbq, grill, sauce, rub, bbq rub, Texas BBQ Rub, ribs, spareribs, Texas ribs, bbq ribs, bbq, grill, svinekød, sød paprika, cayennepeber, hvidløg, løg, øl, mango, mørk farin, æblecidereddike, ketchup, stærk sennep, sennep, chipotle, chili, sirup, røget paprikaSådan blev resultatet – søde, saftige og stærke på samme tid. Jeg kan godt være lidt pivet mht. chilistyrke, men denne kombination kunne jeg sagtens klare. Der var dog et par af gæsterne, der gispede flere gange, så hvis du ikke er så god til chili, så skær lidt ned for de stærke ingredienser i rubben og glazen.

Mine Texas BBQ Spareribs blev serveret sammen med en traditionel coleslaw (i dagens anledning brugte jeg dog dobbelt så megen creme fraiche).

amerikanske ølDer kom selvfølgelig også et par amerikanske øl på bordet. Den mest kendte amerikanske øl – Budweiser (en meget mild øl) og en AleSmith Nut Brown Ale, som jeg købte hos Bjergtrolden. Den havde lidt mere fylde og sødme og passede fint til det stærke og søde kød.

bbq-sauce, bbq, grill, sauce, rub, bbq rub, Texas BBQ Rub, ribs, spareribs, Texas ribs, bbq ribs, bbq, grill, svinekød, sød paprika, cayennepeber, hvidløg, løg, øl, mango, mørk farin, æblecidereddike, ketchup, stærk sennep, sennep, chipotle, chili, sirup, røget paprika… og der blev spist op… :)

Steaks med BBQ-rub samt konfettisalat

oksemørbrad, mørbrad, oksekød, bøf, steak, grill, rub, bbq, bbq-rub, bbq-rub, rub, røget salt, sød paprika, chilipulver, chili, salt, rørsukker, peberIntet Texas-benspænd uden steaks på grillen! I går fyrede vi godt op for grillen, gnubbede nogle gode steaks med en BBQ-rub og gav kødet en hurtig tur over gløderne. En supersimpel tilberedning, der kræver godt kød for at blive optimal.

Så hvad skal du bruge? Vi fandt en økologisk oksemørbrad på tilbud til halv pris hos Irma – et virkelig godt fund, eftersom økologisk oksekød er dyrt, og supermarkederne sjældent har særlig mange udskæringer at vælge imellem. Et stykke af kødet blev skåret i skiver, så vi kunne bruge det til steaks. Her er det vigtigt – især i Texas-sammenhæng – at du skærer nogle solide skiver, så du kan få tykke, saftige og smagfulde steaks. Alt under 3 cm tykkelse er et hån mod kødet. Jo det er. Basta.

Vi havde valgt en smal mørbrad, så bøfferne blev ikke så bredde, hvilket selvfølgelig ikke ville gå an, hvis vi var i Texas. Nu er vi dog i Danmark, og her er vi (læs: jeg) ikke vant til at spise så store mængder kød, så det var helt overlagt.

Sørg for at tage kødet ud af køleskabet mindst et kvarter før, at du skal grille det.

bbq-rub, rub, røget salt, sød paprika, chilipulver, chili, salt, rørsukker, peberOksemørbrad er et meget mørt stykke kød med en fin fedtmarmorering, men det har ikke så megen smag i forhold til en række andre oksekødsudskæringer. Derfor er det en god idé at gnide kødet ind i en BBQ-rub, inden du steger det.

BBQ-rub:
2 spsk sød paprika
1 tsk røget salt
1 spsk rørsukker
1 tsk røget paprika
1 tsk salt
½ tsk sorte peberkorn
en kvart tsk stærk chilipulver (købt i Torvehallerne)

Kværn ingredienserne i en morter, indtil du har en jævn blanding og gnid derefter kødet ind i det.

oksemørbrad, mørbrad, oksekød, bøf, steak, grill, rub, bbq, bbq-rub, bbq-rub, rub, røget salt, sød paprika, chilipulver, chili, salt, rørsukker, peberSå er kødet klar til grillen. Sørg for at fyre grillen godt op. Kødet skal steges på direkte varme i meget kort tid. Smid dine steaks på grillen og vend dem efter et minut. Når kødet har fået et minut på den anden side, vender du kødet igen. Giv atter første side et minut på grillen, inden du vender det og giver dem et minut på den anden side. Kødet får i alt fire minutter. Hvis du holder dig til steaks på ca. 3 cm tykkelse, bør det være nok. Hvis du er i tvivl, kan du evt. tage en af bøfferne fra og snitte i for at tjekke, om kødet er, som du ønsker det.

Det er selvfølgelig smag og behag, hvor rød du vil have din steak, men er det godt kød, så vil jeg anbefale dig at stege kødet i kort tid, så saft og smag bevares. Det er spild af godt kød at gennemstege det, for kødet taber rigtig megen smag og saft på det.

oksemørbrad, mørbrad, oksekød, bøf, steak, grill, rub, bbq, bbq-rub, bbq-rub, rub, røget salt, sød paprika, chilipulver, chili, salt, rørsukker, peberSådan foretrækker jeg en steak – grillstriber på ydersiden og en saftig rødlig midte. Mmm!

konfettisalat, salat, peberfrugt, majs, grønne bønner, squash, chilipulver, chili, smørKødet kan jo ikke spises alene…. hvilket er løgn. Ok, for en god ordens skyld bør du servere lidt grøntsager til dine grillede steaks. Jeg serverede en konfettisalat, som jeg faldt over på Texan Department of Agriculture (…!). Jeg går ud fra, at navnet er opstået, fordi grøntsagerne snittes i små stykker, så salaten kommer til at fremstå som en skål fuld af konfetti. Nedenstående opskrift er løseligt bygget på opskriften, jeg faldt over, men jeg ændrede på målene og undlod et par ting – deriblandt gulerødder, som også vil se funky ud i denne lune salat.

Konfettisalat
2-3 personer

1 frisk majskolbe
1 rød peberfrugt, skåret i små tern
2 dl squash, skåret i små tern
en stor håndfuld friske grønne bønner
2-3 spsk smør
½ tsk chilipulver fra supermarkedet
salt

Fjern bladene fra majskolben – du kan evt. gemme dem til en anden ret, som jeg blogger om senere på måneden. Skær majskornene fri fra kolben og læg majskornene til side. Nip spidserne af bønnerne med en skarp kniv og kog bønnerne i 1-2 minutter i letsaltet vand. Hæld det varme vand fra og skyl bønnerne et øjeblik i koldt vand. Skær bønnerne i små stykker. Smelt smørret i en gryde og tilsæt chilipulveret. Hæld derefter alle grøntsagerne i gryden og rør dem godt rundt. Lad grøntsagerne simre i ca. 5 minutter. Husk at røre i dem med jævne mellemrum. Smag til med salt og servér med det samme.

Brooklyn lager, ølOg hvad skal du så drikke til, når du griller Texan-style? Du skal naturligvis have øl! Det er dog lidt svært at finde ordentlige amerikanske øl i de danske supermarkeder, men jeg fandt da en Brooklyn lager i Føtex, som vi nød til maden. En ret mild og uskadelig øl – men måske lidt frækt at servere en NY-øl til Texas-mad :)

oksemørbrad, mørbrad, oksekød, bøf, steak, grill, rub, bbq, bbq-rub, bbq-rub, rub, røget salt, sød paprika, chilipulver, chili, salt, rørsukker, peber

Gambas al ajillo y tomate – rejer i hvidløgs- og tomatsauce

rejer i sofrito, rejer, tomatsauce, tomater, sofrito, løg, hvidløg, skaldyr, tapas, Gambas al ajillo y tomateSom jeg nævnte under indlægget om friterede blæksprutter, så besøgte vi et italiensk madmarked på vores ferie i Nice, og her købte jeg en masse skønne skaldyr og grøntsager, der blev omsat til en række tapasretter om aftenen. Udover de friterede blæksprutter blev det også til en ret med blæksprutter og kartofler samt til denne ret med rejer, tomater og hvidløg.

rejerPå madmarkedet fandt jeg disse skønne friske rejer. Jeg kender ikke denne type (og fik desværre ikke skrevet det italienske navn ned), men de var ret lækre.

tomaterNår jeg er på ferie i Sydeuropa, elsker jeg at købe friske tomater, og jeg ender tit på med at købe denne type tomater, som har masser af smag og er utrolig smukke, når man skærer dem over. De har samtidig også den fordel, at de egner sig rigtig godt til varme saucer, da tomaterne koger helt ud, når man skærer dem i mindre stykker og steger dem på panden.

Denne ret er et mix mellem en klassisk tapasret – gambas al ajillo (rejer i hvidløg) og den traditionelle sofrito – en tomatsauce, som bruges som base i mange tapasretter og som består af tomater, løg og olivenolie. Hvis du er rigtig sød, piller du rejerne inden, du bruger dem (og lader kun halespidsen sidde på), men jeg ville gerne udnytte al smagen i rejerne, så jeg lod skallen sidde på. Man får lidt snaskede fingre, når man skal pille skallen af de lune rejer ved middagsbordet, men retten smager ganske enkelt bedre, når den får lov til at suge smag fra skallerne.

Rejer i hvidløgs- og tomatsauce
4-5 personer

½ kg friske rejer, skyllede og uden hoveder
500-600 g meget modne tomater, hakkede
gavmild mængde af olivenolie
2 medium løg, finthakket
3 fed hvidløg, pressede
evt. lidt vand
salt og peber

Hæld lidt olie på en pande, varm det op og smid rejerne på panden. Svits dem i et par minutter, indtil de har fået lidt farve, og tag dem så af. Hæld mere olie på panden – hele bunden skal dækkes – og skru lidt ned for temperaturen, så panden får mediumvarme. Hæld de hakkede løg på panden sammen med lidt salt. Lad det simre i ca. 10 minutter, hvor du sørger for at røre i det med jævne mellemrum, så løgene ikke tager farve. Herefter tilsætter du de pressede hvidløg, lader dem stege med i et minuts tid, inden du hælder de hakkede tomater på panden. Tilsæt lidt salt – det skal være med til at trække væden ud af tomaterne – og skru ned for varmen. Lad tomaterne simre i 15-20 minutter og rør ind imellem i retten. Tilsæt 3-4 spsk olivenolie undervejs. Hvis retten er ved at tørre ud, kan du tilsætte lidt vand.

Når tomaterne er kogt ud, så det er blevet til en grov tomatsauce, tilsætter du rejerne og lader dem stege med i fem minutter, inden du smager til peber og evt. lidt mere salt. Fordel retten i små skåle og servér dem sammen med friskbagt flute.

Note: Rejerne havde masser af smag, og kombinationen med hvidløgene og de skønne tomater var rigtig god.

Sådan laver du fyldte chokolader

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektHar du prøvet at lave fyldte chokolader? Det er ikke særlig svært, selvom det involvere at temperere chokolade – men det kræver en god chokoladeform, kvalitetschokolade, et termometer, en dejskraber og lidt tålmodighed.

Vi starter med formen. Man kan købe mange forskellige slags, men den bedste udgave er efter min mening dem, der er lavet af meget hård plast og kan købes i specialbutikker såsom Kunst & Køkkentøj. De er lette at arbejde med og giver som regel en pænere og glattere overflade på chokoladerne.

Start med at pudse hulningerne i formen med et lille stykke køkkenrulle, så hulningerne er helt glatte. Vil du gerne pynte chokoladestykkerne med lidt guld- eller sølvstøv, kan du med fordel pensle det direkte ned i hulningerne nu.

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektFind en god chokolade frem – og gerne en, hvor kakaoprocenten ligger på 60-65%. Hvis du bruger en meget mørk chokolade, bliver det en ret voldsom smagsoplevelse (synes jeg). Jeg foretrækker at bruge Valrhona Caraïbe 66%, når jeg laver fyldte chokolader. Ovenstående portion fik jeg venligst doneret af Chokolade Compagniet.

Hak 250 g chokolade groft og hæld dem i en skål. Hak derefter 50 g chokolade meget fint og hæld det i en anden skål.

Nu skal du i gang med at temperere chokoladen.Tag den store portion chokolade og smelt det forsigtigt over et vandbad. Tag skålen med chokolade op af vandbadet, find et termometer frem og mål temperaturen på den smeltede chokolade. Rør halvdelen af den finthakkede chokolade i den smeltede chokolade, indtil den finthakkede chokolade er helt smeltet, og mål derefter chokoladetemperaturen igen. Du skal ramme en temperatur på 31-32 grader for at få et godt knæk og en blank overflade på de fyldte chokolader. Er den smeltede chokolade stadig for varm, kan du røre lidt mere af den finthakkede chokolade i.

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektNår chokoladen kommer ned på 31-32 grader, hælder du den i chokoladeformen. Sørg for at alle hullerne er fyldt godt op og slå derefter chokoladeformen ned i bordet flere gange. På den måde kommer eventuelle luftbobler op til overfladen. Hæld den overskydende chokolade tilbage i skålen, skrab den flade overflade af formen med en dejskraber og stil chokoladeformen i køleskabet i 10-15 minutter.

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektMens chokoladen stivner i køleskabet, finder du fyldet til chokoladerne frem. Du kan sagtens lave dit eget fyld, men du kan også gøre det lidt lettere for dig selv og gøre som jeg – bruge en af ovenstående løsninger. Hasselnøddepralinéen har jeg fået fra Secret Kitchen, den hvide chokolade med lakrids fra Sorgenfri Specialiteter samt kirsebærmarmeladen fra Selleberg.

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektTag chokoladeformen ud af køleskabet og fordel fyldet i formens hulninger. Tør kanten rundt om hver hulning med et stykke viskestykke.

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektSmelt den chokolade, du havde til overs fra første fyldning af chokoladeformen. Det er ikke nær så vigtigt, at du temperere chokoladen denne gang – bare sørg for at smelte den forsigtigt.

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektFordel chokoladen ud over hele chokoladeformen og slå atter formen med i bordet flere gange, så eventuelle luftbobler stiger op til chokoladens overflade. Når du har gjort det flere gange, skraber du chokoladeformens overflade med en dejskraber og stiller derefter formen i køleskabet, indtil chokoladen er helt størknet – mindst et kvarter.

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektSlå chokoladeformen (med chokoladesiden nedad) hårdt ned i køkkenbordet, så chokoladerne løsner sig. Smag med det samme på de gode sager!

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektNogle af chokoladerne vil sandsynligvis have ‘fødder’ (dvs. en tynd kant i bunden), men den kan du blot knække af.

Chokoladerne kan selvfølgelig varieres i det uendelige – kun fantasien sætter grænser!

Stegt laks med hvid chokolade

stegt laks med hvid chokolade, laks, fisk, chokolade, hvid chokolade, chokoladesauce, pak choy, fløde, citronJeg kan jo ikke have et chokoladebenspænd, uden at jeg også bruger chokoladen i det salte køkken, så det har jeg naturligvis gjort de sidste par dage. Og hvad er mere naturligt, end at kombinere hvid chokolade med fisk?

..
.
Hvad? Det synes du ikke?

Nå, men jeg kan fortælle, at det er faktisk en ret fræk kombination. Det er dog også meget vigtigt, at du bruger en hvid chokolade af god kvalitet og helst en, der ikke er så sød – ellers kan det hurtigt blive en vammel oplevelse. Mit bedste bud er Valrhona Opalys, for den er meget fin og mild i smagen. Den er i det hele taget min foretrukne hvide chokolade, og da den ikke er så sød, gør den sig rigtig godt i det salte køkken. Den portion, jeg brugte til denne ret, har Chokolade Compagniet været så venlige at donere, men chokoladen kan dog også købes hos bl.a. Mad & Vin – og muligvis også Irma.

Stegt laks med hvid chokolade
2 personer

2 stykker frisk laks
smør
salt og peber
½ pak choy eller evt. noget fintsnittet og krammet spidskål
60-70 g Valrhona Opalys
½ dl fløde
fintrevet skal fra øko-citron

Drys laksestykkerne med lidt salt og peber og steg dem ved middelvarme på en pande i en god klat smør. Fisken skal lige akkurat være gennemstegt, så den stadig er saftig og mør, når du skal spise den. Skær imens pak choy i fine strimler og svits dem kort i lidt smør på en pande. Smelt chokoladen forsigtigt sammen med fløden i en tykbundet gryde og smag til med citronskal og et lille knips salt.

Servér med det samme – evt. med et ekstra drys fintrevet citronskal over retten.

Note: Den milde, fede chokoladesauce går godt sammen med den saftige laks – især fordi chokoladesaucen har fået et citronpift og ikke bliver for fed og tung i smagen. Det er vigtigt at servere noget grønt til retten, og her valgte jeg den milde bladgrøntsag, pak choy, som jeg faldt over i supermarkedet. Du kan dog også vælge andre grønne grøntsager – så længe de blot er relativt milde i smagen, så de ikke overdøver fisken og saucen. Jeg blev fint mæt af portionen på tallerkenen, men har du en større appetit, så kan du evt. også servere lidt kogt båndpasta eller spelt til. Vær dog opmærksom på, at chokoladesaucen mætter rigtig godt – også selvom der ‘kun’ er 30-35 g til hver person.