Oktober: Rødvin

rødvin, benspændDenne måneds benspænd henvender sig i den grad til livsnydere. Oktober måned kommer nemlig til at stå i rødvinens tegn, og det kan jo kun blive festligt!

Da jeg begyndte at blogge om mad, vidste jeg ikke så meget om vin, så for et par år siden besluttede jeg mig for at begynde at tage til vinsmagninger, så jeg kunne lære mere om vinenes verden. Som madnørd er det en stor fordel at vide noget om vin, for det er lidt af en kunst at kunne kombinere vin og mad, og det kan i den grad være med til at løfte madoplevelsen til et helt nyt niveau.

Det viste sig, at vinsmagninger ofte er utrolig hyggelige og meget lærerige, og efterhånden er der også flere og flere informationer, der lagrer sig i min hukommelse. Jeg foretrækker stadig at søge råd hos yndlingsvinhandleren, når jeg søger en vin til en specifik ret, men nu kan jeg pippe med og selv komme med forslag til, hvad der vil egne sig til retten.

Vil denne måneds benspænd så handle om, at jeg anbefaler en lang række vine til bestemte retter? Nej – men der vil nok komme en række indlæg, hvor jeg kombinerer en rødvin med de retter, jeg laver i denne måned, og hvor jeg vil fortælle, hvorfor jeg mener, at de passer godt sammen. Jeg kan jo ikke nære mig, så rødvinen vil også indgå i flere af de retter, jeg blogger om i denne måned.

Her er lidt inspiration fra tidligere retter, jeg har lavet med rødvin:
Glühwein – tysk juledrik i stil med gløgg
Lutendrank – drik fra middelalderen, der minder om gløgg, men er knapt så sød

Smuk, rød rødvinssauce
Coq au vin – en af de mest franske retter med rødvin
Boeuf Bourguignon – anden fransk klassiker med masser af rødvin

Rødvin er det hele taget godt i mange simreretter – her er en række forskellige forslag:
Vildtgryde med blød polenta
Vildtdolmere med krondyr og savoykål
Stegt skovdue med perlebyg, rødløg og honning
Kyllingehjerter i tomat-rødvinssauce

Eller hvad med at putte rødvin i kage – f.eks. i italienske anissmåkager med rødvin?

… og husk så altid at smide en sjat rødvin i kødssaucen, når du laver lasagne.

Du kan hente mere viden og inspiration under de indlæg, jeg har lavet om vinsmagninger. Til flere af arrangementerne blev der serveret mad, og derfor kan du også læse lidt om, hvilke vine maden passede til.

På hjemmesiden Alt om Vin (OBS: i skrivende stund er der lidt knas med siden) kan du få et overblik over kommende vinsmagninger, vinfestivaler og vinkurser, ligesom du kan spørge brugerne til råds, når du har brug for et tip til en god vin. Derudover har jeg tidligere skrevet lidt om de danske vinblogs, jeg følger lidt med hos.

Tilbage er der kun at sige skål – må det blive en hyggelig og festlig måned 🙂

Se de ‘rødvinsretter’, jeg lavede denne måned

17 tanker om "Oktober: Rødvin"

  1. Spændende – det ser jeg også frem til. Måske får vi klarhed over, om rødvin nu alligevel er så god til ost – eller vi skal kigge mere på andre typer vine…?
    Mange ostehilsner, Camilla

    • Opfattelsen af, at rødvin og ost er den perfekte kombination har heldigvis ændret sig de senere år, da mange (inkl. mig selv) har indset, at hvidvin og portvin ofte er bedre – selvfølgelig afhængig af hvilke oste, der er tale om 🙂

    • Vi drikker deprimerende få genstande om ugen (eller – det synes Sundhedsstyrelsen nok ikke) – i hvert fald i forhold til hvor godt rødvin smager. Jeg håber, at vi får ændret lidt på det i denne måned 😉

  2. Hulk, snøft, jeg er tilsyneladende ikke en livsnyder, SUK!
    Intet med alkohol tiltalte mine smagsløg førend omkring mit 28.år, og det var netop rødvine, men mangel på procenter betød intet for deltagelse i alskens hyggestunder, fester, festivaler med venner og andet godtfolk årene forud 🙂
    Det blev nogle få gode år med rødvin, men også hvidvin, samt øl. Pludselig kunne jeg ikke nyde et glas rødvin; kastede op, og efter flere mærker med samme resultat, ja da droppedes øvrige forsøg. Hvidvin er mere speciel, så kun få produkter valgtes derefter, hvorimod øl generelt klaredes. Sidstnævnte ramte dog pludselig på samme måde som rødvinen, så derefter var hvidvin solo!!
    OG HVAD SÅ? Intet, hvis du spørger mig. Jeg vælger problemfrit vand, når jeg spiser ude såvel som hjemme 😀
    Livsnyder er jeg skisme; at have fravalgt ekstra undersøgelser kræftmæssigt, ændrer altså intet ved, at jeg ikke godt vil livet, men bare på min måde, tak!

    • Nu står der jo ikke noget om, at en livsnyder partout skal drikke rødvin for at være livsnyder – men det hjælper 😉

  3. Pingback: Fransk løgsuppe | Piskeriset på eventyr

  4. Pingback: Langtidssimret oksemellembryst med rødvin og rodfrugter | Piskeriset på eventyr

  5. Pingback: Romsmagning | Piskeriset på eventyr

  6. Pingback: Rødvinssorbet | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *