Efterårsburger med rødløg og blåskimmelost

efterårsburgerSå nåede jeg til den sidste burger i benspændet – nemlig en højtbelagt efterårsburger med masser af smag! I denne basse har jeg brugt et godt udvalg af efterårssmagene – stegte svampe og rødløg, blommemarmelade, friterede salvieblade samt blåskimmelost. Nåja, og så en herlig oksekødsbøf lavet på friskhakket oksekød.

Du bestemmer naturligvis selv hvor stærk, blåskimmelosten skal være. Jeg valgte en forholdsvis mild udgave, der har lidt bid – nemlig Blå Kornblomst fra Thiese.

Efterårsburger
2 stk.

2 burgerboller – gerne hjemmebagte
300-400 g hakket oksekød
salt og peber
smør til stegning
12-14 friske salvieblade
150 g svampe, rensede og skåret i skiver
1 mediumstort rødløg, skåret i tynde skiver
1-2 spsk blommemarmelade
blåskimmelost, skåret i skiver

Form oksekødet til to bøffer og krydr dem godt med salt og peber. Smelt smør på en pande og svits kort salviebladene i det. Tag dem af og smid så bøfferne på i stedet. Steg dem på begge sider i nogle minutter. Personligt kan jeg godt lide, at de har en rosa midte, så de stadig er saftige og lækre. Tag bøfferne af og put lidt smør på panden. Skær bollerne over og steg dem kort med undersiden nedad i smørret. Tag dem derefter af. Smelt lidt mere smør på panden og steg svampene, indtil de er møre. Husk at krydre med salt og peber. Smelt atter lidt smør og steg til sidst rødløgene i det, indtil de er møre. Smør lidt blommemarmelade på den nederste del af hver bolle og læg skimmelost oven på. Læg derefter en bøf, svampe, rødløg og salvieblade i hver efterårsburger og servér dem med det samme – gerne med en lækker brown ale til.

Note: Denne efterårsburger er en ret mættende fætter – der er godt med smag i, og så har den også en vis pondus på kaloriesiden. Men skal du gå all in på efterårsstemning, så kan jeg varmt anbefale en efterårsburger.

Mexburger med ost, avokado og majs

mexburger, oksekød, burger, burgerbolle, avokado, tomater, rødløg, ostDe første par burgere i burgerbenspændet var uden kød, men her i weekenden fandt jeg det hakkede oksekød frem, så vi kunne få en mexburger! Det er en burger med gods i, men den behøver ikke nødvendigvis at være meget stærk – mængden af chili bestemmer du selv.

Jeg serverede også nogle lækre fritter sammen med min mexburger, men dem fortæller jeg om senere på ugen.

Mexburger
2 stk.

2 burgerboller
250 g hakket oksekød
smør til stegning
salt og peber
chili
1½ dl majssalat
1 avokado
tynde rødløgsringe
4 tykke skiver ost
1 tomat, skåret i skiver

Rør oksekød sammen med salt, peber og den mængde chili, du ønsker. Form kødet til to flade bøffer. Smelt en god klat smør på en stor pande. Flæk burgerbollerne og steg dem med snitfladen ned mod panden, indtil de tager farve. Tag dem i af panden. Smelt lidt mere smør og steg bøfferne på hver side.

Læg osteskiverne på de flækkede burgerboller og varm dem enten i mikrobølgeovn eller almindelig ovn, indtil osten smelter. Læg hver mexburger sammen, så den udover bollen, osten og bøffen består af avokado, rødløg, tomat samt majssalat.

Note: Mmm! Jeg kan altså ikke stå for mexicansk-inspireret mad – sødmen fra majsene, den cremede avokado, de lidt skarpe løg og ikke mindst den krydrede bøf.

Jeg havde egentlig tænkt mig at putte frisk koriander i min mexburger, men det glemte jeg, så det får jeg forhåbentlig brugt i denne uge i stedet. 

Flamberede hjerter

flamberede hjerter, kalvehjerte, hjerte, indmad, oksekød, pernod, smør, fennikel, polentaJeg slutter ild-benspændet af med en rigtig Sct. Valentines-ret – nemlig flamberede hjerter!

Hvis du nu sidder og tænker, at “hjerter er da indmad, og er det ikke lidt… ulækkert?”, så har du ikke smagt lynstegt kalvehjerte. Det er så lækkert og mørt og kan sagtens konkurrere med de dyre oksekødsudskæringer.

Nå, men jeg har før serveret flamberet kalvehjerte, hvilket jeg selvfølgelig først kom i tanke om, da jeg var gået i gang med tilberedningen. Denne udgave af flamberede hjerter blev dog tilberedt i Pernod, for jeg havde en halv fennikelknold tilbage efter de flamberede fisk, og så kunne jeg jo bruge den op ved samme lejlighed. Så dette er altså sommerudgaven af flamberede hjerter – en anelse friskere end den første udgave med cognac og fløde.

Flamberede hjerter
2 personer

ca. 250 g kalvehjerte, skåret i 1 cm tykke skiver
salt og peber
50 g smør
½ dl + 2-3 spsk Pernod

Tilbehør:
½ fennikel, skåret i tynde skiver
1 dl fin polenta, kogt og rørt med 2 spsk smør samt salt og peber

Smelt halvdelen af smørret på en ildfast pande. Krydr kødet med salt og peber og steg det et minuts tid på hver side. Tag panden væk fra komfuret (med mindre du ikke har en emhætte eller skabe lige oven over) og hæld en halv dl Pernod på panden. Sæt ild til dampene (der står flammer op med det samme, så hold næsen i behørig afstand). Lad det brænde et øjeblik og sluk så ilden. Tag kødet af og stil derefter panden tilbage på komfuret. Smelt resten af smørret i den og tilsæt så fennikelen. Steg den ved mediumvarme i et par minutter, til fennikelen begynder at blive mør.

Servér de flamberede hjerter med stegt fennikel og blød polenta.

Note: Jeg må indrømme, at lynstegt kalvehjerte er et hit hos mig, og de flamberede hjerter tog da også kegler hos gemalen. En dejlig servering, der også kan levere et fint show ved anretningen 😉

flamberede hjerter, kalvehjerte, hjerte, indmad, oksekød, pernod, smør

Snobrød på grillen

snobrød på grillen, brød, grill, pølse, oksekød, svinekød, hvedemel, gær, fløde, olivenolie, speltmel, maltmelJeg skal snart afrunde maj måneds ild-benspænd, hvor det næstsidste eksperiment var snobrød på grillen! Ja, når man ikke lige har en bålplads men har lyst til snobrød, så finder man da bare grillen frem!

Snobrød kan laves på mange måder – både mht. dej og fyld – og jeg kunne selvfølgelig ikke nære mig, så jeg rørte to slags dej, så jeg kunne lave tofarvede snobrød. Funky ikke sandt? (du kan naturligvis også bare holde dig til én farve – smagen er stort set den samme).

Det er helt op til dit eget temperament, om du vil bage snobrødet med en pølse i eller ej, men i denne udgave har jeg brugt pølser, og så serverede jeg ketchup og sennep ved siden af. Det kan man dog også smøre på pølsen inden, at man snor dejen omkring.

Snobrød på grillen
4 stk.

4 mellemstore pølser – jeg brugte oksekødspølser

Dej:
ca. 12 g gær
2½ dl lunkent vand
½ dl fløde (du kan også bruge mælk)
2 tsk salt
2 spsk rapsolie
6 dl hvedemel
1 spsk brændt maltmel
2 dl ølandshvedemel (kan erstattes af speltmel)

Rør vand, fløde og gær sammen i en skål til en ensartet væske. Rør derefter salt, olie og 4 dl hvedemel i. Tag fire spsk dej fra i en lille skål og rør maltmelet i denne blanding. Tilsæt derefter 1 dl ølandshvedemel og ½ dl hvedemel og ælt det sammen. Tilsæt evt. lidt mere hvedemel hvis nødvendigt – det skal dog fortsat være en blød og fugtig dej. Læg et fugtigt viskestykke over den lille skål og sæt den til side. Ælt det resterende mel i den øvrige del, indtil dejen er blød og fugtig, og læg også et fugtigt viskestykke over denne skål. Lad det hæve en halv times tid.

På dette tidspunkt kan du meget passende fyre op i grillen. Husk at flammerne skal dø ud, så der er gløder tilbage, inden du begynder snobrødsbagningen.

snobrød på grillen, brød, grill, pølse, oksekød, svinekød, hvedemel, gær, fløde, olivenolie, speltmel, maltmelDu kan nu lave to stk. tofarvede snobrød og to almindelige snobrød. Tag den mørke dej og del den i to lige store halvdele, som du ruller ud, så dejpølserne får ca. samme tykkelse som en almindelig hotdogpølse. Del den lyse dej i fire lige store dele og rul dem ud på tilsvarende måde. Til de tofarvede snobrød skal du bruge en dejpølse af hver farve. Stik pølsen på en lang pind eller spyd og sno så først den ene dejpølse omkring pølsen. Dejen skal ikke slutte helt tæt – der skal være mulighed for at sno den anden farve dej omkring også. Klem dejenderne godt sammen og rul snobrødet forsigtigt, så dejpølserne slutter tæt om pølsen. Nu er det tid til at lave snobrød på grillen.

snobrød på grillen, brød, grill, pølse, oksekød, svinekød, hvedemel, gær, fløde, olivenolie, speltmel, maltmel… og sådan ser det ud. Meget håndholdt. Du kan dog bruge et af følgende snydetricks:

snobrød på grillen, brød, grill, pølse, oksekød, svinekød, hvedemel, gær, fløde, olivenolie, speltmel, maltmel1. Sæt spyddene i klemme (virker kun hvis du har en grill med et tungt låg). Så skal du blot huske at dreje spyddene med jævne mellemrum

2. Læg dine snobrød i en foliebakke, som du sætter på en rist i grillen. De får ikke helt den samme dejlige letsprøde overflade, og det tager lidt længere tid, men så slipper du for at fumle rundt med pinde og spyd.

Note: Man kan godt bage snobrød på grillen! Det var så hyggeligt at få snobrød igen, og det fungerede fint mht. at bage dem på grillen. Man kan som sagt lave dem i mange varianter, og er du ikke til den funky tofarvede udgave med groft mel, som jeg lavede, kan du sagtens udskifte maltmel og ølandshvedemel med almindeligt hvedemel.

Flammestegte bøffer på grill

flammestegte bøffer, bøffer, oksekød, oksekødsbøffer, grillJeg bliver jo nødt til at lave flammestegte bøffer, nu jeg har ild-benspænd! Flammestegning på grill egner sig fortrinligt til oksekød, for her må midten af kødet godt være rødt (i modsætning til kylling). Du skal bruge en grill, der kan komme godt op i temperatur eller eventuelt lave et velvoksent lejrbål, hvor du sætter en rist over.

Sørg for at vælge noget godt oksekød, hvor der er tydelig fedtmarmorering i kødet. Så bliver det dejligt saftigt og mørt, når det bliver grillet. Jeg stegte bøffer, der vejede ca. 200 g hver, men du kan selvfølgelig også sagtens bruge tykkere bøffer – så bliver stegetiden dog anderledes.

Flammestegte bøffer
2 personer

2 oksekødsbøffer på ca. 200 g hver
salt og peber
balsamico-eddike, ølsirup eller æblesirup
friske krydderurter – for eksempel estragon

Tænd op for grillen og læg risten over. Grillen skal være meget varm, og der skal selvfølgelig være flammer (ikke meterhøje flammer men nok til, at de kan nå op til risten – se billedet nederst i indlægget). Drys bøfferne på begge sider med salt og peber og læg dem på den varme rist. Giv dem et minut på hver side og derefter et minut mere på hver side (dvs. så de får i alt to minutter på den ene side og to minutter på den anden side). Tag de flammestegte bøffer af grillen og smør dem med enten balsamico-eddike, ølsirup eller æblesirup. Personligt foretrækker jeg ølsirup, men de to andre varianter passer også godt til det saftige oksekød.

Så kan de flammestegte bøffer ellers serveres med en god salat og eventuelt nogle kartofler til.

flammestegte bøffer, bøffer, oksekød, oksekødsbøffer, grill