Grillede oksekødsruller

grillede oksekødsruller, oksekød, varm tomatsalat, salat, tomater, salvie, løg, sennep, grill, grillet oksekødDen danske sommer har været noget blandet vejrmæssigt, men i sidste uge fik vi da fremtryllet disse grillede oksekødsruller. Jeg besluttede mig for at lave oksekødsruller, da jeg havde surfet lidt på nettet for at hente inspiration til, hvad jeg skulle bruge det stykke okseyderlår, som vi havde i fryseren. Jeg faldt over en opskrift på Grillklubbens forum, som jeg skelede lidt til, inden jeg legede videre med ideerne.

Grillede oksekødsruller
4 personer

750 g okseyderlår
ca. 2 spsk stærk sennep
4 skiver lufttørret skinke
et halvt glas små soltørrede tomater i olie (gerne cocktailtomater)
½ løg, skåret i tynde både
8 tandstikkere eller tynd snor til at binde omkring rullerne

Skær oksekødet i 8 tynde skiver. Bank hver skive flad med en kødhammer og smør dem derefter med stærk sennep. Skær skinkeskiverne over, så du får 8 smalle strimler i alt. Læg dem på oksekødsskiverne.

grillede oksekødsruller, oksekød, varm tomatsalat, salat, tomater, salvie, løg, sennep, grill, grillet oksekødLæg soltørrede tomater og løgbåde på hver oksekødsskive og rul dem sammen.

grillede oksekødsruller, oksekød, varm tomatsalat, salat, tomater, salvie, løg, sennep, grill, grillet oksekødLuk dine oksekødsruller med tandstikkere eller bind snor omkring. Steg dine oksekødsruller på den lukkede grill ved indirekte varme ved ca. 110 grader i 60-75 minutter.

Mens oksekødet griller, kan du lave en salat til. Jeg lavede en varm tomatsalat på grillen. Den fik ikke nær så lang tid, som jeg først havde planlagt, da kødet blev lidt hurtigere færdigt end ventet, men den er også fin, når den stadig har lidt struktur.

varm tomatsalat, salat, tomater, salvie, løgVarm tomatsalat

500 g gode små tomater – gerne San Marzano-tomater
olivenolie
30 store salvieblade
½-1 løg, skåret i små tern
salg og peber

Skyl tomaterne og halvér dem. Læg dem i et ildfast fad. Hak salviebladene og vend dem i tomaterne med løgtern og en god sjat olie. Drys salt og peber over og bag tomatsalaten på grillen sammen med oksekødsrullerne i 45-60 minutter – evt. lidt længere.

Herunder kan du se, hvordan de grillede oksekødsruller så ud, når de blev skåret over. De blev serveret sammen med den varme tomatsalat, gode krydrede oliven samt en enkel pastasalat lavet på minipasta, squash og lidt olivenolie.

grillede oksekødsruller, oksekød, varm tomatsalat, salat, tomater, salvie, løg, sennep, grill, grillet oksekød

Ramen med oksekød og svampe

ramen med oksekød, ramensuppe, suppe, asiatisk, japansk, oksekød, æg, nudler, bouillon, mirin, risvinseddike, soya, svampe, forårsløgSom jeg afslørede i går, så havde vi gæster i lørdags. De blev først udsat for en sake-drink, inden vi gik i gang med første ret – en ramen med oksekød og svampe. Jeg er ved at blive fan af hjemmelavet ramen, for her kan jeg skrue godt op for smagen – noget jeg har savnet i de udgaver, jeg har prøvet på restauranter.

Min ramen med oksekød er baseret på hjemmelavet oksekødsbouillon, som jeg havde i fryseren efter at have kogt en del bouillon på ben i vinters. Suppen er i øvrigt inspireret af den ramen med kylling, jeg lavede i maj måned.

Ramen med oksekød og svampe
forret til 4 personer

100 g ramennudler
6 dl kraftig oksekødsbouillon – gerne hjemmelavet
1 tsk misopasta
2 spsk mirin
2 spsk risvinseddike
0,50 dl soya
100 g enoki-svampe
200-250 g bøf af godt oksekød
2 hårdkogte æg
1 forårsløg, skåret i skiver
olie til stegning
2 spsk smør
salt og peber

Tag kødet ud af køleskabet en halv time inden, du går i gang med madlavningen.

Kog nudlerne efter anvisningen på pakken. Hæld det kogende vand fra og hæld koldt vand over nudlerne. Lad dem dryppe af og fordel dem så i fire mindre skåle.

Hæld oksekødsbouillon i en kasserolle sammen med misopasta. Varm det op og sørg for, at misopastaen røres helt ud i boullionen. Lad det simre i nogle minutter. Varm imens en pande op med en sjat rapsolie på. Drys salt og peber på oksekødet og steg det derefter ved høj varme. Jeg havde skåret en bøf, der var ca. 2 cm tyk, og den fik et minut på hver side, inden jeg smed en spsk smør på panden, og så fik bøffen ca. ½ minut mere på hver side, mens den hyggede sig i det smeltede smør. Tag bøffen af panden og lad den hvile på et spækbræt.

Tilsæt mirin, risvinseddike og soya til suppen. Lad det simre videre, mens du smelter 1 spsk smør på en pande og derefter steger svampene ved mediumvarme. De skal steges i kort tid, så de er bløde og lækre men ikke sprødstegte.

Fordel svampene i de fire skåle. Smag suppen til og fordel den i den fire skåle. Skær bøffen i strimler, og fordel kødet i skålene sammen med forårsløg og et halvt æg i hver.

Og så er din ramen med oksekød klar!

Note: Jeg var spændt på, hvordan min ramen med oksekød ville blive, og den endte heldigvis med at være spot on. En dejlig fyldig smag, hvor oksekødsbouillonen supplerede kødet rigtig fint.

ramen med oksekød, ramensuppe, suppe, asiatisk, japansk, oksekød, æg, nudler, bouillon, mirin, risvinseddike, soya, svampe, forårsløg

Grillet lårtunge

grillet lårtunge, oksekød, grill, balsamicoeddike, kålsalat, peberrodscremeI fredags – hvor vejret var noget pænere end i dag – prøvede vi at lave grillet lårtunge for første gang. Jeg havde nemlig fundet et stykke lårtunge i fryseren, og da jeg i sin tid prøvede at tilberede lårtunge for første gang, havde jeg set, at man også kan grille den, som om den var en roastbeef. Nu fandt jeg ud af for nogle år siden, at grillet roastbeef smager rasende godt, så samme metode skulle vi naturligvis også afprøve på lårtungen.

Grillet lårtunge

ca. 3 personer

600 g lårtunge
salt og peber
ca. 3 spsk kraftig balsamicoeddike

Rids kødets fedtkant med en skarp kniv og gnub kødet grundigt med salt og peber. Smør derefter balsamicoeddiken på. Smid din lårtunge på grillen ved indirekte varme og læg låget på – husk at have foliebakke lige under kødet under stegningen.

grillet lårtunge, oksekød, grill, balsamicoeddikeSteg kødet indtil det får en kernetemperatur på 56 grader. Vi brugte et stegetermometer, og det tog omkring 30-40 minutter på grillen. Tag derefter kødet af grillen lad den hvile i fem minutter – IKKE overdækket – inden den skæres ud.

Grillet lårtunge kan serveres med mange slags tilbehør. Jeg serverede den med en hurtig peberrodscreme rørt på creme fraiche, revet peberrod, salt, peber og lidt sukker. Derudover lavede jeg en kålsalat med alskens grøntsager i.

Note: Grillet lårtunge er lige så lækker og saftig som en grillet roastbeef. Denne grillet lårtunge blev ikke så rosa, men til gengæld var den mør og saftig, og så er alt jo godt.

Vi delte en øl til – Wrath – der er en del af The Sinner Series fra Amager Bryghus. Den viste sig at være ganske glimrende til, selvom den var mere mild og sødmefuld, end jeg havde forventet, da jeg valgte den til maden. Jeg skal i øvrigt på Ølfestival næste weekend, og der er Amager Bryghus helt sikkert en af de stande, jeg skal besøge!

wrath, øl, amager bryghus

Japansk suppe med nudler og oksekød

japansk suppe, suppe, japansk, asiatisk, nudler, udonnudler, kyllingebouillon, bouillon, sake, soya, oksekød, hvidløg, ingefær, pak choiJapanerne kan godt lide suppe, så selvfølgelig skal jeg også lave en japansk suppe, når jeg har japansk mad-benspænd! Og det bliver næppe den eneste – jeg har i hvert fald planer om at eksperimentere med flere supper i løbet af de næste par uger. Det var ellers ikke supperne, jeg var mest begejstret for, da jeg var i Japan for en række år siden. Jeg er mest til fyldige supper – gerne tykke grøntsagssupper – og de supper, jeg prøvede i Japan, var ret vandede. Men men… nu findes der heldigvis også japanske supper, hvor der er godt med fyld, og så ved jeg, at jeg også kan lokke suppeskeptikeren i huset til at prøve dem.

Jeg fik inspirationen fra en opskrift på japansk suppe med nudler og oksekød i ‘EASY japansk kogebog’. Jeg udelod shiitake-svampe og justerede på en række af målene i opskriften. Derudover kunne jeg ikke finde ramennudler i det asiatiske supermarked, jeg købte ind hos, så jeg brugte udonnudler i stedet. Det gjorde mig dog ikke noget – udonnudler har en dejlig ‘mouth feel’.

Japansk suppe med nudler og oksekød
2 personer

200 g ramennudler eller udonnudler
7 dl kraftig kyllingebouillon – gerne hjemmelavet
2 fed hvidløg, hakkede
1 stykke frisk ingefær, der er ca. 1½ x 3 cm
0,75 dl soya
2 spsk sake
½ pak choi, skåret i tynde strimler
150-200 g oksefilet, skåret i tynde strimler
rapsolie til stegning
salt og peber
ekstra soya når du skal smage til

Kog nudlerne efter anvisningerne på pakken (dem, jeg brugte, skulle ikke koges – kun opvarmes med kogende vand).

Hæld bouillon i en kasserolle sammen med hvidløg og ingefær. Lad det simre i 10 minutter og tag så ingefæren op. Tilsæt soya og sake og smag til.

Hæld olie på en pande og svits pak choi i 1-2 minutter. Tag det af panden, hæld lidt mere olie på og svits nu kødet i 2-3 minutter. Smag til med salt, peber og soya.

Fordel nudlerne i to skåle og hæld den varme suppe over. Fordel først pak choi og dernæst oksekød over og tadaaa – du har en japansk suppe med nudler og oksekød.

Note: Dette er en dejlig enkel japansk suppe, hvor der samtidig er godt med fyld, man kan tygge på. Selv gemalen, der ikke er så meget til suppe, nød den!

udonnudler

Flammestegte steaks

flammestegte steaks, t--bone steaks, oksekød, grill, grillning, peber, ølsirup, øl, rørsukkerIdeen til disse flammestegte steaks opstod allerede, da jeg valgte månedens musikinspirerede benspænd. Jeg besluttede nemlig fra start, at jeg ville lave en ret inspireret af det tyske band Rammstein, der er ret glade for ild og bruger det konstant i deres sceneshow. I første omgang blev det til flamberet kalvehjerte, men jeg fik også lyst til at lege med grillen, så gemalen og jeg teamede op og fandt tændstikkerne frem.

OBS – man skal bruge en kuglegrill eller anden form for lukket grill til denne opskrift.

Flammestegte steaks
3 personer

3 store steaks – vi brugte T-bone steaks
4 tsk friskkværnet peber
3 tsk salt

Derudover:
2 håndfulde røgflis til røgning
Ølsirup (kan evt. erstattes med en blanding af mørk sirup og honning)
røde peberkorn

Rør peber og salt sammen og gnid kødet ind i blandingen. Lad dem hvile på køl i 1-4 timer inden. Husk at tage kødet ud en halv time inden, at det skal på grillen. På dette tidspunkt lægger du også røgflisen i blød i vand.

Tænd for grillen og lad den blive mediumvarm. Der må godt være små flammer i bunden, men de skal i så fald være meget små. Hæld vandet fra røgflisen og smid derefter træstykkerne på kullene. Læg en stegerist over og læg derefter dine steaks på risten.
flammestegte steaks, t--bone steaks, oksekød, grill, grillning, peber, ølsirup, øl, rørsukkerLuk grillen og lad kødet røge et par minutter på hver side. Tag kødet af grillen igen og læg dem på et fad. Dæk dem til med stanniol og et tørt viskestykke.

flammestegte steaks, t--bone steaks, oksekød, grill, grillning, peber, ølsirup, øl, rørsukkerSkru nu godt op for grillen – nu skal der nemlig være flammer! Når der er kommet godt smæk på ilden, lægger du kødet på igen. Afhængig af tykkelse skal de have 30-60 sekunder på hver side. Kødet må IKKE blive sort. Vi valgte også at give ‘bensiden’ af vores T-bone steak en kort omgang, så her brugte vi en metaldims, vi normalt bruger til kylling på grill, så kødstykkerne kunne stå lodret.

Tag de flammestegte steaks af grillen og smør dem derefter med ølsirup. Drys røde peberkorn oven på og servér de grillede steaks sammen med en kålsalat – i dette tilfælde grøn og rød spidskål, der blev krammet godt sammen med olivenolie og smagt til med salt og peber.

Note: Mmmm… dejlige saftige flammestegte steaks, som havde en fin røgsmag og lidt sprødhed fra flammerne – kombineret med styrke fra de to slags peber samt sødmen fra ølsiruppen. De gik desuden rigtig godt sammen med kålsalaten.

Vi skulle selvfølgelig have tyske øl til de flammestegte steaks, når nu maden var inspireret af et tysk band, men det var lettere sagt end gjort, for de danske supermarkeder flyder ikke ligefrem over med tyske øl. Det lykkedes os dog at finde nedenstående øl, og vi delte Kellerbier til maden. Derefter forstod jeg, hvorfor tyske øl er sjældne herhjemme, for det var nok den mest intetsigende øl, jeg har smagt i år. Damn, den var kedelig! Nej tak herfra.

Soundtrack:
Der er jo mange dejlige ‘ildnumre’ med Rammstein. Jeg endte med at spille både ‘Benzin’ og ‘Feuer Frei’, mens vi lavede mad.
tyske øl