Grillet lårtunge

grillet lårtunge, oksekød, grill, balsamicoeddike, kålsalat, peberrodscremeI fredags – hvor vejret var noget pænere end i dag – prøvede vi at lave grillet lårtunge for første gang. Jeg havde nemlig fundet et stykke lårtunge i fryseren, og da jeg i sin tid prøvede at tilberede lårtunge for første gang, havde jeg set, at man også kan grille den, som om den var en roastbeef. Nu fandt jeg ud af for nogle år siden, at grillet roastbeef smager rasende godt, så samme metode skulle vi naturligvis også afprøve på lårtungen.

Grillet lårtunge

ca. 3 personer

600 g lårtunge
salt og peber
ca. 3 spsk kraftig balsamicoeddike

Rids kødets fedtkant med en skarp kniv og gnub kødet grundigt med salt og peber. Smør derefter balsamicoeddiken på. Smid din lårtunge på grillen ved indirekte varme og læg låget på – husk at have foliebakke lige under kødet under stegningen.

grillet lårtunge, oksekød, grill, balsamicoeddikeSteg kødet indtil det får en kernetemperatur på 56 grader. Vi brugte et stegetermometer, og det tog omkring 30-40 minutter på grillen. Tag derefter kødet af grillen lad den hvile i fem minutter – IKKE overdækket – inden den skæres ud.

Grillet lårtunge kan serveres med mange slags tilbehør. Jeg serverede den med en hurtig peberrodscreme rørt på creme fraiche, revet peberrod, salt, peber og lidt sukker. Derudover lavede jeg en kålsalat med alskens grøntsager i.

Note: Grillet lårtunge er lige så lækker og saftig som en grillet roastbeef. Denne grillet lårtunge blev ikke så rosa, men til gengæld var den mør og saftig, og så er alt jo godt.

Vi delte en øl til – Wrath – der er en del af The Sinner Series fra Amager Bryghus. Den viste sig at være ganske glimrende til, selvom den var mere mild og sødmefuld, end jeg havde forventet, da jeg valgte den til maden. Jeg skal i øvrigt på Ølfestival næste weekend, og der er Amager Bryghus helt sikkert en af de stande, jeg skal besøge!

wrath, øl, amager bryghus

Japansk suppe med nudler og oksekød

japansk suppe, suppe, japansk, asiatisk, nudler, udonnudler, kyllingebouillon, bouillon, sake, soya, oksekød, hvidløg, ingefær, pak choiJapanerne kan godt lide suppe, så selvfølgelig skal jeg også lave en japansk suppe, når jeg har japansk mad-benspænd! Og det bliver næppe den eneste – jeg har i hvert fald planer om at eksperimentere med flere supper i løbet af de næste par uger. Det var ellers ikke supperne, jeg var mest begejstret for, da jeg var i Japan for en række år siden. Jeg er mest til fyldige supper – gerne tykke grøntsagssupper – og de supper, jeg prøvede i Japan, var ret vandede. Men men… nu findes der heldigvis også japanske supper, hvor der er godt med fyld, og så ved jeg, at jeg også kan lokke suppeskeptikeren i huset til at prøve dem.

Jeg fik inspirationen fra en opskrift på japansk suppe med nudler og oksekød i ‘EASY japansk kogebog’. Jeg udelod shiitake-svampe og justerede på en række af målene i opskriften. Derudover kunne jeg ikke finde ramennudler i det asiatiske supermarked, jeg købte ind hos, så jeg brugte udonnudler i stedet. Det gjorde mig dog ikke noget – udonnudler har en dejlig ‘mouth feel’.

Japansk suppe med nudler og oksekød
2 personer

200 g ramennudler eller udonnudler
7 dl kraftig kyllingebouillon – gerne hjemmelavet
2 fed hvidløg, hakkede
1 stykke frisk ingefær, der er ca. 1½ x 3 cm
0,75 dl soya
2 spsk sake
½ pak choi, skåret i tynde strimler
150-200 g oksefilet, skåret i tynde strimler
rapsolie til stegning
salt og peber
ekstra soya når du skal smage til

Kog nudlerne efter anvisningerne på pakken (dem, jeg brugte, skulle ikke koges – kun opvarmes med kogende vand).

Hæld bouillon i en kasserolle sammen med hvidløg og ingefær. Lad det simre i 10 minutter og tag så ingefæren op. Tilsæt soya og sake og smag til.

Hæld olie på en pande og svits pak choi i 1-2 minutter. Tag det af panden, hæld lidt mere olie på og svits nu kødet i 2-3 minutter. Smag til med salt, peber og soya.

Fordel nudlerne i to skåle og hæld den varme suppe over. Fordel først pak choi og dernæst oksekød over og tadaaa – du har en japansk suppe med nudler og oksekød.

Note: Dette er en dejlig enkel japansk suppe, hvor der samtidig er godt med fyld, man kan tygge på. Selv gemalen, der ikke er så meget til suppe, nød den!

udonnudler

Flammestegte steaks

flammestegte steaks, t--bone steaks, oksekød, grill, grillning, peber, ølsirup, øl, rørsukkerIdeen til disse flammestegte steaks opstod allerede, da jeg valgte månedens musikinspirerede benspænd. Jeg besluttede nemlig fra start, at jeg ville lave en ret inspireret af det tyske band Rammstein, der er ret glade for ild og bruger det konstant i deres sceneshow. I første omgang blev det til flamberet kalvehjerte, men jeg fik også lyst til at lege med grillen, så gemalen og jeg teamede op og fandt tændstikkerne frem.

OBS – man skal bruge en kuglegrill eller anden form for lukket grill til denne opskrift.

Flammestegte steaks
3 personer

3 store steaks – vi brugte T-bone steaks
4 tsk friskkværnet peber
3 tsk salt

Derudover:
2 håndfulde røgflis til røgning
Ølsirup (kan evt. erstattes med en blanding af mørk sirup og honning)
røde peberkorn

Rør peber og salt sammen og gnid kødet ind i blandingen. Lad dem hvile på køl i 1-4 timer inden. Husk at tage kødet ud en halv time inden, at det skal på grillen. På dette tidspunkt lægger du også røgflisen i blød i vand.

Tænd for grillen og lad den blive mediumvarm. Der må godt være små flammer i bunden, men de skal i så fald være meget små. Hæld vandet fra røgflisen og smid derefter træstykkerne på kullene. Læg en stegerist over og læg derefter dine steaks på risten.
flammestegte steaks, t--bone steaks, oksekød, grill, grillning, peber, ølsirup, øl, rørsukkerLuk grillen og lad kødet røge et par minutter på hver side. Tag kødet af grillen igen og læg dem på et fad. Dæk dem til med stanniol og et tørt viskestykke.

flammestegte steaks, t--bone steaks, oksekød, grill, grillning, peber, ølsirup, øl, rørsukkerSkru nu godt op for grillen – nu skal der nemlig være flammer! Når der er kommet godt smæk på ilden, lægger du kødet på igen. Afhængig af tykkelse skal de have 30-60 sekunder på hver side. Kødet må IKKE blive sort. Vi valgte også at give ‘bensiden’ af vores T-bone steak en kort omgang, så her brugte vi en metaldims, vi normalt bruger til kylling på grill, så kødstykkerne kunne stå lodret.

Tag de flammestegte steaks af grillen og smør dem derefter med ølsirup. Drys røde peberkorn oven på og servér de grillede steaks sammen med en kålsalat – i dette tilfælde grøn og rød spidskål, der blev krammet godt sammen med olivenolie og smagt til med salt og peber.

Note: Mmmm… dejlige saftige flammestegte steaks, som havde en fin røgsmag og lidt sprødhed fra flammerne – kombineret med styrke fra de to slags peber samt sødmen fra ølsiruppen. De gik desuden rigtig godt sammen med kålsalaten.

Vi skulle selvfølgelig have tyske øl til de flammestegte steaks, når nu maden var inspireret af et tysk band, men det var lettere sagt end gjort, for de danske supermarkeder flyder ikke ligefrem over med tyske øl. Det lykkedes os dog at finde nedenstående øl, og vi delte Kellerbier til maden. Derefter forstod jeg, hvorfor tyske øl er sjældne herhjemme, for det var nok den mest intetsigende øl, jeg har smagt i år. Damn, den var kedelig! Nej tak herfra.

Soundtrack:
Der er jo mange dejlige ‘ildnumre’ med Rammstein. Jeg endte med at spille både ‘Benzin’ og ‘Feuer Frei’, mens vi lavede mad.
tyske øl

Grydestegt kalveklump med rodfrugter

grydestegt kalveklump, oksekød, rødvin, løg, laurbærblade, gulerødder, timian, sauce, rødvinssauce, hvedemel, smør, ribsgeléSelvom vejret har været liiiige til den kolde side de seneste uger, så er det jo forår, og derfor er det på tide at få udryddet de sidste vinterråvarer i fryser og forrådskammer. Derfor valgte jeg at lave grydestegt kalveklump i sidste uge, da jeg fandt en kalveklump i fryseren. Den kunne meget passende serveres sammen med ovnstegte rodfrugter samt en sauce lavet på væden fra grydestegningen.

Kalveklump er et stykke kød uden særlig meget fedt, og det betyder, at kødet let bliver tørt. Det er derfor en god idé at lave en solid sauce til, for selvom grydestegningen er med til at holde på kødets væde, så er det bare ikke lige så saftigt som andre typer kalveudskæringer.

Grydestegt kalveklump

ca. 4 personer

1 kalveklump
en god klat smør
2 løg, hakkede
1 spsk timian
1 flaske rødvin
4 gulerødder, skåret i tykke skiver
3 laurbærblade
6 peberkorn

Til sauce:
25 g smør
2 spsk hvedemel
væde fra grydestegningen
salt og evt. ribsgelé eller blommesyltetøj

Smelt en klat smør i en stor gryde og brun kalveklumpen på alle sider. Tag kødet op og svits derefter løg og timian i gryden. Læg kødet tilbage i gryden og tilsæt dernæst rødvin, gulerødder, laurbærblade og peberkorn. Læg låg på gryden og lad det simre ved lav varme i ca. 2 timer.

grydestegt kalveklump, oksekød, rødvin, løg, laurbærblade, gulerødder, timian, sauce, rødvinssauce, hvedemel, smør, ribsgeléSå er det snart tid til grydestegt kalveklump! Tag kødet op og læg det på et stort spækbræt.

grøntsagerSi grøntsagerne fra og put dem i en lille skål. De kan serveres som tilbehør til retten.

rødvinssauceLav en sauce baseret på væden fra gryden. Tag en kasserolle og smelt 25 g smør i den. Tilsæt 2 spsk hvedemel og pisk grundigt. Tilsæt derefter lidt væde fra gryden, pisk det ind i melblandingen, tilsæt mere væde og fortsæt sådan, indtil du har den konsistens på saucen, du ønsker. Får du lavet saucen for ‘vandet’, lader du den blot koge et par minutter, så noget af vandet fordamper. Smag til med salt og peber. Jeg havde brugt en meget mild rødvin, så jeg tilsatte også lidt sødme i form af et par tsk blommesyltetøj. Du kan også sagtens bruge ribsgelé.

grydestegt kalveklump, oksekød, rødvin, løg, laurbærblade, gulerødder, timian, sauce, rødvinssauce, hvedemel, smør, ribsgeléDerefter er det blot om at skære kødet ud.

Grydestegt kalveklump serveres med kartofler – i dette tilfælde kartofler stegt i ovnen sammen med pastinakker – sauce og grøntsager.

Note: En god, solid vinterret, der egner sig fint som gæstemad, eftersom maden passer sig selv det meste af tiden.

Flamberet kalvehjerte

flamberet, kalvehjerte, kalvekød, oksekød, indmad, cognac, smør, svampe, fløde, kartoflerJeg var egentlig i gang med at researche til en anden benspændsret, da jeg tidligere på ugen stødte på Rammstein-nummeret ‘Mein Herz Brennt’ og straks fik lyst til at eksperimentere med flamberet kalvehjerte! Det var dog lettere sagt end gjort – mange supermarkeder og slagtere har det ikke som en fast del af sortimentet, men så er det jo rart, at der er flere halalslagtere i byen, som har et bredt udvalg af indmad. Og jeg har sagt det før – kalvehjerte er ekstremt billigt og ekstremt godt – især til prisen! Jeg gav 65-70 kr for et kalvehjerte, der rækker til 8 personer, og vi taler om kød, der er lige så lækkert og delikat som meget af det oksekød, der snildt koster flere hundrede kroner kiloet.

Det der med flamberet mad er ikke noget, jeg har gjort mig så meget i før – først og fremmest fordi jeg længe manglede en ordentlig pande til formålet. Men på et tidspunkt købte jeg en støbejernspande, som kan tåle lidt af hvert, så det var den, jeg brugte til mit flamberingseksperiment.

Flamberet kalvehjerte
2 personer

4 skiver kalvehjerte, ca. 1½ cm tykke
en god klat smør
salt og peber
½ dl cognac

Svampesauce:
200 g champignons, rensede og skåret i skiver
en god klat smør
1 dl fløde
salt og peber

Derudover:
Kartoffelmos og evt. lidt friske krydderurter (her ramsløg)

Start med at koge kartoflerne til kartoffelmosen i usaltet vand. Når kogningen er næsten færdig, begynder du på stegningen af svampene. Når svampene er stegt bløde, tilsætter du fløden og lader det simre ved svag varme.

Smelt smør på en pande. Krydr kødet med salt og peber og steg det et par minutter på hver side. Dernæst hælder du cognac på panden. Det begynder med det samme at dampe, og her sætter du straks ild til dampene. DU SKAL IKKE FLAMBERE UNDER EN TÆNDT EMHÆTTE! Der kommer pænt høje flammer, så sørg for, at der ikke er noget brandbart over panden. Flammerne dør hurtigt ud igen, og når det er sket, hælder du den resterende væde over i svampesaucen.

Mos kartoflerne, put smør og mælk/fløde i og pisk det hurtigt til en mos, som du smager til med salt og peber. Flamberet kalvehjerte anrettes med kartoffelmos, svampesauce og evt. lidt friske krydderurter (sådan mest for syns skyld).

Note: Flamberet kalvehjerte er endnu en perle i rækken af skønne kalvehjerte-retter. Kødet får en smule sødme fra cognacen og går godt sammen med den fyldige svampesauce. Vi drak en skøn rødvin til – Rocca Rubia 2012 fra Cantina di Santadi – og den kraftige, fyldige vin passede godt til retten.

Soundtrack:
‘Mein Herz Brennt’ af Rammstein.

flambering, flamberet