Oksekød i grøn karry, spinat med vandkastanjer samt kokos crème brulée med mango-ananassalat

Efter frokosten var det ikke slut med thairetterne. Om aftenen fandt jeg atter ‘Mere thaikøkken’, nu jeg alligevel var ved at teste den for forlaget Klematis, og så lavede jeg en hovedret og noget tilbehør til. Ved førstnævnte brugte jeg noget mere kød i retten, da jeg ikke havde squash og baby-aubergine, som originalopskriften anbefaler, at man bruger, og i sidstnævnte ret brugte jeg frossen spinat, men holdt mig ellers til opskriften. Desserten fandt jeg på Politikens hjemmeside. Her er opskriften oprindeligt til seks personer, så jeg nedjusterede mængderne, da vi kun var fire personer – alligevel endte jeg med at få til fem-seks personer, så der bruges åbenbart større ramekiner i originalopskriften, end de almindelige, som jeg havde stående.

Oksekød i grøn karry
4 personer

500 g mørt oksekød i strimler
3 tsk grøn karry
2 fed hvidløg, pressede
3 kaffir limeblade
1 dåse kokosmælk
1 løg i smalle både
15 friske basilikumblade
2 spsk fiskesovs
3 tsk rørsukker
olie til stegning

Varm olie op i en gryde og steg karrypasta og limeblade i det. Hæld en sjat kokosmælk i, så det ikke brænder på. Tilsæt oksekødet og lad det stege nogle minutter, til kødet har taget farve, og kom derefter løg, basilikumblade samt resten af kokosmælken i. Lad det simre i ti minutter uden låg og smag så til med fiskesovs og sukker. Pynt retten med basilikumblade inden servering.

Note: Sammensætningen er ret klassisk – det er i hvert fald ikke første gang, at jeg har lavet thaimad i denne stil, men det gør det absolut ikke til en dårlig oplevelse. Faktisk har det været en opskrift meget i stil med denne, der for alvor fik mig til at falde for thaikøkkenet for en række år siden. Jeg brugte en kokosmælk, som Foodfanatic tidligere har anbefalet – Chaokoh – og den er ikke helt så sød, som den type kokosmælk, jeg er vant til at købe i supermarkederne. Det passede mig nu udmærket, for denne type retter kan let blive ret søde i smagen.

Spinat med vandkastanjer
4 personer

600 g frossen spinat
1 lille dåse vandkastanjer, skåret i kvarte
2 fed hvidløg, pressede
1 spsk finthakket frisk ingefær
2 tsk sort chilipasta
2 spsk tamarindsaft
1-2 tsk rørsukker
2 spsk fiskesovs
olie til stegning

Steg hvidløg, ingefær og sort chilipasta kort i olien. Tilsæt herefter spinat af et par omgange sammen med tamarind og sukker, og lad det så stege i fire-fem minutter. Put vandkastanjer i og steg retten i to minutter, inden du smager til med sukker og fiskesovs. Servér med det samme.

Note: En fin og ret sund form for tilbehør og et godt supplement til den kokosmælk-tunge hovedret.

Kokos crème brulée med mango-ananassalat
5-6 personer

4 æggeblommer + 1 helt æg
100 g rørsukker
2 små dåser kokosmælk
3 dl fløde
korn af 1 vaniljestang

ekstra rørsukker

½ ananas
1 mango
frisk mynte
saft af 1 limefrugt

Pisk æggeblommer og det hele æg sammen med rørsukkeret. Bring kokosmælk og fløde i kog sammen med vaniljekornene, og hæld derefter den kogende væske i æggemassen under konstant piskning. Sigt blandingen inden den køles af.

Fordel det i porcelænsramekiner og sæt dem i ovnen i vandbad ved 120 grader i en halv time. Det stod der i hvert fald i den originale opskrift, men jeg måtte give dem noget længere tid, hvor jeg endte med at overdække dem, så de ikke udtørrede for meget. Massen skal kun lige akkurat sætte sig.

Lad cremen køle af, inden du drysser overfladen med rørsukker og bruger en gasbrænder til at karamellisere overfladen. Har du ikke en fiks lille bruléebrænder, kan du også grille dem ved meget høj varme i ovnen – eller gøre som jeg og finde haveflammekasteren frem! Det ser også så dejligt håndværkeragtigt ud!

Skær ananas og mango i mindre mundrette stykker og vend dem med friske mynteblade og limesaft. Servér frugtsalaten som tilbehør til bruléen.

Note: Jeg syntes ikke, at desserten fik den helt rigtige konsistens, men den smagte fremragende! En anden gang vil jeg nok bruge en højere temperatur i ovnen, så massen har lettere ved at blive opvarmet – jeg mistænker ramekinerne for at være lidt for tykke i forhold til temperaturen i den oprindelige opskrift. Har du et godt crème brulée-trick, der kan være relevant i denne sammenhæng, så sig gerne til.

Den kan haveflammekasteren også bruges til – smart!

17 tanker om "Oksekød i grøn karry, spinat med vandkastanjer samt kokos crème brulée med mango-ananassalat"

  1. Åh altså, jeg er en sucker for sådan nogle thai-retter – både denne og den tidligere med spyd er lige mig. Tror jeg er nød til at invitere gæster til et thai-tema snart!
    Skønne lækre retter 🙂

  2. Nøj!!! Kokos crème brulée med mango-ananassalat må prøves her, hvor det er husbond, der står for de lækre desserter.
    Oksekød i grøn karry lyder også fortryllende lækkert! Vi har fået en lille thairestaurant i Frederiksværk, der laver sådan noget – så ind imellem hopper vi over, hvor gærdet er væltet … 🙂

  3. Jeg lavede engang creme brulee (gider ikke lave dimser over ordene i dag) 4-5 gange hver dag i en måned før de blev helt perfekte! :-D))

    Og nu kan jeg ikke helt huske, hvilken kombi af opskrift, varme etc. jeg endte med.. Flot!

    Nå, måske laver jeg dem igen på torsdag til fødselsdagsdessert, så får vi se.

    Karry er skønt! Karrypasta er endnu bedre! Vi fik også wokmad i går med hele dynen *Mums*

  4. Heidi – det kan jeg godt forstå, for det er jeg også 😀

    God idé – håber du blogger om det, for så vil jeg straks kigge med over skulderen 😉

  5. Madame – det er også rart med sådan et sted i nærheden! Vi har faktisk fået et thaisted her i byen, der skulle være godt, men æhm… jeg har ikke fået afprøvet det endnu! :-O

  6. Ok jeg er 100% sikker på at jeg så der stod noget med Harry Potter, men nu har jeg læst indlægget igennem 4 gange og det står ikke nævnt. Eneste der ligner er Karry…. jeg tror jeg trænger til at gå i seng 😛

    Lækker mad i øvrigt ;0)

  7. Hehehe… jeg er sikker på at jeg bare trænger til en god nats søvn og så er jeg frisk igen.

    Hmmm men måske det ikke var så skidt igen med en harry i gryden – den ville da blive ret så “magisk”.

    Ej jeg daffer lige så stille ind i seng nu 🙂

  8. Prøvede at lave creme brulé forleden og jeg syntes den blev sådan lidt brandt i smagen… er det meningen? (altså selvf ikke for meget)

  9. ‘Smart’ er også den slags foto’s ” kan haveflammekasteren også bruges til – smart!”
    Det koster lige en hel sort patron….!!

    Ikke smart!

    • I så fald lyder det til, at du har fået fat i en dårlig brænder – jeg havde i hvert fald ingen problemer 🙂

  10. Pingback: April: Kokos - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *