Ølbrygning: Sort IPA

Hvis du fulgte med i sidste års indlæg om ølbrygning, så har du måske undret dig over, at der har været stille om det på bloggen det sidste halve år. Men men – der er skam blevet brygget en del her i huset. Først var det en ny version af den lækre brown ale. Derefter blev der brygget en stout sammen med vores belgiske ven, og den øl troede jeg faktisk, at jeg havde skrevet om her på bloggen, men det kan jeg nu se ikke er sket, så den vil jeg også skrive om inden længe.

I løbet af foråret var der også en IPA, der gik galt, men næsten samtidig med dette projekt fik gemalen fremtryllet en rigtig lækker sort IPA. En sort IPA er en moderne øltype, som har en dybsort farve og en brændt maltet smag men også en frisk humle, der gør, at den ellers ret vinteragtigt udseende øl er ganske forfriskende i varmen.

Jeg har ventet med at blogge om denne øl, da jeg håbede på, at vi fik navn og etiket klar til den, men den del af processen tager længere tid denne gang, så det må vente til næste gang, den øl bliver brygget.

Den sorte IPA blev brygget i april, og vi har nydt den i løbet af de sidste tre måneder, men nu begynder smagsnuancerne desværre at forsvinde, og det er især den friske smag, som er næsten forsvundet. Det er en ting, man skal være opmærksom på ved hjemmebryg – øl ændrer ofte smag over tid, og her er det rart, at vi har været gode til at få den drukket i tide.

Ølfestival 2018

Ølfestival 2018, øl, festivalSidste weekend var vi vanen tro på Ølfestival, og det var som altid en god oplevelse. Det lod også til, at niveauet var ekstra højt på Ølfestival 2018 – i hvert fald var vi ganske begejstrede for langt de fleste af de øl, vi smagte (og denne gang gik vi virkelig til den ;)). Man kunne godt se, at sour og IPA var hipt, mens vi ikke så særlig mange imperial stout, der ellers var meget populært for et par år siden.

Ølfestival 2018, øl, festivalEn af de smukkeste sour øl, jeg smagte – denne her var med hindbær 🙂

Ølfestival 2018, øl, festivalFlere af yndlingsbryggerierne manglede desværre i år. Hverken Amager Bryghus eller Syndikatet deltog, men vi nåede heldigvis både forbi Hornbeer og Røde Port. Hornbeer havde igen i år et fint udvalg af sour, men de faldt desværre ikke i vores smag.

Ølfestival 2018, øl, festivalDet gjorde til gengæld denne manga sour, som jeg smagte hos Dry & Bitter. Havde du spurgt mig for et par år siden, havde jeg forsvoret, at jeg nogensinde skulle drikke øl med frugt i, men jeg må sige, at denne sour var virkelig velsmagende – hverken for sød, syrlig eller bitter men en sour helt i balance! Absolut bedste øloplevelse på festivalen!

Ølfestival 2018, øl, festivalDet var ikke kun bryggerier, der var til stede på ølfestivalen – også en række forhandlere havde stande til arrangementet. Vi var ret begejstrede for de øl, vi smagte hos Ninkasira, der ligger på Nørrebro – en ølbutik, jeg desværre kun har gået forbi men endnu ikke har besøgt. Den fejl må jeg råde bod på i løbet af sommeren…

Ølfestival 2018, øl, festivalEn af de sjove oplevelser – i hvert fald hvis man er lidt lokalpatriotisk – var at besøge Musicon Mikrobryggeri, som åbnede i Roskilde i sidste måned. Jeg er endnu ikke nået forbi dem i Roskilde, men vi nåede en enkelt smagsprøve på festivalen. Her er det i øvrigt tydeligt, hvorfor det kan være en fordel at tage til arrangementet en af de første dage – bryggeriet måtte nemlig melde udsolgt på tre øl, selvom vi var forbi om lørdagen ved frokosttid.

Ølfestival 2018, øl, festivalGik det hele så op i sour, IPA og pale ale? Nej, vi nåede også enkelte mørke øl, selvom jeg ærlig talt ikke havde lyst til så tunge øl, når temperaturen nærmede sig 28 grader.

Ølfestival 2018, øl, festivalNu er ølbryggere jo ikke uden humor, så det er ikke usædvanligt at støde på nogle ret sjove og skøre etiketter samt navne på øl. Her er et eksempel fra Løkken Bryghus, der havde nogle ret… lokale navne til deres øl 🙂

Ølfestival 2018, øl, festivalOg til de mere gakkede oplevelser var der også nogle udenlandske øl, der blev serveret med flødeskum på toppen! Det var… ikke lige mig…

Min belgiske ven deltog igen i år i håndbrygningskonkurrencen i tre af de tretten kategorier, og her fik hun sørme sølv i den ene af dem! Megasejt gået!

Alt i alt endnu en vellykket ølfestival. Absolut et arrangement der kan anbefales, hvis du har lyst til at smage mange forskellige slags øl – og så kan jeg godt lide, at det primært er danske mikrobryggerier, der deltager.

Mikkeller Beer Celebration 2018

ølfestival, Mikkeller Beer Celebration 2018Sidste weekend lokkede min belgiske ven mig med til Mikkeller Beer Celebration 2018. Jeg har flere gange overvejet at tage med til Mikkellers ølfestival, men da den har ry for at have en del IPA (som ikke lige er min favorit-øltype), og at det samtidig koster 500 kr, så har det indtil nu afholdt mig fra at deltage. Men denne gang havde hun en billet i overskud, og man skulle da være et skarn, hvis man sagde nej til godt selskab og spændende øl 🙂

Mikkeller Beer Celebration er ikke en ølfestival kun for Mikkeller øl men for en lang række mikrobryg fra hele verden. I år var der primært IPA, sour og imperial stout i hanerne, så er du den klassiske pilsner-type, er denne ølfestival ikke noget for dig (medmindre du altså er frisk på at få en på opleveren).

Der var en lang række ølstande, som primært havde to forskellige øl på hanerne. Derudover var der enkelte stande med spiritus – blandt andet Cold Hand Winery og Stauning Whisky – samt lidt til ganen i form af en lille osteservering eller lidt forskelligt fastfood.

Jeg blev lidt overvældet, da jeg trådte ind i Øksnehallen, hvor arrangementet blev holdt, for der var mange mennesker, og en stor del af dem stod i lange køer allerede fra arrangementets start. Jeg nåede at overveje, om det nu også var en god idé at deltage, men så kiggede vi på hinanden og søgte straks ned til de bagerste stande, hvor der ikke var så megen run på.

ølfestival, Mikkeller Beer Celebration 2018Min belgiske ven og jeghar efterhånden været til en del ølsmagninger sammen, og ligesom når jeg er afsted med gemalen, gør hun og jeg meget ud af at prøve noget forskelligt, så hver gang vi udså os en ny producent, valgte vi forskellige øl, så vi kunne smage hinandens øl.

Og jeg vil sige, at der var rig mulighed for at få udfordret smagsløgene – men heldigvis primært på den gode måde. En del af øllene lå så langt smagsmæssigt fra traditionelle øl, at man kan diskutere, om det overhovedet var en øl og ikke nærmere en cider (her taler vi udelukkende om smagsoplevelsen – ikke hvordan brygningen foregår), men jeg syntes, det var vanvittigt spændende at få prikket lidt til ens opfattelse af øl og smag.

festivalfood, Mikkeller Beer Celebration 2018Undervejs snackede vi et par gange ved madboderne, hvor det blev til lidt lune empanadas samt en portion tatar, som vi delte. Der var et lille men fint udvalg af madboder, og vi havde ingen problemer med at komme til, så det var helt perfekt.

ølfestival, Mikkeller Beer Celebration 2018Der var overraskende mange mørke øl til arrangementet – langt flere end jeg havde forventet, men nu skal man også huske på, at jeg troede, der primært ville være IPA. Hvis vi havde været på ølbar, ville vi være gået efter de lyse øl først og have sluttet af med de mørke øl, men det var ikke lige så let at planlægge efter til en ølfestival, hvor vi ikke kunne være sikre på at nå alt det, vi ville, så det blev lidt blandet undervejs.

Der var en overvægt af amerikanske og engelske bryggerier, så det var ikke overraskende, at det også var her, vi fik nogle af de bedste oplevelser. Det gjaldt blandt andet Beawertown, Cloudwater, Jester King, Founders, Finback, Half Acre og Kane, og så sluttede vi af med nogle dejlige øl hos Untitled Art og Funk Factory.

hotdog, Mikkeller Beer Celebration 2018Da arrangementet var ved at runde af, sluttede vi meget passende af med en hotter.

Mikkeller Beer Celebration 2018 var bestemt en positiv oplevelse. Der var i den grad mulighed for at prøve en række meget forskellige øl, og niveauet var højt. Det blev dog også lidt for maskinhals-agtigt – i modsætning til Ølfestivalen var der ikke rigtig mulighed for at nå at tale med de enkelte ølstande, og det var synd, når nu der var så mange spændende øl imellem.

Skal jeg afsted næste år? Jeg ved det ærlig talt ikke. Jeg synes, det er dyrt – især når man sammenligner det med andre ølfestivaler – men omvendt er der også et bredt udvalg af udenlandske specialøl, som er spændende at prøve.

Porterdrink med kaffetouch

porterdrink, kaffe, porter, øl, kaffepulver, Kahlua, vinterdrink, cocktailDenne porterdrink lavede jeg her til eftermiddag – selvfølgelig først, da solen var gået ned, så der var dunkelt. Derudover var jeg lidt langsom til at tage billedet, så det flotte ølskum var sunket sammen, men heldigvis gjorde det ikke noget for smagen. Jeg ville nu ellers gerne have vist, hvor flot denne porterdrink er, når den bliver serveret 🙂

Denne drink afhænger selvfølgelig meget af hvilken øl, du vælger at bruge. Jeg valgte en fyldig porter fra Willemoes, som har et lille snert af lakrids. Det er en behagelig og sødmefuld porter, som holder en fin balance mellem sødme og bitterhed. Jeg tænkte, den kunne være spændende at kombinere med kaffenoter, så jeg miksede den med kraftig kaffe og Kahlua.

Porterdrink med kaffetouch
1 drink

½ tsk kaffepulver
1-2 tsk vand
3 cl Kahlua
1½-2 dl iskold Willemoes porter
isterninger

Knus kaffepulveret og rør det ud i vandet. Hæld det i et glas sammen med Kahlua og hæld dernæst øllet over. Rør forsigtigt rundt med en ske eller et sugerør og fyld isterninger i glasset. Servér din porterdrink med det samme.

Note: Som sagt afhænger smagen af denne porterdrink i høj grad af hvilken porter, du har brugt. Jeg kan godt lide det lidt søde kaffetouch, som denne drink får, for jeg synes, at kaffenoter og mørk øl klæder hinanden rigtig godt.

Ølbrygning: Juleporter

ølDer har været travlt på ølbryggerfronten her på det sidste. Gemalen besluttede sig for, at vi skulle brygge en juleporter, og da jeg elsker mørke, bitre øl, så var jeg naturligvis frisk på ideen. Ingen af os er dog superglade for juleøl, da mange af dem er lidt for appelsin- og nellikeramt, så vi var nærige med krydderierne – måske endda lidt for nærige, for bagefter konkluderede vi, at vi godt kunne have givet den lidt mere gas.

Juleporteren blev brygget på lys chokolademalt, da vi desværre ikke kunne skaffe den mørke chokolademalt på det tidspunkt. Der blev også tilsat lidt røgmalt samt et par andre malttyper samt humle – blandt andet Cascade, der gav porteren et frisk touch. Sidst men ikke mindst tilsatte vi et par stjerneanis. Her kunne vi sagtens have brugt lidt mere, så mon ikke vi bruger 4-5 stykker næste gang, at vi brygger denne øl. For brygges igen skal den!

Sortløve porteren er inspireret af vores sorte hankat. En mild, mørk og let sødmefuld øl med et frisk og letbittert pift. En rigtig rar øl – især hvis du er til de lidt tungere øl, uden at de behøver at være meget søde.

Den skal helt sikkert på bordet til de kommende julearrangementer – og nok også til lørdags- eller søndagsfrokosten herhjemme 🙂