Ølbrygning: Juleporter

ølDer har været travlt på ølbryggerfronten her på det sidste. Gemalen besluttede sig for, at vi skulle brygge en juleporter, og da jeg elsker mørke, bitre øl, så var jeg naturligvis frisk på ideen. Ingen af os er dog superglade for juleøl, da mange af dem er lidt for appelsin- og nellikeramt, så vi var nærige med krydderierne – måske endda lidt for nærige, for bagefter konkluderede vi, at vi godt kunne have givet den lidt mere gas.

Juleporteren blev brygget på lys chokolademalt, da vi desværre ikke kunne skaffe den mørke chokolademalt på det tidspunkt. Der blev også tilsat lidt røgmalt samt et par andre malttyper samt humle – blandt andet Cascade, der gav porteren et frisk touch. Sidst men ikke mindst tilsatte vi et par stjerneanis. Her kunne vi sagtens have brugt lidt mere, så mon ikke vi bruger 4-5 stykker næste gang, at vi brygger denne øl. For brygges igen skal den!

Sortløve porteren er inspireret af vores sorte hankat. En mild, mørk og let sødmefuld øl med et frisk og letbittert pift. En rigtig rar øl – især hvis du er til de lidt tungere øl, uden at de behøver at være meget søde.

Den skal helt sikkert på bordet til de kommende julearrangementer – og nok også til lørdags- eller søndagsfrokosten herhjemme 🙂

Ølbrygning: En lækker brown ale

hjemmebrygget brown ale, ølbrygningSå blev det endelig tid til vores andet ølbrygningsforsøg! Første gang lavede vi en funky IPA, og denne gang var det tid til en efterårsøl – nemlig en kælen brown ale!

Gemalen foreslog, at vi skulle forsøge at lave en brown ale, og det var jeg straks med på, da brown er vores ’safe choice’, når vi gerne vil dele en øl. Brown ale kan være mange ting (på godt og ondt), men vores favorit er Jacobsens Brown Ale, og det var så også den, vi forsøgte at efterligne til en vis grad. Vi tilførte dog mere bitterhed.

Det var gemalen, der stod for at komponere ølopskriften, og det blev en lettere kompliceret sag med hele seks forskellige slags malt, to x bitter-humle og én aroma-humle. Det var sandt at sige også ham, der lavede det meste af arbejdet denne gang, hvor vi havde lidt mere styr på, hvordan det skulle foregå, men så kunne jeg jo supplere ved at koge blommemarmelade og andre hyggelige sylteprojekter imens.

Vi smagte øllen allerede en uge efter, at den var kommet på flaske, og her havde den en ret tydelig lakridsbitterhed. Den var dog mere afdæmpet efter en uge mere på flaske, og det er noget af det, der virkelig fascinerer mig ved hjemmebryggede øl – at følge, hvordan smagen udvikler sig over tid.

Den hjemmebryggede brown ale blev en anelse sødere, end gemalen havde planlagt det, men jeg syntes, den var virkelig skøn. Den måtte godt have haft lidt mere bitterhed, men denne her er nu en ganske dejlig efterårsøl – perfekt til regn, rusk og simreretter! Og læg så mærke til skummet – det blev virkelig vellykket denne gang!

Ølbrygning: Her er vores første øl!

øl, ølbrygningHalløjsa! Hvad har vi her? Det er såmænd gemalens og min første hjemmebryggede øl! Som jeg tidligere har fortalt, så har vi taget vores første spæde skridt inden for ølbrygningens verden. Tilbage i Kristi Himmelfartsferien bryggede vi vores første øl, og i denne uge var det så endelig tid til at smage den.

Jamenaltså – er den ikke nydelig? En flot ravfarve efter min mening.

Og hvordan smager den så? Ganske udmærket, tak. Det håbede jeg også på, men man ved jo aldrig, hvordan det går, når det er første forsøg. Den har en afdæmpet humlesmag med lidt sødme og en letkrydret smag, og så holder den sig på beskedne 4,3%, hvilket gør den helt perfekt som sommerøl.

Hvad gjorde vi anderledes?
Vi brugte et humle+malt sæt, da vi bryggede, men vi kunne selvfølgelig ikke nære os, så vi ændrede nogle ting undervejs. Når malten er kogt og skal sies fra, skyller man typisk malten igennem med vand for at få de sidste sukkerrester med (og dermed få en højere alkoholprocent i sidste ende). Her skyllede vi dog ikke al malten igennem, og det er nok den primære grund til, at vi fik en lavere alkoholprocent. Det gør dog ikke så meget – så passer øllen som sagt bedre her til sommersæsonen, hvor jeg foretrækker mere friske og knapt så tunge øl.

Vi tilføjede mere humle end originalopskriften, og det er jeg egentlig glad for, da det gav lidt mere kant og friskhed til smagen.

Vi kunne godt have tilføjet lidt mere sukker i sidste trin af ølbrygningen, hvor øllen hældes på flasker og skal danne kulsyre. Der er en pæn mængde i vores øl, men der kunne godt have været lidt mere.

Men alt i alt en succes, og vi er naturligvis begyndt at pønse på, hvad næste ølbrygningsprojekt skal være… 😉

Ølfestival 2017

ølfestival 2017Nu skrev jeg både om ølbrygning og maltrugbrød i går, og så kan jeg jo meget passende fortsætte stilen ved at fortælle om Københavns Ølfestival 2017. Den fandt sted for to uger siden, og traditionen tro tog gemalen og jeg derind sammen med et vennepar, som også elsker specialøl.

I år var det femte gang, vi var afsted, så vi har efterhånden fået en vis erfaring, hvilket du kan læse mere om i denne ølfestival-guide.

ølfestival 2017Vi besøgte ølfestivalen om lørdagen og tog derud allerede om formiddagen. Det er både en god idé at komme tidligt, hvor indgangskøen er knap så lang, og så skulle vi også til fødselsdag senere på dagen, så vi kunne ikke vente til om eftermiddagen (for al erfaring siger, at vi let bruger 4-5 timer til arrangementet…). 

ølfestival 2017Arrangørerne udleverer et detaljeret program for arrangementet, og i år var jeg så snedig, at jeg skrev noter i hæftet undervejs, da alle øllene er beskrevet. Det gør det noget lettere at huske hvilke øl, der var særligt gode 🙂

ølfestival 2017Og så var det ellers bare om at komme i gang. Vi skulle naturligvis forbi favoritterne – Hornbeer, Syndikatet og Amager Bryghus (der dog ikke havde ikke deres egen stand i år men indgik i en større stand) samt Ugly Duck (hvilket dog mest er gemalen – jeg er ikke så vild med de humletyper, de oftest bruger). Hos Hornbeer prøvede jeg blandt andet deres æblecider samt dagens syrlige øl, hvilket om lørdagen var en øl lavet på granatæble. En spændende men også speciel sag. Jeg kunne godt lide, at den ikke var så rasende sur som de første sure belgiske øl, jeg prøvede for et par år siden under mit belgiske benspænd.

ølfestival 2017Vi spiste frokost ret tidligt, så vi dels kunne undgå en lang kø senere på dagen men også så vi havde lidt mad i maven som modvægt til alkoholen. Jeg synes, at festivalen havde oppet sig på madfronten i år, så vi var behageligt mætte, inden vi fortsatte med smagningerne.

ølfestival 2017Vi faldt på et tidspunkt i snak med en af ølentusiasterne, der var med til at arrangere Ølfestival 2017, og han anbefalede os at prøve en solbær sour – Kongebryg Martyr – som nok var festivalens smukkeste øl. En dyb rødlilla syrlig øl med blandt andet solbær i. Den var letsyrlig og meget spændende – og meget anderledes i forhold til traditionelle øl. Nu siger jeg som regel, at man ikke skal putte frugt og bær i min øl, men lige i dette tilfælde var det nu ret vellykket.

ølfestival 2017Og Kongebryg var ikke det eneste nye bryghus, vi stiftede bekendtskab med (altså nyt for os). Vi opdagede Ringsted-bryggeriet Dagmar Bryggeriet…

ølfestival 2017… og Randers Bryghus, hvor jeg naturligvis skulle prøve deres Gasolin øl. En god fyldig øl, der var fint balanceret.

ølfestival 2017En del af mikrobryggerierne er ikke uden humor (hvilket man helt sikkert allerede ved, hvis man blandt andet er stødt på Syndikatet, Hornbeer og Amager Bryghus), men nogen tager den lige et skridt længere… 😉

ølfestival 2017I år var første gang, hvor jeg stødte på en del andre typer alkohol end lige øl. Thisted Bryghus havde blandt andet medbragt denne øllikør, som er lavet på øl og mælk. En – på skrift – virkelig mærkelig blanding som ikke desto mindre smagte overraskende godt. Braunstein havde også både gin og whisky med, og jeg så flere andre stande, som også havde spændende ting med, men som jeg dog ikke fik smagt.

ølfestival 2017Ølfestival 2017 var vanen tro en rigtig god oplevelse, og jeg satser stærkt på, at vi også tager afsted igen til næste år. Datoerne er i øvrigt allerede offentliggjort – det bliver den 31. maj til den 2. juni 2018.

SKÅL!

 

Ølbrygning: Vores første forsøg

For et par måneder siden afslørede jeg, at gemalen og jeg har planer om at kaste os over ølbrygningen i år, og i første omgang var vi med til at brygge en øl hos en brygmester, vi kender. Det var hyggeligt men også ret let, da hun havde en stor kedel, der kunne programmeres. På den måde sparer man sig selv for en del af de besværlige/omstændige trin, der er, når man brygger hjemme i køkkenet.

Da vi skulle i gang, tog vi udgangspunkt i et begynder-brygningssæt, som jeg havde givet gemalen (man kan købe dem via adskillelige danske ølbrygningshjemmesider). Udover selve udstyret (spande, målere, flasker osv.) havde jeg også købt et allgrain-sæt, som indeholdt ingredienserne til en IPA. Malten var dog ikke valset på forhånd – den skal nemlig være friskvalset, når man bruger den – men vi havde fået et tip om, at man kunne få den valset hos Maltbazaren, og da vi alligevel ville købe et par ekstra ting, der skulle i øllet, så startede vi med at tage derud. 

Da vi var hjemme igen, kunne vi gå i gang. Vi havde lånt en kæmpe kedel af vores brygmesterven, og den kunne heldigvis stå på komfuret. Vand og malt røg i gryden, og så skulle den ellers varmes op til 68 grader – under omrøring. Og det var så her, man for alvor kunne mærke forskellen på at have en simpel kedel og så havde semiprofessionelt udstyr, der selv sørger for at røre 🙂

Der røres… og røres…

Da malten var blevet kogt ved 68 grader i en times tid, fik den nogle minutter ved 73 grader, og så var det ellers tid til at si malten fra.

Det var ikke helt let, og vi kunne sandsynligvis have gjort det på en mere elegant måde, men det lykkedes da ved hjælp af nogle gryder og dørslag. Køkkenet kan godt blive lidt klistret under dette arbejde, da væsken på dette tidspunkt er ret sukkerholdig, da stivelsen i malten omdannes til sukkerarter under opvarmningen.

Nu blev væsken opvarmet igen, for der skulle naturligvis også humle i. Vi kunne selvfølgelig ikke nære os, så vi holdt os ikke blot til den humle, der fulgte med bryggesættet men havde også købt lidt ekstra bitterhumle hos Maltbazaren. Humlen røg i, og så fik kedlen ellers lov til at koge videre.

Efter kogningen tog vi lidt af øllet fra, for nu skulle det testes. Det blev hældt over i en høj kolbe og fik lov til at afkøle, inden vi puttede et hydrometer ned for at måle vægtfylden. Den værdi skrev vi ned, og så laver vi en lignende måling, når øllet har har gæret. Ud fra disse tal kan vi så beregne alkoholprocenten i det færdige bryg.

Øllet blev hældt over i en steril beholder, og så blev den ellers sat til at afkøle. Det var noget af en udfordring, eftersom vi havde valgt at brygge i Kristi Himmelfartsferien, hvor vejret som bekendt var ganske skønt – og varmt. Men da det endelig nåede ned på omkring 25 grader, kunne vi hælde gæren i og lægge låg på (med gærlås, så overskydende CO2 kunne slippe ud).

Og nu har øllet boblet i en uges tid. Det skal stå en uges tid mere, inden vi hælder det på flasker, og så skal det pønse videre endnu et par uger, inden det er klar til at blive smagt på.

Jeg tror, vi brugte 4-5 timer i køkkenet, inden øllet blev hældt over i beholderen for at køle ned. Vi kunne nok godt have gjort det lidt hurtigere, hvis vi var mere øvede, men nu er det første forsøg, og selvom vi havde fået en god introduktion hos brygmesteren, så var der også et par aha-oplevelser undervejs i forhold til de praktiske detaljer. Det der med at si malten fra kunne vi for eksempel godt have gjort lidt mere elegant, men så ved vi det til en anden gang 🙂