Porterdrink med kaffetouch

porterdrink, kaffe, porter, øl, kaffepulver, Kahlua, vinterdrink, cocktailDenne porterdrink lavede jeg her til eftermiddag – selvfølgelig først, da solen var gået ned, så der var dunkelt. Derudover var jeg lidt langsom til at tage billedet, så det flotte ølskum var sunket sammen, men heldigvis gjorde det ikke noget for smagen. Jeg ville nu ellers gerne have vist, hvor flot denne porterdrink er, når den bliver serveret 🙂

Denne drink afhænger selvfølgelig meget af hvilken øl, du vælger at bruge. Jeg valgte en fyldig porter fra Willemoes, som har et lille snert af lakrids. Det er en behagelig og sødmefuld porter, som holder en fin balance mellem sødme og bitterhed. Jeg tænkte, den kunne være spændende at kombinere med kaffenoter, så jeg miksede den med kraftig kaffe og Kahlua.

Porterdrink med kaffetouch
1 drink

½ tsk kaffepulver
1-2 tsk vand
3 cl Kahlua
1½-2 dl iskold Willemoes porter
isterninger

Knus kaffepulveret og rør det ud i vandet. Hæld det i et glas sammen med Kahlua og hæld dernæst øllet over. Rør forsigtigt rundt med en ske eller et sugerør og fyld isterninger i glasset. Servér din porterdrink med det samme.

Note: Som sagt afhænger smagen af denne porterdrink i høj grad af hvilken porter, du har brugt. Jeg kan godt lide det lidt søde kaffetouch, som denne drink får, for jeg synes, at kaffenoter og mørk øl klæder hinanden rigtig godt.

Ølbrygning: Juleporter

ølDer har været travlt på ølbryggerfronten her på det sidste. Gemalen besluttede sig for, at vi skulle brygge en juleporter, og da jeg elsker mørke, bitre øl, så var jeg naturligvis frisk på ideen. Ingen af os er dog superglade for juleøl, da mange af dem er lidt for appelsin- og nellikeramt, så vi var nærige med krydderierne – måske endda lidt for nærige, for bagefter konkluderede vi, at vi godt kunne have givet den lidt mere gas.

Juleporteren blev brygget på lys chokolademalt, da vi desværre ikke kunne skaffe den mørke chokolademalt på det tidspunkt. Der blev også tilsat lidt røgmalt samt et par andre malttyper samt humle – blandt andet Cascade, der gav porteren et frisk touch. Sidst men ikke mindst tilsatte vi et par stjerneanis. Her kunne vi sagtens have brugt lidt mere, så mon ikke vi bruger 4-5 stykker næste gang, at vi brygger denne øl. For brygges igen skal den!

Sortløve porteren er inspireret af vores sorte hankat. En mild, mørk og let sødmefuld øl med et frisk og letbittert pift. En rigtig rar øl – især hvis du er til de lidt tungere øl, uden at de behøver at være meget søde.

Den skal helt sikkert på bordet til de kommende julearrangementer – og nok også til lørdags- eller søndagsfrokosten herhjemme 🙂

Ølbrygning: En lækker brown ale

hjemmebrygget brown ale, ølbrygningSå blev det endelig tid til vores andet ølbrygningsforsøg! Første gang lavede vi en funky IPA, og denne gang var det tid til en efterårsøl – nemlig en kælen brown ale!

Gemalen foreslog, at vi skulle forsøge at lave en brown ale, og det var jeg straks med på, da brown er vores ‘safe choice’, når vi gerne vil dele en øl. Brown ale kan være mange ting (på godt og ondt), men vores favorit er Jacobsens Brown Ale, og det var så også den, vi forsøgte at efterligne til en vis grad. Vi tilførte dog mere bitterhed.

Det var gemalen, der stod for at komponere ølopskriften, og det blev en lettere kompliceret sag med hele seks forskellige slags malt, to x bitter-humle og én aroma-humle. Det var sandt at sige også ham, der lavede det meste af arbejdet denne gang, hvor vi havde lidt mere styr på, hvordan det skulle foregå, men så kunne jeg jo supplere ved at koge blommemarmelade og andre hyggelige sylteprojekter imens.

Vi smagte øllen allerede en uge efter, at den var kommet på flaske, og her havde den en ret tydelig lakridsbitterhed. Den var dog mere afdæmpet efter en uge mere på flaske, og det er noget af det, der virkelig fascinerer mig ved hjemmebryggede øl – at følge, hvordan smagen udvikler sig over tid.

Den hjemmebryggede brown ale blev en anelse sødere, end gemalen havde planlagt det, men jeg syntes, den var virkelig skøn. Den måtte godt have haft lidt mere bitterhed, men denne her er nu en ganske dejlig efterårsøl – perfekt til regn, rusk og simreretter! Og læg så mærke til skummet – det blev virkelig vellykket denne gang!

Ølbrygning: Her er vores første øl!

øl, ølbrygningHalløjsa! Hvad har vi her? Det er såmænd gemalens og min første hjemmebryggede øl! Som jeg tidligere har fortalt, så har vi taget vores første spæde skridt inden for ølbrygningens verden. Tilbage i Kristi Himmelfartsferien bryggede vi vores første øl, og i denne uge var det så endelig tid til at smage den.

Jamenaltså – er den ikke nydelig? En flot ravfarve efter min mening.

Og hvordan smager den så? Ganske udmærket, tak. Det håbede jeg også på, men man ved jo aldrig, hvordan det går, når det er første forsøg. Den har en afdæmpet humlesmag med lidt sødme og en letkrydret smag, og så holder den sig på beskedne 4,3%, hvilket gør den helt perfekt som sommerøl.

Hvad gjorde vi anderledes?
Vi brugte et humle+malt sæt, da vi bryggede, men vi kunne selvfølgelig ikke nære os, så vi ændrede nogle ting undervejs. Når malten er kogt og skal sies fra, skyller man typisk malten igennem med vand for at få de sidste sukkerrester med (og dermed få en højere alkoholprocent i sidste ende). Her skyllede vi dog ikke al malten igennem, og det er nok den primære grund til, at vi fik en lavere alkoholprocent. Det gør dog ikke så meget – så passer øllen som sagt bedre her til sommersæsonen, hvor jeg foretrækker mere friske og knapt så tunge øl.

Vi tilføjede mere humle end originalopskriften, og det er jeg egentlig glad for, da det gav lidt mere kant og friskhed til smagen.

Vi kunne godt have tilføjet lidt mere sukker i sidste trin af ølbrygningen, hvor øllen hældes på flasker og skal danne kulsyre. Der er en pæn mængde i vores øl, men der kunne godt have været lidt mere.

Men alt i alt en succes, og vi er naturligvis begyndt at pønse på, hvad næste ølbrygningsprojekt skal være… 😉

Ølfestival 2017

ølfestival 2017Nu skrev jeg både om ølbrygning og maltrugbrød i går, og så kan jeg jo meget passende fortsætte stilen ved at fortælle om Københavns Ølfestival 2017. Den fandt sted for to uger siden, og traditionen tro tog gemalen og jeg derind sammen med et vennepar, som også elsker specialøl.

I år var det femte gang, vi var afsted, så vi har efterhånden fået en vis erfaring, hvilket du kan læse mere om i denne ølfestival-guide.

ølfestival 2017Vi besøgte ølfestivalen om lørdagen og tog derud allerede om formiddagen. Det er både en god idé at komme tidligt, hvor indgangskøen er knap så lang, og så skulle vi også til fødselsdag senere på dagen, så vi kunne ikke vente til om eftermiddagen (for al erfaring siger, at vi let bruger 4-5 timer til arrangementet…). 

ølfestival 2017Arrangørerne udleverer et detaljeret program for arrangementet, og i år var jeg så snedig, at jeg skrev noter i hæftet undervejs, da alle øllene er beskrevet. Det gør det noget lettere at huske hvilke øl, der var særligt gode 🙂

ølfestival 2017Og så var det ellers bare om at komme i gang. Vi skulle naturligvis forbi favoritterne – Hornbeer, Syndikatet og Amager Bryghus (der dog ikke havde ikke deres egen stand i år men indgik i en større stand) samt Ugly Duck (hvilket dog mest er gemalen – jeg er ikke så vild med de humletyper, de oftest bruger). Hos Hornbeer prøvede jeg blandt andet deres æblecider samt dagens syrlige øl, hvilket om lørdagen var en øl lavet på granatæble. En spændende men også speciel sag. Jeg kunne godt lide, at den ikke var så rasende sur som de første sure belgiske øl, jeg prøvede for et par år siden under mit belgiske benspænd.

ølfestival 2017Vi spiste frokost ret tidligt, så vi dels kunne undgå en lang kø senere på dagen men også så vi havde lidt mad i maven som modvægt til alkoholen. Jeg synes, at festivalen havde oppet sig på madfronten i år, så vi var behageligt mætte, inden vi fortsatte med smagningerne.

ølfestival 2017Vi faldt på et tidspunkt i snak med en af ølentusiasterne, der var med til at arrangere Ølfestival 2017, og han anbefalede os at prøve en solbær sour – Kongebryg Martyr – som nok var festivalens smukkeste øl. En dyb rødlilla syrlig øl med blandt andet solbær i. Den var letsyrlig og meget spændende – og meget anderledes i forhold til traditionelle øl. Nu siger jeg som regel, at man ikke skal putte frugt og bær i min øl, men lige i dette tilfælde var det nu ret vellykket.

ølfestival 2017Og Kongebryg var ikke det eneste nye bryghus, vi stiftede bekendtskab med (altså nyt for os). Vi opdagede Ringsted-bryggeriet Dagmar Bryggeriet…

ølfestival 2017… og Randers Bryghus, hvor jeg naturligvis skulle prøve deres Gasolin øl. En god fyldig øl, der var fint balanceret.

ølfestival 2017En del af mikrobryggerierne er ikke uden humor (hvilket man helt sikkert allerede ved, hvis man blandt andet er stødt på Syndikatet, Hornbeer og Amager Bryghus), men nogen tager den lige et skridt længere… 😉

ølfestival 2017I år var første gang, hvor jeg stødte på en del andre typer alkohol end lige øl. Thisted Bryghus havde blandt andet medbragt denne øllikør, som er lavet på øl og mælk. En – på skrift – virkelig mærkelig blanding som ikke desto mindre smagte overraskende godt. Braunstein havde også både gin og whisky med, og jeg så flere andre stande, som også havde spændende ting med, men som jeg dog ikke fik smagt.

ølfestival 2017Ølfestival 2017 var vanen tro en rigtig god oplevelse, og jeg satser stærkt på, at vi også tager afsted igen til næste år. Datoerne er i øvrigt allerede offentliggjort – det bliver den 31. maj til den 2. juni 2018.

SKÅL!