Sådan fremtryllede jeg en skøn tre retters nytårsmenu i huj og hast

Hvad gør du, når du dagen før nytårsaften finder ud af, at din bedre halvdel stadig er så syg, at planerne om at tage til en fest med 20 festglade mennesker må droppes og udskiftes med en intim middag for to? (og to katte, men de sad altså ikke med ved bordet).

Du går ikke i panik! Til gengæld priser du dig over et godt forrådskammer af gode sager og et par svigerforældre, der hjalp med et par småindkøb og en forret.

Da jeg fandt ud af, at vi måtte droppe festplanerne, overvejede jeg først at bruge lidt anderilette, som jeg havde lavet et par dage før, som forret. Min svigermor var dog hurtig til at foreslå, at vi kunne få lidt af deres laksemousse, og det sagde vi selvfølgelig straks ja tak til, for den er rigtig lækker – og i øvrigt lidt mere nytårsagtig end anderilette.

Til hovedretten fremtryllede jeg nogle jomfruhummere fra fryseren. Gemalen syntes, at det var en anelse Claus Meyer-agtigt sådan at kunne hive den slags delikatesser frem fra lageret, men det er altså også ret ekstraordinært, at vi havde jomfruhummere i fryseren. Og så har jeg i øvrigt ikke det mindste imod at blive sammenlignet med Meyer.

Jomfruhummerne fik samme behandling som i novembers, da jeg serverede jomfruhummere sammen med øl. Jeg kogte en lille portion speltspaghetti lavet på tang, som blev vendt i lidt nypresset olivenolie fra Italien, en moset avokado, lidt salt, revet skal fra en øko-citron samt saften fra selvsamme. Pastaen blev lagt på et leje af blandet salat, og så blev de grillede jomfruhummere serveret ved siden af – der var tre til hver. Jeg hev kløerne af hummerne inden stegningen, puttede dem i en gryde og kogte fond af dem sammen med lidt grøntsager og skallerne fra de spiste jomfruhummere. Jojo – bare fordi det var nytårsaften, kan du sagtens være lidt praktisk og husmoderlig.

Vi så en film og dernæst var det tid til desserten, hvor jeg i bedste Stop Spild af Mad brugte en sharonfrugt, der lå og kedede sig i frugtkurven. Her måtte jeg spæde til med et enkelt indkøb, da vi ikke havde noget fløde (undskyld Sif! Det er altså sjældent, jeg har det på lager!). Jeg valgte at lave en ret blød og cremet mousse, hvor frugtsmagen fik lov til at dominere. Sharonfrugten blev blendet og dernæst vendt med en dl piskefløde, der var pisket til skum. Moussen blev smagt til med lidt limesaft og ca. 2 spsk flormelis, og dernæst blev den sat på køl i 3-4 timer. Lige inden serveringen blev den pyntet med en lille rest frugtpulp og lidt sølvkugler.

Det er den mest stille og rolige nytårsaften, jeg har haft i mange år, men madmæssigt savnede vi nu ikke noget, selvom jeg måtte finde på en løsning i sidste øjeblik.

Og kattene? Ja, de fik en smule blød kattemad, som de elsker meget højt, og så lå de ellers i sofaen og snorksov resten aftenen, mens de nød at blive aet.

Hvad skal der ske i 2011?

Har I haft en dejlig nytårsaften? Det havde vi sammen med en stor flok venner, og der blev spist, festet og drukket til et godt stykke ud på natten. Dagen i dag er så gået med at læse, ligesom vi er kommet godt i gang med at se tredje sæson af LOST. Vi så de to første sæsoner for en del år siden men gik af ukendte årsager i stå, selvom vi syntes, den var ret spændende og fængende.

Ligesom mange andre danskere har vi også en tradition med at få junkfood den 1. januar, og i år var ingen undtagelse. Normalt er jeg slet ikke til take-away, men lige præcis denne dag skal vi have en omgang snask, og i morgen er det tilbage til køkkenet! Jeg har en række fikse ideer, jeg skal have afprøvet ved komfuret, og jeg glæder mig!

Sidste år introducerede jeg ‘benspænd’ – eller månedens tema om man vil – og det betød, at jeg fik udfordret mig selv på en lang række områder. Meningen var, at jeg skulle prøve helt nye typer retter og i det hele taget få udvidet min horisont på det gastronomiske område. Det lykkedes, og faktisk endte jeg stort set hver måned med at ønske, at jeg liiige kunne fortsætte med det benspænd et par uger mere, fordi jeg havde endnu flere opskrifter eller ideer, jeg ville have afprøvet. Eneste undtagelse var gamle danske retter, som jeg ærlig talt ikke fandt særlig spændende, selvom jeg da fik prøvet en række retter, jeg ellers ikke tidligere har prøvet at lave – eller spise for den sags skyld.

Jeg har været så glad for udfordringen, at den vil fortsætte i år, og det vil sige, at jeg igen i år vil have et månedstema. Jeg introducerer denne måneds benspænd om et par dage, når jeg har fået blogget mere om de seneste dages madeksperimenter.

Jeg har også et nytårsforsæt om at lære mere om vin i år! Jeg har endnu ikke fundet ud af, hvordan jeg konkretiserer det yderligere, men jeg vil i hvert fald forsøge at sætte mig mere ind i, hvordan de enkelte vine er, og hvordan de bedst indgår i et måltid.

I det hele taget er jeg lidt af en nytårsforsæt-person, men det skyldes måske også, at jeg plejer at være ret god til at holde dem. Jeg har også ‘rodet’ mig ind i et par nytårsforsætter på læsefronten, som du kan læse mere om på den lille bogblog.

Året der gak


2010 var et begivenhedsrigt år på mange områder. Den største omvæltning var, da vi flyttede i eget hus i februar. Det føltes bare rigtig fra første dag, og siden er jeg kun blevet mere og mere glad for at bo her (det manglede også bare med så mange penge, sådan en bunke mursten koster…).

Vi flyttede ind, mens sneen faldt rigtig tungt, så der blev skovlet meget sne den første weekend, og jeg troede, at vi ikke ville komme til at opleve noget lignende i lang tid fremover. Jeg tog fejl – men det ved alle, der har boet i Danmark den sidste måneds tid.

Nu hvor huset var på plads, fik vi endelig mulighed for at anskaffe os et par skøre pelsklumper katte, og i sommerferien flyttede Luna og Leopold ind og charmerede os fra første dag. De har selvfølgelig fået alle mulige sære vaner, som både undrer og betager os, men først og fremmest er de to glade, kælne, legesyge og spindende bløde væsner, som vi glæder os til at komme hjem til hver dag. Det er nu ikke så ringe endda.

Jeg havde egentlig regnet med, at vores rejseaktivitet ville være minimal i år, nu vi havde købt hus, men vi var ret heldige og fik mulighed for at komme på flere billige rejser – primært fordi vi kendte en række mennesker, der kunne skaffe gratis logi. Den gode rejsestatistik kommer ikke til at fortsætte til næste år, for der vil vi godt spare sammen, men en eller to små udflugter på et par dage bliver det forhåbentlig til.

På mad- og blogfronten skete der også en del i år. Jeg mødtes med flere skønne bloggere – blandt andet til Madbloggersymposium, som var en spændende og inspirerende oplevelse – og var to gange på kagedekorationskursus hos Anarkisten. Jeg synes, det er fantastisk så inspirerende, andre blogs og bloggere kan være, og jeg glæder mig meget til at følge med hos jer andre til næste år!

2010 bød også på mange gode restaurantbesøg i alle prisklasser. Vi fik mulighed for at opleve flere af dem til ret fornuftige priser – blandt andet på grund af Copenhagen Cooking, hvor jeg i år havde været forudseende nok til at spare sammen inden, så der var råd til en masse spændende oplevelser. Jeg har svært ved at kåre en vinder, men jeg vil gerne fremhæve Restaurant Kofoed og 1. th., som begge imponerede, men også MASH, Marv & Ben, Aamanns Etablissement og Klassisk 65 var rigtig gode oplevelser.

Og hvad vil 2011 byde på? Jeg har i hvert fald flere forhåbninger og ønsker. Nogle af dem vil jeg komme ind på i næste blogindlæg. Indtil da vil jeg ønske jer alle sammen et rigtig godt nytår og en fantastisk nytårsaften – pas godt på hat, briller og hinanden :-)

Vi ser frem – og tilbage

nytårOp til nytår er der tradition for, at medierne ser tilbage på året, der er gået, og kårer årets hot or not i diverse kategorier. I år er det nærmest kammet over i kavalkader over ting og sager, som danskerne husker – eller forsøger at glemme – for det er ikke kun et år, vi er ved at runde af – det er et helt årti. Nu vil jeg så holde mig til det sidste års tid, men det har også været spændende på mange måder – blandt andet med denne blog, som jeg forsigtigt startede op i marts måned. Havde nogen spurgt mig blot to måneder inden, om ikke jeg skulle have en blog, ville jeg have grinet højt og sagt ‘næænej!’.

Men for at gøre en lang historie kort, så var dette et sjældent tilfælde af, at jeg godt kan tage fejl – øhm, jeg mener: skifte mening! ;-)

Og jeg har absolut ikke fortrudt at blogge. Det har ført til mange sjove og gode stunder – ikke blot i køkkenet og med kameraet – men også ved at møde andre bloggere og læse med på deres/jeres blogge om alt det stort og småt, der sker i hverdagen. Det er spændende, sjovt, lærerigt og tankevækkende. Tak for alle jeres gode indlæg og for, at I også har lyst til at kommentere her.

I skrivende stund er desserten til i aften klar, og kransekagestykkerne er også bagt. Om lidt vil jeg lave første del af forretten, og så er vi ved at være klar til aftenens eskapader! Det bliver hyggeligt! Jeg har lavet en række nytårsforsætter, for jeg plejer faktisk at få noget godt ud af dem, og i år bliver I involveret – et af nytårsforsætterne kommer nemlig til at omhandle madlavningen! Men det vil jeg skrive mere om i morgen.

Indtil da vil jeg bringe en hotliste over mine madoplevelser i 2009:

Bedste restaurant
Malling og Schmidt i Århus. Åh, hvor var det dog fantastisk! Jeg er sikker på, at Århus byder på mange andre gode restauranter, men jeg ville nok være tilbøjelig til at spise på M&S igen, hvis jeg kom forbi Århus igen. Læs om vores oplevelse her

Bedste kogebog
Camilla Plums ‘Jul’. Tak til MissMuffin for indirekte at give mig ideen til at købe den. Elsker den bog!

Bedste kageopskrift
Blåbær-ostekage som jeg så hos Newyorkerbyheart. It’s worth dying for! Men pas på, for det er en solid kage, så den mætter godt!

Bedste konfektopskrift
Egen-opfundne citron-ingefær konfekt. Uha, det var en god opdagelse! Dem må jeg huske at lave i det nye år.

Årets overraskelser
syltning er uhyre let og sjovt! Jeg har allerede en del ideer til, hvad jeg vil prøve til sommer/efterår, og det bliver rigtig spændende!
hjemmelavet pesto er fantastisk! Til foråret vil jeg anskaffe mig en masse basilikum til haven, og så skal der smovses pesto hele sommeren!
– jeg kan godt lokke gemalen på at spise kartoffelmos, hvis bare der kommer andre ting i samtidig – for eksempel friske krydderurter eller andre rodfrugter. Det er en opdagelse, jeg er meget glad for at have gjort mig!

… jeg overvejede også at vælge ‘årets hovedret’, ‘årets forret’ og ‘årets brød/bolleopskrift’, men jeg kunne ikke bestemme mig. Til gengæld blev jeg temmelig sulten af at sidde og kigge de gamle indlæg igennem! :-D

Her til sidst vil jeg ønske jer alle et rigtig godt nytår! Jeg håber, I får en dejlig festlig aften, og at 2010 må blive et aldeles glimragende og fremstående år for jer!