Morgenmadspizza

pizza, morgenmadspizza, pølse, æg, mozzarella, tomatsauce, tomater, oregano, balsamico, løgEn af mine kolleger gav mig for nylig en udfordring – nemlig at lave en morgenmadspizza! Det var en idé, jeg puslede lidt med for et par år siden, men glemte alt om – indtil hun pludselig bragte emnet på banen. Men hvad er en morgenmadspizza? Og kan pizza i det hele taget bruges som morgenmad?

Det kommer selvfølgelig an på, hvordan du laver pizzaen. Brød og ost – som er et par af kendetegnene ved en pizza – indgår i mange menneskers morgenmad, så i bund og grund handler det mere om, hvad du ellers putter på. Jeg valgte at bruge æg til de 2 x morgenmadspizza, som jeg lavede her til morgen, for spejlæg er i min verden ret morgenmadsagtigt. Sjovt nok kommenterede gemalen, at jeg sagde noget lignende, første gang vi var på pizzeria sammen (for 15 år siden), og han bestilte en pizza med æg på :)

Tomatsauce skulle der også på, men den justerede jeg lidt i forhold til, hvordan jeg plejer at lave tomatsaucen til pizzaer. Til almindelige pizzaer bruger jeg flere krydderier og gerne en sjat rødvin, men det ville blive lidt for kraftig til en morgenmadspizza, så jeg lavede en mere mild udgave.

Pizzaerne blev selvfølgelig lavet på grill – ligesom jeg plejer – og det er blevet noget lettere og hurtigere med vores nye, lukkede grill.

pizza, pizzadej, morgenmadspizzaPizzadej
2 pizzaer

5-10 g gær
1½ dl vand
1 spsk olivenolie
1½ tsk salt
1 tsk rørsukker
250 g italiensk hvedemel,

Rør gæren ud i vandet og tilsæt derefter olie, salt og sukker. Rør det ud og tilsæt derefter melet. Ælt dejen grundigt, til den er smidig og blød. Læg den i en skål og dæk skålen med et fugtigt viskestykke. Stil dejen i køleskabet i 18-24 timer.

OBS! Tag dejen ud af køleskabet 1½-2 timer inden, at du skal bruge den.

Tomatsauce
nok til 2 pizzaer

1 dåse tomater, hakkede
1 løg, finthakket
olie til stegning
1 tsk oregano
2 spsk balsamicoeddike

Svits det finthakkede løg i olie i en kasserolle. Hæld tomaterne i sammen med oregano og balsamicoeddike. Rør rundt, læg låg på og lad det simre ved lav varme en times tid. Husk at røre i det et par gange undervejs. Tilsæt evt. lidt vand, hvis tomatsaucen er ved at tørre ud.

pizza, morgenmadspizza, pølse, æg, mozzarella, tomatsauce, tomater, oregano, balsamico, løgFyld til første morgenmadspizza:
– tomatsauce
– en frisk kugle mozzarella, skåret i skiver
– pølser skåret i skiver – jeg brugte nogle økologiske grillpølser, jeg fandt i Føtex
– et æg

Fyld til anden morgenmadspizza:
– tomatsauce
– en frisk kugle mozzarella, skåret i skiver
– tre skiver lufttørret skinke
– et æg

Læs mere om, hvordan du laver pizza på grill i mit indlæg om dette.

Og fungerede det så? Ja, det var en sjov og anderledes måde at lave morgenmad på. Det er selvfølgelig mere omstændig end en skål yoghurt eller en ostemad, men det var ret hyggeligt at tage grillen i brug lige fra morgenstunden.

Ps. Hvis du er til noget sødt om morgenen, kan du evt. hente inspiration i den dessertpizza, jeg lavede for et par år siden.

pizza, morgenmadspizza, skinke, svinekød, æg, mozzarella, tomatsauce, tomater, oregano, balsamico, løg

Ymerboller med valnødder og rosiner

ymerboller, boller, kærnemælk, gær, valnødder, rosiner, kanel, hvedemel, ølandshvedemel, sirupNødder er oplagte at putte i bagværk, så da jeg indså, at det var alt for længe siden, jeg havde eksperimenteret mig frem til en ny bolleopskrift, måtte jeg selvfølgelig inddrage nødder i bagningen. Det passer også godt ind i månedens nødde-benspænd.

Jeg putter næsten altid yoghurt, ymer eller kærnemælk i dejen, når jeg bager boller. Det gør, at bollerne har lettere ved at holde sig friske og saftige i flere dage, og så giver det også en lille smule syrlighed til smagen, hvilket jeg godt kan lide. I denne opskrift kan man dog ikke smage syrligheden så tydeligt, da jeg puttede ekstra sirup i, ligesom rosinerne selvfølgelig også er med til at gøre bollerne sødere i smagen.

Ymerboller med valnødder og rosiner
8 stk.

5 dl ymer
10-15 g gær
3 dl ølandshvedemel
1½ tsk kanel
1 tsk salt
3 spsk sirup
1 dl rosiner
1½ dl grofthakkede valnødder
ca. 3 dl hvedemel

Tag ymeren ud af køleskabet, hæld den i en stor skål og rør gæren ud i det. Tilsæt resten af ingredienserne i nævnte rækkefølge og rør undervejs. Slut af med at ælte dejen grundigt og stil den til hævning på køkkenbordet med et fugtigt viskestykke over skålen. Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse. Vores køkken var ikke så lunt i går, så det tog 6 timer, før dejen var klar.

Brug en grydeske til at tage stykker af dejen, som du sætter på en bagepapirbeklædt bageplade. Form forsigtigt dejen til boller – du må ikke ælte dem, da du så slår luften ud af dem – og de må gerne se lidt rustikke ud. Lad dem hæve videre på pladen, mens du tænder for ovnen og varmer den op, så den kommer op på 200 grader. Sæt bollerne i ovnen og lad dem bage, til de er gyldne – det tager ca. 25 minutter.

Note: Disse ymerboller er milde, saftige og sødmefulde morgenmadsboller. Kan anbefales, som de er – eller evt. kombineret med smør, ost og æblesmør – eller andre former for marmelade.
ymerboller, boller, morgenmad, ostemadder

Boghvedegrød med kokos og hindbær

boghvedegrød, grød, kokosgrød, boghvedegryn, kokosmel, hindbær, hindbærsirup, sirup, honning, chiafrø, vaniljeekstrakt, vanilje, morgenmadMorgenstund har grød i mund… ok, dårligt ordspil, jeg indrømmer det! Men altså – grød er en glimrende morgenmadsspise. Det er (desværre) primært noget, jeg husker at spise i vinterhalvåret, men i anledningen af månedens mikroovnsbenspænd ville jeg lige prøve, hvordan mikroovnen er at tilberede grød i.

Normalt ville jeg overhælde grynene med kogende vand og lade det trække i nogle minutter, inden jeg tilsatte resten af ingredienserne, men da jeg også ville bruge friske hindbær fra haven, var det oplagt at ty til mikroovnen. Så risikerede jeg ikke at mose hindbærrene, når de skulle røres i, men kunne putte bærrene i grøden fra start, inden den skulle varmes op.

Boghvedegrød med kokos og hindbær
1 person

0,75 dl boghvedegryn
0,75 dl kokosmel
2 spsk chiafrø
½ tsk vaniljeekstrakt
1 dl friske hindbær
1 dl vand eller rismælk

Pynt: hindbærsirup eller blomsterhonning

Rør ingredienserne sammen i en skål, der kan tåle at komme i mikroovnen. Sæt skålen i mikroovnen og sæt den på 600 W i ca. 1½ minut. Hæld lidt hindbærsirup eller honning ud over grøden og spis den med det samme.

Note: Denne version er ikke specielt sød, da jeg foretrækker at kunne justere sødmen til sidst med lidt hindbærsirup. Du kan dog vælge at røre lidt sukker i grynene, inden du varmer den op.

Huevos rancheros

Huevos rancheros, morgenmad, mexicansk, texansk, tex-mex, brunch, tortilla, tomater, chili, ancho, æg, løg, hvidløg, squash, peberfrugtFørste ret i månedens Texas-benspænd stammer fra grænseområdet ved Mexico og spises både i Texas og Mexico… og en del andre steder i USA. Jeg spurgte en amerikansk ven til råds mht. hvad der var must try i forhold til texanske retter i denne måned, og denne ret var en af dem, han anbefalede. Det kan jeg godt forstå, nu hvor jeg har smagt den.

Huevos rancheros kan laves på mange forskellige måder, men grundlæggende er det en tortilla drysset med revet ost og toppet med en grøntsagstung tomatsauce samt spejlæg. I den mexicanske udgave er der ikke ost med, men der er til gengæld bønner i tomatsaucen samt avokado eller guacamole ved siden af. Det er forskelligt, om folk laver hele retten på panden, eller om de hælder tomatsaucen i et fad, hvor de slår æggene ud i og derefter bager retten færdig i ovnen. Jeg valgte den løsning, der gav mindst opvask! :)

Huevos rancheros
2 personer

2 hjemmebagte tortillaer
1-1½ dl friskrevet cheddar

Tomatsauce:
1 løg, finthakket
1 fed hvidløg, finthakket
smør
1 spsk tørret ancho chili
½-1 tsk almindelig chilipulver fra supermarkedet
½ rød peberfrugt, skåret i små tern
1½ dl squash, skåret i små tern
1 dåse tomater
4 æg
salt

Bag tortillaerne (se opskriften, jeg har linket til). Du kan selvfølgelig brugte købte tortillaer, men de hjemmelavede smager meget, meget bedre.

Smelt en klat smør på en stor pande og svits løg og hvidløg ved mediumvarme et minuts tid. Tilsæt de to typer chili, peberfrugttern samt squashtern og vend det grundigt i løgene. Lad det stege i fem minutter, mens du rører i det med jævne mellemrum. Tilsæt tomaterne og lad nu retten simre et kvarters tid. Smag tomatsaucen til med salt og lav dernæst fire fordybninger i saucen, som du slår æggene ud i. Det er lettest, hvis du laver dem et ad gangen, da saucen hurtigt trækker sig sammen. Lad nu retten passe sig selv, så æggene stille og roligt kan blive gennemstegte på panden – omgivet af tomatsaucen.

Når æggene er klar, lægger du tortillaerne på hver sin tallerken og drysser dem med revet ost. Top hver tortilla med tomatsauce og to æg. Servér med det samme.

Note: Dette er en god og fyldig morgenmadsservering. Det blev dog nærmere som brunch for vores vedkommende, da vi først spiste lidt op af formiddagen, men så var vi også mætte helt frem til aftensmaden! Den mætter rigtig godt og kan sagtens spises til frokost eller aftensmad, hvis du har lyst til det.

Jeg brugte tørret ancho chili, som jeg også brugte til mit mexanske benspænd sidste år. Det er en rigtig dejlig chili, som ikke er stærk, men som giver en fantastisk fyldig smag i maden.

Huevos rancheros, morgenmad, mexicansk, texansk, tex-mex, brunch, tortilla, tomater, æg, løg, chili, ancho, hvidløg, squash, peberfrugt

To sjove måder at lave spejlæg på

toastspejlæg, spejlæg, æg, toastbrød, brød, morgenmadKan du godt lide spejlæg? I anledning af æg & kylling-benspændet denne måned har jeg leget lidt med spejlæggene og lavet to lidt anderledes udgaver af den klassiske morgenmadsspise.

Den anden dag lavede jeg denne toast-udgave. Her tager du et toastbrød og udstikker et stort hul i midten (for eksempel med et glas med med smal kant). Smelt noget smør på en pande og steg toastbrødet på den ene side. Vend brødet og slå et æg ud i midten af brødet. Lad det stege færdigt ved mediumvarme og servér det. Jeg kombinerede det med en skøn jalapenos-oksekødspølse, som vi købte hos Bondegaarden for nylig, lidt frisk tomat (årets første – fra Aarstiderne) og basilikum, og så lavede jeg en lille ostemad ud af det brød, jeg havde til overs, da jeg stak hul i toastbrødet.

peberfrugtspejlæg, spejlæg, æg, peberfrugterDu kan også lave en endnu sundere udgave. Her skal du blot bruge en meget stor peberfrugt (jo bredere jo bedre), skære en skive og lægge den på en pande med smeltet smør. Slå et æg ud i midten af peberfrugtringen og steg ægget færdig ved mediumvarme.

Du kan spise spejlægget, som det er – eller lægge det oven på en mad, som jeg gjorde i dette tilfælde, hvor jeg lavede en skinkemad, der blev toppet med peberfrugtspejlægget.

peberfrugtspejlæg, æg, spejlæg, peberfrugter

Ricottapandekager med citronsirup

ricottapandekager, pandekager, morgenmad, brunch, dessert, kage, ricotta, æg, hvedemel, bagepulver, vanilje, vaniljesukker, citronerDa jeg lavede pandekager på hytteost sidste år og fandt ud af, at det fungerede ret godt, spekulerede jeg på, om det samme gjaldt for ricotta. Det skulle jeg selvfølgelig prøve sidste weekend!

Ricottapandekager
ca. 4 personer

et bæger ricotta
4 æg
½-1 dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1 spsk rørsukker
1 tsk vaniljesukker
1 tsk fintrevet citronskal

smør til stegning

Citronsirup:
1 dl rørsukker
1 dl vand
revet skal og saft fra ½ øko-citron

Pisk ricotta og æg sammen til en ensartet masse og tilsæt derefter resten af ingredienserne. Pisk dejen fin og glat. Smelt en god klat smør på en pande og hæld fire klatter dej på – sørg for at der er et par centimeter afstand mellem dejklatterne, da dejen udvider sig en del. Steg pandekagerne på begge sider, tag dem af og smelt lidt mere smør på panden. Fortsæt pandekagestegningen, indtil al dejen er brugt.

Siruppen laver du ved at varme sukker og vand op i en kasserolle, indtil sukkeret er opløst. Lad det simre et par minutter, inden du tilsætter citronsaft + skal. Lad det simre yderligere et par minutter, inden du tager kasserollen af komfuret. Brug den i lun eller kold udgave.

Servér pandekagerne sammen med siruppen og hjemmelavet vaniljeis.

Note: Det er nogle gode, mættende pandekager, så du behøver kun et par stykker til hver – måske endda kun én, hvis du laver dem lidt store. Pandekagerne kan bruges som dessert – eller evt. til et overdådigt morgenmads- eller brunchbord.

Banan-kokospandekager – LCHF-venlige

banan-kokospandekager, pandekager, brunch, morgenmad, lchf, bananer, kokosmel, vanilje, vaniljeekstrakt, dessert, kage, fiberHUSK, ægDa vi havde gæster i weekenden, var der en enkelt overnattende iblandt, så jeg skyndte mig at bage nogle morgenmads-pandekager, inden jeg tog til træning søndag morgen (der er visse fordele – for gæster – ved at jeg altid vågner tidligt). Disse pandekager fungerer fint som morgenmad, brunch eller dessert – og så er de tilmed sunde og LCHF-venlige!

Banan-kokospandekager
ca. 3 personer

4 bananer (godt modne, men ikke alt for bløde)
1½ dl kokosmel
2 æg
1½-2 spsk fiberHUSK
1 tsk vaniljeekstrakt
smør til stegning

Blend bananerne sammen med resten af ingredienserne og lad dejen hvile i 5-10 minutter, så fiberHUSK kan suge noget af væden til sig og gøre dejen mere fast. Smelt en god klat smør på en stor pande og læg fire klatter dej på panden – pas på, at de ikke rører hinanden. Steg pandekagerne på begge sider og fortsæt stegningen, indtil du ikke har mere dej tilbage. OBS – vær lidt forsigtig, når du vender pandekagerne – de er ret bløde.

Servér pandekagerne sammen med en sukkerfri marmelade eller friske bær, hvis du er til LCHF – eller sammen med sirup eller almindelig marmelade, hvis du har det fint med sukker :-)

Note: Lækre små pandekager med masser af smag – og tilmed sunde! Total win :-)