Strata – æggekage med brød og bacon

strata, æggekage, morgenmad, brunch, æg, bacon, tomater, brød, toastbrød, mælk, paprikaJeg eksperimenterer med lidt forskellige morgenmadsprojekter i denne måned – udover det sydafrikanske benspænd – og her lavede jeg for nylig strata. Jeg har ikke fundet en forklaring på, hvorfor denne æggekage-agtige morgenmadsret hedder strata, men den består typisk af æg, mælk og hvidt brød samt forskellige smagsgivere.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Valdemarsro, men justerede på nogle af mængderne samt udskiftede chorizo med bacon, tørrede tomater med friske samt persille med basilikum.

Strata – æggekage med brød
2-4 personer

3 æg
2 dl mælk
salt og peber
½ tsk sød paprika
150 g toastbrød
100 g bacontern, stegt (så de er bløde, ikke sprøde)
75 g friskrevet cheddar
5-6 san marzano tomater, skåret i mindre stykker

Pynt:
Frisk basilikum

Pisk æg, mælk og krydderier sammen i en skål. Pil toastbrødet i små stykker og rør det i æggemassen sammen med tomat, bacon og ost. Lad det trække i køleskabet i en times tid eller evt. natten over.

Smør en springform (ca. 26 cm) med olie eller smeltet smør og fordel blandingen, så det ligger i et glat lag. Bag din strata i ovnen ved 175 grader i 20-25 minutter.

Pynt din strata med frisk basilikum og servér den med det samme – evt. med ketchup til.

Note:Jeg synes, at strata er en festlig servering (i hvert fald hvis du pynter med basilikum), og det er en fin og anderledes morgenmadsret, som indeholder mange af de klassiske morgenmadsingredienser, men er tilberedt på en lidt anden måde.

Pølsepandekager til morgenmad

pølsepandekager, pandekager, pølser, svinekød, hvedemel, bagepulver, mælk, smør, morgenmad, brunchJeg ville forkæle gemalen med lidt god og anderledes morgenmad, og her kom jeg til at tænke på de norske pandekager, jeg lavede for nogle år siden. Mon ikke man kunne udskifte bacon med pølser, så man fik – tadaa – pølsepandekager? Og hvis man nu lavede dem lige så små som amerikanske pandekager, så kunne det blive en sjov form for morgenmad.

Pølsepandekager
ca. 14 stk.

200 g pølser (jeg brugte brunchpølser)
2½ dl hvedemel
2 tsk bagepulver
½ tsk salt
½ tsk peber
1 æg
2 dl mælk
1 spsk smeltet smør

Smør til stegning

Skær pølserne i små stykker og svits dem på en stor pande sammen med en klat smør, indtil pølsestykkerne får lidt farve. Hæld de øvrige ingredienser i en stor skål og pisk dem sammen. Rør derefter pølsestykkerne i. Smelt lidt mere smør på en pande og hæld tre-fire klatter dej på, så de hver får en diameter på 8-10 cm. Steg dine pølsepandekager, indtil overfladen bobler. Vend dem og steg dem på den anden side.

Du kan servere dine pølsepandekager lige præcis, som du lyster – om det er med sirup, ketchup eller noget helt tredje. Jeg valgte at smide lidt ost og tomat mellem to pølsepandekager og give dem en hurtig tur i mikroovnen, indtil osten smeltede.

Note: Fin og anderledes version af de amerikanske pandekager. Du kan evt. krydre dem med lidt timian, oregano eller chili/cayennepeber, hvis du vil give dem lidt ekstra smag.

Kurabiye – tyrkiske boller

kurabiye, tyrkisk, mellemøsten, boller, morgenmad, brunch, smør, rørsukker, appelsin, vanilje, æg, yoghurt naturel, hvedemel, bagepulverDe sidste boller, jeg fik bagt i forbindelse med mit tyrkiske benspænd, var kurabiye, som er en slags søde boller i stil med scones, der blandt andet kan smages til med appelsin eller chokolade.

Jeg lavede en appelsinversion og hentede inspiration hos Hurtig Mums. Da disse kurabiye blev bagt på ferien i Spanien, måtte jeg lave en række ændringer, da det ikke var alle ingredienser, jeg kunne få fat på dernede. I denne opskrift har jeg således brugt græsk yoghurt i stedet for creme fraiche, har udeladt natron og kun brugt bagepulver samt justeret lidt på flere af målene. Jeg undlod at drysse sukker på til sidst, da jeg mente, at de ville blive søde nok i forvejen.

Kurabiye – tyrkiske boller
ca. 10 stk.

50 g smør
½ dl rørsukker
½ tsk vaniljepulver
1 æg
1 øko-appelsin
1½ dl græsk yoghurt
2 spsk rapsolie
150 g hvedemel
1 tsk bagepulver

Tag æg, smør og græsk yoghurt ud af køleskabet en halv time inden, at du skal bruge dem, så de er nogenlunde tempererede, når du går i gang. Pisk det bløde smør sammen med sukker og vanilje, så det bliver en luftig masse. Pisk ægget i en separat skål, gem ca. 1½ spsk og hæld resten i den luftige masse. Rør derefter appelsinsaft, fintrevet appelsinskal, græsk yoghurt samt olie sammen med den luftige masse. Drys bagepulver over og rør dernæst hvedemelet i dejen. Dæk dejen til med et fugtigt viskestykke og lad den hvile i køleskabet i mindst to timer.

Tag dejen ud af køleskabet og form den til kugler, der er lidt større end en valnød. Fordel dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Tryk dem lidt flade og lad dem derefter efterhæve i en halv time. Pensl bollerne med æggemasse og bag dem ved 175 grader i 12-14 grader – de skal lige akkurat være gyldne.

Note: Kurabiye er nogle sødmefulde og lækre boller – eller kager om man vil – som passer fint til morgenmaden eller evt. sammen med kaffen/teen om eftermiddagen.

Simit – tyrkiske sesamboller

simit, tyrkiske sesamboller, boller, morgenmad, brunch, sesamfrø, gær, hvedemel, pekmez, sirupSå er der atter lidt til morgenmadsfronten i det tyrkiske køkken, for her kommer en opskrift på simit – aka tyrkiske sesamboller!

Det er altid lidt spændende at bage, når man er på ferie i udlandet, for man kan ikke nødvendigvis skaffe de ingredienser, man er vant til at bruge (det gælder især frisk gær, creme fraiche og piskefløde). Min svigermor havde dog været så snedig at medbringe tørgær, så det brugte jeg til disse sesamboller.

Inspirationen hentede jeg hos Ozlem’s Turkish Table, men jeg brugte dog lidt mindre gær, da jeg koldhævede bollerne i køleskabet, ligesom jeg skar ned på mængden af sesamfrø og salt. Man bruger normalt pekmez til at vende bollerne i, men jeg valgte at bruge agavesirup i stedet.

Simit – tyrkiske sesamboller
10 boller

450 g hvedemel
2 tsk tørgær
½ tsk salt
3½ dl håndvarmt vand

Derudover:
1 dl pekmez eller agavesirup
1 dl vand
1 dl sesamfrø

Hæld ½ dl vand i en skål og rør gæren ud i det. Lad det stå i 5-8 minutter og rør dernæst resten af vandet i. Rør salt og hvedemel i og ælt dejen grundigt. Dæk skålen til med et fugtigt klæde og stil den i køleskabet natten over (eller på køkkenbordet i en times tid).

Vip dejen ud i af skålen på et meldrysset bord og del dejen i ti lige store boller. Rul dem til tynde pølser, der er ca. 40-50 cm lange. Fold hver pølse på midten og sno dem. Tryk enderne af den snoede dej sammen, så der danner sig en lille ring. Rør sirup og vand sammen i en skål og dyp bollerne i det. Sæt dem derefter på en bagepapirbeklædt bageplade og drys dem med sesamfrø. Lad dine sesamboller efterhæve i ti minutter, inden du bager dem ved 200 grader i ca. 15 minutter.

Note: Disse sesamboller er ikke bare smukke – de smager også aldeles fremragende! Den fortyndede sirup giver dem en let sødme, og de små sesamfrø giver lidt ekstra smag.

Poğaça – tyrkiske yoghurtboller

tyrkiske yoghurtboller, boller, morgenmad, brunch, mellemøsten, hvedemel, yoghurt, bagepulver, ost, smørDet er ikke meget, jeg har fået bagt i forbindelse med mit tyrkiske benspænd, men jeg fik heldigvis taget revanche i sommerhuset i sidste uge, hvor jeg blandt andet fik bagt disse tyrkiske yoghurtboller.

Bollerne er lette at lave, da de er baseret på bagepulver og derfor ikke kræver lang hævetid. Desuden er der godt med yoghurt i, så de er saftige og lækre.

Inspirationen til de tyrkiske yoghurtboller fandt jeg hos Alanya, hvor der dog er puttet dild i, da bollerne oftest laves med krydderurter. Det var jeg dog ikke sikker på, at husets andre beboere var friske på fra morgenstunden, så jeg brugte friskrevet ost i stedet samt udelod sukker i dejen.

Poğaça – tyrkiske yoghurtboller
9-10 stk.

4 dl hvedemel
4 dl græsk yoghurt
75 g smør, smeltet
½ tsk salt
2½ tsk bagepulver
2 dl friskrevet ost

Rør mel, bagepulver og salt sammen i en skål. Rør derefter yoghurt og smør i, så det bliver til en ensartet dej. Lad den hæve i ca. 10 minutter, og form så bollerne og sæt dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Dejen kan godt være ret klæbrig, så dyp evt. hænderne i koldt vand mellem hver bolle. Pensl bollerne med vand og bag dem i 12-15 minutter i ovnen, indtil de er gyldne.

Spis de tyrkiske yoghurtboller, som de er – eller evt. med smør og/eller ost ovenpå.

Note:Jeg er ret vild med, hvor saftige disse yoghurtboller er. De har samtidig en mild og behagelig smag af ost, hvilket en osteelsker som mig naturligvis nyder.