Flamberede pandekager med chokolade

flamberede pandekager, dessert, kage, hvedemel, vanilje, cointreau, æg, mælk, bagepulver, sirupVi får grillet en del for tiden, men det var nu stegepanden, der blev fundet frem, da jeg lavede flamberede pandekager i går. Jeg overvejede at lave de klassiske franske crepes suzette, men da det ikke er appelsinsæson, valgte jeg at lave en mere enkel og knapt så appelsinpræget udgave. Og når nu jeg var i gang med at eksperimentere, valgte jeg at lave små amerikanske pandekager, for så kunne jeg flambere fire små pandekager på én gang – to til mig og to til gemalen.

Flamberede pandekager
10-12 stk.

Dej:
2½ dl hvedemel
2 tsk bagepulver
en smule salt
en smule vaniljepulver
1 æg
2 dl mælk
1 spsk rapsolie
Smør til stegning

Til flambering af 4 små pandekager:
½-1 dl Cointreau
2 spsk hakket mørk chokolade
2-4 spsk appelsinsirup eller mørk sirup

Rør alle ingredienserne til dejen sammen i en skål, indtil dejen er lind og ensartet. Smelt en klat smør på en ildfast stegepande – jeg brugte en støbejernspande. Hæld tre-fire klatter dej på, så de hver får en diameter på 8-10 cm. Bag pandekagerne ved mediumvarme, indtil overfladen bobler. Vend dem og bag dem på den anden side. Drys chokolade oven på pandekagerne.

Tag stegepanden væk fra komfuret og stil den på en bordskåner et sted, hvor der ikke hænger noget over panden. Hæld Cointreau over pandekager og sæt ild til dampene. Pas på fingrene – ilden flammer hurtigt op. Lad det brænde i kort tid og sluk derefter ilden. Servér de flamberede pandekager med det samme – gerne sammen med appelsinsirup eller mørk sirup.

Note: Nu er som sagt ikke appelsinsæson, så jeg havde desværre ikke appelsinsirup på lager, men vi klarede os med lidt mørk sirup. Pandekagerne fik et fint lille snert af appelsin fra Cointreau samt en god mørk sødme fra chokoladen.

Morgenmadsomelet med svampe og bacon

morgenmadsomelet, omelet, æg, bacon, forårsløg, svampe, mælk, brunch, morgenmad, svinekødSkal du ikke forkæle din kæreste, dig selv eller en helt tredje med en morgenmadsomelet denne weekend?

For nylig lavede jeg denne ret, da jeg ville forkæle gemalen og jeg. I løbet af de seneste måneder har jeg for alvor fået øjnene op for omeletter, og så var det jo oplagt at lave en morgenmadsomelet. Den er inspireret af den omelet med laks og sennepssauce, jeg tidligere har lavet.

Morgenmadsomelet med svampe og bacon
2 personer

6 store æg eller 8 små
1 dl mælk
½ tsk sød paprika
smør til stegning
1 lille løg, hakket
salt og peber

Fyld:
125-150 g god, tyk bacon i skiver
200-250 g champignons
evt. 1 dl fløde
smør til stegning
salt og peber

Derudover:
1 forårsløg, fintsnittet
ketchup

Start med at rense svampene og skære dem i skiver. Steg derefter baconen på en tør pande, indtil den har fået farve, men inden den er helt sprød.Tag baconen af og smid lidt smør på panden. Steg nu svampene, indtil de er bløde og møre. Smag til med salt og peber. Skal det være rigtig uartigt, kan du tilføje lidt fløde, men det gjorde jeg dog ikke. Skær baconen i mindre stykker.

Pisk æg og mælk sammen med paprika samt lidt salt og peber. Smelt smør på en pande og drys halvdelen af løgstykkerne ud over panden. Steg dem møre ved mediumvarme og hæld så halvdelen af æggemassen over, så den flyder ud over hele panden. Lad omeletten bage videre ved mediumvarme, indtil æggemassen er stivnet. Læg halvdelen af baconstykkerne samt svampene på den ene halvdel og brug en paletkniv til at vippe den anden halvdel af omeletten over fyldet. Tag omeletten af panden og læg den på en tallerken. Lav den anden omelet på samme måde.

Pynt hver morgenmadsomelet med ketchup og forårsløg og servér dem med det samme.

Note: Sådan en morgenmadsomelet er kræs! Den milde æggemasse, den sprøde salte bacon og de saftige svampe – dejlig måde at starte morgenen på.

Hjemmelavet tropisk müsli

tropisk müsli, morgenmad, brunch, havregryn, kokosflager, pistacienødder, mango, pekannødder, rørsukkerJeg blandede en portion tropisk müsli til gemalen i går. Som jeg tidligere har nævnt, så laver jeg forskellige müsliblandinger til gemalen i disse måneder, da han elsker müsli og gerne vil prøve nogle nye versioner.

Min udgave af tropisk müsli minder ikke så meget om dem i supermarkederne, hvilket netop er meningen. Det er ikke en müsli, der er helt billig at lave, så den er nok mest til weekend-brug.

Tropisk müsli

3 dl grove havregrynsflager
1 dl kokosflager
1 dl tørrede mangoskiver, hakkede
½ dl pekannødder, hakkede
½ dl pistacienødder
2 tsk rørsukker

Rør ingredienserne sammen. Du kan evt. riste nødderne kort tid på en tør pande, inden du hakker dem – det fremhæver smagen.

Jeg dryssede lidt sukker i, men du kan også vælge at riste havregrynene kortvarigt på en pande sammen med lidt sukker, så det lettere klæber fast til havren.

Hindbærsmoothie med mandler

hindbærsmoothie, smoothie, morgenmad, brunch, hindbær, banan, mælk, vanilje, rørsukker, mandlerHvis du gerne vil forkæle dig selv i weekenden, så vil jeg foreslå dig at lave denne hindbærsmoothie til morgenmad. Smoothies hører nemlig ikke kun sommeren til – sådan en hindbærsmoothie er virkelig dejlig her om vinteren, hvor man i den grad trænger til et skud vitaminer (og især dem, der smager af sol og sommer).

Jeg vandt fandt nogle hindbær i fryseren, og da jeg godt ville have, at denne smoothie mættede ekstra godt, tilføjede jeg også mandler i opskriften.

Hindbærsmoothie med mandler
et stort glas

150 g frosne hindbær
½ lille banan
2½ dl mælk
15 mandler
en lille smule vaniljepulver
lidt rørsukker

Blend hindbær, banan, mælk og mandler. Tilsæt evt. lidt mere mælk, hvis du vil have en mere lind smoothie (personligt foretrækker jeg tyktflydende smoothies – gerne lige så tyktflydende som denne smoothie bowl med brombær). Smag til med vanilje og rørsukker.

Note: Herlig hindbærsmoothie, der både mætter og har en rigtig fin hindbærsmag. Sødmen justerer du selv, så her har jeg ikke angivet en præcis mængde.

hindbærsmoothie, smoothie, morgenmad, brunch, hindbær, banan, mælk, vanilje, rørsukker, mandler

Smoothie bowl med brombær

smoothie bowl, brombær, mælk, banan, mandler, honning, vaniljeJeg er kommet godt i gang med månedens blende-benspænd, og første eksperiment blev denne smoothie bowl. Og hvad er en smoothie bowl så? I bund og grund en fyldig smoothie serveret i en skål og gerne med drys oven på. Nu elsker jeg smoothies og bruger det gerne som morgenmad (dog mest om sommeren). Jeg laver dem altid ret fyldige, så en smoothie bowl måtte da være lige noget for mig.

Jeg kiggede i fryseren og fandt lidt hjemmeplukkede brombær frem. Du kan dog sagtens lave smoothie bowl med andre bær – ja, faktisk vil jeg anbefale dig at tjekke min smoothie-kategori, hvor jeg har en del forskellige smoothie-versioner.

Drysset blev til lidt mandler, græskarkerner og sorte sesamfrø. Jeg var dog ikke så vild med græskarkernerne, så en anden gang udelader jeg dem – eller kombinerer eventuelt min smoothie bowl med denne hjemmelavede müsli.

Smoothie bowl med brombær
1 person

100 g frosne brombær
1½-2 dl mælk
½ lille banan
½ tsk vaniljepulver
evt. 1 spsk honning

Topping:
Ristede mandler, hakkede
evt. græskarkerner og sorte sesamfrø

Hæld brombær, mælk, banan og lidt vaniljepulver i en blender. Du kan selvfølgelig også hælde det i en høj beholder og finde stavblenderen frem. Blend det til en ensartet smoothie og smag til med honning.

Hæld smoothien i en skål og drys lidt topping på – og spis den med det samme.

Note: Mmmm! Det er nu godt med sådan et solidt skud brombær her om vinteren – lige hvad jeg trængte til! Som sagt kan du også sagtens lave smoothie bowl med andre typer bær, så smut bare ud i køkkenet og leg dig frem til din yndlingsudgave.