Tacos med svinekød og grillet ananas

tacos med svinekød, pulled pork, grill, grillet svinekød, svinekød, nakkefilet, paprika, løgpulver, rørsukker, chili, koriander, hvedemel, masa harina, ananasJeg har efterhånden nævnt mexicansk mad som en af mine absolutte favoritter på madscenen, så det er ikke så overraskende, at jeg for et stykke tid siden inviterede familien på tacos med svinekød og ananas. Svinekødet bestod i dette tilfælde af godt krydret pulled pork, og da nevøerne endnu er ret små, så fik de i stedet grillet kylling i deres tacos. Men til de voksne gik vi all in på en velkrydret pulled pork.

Inden gæsterne kom, havde jeg bagt en dobbeltportion af de hjemmelavede tacos.

Jeg foretrækker at tilberede pulled pork på grillen, da vi har en grill, der kan holde en stabil og forholdsvis lav temperatur i mange timer. Har du ikke det, kan du i stedet se min opskrift på pulled pork i ovnen.

Vil du i stedet tilberede din pulled pork på grill, kan du se min opskrift på pulled pork på grill.

Jeg lavede følgende ændringer:

Jeg brugte en nakkefilet på 3 kg (så kunne jeg nemlig fryse resten ned)

Jeg lavede en tør rub på følgende:
3 spsk sød paprika
1½ spsk røget paprika
1 spsk løgpulver
1 spsk stærk chilipulver
1½ spsk salt
2 spsk rørsukker

Nakkefileten med gnedet med rubben og hvilede derefter et halvt døgns tid på køl, inden den røg på grillen.

pulled pork, grill, grillet svinekød, svinekød, nakkefilet, paprika, løgpulver, rørsukker, chiliDa kødet var grillet færdigt, blev en tredjedel af det (ca. 1 kg) flået fra hinanden og derefter vendt med følgende marinade:

1½ dl æblecidereddike
½ dl Heinz ketchup
2 tsk sød paprika
1½ spsk rørsukker
1 tsk salt

Grillet ananas
Jeg havde en meget moden ananas liggende, som jeg skar i tykke skiver på 1½-2 cm og smed på grillen, indtil de havde fået grillstriber og var godt lune på begge sider.

Mine tacos med svinekød blev serveret med en lang række tilbehør, så gæsterne selv kunne sammensætte deres tacos. Jeg lavede blandt andet en hurtig omgang syltede rødløg.

syltede rødløg, rødløg, hvidvinseddike, rørsukkerSyltede rødløg
nok til 5-6 personer

2 store rødløg, skåret i tynde skiver
1½ dl hvidvins- eller æblecidereddike
1½ dl vand
1½ dl rørsukker
1 spsk salt
1 tsk sorte peberkorn

Hæld eddike, vand, rørsukker, salt og peberkorn i en kasserolle og varm det op. Når det koger, putter du løgene i. Lad det simre i ca. 10 minutter og tag derefter kasserollen af varmen. Lad løgene trække i lagen i et par timer, inden du bruger dem som tilbehør. De kan også bruges som tilbehør til andre retter eller som topping på smørrebrød.

Tacos med svinekød
Og hvad puttede jeg så i mine tacos med svinekød?
pulled pork
grillet ananas
syltede rødløg
chilisauce
tomatillo-sauce (kan udskiftes med grøn relish fra Meyers)
frisk koriander

… og det smagte SÅ godt!!

tacos med svinekød, pulled pork, grill, grillet svinekød, svinekød, nakkefilet, paprika, løgpulver, rørsukker, chili, koriander, hvedemel, masa harina, avokado, majsNår du anretter et byg-din-egen-taco-bord, så gælder det naturligvis om at have et bredt udvalg af tilbehør, så folk kan bygge deres egen yndlings-taco. Herunder får du listen over de ting, jeg satte på bordet:

  • Velkrydret pulled pork
  • Grillet kylling kun krydret med salt (børnevenlig)
  • avokado i tern
  • grillet ananas skåret i tern
  • syltede rødløg
  • esquites – cremet mexicansk majssalat
  • 3 slags chilisauce med forskellig styrkegrad
  • creme fraiche
  • frisk koriander

Chili-ananas-drink

chili-ananas-drink, drink, chilidrink, ananasdrink, ananasjuice, chili, tequilaFor nylig inviterede vi noget af familien til mexicansk middag, og her udsatte jeg gæsterne for denne chili-ananas-drink – delvis inspireret af denne mexicanske ananasdrik, delvis for at afprøve en chilinektar, jeg købte for et par måneder siden. Du kan se et billede af chilinektaren nederst (og jeg beklager den dårlige billedkvalitet). Jeg tænkte, at den søde ananas ville fungere godt sammen med den stærke chilinektar. Nåja, og så røg der (selvfølgelig) også en god sjat tequila i.

Chili-ananas-drink
4 drinks

2½ dl iskold ananasjuice
12 cl tequila
6 cl chilinektar
masser af isterninger
små chilier til at pynte med

Rør ananasjuice, tequila og chilinektar sammen. Fyld en masse knuste isterninger i fire brede glas og fyld op med drinken. Pynt med små friske chilier.

Note: Kombinationen af den søde ananasjuice og den semistærke chilinektar fungerer rigtig godt. Du kan altid justere (chili-)styrken af din chili-ananas-drink ved at skrue op eller ned for mængden af ananasjuice og chilinektar.

chilinektar

Reje-tacos med avokado

reje-tacos, mexicansk, skaldyr, rejer, tacos, avokado, creme fraiche, chili, chilisauce, løg, epazoteDisse reje-tacos serverede jeg samme aften som de vegetar-tacos, jeg bloggede om i går. Det er ret begrænset, hvad jeg har prøvet af mexicansk mad med skaldyr, men det kan man nu sagtens. Jeg havde egentlig planer om at bruge mellemstore rejer til disse reje-tacos, men så stødte jeg på nogle små rejer i fryseren, som trængte til at blive brugt (rejerne – ikke fryseren!), og så røg de i retten i stedet.

Jeg har brugt et mexicansk krydderi i denne ret – ezapote. Det smager lidt som en blanding af citron og dild og passer derfor godt til fisk og skaldyr. Jeg syntes dog ikke, det smagte så kraftigt, så kan du ikke skaffe det, kan det godt udelades. Sidst men ikke mindst er der tomatillo-sauce, der også er en mexicansk specialitet. Tomatillo er en form for tomater, og du kan derfor erstatte denne med en tomat-salsa.

Jeg brugte selvfølgelig hjemmelavede tacos til disse reje-tacos, og jeg kan kun anbefale at lave dem selv.

Reje-tacos med avokado
3-4 stk.

200 g rejer
Smør
1 fed hvidløg
2 tsk epazote (kan udelades)
Kornene fra ½ majskolbe

½-1 avokado i tern
Limesaft
Tomatillo-salsa (eller evt. en anden mild salsa)
Stærk chilisauce – gerne jalapenos

Smelt smør på en pande og svits hvidløget i et halvt minut ved mediumvarme. Tilsæt rejerne og lad dem stege et par minutter. Tilsæt dernæst majskornene og evt. epazote. Lad det simre videre i nogle minutter, indtil majskornene er møre.

Når du skal samle dine reje-tacos, lægger du dine tacos på et fad eller fordeler dem på tallerkner. Fordel rejefyldet på dine tacos – så fyldet ligger i en stribe på midten af hver taco – og top dem med lidt creme fraiche, tomatillo-sauce, chilisauce og limesaft. Spis dine reje-tacos med det samme.

Note: Dejlige saftige reje-tacos, hvor rejerne bliver suppleret af en god sødme fra majsene kombineret med den stærke chilisauce og de milde avokadotern. Lækker taco-variant!

Vegetar-tacos med svampe

vegetar-tacos, svampe-tacos, tacos, mexicansk, vegetar, vegetarisk, svampe, portobellosvampe, creme fraiche, chili, koriander, chilisauce, løg, tomater, hvedemelDet kan godt være, at jeg har indisk benspænd i denne måned, men jeg får også lavet en del mexicansk mad. Hvorfor? Dels fordi jeg elsker mexicansk mad, og dels fordi august og september er den bedste tid – råvaremæssigt – at lave mexicansk mad. Her kan man nemlig købe de lækreste, saftigste danske majs, friske chilier og solide mængder af velsmagende tomater (det er også der, vi høster de fleste af de hjemmedyrkede tomater…).

Der kommer derfor en række mexicanske retter på bloggen den kommende tid – eller rettere, der kommer en del tacos på bloggen, for det er på taco-fronten, jeg er gået lidt bananas. Første taco-udgave er vegetar-tacos. Jeg havde nemlig en pakke danske portobellosvampe, der trængte til at blive brugt, så da jeg ville eksperimentere med tacos, blev den første runde en vegetar-udgave.

Først skal du naturligvis bage dine egne tacos. De der sprøde dimser, man kan købe i supermarkederne, der eksploderer i en sky af krummer, når man tager en bid? Ja, de har altså intet med mexicanske tacos at gøre. Mexicanske tacos skal være bløde og velsmagende – en mini-udgave af de bløde tortillas, som du også kan bage selv.

Tacos og tortillas skal helst bages med masa harina, der er en form for majsmel, som mexicanerne bruger meget i madlavningen. Du kan godt erstatte det med fuldkornshvedemel, hvis du ikke kan skaffe det, men efter at have prøvet masa harina, vil jeg klart anbefale det. Dine tacos og tortillas vil smage meget bedre af det. Jeg har selv bestilt en pakke via Cool Chili Co på et tidspunkt, da jeg skulle genfylde mit chililager, men jeg sidenhen set, at danske webshops såsom Chilihouse og Blok18 også har fået masa harina på lager.

Bløde tacos
ca. 12 stk.

3 dl vand
½ tsk salt
2 spsk olivenolie
2 dl masa harina (mexicansk majsmel)
4 dl hvedemel

Rør vand, salt og olivenolie sammen og tilsæt derefter masa harina og dernæst 3 dl hvedemel. Ælt det godt sammen, indtil du får en smidig dej, der er let at rulle ud. Del dejen op i 12 lige store klumper. Drys mel ud på bordet og rul dejklumperne ud til meget tynde tacos. Varm en tør pande op og bag dine tacos én ad gangen på den tørre pande. Tør gerne panden af med lidt køkkenrulle mellem hver taco, så melet ikke brænder sig fast.

Læg de bagte tacos på en tallerken og sørg for at dække dem med et fugtigt viskestykke, mens du bager de resterende. På den måde bliver de ved med at være bløde og lækre.

Og hvad skal du så putte i dine tacos? Her er som sagt mit bud på vegetar-tacos.

Vegetar-tacos med svampe
4 stk.

3 store portobello-svampe
1 spsk milde chiliflager – jeg brugte ancho chili
1 tsk stærke chiliflager – jeg brugte arbol chili
smør til stegning
1 løg, finthakket
2 fed hvidløg, pressede
1 tsk oregano
salt og peber

Tilbehør:
små tomater, skåret i både
lidt creme fraiche
stærk chilisauce – gerne chipotle
frisk koriander

Skyl svampene og skær dem i mediumstore stykker. Smelt en spsk smør på panden og rist først chiliflagerne ved mediumvarme et minuts tid. Tilsæt dernæst løg, hvidløg og oregano og steg dem, indtil løgene er blød. Hæld svampestykkerne i og lad det simre, indtil svampene bliver bløde. Tilsæt eventuelt lidt ekstra smør undervejs. Smag til med salt og peber.

Når du skal samle dine vegetar-tacos, lægger du dine tacos på et fad eller fordeler dem på tallerkner. Fordel svampefyldet på dine taco – så fyldet ligger i en stribe på midten af hver taco – og top dem med lidt creme fraiche, tomater, chilisauce og frisk koriander. Spis dine vegetar-tacos med det samme og gerne sammen med en mexicansk øl til.

Note: Mmm… vegetar-tacos holder! Jeg elsker smagen af de bløde svampe kombineret med chili. Hvor stærk disse vegetar-tacos bliver afhænger selvfølgelig af, hvor meget og ikke mindst hvilke chilier du bruger (og hvor meget chili du i det hele taget kan tåle). Af samme grund anbefaler jeg også en klat creme fraiche til disse vegetar-tacos – det vil lægge en dæmper på chilistyrken.

Røget chokolademousse

røget chokolademousse, røget chokolade, chokolade, mørk chokolade, mælkechokolade, rørsukker, æg, fløde, chili, dessert, chokoladessert, mexicanskEn røget chokolademousse?! Eller rettere en chokolademousse lavet på røget chokolade. Se, det var, hvad jeg besluttede mig for at lave, da madbloggeren Foodgeek var så venlig at sende mig et par smagsprøver på den røgede chokolade, han havde eksperimenteret med at lave. Inden da havde Johan nemlig pippet på Twitter om det spændende eksperiment, Foodgeek havde gang i, og da jeg kommenterede, at han var en heldig rad, så syntes Foodgeek ikke, at jeg skulle snydes 🙂

Men hvad laver man så med røget chokolade – altså udover at den selvfølgelig kan spises, som den er? Jeg tænkte straks på det mexicanske og det texanske køkken. Et eller andet sted var det oplagt at bruge det i en fyldig kødsauce eller gryderet, men jeg syntes, det kunne være sjovt at bruge det i en dessert. Jeg kom i tanke om den mexicanske chokoladebudding, jeg lavede i forbindelse med mit mexicanske benspænd. Jeg skelede lidt til den, men endte med at freestyle en chokolademousse, som jeg yderligere krydrede med lidt chili og salt. Nåja, og så blev den selvfølgelig pyntet med koriander i anledning af månedens benspænd, for jeg mente, at det ville passe godt til en røget chokolademousse.

røget chokoladeHer ses de to smagsprøver på røget chokolade, jeg fik tilsendt. Der var ca. 50 g i alt, og de røg begge i chokolademoussen. Man kan sagtens fornemme røgsmagen i de to chokolader. Røgningen gør dog også chokoladerne ret tørre, så jeg vil umiddelbart anbefale at bruge dem i madlavning.

Røget chokolademousse
2 personer

ca. 50 g røget chokolade (den ene halvdel mørk, den anden halvdel mælkechokolade)
2 tsk rørsukker
1 æggeblomme
1½ dl fløde
lidt stærk chilipulver
lidt salt

Pisk rørsukker og æggeblomme, indtil sukkeret er opløst. Hak chokoladen og smelt det forsigtigt sammen med 1-2 spsk fløde – enten ved at zappe chokoladen ved lav varme i en mikrobølgeovn eller over vandbad. Rør den smeltede chokolade sammen med æggemassen. Pisk resten af fløden til flødeskum og vend forsigtigt chokolademassen i skummet. Smag til med lidt chili og et lille knips salt.

Fordel chokolademoussen i to glas og stil dem i køleskabet i mindst fire timer. Tag dem ud af køleskabet et kvarter inden servering og pynt dem med lidt frisk koriander.

Note: Jeg var meget tilfreds med mit forsøg på at lave røget chokolademousse. Chokolademoussen blev cremet og lækker og havde et fint strejf af røg, uden at det dog kom til at virke voldsomt. Det lille chilipift og det lille knips salt gav samtidig desserten et spændende krydret touch. Helt sikkert en dessert som mexicanere og mex-glade mennesker vil synes om 🙂

OBS – har du ikke røget chokolade, kan denne chokolademousse selvfølgelig også laves med almindelig chokolade. Det bliver også en lækker dessert, men har dog ikke den røgede smag.