Marts: Fisk

Jeg har lige indset noget pudseløjerligt. Er det ikke et interessant sammentræf, at jeg har valgt ‘fisk’ som månedens benspænd, når det samtidig også er denne måneds – og mit – stjernetegn? Min underbevidsthed er ind imellem mere udspekuleret, end jeg har lyst til at tænke på…

Men som sagt – denne måneds benspænd er fisk – mindst to gange om ugen! Vi er ikke særlig gode til at få fisk regelmæssigt her i huset. Vi kan såmænd godt lide flere fiskearter samt skaldyr, men af en eller anden grund glemmer vi at spise det. Jeg kunne bruge et let trick og skyde skylden dels på de høje fiskepriser dels på det faktum, at vi ikke har en ærlig (eller uærlig) fiskehandler her i byen. Dog har mindst et af supermarkederne en fiskeafdeling, og det er da muligt at finde en fiskepusher eller tre på torvet lørdag formiddag. Men men – lad os bare sige, at det er et punkt i madlavningen, hvor der er plads til forbedring, og så er det jo oplagt som benspænd.

Første eksperiment er en opskrift, jeg så i Mad! 03/2009 og har tænkt på mange gange siden. Igen var motivationsfaktoren ‘kan man sætte det sammen?!’ – og jeg kan så røbe, at det kan man, og det smager udmærket – men det er da ikke en smag, jeg ellers er stødt på. Jeg har næsten fulgt opskriften denne gang – mængderne er justeret lidt, men det er sådan cirka også det. Og så fik jeg i øvrigt rigeligt med kompot i overskud, så det skal jeg lege med på et andet tidspunkt.

Stegte sild med rabarberkompot
2 personer

250 g sildefileter
½ dl speltmel
2 spsk rapsolie
salt og peber

Kompot:
450 g rabarber
1 dl hvid lagereddike
1 dl sukker
1 dl vand

Del sildefileterne på midten med en kniv, så de kun hænger sammen i skindet. Træk forsigtigt det tynde skind af, skær fileterne i fem cm lange stykker og vend dem i speltmelet. Steg dem med det samme i olie på en pande, til de er gyldne på begge sider. Krydr dem med salt og peber.

Skær rabarberne i 5 cm lange stykker (jeg brugte dog en pose frosne fra i sommers, og de var i kortere stykker). Bring eddike, vand og sukker i kog og hæld rabarberne i. Kog dem ved middelvarme, til de er lidt møre. Sluk for dem, læg låg på gryden og lad dem trække i lagen.

Servér retten med rugbrød.

Note: Jeg brugte optøede rabarber fra i sommers, så de smattede ret hurtigt ud i gryden. Det kom dog til at smage fint nok, så det er bestemt værd at prøve som en anderledes udgave af stegte sild.

Og ellers har det været en fin dag med mange lykønskninger og god stemning. Jeg har endda fået to rigtige fødselsdagskort – hvor er det dejligt i denne ellers så digitale hverdag 🙂

Vi spiste på restaurant her til aften med vores restaurant-venner, og det var det bedste restaurantbesøg, jeg har haft på min fødselsdag i mange år! Der var så også plads til forbedring lige på det kriterie, da jeg ofte har været uheldig med restaurantoplevelserne lige på denne dag af året, og det var dejligt at bryde vanen. Men mere om det i morgen – nu kalder dynen.

Se de fiskeretter, jeg lavede i denne måned

11 tanker om "Marts: Fisk"

  1. Tillykke med fødselsdagen, lidt forsinket, men velment!
    Jeg elsker fisk, men jeg er ikke vild med sild, kun en enkelt marineret en gang imellem!
    Det er en udmærket måned du har valgt til fisk, lige om lidt, reklamerer de med stenbiderrogn, du kan også lige nå at få blåmuslinger.
    Knus
    Vibeke

  2. Tillykke Piskeris, hvor er det dejligt at læse, at I havde en god oplevelse på restauranten.

    Jeg hader fisk – men din rabarberkompot lyder dejlig. Det er noget jeg helt havde glem, så jeg skal på jagt efter rabarber 🙂

  3. Hov.. jeg har misset at du havde fødselsdag… Men.. Tillykke alligevel. Dejligt at du havde en god dag !

    Synes det er vildt at du vitterlig vil forsøge at få fisk ind 2 gange om ugen… Glæder mig til at følge med i hvad du finde på…

    For … fiks .. er jeg ikke god til

    Hyggehygge

  4. Tillykke med fødselsdagen 🙂

    Jeg har det meget svært med sild, andet end hvis der er karrysalat ovenpå 🙂 – men måske jeg alligevel skal give det en chance på et tidspunkt.
    Jeg synes det er fedt at få fisk arbejdet ind i den ugentlige madplan, i efterhånden et par år nu, har jeg bestræbt mig på at vi får fisk en gang om ugen – og der er så mange lækre opskrifter derude, der kun venter på at blive afprøvet…….

    Mange hilsner
    Birthe

  5. Hjertelig tillykke Piske. Det lyder til du har haft en dejlig dag. Sild er godt, men den stegte udgave kræver sit af emhætten, for hold da helt op, hvor kan det lugte kedeligt i forhold til smagen.

    Sørg for endelig at varmrøget laks hører hjemme i det marts-benspænd, det er gudelig spise efter min mening. fx med mandler og en god pesto. mmmmm

  6. Vibeke – mange tak! Det er nemlig en af grundene til, at jeg har valgt dette som fiskemåned – og lige præcis stenbiderrogn ser jeg meget frem til at spise! Jeg havde tænkt på at servere det i aften, men er endt med en anden løsning – men stenbiderrogn kommer helt sikkert på menuen i denne måned 🙂

  7. Jule Mig – mange tak! Den var ganske glimrende 🙂

    Hehe, jeg tror ikke, det bliver så svært igen, men jeg håber på at få prøvet nogle fisk, som jeg ellers ikke har eksperimenteret så meget med. Det kræver dog, at jeg får opsøgt en fiskehandler i løbet af måneden, men det bør kunne lade sig gøre 🙂

  8. NYBH – mange tak! Altså, karrysild har jeg også en stærk svaghed for, så det kan jeg godt følge dig i! 😀

    Og fisk kan netop være rigtig lækkert, så jeg håber på at finde frem til nogle nye, spændende måder at tilberede dem på 🙂

  9. Zette – tak skal du have! Hehe, de lugtede heldigvis ikke så meget under stegningen, men jeg sørgede da for at være alene i køkkenet, da de blev tilberedt 😉

    Monstro der ikke sniger sig noget laks på menukortet i denne måned? Det kan i hvert fald tilberedes på alskens lækre måder – mmm 🙂

  10. Pingback: Stenbiderrogn i wraps og fiskelasagne - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *