Baconmarmelade

baconmarmelade, marmelade, bacon, svinekød, løg, hvidløg, hvidvinseddike, rørsukker, chili, whiskySe, nu var den beskidte chokoladekage med peanutbuttercreme og bacon ikke det eneste søde, vi fik til gemalens fødselsdag sidste weekend. Der var faktisk også en osteanretning inden, hvor jeg blandt andet serverede baconmarmelade som tilbehør.

Baconmarmelade er nok nærmere en relish frem for en rigtig marmelade – der er jo ikke bær i – men baconmarmelade lyder nu bare så godt! 😀

Jeg kan huske, jeg faldt over en opskrift på baconmarmelade for et par år siden, men den fik jeg desværre ikke gemt, så jeg skelede lidt til Cravings of a Lunatic, inden jeg gik i gang med at eksperimentere. Jeg brugte et stykke Aalbæk bacon til denne opskrift – kan anbefales.

Baconmarmelade
et lille glas

125 g god bacon – helt uden for meget fedt
1 dl finthakket løg
1 fed hvidløg, finthakket eller presset
½ tsk stærk chili
½ dl Jack Daniel’s – eller en lignende whisky
4 spsk brun farin
2 spsk hvidvinseddike
salt

Skær baconen i små, fine tern og steg dem sprøde på en tør, varm pande. Hæld fedtet fra og gem det og læg baconen på et fedtsugende stykke køkkenrulle. Smid løg på panden og steg dem ved mediumvarme, indtil de bliver bløde og begynder at karamellisere. Tilsæt hvidløg og chili og rør godt rundt, inden du tilsætter whisky og brun farin. Skru lidt op for varmen og lad det simre et par minutter. Tilsæt eddike og lad det simre videre i 2-3 minutter. Hak den stegte bacon og rør det i blandingen. Lad det simre i yderligere 10 minutter, inden du hælder det op i et skoldet glas. Du kan bruge resten af baconfedtet fra stegningen til at ‘forsejle’ toppen af marmeladen (jeg tror ikke, det er nødvendigt, men hvis du vil være på den sikre side).

Denne baconmarmelade kan holde sig 3-4 uger i køleskab, hvis ikke du spiser den op med det samme.

Du kan bruge baconmarmelade som tilbehør til ost – den er især god til kraftige og stærke oste – men du kan også bruge den ‘rent’ oven på brød og kiks – eller måske oven på en pølsemad?

Note: Jeg var spændt på, hvordan resultatet blev, og det endte heldigvis godt. Baconmarmelade fungerer som nævnt godt til ost, men jeg kan også forestille mig, at det vil passe til andre ting – måske som en af komponenterne i en sandwich eller som topping til en funky hotdog?

Brombærmarmelade

brombærmarmelade, marmelade, brombær, syltning, rørsukker, stjerneanisBrombærmarmelade er en rigtig klassiker fra min barndom – eller rettere brombærsyltetøj er, for mine forældre foretrak at lave tyndtflydende syltetøj med store bær i. Nu hvor jeg selv sylter, vil jeg hellere lave en marmelade, da det har en tykkere konsistens. Men det er lidt svært at skelne mellem de to definitioner, for i dag er forskellen mellem syltetøj og marmelade udvisket, så det er ok for mig, hvis du kalder dette for brombærsyltetøj.

Jeg har lavet en lidt mere funky udgave end den traditionelle brombærmarmelade, jeg fik som barn, eftersom jeg også tilsatte stjerneanis – en af mine yndlingskrydderier når det gælder syltning.

Brombærmarmelade

150 g brombær
120 g rørsukker
2 spsk vand
½ stjerneanis

Hæld alle ingredienser i en gryde og varme det op. Lad det simre i 15-25 minutter (eller længere tid, hvis bærrene skal falde endnu mere fra hinanden), inden du hælder din brombærmarmelade på et skoldet glas. Husk at fiske stjerneanissen op, inden du lukker glasset.

Note: God kraftig brombærmarmelade, der får et dejligt twist af stjerneanissen. Hvis du ikke bryder dig om stjerneanis og foretrækker en ‘ren’ brombærmarmelade, udelader du selvfølgelig blot dette krydderi.

Tomatmarmelade

tomatmarmelade, marmelade, tomater, cocktailtomater, cherrytomater, syltningLige nu forsyner vores tomatplanter os med lækre tomater, der er sprængfyldt med sommersmag, og mange af dem spiser vi direkte fra planterne. Jeg lagde dog nogle fra den anden dag, da jeg ville eksperimentere med at lave en tomatmarmelade.

En tomatmarmelade kan bruges som almindelig marmelade, men jeg har primært lavet den for at bruge den som tilbehør til oste-serveringer. Jeg bruger mindre sukker i denne marmelade end til bær-marmelader, da jeg ikke ville risikere, at marmeladen blev hvinende sød. Solmodne tomater er nemlig ret søde i sig selv. Det lavere sukkerindhold i marmeladen betyder dog også, at holdbarheden er kortere end almindelige bærmarmelader, hvor du ofte bruger mere sukker.

Tomatmarmelade

400 g cherry- eller cocktailtomater
150 g lys rørsukker
en lille smule salt

Skyl tomaterne og skær dem i mindre stykker. Put tomaterne i en kasserolle sammen med sukker og lad det simre ved svag varme, indtil sukkeret er opløst, og tomaterne er kogt møre. Marmeladen må gerne koge godt ind, så den bliver meget kompakt. Smag til med salt, inden du tager kasserollen af komfuret. Hæld tomatmarmeladen på små, skoldede glas.

tomatmarmelade, marmelade, tomater, cocktailtomater, cherrytomater, syltning

Lemon curd og orange curd

lemon curd, orange curd, citronmarmelade, appelsinmarmelade, citron curd, appelsin curd, lemoncurd, orangecurd, citroner, appelsin, rørsukker, smør, æg, æggeblommerDer er mennesker, der ikke kan holde fingrene fra chokosmørepålæg, og så er der mig, der ikke kan holde fingrene fra lemon curd! Jeg eeeelsker lemon curd, og derfor har jeg det aldrig i huset! Ja, jeg ved det lyder lidt mærkeligt, men jeg er sikker på, at jeg ville forgribe mig på det. Faktisk gav jeg den resterende lemon curd til brudeparret, dengang jeg lavede en bryllupskage med blandt andet lemon curd i, for jeg turde ikke have det stående.

Sjovt nok har jeg aldrig blogget om hjemmelavet lemon curd, men det er ellers ret let at lave. Alligevel fik jeg lavet en fejl undervejs, men mere om det om lidt. Jeg lavede også en orange curd, som sådan set bare er lemon curd med appelsiner i stedet for citroner. Jeg hentede inspiration fra lemon curd-opskriften i ‘Anarkistens ægte kagebog’, men justerede en smule på mængderne og brugte appelsiner i stedet for citroner.

Orange curd

2 økologiske appelsiner
3 dl lys rørsukker
100 g smør
2 æg
1 æggeblomme

Riv appelsinerne med et fint rivejern og pres derefter frugterne. Hæld saft og skal i en gryde sammen med æg og sukker og pisk det godt sammen. Tilsæt smør og varm forsigtigt blandingen op – den må endelig ikke koge! Rør hele tiden i grydens indhold. Efter 10-15 minutter begynder det at tykne. Den lækre appelsinsmørelse er klar, når curden kan dække bagsiden af en ske uden at glide af med det samme. Hæld det evt. gennem en sigte – det gjorde jeg dog ikke – og derefter i et skoldet glas. Sæt det i køleskabet og brug det som pålæg til hjemmebagte boller, i/på kager eller spis det i smug.

Note: Mild, sød og ’saftig’ i smagen – dejlig appelsinsmørelse, som har en skøn sødme fra appelsinerne. Jeg spekulerer på, hvordan det vil blive, hvis man drysser lidt kanel på – mon ikke det vil være ret julet?

Lemon curd

Samme opskrift og fremgangsmåde som ved orange curd. Jeg holdt dog ikke nok øje med gryden, og blusset var åbenbart lidt aggressivt, for pludselig begyndte det at koge! Argh argh. Jeg var dog tilpas desperat stædig til at smide det ud, og efter at have ærgret mig smagte jeg på den semibrune lemon curd – og konstaterede, at det smagte nu meget godt alligevel! (yes yes, jeg er altså tosset med de citroner). Farven var forkert, og konsistensen var heller ikke helt rigtig, men smagen var aldeles fremragende!

Lemon curd har en helt anden smag en orange curd – ret citronsur og alligevel med en vis sødme og fedme i smagen. Meget fresh – og vanedannende. Jeg er helt pjattet med det, så jeg kan kun anbefale dig at prøve at lave et glas lemon curd. Men hold lige øje med grydens temperatur, så du ikke kommer til at koge det, ikke? 😉
lemon curd, orange curd, citronmarmelade, appelsinmarmelade, citron curd, appelsin curd, lemoncurd, orangecurd, citroner, appelsin, rørsukker, smør, æg, æggeblommer

Julemarmelade med stjerneanis og kardemomme

julemarmelade, marmelade, jordbærmarmelade, rabarbermarmelade, jordbær, rabarber, kardemommekapsler, stjerneanis, marmeladeDenne julemarmelade opstod, da jeg indså, at der var temmelig mange sommerbær gemt i vores fryser. ‘Nogen’ har brugt sommeren og efteråret på at fylde fryseren med hjemmedyrkede frugter og bær og har ikke taget højde for, at vores blender døde i sommers og derfor ikke har kunnet producere smoothies. Det har skabt et vis… pres… på fryseren, så for nylig hev jeg et par poser frem med henholdsvis rabarber og jordbær, som skulle bruges i et sylteeksperiment. Det blev så ekstra eksperimenterende, da vores køkkenvægt valgte at tage sit eget liv dagen før (… det skal man ikke tænke så meget over…), så frugtmålene er ca. mål.

Julemarmelade

400 g rabarber i tynde skiver
200 g jordbær
400 g rørsukker
6 kardemommekapsler, der lige har fået et let tryk med en kniv
2 stjerneanis

Smid alle ingredienser i en gryde sammen med 1-1½ dl vand. Lad det simre ved svag varme, indtil frugterne er møre, og marmeladen har den konsistens, du vil have. Pil kardemommekapsler og stjerneanis op og blend marmeladen til en ensartet masse. Fyld den på skoldede glas.

Note: Der er ingen tvivl om, at denne julemarmelade er en af de bedste marmelader, jeg har lavet! Jeg spiser sjældent marmelade, så mange af mine sylteprojekter forærer jeg væk, men denne julemarmelade her skal jeg helt klart lave igen, så jeg selv kan beholde et glas. Og så smager den også dejlig julet. Er du glad for stjerneanis, bør du helt klart overveje at lave denne marmelade.