Reffen – det nye madmarked på Refshaleøen

reffen, reftshaleøen, madmarked, Baghaven, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnTilbage i maj i år åbnede et nyt madmarked – Reffen – på Refshaleøen. Det skulle være afløseren for det meget populære marked på Papirøen, der lukkede i december sidste år. Og jeg må ærlig talt indrømme, at jeg var meget spændt på, hvordan det ville gå det nye madmarked, for jeg syntes i forvejen, at der lige lovlig langt ud til Papirøen. Refshaleøen er så endnu længere væk, så jeg syntes, det var en meget modig beslutning at placere det nye madmarked der.

Som du måske har læst, så besøgte jeg Reffen, da vi var på Copenhell, og det var en ganske hyggelig oplevelse, men her nåede vi kun at se et lille udsnit af markedet, og så var vi der tidligt på dagen, så det var et ret lille vurderingsgrundlag.

Vi benyttede derfor lejligheden til atter at suse ud til Refshaleøen, da vi var i København i løbet af sommeren, og her tog vi derud omkring 13.30-tiden. Solen skinnede fra en skyfri himmel, duften af grill sneg sig forførende om næsen, og sommerstemningen havde i en den grad ramt Refshaleøen.

reffen, reftshaleøen, madmarked, Baghaven, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi slog lige et smut forbi Mikkellers Baghaven, inden vi gik ind til selve madmarkedet. Jeg var lidt overrasket over, at baren ikke kunne byde på en eneste sour øl den dag, men jeg fandt heldigvis en anden, der var udmærket. Baghaven er i øvrigt et ganske hyggeligt sted, hvor selve lokalet er ret råt indrettet med store øltønder i baggrunden, men der er også en række siddepladser udenfor, hvor du har en fin udsigt over vandet.

Og så kom vi til Reffen… og der var godt gang i den! Nærmest som en musikfestival men uden den tunge basgang. Der var masser af mennesker uden at det dog føltes overfyldt, og med lidt snilde kunne man også få en siddeplads i skyggen, selvom der var rift om dem.

reffen, reftshaleøen, madmarked, Baghaven, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnNæste udfordring var så at finde ud af, hvad man skulle spise. Jeg forelskede mig straks i en peruviansk bod, som desværre viste sig at have lukket, og så stod valget i stedet mellem en af de mange indbydende burgere, en omgang mexicansk, lidt sushi eller måske noget græsk mad? Og det var langt fra alt, hvad madmarkedet kan tilbyde, for der var også boder med italiensk mad, vegansk mad og meget mere, men det var ovenstående, jeg mest havde lyst til den dag.

reffen, reftshaleøen, madmarked, Baghaven, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnJeg endte med at vælge en ret fra den græske bod…

reffen, reftshaleøen, madmarked, Baghaven, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København… mens gemalen tog en burrito fra den mexicanske…

reffen, reftshaleøen, madmarked, Baghaven, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København…og så fandt jeg søreme en mangodrink også hos Fat Bar, der havde en række cocktails på menuen. Den var ok men savnede lidt kant – og lidt mere alkohol…

reffen, reftshaleøen, madmarked, Baghaven, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnDen græske mad var forrygende. Masser af smag og saft. Til 80 kr et udmærket køb men ikke billigt, og det er på det punkt, at Reffen har fået mest kritik. Når man kalder det et street food marked, forventer mange, at priserne også er lave (ligesom street food i udlandet), men nu er råvarepriser og lønninger noget højere i Danmark, ligesom boderne på Reffen har fast plads (og ikke suser rundt i gaderne i food trucks), så jeg var ikke overrasket over prisniveauet. Det havde da været dejligt, hvis maden havde kostet 10 kr mindre, da det havde passet bedre til mine generelle forventninger om, hvad sådan en ret bør koste, men det var ikke noget, der slog skår i glæden.

reffen, reftshaleøen, madmarked, Baghaven, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnGemalen prøvede som sagt den mexicanske mad, og her blev han desværre lidt skuffet, da retten generelt var lidt tør og savnede krydderier. Lige præcis mexicansk mad må ikke være karrig med krydderierne, og her havde kokken været lidt nærig.

reffen, reftshaleøen, madmarked, Baghaven, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnNåja… og så var der liiige plads til en dele-is… 🙂

Sommeren har som sagt været forrygende både solskinsmæssigt og temperaturmæssigt, så jeg vil tro, at Reffen har haft en fantastisk start – vejret kan de i hvert fald ikke klage over. Der er en fed stemning på madmarkedet, hvor folk snuser rundt for at opdage nye spændende madboder, og det er folk i alle aldre, der kommer der.

Mit største kritikpunkt er fortsat, at Reffen ligger så langt fra det centrale København, at det ikke lige er et sted, man ’bare’ kommer forbi. Det kræver planlægning – ikke mindst for en som mig, der ikke bor i København og primært tager med offentlig transport. Men når man først er fremme, så er der et bredt udvalg af spiseoplevelser, nogle hyggelige krinkelkroge, hvor man kan spise og ikke mindst en fed og festlig stemning.

Kulinarisk Sydfyn 2015

Kulinarisk Sydfyn 2015I denne weekend afholdes årets største fødevaremarked i Danmark (og i hele Norden så vidt jeg husker) – nemlig Kulinarisk Sydfyn 2015. Et fantastisk marked med masser af skønne lokale fødevarer og entusiastiske producenter. Faste læsere af bloggen husker sikkert min begejstring, da jeg skrev om Kulinarisk Sydfyn 2012 og Kulinarisk Sydfyn 2013 (hvor jeg også var ostedommer), og selvom det nu er tredje år, jeg er afsted, så er der stadig meget at se, opleve og ikke mindst smage.

De senere år har DM i Grill koblet sig på Kulinarisk Sydfyn, og sådan er det også i år, hvor det er muligt at følge med i konkurrencen, når man besøger fødevaremarkedet. Der er masser af grillentusiaster, og de plejer at være ret snakkesalige og fulde af gode grillråd. Har du timet dit besøg blandt boderne godt, er det også muligt at smage de grill-lækkerier, som deltagerne løbende skal aflevere til bedømmelse.

Kulinarisk Sydfyn 2015En af de nye ting, jeg smagte i år, var denne lækre kirsebærmilkshake fra Selleberg. En lækker sød og mild kirsebærsag, som jeg delte med gemalen (der atter en gang agerede håndmodel og hjalp med at slæbe dagens indkøb).

Kulinarisk Sydfyn 2015Vi fik smagt en række øl og vin, så det var godt, der også var en række boder, der solgte frokostretter – for eksempel denne dejlige tortilla med kød, kikærter og chili i.

Jeg har samlet et galleri herunder med en masse billeder fra Kulinarisk Sydfyn 2015. Selvom der er mange billeder, så er det kun et lille udpluk af, hvad markedet kan byde på.

MAD-festival i Aarhus

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg har brugt hele weekenden i Jylland, og ikke så overraskende var mad og fødevarer omdrejningspunktet for min udflugt.

Om fredagen tog jeg til Aarhus, hvor årets MAD-festival blev afholdt. Her mødtes jeg blandt andet med Klidmoster, Signes mad, Annes Køkken, Fenjas mad og Den hvide tallerken.

Straks efter ankomsten fik jeg en dejlig sildetallerken, som Klidmoster havde lavet. Hun stod nemlig for kåringen af Årets sildeanretning på festivalen, og i den anledning havde hun lavet disse tre varianter, som man kunne stemme på. Opskrifterne kan du finde her.

Klidmoster serverer sildKlidmoster smider fisken på disken… eller…

MAD fokuserer på danske råvarer og producenter, og der var mange lokale – heriblandt flere, jeg ikke er stødt på tidligere – så det var en god anledning til at få en snak med nye ildsjæle, der gerne fortalte om deres nye, spændende produkter. Jeg var blandt andet overrasket over udvalget af gedeoste – tror der var tre-fire forskellige producenter til stede. Det virker meget lovende, for jeg synes ikke, der har været særlig mange gedeoste på det danske marked. Det ændrer sig forhåbentlig nu.

Jeg har lavet et lille galleri, hvor du kan se en lang række af de varer, man kunne smage til arrangementet.

 

Dommer til Nordisk Ostefestival

ost, oste, ostekonkurrence, ostedommer, Nordisk Ostefestival, Kulinarisk SydfynNordisk Ostefestival bliver hvert år afholdt på Kulinarisk Sydfyn, som jeg også besøgte i år. Denne gang fik jeg dog tilbuddet om at være en af dommerne til Nordisk Ostefestival, og når man er så glad for ost, som jeg er, så er det jo nærmest som at vinde den store lottogevinst! Selvfølgelig sagde jeg ja til den tjans! Det var samtidig også en god undskyldning for at spise godt med ost i ugerne op til, så jeg var i træning… 😉

I år var der 62 oste, som vi skulle smage os igennem, så det overrasker forhåbentlig ikke nogen, at det var meget små bidder, vi spiste af hver ost. De 62 oste var inddelt i otte kategorier, og vi smagte hver kategori for sig – dvs. først smagte vi på alle rygeostene, inden vi rensede ganerne med vand og brød og derefter afgav points. Derefter gik vi videre til næste kategori. I de få tilfælde, hvor der var stor forskel på, hvad dommerne mente om ostene, blev der argumenteret og smagt igen.

Niveauet til Nordisk Ostefestival var højt, og der var mange spændende og dejlige oste. Desværre kunne vi – logisk nok – ikke se navnene på ostene undervejs, for ellers havde jeg noteret adskillelige oste, jeg gerne vil finde frem til igen.

Som afslutning på smagningen skulle vi kåre Nordens ost – den bedste af alle ostene – og det var svært, for det er ikke let at skulle sammenligne rygeost, gedeost og blåskimmeloste, men det lykkedes os at finde frem til en vinder: Skallingen fra Enghavegård, der deltog i kategorien faste oste.

Herunder er top3-listen for de enkelte kategorier, og nederst i indlægget har jeg lavet et billedgalleri med alle de deltagende oste.

Ps. og nej, jeg fik ikke en overdosis af ost. Faktisk gik jeg straks ud for at købe et par kilo ost, da smagningen var ovre… 😉

Rygeost:
1. Gederygeost fra Gundestrup
2. Rygeost med hvidløg, Gundestrup
3. Rygeost sødmælk, Gundestrup

Ged:
1.Gedebrie fra Søvind
2.Rød Bavnehøj fra Grand Fromage
3.Hvid Lindbjerg, fra Grand Fromage

Får:
Ho Krydderfår, Enghavegård
Ho Får, Enghavegård

Hvidskimmel:
1.Hvid Sønderhaven, røget, Sønderhaven
2.Hvid Lindbjerg, Grand Fromage
3.Kristines Myke, Hitra

Halvfaste:
1. Kommandanten Ekstra, Sønderhaven
2.Kommandanten Ung, Sønderhaven
3.Høost, Naturmælk

Faste:
1. Wrangeback, Almandsbruk
2. Grotte, Hitra
3. Svedjan

Rødkit:
1.Granbarksost, Jurss Mejeri
2.Ho Fennikel, Enghavegård
3.Rød Sønderhaven, Sønderhaven

Blåskimmel:
1.Kraftkar, Tingvollsost
2.Blå-hvid, Svedjan
3. Kastrup, Ostebørsen

Kulinarisk Sydfyn 2013 i glimt

Øko, økologisk, Økologisk Landsforening, Kulinarisk Sydfyn 2013, madmarked, fødevaremarked, delikatesserSvendborg dannede atter rammen for et fantastisk fødevaremarked, da Kulinarisk Sydfyn 2013 løb af stablen denne weekend. Jeg var – sammen med en håndfuld andre madbloggere – inviteret til arrangementet, der snildt kan kaldes fødevaremarkedernes svar på Roskilde Festival.

Om lørdagen var jeg dommer til Nordisk Ostefestival – mere om dette en af de kommende dage – og ellers brugte jeg meget af tiden på at gå rundt blandt boderne, hvor alskens delikatesser blev fremvist og falbudt.

madfotografering, madblogger, madfotos, Kulinarisk Sydfyn 2013, madmarked, fødevaremarked, vanilje-soft iceJeg fulgtes med Morten Grydeske, Klidmoster, Signes Mad, Annes Køkken og LaCucinaNada, og undervejs blev der snakket og diskuteret, og kameraerne stod nærmest ikke stille et øjeblik.

Der var som sagt mange spændende produkter – både gamle kendinge og nye interessante bekendtskaber – så jeg vil ikke begynde at remse dem alle op her. En del af dem vil nok snige sig ind i indlæggene de kommende måneder, når jeg tager hul på alle de ting, jeg fik købt på markedet. Et par producenter bliver jeg dog nødt til at fremhæve:

GrEco, marmelade, appelsinmarmelade, Kulinarisk Sydfyn 2013, madmarked, fødevaremarked, delikatesserGrEco solgte ikke blot den bedste appelsinmarmelade, jeg nogensinde har smagt – producenten var også superdedikeret og fortalte passioneret om produktionsmetoder og alle de lækre ting, man kunne bruge produkterne til. Her bliver der rigtig kælet for råvarerne, og en række af marmeladerne er såmænd også økologiske. Det er meget sjældent, jeg køber marmelade, da jeg foretrækker at lave det selv, men her måtte jeg simpelthen tilbage for at købe et par glas med hjem. Absolut en producent, der er værd at holde øje med.

Cold Hand Winery, frugtvin, dansk vin, Kulinarisk Sydfyn 2013, madmarked, fødevaremarked, delikatesserCold Hand Winery, som jeg mødte første gang, da jeg var til Kulinarisk Sydfyn sidste år. Jeg kan godt forstå, at de har fået kultstatus i gourmetkredse, for de har tæskelækre produkter, og de er ikke bange for at udvikle nye sjove udgaver af frugtvine og sirupper. Produkterne er ikke billige – men de er pengene værd.

Jeg har samlet et galleri med masser af billeder fra fødevaremarkedet herunder.