Dommer til Nordisk Ostefestival

ost, oste, ostekonkurrence, ostedommer, Nordisk Ostefestival, Kulinarisk SydfynNordisk Ostefestival bliver hvert år afholdt på Kulinarisk Sydfyn, som jeg også besøgte i år. Denne gang fik jeg dog tilbuddet om at være en af dommerne til Nordisk Ostefestival, og når man er så glad for ost, som jeg er, så er det jo nærmest som at vinde den store lottogevinst! Selvfølgelig sagde jeg ja til den tjans! Det var samtidig også en god undskyldning for at spise godt med ost i ugerne op til, så jeg var i træning… 😉

I år var der 62 oste, som vi skulle smage os igennem, så det overrasker forhåbentlig ikke nogen, at det var meget små bidder, vi spiste af hver ost. De 62 oste var inddelt i otte kategorier, og vi smagte hver kategori for sig – dvs. først smagte vi på alle rygeostene, inden vi rensede ganerne med vand og brød og derefter afgav points. Derefter gik vi videre til næste kategori. I de få tilfælde, hvor der var stor forskel på, hvad dommerne mente om ostene, blev der argumenteret og smagt igen.

Niveauet var højt, og der var mange spændende og dejlige oste. Desværre kunne vi – logisk nok – ikke se navnene på ostene undervejs, for ellers havde jeg noteret adskillelige oste, jeg gerne vil finde frem til igen.

Som afslutning på smagningen skulle vi kåre Nordens ost – den bedste af alle ostene – og det var svært, for det er ikke let at skulle sammenligne rygeost, gedeost og blåskimmeloste, men det lykkedes os at finde frem til en vinder: Skallingen fra Enghavegård, der deltog i kategorien faste oste.

Herunder er top3-listen for de enkelte kategorier, og nederst i indlægget har jeg lavet et billedgalleri med alle de deltagende oste.

Ps. og nej, jeg fik ikke en overdosis af ost. Faktisk gik jeg straks ud for at købe et par kilo ost, da smagningen var ovre… 😉

Rygeost:
1. Gederygeost fra Gundestrup
2. Rygeost med hvidløg, Gundestrup
3. Rygeost sødmælk, Gundestrup

Ged:
1.Gedebrie fra Søvind
2.Rød Bavnehøj fra Grand Fromage
3.Hvid Lindbjerg, fra Grand Fromage

Får:
Ho Krydderfår, Enghavegård
Ho Får, Enghavegård

Hvidskimmel:
1.Hvid Sønderhaven, røget, Sønderhaven
2.Hvid Lindbjerg, Grand Fromage
3.Kristines Myke, Hitra

Halvfaste:
1. Kommandanten Ekstra, Sønderhaven
2.Kommandanten Ung, Sønderhaven
3.Høost, Naturmælk

Faste:
1. Wrangeback, Almandsbruk
2. Grotte, Hitra
3. Svedjan

Rødkit:
1.Granbarksost, Jurss Mejeri
2.Ho Fennikel, Enghavegård
3.Rød Sønderhaven, Sønderhaven

Blåskimmel:
1.Kraftkar, Tingvollsost
2.Blå-hvid, Svedjan
3. Kastrup, Ostebørsen

Kulinarisk Sydfyn 2013 i glimt

Øko, økologisk, Økologisk Landsforening, Kulinarisk Sydfyn 2013, madmarked, fødevaremarked, delikatesserSvendborg dannede atter rammen for et fantastisk fødevaremarked, da Kulinarisk Sydfyn løb af stablen denne weekend. Jeg var – sammen med en håndfuld andre madbloggere – inviteret til arrangementet, der snildt kan kaldes fødevaremarkedernes svar på Roskilde Festival.

Om lørdagen var jeg dommer til Nordisk Ostefestival – mere om dette en af de kommende dage – og ellers brugte jeg meget af tiden på at gå rundt blandt boderne, hvor alskens delikatesser blev fremvist og falbudt.

madfotografering, madblogger, madfotos, Kulinarisk Sydfyn 2013, madmarked, fødevaremarked, vanilje-soft iceJeg fulgtes med Morten Grydeske, Klidmoster, Signes Mad, Annes Køkken og LaCucinaNada, og undervejs blev der snakket og diskuteret, og kameraerne stod nærmest ikke stille et øjeblik.

Der var som sagt mange spændende produkter – både gamle kendinge og nye interessante bekendtskaber – så jeg vil ikke begynde at remse dem alle op her. En del af dem vil nok snige sig ind i indlæggene de kommende måneder, når jeg tager hul på alle de ting, jeg fik købt på markedet. Et par producenter bliver jeg dog nødt til at fremhæve:

GrEco, marmelade, appelsinmarmelade, Kulinarisk Sydfyn 2013, madmarked, fødevaremarked, delikatesserGrEco solgte ikke blot den bedste appelsinmarmelade, jeg nogensinde har smagt – producenten var også superdedikeret og fortalte passioneret om produktionsmetoder og alle de lækre ting, man kunne bruge produkterne til. Her bliver der rigtig kælet for råvarerne, og en række af marmeladerne er såmænd også økologiske. Det er meget sjældent, jeg køber marmelade, da jeg foretrækker at lave det selv, men her måtte jeg simpelthen tilbage for at købe et par glas med hjem. Absolut en producent, der er værd at holde øje med.

Cold Hand Winery, frugtvin, dansk vin, Kulinarisk Sydfyn 2013, madmarked, fødevaremarked, delikatesserCold Hand Winery, som jeg mødte første gang, da jeg var til Kulinarisk Sydfyn sidste år. Jeg kan godt forstå, at de har fået kultstatus i gourmetkredse, for de har tæskelækre produkter, og de er ikke bange for at udvikle nye sjove udgaver af frugtvine og sirupper. Produkterne er ikke billige – men de er pengene værd.

Jeg har samlet et galleri med masser af billeder fra fødevaremarkedet herunder.

Ostedommer til Kulinarisk Sydfyn

ost, oste, ostesmagning, smagning, marked, fødevaremarked, delikatesser, Kulinarisk Sydfyn, madmarked, dommer, ostedommerI weekenden skal jeg noget rigtig spændende. Som jeg for nylig afslørede på Piskerisets Facebookside så skal jeg være dommer til Nordisk Ostefestival, der afholdes på Kulinarisk Sydfyn denne weekend. Jeg er meget beæret over at være blevet spurgt, og jeg glæder mig utrolig meget. Hvem vil ikke gerne være med til at smage og bedømme 60-70 fantastiske oste fra hele Norden, når man er så glad for ost som jeg?

Derfor har jeg også spist en del forskellige oste den sidste måneds tid, hvilket har passet godt til LCHF-benspændet. Det er jo vigtigt at toptune smagsløgene op til sådan en opgave. Jeg har det dog lidt hårdt med, at man bliver anbefalet at spytte ud undervejs i smagningen (sådan lidt a la vinsmagninger). Én ting er at spytte god ost ud, men det går altså også imod min Stop Spild af Mad-holdning… nå, efter den 50. ost kan det godt være, jeg skifter mening 😉

Jeg er på festivalen både lørdag og søndag, så det er ikke meget, jeg får blogget disse dage. Til gengæld kan du følge med på bloggens Facebookside, som jeg regner med at opdatere løbende i weekenden, eller du kan kigge på med på Twitter, hvor jeg også vil pippe lidt undervejs. Hashtagget til arrangementet er #kulisydfyn2013

Ses vi på arrangementet? Du kan måske finde frem til mig – jeg regner med at have mit lille piskeris-halssmykke på 😉

Bondens Marked – Gisselfeld

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedBondens Marked bliver afholdt på Gisselfeld – både i juni (denne weekend) og den første weekend i oktober. Efterårsmarkedet ved Gisselfeld besøgte vi for et par år siden. De seneste par år har Bondens Marked dog også haft en mindre afstikker til København, hvor du én gang om måneden kan opleve markedet på Østerbro.

Markedet er ofte ganske velbesøgt, så vi besluttede os for at tage af sted i god tid i dag og dukkede derfor op kort tid efter, at markedet var åbnet. Der var derfor god plads ved boderne, og det benyttede vi os af, så vi fik snakket med en lang række producenter. Her er en række små glimt fra vores besøg:

Ved den første bod, vi stoppede op ved, forelskede jeg mig i et glas hyldebærsirup. Normalt laver jeg selv de fleste sirupper og marmelader, men hyldebær er ikke altid lige lette at få fat på – især ikke da jeg ofte har ret travlt i den periode, hvor de er modne – så jeg benyttede lejligheden til at købe en bøtte.

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedJeg var på udkig efter noget honning – helst nyslynget – som jeg gerne vil bruge, så snart LCHF-benspændet er ovre, og her havde jeg heldet med mig, for jeg stødte på en ny producent, som ikke blot havde tre forskellige slags nyslyngede honninger, men også en række sirupper. Her købte vi lidt med hjem (og ja, vi nippede lidt til en smagsprøve, selvom det går lidt imod benspændet).

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedJeg vidste dog også, at min ‘faste’ honningleverandør, aka Honningpigen, også var til stede på markedet, så her skulle jeg naturligvis købe en citron-honning, jeg er ret glad for. Hun er begyndt at sælge pollen på glas, så det skulle også med hjem, for det vil jeg gerne eksperimentere med.

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedDer var også andre søde sager, men dem sprang vi over, for jeg havde set, at chokoladekongen var til stede:

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedMikkel Friis-Holm Ottosen, bedre kendt som manden bag de lækre chokolader fra Friis-Holm. Behøver jeg at nævne, at vi købte et par plader med hjem?

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedFlere stande kunne fremvise et imponerende og fristende udbud af meltyper. Det lykkedes mig at undlade at købe noget – primært fordi vi allerede har mel nok på lager (i forhold til, at jeg ikke bager så tit længere).

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedJeg var lidt overrasket over, at der ikke var særlig mange grøntsagsboder – kun et par få stykker var mødt op, så jeg fik ikke købt noget grønt denne gang, selvom de smukke glaskål nu fristede ret meget.

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedTil gengæld var de alkoholiske varer repræsenteret i rigt mål – både danske og udenlandske varer blev falbudt. Flere af de lokale ølproducenter havde boder på markedet, ligesom flere vinimportører kunne fremvise et spændende udvalg. Vi købte nogle flasker fra denne importør af sydafrikanske vine.

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedDer var såmænd også cider på markedet. Nej, ikke det der søde klistrede stads, som du måske kender fra de danske supermarkeder, men rigtig engelsk cider. Disse var meget fine og elegante i smagen – og på ingen måde sukrede i smag eller konsistens.

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedOsteknuden, som også plejer at have en bod på lørdagsmarkedet på Roskilde Torv, var sidst på min rute. Inden da havde jeg lige nået at hilse på Kim fra Jonas Kogebog, der styrede tropperne i madteltet.

Jeg smagte et par forskellige oste og fik også lejlighed til at klage min nød over, at det stadig er umuligt at få fat på Naturmælks røgede ost her på Sjælland. Ekspedienten lovede at forsøge at få den hjem, så måske er der håb?

Bondens Marked er helt sikkert værd at besøge. Det var rart, at der ikke var lige så overrendt denne gang, hvilket primært skyldtes, at vi kom tidligt på dagen. Hvis du gerne vil se/opleve andet end fødevarer, så er der også en lang række boder med strik, keramik, smykker og trævarer. Det store efterårsmarked bliver afholdt den 5. og 6. oktober 2013.

Guide til fødevarefestivaler og markeder sommeren 2013

Kulinarisk Sydfyn, madmarked, fødevaremarked, madfestival, fødevarefestival, gourmetfestival, fiskefestivalFødevarefestivaler og fødevaremarkeder i rigt mål – sådan kan man godt betegne den danske sommer, for i Danmark har vi rigtig mange spændende madarrangementer hvert år. Der er både store og små begivenheder, og hvis du som jeg synes, at det er sjovt at opleve, så har jeg lavet en oversigt over de fødevarefestivaler og fødevaremarkeder, der bliver afholdt denne sommer.

Bondens Marked og Kulinarisk Sydfyn skal jeg helt sikkert besøge, men der er også mange andre spændende arrangementer, der frister. Hvis du kender til en spændende begivenhed, der ikke allerede står på listen, så giv gerne et tip, så den kan komme med på listen.

Juni
22. Madmarked i Gudhjem

22.-23. Bondens Marked ved Gisselfeld Kloster, Haslev

28. Jordbærfestival i Middelfart

28.-30. Muslingefestival i Løgstør

29.-30. Kulinarisk Sydfyn i Svendborg

29.-30. Fiskefestival i Hals

Juli
6. Økologisk marked på Valby Langgade i Valby

7. Sildens Dag i Hundested

17.-28. Smag på Nordsjælland

19.-21. Kirsebærfestival

August
1.-3. Hirtshals Fiskefestival

2.-4. Rosenfestival i Bogense – inkl. stor fødevaremesse

3. Læsø Jomfruhummerfestival

3. Sildens Dag i Gilleleje

3. Økologisk marked på Valby Langgade i Valby

23.-24. Skagen Food & Design Market

23.-01. Copenhagen Cooking i København og dele af Nordsjælland

24.-25. Kulinarisk Fødevaremarked i Hvide Sande

29. Økologisk markedsdag i København

31. Fynske Fristelser i Faaborg

31.-01. Økologiske høstmarkeder i hele Danmark

Markeder i Firenze

abrikoserDa vi var i Firenze for nylig, benyttede vi naturligvis muligheden for at besøge flere af de skønne madmarkeder, som byen kan byde på.

Vores første besøg blev på Mercato delle Cure, som er et mindre grøntsagsmarked, der ligger på Piazza delle Cure.

salatDet var vores venner, der foreslog markedet, da jeg annoncerede, at jeg gerne ville købe ind på et marked og derefter stå for frokosten samme dag.

aspargesMarkedet er som sagt ikke så stort, men der er alligevel mange skønne grøntsager og frugter, og der var mange varer, der fristede…

fennikel… det er altså svært at stå imod, når der ligger så mange flotte grøntsager og bare tigger om at blive tilberedt…

kødDer var også en enkelt fiskebod samt en enkelt slagter, som solgte en række mindre udskæringer.

Et fint lille marked, som jeg godt vil anbefale.

ØkomarkedHver tredje søndag i måneden afholdes et økologisk marked i Firenze på Piazza Santo Spirito, og da det passede med, at vi var i byen, skulle vi selvfølgelig også forbi dette. Markedet er ret lille, og det er primært forarbejdede madvarer, du kan købe (marmelade, pesto, honning etc.) samt håndværk.

glasSelvom jeg foretrækker at sylte de fleste ting selv, så var der altså flere ting, der fristede så meget, at de skulle med hjem i kufferten.

Det er et lille men hyggeligt marked, og jeg kan som sagt godt lide, at der er fokus på økologi, så det marked vil jeg også anbefale.

fjollet pastaVi skulle selvfølgelig også forbi Firenzes mest kendte marked, Mercato Centrale, der ligger på Via dell’Ariento. Det er et overdækket marked, og det er ret tydeligt, at det først og fremmest henvender sig til turister – se blot ovenstående fjollede pasta, som ‘rigtige’ italienere næppe ville købe.

Sjove ting i kølemontrenDer er dog også flere ‘vovede’ ting i kølemontrene, som tyder på, at lokalbefolkningen også kommer her ind imellem. Vi så blandt andet komaver, grisetryner, grisetæer og kogte nerver – råvarer, som ikke just er turistvenlige (hverken smagsmæssigt eller med henblik på at tage med hjem i kufferten).

Som udgangspunkt er dette marked slet ikke lige så autentisk og hyggeligt som de mindre markeder, men de spændende og anderledes udskæringer var med til at gøre besøget til lidt af en oplevelse.

Kan anbefales – dog med det forbehold, at du så også besøger et af de mindre og mere autentiske markeder.

Madoplevelser i New York

Drink fra Boulud Sud, New York, cocktailNu har jeg allerede skrevet om de fleste af de restauranter, vi spiste på i New York, men der er også mange andre spændende madrelaterede oplevelser, som du bør unde dig selv, hvis du en dag kommer til The Big Apple. Her har jeg samlet en række anbefalinger til gode madoplevelser i New York.

Drinks – nu nåede vi desværre ikke at gå på bar, men vi udskiftede vin med cocktails til en række af måltiderne, og det fortrød vi bestemt ikke. Det med drinks har man helt styr på i New York, så husk endelig at få en cocktail eller to, hvis du besøger byen.

Fishs Eddy, køkkenbutik, køkkenredskaber, New York, shoppingKøkkenredskaber og service – det er noget, jeg dyrker alt for lidt på mine rejser, men der er faktisk gode muligheder for at finde spændende, smukke og unikke køkkenredskaber i andre lande, og USA er ingen undtagelse. Vi besøgte blandt andet Fishs Eddy, der ligger tæt på Union Square, og her var mange gode basisting, men også en række mere specielle fade m.m. Meget tæt på denne ligger Whisk, som både havde masser af kagepynt og andre uundværlige ting.

bogpose, Strand Books, boghandel, New York, shoppingKogebøger – jeg køber sjældent kogebøger på engelsk, men denne gang blev jeg simpelthen nødt til at gøre en undtagelse. Oprindeligt havde jeg planer om at tage i en specialboghandel for kogebøger, men så langt nåede jeg ikke, for hos Strand havde de hundredvis af spændende kogebøger, så her endte jeg med at købe et par stykker. Hvis du vil se hvilke – og i øvrigt læse lidt mere om de boghandlere, vi besøgte – så tjek Den lille Bogblog.

Whole Foods, New York, shopping, madindkøbSupermarkeder – nu kastede jeg hurtigt min kærlighed på Whole Foods og fik derfor ikke oplevet så mange af de almindelige supermarkeder, og af samme grund så jeg heller ikke så mange af de mere underlødige madvarer, som USA blandt andet er kendt for. Shopping i supermarkeder er en af mine foretrukne måder at få et indblik i et andet lands madkultur og traditioner, for udvalget på hylderne siger jo meget om, hvad befolkningen plejer at spise. Her er Whole Foods ikke repræsentativt – til gengæld er det tæskelækre kvalitetssager, man kan købe der!

Madmarkeder – jojo, det er der skam også i New York, og selvom det ikke var helt så overdådigt som i Paris eller Barcelona, så var det stadig ret hyggeligt. Vi tog til Union Square, hvor der er grøntmarked hver onsdag, fredag og lørdag kl. 08.00-18.00, og det var sjovt at se de forskellige produkter, som de lokale producenter solgte. Vi købte selvfølgelig ahornsirup – og smagte i øvrigt nogle ganske glimrende doughnuts, som ekspedienten i førnævnte køkkenbutik, Whisk, anbefalede os. Det gælder også om at få gode tips af de lokale :)

dining concourse, New YorkDelikatessebutikker – dem er der selvfølgelig også en del af i New York. Et af de steder, som jeg havde fået anbefalet, er underetagen på Grand Central Terminal, hvor der både er delikatesseboder og en lang række restauranter, hvor du kan få en hurtig frokost til en fornuftig pris. Jeg var ikke så imponeret, som jeg havde regnet med at blive, men stedet har nu sin charme, og jeg kunne godt finde på at vende tilbage hertil.

kage på diner, New York, Spis lokalt – husk at prøve et par af de små, jordnære steder, der aldrig opnår en Michelinstjerne. Det er muligvis ikke den største kulinariske oplevelse, men du skal da forbi en diner, når du er i USA. Vi nåede et par stykker i New York, og det var sjovt at opleve, selvom maden som sagt ikke var noget, der er værd at bruge et helt blogindlæg på.

etiopisk madSpis eksotisk – når du er i storbyer som New York eller London, så er det en fantastisk mulighed for at opleve hele verdenskøkkenet. Der er masser af gode, spændende og anderledes restauranter med autentiske retter – noget, der kan være svært at opspore i et så lille land som Danmark. Vi var for eksempel på Meskerem – en etiopisk restaurant i Midttown West, hvor maden blev serveret på pandekager, som man så spiste sammen med selve kødretten. Ret anderledes men meget hyggeligt.