Majspandekager i ajvarcreme, ølmarineret cuvette med tilhørende sauce, jordskokker i fad med parmesanost samt fransk citrontærte

Oprindeligt skulle vi have besøg her til aften, men vores gæst måtte melde fra i morges. Det betød, at vi til gengæld kunne tage imod svigerforældrene, som kom hjem fra en uge i Finland, og vi tilbød at stå for madlavningen.

Det betød blandt andet, at jeg også kunne få testet et par opskrifter, som jeg længe har tænkt på at lave – nemlig den franske citrontærte fra ‘Kager der smager’ og opskriften på jordskokker i fad med parmesanost, som kommer fra et lille opskrifthæfte fra supermarkedet.

Forretten fik jeg dog ideen til, da jeg læste på Signes blog i går, for jeg havde både noget persille og nogle majs, der skulle bruges, og pludselig fik jeg fikse ideer…

Majspandekager med ajvarcreme
6 personerajvarcreme, peberfrugter, aubergine, hvidløg, olivenolie

2 x denne opskrift
1 pakke carpaccio

ajvarceme:
4 røde peberfrugter
1 aubergine
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
salt

Auberginen prikkes et par gange med en gaffel, så den ikke eksploderer, når den kommer i ovnen. Peberfrugter og aubergine sættes i ovnen ved ca. 200 grader og vendes med jævne mellemrum. Når skallen er godt branket på alle sider, tages de ud, afkøles lidt og ’skrælles’. Fjern også stilk og kerner. Grøntsagerne puttes i en blender sammen med de pillede hvidløg, og det blendes til en jævn masse. Olivenolie og salt tilsættes, og der blendes en gang mere.

Note: Den ajvar-inspirerede creme blev improviseret undervejs – for i virkeligheden havde jeg tænkt mig at lave ajvar, men det havde jeg ikke sat nok tid af til. Ahem. Jeg var spændt på, om kombinationen af majspandekager, carpaccio og cremen var, men det fungerede fint. Jeg var især glad for cremen, som var smagfuld og forholdsvis kraftig uden at være stærk. Mmm!

Ølmarineret cuvette med sauce
6 personer
ølmarineret cuvette, cuvette, oksekød, cuvette, øl, rødløg, rørsukker, appelsiner, majsstivelse
1 cuvette
½ l god ale fra Nørrebro Bryghus
3 røde løg
salt
3 spsk sukker
1 appelsin
majsstivelse

Put cuvetten i en frostpose sammen med et par dl øl og lad den marinere i køleskab i mindst en time. Hæld derefter steg + øl i et fad, rids kødet, hæld resten af øllen udover stegen (minus en dl, som kokken kan drikke), drys salt på stegen og lad den stege ved 150 grader i ovnen (og nej, jeg ved desværre ikke, hvor længe den fik).

Tag fadet ud af ovnen og lad kødet hvile i noget stanniol, mens du laver saucen. Hæld resten af væske + løg fra fadet en blender og blend det kraftigt. Hæld det derefter en en gryde. Tag ca. 1 dl fra, som du ryster sammen med noget majsstivelse. Put det tilbage i gryden og hold en jævn varme. Tilsæt sukker samt saften fra en appelsin og smag til med salt.

Note: Det var ikke planen, at jeg skulle lave sauce, men det fik jeg pludselig lyst til, og det var meget heldigt, for den blev ganske god! Den er meget kraftig i smagen, og jeg tilføjede derfor sukker og appelsin for at give den lidt mere sødme.

Jordskokker i fad med parmesanost
4-8 personerjordskokkefad, jordskokker, kartofler, løg, fløde, timian, hvidløg, parmesan, ost

800 g jordskokker
300 g kartofler
3 løg i ringe
4 dl fløde
1 dl friske timianblade
4 fed knust hvidløg
75 g friskrevet parmesanost
salt og peber

Kom skiver af jordskokker, kartofler og løgringe i et ovnfast fad. Bland hvidløg, fløde, timian, revet parmesanost, salt og peber sammen og kom blandingen over jordskokkerne. Kom det i ovnen ved 200 grader i ca. 50 minutter, til kartofler og jordskokker er møre.

Note: Jeg har virkelig glædet mig til at prøve denne opskrift, og den skuffede bestemt ikke! Den står til 4 personer, men så skal man godt nok være sulten – eller også skal man helt undlade andet tilbehør, for vi var seks personer, og selvom vi spiste godt til, var der rester. Vi havde så også kartofler til ved siden af, men alligevel.

Den samlede aftensmad – udover de nævnte retter var der også bådkartofler samt en simpel salat bestående af finthakket romainesalat, grønne asparges, der var dampet i et par minutter og skåret i mindre stykker samt lidt olivenolie.

Fransk citrontærte
6-8 personercitrontærte, fransk, tærte, kage, dessert, mandler, rørsukker, hvedemel, citroner, smør, mørk rom, æg

Mørdej:
100 g mandler
50 g sukker
150 g hvedemel
reven skal af en citron
80 g smør
1 spsk mørk rom

Citronfyld:
2 æg
1 dl sukker
reven skal og saft af en citron

Syltede citronskiver:
2 dl vand
1½ dl sukker
1 citron

Blend mandlerne fint og bland dem med sukker, mel og citronskal. Hak smørret i med en kniv. Ælt ingredienserne sammen og saml dejen med rom. Tryk dejen jævnt ud i en smurt tærteform. Prik bunden med en gaffel og bag den i den nederste del af ovnen ved ca. 175 grader i 12-15 minutter.

Pisk æg og sukker til en lys æggesnaps. Riv og pres citronen og rør det i æggemassen. Hæld blandingen i tærtebunden og bag kagen videre i ca. 20 minutter, til æggemassen er jævnt gylden. lad kagen blive kold.

Bring sukker og vand i kog. Skær citronen i ½ cm tynde skiver og lad dem simre i 5-10 minutter i sukkerlagen, til de er bløde og klare. Tag dem forsigtigt op og kog lagen lidt ind til en sirup. Læg citronskiverne på den afkølede tærte og hæld sukkerlagen over kagen.

Note: Jeg glemte desværre at putte rom i, men tærten blev meget lækker og velsmagende alligevel. Jeg serverede den sammen med noget græsk yoghurt, der var vendt grundigt i et ordentligt skud vaniljesukker. Helt formidabel dessert for en citronelsker som mig 🙂

15 tanker om "Majspandekager i ajvarcreme, ølmarineret cuvette med tilhørende sauce, jordskokker i fad med parmesanost samt fransk citrontærte"

  1. Kære Piskeris,
    Wauw hvor bliver dine svigerforældre godt nok forkælet. De må ELSKE dig! Citrontærten ser godt nok smuk ud. Jeg er ikke selv så meget til citroner, men man bliver jo helt fristet alligevel.
    Hav en skøn weekend. Det kan være, du som jeg, skal ind og se Julie/Julia?
    Madglade hilsner,
    Nadia

  2. Ih du milde – du overgår dig selv, Piskeris, det lyder jo helt forjættende! Vi skal snart have gæster, og jeg håber jeg kan finde ud af at lave lidt af det efter.

  3. Uuuuuuuuuuuuhm, og mere er der vist ikke at sige til dét – ud over at jeg noterer for mig selv at jeg skal lade være med at kigge forbi PÅ TOM MAVE!!! Ser lækkert ud. Dejlig weekend.

  4. Foodfanatic – de er altid utrolig søde til at rose madlavningen og synes, det er nogle spændende ting, jeg finder på 🙂

    Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om filmen. Jeg har luret lidt på den, men jeg tror, jeg ender med at se den på CdOn på et senere tidspunkt – der kommer simpelthen så mange film, jeg gerne vil se de næste par måneder, så jeg må rationalisere lidt 🙂

  5. Madame – tak tak 🙂
    Jeg havde ikke så meget tid til at planlægge, hvad vi skulle have, så det blev en blanding af retter, jeg kunne huske, jeg ville afprøve samt hvad jeg lige havde lyst til ud fra de råvarer, der var i gemmerne. Men det faldt da meget godt ud 🙂

  6. Mette Lykke – det gør de nok ikke – jeg tror ikke, de kender bloggen. Jeg spekulerer på, om ikke det er første gang, jeg har marineret i øl – plejer at gøre det i en decideret marinade eller i vin eller juice. Men øl var bestemt en god idé, og det gav også en god bund til den kraftige sauce – mmm!

  7. Hvor ser det bare lækkert ud, dine gæster er heldige mennesker 🙂

    Jeg må prøve den creme – og helt klart jordskokkerne, for de lyder jo himmelske!
    Kæresten er desværre – heller ikke – synderlig – glad for citron, men jeg må se om jeg kan få denne i ham. Er den meget syrlig?

    mange hilsner
    Birthe

  8. NYBH – mange tak 🙂
    Jordskokkerne var der rigtig rift om, og dem kunne jeg sagtens finde på at lave igen, for det var kræs!

    Jeg tror liiige, du må hive ham kæresten i ørerne, så han ikke er så kræsen! 😀

    Hmm… den var lidt syrlig, men siruppen ovenpå gjorde den også sød, og sammen med vanille-creme fraichen kunne man også gøre smagen mere 'blød og rund'.

  9. Det var dog en forrygende middag du der diskede op med, og jeg kan se, at du har det lige som mig, at du også går igang med noget nyt når du har gæster, det har jeg også altid gjort.
    Det jordskokfad er jeg da varm på!
    Knus
    Vibeke

  10. Vibeke – hehe, flere gæster mener ellers, at det er dumdristigt at gøre, når man ikke ved, hvad resultatet er, men da vi normalt kun er to personer i husstanden, så er der en del af de mere omstændelige retter, jeg ikke gider at kaste mig ud i, hvis ikke det er til flere personer 🙂

    Og jordskokretten er yumyum!

  11. Pingback: November: Citroner og appelsiner | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *