Maj: Skaldyr

Efter en måned som deltidsveganer skifter jeg nu boldgade og kaster mig over skaldyrene. Men inden jeg går i gang med benspændet, må vi lige få på det rene, hvad skaldyr egentlig er. Jeg slog ’skaldyr’ op på Gyldendals store åbne encyklopædi, og her stod der blandt andet, at skaldyr er en “samlebetegnelse for hvirvelløse dyr, især de spiselige, med udvendige skaller”. Der står desuden, at skaldyr først og fremmest omfatter snegle og muslinger samt krebsdyr såsom krabber, rejer og hummere. Gastronomisk set dækker betegnelsen skaldyr også over bløddyr, der lever i fersk- eller saltvand, og det betyder, at skaldyr også omfatter vinbjergsnegle og blæksprutter!

De to sidste ting på listen overraskede mig ærlig talt, for som mange andre tænker jeg først og fremmest på rejer og muslinger, når jeg hører betegnelsen skaldyr. Omvendt afskrækker det mig heller ikke, for snegle og blæksprutter kan være ganske lækkert, så længe det er ordentligt tilberedt – men sådan er det jo med det meste.

Da jeg præsenterede månedens benspænd for gemalen, så var hans første reaktion “det bliver dyrt!”. Og ja – han har ret, for de fleste skaldyr er jo ikke ligefrem billige, selvom Danmark har en virkelig lang kyststrækning og gode muligheder for at stikke til søs for at høste af havets frugter. Men nu har vi lige haft en måned, hvor vi primært har ædt grøntsager, og så skulle der gerne være lidt plads i budgettet til at skeje ud…

Jeg har da også allerede været i Torvehallerne for at shoppe hos en af fiskehandlerne, for her er jeg sikker på, at der er et fornuftigt udvalg af skaldyr – noget jeg langt fra kan være sikker på hos de lokale fiskehandlere.

Velkommen til en måned med skønne skaldyrsdelikatesser!

Se de retter med skaldyr, som jeg lavede i denne måned

32 tanker om "Maj: Skaldyr"

  1. Det var da en helt fabelagtig ide. Jeg elsker skaldyr og vil se frem til at følge med og blive inspireret. Som tillæg til din egenstillede opgave i maj, synes jeg du skal få udviklet en smagsprøve knap. Jeg er helt sikker på at dine skaldyrsretter bliver intet mindre end fantastiske.
    m.v.h.
    Ulrik

    • Hehehe! Hvis det nogensinde lykkes at få sådan en knap, så vil jeg fluks få jer andre til også at installere den 😀

  2. Årh mand, det bliver jo et fantastisk benspænd! Nøj det glæder jeg mig til at følge med i 😀

    Da jeg var i Torvehallerne så jeg sådan nogle spændene lange muslinger (måske knivmuslinger?!), dem gad jeg godt lege med 😉

    – Maj 😀

    • Jep, dem så jeg også! Jeg var tæt på at købe en portion i går, men venter til senere på måneden, hvor jeg skal forbi stedet igen 🙂

  3. Spændende tema igen:) Muslinger lærer jeg aldrig at spise, men jeg holder meget af hummer og krabbe. Har også lovet Kristian at servere karbbekløer snarest, men det er jo noget værre griseri, så jeg skal li ta mig sammen!

    • Jamen du skal da bare have en stak servietter og eventuelt en lille skylleskål ved siden af 😀

    • Det er de nemlig! Og jeg har lovet mig selv at eksperimentere med en række af de skaldyr, jeg ikke plejer at kunne få fat på her i lokalområdet 🙂

    • Man skal ikke undervurdere rejemadder… hey, det er da bare det, jeg laver resten af måneden, hehe 😀

      Men der kommer nok en række retter med rejer, for det er jo det skaldyr, der er lettest at få fat i.

  4. Jeg holder meget af at kigge på skaldyr og alt, hvad der kommer fra vandet, men helst kun i Danmarks Akvarium 🙂 Har desværre et barndomstraume med hensyn til alt spiseligt fra havet …

  5. Så er jeg SÅ meget tilbage her igen:-) Er vild med skaldyr, og ikke god nok til at bruge det jævnligt, så glæder mig til at masser af inspiration og følelse af luksus. Jeg har længe gået og tænkt på en krabbetærte …. det må jeg se at gøre noget ved! Godt spænd til dig:-)

  6. Pingback: Hjertemuslinger med snackpeber og pasta | Piskeriset på eventyr

  7. Pingback: Arabica | Piskeriset på eventyr

  8. Pingback: Krebsehalesalat | Piskeriset på eventyr

  9. Pingback: Jomfruhummersuppe og krabbekløer | Piskeriset på eventyr

  10. Pingback: Langtidsstegt lammekød med salvieolie | Piskeriset på eventyr

  11. Pingback: Grillede knivmuslinger med citronbrød | Piskeriset på eventyr

  12. Pingback: Hummersalat med linguine og ærteskud | Piskeriset på eventyr

  13. Pingback: Krebsehalemousse og pjattet ret med rejer | Piskeriset på eventyr

  14. Pingback: Grillet blæksprutte i stærk marinade | Piskeriset på eventyr

  15. Pingback: Skaldyrsfestival på Mors | Piskeriset på eventyr

  16. Pingback: Grillet blæksprutte i stærk marinade | Piskeriset på eventyr

  17. Pingback: Skaldyrsfestival på Mors | Piskeriset på eventyr

  18. Pingback: Jomfruhummer med hvide asparges og avokado - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  19. Pingback: Grillede knivmuslinger med citronbrød - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  20. Pingback: Langtidsstegt lammekød med salvieolie - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *