Speltblinis med lam og feta

speltblinis, lammeblinis, blinis, pandekager, lam, lammekød, feta, mynte, hvedemel, speltmel, æg, mælk, bagepulver, hvidløgLammekød og påske passer godt sammen, så til sidste weekends påskefrokost komponerede jeg en forret af speltblinis med lam og feta.

Jeg skelede til min opskrift på rugblinis, da jeg skulle lave disse speltblinis. Derudover stak vi godt med hvidløg i en lammekølle og langtidsstegte den på grillen. Du kan hente inspiration til tilberedningen af lammekødet i denne opskrift på grillet lammekølle, langtidsstegt lammekølle og yoghurtmarineret lammekølle

Speltblinis
24-26 stk.

2 æg
3 dl mælk
2 spsk rapsolie
1 tsk salt
1½ dl hvedemel
1½ dl speltmel
1 tsk bagepulver
smør til stegning

Pisk æg, mælk, rapsolie og salt sammen. Pisk derefter hvedemel, speltmel og bagepulver i, indtil du får en jævn, tyktflydende dej. Varm en blinispande op. Har du ikke det, bruger du i stedet en stor pande. Smelt smør på panden og put en spsk dej på for hver blinis, du vil lave. Steg dem, indtil de er gyldne på begge sider.

Anretning:
stegt lammekød i skiver
blød feta
olivenolie
friskhakket mynte
evt. salt og peber

Læg to speltblinis på hver tallerken. Her lægger du først et par tynde skiver lammekød, inden du drypper med lidt olivenolie. Fordel lidt blød feta over og drys til sidst lidt salt, peber og mynte.

Note: En lidt anderledes måde at få lammekød på men bestemt en festlig servering – og så er det ikke så tit, man ser lammekød som en del af en forret, hvilket jo egentlig er lidt synd.

Lammesuppe med bønner

lammesuppe, suppe, lam, lammekød, løg, timian, hvide bønnerDa jeg annoncerede mit stop-spild-af-mad-benspænd, nævnte jeg blandt andet, at jeg havde nogle bønner og linser, der skulle udryddes. Dem nåede jeg til i weekenden, hvor jeg brugte hvide bønner i denne lammesuppe.

Jeg elsker at bruge bønner i madlavningen, men det kræver jo lidt planlægning, eftersom tørrede bønner ofte skal ligge i blød i vand i op mod et døgn, inden de skal koge 30-45 minutter. Ikke super smart til travle dage. Men hvis du har mod på lidt planlægning, så kan du bruge et lille trick – nemlig at hælde en hel pose tørrede bønner i en stor skål, hælde koldt vand over og lad dem trække i et døgn. Hæld så vandet fra og hæld de udblødte bønner over i en frostpose og læg dem i fryseren. Næste gang, du så vil bruge bønner i madlavningen, skal du blot tage den mængde op, du vil bruge, og derefter koge dem. Det gør det noget lettere at inkorporere bønner i madlavningen…

Nå, men bønner var ikke det eneste, jeg fandt frem fra gemmerne. Jeg fandt nemlig også en smule lammekød, der var tilbage fra sidste år, hvor vi købte et helt lam (dog parteret). Der var to stykker lammebryst tilbage, og de kunne jo meget passende bruges i en lammesuppe. Stykkerne var meget små – havde de været større, ville jeg have brugt dem til denne opskrift på røgede lammeribben – men i dette tilfælde, hvor knoglerne fyldte mere end kødet, egnede lammebrystet sig glimrende til en lammesuppe i stedet.

Lammesuppe med bønner
2 personer

500 g lammebryst
1 løg, skåret i tynde både
smør til stegning
1 tsk timian
7 dl vand
200 g udblødte men ukogte hvide bønner
salt og peber
2 fed hvidløg

samt evt. lidt frisk timian til at drysse på suppen til sidst

Fjern evt. fedt fra lammebrystet. Smelt smør i en gryde og steg løg og timian ved middelvarme, til løgene er bløde. Tag løgene op, smelt lidt mere smør i gryden og brun kødet. Hæld derefter løg og vand i, læg låg på og lad retten simre i 45 minutter. Tag kødet op og hæld i stedet bønnerne i. Lad det småkoge i yderligere 45 minutter – denne gang uden låg. Mens bønnerne koger, lader du lammebrystet køle lidt af, inden du piller kødet af benene og skære det i mundrette stykker.

Når bønnerne er kogt møre, blender du grydens indhold. Sæt gryden tilbage på komfuret og lad din lammesuppe simre videre ved lav varme. Steg kødstykkerne på en pande sammen med hvidløg. Smag din lammesuppe til med salt og peber og fordel derefter suppen i to skåle. Fordel kødet i skålene og top din lammesuppe med lidt frisk timian.

Note: God fyldig lammesuppe, hvor der er noget at tygge på. Det er en mættende og meget vinteragtig suppe, hvor bønnerne giver en god fylde til retten.

Farserede portobellosvampe

farserede portobellosvampe, farserede svampe, portobellosvampe, lammekød, creme fraiche, løg, cayennepeber, ost, cheddar, grønkålNår jeg ind imellem støder på danske portobellosvampe i supermarkederne, ryger der ofte en pakke i indkøbskurven, og det gjorde der også i sidste uge. Svampene skulle selvfølgelig ikke kede sig alt for længe  køleskabet, så i går fik vi farserede portobellosvampe i anledning af månedens benspænd.

De farserede portobellosvampe er lidt inspireret af de ricottafyldte portobellosvampe, jeg lavede i sidste måned – dog mest i forhold til, da jeg skulle lure, hvor meget fyld jeg skulle lave til svampene.

Du kan sagtens bruge anden fars end lammekød til de farserede portobellosvampe, men eftersom jeg alligevel eksperimenterede med lammekød denne weekend, hvor det også blev til kartoffelfad med lammekød, så syntes jeg, at det passede fint til denne ret.

Farserede portobellosvampe
2 personer – evt. 4 personer som forret

4 store portobellosvampe
smør til stegning
150 g hakket lammekød
1 medium løg, finthakket
½ tsk cayennepeber
1 tsk sød paprika
2 spsk creme fraiche 18%
salt og peber
ca. 1 dl friskrevet cheddar

Rens svampene og skær stokkene af – gem dem til senere brug. Steg svampene i smør på en pande – de skal have et par minutter på hver side. Læg dem derefter i et ildfast fad med bunden opad, så de hver især danner en lille skål. Skær svampestokkene i mindre stykker og steg dem på panden sammen med lidt smør samt løg, cayennepeber og paprika. Tilsæt lammekødet efter et minuts tid og gennemsteg det. Tag panden af varmen og vend derefter creme fraiche i kødretten. Smag til med salt og peber. Fordel kødfyldet i svampene – der må gerne være en lille top på – og drys ost over.

Stil fadet i ovnen ved 200 grader i 20-25 minutter.

Jeg serverede de farserede svampe sammen med en lun grønkålsstuvning, som jeg lavede ved at skylle og hakke 3 grønkålsblade, lagde dem i en skål og overhældte dem med kogende vand. Jeg lod dem stå i 10-15 minutter, inden jeg hældte vandet fra, tilsatte 1 dl creme fraiche 18% til grønkålen og derefter blendede det. Det blev smagt til med salt og peber.

Note: Farserede portobellosvampe er lette at lave og mætter ganske fint. Det er samtidig også en fin ret for dig, der gerne vil lave LCHF-venlig mad (du kan i så fald overveje at udskifte creme fraichen med en udgave, der har en højere fedtprocent).

Kartoffelfad med lammekød

kartoffelfad, kartofler, lammekød, lam, timian, løg, spidskommen, kanel, koriander, nelliker, ingefær, muskatnød, smør, mælk, knoldselleri, ostKartoffelfad er en ret simpel anretning, som du kan variere lige så meget, du lyster – og så er det i øvrigt også en oplagt mulighed for at bruge en rest kødsauce, hvis du har det på lager.

Inspirationen til dette kartoffelfad med lammekød kommer fra en mellemøstlig ret, hvis originale navn jeg desværre ikke husker. Det er en ret, hvor man blandt andet bruger en ‘7 krydderiblanding’, som er ret populær i Mellemøsten. Den varierer selvfølgelig fra husholdning til husholdning, men jeg har brugt en del af krydderierne i mit kartoffelfad. Derudover udskiftede jeg halvdelen af kartoflerne med

Jeg har brugt lammekød til dette kartoffelfad, men du kan selvfølgelig sagtens lave en version med oksekød eller svinekød, hvis du hellere vil have det.

Kartoffelfad med lammekød
3-4 personer

Kartoffelmos:
500 g skrællede kartofler
500 g skrællet og renset knoldselleri
vand til kogning
2 spsk smør
½-1 dl mælk
salt og peber

Kødfyld:
250-300 g hakket lammekød
1½ løg, finthakket
smør til stegning
1-2 tsk timian
½ tsk knust spidskommen
½ tsk korianderfrø
½ tsk kanel
1/4 tsk ingefær
1/4 tsk muskatnød
1/4 tsk knuste nelliker
salt og peber

Derudover:
ca. ½ dl friskrevet parmesan

Start med at skære kartofler og knoldselleri i mindre stykker og koge dem i usaltet vand. Mens de koger, smelter du en god klat smør på en pande og svitser løgternene ved mediumvarme. Tilsæt alle krydderier undtagen salt og peber under stegningen, så krydderiernes smag og duft for alvor åbner op. Tilsæt lammekødet og svits det, til det er gennemstegt. Smag til med salt og peber.

Når kartoflerne og knoldselleriet er kogt helt mørt, hælder du vandet fra. Mos dem godt med en gaffel, inden du rører smørret i. Tilsæt mælk og pisk dem hurtigt til kartoffemos – pas på, du ikke pisker mosen for længe, så den bliver sej. Smag til med salt og peber.

Tag et mellemstort ildfast fad og fordel totredjedele af kartoffelmosen på bunden af fadet. Fordel kødfyldet oven på og slut af med resten af kartoffelmosen, der skal dække kødet. Drys friskrevet ost oven på dit kartoffelfad og sæt det i ovnen ved 200 grader. Bag det i ca. 20 minutter, indtil osten bliver gylden.

Servér dit kartoffelfad sammen med grøntsager. Jeg lavede en hurtig salat af grønkålsblade, jeg havde hakket groft og derefter overhældt med kogende vand. Jeg lod dem stå i ca. 10 minutter, inden vandet blev hældt fra, og jeg vendte grønkålen med lidt sennepsdressing og hakkede valnødder.

Note: Kartoffelfad er en let anretning, som kan varieres lige så meget, man lyster. Selvom der er ret lidt af de enkelte krydderier i, så giver det samlet set en rigtig god smag til det ellers meget milde lammekød, så det kan jeg varmt anbefale.

kartoffelfad, kartofler, lammekød, lam, timian, løg, spidskommen, kanel, koriander, nelliker, ingefær, muskatnød, smør, mælk, knoldselleri, ost

Lammehals med øl og gulerødder

lammehals, lam, simremadSom du måske har bemærket, at jeg lavet en del retter med lammekød på det sidste. Det skyldes, at jeg er ved at rydde ud i vores fryser, og her er jeg faldet over flere ’skæve’ udskæringer såsom lammeryg, lammehjerte og nu også lammehals. Nåja ok – der var også en lammekølle, som jeg sprængte tidligere på måneden, men det er jo en rimelig normal udskæring, når det kommer til lammekød 🙂

Tilbage til lammehals, som jeg har prøvet at langtidstilberede før. Denne gang var de to stykker lammehals dog mindre end sidst, og så passede det fint med, at jeg ville prøve at tilberede det i kortere tid ved lidt højere varme.

Denne lammehals-ret er ret let at lave og passer sig selv det meste af tiden, hvilket jo er et af kendetegnene ved simremad.

Lammehals med øl og gulerødder
2 personer

1 lille lammehals, flækket
5-6 dl øl – jeg brugte pilsner
1 stort løg skåret i tynde både
2 store gulerødder, skåret i mundrette stykker
smør
1 spsk friske timianblade
salt og peber

Tilbehør:
fintrevet blomkål

Brun de to stykker lammehals i en god klat smør på en pande og læg dem derefter i et ildfast fad. Drys timian samt salt og peber på. Fordel løg og gulerødder ud over lammestykkerne og hæld øl i fadet. Dæk fadet til med stanniol og sæt det i ovnen ved ca. 150 grader i ca. 3 timer og fjern så stanniolen. Lad derefter kødet stege videre i ovnen i 20-30 minutter, så kødet får noget farve. Husk at hælde lidt af væden over inden da.

Hæld den fintrevne blomkål i en skål og fisk gulerods- og løgstykkerne op af det ildfaste fad. Vend de varme grøntsager med blomkålen og tilsæt lidt af stegevæden til grøntsagsblandingen. Smag til med salt og peber.

Servér lammehals med grøntsagsblandingen – og evt. en mild øl.

Note: Lammehals er en udskæring med store knoglestykker (sammenlignet med mængden af kød), men når det først er tilberedt, er det lækkert og mørt. Jeg er vokset op i et hjem, hvor vi tit fik langtidssimrede stegeben, hvor man så kunne sidde med gaffel og/eller fingre og lirke kødet fri, og jeg fik et hyggeligt flashback, da jeg spiste denne lammehals. Virkelig lækkert kød med en god mild grøntsagsblanding til.