Denningvleis- sydafrikansk lammestuvning

denningvleis, boereboontjies, sydafrikansk lammeret, lam, lammekød, kartofler, bønner, hvidløg, løg, muskatnød, tamarind, mørk farin, nelliker, simremadDenne lækre denningvleis faldt jeg over, da jeg researchede til mit sydafrikanske benspænd. Det er en velkrydret og letsødlig lammestuvning, der gerne serveres sammen med boereboontjies – en kartoffelmos med grønne bønner i.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift på denningvleis fra Greedy Gourmet, men justerede dog lidt på mængderne og undlod sennepspulver (da jeg åbenbart var udgået) samt laurbærblade. Til gengæld tilsatte jeg lidt sellerisalt. Retten kan laves i ovnen, men jeg valgte en mere simpel metode og tilberedte min denningvleis i en gryde.

Denningvleis
2 personer

2 lammeskanke – eller ca. 300 g lammekød i tern
olie til stegning
1 stort løg, hakket
1 hvidløg, hakket
½ tsk muskatnød
½ tsk nelliker
½ tsk sellerisalt
1½ spsk tamarindsauce
½ spsk mørk farin
3 dl vand
salt og og peber

Skær kødet af benene. Hæld olie i en lille gryde og svits løg og hvidløg i det. Tilsæt krydderierne og kødet og brun det godt. Rør tamarind, sukker og vand i og skru ned for varmen. Læg låg på og lad det simre i en times tid. Rør i gryden og tilsæt evt. lidt mere vand og lad det simre i en times tid mere. Smag din denningvleis til med salt og peber og servér den sammen med boereboontjies – en kartoffelmos med bønner i.

Boereboontjies
2 personer

4 store kartofler
1 lille løg, hakket
ca. 100 g grønne bønner
ca. ½ dl mælk
smør
salt og peber

Skrub kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem i usaltet vand. Kog bønnerne i en anden gryde. Imens svitser du løget kort tid i smør, så løgstykkerne bliver bløde. Når kartoflerne er kogt møre, hælder du vandet fra og moser derefter kartoflerne med en gaffel sammen med mælk og 1½ spsk smør. Hak de grønne bønner og vend dem i kartoffelmosen sammen med salt og peber.

Note: Denningvleis er en skøn, krydret lammeret, og den går godt sammen med boereboontjies.

Grillet lammekrone med tomatsalat

grillet lammekrone, lam, lammekød, hvidløg, tomater, feta, grønne linser, salat, pesto, græsk yoghurtJeg har ikke tidligere forsøgt mig med grillet lammekrone, men da den lokale Irma for nylig havde frilands-lammekød til nedsat pris, benyttede vi os af muligheden for at købe noget lækkert lammekød til en god pris. Vi rullede den lukkede grill frem (på den flisebelagte terrasse, bare rolig) og smed lammekronen på, efter at den var gnedet grundigt med hvidløg, salt og peber. Resultatet blev en saftig og velsmagende lammeret.

Grillet lammekrone
ca. 3 personer

en lammekrone – ca. 600 g
3 fed hvidløg, pressede
salt og peber

Rids fedtsiden på lammekronen med en skarp kniv, så snittene når næsten ned til kødlaget. Gnid lammekronen med hvidløg, salt og peber og læg den derefter på grillen ved indirekte varme. Hvis du kan måle grilltemperaturen, så hold den på ca. 200 grader. Steg lammekronen i 25-30 minutter og tag den så af. Lad den hvile i 5-10 minutter, inden du skærer den ud.

OBS – har du ikke grill, kan du også tilberede lammekronen i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter. Svits den evt. først på en pande,

Jeg serverede grillet lammekrone sammen med en tomatsalat (lavet på tomater, feta, finthakket rødløg, kogte grønne linser samt olivenolie og lidt salt) og en dip lavet på basilikumpesto og græsk yoghurt.

Note: En skøn grillret og bestemt noget, vi skal have igen på et tidspunkt!

Lam med aubergine og peberfrugt

lam med aubergine, peberfrugt, løg, tomater, cayennepeberJeg har set lam med aubergine serveret både som fadret og på spyd, og selvom jeg egentlig havde planer om at lave spydversionen, så endte det altså med fadserveringen. Og ja, det var naturligvis i anledning af mit tyrkiske benspænd.

Jeg hentede atter inspiration i kogebogen ‘The Art of Tyrkish Cookery’, men justerede på nogle af mængderne samt tilføjede lidt chili.

Lam med aubergine
3 personer

400 g lammekød i tern
et løg, skåret i tern
2 små/mellemstore auberginer, skåret i tern
4 små tomater, skåret i både
olivenolie
½ tsk chili eller cayennepeber
salt og peber

Hæld lidt olie på en pande og svits løg og chili/cayennepeber i et minuts tid, inden du tilsætter lammekød. Brun kødet på alle sider, inden du tilsætter tomater og auberginer. Steg det i nogle minutter, inden du hælder det pandens indhold over i et ildfast fad. Hæld lidt olivenolie over og tilsæt salt og peber. Stil fadet i ovnen og bag det i 25-30 minutter ved 160 grader. Servér retten sammen med hummus og fladbrød.

Note: Lam i aubergine er en rimelig mild ret, men jeg valgte som sagt at spice den lidt op med chili. Retten er let at lave, og så smager den skønt sammen med hummus og brød. Total win 🙂

Lammefrikadeller med krydderier

lammefrikadeller, frikadeller, lammekød, timian, rosmarin, æg, hvedemelMange spiser lam i påsken, så hvorfor ikke prøve et par lammefrikadeller? Jeg stegte en portion i weekenden, som jeg efterfølgende brugte i sandwiches. Dette er en enkel udgave, men du kan sagtens pifte dem yderligere op med lidt hakkede soltørrede tomater og/eller smuldret feta.

Lammefrikadeller

400 g hakket lammekød
1 æg
1 tsk rosmarin
1 tsk timian
½ tsk salt
2 spsk hvedemel
(evt. 50 g smuldret feta eller 50 g finthakket soltørrede tomater)
Smør til stegning

Rør ingredienserne sammen til en lind fars. Lad den stå et kvarters tid, inden du smelter smør på en pande og steger dine frikadeller på den.

Du kan selvfølgelig servere dine lammefrikadeller sammen med alskens tilbehør – om det er salat, ris eller pasta. Du kan også gøre som jeg og bruge dem i en sandwich, hvor jeg kombinerede spinatbrød, hvidløgsflødeost, finthakket spidskål samt lammefrikadeller i en lækker frokostsandwich.

lammefrikadeller, frikadeller, frokost, frokostsandwich, lammesandwich, lammekød, flødeost, spidskål, spinatbrød, brød

Lamb bhuna – indisk lammeret

indisk, lam, lammeret, lamb bhuna, hvidløg, karry, løg, spidskommen, koriander, kanel, chili, tomaterLamb bhuna er en indisk lammeret, som jeg stødte på, da jeg researchede retter til månedens krydderi-benspænd. Her får man nemlig virkelig mulighed for at give den gas med krydderierne, og da både gemalen og jeg elsker indisk mad, så var det en perfekt lejlighed til at lave en krydret ret, der giver varmen i den kolde tid.

Jeg fulgte ikke en bestemt opskrift på lamb bhuna men legede mig frem til denne udgave.

Lamb bhuna – indisk lammeret
4-5 personer

1 kg lammekød i tern
4 fed hvidløg, finthakkede
2 løg, skåret i små tern
rapsolie til stegning
1 spsk finthakket frisk ingefær (med top)
3 tsk karry
2 tsk spidskommen
1 tsk koriander
1 tsk kanel
1 tsk chiliflager
½ tsk friskkværnet peber
rapsolie til stegning
2 dl vand
1 dåse flåede tomater
salt

Tilbehør:
Ris og rødløgsraita
evt. frisk koriander

Hæld karry, spidskommen, koriander, kanel, peber og chiliflager på en stor tør pande og rist det ved mediumvarme, indtil det begynder at dufte. Tilsæt løg og hvidløg, rør godt rundt og hæld så 2-3 spsk rapsolie i. Lad løgene stege i et par minutter, mens du rører jævnligt i det. Hæld krydderierne over i en smal skål og tilsæt et par dl vand. Blend det en ensartet masse og hæld det tilbage på panden. Tilsæt kødet og vend godt rundt i krydderierne. Lad det simre et par minutter, inden du også vender tomaterne i retten. Læg låg på panden og lad det simre en times tid. Husk at røre i det undervejs samt tilsætte lidt vand, hvis din lamb bhuna er ved at koge tør. Smag til med salt.

Servér din lamb bhuna med kogte ris og rødløgsraita. Er der sæson for det, vil det være ekstra lækkert med lidt frisk koriander drysset på.

Note: Jeg elsker indisk mad, lammekød og ikke mindst krydret mad, så denne ret er lige noget for mig. Ligesom så megen anden simremad er lamb bhuna endnu bedre dagen efter, så det er den perfekte reste-ret.

krydderier