Lammefrikadeller med krydderier

lammefrikadeller, frikadeller, lammekød, timian, rosmarin, æg, hvedemelMange spiser lam i påsken, så hvorfor ikke prøve et par lammefrikadeller? Jeg stegte en portion i weekenden, som jeg efterfølgende brugte i sandwiches. Dette er en enkel udgave, men du kan sagtens pifte dem yderligere op med lidt hakkede soltørrede tomater og/eller smuldret feta.

Lammefrikadeller

400 g hakket lammekød
1 æg
1 tsk rosmarin
1 tsk timian
½ tsk salt
2 spsk hvedemel
(evt. 50 g smuldret feta eller 50 g finthakket soltørrede tomater)
Smør til stegning

Rør ingredienserne sammen til en lind fars. Lad den stå et kvarters tid, inden du smelter smør på en pande og steger dine frikadeller på den.

Du kan selvfølgelig servere dine lammefrikadeller sammen med alskens tilbehør – om det er salat, ris eller pasta. Du kan også gøre som jeg og bruge dem i en sandwich, hvor jeg kombinerede spinatbrød, hvidløgsflødeost, finthakket spidskål samt lammefrikadeller i en lækker frokostsandwich.

lammefrikadeller, frikadeller, frokost, frokostsandwich, lammesandwich, lammekød, flødeost, spidskål, spinatbrød, brød

Lamb bhuna – indisk lammeret

indisk, lam, lammeret, lamb bhuna, hvidløg, karry, løg, spidskommen, koriander, kanel, chili, tomaterLamb bhuna er en indisk lammeret, som jeg stødte på, da jeg researchede retter til månedens krydderi-benspænd. Her får man nemlig virkelig mulighed for at give den gas med krydderierne, og da både gemalen og jeg elsker indisk mad, så var det en perfekt lejlighed til at lave en krydret ret, der giver varmen i den kolde tid.

Jeg fulgte ikke en bestemt opskrift på lamb bhuna men legede mig frem til denne udgave.

Lamb bhuna – indisk lammeret
4-5 personer

1 kg lammekød i tern
4 fed hvidløg, finthakkede
2 løg, skåret i små tern
rapsolie til stegning
1 spsk finthakket frisk ingefær (med top)
3 tsk karry
2 tsk spidskommen
1 tsk koriander
1 tsk kanel
1 tsk chiliflager
½ tsk friskkværnet peber
rapsolie til stegning
2 dl vand
1 dåse flåede tomater
salt

Tilbehør:
Ris og rødløgsraita
evt. frisk koriander

Hæld karry, spidskommen, koriander, kanel, peber og chiliflager på en stor tør pande og rist det ved mediumvarme, indtil det begynder at dufte. Tilsæt løg og hvidløg, rør godt rundt og hæld så 2-3 spsk rapsolie i. Lad løgene stege i et par minutter, mens du rører jævnligt i det. Hæld krydderierne over i en smal skål og tilsæt et par dl vand. Blend det en ensartet masse og hæld det tilbage på panden. Tilsæt kødet og vend godt rundt i krydderierne. Lad det simre et par minutter, inden du også vender tomaterne i retten. Læg låg på panden og lad det simre en times tid. Husk at røre i det undervejs samt tilsætte lidt vand, hvis din lamb bhuna er ved at koge tør. Smag til med salt.

Servér din lamb bhuna med kogte ris og rødløgsraita. Er der sæson for det, vil det være ekstra lækkert med lidt frisk koriander drysset på.

Note: Jeg elsker indisk mad, lammekød og ikke mindst krydret mad, så denne ret er lige noget for mig. Ligesom så megen anden simremad er lamb bhuna endnu bedre dagen efter, så det er den perfekte reste-ret.

krydderier

Indisk lammeret med ananasris

indisk lammeret, lammegryde, lammekød, lam, chili, koriander, spidskommen, gurkemeje, paprika, løg, kanel, nelliker, tomater, ris, ananas, cashewnødderDet er tid til at få blogget om de sidste ris-eksperimenter i november måned, og her nåede vi også en tur forbi denne indiske lammeret med ananasris.

Da jeg så en opskrift på indisk lammeret i den dejlige kogebog ved navn ‘Mad fra fjerne gryder’, måtte jeg naturligvis prøve den. Jeg kunne dog ikke nære mig og skruede godt op for krydderierne. Samtidig simplificerede jeg ananasrisene, så de blev lidt lettere og hurtigere at tilberede.

Indisk lammeret med ananasris
2 personer

ca. 400 g lammekød, skåret i tern
½ tsk chilipulver
1 tsk sød paprika
1 tsk stødt koriander
1 tsk spidskommen
½ tsk gurkemeje
olie til stegning
1 løg, skåret i tern
1 stang kanel
2 nelliker
1 dåse tomater
salt og peber

Ananasris:
1½ dl basmatiris
ca. 5 dl grøntsagsbouillon
½ dl cashewnødder, hakkede
to skiver frisk ananas
salt og peber

Vend lammekødet i chili, paprika, koriander, spidskommen og gurkemeje. Lad det trække en halv times tid i køleskabet. Hæld en sjat olie i en gryde og svits løg, kanel og nelliker i det. Tilsæt kødet og brun det godt på alle sider. Tilsæt tomaterne og læg låg på gryden. Lad det simre videre ved lav varme i 40-45 minutter.

Mens din lammeret simrer, koger du risene i bouillon. Skær kanten af ananasskiverne og skær derefter ananaskødet i mindre tern. Vend ananasstykkerne i de kogte ris sammen med cashewnødder og smag risene til med lidt salt og peber.

Fordel risene i to skåle. Tag lammekødet af komfuret og smag den til med salt og peber, inden du fordeler den over risene.

Note: En dejligt krydret indisk lammeret er en dejligt krydret ret – ikke mindst fordi jeg skruede godt op for krydderierne. Jeg er normalt ikke så meget til ananas i det salte køkken, men jeg syntes, at den søde ananas passede godt sammen med den krydrede ret.

Lammeculotte med grøntsager

lammeculotte, lammekød, svampe, tomater, peberfrugt, hvidløg, timianDet er ved at være lang tid siden, vi sidst fik lammekød, så i weekenden fandt jeg en lammeculotte frem og lavede en dejlig sommerret med masser af grøntsager.

Jeg tilberedte min lammeculotte i ovnen, for så kunne jeg lægge den på et lag af grøntsager, der samtidig kunne trække smag fra lammekødet. Det er en ret, der tager ca. 45 minutter, så den vil fungere fint på en hverdagsaften, hvor du gerne vil forkæle dig selv.

Lammeculotte med grøntsager
2 personer

350-400 g lammeculotte
olie til stegning
2 tsk timian
ca. 400 g små tomater – gerne marzano
½ løg, skåret i tern
1 rød peberfrugt, skåret i aflange mundrette stykker
200 g champignons, rensede og skåret i skiver
1 tsk basilikum

Hæld olie på en pande og svits løgene ved mediumvarme i et minuts tid. Tilsæt champignons og steg videre, indtil de begynder at blive bløde. Tilsæt nu peberfrugtstykkerne og basilikum og lad det simre, indtil peberfrugterne begynder at blive bløde. Smør lidt olie i et ildfast fad og fordel grøntsagerne på bunden. Hæld lidt mere olie på panden. Rids overfladen på din lammeculotte med en skarp kniv og tryk derefter timian ud over snitfladen. Brun culotten på panden på alle sider og lav dernæst en fordybning i grøntsagerne, som du kan lægge den i. Skær de små tomater over på midten og sæt dem ned i fadet – hele vejen rundt om kødet. Sæt fadet i ovnen ved 180 grader i ca. 25 minutter, indtil kødet har en kernetemperatur på 60 grader (mål det med et stegetermometer undervejs).

Servér din lammeculotte sammen med grøntsagerne, tzatziki og evt. et stykke brød.

Note: Dette er ikke alene en dejlig måde at få lammeculotte på – det er også et glimrende trick, hvis du har grøntsager, der er begyndt at blive lidt ‘trætte’. Der er masser af saft og kraft i denne ret, og er du meget sulten, kan du altid koge nogle ris til, hvis du ikke har lyst til brød.

lammeculotte, lammekød, svampe, tomater, peberfrugt, hvidløg, timian

Speltblinis med lam og feta

speltblinis, lammeblinis, blinis, pandekager, lam, lammekød, feta, mynte, hvedemel, speltmel, æg, mælk, bagepulver, hvidløgLammekød og påske passer godt sammen, så til sidste weekends påskefrokost komponerede jeg en forret af speltblinis med lam og feta.

Jeg skelede til min opskrift på rugblinis, da jeg skulle lave disse speltblinis. Derudover stak vi godt med hvidløg i en lammekølle og langtidsstegte den på grillen. Du kan hente inspiration til tilberedningen af lammekødet i denne opskrift på grillet lammekølle, langtidsstegt lammekølle og yoghurtmarineret lammekølle

Speltblinis
24-26 stk.

2 æg
3 dl mælk
2 spsk rapsolie
1 tsk salt
1½ dl hvedemel
1½ dl speltmel
1 tsk bagepulver
smør til stegning

Pisk æg, mælk, rapsolie og salt sammen. Pisk derefter hvedemel, speltmel og bagepulver i, indtil du får en jævn, tyktflydende dej. Varm en blinispande op. Har du ikke det, bruger du i stedet en stor pande. Smelt smør på panden og put en spsk dej på for hver blinis, du vil lave. Steg dem, indtil de er gyldne på begge sider.

Anretning:
stegt lammekød i skiver
blød feta
olivenolie
friskhakket mynte
evt. salt og peber

Læg to speltblinis på hver tallerken. Her lægger du først et par tynde skiver lammekød, inden du drypper med lidt olivenolie. Fordel lidt blød feta over og drys til sidst lidt salt, peber og mynte.

Note: En lidt anderledes måde at få lammekød på men bestemt en festlig servering – og så er det ikke så tit, man ser lammekød som en del af en forret, hvilket jo egentlig er lidt synd.