Tandoori kylling på grill

tandoori kylling, indisk, grill, kylling, naan, Kan I huske, da det var godt vejr for et par uger siden? Ahja, det var tider… Nå, men denne aften stod gemalen for madlavningen, og da det var alt for længe siden, vi sidst havde spist indisk mad, så lavede han en dejlig omgang tandoori kylling på grill.

Han tog udgangspunkt i en opskrift på tandoori kylling, som han fandt på Barbecue Smoker Recipes. Det er en hjemmeside, som har en lang række opskrifter, der egner sig til Big Green Egg-grillen, som vi købte sidste år. Jeg tror dog sagtens, du kan lave tandoori kylling på en kuglegrill eller gasgrill, men det tager nok lidt længere tid.

I den originale opskrift er der brugt frugtfarve (meget sært!), men det undlod han selvfølgelig, og han brugte heller ikke ingefær og løg i marinaden.

Tandoori kylling på grill
4 personer

4 kyllingeoverlår
2 tsk salt
1 tsk peber
saften fra en ½ citron
5 dl yoghurt naturel
1½ dl hvidvinseddike
2 fed hvidløg
4 tsk garam masala
1 tsk chilipulver
2 tsk sød paprika

Fjern skindet fra kyllingestykkerne – gem det gerne, så du kan lave sprødt kyllingeskind på et andet tidspunkt. Hæld citronsaften ud over kyllingestykkerne og gnid dem med salt og peber. Læg dem i en dyb skål.

rub, hvidløg, koriander, chili, paprika, tandoori-kyllingBlend hvidløg og krydderier og rør det i yoghurten sammen med hvidvinseddike. Hæld marinaden ud over kyllingestykkerne og vær omhyggelig med at dække dem helt til med marinade. Lad kyllingestykkerne trække i køleskabet – gerne i minimum 8 timer. Gemalen lod dem dog trække i kortere tid.

kylling, tandoori kylling, tandoori, marinadeTag skålen med kylling ud af køleskabet ½-1 time inden, at din tandoori kylling skal på grillen. På den måde er det lettere og hurtigere at gennemstege kyllingestykkerne. Tag kyllingestykkerne op af skålen og skrab det meste marinade af. Læg kyllingestykkerne på grillen ved indirekte varme – sørg for at have en bakke under, der kan opsamle evt. væde fra kødet.

tandoori kylling på grill, grill, kylling, tandooriGiv først din tandoori kylling 15 minutter ved 350 grader og derefter 15-20 minutter ved 200 grader. Har du ikke en grill, hvor du kan styre temperaturen, så sørg for at fyre grundigt op for grillen og hold derefter løbende øje med kyllingestykkerne. Når du prikker dem (ind til benet) med en tynd skarp kniv, skal den væde, der pibler frem, være klar.

Den saftige, krydrede tandoori kylling blev serveret med naanbrød bagt på grillen samt raita og indisk salat.

Note: Jeg er fan af at tilberede kylling på grill – resultatet bliver altid saftigt og lækkert – og denne tandoori kylling levede bestemt også op til forventningerne.

Belgiske tarteletter

belgiske tarteletter, tarteletter, tarteletfyld, belgisk, oksekød, hakket oksekød, kylling, kyllingebryst, svampe, ost, smør, hvedemel, bouillon, butterdejSidste ret i belgisk mad-benspændet er disse vol au vent – en form for belgiske tarteletter. Jeg faldt over retten på Visit Flanders og kunne ikke stå for de fyldige tarteletter. I deres udgave bruges der nogle store ‘reder’ af butterdej med låg til. Mig bekendt kan man ikke købe denne form for tarteletter herhjemme, så jeg måtte selv finde noget butterdej frem for at eksperimentere. Jeg droppede dog låget og lavede i stedet en mere rustik tarteletudgave.

Jeg undrede mig lidt, da jeg læste deres opskrift på fyld, for det lod til, at portionen ville blive alt for stor i forhold til mængden af tarteletter. Jeg har derfor justeret en del på opskriften i forhold til den oprindelige – både i forhold til mængderne men også simplificeret et par ting, så retten er lettere at lave.

Belgiske tarteletter
2 personer

2 plader butterdej

Fyld:
50 g hakket oksekød
1 lille kyllingebryst, skåret i små stykker
100 g champignons
smør til stegning

Sauce:
25 g smør
½ dl hvedemel
2½ dl bouillon
½-1 dl fintrevet parmesan eller lignende hård ost
citronsaft
salt og peber

belgiske tarteletter, tarteletter, tarteletfyld, belgisk, oksekød, hakket oksekød, kylling, kyllingebryst, svampe, ost, smør, hvedemel, bouillon, butterdejLav først fyldet.

Form små kødboller af oksekødet med en teske og kog dem i en lille kasserolle i letsaltet vand. Tag kødbollerne op og gem kogevandet. Steg kylling og champignons på en pande i smør, indtil de er gennemstegt. Smag til med salt og peber.

belgiske tarteletter, tarteletter, tarteletfyld, belgisk, oksekød, hakket oksekød, kylling, kyllingebryst, svampe, ost, smør, hvedemel, bouillon, butterdejTag de to plader butterdej og del dem på midten, så du får næsten kvadratiske stykker butterdej. Smør fire muffinforme med blødt smør og put hver butterdejsstykke ned i en smurt muffinform. Husk at prikke bunden af hvert stykke butterdej med en gaffel. Du kan evt. overveje at hælde lidt tørrede kikærter ned i hver for at modvirke, at bunden hæver (det gjorde jeg dog ikke).

Bag dine tarteletter i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter.

belgiske tarteletter, tarteletter, tarteletfyld, belgisk, oksekød, hakket oksekød, kylling, kyllingebryst, svampe, ost, smør, hvedemel, bouillon, butterdejLad være med at panikke, hvis de ser sådan ud, når de kommer ud af ovnen. Tag i stedet en ske eller lignende og skub forsigtigt bunden af tarteletten ned igen. Brug evt. også skeen til at udvide siderne en smule.

belgiske tarteletter, tarteletter, tarteletfyld, belgisk, oksekød, hakket oksekød, kylling, kyllingebryst, svampe, ost, smør, hvedemel, bouillon, butterdejSå er den klar til at blive fyldt.

Lav saucen ved at smelte smørret i en lille kasserolle og tilsæt smørret. Rør grundigt med et piskeris, mens du tilsætter bouillon under konstant piskning. Du kan enten bruge hønsebouillon eller – i bedste Stop Spild af Mad-stil – bruge kogevandet fra kødbollerne (det gjorde jeg). Varm saucen op og smag til med salt, peber og citronsaft. Hæld saucen over fyldet og rør den fintrevede ost i.

Fordel fyldet i dine tarteletter og servér dem med det samme. I den oprindelige opskrift foreslår de belgiske fritter eller kogte ris – jeg serverede mine med flere stegte svampe, men jeg tror også, de vil være gode sammen med dampede bønner eller noget lignende grønt.

Note: Det er en sjov udgave af tarteletter. De har en mild og cremet smag og minder på den måde lidt om de danske tarteletter med høns i asparges, selvom fyldet er noget anderledes. Og så er det i øvrigt en superlet måde at lave tarteletter på – det havde jeg ikke tænkt på, før jeg prøvede det.

Vi fik selvfølgelig belgisk øl til maden, da vi delte en Chimay Grand Reserve – en god og fyldig øl, der overraskede positivt. Der er også skruet godt op for alkoholen i denne øl, da den var på 9%, så det var nok meget godt, at vi nøjedes med at dele en enkelt øl 😉

belgiske tarteletter, tarteletter, tarteletfyld, belgisk, oksekød, hakket oksekød, kylling, kyllingebryst, svampe, ost, smør, hvedemel, bouillon, butterdej

Waterzooi – belgisk kyllingestuvning

waterzooi, kyllingestuvning, stuvet kylling, belgisk, kylling, æg, gulerødder, pastinakker, porrer, løg, smør, fløde, timian, laurbærbladeI lørdags havde vi gæster, og her var temaet belgisk mad i anledning af månedens benspænd. Til forret fik vi gratinerede muslinger, og til hovedret fik vi waterzooi, der er en rigtig belgisk klassiker. Waterzooi blev oprindeligt lavet med fisk, men i dag laver mange belgiere den på kylling i stedet. Jeg skelede til en opskrift, jeg havde fundet på Visitflanders, men jeg justerede på en række målene, droppede selleribladene og udskiftede persillerod med pastinakker. Jeg havde ikke kyllingefond på lager, så jeg brugte i stedet flere krydderier under kogningen.

Waterzooi – belgisk kyllingestuvning
5-6 personer

1 stor kylling
2 løg, skåret i tynde både
3 porrer, skåret i skiver
4 gulerødder, skrællet og skåret i skiver
3 pastinakker, skrællet og skåret i skiver
50 g smør
4 laurbærblade
2 spsk timian
2 tsk sorte peberkorn
8 dl vand
3 æggeblommer
1 dl fløde
saften fra ½-1 citron
2-3 spsk persille
salt og peber

Smelt halvdelen af smørret i en dyb pande eller bred gryde og svits grøntsagerne i det. Del kyllingen i 8 stykker og hæld grøntsagerne over i en skål. Brun kyllingestykkerne på skift på panden i resten af smørret og hæld derefter grøntsagerne over. Tilsæt vand, laurbærblade, timian og peberkorn. Læg låg på og lad det simre i 45-60 minutter, indtil kyllingestykkerne er møre. Pisk æggeblommer og fløde sammen.

Tag kyllingestykkerne op af suppen og læg kødet i et ildfast fad med høje sider. Fordel grøntsagerne i fadet. Tag en spiseskefuld af den resterende suppe og pisk det i æggeblandingen. Tilsæt et par spsk mere, pisk godt og fortsæt sådan, indtil du har tilsat al suppen. Smag til med persille, salt, peber og citronsaft, inden du hælder suppen ud over fadet med kylling og grøntsager.

Du kan spise denne waterzooi, som den er, men du kan også spise den sammen med kogte kartofler eller brød.

Note: Waterzooi er en blanding mellem stuvning og suppe. Det er en dejlig mild ret, hvor du samtidig kan få brugt en masse rodfrugter.

Vi drak naturligvis nogle belgiske øl til – vi prøvede blandt andet Hoegaarden, som overraskede mig positivt, en god og fyldig Gulden Draak (en ret heftig sag på 10.5%) og Blond Ename, som gæsterne havde medbragt. Sidstnævnte havde en fin balance og blev – trods en vis sødme – ikke lige så sød som de mere almindelige belgiske øl.

waterzooi, kyllingestuvning, stuvet kylling, belgisk, kylling, æg, gulerødder, pastinakker, porrer, løg, smør, fløde, timian, laurbærblade

Rødbede-risotto

rødbede-risotto, risotto, rødbeder, vegetar, bouillon, smør, grødris, hvidvin, løg, timian, rosmarin, gedeostDa gemalen holdt fødselsdag i weekenden, bestod hovedretten af rødbede-risotto, farseret kylling samt kålsalat. Min bedre halvdel har et ret anstrengt forhold til rødbeder, så jeg blev ret overrasket, da han var frisk på, at jeg lavede rødbede-risotto til hans fødselsdag. Måske fordi jeg før har lavet forskellige udgaver af risotto, som lige var noget for ham?

Hvis du vil lave en vegetarudgave af denne rødbede-risotto, skal du blot huske at bruge grøntsagsbouillon. Jeg valgte dog at bruge den hønsebouillon, som jeg kogte på skroget af den farserede kylling.

Læg i øvrigt mærke til, at dette er den eneste af retterne til hans fødselsdag, der ikke indeholdt bacon. Man kan dog let snige lidt bacon ind i den farserede kylling, hvis man ønsker det :)

Rødbede-risotto
tilbehør til 8 personer

400 g grødris
1 stort løg, finthakket
2-3 spsk smør
3-4 dl hvidvin
1 l grøntsags- eller hønsebouillon
600 g rødbeder, kogte og uden skræl
150 g fintrevet manchego
2 tsk timian
2 tsk rosmarin
salt og peber

Svits løget i lidt olie i en stor, dyb pande eller gryde – løget må ikke få farve – og tilsæt så risene. Giv dem et minut eller to på panden, inden du tilsætter hvidvinen. Lad det simre ved mediumvarme, indtil risene har optaget vinen og tilsæt så lidt af bouillonen. Lad det simre – husk at røre i det ind imellem – og tilsæt så lidt mere af bouillonen. Fortsæt sådan, indtil al bouillonen er optaget af risene. Risene er klar, når de er møre, men stadig har lidt bid. Løber du tør for bouillon inden da, tilsæt blot lidt vand og lad risene simre, indtil de er færdige. Skær rødbederne i små tern og vend dem i risottoen.

Tag nu panden af varmen og vend ost, timian og rosmarin i din rødbede-risotto. Smag med salt og peber og servér med det samme.

farseret kylling, kylling, hakket kyllingekød, kyllingefars, æble, rødløg, flødeHvad skal man så servere til rødbede-risotto? Vi serverede den sammen med farseret kylling (læg mærke til ordet ‘vi’ – det var nemlig gemalen, der udbenede dyret). Vi har tidligere lavet farseret kylling, men denne gang gik vi all-in, så den blev 100% udbenet. Farsen var en version af den, vi lavede første gang, og bestod af:

400 g hakket kyllingekød
1 løg, finthakket
1 håndfuld hakkede valnødder
1 spsk rosmarin
½ dl fløde
salt og peber

Sidst men ikke mindst lavede jeg også en hurtig kålsalat på blancheret grønkål, rød spidskål, æbler, æblecidereddike, akaciehonning og salt.

Vi nød en dejlig rødvin til – Pinot Noir Reserva Especial fra Tierra Alta – som jeg (også) havde købt hos min lokale vinpusher. Det er faktisk pudsigt – alle vine, vi drak til denne middag, har jeg købt der i løbet af de seneste måneder. Men altså – en rigtig dejlig rødvin med en skøn, frisk bærduft og en spændende og forholdsvis kraftig eftersmag, der stod godt til rødbederne. Helt klart en rødvin, jeg kan finde på at købe igen.

rødbede-risotto, risotto, rødbeder, vegetar, bouillon, smør, grødris, hvidvin, løg, timian, rosmarin, gedeost, farseret kylling, kylling

Fyldig Mulligatawny suppe

Mulligatawny suppe, suppe, karrysuppe, chili, løg, kartofler, gulerødder, æbler, hønsebouillon, buillon, karry, gurkemeje, hvidløg, ingefær, kardemommekapsler, korianderfrø, røde linser, kokosmælkDa jeg annoncerede mit karry-benspænd for denne måned, foreslog Ostesnak, at jeg skulle lave Mulligatawny suppe – en klassisk suppe, der indeholder karry. Mulligatawny suppe kan laves på mange måder – både med eller uden kød og med ret stor variation i krydderisammensætningen. Én ting er dog sikker – der er karry i.

Jeg kiggede på en række Mulligatawny opskrifter på forskellige udenlandske blogs, inden jeg gik i køkkenet og legede mig frem til denne version. Jeg bør i øvrigt nævne, at jeg ikke er så vild med ‘vandede’ supper, så jeg brugte lidt mindre væske og lidt større mængder grøntsager i denne version. En Mulligatawny suppe er som regel lidt mere ‘vandet’.

Jeg brugte i øvrigt en skøn madras karry, som jeg købte hos ASA i Torvehallerne i efteråret. Den overraskede positivt, så den glæder jeg mig til at lege videre med ved lejlighed.

Fyldig Mulligatawny suppe
2-3 personer

lidt rapsolie
1 løg, hakket
3 fed hvidløg
1 tsk finthakket frisk ingefær
2 tsk madras karry
1 tsk chiliflager
en knivspids stødte nelliker
1 tsk gurkemeje
3 kardemommekapsler
1 tsk korianderfrø
1 gulerod, revet
1 kartoffel, revet
½ æble, skåret i små tern
7 dl hønsebouillon
2 dl kokosmælk
1½ dl røde linser
salt, rørsukker og citronsaft

Hæld olie på en pande og svits løg sammen med hvidløg, ingefær og krydderier. Tilsæt grøntsager og æbletern, hønsebouillon, kokosmælk og røde linser og lad det simre i en halv time. Blend suppen og smag til med salt, citronsaft og evt. lidt rørsukker.

Jeg serverede den med lidt chiliflager på, men om sommeren vil jeg anbefale, at du bruger frisk koriander.

Note: Dejlig fyldig suppe med masser af smag. Nu havde jeg – vanen tro – skruet godt op for flere af krydderierne (herunder karryen – selvfølgelig) og det gav en god, cremet og krydret suppe, som gav varmen.

Kyllingenuggets med kokos og karrymayonnaise

kyllingenuggets, kylling, kyllingebryster, kokosmel, æg, mayonnaise, karrymayonnaise, kokospanering, rapsolie, karryJeg har tidligere blogget om hjemmelavede kyllingenuggets, som jeg i øvrigt kun kan anbefale. I anledning af denne måneds karry-benspænd besluttede jeg mig for at lave en ny version – nemlig kokospanerede kyllingenuggets med karrymayonnaise til!

Kokospanerede kyllingenuggets
2 personer – eller forret til 4 personer

2 kyllingebryster
2 æggehvider* – eller 1 æg
ca. 3 dl kokosmel
rapsolie
salt

Skær kyllingebrysterne i mundrette stykker. OBS – de må ikke være for tykke eller uregelmæssige, da det gør det sværere at stege dem ordentligt. Pisk æggemassen og vend kyllingestykkerne i dem, inden de vendes i kokosmel. Hæld et ca. 1 cm dybt lag rapsolie i en lille pande og varm det op. Test om olien er klar ved at stikke den ene ende af en tændstik ned i olien (den ende uden svovl selvfølgelig). Bobler det omkring tændstikken, er olien klar. Sørg for ikke at have for høj varme på panden – mediumvarme bør være nok. Steg 5 kyllingenuggets ad gangen. Når de bliver gyldne, er de færdige. Lad dem dryppe af på køkkenrulle og drys dem med salt.

*jeg brugte de to æggehvider, jeg havde til overs efter at have lavet hvid chokolademousse

Karrymayonnaise

1 æggeblomme
1 tsk god karry – jeg brugte ‘World’s Best Curry Powder Project’
lidt citronsaft
ca. 1 dl rapsolie
salt og peber

Sørg for, at æggeblomme og rapsolie har samme temperatur. Pisk halvdelen af karryen i æggeblommen med en elpisker og tilsæt derefter en lille smule citronsaft. Dryp en smule olie i under piskningen og fortsæt med at tilsætte lidt ad gangen under konstant piskning, så den kan optages i cremen. Fortsæt til al olien er brugt. Rør resten af karryen i og smag til med salt og peber.

Note: Kokospanerede kyllingenuggets er en sjov og anderledes version af de traditionelle kyllingenuggets og er virkelig lækre, når de kombineres med karrymayonnaise! Kan varmt anbefales!

Vi spiste disse kyllingenuggets til aftensmad, men det var selvfølgelig ikke nok til at mætte os, så bagefter spiste vi en god spidskålssalat – så fik vi også lidt grøntsager 😉

Spidskålssalaten bestod af fintsnittet rød spidskål, revne gulerødder, salte peanuts og lidt olivenolie. Simpelt men godt.

kålsalat, salat, spidskål, gulerødder, peanuts

Stærk hønsesalat med karry

stærk hønsesalat, kyllingesalat, salat, pålæg, kylling, kyllingebryst, mayonnaise, creme fraiche, karry, grøn karrypastaJeg har fået spist en del rugbrødsmadder de seneste dage – selvfølgelig på hjemmebagt rugbrød. Her fik jeg lyst til at tage en gammel kending – hønsesalaten – og lave en version, hvor karryen for alvor fik lov til at spille ind. Det blev til en stærk hønsesalat med masser af karrysmag, hvilket jo er yderst passende til januar-benspændet – mad med karry. Jeg brugte en rimelig mild karryblanding, jeg købte hos ASA i Torvehallerne.

Stærk hønsesalat
nok til 2-3 madder

1 kyllingebryst – enten kogt eller stegt
1 tsk mild sambhar karry – købt hos ASA
1 tsk grøn karrypasta
2 tsk god mayonnaise – jeg anbefaler hjemmelavet eller Hellmann’s
2 spsk creme fraiche
salt og peber
evt. lidt blomsterhonning

Pil skindet af kyllingebrystet og skær kødet i mindre stykker. Rør karry, karrypasta, mayonnaise og creme fraiche sammen og vend kødet i det. Smag til med salt og peber og evt. lidt blomsterhonning. Servér med det samme.

Note: En dejlig kraftig og stærk hønsesalat, hvor karryen giver masser af smag til den ellers ret milde pålægssalat. Du kan evt. pifte hønsesalaten yderligere op med lidt kapers.