Kylling med grøntsagsmos i stegeso

kylling, kartofler, porre, grøntsagsmos, løg, spinat, hvidvin, bouillon, smør, salvieSidste weekend kom jeg i gang med månedens benspænd – nemlig mad tilberedt i stegeso. I første omgang ‘gik det ud over’ en kylling, som røg i stegesoen sammen med lidt forskellige grøntsager. Det er absolut ikke første gang, at jeg tilbereder kylling i stegeso – se blot denne udgave med rodfrugter – og det er helt sikkert ikke sidste gang.

Kylling med grøntsagsmos i stegeso
4 personer

1 kylling
1,2 kg kartofler, skrubbede og skåret i mindre stykker
1 porre, skåret i skiver
2 løg, skåret i både
200 g frossen spinat
3 dl hvidvin
5 dl kyllingebouillon
salt og peber
2 spsk smør
ca. 20 salvieblade, finthakkede

Skær kyllingen op i to eller fire dele (eller flere, hvis du lyster), fjern evt. overskydende fedt og gnid kyllingen med salt og peber. Hæld kartofler, løg, porre og spinat i stegesoen og hæld hvidvin og bouillon over. Læg kyllingen oven på og sæt låget på. Stil kyllingen i ovnen ved 220 grader i 1½ time – de sidste ti minutter evt. uden låg for at give kyllingen lidt mere farve.

Tag kyllingestykkerne op og hæld det meste af væden fra (husk at gemme det – det vil fungere fint i en sauce eller suppe). Put smørret ned til grøntsagerne og brug et stort piskeris til at mose grøntsagerne grundigt. Smag til med salt og peber.

Anret din kylling med grøntsagsmos – gerne toppet med lidt salvie oven på.

Note: Kylling med grøntsagsmos er en lækker og enkel ret, der passer sig selv meget af tiden og ikke kræver en masse potter og pander.

Durban Chicken stew – kyllingestuvning

durban chicken stew, kyllingestuvning, kylling, løg, hvidløg, cayennepeber, koriander, kardemomme, fennikelfrø, ingefær, tomater, ærter, kartoflerDen sidste sydafrikanske ret, jeg nåede i september, var Durban chicken stew – en dejlig krydret kyllingestuvning, som stammer fra den sydafrikanske by Durban.

Jeg faldt over en opskrift hos Food like Amma used to make it, men justerede på flere af mængderne – blandt andet krydderierne.

Durban chicken stew
7-8 personer

1 hel kylling, skåret i 10-14 stykker
Smør til stegning
2 hele løg, skåret i både
3 fed hvidløg, hakkede
½ tsk cayennepeber
½ tsk koriander
½ tsk kardemomme
½ tsk fennikelfrø
½ tsk ingefær
400-500 g flåede tomater
1½ dl ærter
2-3 kartofler, skåret i mundrette stykker
Ca. ½ l vand
Salt og peber

Smelt smørret i en stor dyb pande og brun kyllingestykkerne i smørret. Tag kødet op og hæld nu løg, hvidløg og krydderier i panden. Svits det i et par minutter, inden du tilsætter en dl vand. Lad det koge op i et par minutter, inden du tilsætter tomaterne og resten af vandet. Rør godt rundt og læg kyllingestykkerne i sammen med kartoffelstykker og ærter. Læg låg på panden og lad det simre i ca. 40 minutter. Smag til med salt og peber.

Servér din kyllingestuvning sammen med kogte ris.

Note: Durban chicken stew er en skøn kyllingestuvning, som får en dejlig nuanceret smag fra krydderierne uden dog at være stærk eller kraftig. Meget lækker kyllingeret.

Patatas bravas og empanadas med kylling

kartofler, paprika, rapsolie, patatas bravasUnder ferien i Spanien skulle vi naturligvis have tapas, og her lavede gemalen og jeg blandt andet patatas bravas samt empanadas med kylling. Patatas bravas har jeg eksperimenteret med før – dengang jeg havde tapas-benspænd – men dengang blev jeg ikke helt tilfreds med resultatet, så der fik jeg aldrig blogget om det. Nu gav jeg det et forsøg mere, og denne gang blev de lige, som de skulle være.

Patatas bravas

350 g kartofler, skrubbede og skåret i mundrette tern
2 dl rapsolie
1½ tsk sød paprika
evt. ½ tsk røget paprika
salt

Kog kartoflerne i ca. fem minutter og hæld derefter vandet fra. Lad kartoflerne tørre lidt (du kan evt. duppe dem med lidt køkkenrulle), inden du hælder olien på en stor, dyb pande. Hæld kartoflerne i og steg dem, indtil de bliver gyldne på alle sider. Jeg kan ikke huske præcis, hvor lang tid det tog, men jeg mener, at vi gav dem 20-30 minutter, inden vi syntes, at de var gyldne og sprøde nok. Hæld kartoflerne over i et fad og drys dem med krydderier. Servér dem sammen med aioli.

butterdej, flødeost, butterdej, peberfrugterEn anden let tapasservering er empanadas. De kan laves i alskens udgaver, men en af de letteste er denne udgave, hvor du bruger butterdej samt kogt kylling (som vi havde til overs fra et tidligere måltid).

Du skal bruge:
butterdejsplader
kogt kylling
flødeost
syltede peberfrugter (kan erstattes af andet – for eksempel syltede svampe)
pisket æg

Rul butterdejspladerne let ud og brug et stort vinglas til at stikke dejcirkler ud. Læg lidt kylling, flødeost og peberfrugt på den ene halvdel (pas på, at du ikke putter for meget fyld på, så du ikke kan lukke den lille dejpakke). Pres kanten af butterdejscirklen sammen, så det bliver en lille buttet halvmåne. Tryk kanten med en gaffel og læg dine empanadas på en bagepapirbeklædt bageplade. Pensl dem med æg og bag dem i ovnen ved 180 grader i 15-20 minutter, indtil de er gyldne.

Pak choy suppe med kylling

pak choy suppe, kylling, bouillon, koriander, løg, kokosmælk, ingefær, chiliJeg holder en kort pause fra det tyrkiske benspænd, for sidste weekend slog jeg lige et smut forbi det asiatiske i stedet, da jeg faldt over nogle små pak choy i supermarkedet. Dem kunne jeg ikke stå for, og den ene endte derfor i denne asiatisk-inspireret pak choy suppe sammen med lidt kylling og andre gode sager.

Pak choy suppe med kylling
2 personer

en lille pak choy, skåret i strimler (ca. 3-4 dl)
et løg, skåret i tynde både
lidt olie til stegning
1-1½ spsk finthakket ingefær
1 tsk sambal oelek
½ l kyllingebouillon
1 spsk peanutbutter
1 lille dåse kokosmælk
ca. 200 g kogt eller stegt kylling, delt i mindre stykker
lidt limesaft
salt og peber

Hæld lidt olie i en dyb pande og svits løg, pak choy og ingefær ved mediumvarme i et par minutter. Rør sambal oelek i og tilsæt så bouillon, kokosmælk og peanutbutter. Varm det op, og når det simrer, tilsætter du kyllingestykkerne. Lad det simre i nogle minutter og smag så til med salt, peber og limesaft.

Pak choy suppe serveres med frisk koriander på toppen.

Note: Pak choy suppe er et let og frisk måltid. Du kan evt. vende lidt kogte nudler i suppen, hvis du vil have et mere fyldigt måltid.

Mild og cremet kyllingeret fra Peru

cremet kyllingeret, peru, peruviansk, kylling, oliven, kartofler, ris, cayennepeber, peberfrugt, bouillon, hvidløg, løg, valnødder, ost, parmesan, brød, mælk, ægI sidste uge nød vi en cremet kyllingeret, som oprindelig stammer fra Peru. Jeg havde fået ideen efter at have genlæst min anmeldelse af restaurant PMY, hvor vi blandt andet fik Aji de Gallina, der er en letkrydret kyllingeret i en tyk, gul sauce. I den originale udgave bruger man friske aji-pebre, men jeg tror ikke, man kan få dem her i Danmark, så jeg lavede min egen fortolkning efter at have skelet til en opskrift på The Spruce Eats.

Cremet kyllingeret fra Peru
ca. 5 personer

1 kylling
vand til at koge kyllingen i
3 laurbærblade
4 timiankviste
2 porrer
4-5 dl af kyllingebouillonen
4 skiver hvidt brød
2 dl mælk
1 dl rapsolie
1 rød peberfrugt
1 spsk mild chili
½ tsk cayennepeber
2 fed hvidløg, finthakket
1 stort løg, hakket
1 dl hakkede valnødder
3 spsk friskrevet parmesan eller pecorino

Topping:
hårdkogte æg
oliven uden sten, skåret i skiver

Tilbehør:
Kogte ris og kogte kartofler

Riv brødet i mindre stykker og læg dem i en skål. Hæld mælken over og stil skålen i køleskabet. Kog kyllingen mør. Tag kyllingen op og lad den hvile lidt på en spækbræt. Imens tilsætter du laurbærblade, timian og porrer til kogevandet og lader det koge videre. Når kyllingen er kølet lidt af, piller du kødet af knoglerne. Læg 400-450 g til side og put resten i en boks i køleskabet til en anden dag, hvor du kan bruge det til en hønsesalat eller som fyld i quesadillas. Sluk for gryden med kyllingebouillon.

Fjern stilk og kerner fra peberfrugten og blend peberfrugtkødet med cayennepeber og olie, indtil det bliver en jævn masse. Varm en pande op og svits løg og hvidløg i lidt olie et minuts tid, inden du tilsætter peberfrugtsmassen. Rør det godt sammen og lad det simre et minuts tid, inden du slukker for panden.

Blend brødet og mælk sammen med nødder og ost. Tilsæt lidt et par dl kyllingebouillon undervejs sammen med peberfrugtsmassen, indtil du får en lind creme. Hæld den op i en dyb pande og varm det op, så det småsimrer. Tilsæt mere kyllingebouillon og vend kyllingekødet i saucen. Lad din kyllingeret simre i nogle minutter og tilsæt evt. mere bouillon, hvis den bliver for tyktflydende.

Denne kyllingeret serveres typisk sammen med kogte kartofler og ris og toppes med kogte æg og oliven.

Note: Denne kyllingeret er rigtig comfort food – cremet og lækker og samtidig også rimelig mild, så de fleste kan være med. Du kan naturligvis skrue mere op for cayennepeberet, hvis du vil have en kraftigere kyllingeret.