Kvædemarmelade

kvædemarmelade, marmelade, syltning, kvæder, kvæder, rørsukker, mørk romI løbet af de seneste år har jeg flere gange været heldig at få fat i friske kvæder via en af gemalens kolleger. Der er noget mystisk og gammeldags over kvæder, som jeg slet ikke kan stå for, og jeg har tidligere eksperimenteret med både syltede kvæder, kvædebrød og senest lammegryde med kvæder. Jeg tænkte, at det også måtte være muligt at bruge dem i marmelade, men pudsigt nok stødte jeg primært på opskrifter med kvædegelé, da jeg googlede efter inspiration, og så endte jeg med at freestyle.

Kvædemarmelade
3 glas i mellemstørrelse

450 g kvæder skåret i mindre tern
400 g lyst rørsukker
evt. lidt mørk rom

Kvæderne skal skylles, skæres i smalle både (husk at fjerne kernehus) og derefter skæres i mindre tern. De hældes i en gryde sammen med sukker og så meget vand, at det lige dækker. Lad det koge op og derefter småsimre i ca. 1½ time uden låg. Blend forsigtigt grydens indhold med en stavblender og hæld marmeladen på skoldede varme glas.

Note: Kvæderne får en dyb, intens og nærmest parfumeret smag, som passer rigtig godt til vinterhalvåret. Jeg eksperimenterede med at putte en sjat rom i ét af glassene, og det var en ualmindelig fræk og indtagende smagskombination. Det trick skal jeg bestemt gentage i næste portion, jeg sætter over!

13 tanker om "Kvædemarmelade"

  1. Har aldrig smagt kvædemarmelade, har en veninde som har et træ fyldt med frugter, må se om jeg kan få lokket nogle fra hende 🙂
    De skal vel skrælles inden man bruger dem?

    • Godt spørgsmål! Der er en vis ‘risiko’ for det 😀
      Jeg var forbi Torvehallerne i dag og fik fat i grønne tomater, så dem glæder jeg mig til at tilberede 🙂

    • Kvæder er nemlig ret fascinerende og lækre – jeg er ret pjattet med den sødmefulde, fyldige og lidt parfumerede smag – den minder ikke så meget om andet, jeg ellers spiser.

  2. Pingback: Tærte med tørrede frugter samt ostetallerken | Piskeriset på eventyr

  3. Hej
    Jeg har lavet en portion marmelade og skrællede kvæderne på sådan en Storm P.-agtig maskine, men kan se, at du lader skrællet sidde.Kan ikke accepter spildet.
    Skal man så blænde massen ekstra fint, for at undgå skrællestykker, eller bliver de så blødgjort at man kan lade tandstikkerne være – i fred?
    Der er vist også pektin i skrællet.
    Tilbage til gryderne.

    Jerzy

    • Ja, jeg lader skrællen sidde på og blender det derefter godt og grundigt – der plejer ikke at være noget tilbage, der kan sætte sig i tænderne efter sådan en omgang 🙂

  4. Pingback: Middelaldertærte med tørrede frugter samt ostetallerken - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  5. Pingback: Rosmarin-knækbrød - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  6. Pingback: Syltede kvæder - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  7. Pingback: Honningsnitter - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *