På kokkekursus med Nimb

I tirsdags var jeg igen på kokkekursus. Ligesom sidst var det et godt tilbud fra Sweetdeal, hvor der var halv pris på kokkekurser, og hvor jeg benyttede chancen til at give mig selv en lækker fødselsdagsgave.

Denne gang var det Thomas Herman fra Nimb, som underviste os, og han havde valgt en lækker treretters menu, som vi gik i gang med at tilberede efter en kort introduktion. Der var en fin balance mellem sværhedsgrad og folks kunnen, og der var bedre tid denne gang. Alligevel endte vi med at slutte en halv time senere end planlagt, da vi sad og talte med Thomas Herman lang tid efter måltidet. Han viste sig at være en meget behagelig og rolig person, og han var god til at rådgive og opmuntre undervejs – meget jordbunden og hyggelig.

Forretten var en lækker muslinge-bisque med kamille og agurkeskiver. Meget fin og delikat muslingesmag med lille snert af kamille, hvor agurkeskiverne var med til at give lidt struktur og friskhed sammen med den søde suppe. De små jomfruøsters havde jeg ikke smagt før, men dem bruger jeg gerne igen i køkkenet, for de havde en utrolig lækker og elegant smag, som imponerede mig meget. Retten er i øvrigt ikke synderlig kompliceret at lave, men kræver noget tid og tålmodighed.

Hovedretten var grillet ungdue med glaserede asparges og vilde urter. Retten krævede noget opmærksomhed fra kokkene, da der var flere trin, hvor råvarerne endelig ikke skulle koges/steges for længe, men ellers igen en ret som var rimelig let at gå til, men krævede noget tid og nærvær.

Igen en skøn ret, som jeg godt kan finde på at lege videre med en dag.

Desserten bestod  af parfait af fynsk fåremælksyoghurt med lakrids og sødskærm. Den er ret let at lave – hvis du vel at mærke kan skaffe råvarerne (hvor kan jeg købe fåremælksyoghurt? Synes ikke jeg har set det i butikkerne…). Denne ret vil jeg lave igen – jeg får alligevel ikke noget valg, så snart gemalen opdager, at der er lakrids i retten…

Smagen var mild men ikke særlig sød, så er du til hvinende søde desserter er denne her nok ikke noget for dig. Til gengæld giver samspillet mellem fåremælksyoghurten, de friske bær, lakridsen og urterne en spændende og moderne nordisk dessert – mmm!

1000 bageglade mennesker

Jeg er netop hjemvendt fra en stor bageworkshop, som Claus Meyer og co. afholdt i Roskilde her til aften. Et sted mellem 850 og 1000 mennesker var mødt op til denne event, som tog ca. tre timer og kostede sølle 100 kr. For beløbet fik man – udover et underholdende foredrag af Meyer, som blev suppleret af en række dygtige bagere – også råvarerne til en dej, man æltede på selvsamme workshop, en lækker pose med økologisk stenformalet hvedemel, en pakke biodynamisk smør, lidt ost og en række brochurer med brødopskrifter. Ved bordene var der også tallerkner med forskellige slags lækre, saftige brød samt smør og ost, så der var god mulighed for at smage de typer mel, som blev nævnt under foredraget.

Eventen var et pilotprojekt og vil sandsynligvis blive gentaget, da det var en succes. Selvom jeg har bagt en del år, og det plejer at gå ganske fint, så lærte jeg alligevel et par tricks til, hvordan brødet kan blive endnu bedre – for eksempel ved at bruge lidt mere væde i dejen, end jeg gør i dag, og at ælte i endnu længere tid. Jeg tror, jeg skal huske at bruge min røremaskine noget oftere, for op mod 15 minutters æltning vil jeg nok ikke have tålmodighed til i hånden.

Her er et par stemningsbilleder fra begivenheden:

 Claus Meyer byder velkommen til bageworkshoppen
 Den medbragte skål blev fyldt med ingredienser ved ankomsten
 Æltningen er i gang – det var noget uvant at bruge en røreske til det
Næsten færdig – pt. står den i køleskabet og skal stå der til i morgen aften, inden den bages

På kokkekursus med noma

 Stenbiderrogn og rygeost på en bund af agurke- og dildsaft

I lørdags var jeg på kokkekursus, hvor Torsten Vildgaard – årets kok 2005 og medarbejder hos noma – var den dygtige underviser, som ledte os gennem fire timer med lækre råvarer og spændende opskrifter.

Jeg havde købt kurset i forbindelse med et supertilbud, som Sweetdeal havde i starten af marts, hvor de udbød en række kokkekurser med kokke fra de Michelinstjernede restauranter, og da jeg fik denne enestående mulighed, købte jeg straks et kursus og gav mig selv i fødselsdagsgave.

Torsten havde sammensat en interessant menu med fire retter, som vi skulle lave i løbet af ca. to timer, og vi blev opdelt i grupper på fire personer, hvor hvert hold havde til opgave at lave en hel menu. Han ville godt have os til at konkurrere lidt, men det var med et glimt i øjet, og det endte da også med, at vi – da alt skulle anrettes – slog alle holds portioner sammen og anrettede ud fra det.

Jeg fik først og fremmest inspiration til nye måder at kombinere råvarer og smagsindtryk, ligesom der også var et par sjove ideer til anretningen og det visuelle touch ved retterne. Der måtte godt at have været lidt flere tips og tricks til måder at snitte/partere/osv., men jeg synes nu, at jeg fik noget for pengene. Flere af retterne kan dog ikke lige overføres til et almindeligt køkken, da der blev brugt flere specialvarer (for eksempel en meget spændende og håndlavet myseost importeret fra Norge) og avancerede maskiner, som man ikke lige har stående – blandt andet en vakuumpakker!

Min yndling blandt retterne var retten med lammehals og brøndkarsesauce – det var så veltilberedt, at man næsten fik tårer i øjnene (!), men alle retter var nu ret lækre. Stenbiderrogn-retten var meget fin og lækker – jeg tror, jeg snart skal lave en variant over denne – mens løgretten var så enkel og alligevel delikat, at jeg godt kan ærgre mig over, at den er lidt besværlig at skulle genskabe, da det var en af de retter, hvor der blev brugt vakuumpakker. Desserten med myseost var interessant og fungerede bedre, end jeg frygtede – meeen jeg foretrækker nu stadig en mere sød dessert, for helt gode venner bliver jeg nok ikke med myseost, selvom denne her var klart bedre end den, de almindelige supermarkeder sælger.

 Brændte løg på løgpuré med et strejf af druesaft
 Lammehals med brøndkarsesauce og blomkålsfondant
Myseostganache med rødbede- og solbærgranité

Kagedekorationskursus – The Australian Way!

Hele min Århusudflugt startede faktisk med, at jeg meldte mig til Anarkistens nyeste kagedekorationskursus, , hvor du kan lære den australske teknik inden for lambeth-stilen. Den er sværere og tager længere tid, så der var sat seks timer af til det. Vi snød dog og var dygtigere/hurtigere, end hun havde regnet med, så der var også tid til at prøve flere ting i slutningen af kurset.

Tørretid er vigtigt, så da vi havde lavet de første ‘broer’ på dummykagen, som resten af dekorationen skulle hvile på, blev vi sat til at lave hjerter. Det var svært! Jeg tror liiige, at der er plads til forbedring her – og muligvis et projekt til juleferien…

Men derefter fik jeg lavet det første ‘gitter’.

Al begyndelse er svær, og gitteret skulle helst være tættere, så det måtte jeg jo lave:

Og så følger her ellers en række af forskellige måder at pynte på, som jeg fik lavet:

Der var også tid til at pynte toppen af kagen, så her lavede vi hvide ‘streger’, som vi pyntede med små grene og blade. Øverst skulle vi så lægge en række lilla blomster, vi havde lavet med en af tyllerne i løbet af kurset, men da jeg er notorisk ringe til at lave blomster på den måde, så snød jeg og lavede i stedet små hvide blomster direkte på kagen. Ha!

Igen igen et sjovt og spændende kursus, hvor der både var plads til succesoplevelser og sved på panden! Jeg ved dog ikke, hvornår jeg får kastet mig ud i denne teknik igen, for pynten er noget mere skrøbelig end ved den mere traditionelle engelske lambeth-stil.

Kagedekorationer, hygge og sushi

I søndags susede jeg til Jylland. Jeg var tidligt oppe, for jeg skulle være fremme på Århus station lidt over 10, hvor Hanne lavede drive-by og samlede mig op. Hun havde nemlig lokket mig med til kagekursus for øvede hos Sif. Vi var begge med til begynderkurset i efteråret, og det var ret sjovt, så jeg var let at lokke. Klidmoster var også med i bilen, og da hun ikke deltog i selve kurset, havde jeg en fantastisk support ved min side, når sprøjteposen susede henover kagen…

… hm…

Det var temmelig begrænset hvor meget, jeg havde øvet mig inden, men det gik overraskende godt. Det var først i slutningen af kurset, at jeg klumsede lidt. Her er kagedummyen i forskellige stadier:

Et par af de nye ting var at lave et mønster på midten – her et hjerte, vi havde ‘prikket’ ud med en nål inden – samt en ‘rebkant’ oven på kagen.

 Her er der tilføjet en ‘bund’ på kanten af kagen, som vi efterfølgende skulle bygge videre på.

Her er kommet nogle snirkler oven på (jeg ved det – mit fagsprog inde for kagefaget er meget ekvilibristisk og øh… hjemmefusket…)
Og her kom vindrueklaser og blade på samt en blondekant – jeg synes i øvrigt, at klaserne var sværere at lave, når de skal være på siden af kagen…
Det endelige resultat

Kurset startede kl. 10.30 og sluttede kl. 15. I den tid nåede vi at pynte en dummykage, som du kan se oven for, fjolle (ok, et par af kursisterne opførte sig meget pænt og normalt – men jeg var ikke en af dem) samt spise frokost – det indbefattede også en omgang bondepige med slør og sprut, som Sif havde kreeret, og den var vanedannende god!

Jeg tog min dummykage med mig denne gang – sidst havde jeg ganske enkelt ikke plads – og den overlevede nogenlunde turen hjem – kun vindrueklaserne og bladene fik sig nogle knubs, men så er der en god anledning til at lave nogle nye… eller noget andet på kagen.

Efter kurset susede Hanne, Klidmoster, Sif og jeg af sted til Århus midtby, hvor vi gik på Sushi + for at… spise sushi! Jeg var ret sulten, så jeg tog en blandet maki-menu samt hosomaki med spicy rejer.

Udvalget var godt, det smagte ganske fortrinligt og vi fik en god betjening, så sammenlignet med prisen lander vi nok et sted mellem fire og fem stjerner. Absolut pengene værd og i øvrigt dejlig tæt på stationen.

Et par timer gik hurtigt, og pludselig skulle jeg hjemad igen.

Jeg blev sat af ved stationen, hvor jeg også fik en røremaskine under armen – Hanne havde meget betænksomt taget den med, da hun har købt sig en nyere model, og så havde hun spurgt, om jeg ville arve hendes gamle – og selvfølgelig ville jeg det! Jeg glæder mig til at tage den i brug.

Tak til de fornøjelige mennesker, der gjorde endnu en Jyllandstur til noget helt særligt, og en særlig tak til Hanne som fik givet mig det sidste skub i første omgang :-)

På kagekursus i jydernes land

Så oprandt weekenden, jeg havde glædet mig til i flere måneder! I fredags tog jeg toget direkte fra arbejde og til Århus, hvor jeg tilbragte aftenen hos et vennepar, som jeg ikke har set i… hm… snart to år! Det var meget afslappet, og vi fik talt en del om rejseoplevelser, og jeg fik nusset kattene.

Næste morgen hoppede jeg på en bus for at suse ud til kagekursus. Jeg har et lidt ambivalent forhold til de århusianske busser, hvor man står på i bagenden af bussen og køber billet i en automat. Af en eller anden grund har jeg det hver gang, som om jeg snyder, for det virker så… mærkeligt! Men jeg fik da købt mig en billet, og det lykkedes mig også at komme frem lige på klokkeslettet!

Vi var seks glade kursister og en meget kompetent lærerinde, der kastede os ud i begynderkurset i Lambeth-teknik, som er en meget smuk og elegant kagedekorationsmetode.

Efter en kort introduktion blev vi kastet ud i at øve os lidt med sprøjteposerne på et stykke plastik, inden vi gik i gang på kage-‘dummyen’. Vi fik kun lidt præstationsangst, men da det faktisk gik overraskende godt (dog tilsat lidt banden og grinen), og da mislykkede forsøg var rimelig lette at kratte af kagen, så gik det efterhånden derudaf.

I det hele taget fik vi lært en masse, og den strenge lærerinde var slet ikke så streng, men roste os mange gange. Det var rigtig hyggeligt at møde Sif – og de andre kursusdeltagere – og jeg kan varmt anbefale kurset. Jeg vil rigtig gerne på opfølgerkurset, men jeg er bange for, at det må vente til efter nytår, for de nuværende datoer går ikke så godt i spænd med resten af mine planer for efteråret.

Desuden bør jeg nok også få øvet mig noget mere herhjemme (og nej kække læsere – det er IKKE muligt bestille en kage med lignende pynt lige pt., for det kræver, at jeg liiiige har en god håndfuld timer, hvor jeg har tid til at sidde og nørkle med at dekorere kagen).

Men efter kurset er jeg noget mere frisk på at give mig i kast med den form for dekorering, for det er sjovt at sidde og pusle med, og så er det en rigtig god tålmodighedsøvelse!

Efter kurset tog jeg bussen til Århus centrum. Jeg kørte med den mest fantastiske buschauffør, som åbenbart både var nystartet chauffør og ikke havde boet i Danmark i lang tid. Begge ting var noget, han direkte sagde undervejs, hvor han kommenterede på, at han nævnte hvert busstoppested ved navn for på den måde at øve sig på sit dansk – “jeg er nemlig blevet træt af at sige rødgrød med fløde!” - og vi skulle endelig sige til, hvis han ikke udtalte ordene korrekt. Flere i bussen sad og klukkede – inklusiv mig selv – og han fortsatte underholdningen ved blandt andet at sige, at han også sørgede for at spise ti kartofler hver aften, og at han overvejede at øve sig i at tale dansk samtidig, for det ville nok hjælpe! Uvurderlig oplevelse!

Lige inden jeg afhentede gemalen på banegården, opdagede jeg til min irritation, at jeg åbenbart havde fået smidt min plastiklomme med alle printede papirer – inklusiv hjembilletten – væk. Vi tog derfor forbi venneparret for at printe en ny (hurra for selvprint-billetter!) og hang ud en times tid.

Vi slentrede stille og roligt af sted mod Malling & Schmidt, hvor vi skulle spise aftensmaden, men på vej derhen kunne jeg pludselig mærke, at jeg var ved at gå sukkerkold. Vi gik ind i den nærmeste 7-11, og her opdagede jeg, at udvalget var lidt anderledes end på Sjælland. En bland-selv-nødder stander skulle selvfølgelig afprøves, og så faldt jeg over et tilbud på icetea i funky smagsvarianter. Nu er jeg normalt ikke til icetea, men jeg elsker at prøve nye ting, så dem købte vi. Ooooog… jeg synes stadig, at icetea er dybt overvurderet, men tørsten blev da slukket, og jeg fik det straks bedre.

En anmeldelse af Malling & Schmidt kræver lige lidt mere tid, end jeg har her i aften, men I bliver ikke snydt! Den kommer i en af de nærmeste dage, hvor jeg også vil fortælle om resten af vores Århus-ophold :-)