Kulinarisk Sydfyn

Kulinarisk Sydfyn, madmarked, fødevaremarked, marked, Fyn, SvendborgI dag susede gemalen og jeg over vandet for at besøge et af de helt store madarrangementer på Fyn – nemlig Kulinarisk Sydfyn, som er et stort fødevaremarked med masser af sydfynske specialiteter – og enkelte importerede. I år er det 11. år, at markedet afholdes, og det var også så stort, at vi slet ikke kunne nå at smage alt. Vi mødtes med Klidmoster, der allerede var ankommet dagen før, så hun trak også et par tips frem undervejs, og det var perfekt, for der var meget at se og smage.

De fleste boder på Kulinarisk Sydfyn stod heldigvis udenfor, og selvom det selvfølgelig betød, at vi blev temmelig våde på grund af regnvejret, så betød det også, at vi sagtens kunne komme til. I de to store, lukkede telte var der til gengæld så tætpakket af mennesker, at vi måtte droppe en del boder, fordi man hverken kunne komme frem eller tilbage og folk opførte sig ubehøvlet i køen.

Den silende regn betød også, at jeg slet ikke tog så mange billeder på Kulinarisk Sydfyn, som jeg gerne ville, men jeg vil alligevel tage dig med på en lille tur rundt ved en række af de boder, hvor vi smagte skønne sager.

Kulinarisk Sydfyn, madmarked, fødevaremarked, marked, Fyn, SvendborgHos Allégården købte vi svinebolsjer røgede flæskesvær, og lige inden vi skulle hjem, gik vi forbi boden igen og købte en pakke kyllingepølser med karry. Ved et tilfælde fik vi spurgt ind til, om de også solgte på Sjælland, og så viste det sig, at deres varelevering ikke blot kommer til vores hjemby men også holder blot 700-800 meter fra vores bolig! Nu har jeg siddet og læst lidt om deres produktionsmetoder på deres hjemmeside, og jeg synes desværre, at kyllingernes levetid (56 dage) er lidt for kort til, at jeg vil købe derfra.

Kulinarisk Sydfyn, madmarked, fødevaremarked, marked, Fyn, SvendborgHotel Svendborg uddelte smagsprøver på denne liflige hybenmarmelade, som jeg endte med at købe et glas af. Det er ellers sjældent, at jeg køber marmelader, fordi jeg oftest foretrækker selv at koge det, men denne her var så skøn, at den skulle med hjem. Jeg glæder mig til at lave en osteservering, hvor jeg kan bruge den til.

Kulinarisk Sydfyn, madmarked, fødevaremarked, marked, Fyn, SvendborgJeg havde på forhånd planlagt at smutte forbi boden med Sorgenfri Specialiteter, for jeg smagte flere af deres produkter til FoodExpo 2012 og har siden tænkt på, at jeg ville købe et par glas. Vi fik os også en god snak med forhandleren og prøvede at lokke ham til at lave et par varianter mere – nu må vi se, om det pludselig dukker op i handlen. Jeg købte et glas med hvid chokolade + macademianødder, et med hvid chokolade + kakaokrokant og kaffe samt en grillsauce med koriander og mynte.

Kulinarisk Sydfyn, madmarked, fødevaremarked, marked, Fyn, SvendborgNu plejer jeg ikke at interessere mig for kosttilskud, for jeg har den holdning, at alle vitaminer, mineraler og fibre bør forekomme naturligt i den daglige mad, men Naturlic havde lavet disse fine smagsprøver, hvor en bærsmoothie (muligvis bestående af jordbær, hindbær og et bær mere?) var peppet op med kartoffelfibre (!). Et interessant eksperiment, som smagte og mættede ganske fint.

Kulinarisk Sydfyn, madmarked, fødevaremarked, marked, Fyn, SvendborgSelvom det stadig var formiddag, da vi kom forbi Konnerup, så kunne vi ikke stå for tilbuddet med at smage deres lakridsis, og da det viste sig, at den var helt formidabel, skyndte jeg mig at lokke gemalen med på at købe et par kugler is til hver. Vi skulle selvfølgelig begge have lakridsis, og han prøvede så deres hasselnøddeis, mens jeg tog en kugle hyldeblomstsorbet. Det er den bedste hyldeblomstis, jeg nogensinde har smagt! Sød, elegant, frisk og sommerlig – og dermed 100% ulig vejret, men skidt nu med det. Et øjeblik havde jeg sommer i munden. Som prinsessen siger.

Lakridsisen var også virkelig god – helt på højde med den dejlige lakridsis, som jeg smagte for nylig hos Is à Bella.

Kulinarisk Sydfyn, madmarked, fødevaremarked, marked, Fyn, SvendborgKlidmoster anbefalede denne olivenolie fra MAA.C, og jeg måtte give hende helt ret – den var dejlig frisk og nuanceret i smagen – sådan lidt med toner af nyslået græs. Jeg endte med at købe en flaske, som jeg glæder mig til at bruge i sommermaden.

Kulinarisk Sydfyn, madmarked, fødevaremarked, marked, Fyn, SvendborgOvenstående billede er faktisk lidt misvisende. Det er godt nok fra Karlsen, men det var nu deres lakridssirup, som jeg endte med at købe – en sirup jeg også forelskede mig i allerede tilbage på FoodExpo 2012 og som er så god, at den sagtens kan konkurrere med Bülow.

Kulinarisk Sydfyn, madmarked, fødevaremarked, marked, Fyn, SvendborgMariager Saltcenter var meget snedige og havde brugt de spændende kryddersalte i flere forskellige slags dip, og vi endte med at købe brændenældesalt og tomatsalt.

Kulinarisk Sydfyn, madmarked, fødevaremarked, marked, Fyn, SvendborgSelvom vi havde fået is tidligere på dagen, så skulle Is fra Skarø også have et besøg. Her blev det kun til en lille smagsprøve, men den stikkelsbæris, som jeg smagte, var dejlig frisk, syrlig og afrundet på samme tid. Mmm!

Kulinarisk Sydfyn, madmarked, fødevaremarked, marked, Fyn, SvendborgDer var et helt område på Kulinarisk Sydfyn kun til alkoholiske drikke, hvor man kunne købe et glas + 3 smagekuponer til 25 kr. Flere kuponer kunne tilkøbes for 5 kr. stykket. Vi skulle da også smage lidt, og hos Cool Hand Winery havde de også disse sirupper. Jeg prøvede den længst til venstre – en mørk æblesirup – som bestemt havde potentiale.

Kulinarisk Sydfyn, madmarked, fødevaremarked, marked, Fyn, SvendborgDet var dog deres æble-isvine, vi var mest interesserede i, og vi smagte deres to dessertvine – Malux X – hvor de havde en version på 20% og en på 50%. Uha, hvor var de gode!

Jeg var især overrasket over, at den på 50% hverken var sprittet eller på nogen måde virkede så stærk, som den egentlig var. En rigtig snige-spiritus 🙂

Prisen er dog også i den høje ende, men det var gode sager.

Kulinarisk Sydfyn, madmarked, fødevaremarked, marked, Fyn, SvendborgVores barskab er løbet tør for kaffelikør, og det stod tilmed på min indkøbsseddel, så det var helt perfekt at falde over denne dejlige kaffelikør hos Realdrinks. Mon ikke der kan sniges en kaffedrink ind i programmet for min sommerferie?

Kulinarisk Sydfyn, madmarked, fødevaremarked, marked, Fyn, SvendborgDe havde også en række italienske sodavand til en rigtig fornuftig pris, eftersom der var kommet en lille ridse i emballagen, så her købte jeg også et par håndfulde. Jeg ved ikke, om der fulgte lidt italiensk sommervejr med, men man har da lov at håbe…

Kulinarisk Sydfyn, madmarked, fødevaremarked, marked, Fyn, SvendborgI går blev der afholdt nordisk ostemesterskab på Kulinarisk Sydfyn, hvor 65 oste blev bedømt. Teltet med alle smagsprøverne stod i området med vin, spiritus og øl, men da vi allerede havde smagt mange af ostene i de foregående boder, så sprang vi den del over. Jeg skal se, om ikke jeg kan smutte forbi GRAND fromage på Frederiksberg en dag, for de havde en del af de oste, jeg rigtig godt kunne lide. Nåja, og så lykkedes det mig ENDELIG at få fingrene i den røgede ost fra Naturmælk! Det har også kun taget en del måneder, en del frustration og en del stædighed, og jeg har efterhånden indset, at skal jeg købe den, så bliver det på fødevaremarkeder eller i Aarhus. Men nu har jeg to stk. liggende i mit køleskab – ha!

Kulinarisk Sydfyn, madmarked, fødevaremarked, marked, Fyn, SvendborgVi sluttede af med at spise sen frokost hos Høkildegård, som formåede at lave en krydret medister, som virkelig imponerede mig. Jeg har ellers visse barndomstraumer mht. medister, da vi altid fik en forfærdelig industri-medister, da jeg boede hjemme, men denne her udgave var jo lavet med kærlighed og gode råvarer – noget der virkelig kunne smages.

Var Kulinarisk Sydfyn besøget værd? Bestemt ja. Der var mange spændende produkter og interessante producenter. Desværre er det også så velbesøgt, at det langt fra er alle steder, hvor der er plads til, at man også kan nå at sludre lidt med producenten og høre mere om råvarer, produktionsmetoder og tanker bag produkterne, og det er jo synd, for det er det, der er det mest interessante. Jeg håber, at der bliver gjort endnu mere for at sørge for bedre plads til næste år, for så vil jeg ikke afvise, at jeg kan finde på at komme igen.

32 tanker om "Kulinarisk Sydfyn"

  1. Det lyder som en rigtig god oplevelse I har hhaft. Jeg har handlet hos Allegården i ca. 10 år – er begejstret. Birgit (ejerenaf Allegården) kommer med varer 6 gange om året, næsten lige til døren her i det nordjyske. Kyllingerne er skønne, op til over 4 kg. vejer de. Skønt der var regnvejr er der dejlige billeder du har skudt.
    Hilsen Charlotte

  2. Uh det ser godt ud! En skam jeg ikke vidste det for det kunne da nemt have været en hyggetur når nu det er så tæt på. Det må blive næste år 🙂

    God mandag!

  3. Sikke mange lækkerier! Jeg har ofte fablet om at tage dertil og i år blev jeg inviteret, men pga. deadline til kogebogen kunne jeg ikke finde tiden, øv.

    Jeg er vild med de italienske sodavand, hvordan smager de? De er da super skønne 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

    • De er ret sjove! Den brune er ret mærkelig, men vi smagte en af de andre, der var ganske glimrende. Jeg håber, at de er ekstra gode i solskinsvejr… så nu venter jeg bare på solen 😀

    • Ja, der var mange skønne ting! Vi endte også med at købe mere med hjem, end jeg havde forventet, men eftersom det ikke er alle tingene, der er lige lette at få fat på til hverdag, så er det bare om at købe det, når chancen byder sig 🙂

  4. Åhh hvor synd at vejret ikke var med jer om søndagen – vi havde faktisk ret godt vejr, det meste af dagen lørdag.

    Det var lidt af en oplevelse! Afgjort noget jeg gør igen.

    – Den der mini smoothie fra Naturlic smagte nu ovenud godt, ikk´? Men spøjst at tænke på hvad den bla bestod af.

    • Det var ærgerligt, men jeg tror ikke, jeg havde brudt mig om, hvis der havde været endnu flere gæster, så det var nu meget godt med regnvejret.

      Jo, det var en fin lille sag – men ret spøjst at tænke over, hvad der var i 🙂

  5. Oh, nu er jeg jo NØDT til at prøve den lakridsis fra Is a Bella. Og lyder egentlig lækkert at det er mælke- og ikke fuldfed flødeis.

  6. Tak for en rigtig dejlig dag. Pyt med vejret når bare selskabet er godt 🙂

    Det var blåbær der også var i de små smoothies. Glæder mig til at se hvad du får ud af de lækkerier du købte med hjem.

    Ses vi dernede igen til næste år? 😉

    • Lige over! Gemalen tror, at han får mulighed for at smage den røgede ost… men han bliver klogere 😀

      Muligvis – det kan godt være, at vi kommer igen næste år. Der var i hvert fald masser af spændende produkter, så der skulle være nok at se på 🙂

  7. Pingback: Sommerklassiker på 10 minutter | Piskeriset på eventyr

  8. Pingback: Test af olivenolier og tapenade | Piskeriset på eventyr

  9. Hej
    Tak for besøget på Kulinarisk. Håber du er glad for vores varer. Til info vil jeg fortælle dig at vi nu har en Hvid chokolade creme m. lakrids i vores sortiment.
    Med en fin smag af lakrids og hvid chokolade. Fin til brød og kager samt smeltet til isdesserter.

    Mange hilsener Gitte Hansen
    Sorgenfri Specialiteter

    • Perfekt! Sådan en kombination efterlyste jeg også på markedet, så dejligt at den endelig kommer i butikkerne 🙂

  10. Pingback: 2012 i madoplevelser | Piskeriset på eventyr

  11. Pingback: Gourmet- og vinfestival i København | Piskeriset på eventyr

  12. Pingback: Kulinarisk Sydfyn 2013 i glimt | Piskeriset på eventyr

  13. Pingback: Kulinarisk Sydfyn 2015 - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  14. Pingback: 2012 i madoplevelser - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *