Krondyr nakkefilet i ovn

krondyr nakkefilet, krondyr, vildt, vildtkød, enebær, rosmarin, øl, champignons, creme fraiche, svampestuvning, svampesauceFørste projekt i mit stop-spild-af-mad-benspænd blev denne krondyr nakkefilet, som jeg fandt i fryseren og egentlig havde glemt alt om. Den trængte til at blive brugt, men den var lige lovlig stor til to personer… altså medmindre man er vild med at bruge rester, og det er jeg heldigvis! Derfor blev det kød, vi ikke fik spist den første aften, brugt i flere andre retter de følgende dage, og disse resteretter kommer selvfølgelig her på bloggen i løbet af de kommende dage.

Jeg har tidligere lavet krondyrfilet, der er tyndere og mindre fedtholdigt end krondyr nakkefilet. Nu er det ikke fordi, at en krondyr nakkefilet indeholder særlig meget fedt (i modsætning til en nakkefilet fra svin), men der er alligevel lidt. Jeg blev lidt overrasket, da jeg åbnede pakken, for i første omgang så nakkefileten lidt tyk ud, men det viste sig at være to tynde stykker nakkefilet, der var lagt oven på hinanden! Det gjorde dog samtidig tilberedningen lidt lettere, da kødet så ikke skulle have nær så lang tid i ovnen.

Krondyr nakkefilet i ovn

800 g krondyr nakkefilet
5 enebær
1 spsk salt
1 spsk rosmarin

Tag kødet ud af køleskabet ½-1 time før, at det skal tilberedes.

Knus enebærrene i en morter sammen med salt og rosmarin. Gnid din krondyr nakkefilet grundigt med krydderiblandingen og smelt derefter en god klat smør på en stegepande. Steg kødet et par minutter på hver side, så det bliver brunt. Læg kødet i et ildfast fad og hæld 2-3 dl mørk øl i fadet, inden du dækker det med stanniol. Stil fadet i ovnen ved 150 grader. Jeg gav det ca. en time, men jeg vil som udgangspunkt foreslå, at du bruger et stegetermometer, da tykkelsen på nakkefileter kan variere. Kødet skal have en kernetemperatur på 59-60 grader.

krondyr nakkefilet, krondyr, vildt, vildtkød, enebær, rosmarin, ølSådan så det ud inden stegning i ovn…

krondyr nakkefilet, krondyr, vildt, vildtkød, enebær, rosmarin, øl… og sådan så det ud, da det var stegt og skåret i skiver…

Når du har taget kød ud af ovnen, lader du det hvile i fadet (overdækket) i 10-15 minutter, inden du skærer det ud. Skær kun de skiver, du skal spise samme aften, hvis du ikke bruger den hele – så kan det resterende kød bedre holde på saft og smag til dagen efter, når du skal spise rester.

Note: Krondyr nakkefilet har en forholdsvis mild smag – i betragtning af, at det er vildtkød. Jeg er ret vild med kombinationen af vildtkød og enebær, og her passer rosmarin også godt ind. Man kan ikke smage den mørke øl, men den giver alligevel lidt saftighed til kødet.

Jeg serverede min krondyr nakkefilet med en hurtig svampestuvning:

250 g champignons
en klat smør til stegning
1 tsk rosmarin
ca. ½ dl væde fra krondyrsfadet
1½ dl creme fraiche 18%
salt og peber
evt. citronsaft

Rens svampene og del dem i 2-4 stykker (afhængig af størrelsen på svampene). Steg dem bløde i smør på en pande og tilsæt derefter rosmarin. Rør lidt væde fra krondyrsfadet i sammen med creme fraiche – pas på du ikke bruger for megen væde, da creme fraichen så begynder at gryne. Smag til med salt, peber og evt. lidt citronsaft.

Note: Jeg bruger ind imellem creme fraiche, hvis jeg skal lave en hurtig lun sauce og ikke har fløde (eller bare vil lave en mere kalorielet ret). Du skal minimum bruge 18%, så saucen ikke begynder at gryne helt vildt, men det er et godt lille trick til at få en panderet til at hænge bedre sammen. En af bloggens læsere, Elsebeth, anbefaler at blande lidt mel i creme fraichen, inden den røres i retten – så er der endnu mindre risiko for, at saucen gryner.

Det sidste på tallerkenen er lidt kogte spelt (lavet på en rest speltkorn, der har stået og hygget sig i skabet i en rum tid) samt et par vaniljesyltede grønne tomater, som en af mine venner var så sød at give mig for nogle måneder siden, og hvor vi havde et par stykker tilbage. Mmmm!

6 tanker om "Krondyr nakkefilet i ovn"

  1. Det er virkelig lækkert ud 🙂 Der står også nakkefilet på menuen her i huset i denne uge, dog ikke så eksotisk som din – her er det bare svinekød. Men rødvinsbraiseret og en af kærestens livretter 🙂

    Håber, I kom godt ind i det nye år. Vi har stadig fri sammen den her uge, inden kæresten starter nyt arbejde på mandag, så vi kobler stadig fra oven på et stresset efterår, og jeg er lidt bagud med at læse op på blogindlæg her og der. Men havde da luret månedens benspænd. Glæder mig til at se, hvad du får ud af det 🙂

    • Det lyder altså også godt!

      Ah, den heldige rad! Det må være rart at være indenfor – fri for den bidende kulde og de forsinkede transportmidler, som januar pt. har budt mig 😀

      • Ja 🙂 Tror dog godt, han kunne have brugt mere tid til lige at omstille sig til nyt job efter et virkeligt stresset efterår, men når nu han var så eftertragtet, at han fik tilbudt 2 ud af de 2 jobs, han har søgt i løbet af de sidste uger i det gamle firma (der lukkede), man jo slå til 🙂 Til gengæld får han nu 10 minutter på arbejde mod 60 minutter, så det er jo dejligt.

        Ja, han ser frem til nakkestegen 😀 Vi skal jo slutte ferien af med manér 😉

  2. Man kan også røre noget mel i creme fraichen, inden den hældes i gryden – så skiller den ikke, når den varmes op.

  3. Pingback: Biksemad med krondyrkød - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *