Bløde kaffekarameller

kaffekarameller, karameller, kaffe, konfekt, kaffekonfekt, dl fløde, rørsukker, glykose, kakaopulver, kaffepulverJeg starter min kaffe-benspænd med et sikkert valg i form af noget sødt – nemlig kaffekarameller. Jeg kan godt lide kombinationen af kaffe og chokolade, og i disse kaffekarameller er der både kaffepulver, kakaopulver og fløde, så det kan jo dårligt gå galt.

Jeg skelede til en opskrift hos Sisses Diner, men skruede dog op for kaffen, ned for kakaoen og tilføjede lidt salt. Derudover kogte karamelmassen i noget længere tid, så lige præcis kogetiden skal du være obs på kan svinge.

Kaffekarameller

2½ dl fløde
125 g rørsukker
60 g glykose
1 spsk kakaopulver
1 spsk instant kaffepulver
et lille knips salt

Til overtræk:
ca. 200 g god lys eller mørk chokolade

Hæld kaffepulveret i en morter eller en lille skål og knus det, så det bliver til fint pulver. Hæld det i en kasserolle sammen med de øvrige ingredienser og kog det ved mediumvarme. Sørg for at røre i det med jævne mellemrum, så det ikke brænder på. Det er især hen imod slutningen, du skal passe på. Kogningen af disse kaffekarameller tager 25-35 minutter. Du kan teste, om karamelmassen er klar, ved at dryppe en dråbe karamel i et glas iskoldt vand. Hvis karamellen forvandler sig til en lille blød kugle, er den klar. Vent dog med at stoppe kogningen, indtil du kan få en karamelkugle, der ikke er meget blød – ellers bliver massen lidt svær at arbejde med.

Hæld den varme karamelmasse ud på et stykke bagepapir, du har lagt i et fad. Stil karamelmassen i køleskabet i et par timer og skær derefter karamelmassen ud til mindre stykker, som du triller runde. Hvis din karamelmasse er meget, meget blød, så kan du vælge at smide den i fryseren en halv times tid – så er den mere fast og let at arbejde med. Smelt forsigtigt chokoladen og dyp dine kaffekarameller i den. Lad dem størkne, og så har du en portion lækre, saftige kaffekarameller, der både kan bruges til eftermiddagskaffen, som hurtig lækkerbisken eller som værtindegave.

Note: Jeg vil godt advare om, at disse kaffekarameller er vanedannende. Vi gav størstedelen væk i værtindegave i fredags, men vi har også 1-2 håndfulde, som ligger i fryseren og venter på at blive overtrukket. Dem fantaserer jeg om at sætte bisserne i lige nu…

Chokoladeslikkepind med peber og pop candy

chokoladeslikkepind, slikkepind, konfekt, chokolade, lys chokolade, chokoladetrøffel, chokoladetrøfler, peber, fløde, smør, pop candyIdeen til denne chokoladeslikkepind opstod under mit mad-inspireret-af-musik-benspænd i april måned. Desværre nåede jeg ikke at lave den i sidste måned, men sådan en fjollet idé skal ikke gå til spilde, så nu får I den – kun 1½ uge forsinket!

Min chokoladeslikkepind – som nærmere er en chokoladetrøffel på pind – er inspireret af 90’ernes tyggegummipop. I dette tilfælde blev det Daze, der i den grad leverede lettilgængelig, dansevenlig fjollepop.

Og hvad bruger man til en slikkepind, der er inspireret af fjollepop? Pop candy selvfølgelig! Pop candy er en form for små sukkerklumper, der ‘popper’/’eksploderer’ i munden, når du spiser dem. De kan ofte købes i bland-selv-slik-butikker.

Min chokoladeslikkepind er kraftigt inspireret af min opskrift på lavendeltrøfler. Jeg har dog tilladt mig at pifte trøffelmassen op med et skud knust rød peber, så det både ‘popper’ i munden, når man sutter på pop candy-overtrækket, samt når man bider i chokoladekuglen. Vil du servere slikkepinden for et barn, vil jeg anbefale dig at udelade peberet.

Chokoladeslikkepind med peber og pop candy
6-8 stk.

100 g god lys chokolade, hakket – jeg brugte Valhrona
½ dl fløde
10 g smør
1 tsk røde peberkorn, knust
et lille knips salt

Pynt:
pop candy
lidt farvet sukker

Varm fløden langsomt sammen med chokolade og smør – det må ikke koge. Så snart ingredienserne er så bløde, at de kan røres sammen til en homogen masse, tages kasserollen af komfuret. Rør knust peber samt salt i og stil chokolademassen i køleskabet i mindst fire timer.

Form den faste chokolademasse til kugler og sæt dem på træpinde. Rør pop candy og farvet sukker sammen og dyp slikkepindene i det.

Spis en chokoladeslikkepind med det samme og nyd fornemmelsen af det poppende sukker sammen med den lækre chokoladetrøffel!

Note: Denne chokoladeslikkepind er utrolig pjattet men fungerer smagsmæssigt ganske godt – ikke mindst fordi peberet giver lidt kant til den søde chokolade og popsukkeret.

Soundtrack:
‘Tamagotchi’ med Daze.

Dadel-lakridskugler

lakridskugler, dadler, lakridspulverDisse lakridskugler blev til, da jeg faldt over nogle tørrede dadler i skuffen, mens jeg ledte efter nye projekter til mit stop-spild-af-mad-benspænd. Jeg elsker de økologiske dadler, man kan købe i de store supermarkederne, for dadlerne er dejlig saftige – nærmest cremede – og smager virkelig skønt.

Jeg spiser ikke slik i denne måned, da jeg trængte til nogle uger uden sukker (mon ikke en del har det sådan efter december…), så jeg fik lyst til at eksperimentere med at lave dadel-lakridskugler. Så kunne jeg nemlig samtidig også bruge en rest fint lakridspulver, jeg havde stående.

Dadel-lakridskugler

200 g bløde, lækre dadler – gerne de økologiske fra de store supermarkeder
2 spsk fint lakridspulver
evt. lidt salt

Hak dadlerne og ælt dem sammen med lakridspulveret. Tilføj gerne en lille smule salt – det går godt sammen med den søde lakridssmag. Rul dadel-lakridskugler af massen og put dem i en lufttæt boks, som du sætter i køleskabet. Spis dem, når du har lyst.

Note: Lækre søde lakridskugler med tydelig lakridssmag! Smagsmæssigt mætter de en del, så man behøver ikke så mange på én gang – og det er jo ganske fint, for der er jo reelt set en del frugtsukker i tørrede dadler.

Appelsinfudge

appelsinfudge, fudge, konfekt, appelsin, kondenseret mælk, fløde, rørsukker, smør2015 sluttede bogstaveligt talt sødt – denne appelsinfudge var nemlig en af de sidste ting, jeg fremtryllede i køkkenet, da jeg ville medbringe den som værtindegave til nytårsfesten i går. Så kunne jeg samtidig også bruge resten af den dåse kondenseret mælk, som jeg åbnede, da jeg lavede Raffaello kugler.

Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på citronfudge, men lavede et par små ændringer – først og fremmest at udskifte citronskallen med appelsinskal.

Appelsinfudge er en ret sød udgave af fudge, der har en tydelig smag af appelsin – lige noget for dig, der har en sød tand!

Appelsinfudge

½ dåse kondenseret mælk
1 dl piskefløde
225 g rørsukker
65 g smør
fintrevet skal fra en lille øko-appelsin

Hæld den kondenserede mælk, fløde, rørsukker og smør i en gryde og skru op for varmen. Rør rundt, og når det begynder at koge, skal du skrue lidt ned for varmen samt røre konstant i massen i ti til femten minutter, indtil massen bliver sej at røre i.

Hæld den varme masse over i en skål, rør appelsinskallen i og pisk grundigt i ti minutter med en elpisker.

Beklæd en lille form (ca. 8 x- 18 cm) med bagepapir og hæld din appelsinfudge i den. Stil din appelsinfudge i køleskabet og lad dem køle af til næste dag. Skær fudgen i små firkanter og nyd dem i fulde drag.

Note: Herlig sød fudge med god appelsinsmag. Selv jeg, der normalt ikke er til fudge, havde lidt svært ved at holde fingrene fra den.

OBS – hvis fudgen driller og er blød næste dag, når du vil skære den ud, så kan du stadig redde den. Varm forsigtigt fudgemassen op i en gryde og lad det boble. Husk at røre i det konstant! Blev ved, indtil massen bliver sej at røre i og hæld det så en skål. Pisk massen i fem minutter, hæld den i en form og stil den i køleskabet et par timer. Så skulle det gerne være muligt at skære den i tern.

Hjemmelavede Raffaello kugler

Raffaello kugler, hvid chokolade, chokolade, jul, konfekt, chokoladetrøfler, trøfler, chokolade, kokosmel, kondenseret mælk, mandlerI går bloggede jeg om den eiskonfekt, vi skal spise i morgen aften, og i dag får I opskriften på den anden type konfekt, jeg vil servere juleaften – nemlig hjemmelavede Raffaello kugler! Jeg fik inspirationen fra Det smager altid lidt af fugl, der bloggede om disse sidste år. Men hvad er Raffaello kugler? Det er populært sagt den lyse udgave af Ferrero Rocher kugler – nemlig chokoladekugler med kokos og fyld af hvid creme og mandler. I denne udgave er der ikke creme i, men selve kuglen er så mild og sød, at man ikke mangler cremen.

Jeg skruede lidt ned for kokosmængden i forhold til den oprindelige opskrift, og så brugte jeg mere hvid chokolade. Desuden brugte jeg mandler i stedet for hasselnødder, da der er mandler i den oprindelige udgave af Raffaello kugler.

Raffaello kugler
35-40 stk.

175 g fin kokosmel
150 g hvid chokolade
200 g kondenseret mælk
35-40 mandler

Pynt:
lidt ekstra kokosmel

Smelt den hvide chokolade over vandbad eller i mikroovn. Rør det sammen med den kondenserede mælk og tilsæt derefter kokosmelet. Rør det godt sammen og lad det hvile et kvarters tid. Rist imens mandlerne på en tør pande, så de får lidt farve. Form en kugle af kokosmassen omkring hver mandel og rul derefter hver kugle, så den bliver rund og pæn. Vend dine Raffaello kugler i kokosmel og sæt dem derefter i køleskabet. Tag dine Raffaello kugler ud af køleskabet en halv time inden, at de skal spises, så de ikke er iskolde.

Note: Søde og samtidig friske på grund af kokosmelet. Disse Raffaello kugler er lette at lave og kan sagtens spises året rundt, så lav dem når du har lyst.

Hvis du vil have mere inspiration til hjemmelavet konfekt, der er let at lave, så tjek min konfekt-kategori.