Ostekonfekt – chokoladeovertrukken blåskimmelost

hvid chokolade, chokolade, blåskimmelost, ost, konfektDa vi havde osteglade gæster i Kristi Himmelfartsferien, skulle de naturligvis også udsættes for en osteservering, og det blev til… chokoladeovertrukken blåskimmelost! Det giver jo perfekt mening… 😉

De små hapsere er en mere simpel udgave af chokoladetrøflerne med gorgonzola.

Til ostekonfekt skal du bruge følgende:
– blåskimmelost
– hvid chokolade
– nigellafrø/sorte sesamfrø

Skær osten i små stykker – rul dem evt. til kugler. Smelt chokoladen og overtræk ostekuglerne med chokolade. Drys de sorte frø på og lad din ostekonfekt størkne.

Opbevar konfekten på køl og servér den gerne sammen med kaffe, te eller portvin.

Note: Ostens styrke bestemmer du selv. Hvis du er bange for, at det bliver for voldsomt med en kraftig blåskimmelost, så prøv med en mild i første omgang. Den søde hvide chokolade er dog med til at dæmpe den kraftige blåskimmelsmag, så prøv gerne forskellige oste for at finde ud af hvilken, der passer bedst til din smag.

Hasselnøddeknas med nougat og chokolade

nøddeknas, nøddekonfekt, konfekt, nøddeslik, hasselnødder, chokolade, mørk chokolade, nougat, natron, fløde, smør, rørsukkerDa vi havde gæster i sidste uge, fandt jeg nogle gamle opskrifter frem fra gemmerne, og her var der blandt andet en opskrift på hasselnøddeknas, som jeg justerede lidt på. De ville passe perfekt som lidt konfekt efter maden, så det skulle jeg naturligvis prøve af.

Hasselnøddeknas

150 g hasselnødder
3 dl rørsukker
1 dl fløde
3 spsk vand
1½ spsk smør
½ tsk natron
lidt rapsolie
100 g blød nougat
80 g mørk chokolade
lidt salt

Rist nødderne på en tør pande i ca. 5 minutter. Hæld nødderne over på et rent viskestykke og gnid dem grundigt med stoffet, så de brune hinder falder af. Hak nødderne. Hæld fløde og 2 dl rørsukker i en kasserolle og varm det langsomt op. Varm det langsomt op, indtil sukkeret er smeltet. Tag kasserollen af varmen. Hæld vand og resten af sukkeret i en anden kasserolle og varm det op. Når det bruser op, holder du godt øje med det. Når det bruser af, og sukkeret begynder at skifte farve, tager du kasserollen af komfuret og rører smør og natron i. Gem lidt af nødderne men vend resten af dem i sukkermassen sammen med flødemasen. Smør et stykke bagepapir med lidt rapsolie og læg det i en firkantet form. Fordel nøddemassen i formen og stil den derefter på køl. Lad det hvile mellem en halv og en hel time. Smelt chokolade og nougat forsigtigt i enten mikroovn eller over vandbad. Smør blandingen ud over nøddebunden og drys resten af nødderne samt lidt salt over. Lad din hasselnøddeknas stå i køleskabet, indtil du skal bruge den.

Hasselnøddeknas skæres i mundrette bidder, inden de serveres.

Note: Kombinationen af chokolade, nougat og hasselnødder er virkelig et hit, så vi havde let ved at få afsat denne hasselnøddeknas – også til børnene!

Chokoladefudge og vaniljefudge

chokoladefudge, fudge, konfekt, smør, kondenseret mælk, chokolade, mørk chokolade, fløde, rørsukkerJeg fik lyst til at eksperimentere med chokoladefudge og vaniljefudge sidste weekend, hvor jeg ville medbringe hjemmelavede værtindegaver til et par vennebesøg. Jeg har før eksperimenteret med hjemmelavet fudge, og det er altså meget bedre end det, du kan købe. Og så er der naturligvis også den fordel, at hjemmelavet fudge kan smage lige af det, du har lyst til. Find mere inspiration til fudge nedenunder dette indlæg.

Men tilbage til den chokoladefudge og vaniljefudge, jeg lavede i weekenden. Jeg har brugt samme grundform og fremgangsmåde som de andre gange, jeg har lavet fudge.

Chokoladefudge

½ dåse kondenseret mælk
1 dl piskefløde
225 g rørsukker
ca. 65 g smør
180 g mørk chokolade

Hæld den kondenserede mælk, fløde, rørsukker og smør i en gryde og skru op, så varmepladen står på mediumvarme. Rør rundt, og når det begynder at koge, skal du skrue lidt ned for varmen samt røre konstant i massen i ti til femten minutter, indtil massen bliver sej at røre i. Pas på at massen ikke brænder på.

Hæld den varme fudgemasse over i en skål. Hak chokoladen og rør den i, indtil chokoladen er smeltet. Pisk derefter fudgemassen med en elpisker i 8-10 minutter.

Beklæd en lille form (ca. 8 x 18 cm eller lidt større) med bagepapir og hæld din chokoladefudge i den. Stil den i køleskabet og lad dem køle af til næste dag. Skær din chokoladefudge i små firkanter og nyd dem i fulde drag.

vanilje, fudge, konfekt, smør, kondenseret mælk, vanilje, fløde, rørsukker
Vaniljefudge

½ dåse kondenseret mælk
1 dl piskefløde
225 g rørsukker
ca. 65 g smør
2 tsk vaniljepulver

Hæld den kondenserede mælk, fløde, rørsukker, smør og vanilje i en gryde og skru op, så varmepladen står på mediumvarme. Rør rundt, og når det begynder at koge, skal du skrue lidt ned for varmen samt røre konstant i massen i ti til femten minutter, indtil massen bliver sej at røre i. Pas på at massen ikke brænder på.

Hæld den varme fudgemasse over i en skål og pisk den med en elpisker i 8-10 minutter.

Beklæd en lille form (ca. 8 x 18 cm eller lidt større) med bagepapir og hæld din vaniljefudge i den. Stil den i køleskabet og lad dem køle af til næste dag. Skær vaniljefudgen i små firkanter, og så er de klar til at blive spist.

Chokoladefudge og vaniljefudge skal opbevares i køleskab og kan holde sig i en uge – muligvis også lidt længere.

Note: Mmm! Vaniljefudge er sødt og syndigt, mens chokoladefudge har en mørkere og knapt så sød smag – men det afhænger selvfølgelig af hvilken chokolade, du bruger – dvs. hvor sød/bitter den er. Kombinationen af chokoladefudge og vaniljefudge er ret god, for så får du både det ret søde og det mere afdæmpede på samme tid.

Marengs-mumier

marengs-mumier, marengs, halloween, halloween-guf, halloween-slik, flormelis, ægEr du fast læser af bloggen, har du muligvis undret dig over, hvorfor jeg ikke har blogget om Halloween-kager eller Halloween-guf i denne måned, men det kommer nu – sig hej til disse nuttede marengs-mumier!

Jeg lavede to portioner, og jeg kunne se, at kanterne på de små marengs-mumier blev mest tydelige i den version, hvor jeg brugte mere flormelis, så det er den version, jeg har blogget om herunder. Du kan naturligvis også bruge opskriften til at lave marengs-spøgelser.

Jeg tog udgangspunkt i denne opskrift på lakrids-spøgelser, men eksperimenterede lidt videre.

Marengs-mumier

2 æggehvider
180 g flormelis
1 tsk eddike
½ tsk vaniljepulver

Derudover:
en sort specialpen til at tegne på kager med
… eller lidt sort fondantfarve

Pisk æggehviderne til en cremet masse, så den er luftig uden at være stiv. Tilsæt lidt flormelis samt vaniljepulver, pisk massen godt igennem, så flormelissen optages, og tilsæt mere flormelis samt eddike. Fortsæt processen, indtil al flormelissen er optaget i marengsmassen. Put marengsmassen i en sprøjtepose og tegn små mumier ved at lave et bølget mønster (se billedet) på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag marengs-mumier ved 110 grader i ca. 60 minutter. Pas på, at de ikke tager farve. Lad dem køle af og tegn så øjne på dine marengs-mumier med en tusch til madvarer eller lidt fondantfarve. Læg dem i en lufttæt boks og spis dem i løbet af nogle dage (medmindre du bager dem i længere tid, så de er helt tørre i midten – så kan de holde sig lidt længere tid). 

Note: Jeg er normalt ikke så meget til marengs, men jeg var nu pjattet med disse små luftige størrelser. De har en mild, fin smag, og så kan jeg selvfølgelig ikke stå for formen 😉

Praliné med pekannødder

praliné med pekannødder, konfekt, nøddekonfekt, mørk farin, fløde, vanilje, smørI forbindelse med cajun-benspændet skal jeg naturligvis også lave lidt søde sager, og det er i første omgang blevet til denne praliné med pekannødder. Det egner sig fortrinligt som konfekt til eftermiddagskaffen/teen, i hakket udgave oven på vaniljeis eller som værtindegave – eller bare når du vil forkæle dig selv med lidt sødt.

Jeg skelede til en opskrift på praliné hos Tasty Kitchen, men lavede dog lidt om undervejs. Jeg sjussede mig frem til et par af målene, og så tilføjede jeg også noget salt, som kunne give noget modspil til sukkeret (nåja, og så er jeg også glad for saltkaramel :)).

Praliné med pekannødder

2½ dl pekannødder
2½ dl mørk farin eller muscovadosukker
½ dl vand
½ dl fløde
1 tsk vaniljepulver
½ tsk salt
2 spsk smør

Rist nødderne kort på en pande, inden du knækker dem let med fingrene (når de er afkølet) eller hakker dem meget groft. Hæld sukker, vand og fløde i en kasserolle og varm det op. Lad det simre i nogle minutter, indtil sukkermassen kan bestå karameltesten (dryp en dråbe sukkermasse i en kop koldt vand. Hvis sukkermassen bliver til en forholdsvis fast kugle, er den klar. Tag kasserollen af varmen og rør vanilje, salt og pekannødder i. Tilsæt til sidst smørret og rør godt rundt. Spred din praliné ud på et stykke bagepapir. Pas på – sukkermassen er MEGET varm!

Vent indtil din praliné er kølet helt af. Herefter kan du enten brække eller skære den i mindre stykker.

Note: Jeg vil anbefale dig at give noget af denne praliné væk, for den er simpelthen farlig at have i hjemmet! Jeg spiser ikke så meget slik, men sådan en gang praliné som denne her var nu ret fristende. Jeg kunne især godt lide det lille pift, som saltet gav til smagen, så sukkeret fik noget modspil.