Halloween-popcorn

Halloween-popcorn, Halloween, popcorn, chokolade, mørk chokolade, krymmel, rørsukker, smør, vanilje, bagepulver, snack, konfektDet er blevet oktober, og det betyder, at jeg snart skal udskifte septembers majs- og græskarbenspænd med et nyt benspænd. Jeg kan dog ikke nære mig og venter en lille smule med oktober-benspændet, for majs og græskar passer jo også rigtig godt til Halloween, og det er det som bekendt i slutningen af oktober måned.

Jeg elsker Halloween og har derfor lavet en del sjove Halloween-retter de senere år – se Halloween-opskrifterne her – og i år er ingen undtagelse. Det er i første omgang blevet til disse Halloween-popcorn, som jeg så på en amerikansk hjemmeside. Jeg ændrede lidt på nogle af målene.

Disse Halloween-popcorn minder lidt om de karamelliserede popcorn, jeg lavede, da jeg havde amerikansk mad-benspænd, men jeg syntes, at den nye karameludgave var lettere at arbejde med.

Halloween-popcorn

30 g poppede popcorn (svarer til 4-5 kopper)
50 g smør
75 g rørsukker
2 spsk ahornsirup
en lille smule salt
½ tsk bagepulver

Pynt:
mørk chokolade
orange/grøn krymmel

Smelt smørret og rørsukkeret i en lille kasserolle og lad det boble i 3-4 minutter. Rør i det med jævne mellemrum. Rør derefter salt og ahornsirup i, inden du tilsætter bagepulver. Hæld sukkermassen over popcornene og sørg for at vende dem grundigt med en grydeske. Hæld popcornene i et smurt ildfast fad og stil det i ovnen i 15-20 minutter ved 175 grader. Tag fadet ud af ovnen og lad popcornene køle af – gerne på et stykke bagepapir, så de ikke klistrer fast i fadet. Smelt lidt mørk chokolade og tegn chokoladestriber på popcornene, inden du drysser farvet krymmel over.

Tadaaa – så har du Halloween-popcorn! Du kan servere dem i et stort fad eller evt. portionsanrette dem ved at fordele dem i papir-muffinforme.

Note: Disse festlige Halloween-popcorn er ret lækre men også temmelig søde, så pas på du ikke får spist for mange (eller at dine børn gør ;)).

Halloween-popcorn, Halloween, popcorn, chokolade, mørk chokolade, krymmel, rørsukker, smør, vanilje, bagepulver, snack, konfekt

Citron-romkugler

citron-romkugler, romkugler, snack, konfekt, kage, dessert, kokos, mørk rom, citronkageI weekenden lavede jeg disse citron-romkugler til vores gæster.

Vent hvad? Citron-romkugler? Men man bruger jo kagerester til romkugler? Hvordan kan jeg have citronkage-RESTER?!? Tja… øhm… ved at bage en ret stor portion og sørge for at fryse resterne ned med det samme. Jeg bagte nemlig en stor portion hvid chokoladekage med citron i forbindelse med min fødselsdag tidligere på måneden, og da den er nærmest konfektagtig, kunne den strække den til mange mennesker. Kagen blev derfor  ikke spist op den dag, og så røg resten i fryseren.

Og kan man så lave romkugler uden chokoladekage? Sagtens – ja, jeg vil vove at påstå, at disse citron-romkugler er endnu bedre, men nu er jeg jo også helt tosset med citronkager…

Jeg brugte rester af den hvide chokoladekage med citron, som jeg smuldrede grundigt i en skål, inden jeg tilsatte en rest af hvid chokoladecreme, som jeg havde til overs fra blommelagkagen (cremen var derfor frosset ned, så jeg kunne bruge den til romkugler – snedige mig). Derefter smagte jeg kagemassen til med mørk rom, inden jeg rullede små romkugler, som blev vendt i kokos.

Du kan selvfølgelig også bruge andre citronkager eller tærter, ligesom du også kan bruge lyse og mere smagsneutrale kagerester (eller rester af lagkagebunde), som du smager til med revet citronskal, og du kan også bruge smørcreme i stedet for hvid chokoladecreme. Smørcreme kan du lave ved at piske to dele blødt smør med én del flormelis.

Læs også min miniguide i at lave romkugler

 

Peanutsnack med karamel

peanutsnack, konfekt, peanuts, nødder, rørsukker, smør, sirup, nøddesnackDenne nøddesnack havde jeg oprindeligt planlagt at lave, da jeg havde mikroovns-benspænd, men da jeg nåede slutningen af måneden og i forvejen morede mig med at lave kopkager, så valgte jeg at udskyde det til denne måneds nødde-benspænd.

Jeg fik inspiration til denne peanutsnack fra Allrecipes. Jeg justerede dog på flere af målene.

Peanutsnack med karamel

3 dl ristede, letsaltede peanuts*
2 dl rørsukker
1 dl lys sirup
1 spsk smør
en kvart tsk vaniljeekstrakt
1 tsk bagepulver

*hvis de peanuts, du får fat i, er meget salte, så vil jeg anbefale dig at gnide dem i noget køkkenrulle inden, så din peanutsnack ikke bliver alt for salt. Du kan selvfølgelig også bruge usaltede peanuts og derefter tilsætte lidt salt til opskriften.

peanutsnack, konfekt, peanuts, nødder, rørsukker, smør, sirup, nøddesnackHæld peanuts, rørsukker og sirup sammen i en skål, der kan tåle at komme i mikroovnen. Bag det i ca. 5 minutter ved 600 W.

peanutsnack, konfekt, peanuts, nødder, rørsukker, smør, sirup, nøddesnackIndholdet af skålen skal nu være boblende, og sukkeret skal være opløst. Er det ikke det, giver du det blot lidt længere tid i mikroovnen.

Rør smør og vanilje i og giv det yderligere 2-3 minutter ved 600 W. Smør imens et stykke bagepapir (30 x 30 cm) med et tyndt lag rapsolie og læg det på et spækbræt eller et fad.

Rør bagepulveret i skålens indhold, så snart du tager den ud af mikroovnen og fordel derefter karamelmassen ud over det smurte bagepapir. Pas på – karamelmassen er MEGET varm!

peanutsnack, konfekt, peanuts, nødder, rørsukker, smør, sirup, nøddesnackLad karamelmassen køle af – det tager ca. 15-20 minutter – og knæk derefter karamelmassen i mindre stykker og voilá – så er der peanutsnack!

Note: Denne peanutsnack er en skøn kombination af den salte og søde smag. Ikke en snack, der kan spises i store mængder på én gang (det bliver i hvert fald en ret sød omgang), men en god, sprød mundfuld med masser af smag.

Hjemmelavede skumfiduser – hindbærskum og lakridsskum

skumfiduser, hindbærskum, skum, slik, konfekt, rørsukker, husblas, tørrede hindbær, hindbærJeg elsker skumfiduser, og jeg har længe fantaseret om selv at eksperimentere med hjemmelavede skumfiduser. Med lege-benspændet var det jo også et oplagt projekt at kaste sig over. Nu har jeg set ret mange måder at lave det på, men den mest enkle metode fandt jeg hos Woodfood.

Jeg lavede to slags hjemmelavede skumfiduser – en hindbærskum og en lakridsskum.

Du skal bruge følgende ingredienser:

  • 10 blade husblas
  • ca. 200 g rørsukker
  • 1 dl vand
  • smagsgiver (enten en spsk tørrede, knuste hindbær eller en spsk sødt lakridspulver)
  • evt. farve (jeg brugte en dråbe rød pastafarve til hindbærudgaven)

… samt flormelis (til formningen af skumfiduserne).

Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 minutter. Hæld imens rørsukker og vand i en gryde og varm det op, så det koger. Er du mest tryg ved at bruge sukkertermometer, så gå efter en temperatur på 118 grader, når du tjekker, om sukkermassen har fået nok. Jeg havde ikke et sukkertermometer, så jeg holdt i stedet øje med sukkermassen. Den skal koge i ca. fem minutter, indtil sukkerboblerne bliver lidt mørkere og ’sejere’.

Hæld sukkermassen over i skålen på en røremaskine (ja, du skal bruge en røremaskine – en håndpiskers motor er ikke kraftig nok til denne opgave). Knug husblassen fri for vand og put dem i røreskålen. Rør husblassen ud i den varme sukkermasse og sæt derefter røremaskinen i gang på maksimal hastighed.

Tilsæt smagsgiver og evt. farve efter et par minutter og lad massen køre i ca. 10 minutter i alt.

skumfiduser, hindbærskum, skum, slik, konfekt, rørsukker, husblas, tørrede hindbær, hindbærResultatet bliver en lun, blød og ret klistret masse. Nuttet farve ikke sandt?

skumfiduser, hindbærskum, skum, slik, konfekt, rørsukker, husblas, tørrede hindbær, hindbærDrys køkkenbordet (eller et spækbræt) med et godt lag flormelis, så skumfidusdejen ikke klistrer fast, når du skal forme den. Gnid evt. også en dejskraber med flormelis, inden du bruger den til at vippe dejen ud af skålen (og ud af røremaskinens piskeris), for det kan godt drille lidt, når man skal løsrive skumfidusdejen.

skumfiduser, hindbærskum, skum, slik, konfekt, rørsukker, husblas, tørrede hindbær, hindbærGnid håndfladerne med lidt flormelis og brug dem derefter til at trække skumfidusdejen ud, så det bliver en flad blød pude. Sørg for, at skumfiduspuden har en tykkelse på 1½-2 cm. Drys den med lidt flormelis og lad den tørre en times tid. Derefter er den klar til at blive skåret ud.

skumfiduser, hindbærskum, skum, slik, konfekt, rørsukker, husblas, tørrede hindbær, hindbærDen letteste måde at udskære de hjemmelavede skumfiduser er faktisk at bruge en saks til at klippe skumfidusdejen i strimler, som du derefter klipper over, så du får en bunke kvadratiske skumfiduser. Du kan dog også lege lidt og bruge udstikkere, så dine hjemmelavede skumfiduser får sjove former – jeg fandt en lillebitte grise-udstikker frem fra gemmerne, og den passede perfekt til hindbær-skumfiduserne.

hjemmelavede skumfiduser, hindbærskum, skum, slik, konfekt, rørsukker, husblas, tørrede hindbær, hindbærPut de hjemmelavede skumfiduser i en lufttæt beholder, så de ikke tørrer for hurtigt ud og brug dem som slik eller som værtindegave.

PS. I disse grill-tider kan jeg i øvrigt oplyse, at de hjemmelavede skumfiduser også egner sig glimrende til at blive spiddet på en træpind og ristet over grillens gløder!

Citronflødeboller

citronflødeboller, flødeboller, æg, æggehvider, rørsukker, vaniljesukker, vanilje, citroner, marcipan, chokolade, hvid chokolade, dessert, konfektDa jeg havde chokolade-benspænd, lavede jeg lakridsflødeboller, og det viste sig at være så let, at jeg med det samme besluttede, at jeg snart skulle eksperimentere med flødeboller igen. Det er jo også en oplagt benspændsopgave her i april, hvor temaet er æg & kylling.

Det var jo oplagt at eksperimentere med citronflødeboller, for jeg eeeeelsker citroner! Første forsøg var dog ikke særlig vellykket. Jeg brugte friskrevet citronskal i skummet, og det smagte dejligt, men efter et par timer blev flødebollerne mere og mere saftige, og jeg indså pludselig, at friskrevet citronskal jo udskiller citronolie, der opløser skummet! Suk…

Jeg prøvede derfor igen et par dage efter, og denne gang rev jeg citronskallen aftenen før og lod det tørre et døgns tid, inden jeg puttede det i skummet. Resultatet var langt bedre denne gang, og det er bestemt en flødebolleversion, jeg gerne laver igen!

Citronflødeboller
ca 10 stk.

Fyld:
3 æggehvider
100 g rørsukker
½ tsk vaniljesukker
trefjerdedele af den fintrevne skal fra en øko-citron

Derudover:
150 g marcipan
200-250 g god hvid chokolade – jeg brugte Valrhona Opalys*, som er meget mild og knapt så sød
evt. farvet sukker eller anden pynt

Start et døgn i forvejen, hvor du river skallen på en øko-citron med et meget fint rivejern. Spred den revne skal ud på en tallerken og lad det tørre et døgns tid.

Næste dag pisker du æggehviderne helt stive, inden du tilsætter en spsk rørsukker. Pisk æggemassen, indtil sukkeret er helt opløst og tilsæt endnu en spsk sukker. Pisk æggemassen igen, og fortsæt denne proces, indtil al sukkeret er opløst i æggehvidemassen. Tilsæt derefter trefjerdedele af den fintrevne og tørrede citronskal samt vaniljesukker. Hvis du bruger en anden hvid chokolade end den, jeg har anbefalet, bør du undlade vaniljesukkeret i skummet. Pisk det til en ensartet masse.

Skær marcipanen i skiver og tryk dem ud til runde bunde på 4-5 mm tykkelse. Put flødebolleskummet i en tyllepose og sprøjt toppe på bundene. Pas på, at de ikke bliver alt for høje, da de kan blive lidt ustabile, når du skal overtrække dem med chokolade. Lad flødeskumstoppene tørre 1-2 timer – så er de lettere at overtrække.

Smelt forsigtigt chokoladen over et vandbad. Hvis du vil gøre det helt korrekt, sørger du for at temperere chokoladen. Her skal du bruge et termometer, så du er sikker på, at chokoladen er 30-32 grader varm, når du skal overtrække flødebollerne. Jeg prøvede forskellige teknikker, da jeg overtrak mine citronflødeboller, og det letteste var at holde skålen med den smeltede chokolade på skrå, så jeg kunne holde hver flødebolle i bunden og ‘rulle’ skumtoppen i chokoladen.

Lad dine citronflødeboller tørre på bagepapir og pynt dem evt. med lidt farvet sukker eller glimmer. Skal de ikke spises med det samme, bør du stille dem et koldt sted (evt. køleskabet).

Citronflødeboller bør spises samme dag eller evt. dagen efter.

Note: Prøv dem! Især hvis du elsker citron! ♥

Sådan laver du fyldte chokolader

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektHar du prøvet at lave fyldte chokolader? Det er ikke særlig svært, selvom det involvere at temperere chokolade – men det kræver en god chokoladeform, kvalitetschokolade, et termometer, en dejskraber og lidt tålmodighed.

Vi starter med formen. Man kan købe mange forskellige slags, men den bedste udgave er efter min mening dem, der er lavet af meget hård plast og kan købes i specialbutikker såsom Kunst & Køkkentøj. De er lette at arbejde med og giver som regel en pænere og glattere overflade på chokoladerne.

Start med at pudse hulningerne i formen med et lille stykke køkkenrulle, så hulningerne er helt glatte. Vil du gerne pynte chokoladestykkerne med lidt guld- eller sølvstøv, kan du med fordel pensle det direkte ned i hulningerne nu.

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektFind en god chokolade frem – og gerne en, hvor kakaoprocenten ligger på 60-65%. Hvis du bruger en meget mørk chokolade, bliver det en ret voldsom smagsoplevelse (synes jeg). Jeg foretrækker at bruge Valrhona Caraïbe 66%, når jeg laver fyldte chokolader. Ovenstående portion fik jeg venligst doneret af Chokolade Compagniet.

Hak 250 g chokolade groft og hæld dem i en skål. Hak derefter 50 g chokolade meget fint og hæld det i en anden skål.

Nu skal du i gang med at temperere chokoladen.Tag den store portion chokolade og smelt det forsigtigt over et vandbad. Tag skålen med chokolade op af vandbadet, find et termometer frem og mål temperaturen på den smeltede chokolade. Rør halvdelen af den finthakkede chokolade i den smeltede chokolade, indtil den finthakkede chokolade er helt smeltet, og mål derefter chokoladetemperaturen igen. Du skal ramme en temperatur på 31-32 grader for at få et godt knæk og en blank overflade på de fyldte chokolader. Er den smeltede chokolade stadig for varm, kan du røre lidt mere af den finthakkede chokolade i.

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektNår chokoladen kommer ned på 31-32 grader, hælder du den i chokoladeformen. Sørg for at alle hullerne er fyldt godt op og slå derefter chokoladeformen ned i bordet flere gange. På den måde kommer eventuelle luftbobler op til overfladen. Hæld den overskydende chokolade tilbage i skålen, skrab den flade overflade af formen med en dejskraber og stil chokoladeformen i køleskabet i 10-15 minutter.

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektMens chokoladen stivner i køleskabet, finder du fyldet til chokoladerne frem. Du kan sagtens lave dit eget fyld, men du kan også gøre det lidt lettere for dig selv og gøre som jeg – bruge en af ovenstående løsninger. Hasselnøddepralinéen har jeg fået fra Secret Kitchen, den hvide chokolade med lakrids fra Sorgenfri Specialiteter samt kirsebærmarmeladen fra Selleberg.

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektTag chokoladeformen ud af køleskabet og fordel fyldet i formens hulninger. Tør kanten rundt om hver hulning med et stykke viskestykke.

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektSmelt den chokolade, du havde til overs fra første fyldning af chokoladeformen. Det er ikke nær så vigtigt, at du temperere chokoladen denne gang – bare sørg for at smelte den forsigtigt.

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektFordel chokoladen ud over hele chokoladeformen og slå atter formen med i bordet flere gange, så eventuelle luftbobler stiger op til chokoladens overflade. Når du har gjort det flere gange, skraber du chokoladeformens overflade med en dejskraber og stiller derefter formen i køleskabet, indtil chokoladen er helt størknet – mindst et kvarter.

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektSlå chokoladeformen (med chokoladesiden nedad) hårdt ned i køkkenbordet, så chokoladerne løsner sig. Smag med det samme på de gode sager!

fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade, slik, konfektNogle af chokoladerne vil sandsynligvis have ‘fødder’ (dvs. en tynd kant i bunden), men den kan du blot knække af.

Chokoladerne kan selvfølgelig varieres i det uendelige – kun fantasien sætter grænser!

Lette lakridsflødeboller

flødeboller, lakridsflødeboller, chokolade, mørk chokolade, æggehvider, æg, rørsukker, vaniljesukker, vanilje, lakridspulver, lakrids, marcipan, dessertJeg elsker flødeboller, men jeg er blevet ret kræsen på det punkt de senere år – især efter at jeg opdagede Summerbirds lækre flødeboller med marcipanbund og spændende fyld. Det var derfor oplagt, at det skulle være et af projekterne i denne måneds chokolade-benspænd, for det burde ikke være så svært at lave, og derfor kastede jeg mig ud i at lave lakridsflødeboller.

Jeg har prøvet at lave flødeboller én gang før for et par år siden, men der blev flødebollerne ikke så høje, så jeg havde brug for at finde en mere samarbejdsvillig opskrift. Da jeg researchede på flødebolle-opskrifter, lagde jeg mærke til, at mange enten bruger glukose eller koger en sukkersirup, hvor det er vigtigt at piske ingredienserne sammen, når de har en bestemt temperatur. Jeg ønskede dog en ultrasimpel opskrift til mine lakridsflødeboller – helst noget hvor man helt kunne undgå at bruge termometer – så da jeg faldt over en enkelt opskrift hos Alletiders Kogebog, slog jeg til.

Jeg brugte marcipan til bundene, reducerede sukkermængden i forhold til den originale, og så tilsatte jeg noget vaniljesukker samt noget sødt og fintkornet lakridspulver – jeg brugte den fra Lakritsfabriken. Derudover er det vigtigt at bruge en god chokolade med et lækkert knæk, og her valgte jeg at bruge Valrhona Caraïbe, som Chokolade Compagniet har været så venlige at donere. Valrhona chokoladerne er rigtig gode til dette formål, da de – hvis man smelter dem forsigtigt – er lette at arbejde med og giver en god, sprød flødebolleskal, som har en tilpas tykkelse.

Lakridsflødeboller

10-12 stk.

Fyld:

3 æggehvider
100 g rørsukker
1 tsk vaniljesukker
1 spsk fint, sødt lakridspulver

Derudover:
150-200 g marcipan til bundene
200-250 g god mørk chokolade – jeg brugte Valrhona Caraïbe 66%
evt. glimmer eller anden pynt

flødeboller, lakridsflødeboller, chokolade, mørk chokolade, æggehvider, æg, rørsukker, vaniljesukker, vanilje, lakridspulver, lakrids, marcipan, dessertStart med at piske æggehviderne helt stive, inden du tilsætter en spsk rørsukker. Pisk æggemassen, indtil sukkeret er helt opløst og tilsæt endnu en spsk sukker. Pisk æggemassen igen, og fortsæt denne proces, indtil al sukkeret er opløst i æggehvidemassen. Tilsæt derefter det, som flødebollerne skal smage af – i dette tilfælde vaniljesukker og lakridspulver. Pisk det til en ensartet masse.

flødeboller, lakridsflødeboller, chokolade, mørk chokolade, æggehvider, æg, rørsukker, vaniljesukker, vanilje, lakridspulver, lakrids, marcipan, dessertSkær marcipanen i skiver og tryk dem ud til runde bunde på 4-5 mm tykkelse. Smør evt. hver bund med lidt chokolade og vend denne side nedad på et stykke bagepapir. På den måde kan flødebollerne holde sig flere dage uden at tørre ud (hvis de da ikke bliver spist den første dag…)

Put flødebolleskummet i en tyllepose og sprøjt toppe på bundene. Jeg eksperimenterede lidt med højden og fandt ud af, at man skal passe på ikke at lave alt for høje flødeboller, da det kan give visse udfordringer, når de skal overtrækkes med chokolade (flødebollerne bliver ganske enkelt lige lovlig tunge i toppen, når man vender dem i chokoladen, så du kan i værste fald risikere, at skummet falder af marcipanbunden).

Lad flødeskumstoppene tørre 1-2 timer – så er de lettere at overtrække.

Smelt chokoladen forsigtigt over et vandbad. Hvis du vil gøre det helt korrekt, sørger du for at temperere chokoladen. Her skal du bruge et termometer, så du er sikker på, at chokoladen er 30-32 grader varm, når du skal overtrække flødebollerne. Jeg prøvede forskellige teknikker, da jeg overtrak disse lakridsflødeboller, og det letteste var at holde skålen med den smeltede chokolade på skrå, så jeg kunne holde hver flødebolle i bunden og ‘rulle’ skumtoppen i chokoladen.

Lad flødebollerne tørre og pynt dem evt. med lidt guldglimmer. Skal dine lakridsflødeboller ikke spises med det samme, bør du stille dem et koldt sted (evt. køleskabet). De er bedst samme dag, de er lavet, men kan godt holde sig et par dage.

flødeboller, lakridsflødeboller, chokolade, mørk chokolade, æggehvider, æg, rørsukker, vaniljesukker, vanilje, lakridspulver, lakrids, marcipan, dessertNote: Det var overraskende let at lave flødebollerne, og det er helt sikkert ikke sidste gang, jeg gør dette. Det er en meget, meget let fremgangsmåde, så der er ingen undskyldning! Jeg pønser allerede nu på, hvad den næste smagsvariant skal være…