Letsyrlig citron-vingummi

citron-vingummi, slik, konfekt, gelatine, rørsukker, druesukker, citronsyre, citron, pastafarveNu går den ikke længere – så fik jeg endelig tid til at lave citron-vingummi! Da jeg ‘truede’ med at lave vingummier i forbindelse med gelé-benspændet, lå det lige til højrebenet, at jeg ville være at lave citron-vingummi. Citron er nemlig min yndlingssmag.

Jeg faldt over en opskrift på citron-vingummi hos Urtegården. Jeg valgte dog at lave et par ændringer, da jeg blandt andet udskiftede citronolie med citronskal og citronsaft.

OBS – gelatine købte jeg i en helsekost (det kan også bestilles over nettet), druesukker har jeg på et tidspunkt købt hos Panduro, og pastafarve har jeg købt hos en kage-specialbutik. Du kan også bruge frugtfarve, men så skal du bruge mere end ved pastafarve.

Citron-vingummi

Gelatineblanding:
35 ml vand
25 g gelatine

Sukkermasse:
25 ml vand
100 g rørsukker
120 g druesukker

Derudover:
½ tsk citronsyre
3 tsk meget fintrevet skal fra øko-citron
3 spsk citronsaft
en lille smule gul pastafarve
rapsolie eller vindruekerneolie
lidt ekstra druesukker til at vende vingummierne i

Tag en stor gryde og fyld vand i. Du skal også bruge en tyk glasskål, som skal kunne være i gryden. Hæld så meget vand i gryden, at den vil dække tre-fjerdedele af skålens yderside. Varm gryden op, indtil vandet når kogepunktet, og tag så gryden af komfuret. Hæld gelatine og vand i skålen og rør rundt. Sæt derefter skålen i det varme vand og læg et låg over.

Hæld nu ingredienserne til sukkermassen i en kasserolle. Rør rundt. Varm kasserollen op og sørg for at røre i sukkermassen undervejs. Når det begynder at boble, stopper du med at røre og putter i stedet et termometer i. Hold godt øje – så snart temperaturen når til 135 grader, tager du kasserollen af varmen. Lad nu den varme sukkermasse køle af, indtil den når 100 grader. Rør så den nu flydende gelatine i sukkermassen sammen med citronsyre. Rør derefter citronsaft, citronskal og lidt farve i. Skum eventuelt den klistrede masse for bobler, så den bliver helt klar (det gjorde jeg dog ikke). Når massen er yderligere afkølet, så den er nede på 70 grader, hælder du den over i forme, der inden er penslet med lidt rapsolie eller vindruekerneolie. Jeg brugte nogle silikone-forme, der ligner legoklodser, men du kan også bruge isterningebakker eller et stort fad, hvor du bagefter skærer dine citron-vingummi ud til små firkanter.

Lad din citron-vingummi tørre i 1-2 timer, inden du piller det ud af formen/bakken/fadet. Pudr vingummierne med lidt druesukker, og så er de klar til slikskålen!

Note: Halløjsa – de var en positiv overraskelse! Det er bestemt ikke sidste gang, jeg laver citron-vingummi – eller vingummi i det hele taget.

Frugtflæsk med appelsin

frugtflæsk, konfekt, julekonfekt, juleslik, husblas, Cointreau, appelsin, rørsukker, citronerDet er dagen før dagen, så jeg er ved at lave det sidste juleslik – blandt andet dette frugtflæsk med appelsin. I anledning af månedens gelé-benspænd tænkte jeg, at det var oplagt at eksperimentere med denne juleklassiker. Jeg brød mig ikke om det som barn, da jeg kun stødte på det, man kan købe i supermarkederne, men som voksen har jeg flere gange fået hjemmelavet frugtflæsk, og det kan altså være ganske godt.

Jeg hentede inspiration i en opskrift fra Alletiders Kogebog, men udelod et par ingredienser og tilføjede et par andre.

Frugtflæsk med appelsin

10 blade husblas
1½ dl vand
0,75 dl friskpresset appelsinsaft
1 spsk Cointreau
2 spsk friskpresset citronsaft
250 g rørsukker

Pynt:
ca. 2 dl hvidt sukker

Put husblassen i en skål med koldt vand. Hæld sukker og 1½ dl vand i en lille kasserolle og varm det langsomt op. Lad det simre ved lav varme i ca. 10 minutter – det må ikke bulderkoge. Tag kasserollen af varmen. Klem husblassen fri for vand og smelt det i det varme sukker. Rør det godt sammen og rør derefter appelsinsaft, Cointreau og citronsaft i. Du kan evt. tilsætte mere Cointreau eller citronsaft, hvis du vil justere på smagen. Tag et glas- eller porcelænsfad (ca. 12 x 20 cm eller deromkring) og skyl det i koldt vand. Hæld derefter den varme væske i. Stil fadet med frugtflæsk i køleskabet til næste dag.

Tag fadet ud og skær det stivnede frugtflæsk i tern. Vend dem i sukker og servér dem med det samme (eller kort tid efter – når du først har vendt dem i sukker, skal de helst spises med det samme, da sukkeret ellers optager fugten i luften, så frugtflæsket bliver fugtigt).

Note: Det mørkegule frugtflæsk lyser op på konfektfadet, og så har det en dejlig smag af appelsin. Et fint supplement til chokoladekonfekten.

Ps. Jeg kan i øvrigt røbe, at konfektfadet i år også indeholder pebermyntepastiller og brændte mandler, og så overvejer jeg at lave enten marcipankugler med peanutbutter eller en version af juletræstammen.

frugtflæsk, konfekt, julekonfekt, juleslik, husblas, Cointreau, appelsin, rørsukker, citroner

Lette pebermyntepastiller

pebermyntepastiller, konfekt, juleslik, jul, pebermynteessens, flormelis, mørk chokolade, ægMan skal jo være ekstra sød her i juletiden, så for et par dage siden lavede jeg disse pebermyntepastiller til gemalen. Ok, vores julegæster får nok også lov til at smage, men de er først og fremmest lavet til ham. Personligt bryder jeg mig ikke særlig meget om slik med pebermynte i, men efter at have prøvet disse her, så kan jeg godt se potentialet – de er faktisk ikke så tossede.

Jeg fandt en opskrift på chokoladeovertrukne pebermyntepastiller hos Hendes Verden. Jeg valgte dog at skære ned på chokoladen men tilføjede mere pebermynteessens – man kan jo lige så godt gå all in!

Pebermyntepastiller
50-60 stk.

1 æggehvide fra mellemstort æg
300 g flormelis
1 tsk pebermynteessens
30-40 g mørk chokolade

Pisk æggehviden let, så den skummer. Pisk pebermynteessens i og tilsæt så 275 g flormelis. Rør det sammen med en ske og ælt det med fingrene, så det bliver en blød og smidig sukkerdej, der ikke klistrer. Drys det resterende flormelis på undervejs, hvis sukkerdejen er for fugtig. Nip små kugler af dejen af med fingrene og tryk dem flade på et stort stykke bagepapir. Sørg for, at de får en pæn kant.

Lad dine pebermyntepastiller tørre et døgns tid et sted, hvor der ikke er alt for varmt eller fugtigt.

Smelt forsigtigt chokoladen og hæld den i en lille sprøjtepose. Brug den til at forme en stor chokoladeplet på hver af dine pebermyntepastiller. Du kan også bruge en lille ske, men så skal du være lidt mere omhyggelig og forsigtig undervejs. Lad chokoladen størkne, og så kan du fylde slikskålen med hjemmelavede pebermyntepastiller.

Bløde kaffekarameller

kaffekarameller, karameller, kaffe, konfekt, kaffekonfekt, dl fløde, rørsukker, glykose, kakaopulver, kaffepulverJeg starter min kaffe-benspænd med et sikkert valg i form af noget sødt – nemlig kaffekarameller. Jeg kan godt lide kombinationen af kaffe og chokolade, og i disse kaffekarameller er der både kaffepulver, kakaopulver og fløde, så det kan jo dårligt gå galt.

Jeg skelede til en opskrift hos Sisses Diner, men skruede dog op for kaffen, ned for kakaoen og tilføjede lidt salt. Derudover kogte karamelmassen i noget længere tid, så lige præcis kogetiden skal du være obs på kan svinge.

Kaffekarameller

2½ dl fløde
125 g rørsukker
60 g glykose
1 spsk kakaopulver
1 spsk instant kaffepulver
et lille knips salt

Til overtræk:
ca. 200 g god lys eller mørk chokolade

Hæld kaffepulveret i en morter eller en lille skål og knus det, så det bliver til fint pulver. Hæld det i en kasserolle sammen med de øvrige ingredienser og kog det ved mediumvarme. Sørg for at røre i det med jævne mellemrum, så det ikke brænder på. Det er især hen imod slutningen, du skal passe på. Kogningen af disse kaffekarameller tager 25-35 minutter. Du kan teste, om karamelmassen er klar, ved at dryppe en dråbe karamel i et glas iskoldt vand. Hvis karamellen forvandler sig til en lille blød kugle, er den klar. Vent dog med at stoppe kogningen, indtil du kan få en karamelkugle, der ikke er meget blød – ellers bliver massen lidt svær at arbejde med.

Hæld den varme karamelmasse ud på et stykke bagepapir, du har lagt i et fad. Stil karamelmassen i køleskabet i et par timer og skær derefter karamelmassen ud til mindre stykker, som du triller runde. Hvis din karamelmasse er meget, meget blød, så kan du vælge at smide den i fryseren en halv times tid – så er den mere fast og let at arbejde med. Smelt forsigtigt chokoladen og dyp dine kaffekarameller i den. Lad dem størkne, og så har du en portion lækre, saftige kaffekarameller, der både kan bruges til eftermiddagskaffen, som hurtig lækkerbisken eller som værtindegave.

Note: Jeg vil godt advare om, at disse kaffekarameller er vanedannende. Vi gav størstedelen væk i værtindegave i fredags, men vi har også 1-2 håndfulde, som ligger i fryseren og venter på at blive overtrukket. Dem fantaserer jeg om at sætte bisserne i lige nu…

Chokoladeslikkepind med peber og pop candy

chokoladeslikkepind, slikkepind, konfekt, chokolade, lys chokolade, chokoladetrøffel, chokoladetrøfler, peber, fløde, smør, pop candyIdeen til denne chokoladeslikkepind opstod under mit mad-inspireret-af-musik-benspænd i april måned. Desværre nåede jeg ikke at lave den i sidste måned, men sådan en fjollet idé skal ikke gå til spilde, så nu får I den – kun 1½ uge forsinket!

Min chokoladeslikkepind – som nærmere er en chokoladetrøffel på pind – er inspireret af 90’ernes tyggegummipop. I dette tilfælde blev det Daze, der i den grad leverede lettilgængelig, dansevenlig fjollepop.

Og hvad bruger man til en slikkepind, der er inspireret af fjollepop? Pop candy selvfølgelig! Pop candy er en form for små sukkerklumper, der ‘popper’/’eksploderer’ i munden, når du spiser dem. De kan ofte købes i bland-selv-slik-butikker.

Min chokoladeslikkepind er kraftigt inspireret af min opskrift på lavendeltrøfler. Jeg har dog tilladt mig at pifte trøffelmassen op med et skud knust rød peber, så det både ‘popper’ i munden, når man sutter på pop candy-overtrækket, samt når man bider i chokoladekuglen. Vil du servere slikkepinden for et barn, vil jeg anbefale dig at udelade peberet.

Chokoladeslikkepind med peber og pop candy
6-8 stk.

100 g god lys chokolade, hakket – jeg brugte Valhrona
½ dl fløde
10 g smør
1 tsk røde peberkorn, knust
et lille knips salt

Pynt:
pop candy
lidt farvet sukker

Varm fløden langsomt sammen med chokolade og smør – det må ikke koge. Så snart ingredienserne er så bløde, at de kan røres sammen til en homogen masse, tages kasserollen af komfuret. Rør knust peber samt salt i og stil chokolademassen i køleskabet i mindst fire timer.

Form den faste chokolademasse til kugler og sæt dem på træpinde. Rør pop candy og farvet sukker sammen og dyp slikkepindene i det.

Spis en chokoladeslikkepind med det samme og nyd fornemmelsen af det poppende sukker sammen med den lækre chokoladetrøffel!

Note: Denne chokoladeslikkepind er utrolig pjattet men fungerer smagsmæssigt ganske godt – ikke mindst fordi peberet giver lidt kant til den søde chokolade og popsukkeret.

Soundtrack:
‘Tamagotchi’ med Daze.