Kantarelmad, ribbensteg med sød sennep og æblesmør, speltsalat med fennikel og æbler samt koldskålstærte

I fredags havde vi et par venner på besøg til en hyggelig brætspilsaften. Selvom vejret ikke just var imponerende, så havde vi besluttet os for at grille, og mens kødet sydede over kullene, nippede vi hver især til den lille sommerdrink, der bestod af 2 cl ferskenlikør, 2 cl rabarbersaft, 1 cl gin samt appelsinsaft og hakket mynte.

Det er kantareltid, så det udnyttede jeg til at servere en lille kantarelmad som forret – kantareller stegt få minutter i en god klat smør, inden fløde hældes over, og det smages til med salt, peber og frisk timian. Kantarellerne hældes over fuldkornshvedebrød, der inden er ristet på begge sider på en pande. Mmmm!

Hovedrollen i næste ret gik til denne lille fine ribbensteg fra Pers Griseri – et økologisk landbrug, som jeg har hørt godt om og derfor fik lyst til at prøve. Jeg har længe været på udkig efter den helt rigtige forhandler af økologisk svinekød, og det har jeg måske fundet nu. I hvert fald var vi godt tilfredse med kvaliteten af kødet, som var både smagfuldt og med langt mere reelt kød (frem for store fedtlommer) i forhold til kød fra supermarkederne.

Ribbenstegen blev gnubbet med 2-3 spsk sød bornholmsk sennep aftenen før og puttet i en pose, inden den kom i køleskabet. En halv time før stegning blev den taget ud af køleskabet, og senneppen blev tørret af sværene. De blev gået efter med en kniv – kun et par steder skulle jeg skære lidt dybere – og derefter gnedet godt med salt. Derefter fik stegen lov til at hygge sig på grillen, indtil den nåede en kernetemperatur på 68 grader.

Til hovedretten fik vi også en salat bestående af perlespelt, finthakket fennikel og spinatblade, syrlige æblebåde samt en dressing bestående af olivenolie, æblecidereddike og salt.

… og sådan så hovedretten ud: ribbensteg med salat og æblesmør til.

Efter hovedretten var vi ret mætte, så desserten kom først på bordet et par timer senere. Med månedens benspænd er det meget oplagt også at lave et par desserter, så jeg fandt inspiration hos Det Lille Køkken, hvor jeg tidligere havde set en opskrift på koldskålstærte. Jeg valgte dog at lave tærtedejen fra bunden og justere et par andre ting, og så serverede jeg tærten sammen med rabarbersirup og hjemmefangede blåbær.

Koldskålstærte med bær
ca. 8 personer

Tærtedej:
100 g smør
120 g hvedemel
40 g groft fuldkornshvedemel
30 g groft speltmel
1 æg
et knips salt

4 dl koldskål*
2 æg
3 spsk rørsukker
3 spsk hvedemel

Derudover blåbær og rabarbersirup

* jeg brugte ½ l kærnemælk, 1 æg, saften fra ½ citron, ca. 1 dl rørsukker og 1½ tsk vaniljesukker. Den sidste rest koldskål forsvandt på mystisk vis under madlavningen…

Ælt ingredienserne til dejen godt sammen og stil dejen i køleskab i en halv time. Fordel dejen i et tærtefad på 22-24 cm og prik dejen en del gange med en gaffel. Bag den ved 200 grader i fem minutter. Pisk imens koldskålen med æg, sukker og mel. Hæld det forsigtigt over den forbagte tærtedej, og bag din koldskålstærte ved 180 grader i 30 minutter.

Servér den lun eller kold sammen med frugt og bærsirup.

Note: Meget mild koldskålstærte, der gør sig bedst kold. Jeg synes, den bliver lidt for anonym uden bær, så sørg endelig for at have lidt friske bær sammen med tærten.

12 tanker om "Kantarelmad, ribbensteg med sød sennep og æblesmør, speltsalat med fennikel og æbler samt koldskålstærte"

    • Åh, den liste kender jeg godt – tør efterhånden ikke længere kigge på min, for den vokser flere alen hver dag 😀

  1. Pingback: Kvalitetsbacon med porre, champignons og kartoffelmos | Piskeriset på eventyr

  2. Pingback: Inspiration til julefrokosten - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *