Brombærmuffins

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverTo af vores venner fejrede fødselsdag i dag, og jeg havde lovet af medbringe noget kage i dagens anledning. Jeg valgte at bage to forskellige slags kager – dels en bradepandekage, som jeg blogger om i morgen, dels disse brombærmuffins, som blev dekoreret med små sukker-knogler – det er jo snart Halloween! Tjek i øvrigt mine øvrige Halloween-opskrifter, hvis du vil have lidt inspiration til sjove, skøre og skræmmende retter.

Tilbage til de funky brombærmuffins. Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på blåbærmuffins med mascarponecreme, men udskiftede blåbærrene med brombær, brugte lidt mindre vanilje samt tilføjede brombærlikør.

Brombærmuffins
40-42 stk.

400 g blødt smør
400 g rørsukker
6 æg
500 g hvedemel
3 tsk vaniljesukker
6 tsk bagepulver
2 dl mælk
150 g brombær

Pisk smør og sukker sammen og tilsæt derefter æggene et efter et. Pisk mælken i. Bland mel, vaniljesukker og bagepulver og rør det dernæst i dejen. Hvis du vil have hele brombær i kagerne, vender du forsigtigt bærrene i dejen. Vil du hellere gøre som jeg, der syntes, der kunne være sjovt med en lilla dej, så pisker du bærrene i med en elpisker.

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverFordel dejen i muffinforme – du skal bruge ca. en spiseskefuld til hver, hvis du bruger muffinforme i normalstørrelse. Sørg for at dejen max. fylder to tredjedele af hver muffinform. Bag dine brombærmuffins ved 200 grader i 15-20 minutter.

OBS – et lille tip, hvis du bager muffins og synes, de let flyder ud. Stil dine muffin-papirforme i en metal-muffinbakke. Så holder metalformen dine papirforme helt stabile under bagningen, og kagerne flyder ikke ud.

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverDa mine brombærmuffins var kølet af, blev de pyntet med flødeostecreme. Igen tog jeg udgangspunkt i cremen fra blåbærmuffins-opskriften. Jeg udskiftede dog mascarponecreme  med almindelig flødeost samt citronsaften med brombærlikør. Da der var mere væske i denne udgave, blev cremen også mere flød og knapt så ‘skarp’ i kanterne, da jeg pyntede kagerne, men det var heller ikke så vigtigt, da jeg alligevel dryssede sukker-knogler på.

Flødeostecreme med brombærlikør
rækker til ca. 38 muffins

600 g flødeost naturel (ikke light!)
4 dl flormelis
100 g blødt smør
1 dl brombærlikør
evt. lilla pastafarve (kan købes hos specialbutikker til kagedekoration)

Pisk ingredienserne sammen til en ensartet masse og stil den på køl i halv time. Hæld den på en sprøjtepose og dekorér dine brombærmuffins med flødeostecreme samt lidt krymmel eller sukkerkugler.

Note: De fine lilla brombærmuffins er saftige og har en fin, diskret smag af brombær. Likøren giver nærmest et lakridsagtigt strejf. Har du ikke brombærlikør, kan den udelades. I selve kagedejen kan du så overveje at hælde lidt flere brombær i, mens du kan tilsætte lidt vanilje i flødeostecremen, så den får lidt mere smag.

Citronmuffins med lemon curd og hvid chokoladecreme

citronmuffins, muffins, cupcakes, kage, dessert, citroner, æg, hvedemel, mælk, vanilje, vaniljesukker, chokolade, hvid chokolade, citroner, fløde, chokoladecreme, lemon curd, smørDa jeg havde fødselsdag i går, tog jeg selvfølgelig kage med til mine søde kolleger. Valget faldt på disse citronmuffins, som jeg fandt inspirationen til hos Himmelske Kager, for jeg elsker citroner – især i kager. Jeg justerede et par ting ved opskriften, lavede en lemon curd og toppede kagerne med en hvid chokoladecreme. Jeg brugte Opalys – en ny hvid chokolade, som Valrhona lancerede i efteråret. Det er min favorit blandt de hvide chokolader, for den er mild, fløjlsblød og slet ikke så sød som mange andre hvide chokolader. En rigtig kvalitetschokolade. Kan du ikke skaffe denne, så kig i stedet efter Valrhonas anden hvide chokolade, Ivoire, som er et godt alternativ. Chokoladen er venligst doneret af Chokolade Compagniet.

Citronmuffins med lemon curd og chokoladecreme
24 stk.

250 g blødt smør
250 g rørsukker
6 æg
2 tsk vaniljesukker
revet skal fra to øko-citroner
400 g hvedemel
4 tsk bagepulver
2 dl mini- eller letmælk

lemon curd

Hvid chokoladecreme:
200 g Valrhona Opalys (eller alternativt Ivoire)
3 dl fløde

Chokoladecremen skal laves dagen før. Her hakker du chokoladen og hælder den i en skål. Varm fløden op til kogepunktet og hæld den så over chokoladen. Rør godt rundt i skålen og stil den så i køleskabet til næste dag. Husk at dække chokoladens overflade med husholdningsfilm, så chokoladen ikke trækker skind og tager smag af resten af maden i køleskabet.

Næste dag pisker du chokolademassen til en let creme.

Citronmuffins:
Pisk smør, sukker, æg, vanilje og citronskal sammen. Tilsæt derefter bagepulveret samt halvdelen af melet. Pisk det grundigt sammen, tilsæt mælken og pisk igen. Tilsæt derefter resten af hvedemelet og rør det til en ensartet dej.

Fyld hver muffinform 3/4 del op med dej. Jeg kan anbefale, at muffinformene står i en metal cupcakeform, så de bliver lige og pæne under bagningen. Bag kagerne ved 175 grader i 20-25 minutter.

Lad dine citronmuffins køle helt af, inden du skærer en fordybning i hver muffin med en lille urtekniv. Fyld fordybningen med lemon curd.

Top hver muffin med hvid chokoladecreme og drys lidt funky krymmel på.

Note: Disse citronmuffins er bløde, luftige og har en fin citrussmag, som forstærkes af den søde lemon curd. Dette er en kage for dig, hvis du elsker citronkager! Den milde, fede creme får kagerne til at smelte på tungen.

Kakaomuffins med saltkaramel

kakaomuffins, chokolademuffins, chokoladekage, muffins, kage, dessert, hvedemel, smør, kakao, æg, rørsukker, vanilljesukker, vanilje, bagepulver, salt, karamel, saltkaramel, saltkarameller, karameller, fløde, chokolade, mørk chokoladeGemalen havde fødselsdag tidligere på ugen, og i den anledning skulle han selvfølgelig have kage med på arbejde. Jeg ved, han er ret glad for salt, karamel og i særdeleshed saltkaramel, så han var da også med på disse kakaomuffins med saltkaramel, da det var en af mine forslag til fødselsdagskage.

Jeg så på et tidspunkt en opskrift på muffins med chokoladekaramelfyld på et forum for nogle år siden, og den fandt jeg frem fra mine gemmer. Jeg syntes, det var lidt for let blot at putte en købekaramel i, så jeg lavede min egen karamelmasse – løseligt baseret på de vaniljekarameller, jeg har blogget om før. Samtidig justerede jeg muffindejen, så den passede bedre til saltkaramellen.

Toppingen til disse kakaomuffins blev ikke helt, som jeg ville have det. Konsistensen blev lidt sær, men det skete først, da jeg puttede smør i til allersidst, så det overvejer jeg at undlade en anden god gang. Den smagte dog ganske fint – selvom den var lidt besværlig at smøre ud på kagerne.

Kakaomuffins med saltkaramel
ca. 16 stk.

Blød saltkaramel:
1 dåse kondenseret mælk, ca. 395 g
100 g smør
150 g rørsukker
1½ tsk god salt – f.eks. fra Il Fornaio eller Læsø

Smelt alle ingredienserne (undtagen saltet) i en gryde over svag varme, indtil sukkeret er opløst. Herefter skal du røre konstant. Skru op for varmen og bliv ved med at røre konstant i ca. 10 minutter, indtil karamelmassen får en mørkere farve. Tilsæt salt. Hæld massen ned i en firkantet form foret med bagepapir og sæt det i køleskab i mindst fire timer, inden du skærer karamellerne ud.

Muffindej:
100 g smør
2 dl minimælk eller letmælk
2 æg
1½ dl rørsukker
2½ dl hvedemel
1½ dl kakaopulver
1 tsk vaniljesukker
2 tsk bagepulver

Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælk. Hæld æg, sukker og vaniljesukker i en skål og pisk det lyst og luftigt. Hæld smør-mælken i æggemassen og pisk det sammen. Rør melet i og tilsæt derefter kakao og bagepulver. Hæld en lille klat dej i hver muffinform og tryk derefter et stykke saltkaramel ned i dejen. Fyld mere dej på, så hver form er fyldt ca. to-tredjedele.

Bag dine kakaomuffins i ovnen ved 200 grader i ca. 12-15 minutter. Sørg for at teste dem ved at stikke en lille træpind ind i en af kagerne. Hvis der ikke hænger dej ved, når du trækker pinden ud, er dine kakaomuffins færdige (sørg for ikke at stikke pinden ind i karamelmassen). Det er vigtigt at holde lidt øje med kagerne, så de ikke bliver for tørre – jeg var lige ved at give mine lidt for meget tid, og de fik omkring 15 minutter.

Chokoladetopping:
1 dl fløde
100 g rørsukker
et knips salt
70-75 g mørk chokolade, gerne 55-60%
(50 g blødt smør)

Kog fløde, sukker, salt og chokolade i 20 minutter ved middelvarme, indtil det er tyknet og blankt. Tag det af varmen, tilsæt evt. smør, og fordel et tyndt lag over kagerne. Glat det og lad det køle af, inden du serverer dine kakaomuffins.

kakaomuffins, chokolademuffins, chokoladekage, muffins, kage, dessert, hvedemel, smør, kakao, æg, rørsukker, vanilljesukker, vanilje, bagepulver, salt, karamel, saltkaramel, saltkarameller, karameller, fløde, chokolade, mørk chokolade

Blåbærmuffins med mascarponecreme

blåbærmuffins, blåbær, muffin, kage, dessert, hvedemel, rørsukker, smør, æg, bagepulver, vaniljesukker, mælkDer skulle selvfølgelig også være indflytningskage til flyttedagen i går, hvor jeg også medbragte havregryns-sandwichboller. Det er alt for sjældent, jeg får lavet muffins, så jeg udnyttede denne glimrende chance til at bage blåbærmuffins – og så kunne jeg ikke nære mig og måtte også pynte dem med lidt mascarponecreme og blåbærstøv. Akja.

Inspirationen til disse blåbærmuffins er hentet fra ‘Byens bedste kager’. Jeg undlod dog hasselnødder, brugte flere blåbær og pyntede som sagt med mascarponecreme.

Blåbærmuffins
12-15 stk.

200 g blødt smør
200 g rørsukker
3 æg
250 g hvedemel
2 tsk vaniljesukker
3 tsk bagepulver
1 dl mælk
150 g blåbær

Pisk smør og sukker sammen og tilsæt derefter æggene et efter et. Pisk mælken i. Bland mel, vaniljesukker og bagepulver og rør det dernæst i dejen. Vend blåbærrene i dejen og fordel dejen i muffinforme. Jeg brugte nogle med rimelig høje kanter og fik derfor 12 stk, men bruger du almindelig forme, får du sandsynligvis lidt flere. Sørg for at dejen max. fylder to tredjedele af hver muffinform. Bag dine blåbærmuffins ved 200 grader i 15-20 minutter.

blåbærmuffins, blåbær, muffin, kage, dessert, hvedemel, rørsukker, smør, æg, bagepulver, vaniljesukker, mælk, mascarponecreme, mascarpone, flormelisSå kunne man jo stoppe der… men jeg lod mine blåbærmuffins afkøle, inden jeg pyntede dem med en mascarponecreme og dryssede blåbærstøv ud over. Denne creme rækker til 12 muffins:

250 g mascarpone
100 g flormelis
50 g blødt smør
saften fra ½ citron

Pisk ingredienserne sammen til en ensartet masse og hæld den på en sprøjtepose. Dekorér dine blåbærmuffins med cremen og drys evt. blåbærstøv eller krymmel på.

Chokolade-cupcakes med macadamia-nødder, vaniljeflødeostecreme og blåbærstøv

chokolade-cupcakes, cupcake, cupcakes, muffins, kage, dessert, mørk chokolade, chokolade, smør, mørk farin, vanilje, bagepulver, æg, hvedemel, kaffepulver, macadamia-nødder, mørk sirup, flødeost, flødeostecreme, vaniljecreme, brombærstøvI søndags var vi til familiehygge, og jeg havde tilbudt at tage kage med, for så var der en perfekt undskyldning for at lege i køkkenet! Jeg valgte at medbringe to forskellige slags kager – en blommetærte, som blev tryllet frem fra fryserens gemmer, samt en portion chokolade-cupcakes. Jeg havde nemlig noget flødeost, der snart skulle bruges, og så savnede jeg at lege med kagedekoration, så hvad er mere nærliggende end at lave chokolade-cupcakes?

Mine chokolade-cupcakes blev pyntet med blåbærstøv, som jeg har fået af Mill & Mortar. Det meget, meget fintmalet, så du skal være lidt forsigtig, når du bruger det, men det giver et rigtig flot finish på kagerne.

Selve chokoladekagerne fandt jeg inspiration til i min chokoladebibel, ‘The Golden Book of Chocolate’, men jeg endte dog med at lave en del om på opskriften, da en del af mængderne blev justeret, ligesom jeg tilføjede lidt bagepulver. Jeg puttede dog lidt mere mel i dejen, end hvad jeg egentlig havde planlagt, men det har jeg ændret herunder.

Chokolade-cupcakes
9 cupcakes

chokolade-cupcakes, cupcake, cupcakes, muffins, kage, dessert, mørk chokolade, chokolade, smør, mørk farin, vanilje, bagepulver, æg, hvedemel, kaffepulver, macadamia-nødder, mørk sirup, flødeost, flødeostecreme, vaniljecreme, brombærstøv250 g god mørk chokolade – jeg brugte Valrhona Carabïe 66%
50 g smør
100 g brun farin
1 tsk vaniljepulver
1 tsk bagepulver
3 æg
125 g hvedemel
1½ tsk knust pulverkaffe
en lille smule salt
80 g hakkede macadamia-nødder
2 spsk mørk sirup

Smelt forsigtigt chokolade og smør. Pisk farin, vaniljepulver og æg til en luftig masse. Tilsæt mel, kaffepulver, salt, bagepulver og sirup, pisk det sammen og tilsæt så den smeltede chokolade. Pisk massen forsigtigt og vend så nødderne i dejen. Hæld dejen i en sprøjtepose og fordel dejen i cupcakeforme, så de er lidt mere end halvt fyldte.

Bag dine chokolade-cupcakes i ovnen ved 175 grader i 20-25 minutter. Test dem ved at stikke i midten af en cupcake med en tynd træpind. Lad dine chokolade-cupcakes køle af.

chokolade-cupcakes, cupcake, cupcakes, muffins, kage, dessert, mørk chokolade, chokolade, smør, mørk farin, vanilje, bagepulver, æg, hvedemel, kaffepulver, macadamia-nødder, mørk sirup, flødeost, flødeostecreme, vaniljecreme, brombærstøvLav en halv portion af denne vaniljeflødeostecreme (undlad dog at bruge lilla farve), hæld den på en sprøjtepose med en stor tyl i. Sprøjt flødeostecremen på dine chokolade-cupcakes. Start i midten og fortsæt i en udadgående spiral, så du laver kanten af kagen til sidst. Drys med blåbærstøv og servér kort tid efter.