Spongecake med hindbær

spongecake, kage, dessert, æg, hvedemel, hindbær, flormelis, bagepulverJeg er i gang med månedens benspænd – restaurant-inspireret mad – og første ret blev denne spongecake, som jeg serverede sammen med hjemmelavet hindbæris samt dinosaur-formet krymmel!

Spongecake er efterhånden dukket op en del gange gennem årene på de restauranter, vi har spist på – som regel i en ret luftig udgave, der kræver en sifon at lave. Det har vi dog (desværre) ikke på lager, så jeg måtte finde på et alternativ, og det fandt jeg hos Sjønnes mad. Jeg valgte dog at bruge frysetørret hindbær til at give smag samt tilsatte en smule lyserød pastafarve (samme slags farve, som du bruger, hvis du skal farve fondant til kager).

Spongecake med hindbær
som del af dessert til 6-8 personer

100 g hvedemel
40 g flormelis
3 spsk frysetørret hindbær
2 tsk bagepulver
4 æggehvider
1-2 dråber pastafarve

Rør hvedemel, flormelis og bagepulver sammen i en skål. Hæld de frysetørrede hindbær i en frostpose og knus dem til pulver – for eksempel med en kagerulle. Rør det i melet. Pisk æggehviderne stive i en anden skål og vend æggehviderne forsigtigt med melblandingen. Fordel dejen i to store kopper, der er beklædt med bagepapir (dejen må ikke røre selve koppen) og bag dem ved 900 W i mikroovn i 50-60 sekunder. Lad din spongecake køle lidt af, inden du river den i totter og bruger dem som elementer i en dessert.

Note: Superlet og hurtigt at lave. Jeg overvejer at eksperimentere lidt videre med konceptet på for at se, om jeg kan få min spongecake endnu mere luftig – og ellers kan det være, at jeg må investere i en sifon på et tidspunkt. Men bestemt sjovt at bruge i en dessert.

spongecake, kage, dessert, æg, hvedemel, hindbær, flormelis, bagepulver

Edderkoppekager med chokolade og kanel

edderkoppekager, edderkoppe-kager, halloweenkage, halloween-kager, kage, dessert, chokolade, hvedemel, kanel, æg, bagepulver, smør, rørsukker, flormelis, kakaopulverDet er Halloween og dermed tid til edderkoppekager! Disse hyggelige størrelser er jo ikke så skræmmende, så dem kan man sagtens lave sammen med de små børn.

Du kan i princippet bruge en hvilken som helst muffin-opskrift, så længe dine muffins får en nogenlunde glat overflade. Jeg valgte at hente inspiration i Claus Meyers store chokoladebog, hvor jeg faldt over en opskrift på muffins med chokolade og kanel. Jeg ændrede dog på blandingsforholdene og brugte blandt andet mere chokolade og kanel.

Edderkoppekager med chokolade og kanel
18-20 stk.

200 g mørk chokolade
200 g blødt smør
200 g rørsukker
4 æg
210 g hvedemel
2½ tsk bagepulver
1½ tsk kanel

Pisk smør og sukker til en luftig masse. Pisk derefter æggene i ét ad gangen. Tilsæt bagepulver, kanel og hvedemel og pisk dejen til en jævn masse. Hak chokoladen og vend den i dejen. Put dejen i mellemstore muffinforme, så de er ca. trefjerdedele fyldt. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 15-17 minutter. Lad dem derefter køle helt af.

Nu er det tid til at pynte dine edderkoppekager! Du skal bruge:
– tyk glasur lavet på to dele flormelis og én del kakaopulver, der blandes med lidt vand (jeg målte ikke, hvor meget jeg brugte undervejs)
– karamel- eller lakridsnører (i én pose er der nok til ca. 14 edderkoppekager)
– smarties
– en sort pen til fødevarer (du kan alternativt bruge sort pastafarve, men det er sværere at arbejde med)

Smør hver muffin med din kakaoglasur. Klip eller skær snørerne i stykker på 5-6 cm. Brug en tandstikker til at prikke otte huller i hver muffin og stik snørerne i. Tegn pupiller på dine smarties og sæt dem på som øjne. Så er dine edderkoppekager klar til servering!

Note: Jeg udsatte mine kolleger for de nuttede små edderkoppekager samt de sprøde marengs-mumier, og begge faldt i god jord (de var heller ikke lige så skræmmende som de zombiefingre, jeg tidligere har lavet).

edderkoppekager, edderkoppe-kager, halloweenkage, halloween-kager, kage, dessert, chokolade, hvedemel, kanel, æg, bagepulver, smør, rørsukker, flormelis, kakaopulver

Chokolademuffins med hindbær

chokolademuffins, chokolademuffin, chokolade, mørk chokolade, kage, dessert, muffins, smør, honning, bagepulver, hvedemel, flormelis, æg, hindbærI dag har gemalen fødselsdag, og jeg bagte derfor en portion chokolademuffins i går, hvor han skulle mødes med nogle af vores venner. Jeg kunne ikke dy mig og pyntede dem med røde sukkerhjerter, for hey – det er jo også snart Valentines dag 😉

Jeg tog udgangspunkt i denne opskrift på chokolademuffins med appelsin men udskiftede appelsinen med hindbær og brugte chokoladestykker i selve dejen.

Chokolademuffins med hindbær
8 stk.

60 g smør
½ dl honning
1 æg
1½ dl hvedemel
1 tsk bagepulver
100 g god mørk chokolade
1 dl hindbær

Pynt:
Hvid glasur lavet på flormelis og vand
sukkerpynt eller hindbærstøv

Smelt smørret og halvdelen af chokoladen og rør det med honning. Pisk ægget i. Bland mel og bagepulver og vend det i chokolademassen. Hak resten af chokoladen og vend den i dejen sammen med hindbærrene. Fordel dejen i muffinforme, så de er trekvart fulde, og bag dem ved 200 grader i ca. 15 minutter. Tjek om de er bagte ved at stikke en tynd træpind i en af dem – hvis der ikke hænger dej ved, når du trækker pinden op af kagen, er de klar. Lad dine chokolademuffins køle helt af, inden du pynter dem.

Note: Kombinationen af chokolade og hindbær er altid et hit, og disse chokolademuffins er ingen undtagelse. Jeg brugte frosne hindbær, hvilket gør kagerne lidt mere kompakte og klæge (da de frosne bær ‘fryser’ dejen, når de røres i, så de tager lidt længere tid at bage og ikke hæver nær så meget), for det kan jeg godt lide.

Solbærmuffins

solbærmuffins, bærmuffins, muffins, kage, dessert, cupcakes, solbær, hvedemel, rørsukker, smør, æg, vanilje, flødeost, bagepulver, mælk, citron, flormelisJeg bagte disse solbærmuffins i anledning af gemalens fødselsdag i sidste uge, så han havde lidt sødt at tage med på arbejde.

Jeg skelede lidt til en opskrift på solbærmuffins fra Politiken, men ændrede på flere af målene, udelod likør og toppede kagerne med en lækker flødeostecreme. Sidstnævnte har jeg tidligere brugt til blandt andet chokoladecupcakes.

Mine solbærmuffins hævede ikke nær så meget, som jeg havde forventet, hvilket sandsynligvis skyldtes, at jeg brugte frosne solbær. Sørg derfor for at bruge friske eller optøede bær.

Solbærmuffins
12 muffins

150 g solbær
75 g rørsukker
75 g smør, blødt
1 æg
225 g hvedemel
1½ tsk bagepulver
2 dl mælk
½ dl friskpresset citronsaft

Pisk smør og sukker sammen til en blød, luftig masse. Pisk æg i og tilsæt derefter citronsaft og halvdelen af melet. Pisk det til en ensartet masse og tilsæt til sidst resten af hvedemelet samt bagepulveret. Vend solbærrene i dejen og fyld dejen i muffinforme – sørg for, at du kun fylder to tredjedele af hver form med dej, så der er plads til, at dejen udvider sig under bagningen.

Bag dine solbærmuffins ved 175 grader i 18-22 minutter.

solbærmuffins, bærmuffins, muffins, kage, dessert, cupcakes, solbær, hvedemel, rørsukker, smør, æg, vanilje, flødeost, flormelis, bagepulver, mælk, citronSå ser kagerne således ud. Ganske smukke og lige til at spise.

Men! Jeg var ikke færdig, så jeg rørte en flødeostecreme sammen.

Flødeostecreme

200 g flødeost
100 g flormelis
2-3 tsk vaniljepulver

Pisk flødeostecremen sammen. Put den i en sprøjtepose og dekorér dine solbærmuffins med flødeostecreme. Pynt kagerne med kagekrymmel, friske solbær, ristede nødder eller hvad du nu har lyst til. Jeg brugte lillafarvet sukker samt sorte sukkerkugler.

solbærmuffins, bærmuffins, muffins, kage, dessert, cupcakes, solbær, hvedemel, rørsukker, smør, æg, vanilje, flødeost, flormelis, bagepulver, mælk, citron

Rabarbermuffins med lakridscreme

rabarbermuffins, muffins, kage, dessert, rabarber, æg, rørsukker, smør, hvedemel, bagepulver, vanilje, flødeost, lakridscreme, flormelis, lakridspulverJeg har leget med både rabarber og asparges her til aften – dog ikke i samme ret – i anledning af månedens benspænd. Eksperimenterne kommer på bloggen i løbet af de kommende dage. Jeg bagte blandt andet disse rabarbermuffins, som gemalen får med på arbejde i morgen (dog ikke de to på billedet – de blev spist som dessert for lidt siden). Jeg brugte min opskrift på blåbærmuffins men lavede en række justeringer – udover den helt åbenlyse med at udskifte blåbær med rabarber – og så toppede jeg en række af mine rabarbermuffins med lakridscreme, og en enkelt fik såmænd også nogle strimler rabarbersnack på toppen.

Rabarbermuffins
8 stk

100 g blødt smør
100 g rørsukker
2 æg
150 g hvedemel
1 tsk vaniljepulver
1½ tsk bagepulver
1 dl mælk eller fløde
100 g rabarber, skåret i mindre stykker
2 spsk rørsukker
2 spsk vand

Pisk æg og sukker sammen til en luftig masse. Pisk fløde i og tilsæt derefter rørsukker, bagepulver og vaniljepulver. Pisk det sammen og pisk derefter hvedemel i. Rør det bløde smør i. Hæld rabarber i en lille kasserolle sammen med vand og 2 spsk rørsukker. Lad det koge op og giv det 30-60 sekunder, inden du tager kasserollen af varmen. Vend rabarber – inkl. væde – i dejen. Fordel dejen i muffinforme. Brug gerne nogle med rimelig høje kanter og sørg for at dejen max. fylder to tredjedele af hver muffinform. Bag dine rabarbermuffins ved 200 grader i 20 minutter.

rabarbermuffins, muffins, kage, dessert, rabarber, æg, rørsukker, smør, hvedemel, bagepulver, vaniljeDisse rabarbermuffins kan sagtens spises, som de er, men jeg havde lyst til at pynte dem, så jeg lavede en lakridscreme, så jeg pyntede halvdelen af mine rabarbermuffins med.

Lakridscreme
til 4 rabarbermuffins

100 g flødeost naturel (ikke light)
1 spsk blødt smør
1 dl flormelis
2 tsk lakridspulver – jeg brugte den fra Johan Bülow
1 tsk fintrevet citronskal

Pisk lakridscremen sammen. Lad den gerne stå på køl en halv times tid, så den kan trække smag, inden du hælder den i en sprøjtepose og dekorerer dine rabarbermuffins.

Note: Rabarber og lakrids er en dejlig kombination, og det gælder også disse rabarbermuffins med lakridscreme. Kagerne er bløde, saftige og har en fin smag af rabarber samt lidt af den dejlige syrlighed, som er en af kendetegnene ved rabarber. Den lækre lakridscreme giver dog lige et ekstra pift til de saftige rabarbermuffins.