Bird’s Milk Cake

russisk Bird's Milk Cake, kage, dessert, lagkage, russisk, vanilje, flormelis, hvedemel, rørsukker, æg, smør, kondenseret mælk, husblas, citronsyre, citron, chokoladecreme, mørk chokolade, fløde, chokoladeNu vender jeg lige tilbage til det russiske benspænd, for sidste weekend havde jeg denne russiske kage, Bird’s Milk Cake, med til familiehygge. Bird’s Milk Cake stammer tilbage fra Sovjetunionens tid, hvor den blev udviklet af en gruppe konditorer. Det er en form for lagkage, hvor man bager to bunde, der samles om et skumfidus-agtigt fyld og toppes med en chokoladecreme. Ikke dårligt, vel?

Jeg skelede til en opskrift fra bloggen Don’t Kill the Squirrels!, men justerede lidt hist og pist. Og nej, jeg ved desværre ikke, hvorfor kagen har fået det lidt pudsige navn…

Bird’s Milk Cake
14-16 personer

Lagkagebunde:

150 g smør
3 æg
1 tsk vaniljepulver
100 g flormelis
200 g hvedemel

Skumfidusfyld:
200 g rørsukker
1 dl vand
8 æggehvider
200 g blødt smør
1 dåse kondenseret mælk
14 blade husblas
½ tsk citronsyre
revet skal fra ½ økocitron

Chokoladecreme:
200 g mørk chokolade, hakket
2 dl fløde
25 g smør

Skær smørret i mindre stykker og pisk det grundigt med en elpisker, indtil det får en cremet konsistens. Tilsæt flormelis og pisk det godt sammen, inden æg og vanilje hældes i. Pisk igen og tilsæt så melet. Pisk dejen indtil den er glat og ensartet. Del dejen i to lige store portioner (det kan du evt. gøre ved at veje den). Hæld portionerne i to 26 cm smurte springforme, hvor bundene er foret med bagepapir. Har du én springform i den størrelse, kan du bage bundene enkeltvis. Sørg for at sprede dejen godt ud. Bag lagkagebundene i ovnen ved 220 grader i 12-15 minutter.

Lad bundene køle af.

Put husblassen i iskoldt vand i ca. 10 minutter.

Hæld sukker og vand i en lille gryde og varm det op. Lad det småkoge i 7-10 minutter, indtil det bliver til sirup. Du kan evt. dryppe en dråbe i en kop med koldt vand – bliver siruppen til en blød sukkerkugle, er siruppen klar.

Hæld æggehviderne i en skål og pisk dem stive. Tilsæt derefter langsomt – og under fortsat piskning – siruppen til æggehviderne.

Hæld smørret i en anden skål og pisk det, indtil det er cremet. Pisk langsomt den kondenserede mælk i. Nu er det tid til at røre den søde smørmasse i æggehvidemassen. Gør det stille og roligt, så æggehvidemassen kan optage smørmassen. Nu har du en skumfidusagtig creme!

Hæld vandet fra husblassen og smelt den i en kasserolle ved lav varme. Tag den af varmen, så snart husblassen er smeltet. Tilsæt den smeltede husblas til skumfidusmassen under fortsat piskning sammen med citronsyre og citronskal.

Nu er det endelig tid til at samle din Bird’s Milk Cake. Tag springformen frem og læg en af lagkagebundene i. Fordel skumfidusmassen i springformen og tryk dernæst forsigtigt den anden lagkagebund oven på. Put kagen i køleskabet i mindst en time og gerne lidt længere.

Kort tid inden serveringen skal du huske at lave chokoladecremen. Varm fløden op, indtil den er lige ved at nå kogepunktet. Hæld chokoladen i en skål og hæld den varme fløde over. Lad det stå i 1-2 minutter, inden du rører det sammen til en ensartet masse. Tilsæt smørret i små stykker og rør det godt ud. Fordel chokoladecremen over din kage og stil den i køleskabet en halv times tid, inden du serverer din Bird’s Milk Cake – evt. pyntet med sukkerkugler eller anden pynt.

Note: Lækker og fascinerende kage på samme tid. Det var altså sjovt med det lidt skumfidus-agtige fyld, men det fungerede rigtig godt. Chokoladecremen drillede mig lidt, men det skyldtes mest af alt, at jeg var lidt utålmodig og ikke fik rørt den ordentlig ud. Den smagte dog glimrende trods det lidt rustikke look.

russisk Bird's Milk Cake, kage, dessert, lagkage, russisk, vanilje, flormelis, hvedemel, rørsukker, æg, smør, kondenseret mælk, husblas, citronsyre, citron, chokoladecreme, mørk chokolade, fløde, chokolade

Sønderjysk rugbrødslagkage

rugbrødslagkage, lagkage, kage, dessert, rugbrød, mørk farin, kakaopulver, hvedemel, bagepulver, hasselnødder, fløde, vanilje, solbærsyltetøj, solbær, brombær, mørk chokoladeJeg er absolut ikke færdig med Sønderjylland i forbindelse med mit egnsret-benspænd, for jeg kom søreme til at lave denne dejlige rugbrødslagkage tidligere på måneden! En rigtig saftig og dejlig lagkage fyldt med syltetøj og flødeskum.

Jeg har set en del forskellige opskrifter på rugbrødslagkage men har ikke fulgt en bestemt. Traditionelt set skal der bruges solbærsyltetøj i en rugbrødslagkage, men jeg tillod mig at bruge brombærmarmelade, for jeg var løbet tør for både solbærsyltetøj og solbær, og det nærmeste supermarked havde ingen af delene.

Rugbrødslagkage
ca. 10 personer

Lagkagebunde:
5 æg
150 g mørkt rugbrød, revet eller finthakket
150 g mørk farin
2 spsk kakaopulver
1 spsk hvedemel
1 tsk bagepulver
50 g hasselnødder, finthakket
et lille knips salt
smør til formen

Fyld:
3½ dl fløde
1 tsk vaniljepulver
solbærsyltetøj eller brombærsyltetøj
ca. 75 g mørk chokolade, hakket
evt. friske bær

Del æggene i hvider og blommer, så æggehviderne er i én skål og æggeblommerne i en anden. Pisk æggeblommerne med mørk farin, indtil det bliver luftigt og skummende. Pisk derefter rugbrødskrummer, kakaopulver, hvedemel, bagepulver, salt samt hakkede nødder i. Pisk æggehviderne stive og vend dem med nænsom hånd i kagedejen. Tag en springform på ca. 24 cm i diameter og smør den grundigt i siderne (vil du lave en rugbrødslagkage med tre lag, skal du i stedet bruge en springform på 20 cm i diameter). Klip et stykke bagepapir til og læg det i bunden af formen. Hæld dejen i formen og bag den i ovnen ved 180 grader i 35-45 minutter. Stik i kagen med en tynd træpind for at tjekke, om den har fået nok. Hvis der ikke hænger kagedej ved, når du trækker pinden ud, er den færdigbagt. Tag springformen ud af ovnen og lad den køle lidt af, inden du fjerner springformens ring. Stil derefter den bagte lagkagebund på køl i et par timer, så den kan samle sig. Det gør den lettere at skære ud.

Nu er det tid til at samle din rugbrødslagkage. Flæk lagkagebunden vandret, så du får to lige store lagkagebunde. Læg den ene på et lagkagefad og smør en gavmild mængde syltetøj ud over. Pisk fløden til skum sammen med vanilje og fordel halvdelen ud over bunden. Læg den anden lagkagebund oven på. Du kan evt. smøre mere syltetøj på, men du kan også gøre som jeg og holde dig til at fordele resten af flødeskummet ud over den. Drys godt med hakket chokolade over og pynt gerne med nogle bær. Jeg brugte friske hindbær fra haven.

Servér din rugbrødslagkage med det samme, eller – hvis du er i god tid – dagen efter, hvor den smager endnu mere fantastisk.

Note: Jeg er ikke så meget til klassiske lagkage, men denne sønderjyske rugbrødslagkage vandt mit hjerte. En saftig og lækker lagkage, der både har dybde i smagen, der holdes i skak af flødeskummet, så kagen ikke bliver for kraftig. Jeg serverede min rugbrødslagkage samme dag, jeg havde lagt den sammen, men da der var rester, fik jeg også mulighed for at smage den dagen efter, og der er den endnu bedre! Mit råd er derfor, at du sørger for at lægge din rugbrødslagkage sammen dagen inden, du vil servere den.

rugbrødslagkage, lagkage, kage, dessert, rugbrød, mørk farin, kakaopulver, hvedemel, bagepulver, hasselnødder, fløde, vanilje, solbærsyltetøj, solbær, brombær, mørk chokoladeSådan ser bunden ud, når den er færdigbagt.

Appelsinlagkage

appelsinlagkage, appelsinkage, appelsiner, hvedemel, æg, smør, fløde, rørsukker, vanilje, husblas, majsstivelseNå, men jeg medbragte ikke kun en pizzakage til nevøens fødselsdag denne gang – det blev også til en luftig appelsinlagkage… pyntet med vingummiburgere! Jeg havde også kort overvejet at udforme selve lagkagen som en burger, men droppede det.

Jeg fandt en opskrift på appelsinmousse hos Kreagrotten og modificerede den lidt, da jeg skruede op for appelsinmængden og udelod citron. Derefter bagte jeg nogle luftige lagkagebunde.

Appelsinmousse

5 dl fløde
4 øko-appelsiner
3 bægre pasteuriserede æggehvider
75 g rørsukker
1 tsk vaniljepulver
6 blade husblas
evt. 150 g hakket mørk chokolade

Læg husblassen i blød i koldt vand. Riv to af appelsinerne fint og gem den revne skal. Pres derefter appelsinerne. Pisk fløden sammen med vanilje, så du får vaniljeflødeskum.Rør tre fjerdedele af appelsinsaften i flødeskummet sammen med den revne appelsinskal.

Pisk æggehviderne, indtil de er næsten stive og tilsæt så sukkeret. Pisk det, indtil sukkeret er opløst. Knug husblassen fri for vand og smelt det ved lav varme – enten i mikrobølgeovn eller over vandbad. Rør lidt af flødeskummet i og vend derefter husblassen i resten af flødeskummet. Vend dernæst forsigtigt de stive æggehvider i flødeskummet.

Nu er det tid til at samle din appelsinlagkage. Find de hjemmelavede lagkagebunde frem og læg en af dem i den springform, du brugte til at bage lagkagebundene. Dryp lagkagebunden med lidt af den sidste appelsinsaft (eller evt. Cointreau, hvis du laver en voksenudgave). Fordel halvdelen af appelsinmoussen på lagkagebunden. Her kan du overveje at drysse noget hakket mørk chokolade over, da det passer godt sammen med appelsinsmagen. Læg dernæst en lagkagebund oven på. Dryp også denne bund med appelsinsaft, inden du fordeler resten af appelsinmoussen ud over. Læg så den sidste lagkagebund på toppen og stil kagen i køleskabet i minimum fire timer og gerne natten over.

Husk at tage din appelsinlagkage ud af køleskabet minimum 20 minutter inden servering, så den ikke er køleskabskold, når den serveres.

Jeg pyntede min appelsinlagkage med orange glasur og vingummi-burgere, men du kan også pynte den med hakket chokolade, da det vil smage godt sammen med den lækre appelsinmousse.

Note: Denne appelsinlagkage er overraskende let og luftig, selvom den har en imponerende højde. Det skyldes de luftige hjemmebagte lagkagebunde samt den dejlige appelsinmousse. Den havde i øvrigt en dejlig smag af appelsin – lige tilpas uden at blive parfumeret eller for kraftig, så jeg er glad for, at jeg tilføjede godt med appelsinskal.

Minilagkage med marengs og sommerbær

minilagkage, lagkage, marengslagkage, marengs, rørsukker, æg, dessert, blåbær, ribs, brombær, hindbær, fløde, dessert, sommerdessertI torsdags havde jeg besøg af Bedstevennen, og udover en indisk ret, som jeg vil blogge om i næste uge, så fik han også en minilagkage! Ok, det gjorde gemalen og jeg også. Jeg lavede tre stk. minilagkage ud fra nedenstående opskrift. Vil du lave en mindre udgave med kun to lag, rækker denne dessert til fire personer.

Jeg brugte en kombination af ribs, blåbær og brombær samt lidt jordbærsirup, men du kan også bruge hindbær, jordbær eller solbær. Eller stikkelsbær. Bare brug dine yndlingsbær og vær opmærksom på både at bruge nogle søde og nogle syrlige.

Minilagkage med marengs og sommerbær
3-4 personer

Marengsbunde:
100 g rørsukker
2 æggehvider
½ tsk vaniljepulver

Fyld:
2 dl fløde
2-3 dl friske bær – jeg brugte blåbær, brombær og ribs
lidt frugtsirup – for eksempel jordbærsirup

Start med at bage marengs. Her pisker du æggehviderne helt stive, inden du tilsætter halvdelen af sukkeret. Pisk det grundigt, inden du tilsætter resten af sukkeret samt vaniljepulver. Pisk det, indtil sukkeret er opløst, og du har fået en god, sej marengsmasse. Hæld marengsmassen på en sprøjtepose. Tag et stykke bagepapir og tegn 9 cirkler på det. Cirklerne skal være ca. 8 i diameter og ikke være for tæt på hinanden. Vend papiret om, så stregen fra den blyant eller kuglepen, du har tegnet med, vender ned mod selve bagepladen. Derefter bruger du sprøjteposen til at fordele marengsmassen, så du får 9 flade marengsbunde.

Bag dem ved 100 grader i 65-75 minutter. Hold øje med dem – de må ikke tage farve.

marengs, rørsukker, æg, dessertLad dine marengsbunde køle helt af, inden du forsigtigt lirker dem af bagepapiret.

Så er der tid til at samle din minilagkage – eller rettere minilagkager.

Pisk fløden til skum og læg marengsbundene sammen med et lag flødeskum, lidt bærsirup samt friske bær mellem hvert lag. Drys godt med bær på toppen og servér din minilagkage med det samme.

Note: Mmmm… sådan en minilagkage med friske sommerbær er nu godt! En god kombination af søde og syrlige bær samt fløjlsblød flødeskum og sprød, sød og sej marengs. Så er der sommer på bordet 🙂

minilagkage, lagkage, marengslagkage, marengs, rørsukker, æg, dessert, blåbær, ribs, brombær, hindbær, fløde, dessert, sommerdessert

Hindbærkage med flødeostecreme

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citroner, flødeost, flormelisNu tænker du måske, at billedet herover da ikke viser en hindbærkage – men det gør det! Jeg brugte nemlig en hindbærkage som lagene i en fødselsdagslagkage til mindstenevøen, der fyldte år tidligere på ugen. Det er selvsamme guttermand, der tidligere har fået en minions-kage og en fødselsdagslagkage med jordbærmousse og chokolademousse.

Mine nevøer kan godt lide bær, så jeg besluttede mig for at bage en hindbærkage, som jeg kunne bruge som ‘lagkagebunde’. Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på rabarberkage, men udskiftede rabarberne med hindbær og justerede en smule på chokolademængden.

Hindbærkage med flødeostecreme
16-18 personer

450 g frosne hindbær
325 g smør
300 hvid chokolade
5 æg
250 g rørsukker
5 dl hvedemel
2 tsk vaniljepulver
saften og den revne skal fra 1 øko-citron

Smelt smør og chokolade ved lav varme i en gryde og pisk det godt sammen. Tag gryden af varmen og rør derefter sukker, æg, citronskal, citronsaft, vanilje og hvedemel i til en ensartet dej. Hæld dejen ud i en bradepande beklædt med bagepapir og fordel derefter hindbærrene ud over dejen. Bag din hindbærkage ved 180 grader i ca. 30 – 35 minutter, indtil den er gylden og fast.

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citronerSå er der en hel pladefuld hindbærkage! Den kan spises, som den er – evt. kombineret med vaniljeflødeskum eller creme fraiche – men her blev den som sagt brugt i en fødselsdagslagkage.

Flødeostecreme

400 g flødeost – IKKE LIGHT
25 g blødt smør
300-350 g flormelis
3 tsk vaniljepulver
saft fra ½ citron

Pisk flødeostecremen grundigt sammen.

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citroner, flødeost, flormelis

Nu skal kagen samles. Skær hindbærkagen over på midten (mål gerne op). Læg den ene halvdel på et fad og fordel flødeostecremen ud over den. Har du noget til overs, kan du fryse det ned og bruge det i romkugler en anden god gang.

Jeg smurte toppen af kagen med en smørcreme lavet på 150 g blødt smør, der var pisket sammen med 50 g flormelis. Det gjorde jeg dels for at glatte overfladen og dels sørge for, at der var et beskyttende lag mellem de fugtige bær i kagen og selve sukkerpynten.

Da min mindste nevø godt kan lide pirater (aaaaaarhh!), så skulle kagen selvfølgelig pyntes derefter. Jeg startede med at farve en klump fondant blå men undlod at ælte farven helt ud, så der stadig var striber (marmorering), da jeg rullede fondanten ud. Jeg havde en teskefuld smørcreme tilbage, som jeg smurte i det ene hjørne og dryssede med rørsukker, så det lignede en ø midt i et stort hav.

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citroner, flødeost, flormelisOg så var det tid til at gøre kagen mere pirat-agtig. Jeg formede en lille pirat af sort, rød og gul-orange fondant og tegnede ansigt på ham med to madlavnings-tuscher. Jeg dryssede et par sukker-knogler på øen (købt i kagebutik) og stak et piratflag samt et par rosmarinkviste i, så han havde lidt grønt at se på, mens han var strandet på den øde ø. Sidst men ikke mindst skar jeg to trekanter af lysegråt fondant og brugte dem som hajfinner på ‘havet’.

Og sådan blev en fredelig hindbærkage til en festlig fødselsdagskage med pirat og hajer 🙂

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citroner, flødeost, flormelis