Blommekage med kanelremonce

blommekage, kanelremonce, blommer, smør, rørsukker, vanilje, bagepulver, mælk, kanel, majsstivelse, hvedemelJeg havde fødselsdag for en uge siden, og jeg brugte selvfølgelig anledningen til at forkæle mine kolleger med kage – en blommekage med kanelremonce for at være mere præcis.

Nu er det ikke ligefrem blommesæson, så blommerne fandt jeg i fryseren – plukket fra vores eget lille blommetræ. Jeg fandt en opskrift på blommekage hos Newyorkerbyheart, og den legede jeg videre med – skruede blandt andet lidt ekstra op for kanel og lidt ned for sukkeret.

Blommekage med kanelremonce
ca. 20 personer

Kagecreme:
2 æggeblommer
3 spsk rørsukker
1-1½ tsk vaniljepulver
3 dl mælk
1 spsk majsstivelse

Kanelremonce:
75 g smør
75 g rørsukker
3 spsk kanel

Crumble-dej:
50 g koldt smør
50 g rørsukker
100 g hvedemel
1 tsk bagepulver

Dej:
225 g blødt smør
200 g rørsukker (jeg brugte lidt mindre)
225 g hvedemel
5 æg + hviderne fra de to æg, du brugte til kagecremen
1½ tsk bagepulver
ca. 600 g milde blommer, uden sten og skåret i halve eller kvarte

Start med at lave kagecremen. Rør majsstivelsen ud i lidt af mælken. Hæld resten af mælken i en lille gryde sammen med æggeblommer, sukker og vanilje og varm det langsomt op under omrøring. Når væsken er tæt på at koge, hælder du majsstivelsen i. Kog kagecremen i et par minutter under omrøring og tag så gryden af varmen. Kagecremen skal køle så meget af, at den højst er håndvarm, når du skal arbejde videre med den.

Rør ingredienserne til kanelremoncen sammen i en skål. Tag dernæst en anden skål og ælt crumbledejen sammen med fingrene (eller rettere – smuldr smørret mellem mel og sukker, så du får en jævn smuldredej).

Til sidst laver du dejen. Pisk sukker og smør sammen og pisk derefter et æg i ad gangen. Rør dernæst mel og bagepulver i. Tag en høj bradepande på 22 x 32 cm og smør den med smør eller læg et tilklippet stykke bagepapir i bunden. Fordel crumbledejen ud over bunden og glat dernæst forsigtigt kagedejen ud over. Brug en teske til at lave små ‘lommer’ i kagedejen, hvor du putter kagecreme ned i. Du kan også vælge at hælde kagecremen i en sprøjtepose og derefter sprøjte kagecremen ind i små dejen flere steder. Fordel nu blommerne ud over kagen og sæt til sidst små klatter af kanelremonce på overfladen af blommerne. Sæt din blommekage i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter. Tjek evt. med en tynd træpind, om den er gennembagt.

Denne blommekage kan sagtens spises, som den er, og behøver ikke tilbehør i form af creme fraiche eller lignende.

Note: En dejlig svampet blommekage, som har lidt knas og struktur i form af crumbledejen men også er dejlig saftig på grund af blommerne og kagecremen. Det er en sød men ikke oversød blommekage, og så er den fortrinlig, når du skal bage til mange mennesker på én gang.

blommekage, kanelremonce, blommer, smør, rørsukker, vanilje, bagepulver, kanel, hvedemel, majsstivelse, æg

Fynsk brunsviger

brunsviger, kage, dessert, hvedemel, gær, smør, mælk, mørk farin, sirupSeptember måneds egnsret-benspænd slutter af med en fynsk klassiker – nemlig brunsviger. En kage, der består af en sødlig gærdej toppet med en solid mængde remonce lavet på mørk farin. What’s not to like?

Brunsviger kan variere en del, og når du får den på Sjælland, kan dejen godt være så høj, at det nærmest bliver et brød med sukkermasse oven på. De fynske opskrifter på brunsviger vidner dog om, at fynboerne foretrækker deres brunsviger knapt så høj men til gengæld med masser af fyld oven på!

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Sesam, Sesam men justerede lidt på mængderne og skruede ekstra op for fyldet.

Brunsviger
ca. 12 stykker kage

Dej:
200-225 g hvedemel
1 spsk rørsukker
25 g gær
½ tsk salt
1½ dl lunken mælk
1½-2 spsk blødt smør

Hæld den lune mælk en skål og rør gæren ud i den. Rør sukker og tilsæt derefter mel og salt. Ælt det sammen og skær så smørret i små stykker. Ælt det ind i dejen. Du skal ikke ælte i lang tid – kun lige, så smørret er godt fordelt i dejen. Dæk skålen til med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve en halv times tid.

Fyld:
125 g smør
200 g mørk farin
1 spsk sirup

Hæld ingredienserne til fyldet i en gryde og varm det op ved middelvarme. Varm det godt igennem og tag derefter gryden af.

Rul dejen ud, så det passer til en lille bradepande på 20 x 30 cm. Smør bradepanden med smør og dæk evt. bunden med bagepapir. Læg dejen i bradepanden og brug fingrene til at prikke fordybninger i dejen. Fordel fyldet over dejen og lad den efterhæve 20-30 minutter. Lad nogle ekstra fordybninger, når din brunsviger har hævet – så fordeler fyldet sig bedre. Bag din brunsviger i ovnen ved 180 grader i ca. 15 minutter.

Servér din brunsviger lun og gerne samme dag.

Note: Der er nu ikke noget som en god, tung og sød brunsviger! Jeg kan godt lide, at denne udgave ikke er så høj som mange af dem, jeg ellers er stødt på. Jeg kunne dog godt finde på at lave dejportionen en lille smule større – bare så den bliver ½-1 cm højere, men endelig ikke mere end det. Det skal jo heller ikke blive til et brød.

brunsviger, kage, dessert, hvedemel, gær, smør, mælk, mørk farin, sirup