Edderkoppekager med chokolade og kanel

edderkoppekager, edderkoppe-kager, halloweenkage, halloween-kager, kage, dessert, chokolade, hvedemel, kanel, æg, bagepulver, smør, rørsukker, flormelis, kakaopulverDet er Halloween og dermed tid til edderkoppekager! Disse hyggelige størrelser er jo ikke så skræmmende, så dem kan man sagtens lave sammen med de små børn.

Du kan i princippet bruge en hvilken som helst muffin-opskrift, så længe dine muffins får en nogenlunde glat overflade. Jeg valgte at hente inspiration i Claus Meyers store chokoladebog, hvor jeg faldt over en opskrift på muffins med chokolade og kanel. Jeg ændrede dog på blandingsforholdene og brugte blandt andet mere chokolade og kanel.

Edderkoppekager med chokolade og kanel
18-20 stk.

200 g mørk chokolade
200 g blødt smør
200 g rørsukker
4 æg
210 g hvedemel
2½ tsk bagepulver
1½ tsk kanel

Pisk smør og sukker til en luftig masse. Pisk derefter æggene i ét ad gangen. Tilsæt bagepulver, kanel og hvedemel og pisk dejen til en jævn masse. Hak chokoladen og vend den i dejen. Put dejen i mellemstore muffinforme, så de er ca. trefjerdedele fyldt. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 15-17 minutter. Lad dem derefter køle helt af.

Nu er det tid til at pynte dine edderkoppekager! Du skal bruge:
– tyk glasur lavet på to dele flormelis og én del kakaopulver, der blandes med lidt vand (jeg målte ikke, hvor meget jeg brugte undervejs)
– karamel- eller lakridsnører (i én pose er der nok til ca. 14 edderkoppekager)
– smarties
– en sort pen til fødevarer (du kan alternativt bruge sort pastafarve, men det er sværere at arbejde med)

Smør hver muffin med din kakaoglasur. Klip eller skær snørerne i stykker på 5-6 cm. Brug en tandstikker til at prikke otte huller i hver muffin og stik snørerne i. Tegn pupiller på dine smarties og sæt dem på som øjne. Så er dine edderkoppekager klar til servering!

Note: Jeg udsatte mine kolleger for de nuttede små edderkoppekager samt de sprøde marengs-mumier, og begge faldt i god jord (de var heller ikke lige så skræmmende som de zombiefingre, jeg tidligere har lavet).

edderkoppekager, edderkoppe-kager, halloweenkage, halloween-kager, kage, dessert, chokolade, hvedemel, kanel, æg, bagepulver, smør, rørsukker, flormelis, kakaopulver

Dessertburger med chokolade og syltetøj

dessertburger, burger, dessert, kage, chokolade, hindbær, jordbær, mynte, hvedemel, gær, sesamfrø, kærnemælk, vanilje, bollerHehehe – jeg har virkelig glædet mig til at blogge om denne dessertburger! Da jeg afslørede mit burger-benspænd, vidste jeg allerede på det tidspunkt, at jeg blev nødt til at prøve at lave en dessertburger, og her er den så! Det er selvfølgelig i miniudgave (dvs. slider-størrelse), og den består af chokoladetrøffel (til ‘bøffen’), hindbærsyltetøj (til ‘ketchuppen’) og chokolademynteblade (til ’salaten’). Jeg overvejede også at bruge flager af hvid chokolade som ‘ost’, men det fik jeg dog ikke gjort. Du kan i øvrigt også sagtens bruge jordbærmarmelade i stedet for hindbærsyltetøj, hvis du har mere lyst til det.

Til bollerne lavede jeg en halv portion af disse sliderburgerboller og tilsatte ½ tsk vaniljepulver til dejen samt brugte sorte sesamfrø (nigellafrø) til at drysse på.

Jeg freestylede chokoladetrøflen ud fra en chokoladekage, jeg havde bagt, men du kan evt. hente inspiration i denne guide til at lave romkugler (og så evt. undlade at putte rom i). Og så er det ellers bare om at flække en miniburgerbolle, smøre lidt syltetøj på, forme en chokoladetrøffel-‘bøf’ og proppe den i burgeren sammen med nogle mynteblade.
dessertburger, burger, dessert, kage, chokolade, hindbær, jordbær, mynte, hvedemel, gær, sesamfrø, kærnemælk, vanilje, boller

Beignets fra cajun-køkkenet

beignets, hvedemel, smør, vanilje, æg, palmin, citroner, appelsin, flormelis, dessert, kageHer kommer sidste ret i cajun-benspændet – nemlig beignets! Jeg har forsømt desserthjørnet i cajun-køkkenet, men jeg nåede lige at lave beignets på falderebet. Beignets består af dej, der friteres i palmin og drysses med flormelis.

Jeg har set en del opskrifter, hvor der indgår gær, men jeg var interesseret i en hurtig version og tænkte, at æg burde også nok til at få dejen til at hæve, så jeg fandt en opskrift hos New Orleans Online, som jeg tog udgangspunkt i. Jeg justerede lidt op og ned på målene, og så har jeg efterfølgende tilføjet lidt citron/appelsin til opskriften, men det kan du læse mere om nederst i blogindlægget.

Beignets
6 stk.

25 g smør
0,75 dl vand
1 dl hvedemel
½ tsk vaniljepulver
1 tsk fintreven skal fra øko-citron eller øko-appelsin
1 stort æg
500 g palmin
1 spsk flormelis

Put smør og vand i en lille gryde og varm det op, indtil smørret er smeltet, og væsken simrer. Tag gryden af varmen og rør melet, vaniljepulveret samt den revne skal i. Pisk derefter ægget i.

Smelt palminen i en lille kasserolle. Rul imens dejen ud på et meldrysset bord og del det i seks lige store stykker. Test om palminen er varm nok ved at stikke træ-enden af en tændstik i palminen. Bobler det omkring træet, er palminen varm nok. Put forsigtigt to dejstykker ned i palminen og lad dem koge, indtil de er gyldne på begge sider. Husk at vende dem undervejs. Læg de kogte beignets på et par stykker køkkenrulle og fortsæt kogningen af resten af dejstykkerne.

Drys de færdigkogte beignets med flormelis og servér dem med det samme.

Note: Beignets er nogle fine små hapsere. Jeg lavede 3 per person, men er du lækkersulten, kan du sikkert spise flere per person. Jeg savnede lidt mere smag i dem, så jeg har tilføjet lidt citron-/appelsinsmag til opskriften for at give dem lidt ekstra kant.

Simpel Star Wars kage

simpel star wars kage, kage, dessert, citronmåne, citroner, hvedemel, æg, rørsukker, marcipan, hvid chokolade, fløde, fondantI weekenden medbragte jeg denne Star Wars kage til min mindste nevøs fødselsdag. Han havde specifikt ønsket sig en Star Wars kage, men jeg var dels udfordret af ikke at have så meget tid samt af, at han kun er 6 år og derfor ikke nødvendigvis kender Star Wars-universet så godt. Men jeg ved, at han godt lide, at der indgår skrift på udsmykningen af kagen – se blot bogstavkagen og Minions-kagen – så jeg skrev naturligvis Star Wars på kagen med farvet fondant, og så formede jeg en droid af romkugler og fondant samt lavede nogle små starfighters i grå fondant.

Til denne Star Wars kage skal du bruge:

En citronmåne (bagt i springform på ca. 28 cm i diameter)
Hvid chokoladecreme
Citronsirup
Smørcreme

Pynt:
400-500 g sort fondant
150 g hvid fondant
Gul, orange og sort fondantfarve
Romkugler som fyld til droiden (den kan dog også laves af ren fondant)
Lidt ståltråd som de små rumskibe kan monteres på

Hvid chokoladecreme
150 g hvid chokolade
1½ dl fløde

Hak chokoladen og hæld den i en ildfast skål. Varm fløden op til kogepunktet og hæld over chokoladen. Rør det rundt, indtil chokoladen er opløst, og stil så skålen i køleskabet i mindst fem timer. Lige inden, den skal bruges, tager du skålen ud af køleskabet og pisker chokoladen, indtil den bliver til en cremet masse.

Citronsirup
1 dl rørsukker
½ dl vand
Saften og den revne skal fra 1 øko-citron

Hæld alle ingredienserne i en kasserolle og varm det op. Når sukkeret er smeltet, lader du det simre et par minutter, inden du tager kasserollen af varmen og lader siruppen køle af.

Smørcreme
100 g smør
50 g flormelis
½ tsk vaniljepulver

Pisk ingredienserne sammen til en jævn smørcreme.

Gør din Star Wars kage klar!

Læg citronmånen på et fad og flæk den. Dryp den nederste del af citronmånen med citronsirup (du får nok noget til overs – det kan du bruge til andre desserter eller oven på morgenyoghurten). Smør derefter chokoladecremen ud over og læg den anden halvdel af citronmånen oven på. Smør overfladen og siderne med smørcreme.

Rul den sorte fondant ud og dæk kagen med den. Skær kanten af – sørg for, at du ikke skærer for tæt på selve kagen, a fondanten ’krymper’ lidt. Skub forsigtigt fondanten tæt omkring foden af kagen – enten med fingerspidserne eller en spisekniv.

Så er det tid til at forme pynten. Jeg kan anbefale at printe Star Wars-bogstaverne, klippe dem til og derefter lægge dem oven på den farvede fondant, så de er lette at skære efter.

Rumskibene er lavet af to små trekantede stykker fondant, der er sat på ståltråd og derefter stukket ned i kagen.

Og så er der den lille droid. Her overtrak jeg to romkugler med hvid fondant (du får dog et pænere resultat, hvis du laver kuglerne af ren fondant, da de er lettere at gøre helt glatte). Derefter blev de pyntet med orange cirkler, grå prikker (der blev ’ridset’ lidt mønster i) samt en kagetusch, der blev brugt til de mindste tegninger på droiden.

Sprøde romsnegle

romsnegle, wienerbrød, kage, dessert, brunch, gær, mælk, rørsukker, hvedemel, smør, rørsukker, kanel, vanilje, flormelis, romSidste weekend havde vi gæster, og det var jo en glimrende anledning til at bage kage, hvilket i dette tilfælde blev romsnegle. Jeg indså, at det var alt for længe siden, jeg sidst havde bagt noget wienerbrød-agtigt, så jeg fandt en opskrift på romsnegle hos Hendes Verden og justerede den, så den passede til min smag. Jeg skruede ned for mængden af smør (da der ikke var brug for så meget), skruede op for kanel, tilføjede vanilje og undlod rosiner.

Sprøde romsnegle

9-10 st. (små)

Dej:
ca. 12 g gær
1 dl mælk
½ tsk rørsukker
75 g koldt smør
150-175 g hvedemel

Fyld:
50 g koldt smør
2 spsk rørsukker
2 tsk kanel
½ tsk vaniljepulver

Romglasur:
1 dl flormelis
lidt mørk rom

Hæld mælken i en skål og rør gæren ud i den. Tilsæt sukker og 150 g hvedemel. Ælt det, indtil dejen hænger sammen. Hvis dejen har brug for mere mel, tilsætter du lidt mere. Rul dejen ud på et meldrysset bord, så det bliver til en aflang 1 cm tyk plade. Skær smørret i tynde skiver – enten med en lang kniv eller en ostehøvl. Skiverne skal være ca. 1 mm tynde. Fordel smørstykkerne, så de dækker to tredjedele af dejen (dvs. så den ene ende af pladen stadig er fri for smør). Fold den del af dejen, der er uden smør, ind over den nærmeste del af den smørbelagte dej. Fold derefter den foldede dej ind over den sidste tredjedel af dejen, så al smørret nu er gemt inde i dejrullen, hvor dejen nu ligger i tre lag. Rul dejen ud i dobbelt længde, fold dejen på ny efter samme princip og rul ud igen, så den er ca. dobbelt så lang, som den er bred. Skær nu smørret i meget tynde skiver og fordel det ud over dejen – det må ikke komme helt ud til kanten. Rør sukker, vanilje og kanel sammen og drys det ud over smørret. Rul dejen sammen, så det bliver en tynd roulade, og skær den i 2 cm brede skiver. Knib dem let sammen i den ene ende. Fordel de små romsnegle ud på en bageplade dækket med bagepapir og tryk dem flade (så den sammenpressede ende vender ned mod bagepladen), så de er 1 cm høje.

Bag dine romsnegle ved 200 grader i 15-18 minutter. Hold godt øje med dem, så de ikke får for meget. Tag dem ud af ovnen. Der er sandsynligvis noget af smørret, der er smeltet og er flydt ud på bagepladen – det skal du blot fange med en spiseske og fordele ud over de varme romsnegle.

Derefter skal dine romsnegle blot køle af, indtil de er håndvarme. Rør romglasuren sammen og pynt dine romsnegle med den lyse glasur. Spis til du skammer dig!

Note: Jeg tror, jeg har fået en ny yndlingskage inden for wienerbrød! De supersprøde og søde romsnegle er lige noget for mig! Nu går jeg og pønser på, hvornår jeg skal lave dem igen…