Honningsnitter

honningsnitter, honningkage, honningkager, smørcreme, chokolade, mørk chokolade, hvedemel, mørk farin, æg, bagepulver, kanel, nelliker, ingefær, flormelis, marmeladeHonningsnitter laves typisk på samme dej som honningkagehjerter. Du kan enten vælge at bruge dejen fra gammeldags honninghjerter (hvor dejen skal hvile en måned inden), men du kan også vælge den lette løsning og bruge dejen fra disse honningkagehjerter. Det gjorde jeg.

Honningsnitter
ca. 12 store stykker

Kagedej:
150 g mørk farin
150 g honning
125 g smør
2 æg
1 tsk stødt nellike
1½ tsk stødt kanel
1 tsk stødt ingefær
450 g hvedemel
1 tsk bagepulver eller hjortetaksalt

Fyld:
150 g blødt smør
150 g flormelis
2-3 spsk kvædemarmelade eller abrikosmarmelade

Pynt:
120g mørk chokolade til overtræk – brug en, der ikke er for bitter, og hold dig gerne til en på omkring 65%

Smelt smør, honning og farin i en gryde og lad det derefter afkøle. Pisk æg og krydderier i den søde masse. Bland mel og bagepulver i en anden skål og tilføj det derefter langsomt til den søde masse under konstant piskning. Stil dejen koldt i et par timer, inden du ruller dejen ud i to brede baner på 1-1½ cm tykkelse.

honningkage, honningkager, honningsnitter, honningsnitte, honningehjerter, honninghjerter, Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dine honningsnitter ved 200 grader i ca. 12 minutter. De må endelig ikke få for meget farve, da de så bliver tørre. Afkøl dem. Pisk smør og flormelis til en blød smørcreme og fordel den ud over bagsiden på den ene honningsnitte-halvdel. Smør abrikosmarmelade på bagsiden af den anden honningsnitte-halvdel og læg dem sammen. Smelt forsigtigt chokoladen og pensl dine honningsnitter. Lad chokoladen stivne, inden du skærer kagen ud.

Note: Honningsnitter er tunge men dejlige julekager. Jeg brugte kvædemarmelade, da jeg havde en rest i køleskabet, men du kan også sagtens bruge abrikosmarmelade.

Skønne opskrifter på julesmåkager

vaniljekranse, småkage, julesmåkager, kage, dessert, jul, vanilje, rørsukker, smør, æg, mandler, hvedemel, citroner, opskrifter på julesmåkagerDet er 1. advent, og dermed går julebagningen for alvor i gang! Jeg har samlet de skønne opskrifter på julesmåkager, som jeg har blogget om gennem årene, i dette indlæg, så det er let at få et overblik over herlighederne.

Jeg har delt dem op, så de danske julesmåkager kommer først og derefter de udenlandske julesmåkager.

Opskrifter på julesmåkager – danske
Der er mange skønne klassiske julesmåkager, og en af mine favoritter er vaniljekranse. En dejlig vaniljesmåkage, som er sprød og sød.

brunkager, jul, julesmåkager, småkage, kage, dessert, hvedemel, potaske, smør, kanel, nelliker, mørk farin, sirup, mandler, nødder, allehåndeEn anden klassiker, der er svær at komme uden om, er selvfølgelig brunkagen.

julesmåkager, småkage, jul, kage, dessert, hvedemel, hjortetaksalt, flormelis, rom, rørsukker, kokosmel, smørEller hvad med det lidt oversete fedtebrød?

honninghjerter, honningkagehjerter, honningkager, julesmåkager, julekager, jul, kage, dessert, hvedemel, honning, potaske, æg, hjortetaksalt, kanel, nelliker, ingefær, chokolade, mørk chokoladeDet er ved at være sidste chance, hvis du skal nå at bage gammeldags honninghjerter inden jul – der skal dejen nemlig hvile i 3-4 uger. Men du kan også prøve denne opskrift på honningkagehjerter, hvor dejen ikke skal ligge så længe.

kardemommeklumperJeg prøvede også at lave kardemommeklumper på et tidspunkt. Jeg kan ikke huske, om de er danske, men de er virkelig lækre.

Og lad os nu kigge os om i Norden…

norske klejner, klejner, småkager, julesmåkager, kage, dessert, gær, æg, hvedemel, citroner, kardemomme, smør, rørsukker, flormelis, glasurOpskrifter på julesmåkager – skandinaviske

Hvad siger du til at prøve de syndigt gode norske klejner? (der vist nok ikke er fra Norge, men det er nu en gang navnet på dem).

smultringeEller norske smultringe?

lusikkaleivat, finske julekager, julesmåkager, småkager, jul, kage, dessert, hvedemel, smør, bagepulver, hindbærmarmelade, hindbær, æg, flormelis, vaniljeDe finske lusikkaleivat er fyldt med syltetøj.

lingongrottor, hindbærgrotter, svenske julekager, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, hindbærmarmelade, hindbær, safran, rørsukker, hvedemel, bagepulver, vanilje, smør… og det er de svenske lingongrottor også!

gaffelkager, rørsukker, jul, småkage, småkager, julesmåkager, ingefær, citroner, hvedemel, kokosmelDisse friske gaffelkager med ingefær og citron er efter sigende også svenske.

Nu breder vi os til resten af Europa…

spekulatius, kageform, julekager, julesmåkager, småkager, jul, dessert, kage, hvedemel, smør, æg, kanel, muskatnød, mørk farin, nelliker, ingefærOpskrifter på julesmåkager – Europa

Disse tyske Spekulatius kræver en særlig bageform (som heldigvis kan købes hos en række europæiske netbutikker). Denne julesmåkage findes i øvrigt i lignende versioner i Holland og Belgien.

zimtstern, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, mandler, nødder, æg, flormelis, kanel, citroner, bagepulverTyskerne har også de superlækre og nærmest marcipanagtige Zimtstern.

polvorones, julesmåkager, småkager, jul, mandelkager, mandler, svinefedt, hvedemel, rørsukker, dessert, kage, kanel, æg, citroner, flormelisI Spanien bager man disse sneboldslignende polvorones.

hermits, julesmåkager, småkager, jul, kage, dessert, hvedemel, rsiner, mørk farin, ingefær, kanel, bagepulver, salt, sirup, smør, vanilje, æg, valnødder, nødderSkæver vi til England, har de disse saftige og krydrede hermits.

gingerbread men, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, smør, mørk farin, sirup, rørsukker, æg, hvedemel, ingefær, kanel, nellikerEnglænderne står også bag de klassiske gingerbread men.

gingerbread cave, ingefærbrød-grotte, jul, smør, mørk farin, sirup, rørsukker, æg, hvedemel, kanel, ingefær, nelliker, flormelisOg apropos gingerbread så er det en dej, der er god at bygge grotter med. Se bare denne gingerbread cave, som jeg ofte bager i december!

Nåja… nu hvor vi alligevel bevæger os over i den småskøre afdeling. De sidste kager stammer sandsynligvis fra det engelske eller amerikanske køkken, men de har været sværere at definere.

snemands-småkage, vintersmåkage, vaniljesmåkager, småkager, julesmåkager, kage, dessert, vanilje, hvedemel, smør, æg, rørsukker, mandler, citronerDenne snemands-småkage vil helt sikkert vække lykke hos børn og barnlige sjæle.

julesmåkage med chokolade, chokolade, mørk chokolade, smør, mørk farin, æg, bagepulver, hvedemel, polkagris, pebermynte, kakaopulver, jul, småkage, kageEller hvad med en småkage med chokolade og polkagris? (det er den stribede bolsjestok)

ingefærkager, småkager, julesmåkager, kage, dessert, jul, ingefær, rørsukker, kanel, hvid chokolade, chokolade, rapsolie, æg, hvedemel, kanel, ingefær, bagepulver, sirupDisse ingefærkager med hvid chokolade er nok mest til de voksne.

tranebær-kokoskager, småkager, småkage, jul, kage, julesmåkager, kokosmel, tranebær, vanilje, smør, bagepulver, appelsiner, rørsukker,… mens disse tranebær-kokoskager kan spises af de fleste. Og så er de tilmed sunde – der er jo bær i! 😀

Mokkatærte med chokolade

mokkatærte, tærte, desserttærte, chokolade, mørk chokolade, fløde, æg, kaffepulver, hvedemel, smør, bagepulverI går besøgte vi et par kaffeglade venner, for i anledning af månedens kaffe-benspænd var vi inviteret til en kop kvalitetskaffe. Jeg medbragte en kage til kaffen, og det skulle naturligvis være en mokkatærte – en nærmest konfektagtig desserttærte, der havde set både kaffe og chokolade.

I forbindelse med tærtebunden skelede jeg kraftigt til den, jeg brugte til min pekannøddetærte, og så lavede jeg en kraftig chokoladetrøffelmasse, som blev tilsat noget instant kaffepulver.

Mokkatærte med chokolade
10-12 personer

Tærtedej:
3 dl hvedemel
½ tsk bagepulver
1 spsk rørsukker
½ tsk salt
125 g koldt smør
lidt vand

Fyld:
200 g mørk chokolade
3 dl fløde
2-3 spsk instant kaffepulver
2 æg
½ tsk salt

Rør mel, bagepulver, sukker og salt sammen i en skål. Skær smørret i små stykker og nulr dem ind i melet, indtil det bliver en grynet masse. Tilsæt en lille smule vand og ælt dejen, til den hænger sammen. Rul den ud på et meldrysset bord og beklæd et lavt tærtefad på ca. 26 cm med dejen (OBS – du har nok dej til overs – gem det i køleskabet eller fryseren, så du kan lave en mindre tærte en anden dag). Prik dejen flere gange med en gaffel og stil så tærtefadet i køleskabet i en times tid.

Hæld fløden i en kasserolle og rør kaffepulveret ud i det. Hæld chokoladen i og opvarm det langsomt. Tag kasserollen af varmen, så snart chokoladen er smeltet. Rør godt rundt og tilsæt saltet. Lad det køle lidt af i nogle minutter, inden du pisker æggene ud i chokolademassen.

Tag tærtefadet ud af køleskabet. Du kan evt. forbage dejen i 5-10 minutter ved 180 grader, men jeg valgte dog at hælde chokolademassen direkte over tærtebunden og derefter bage den i ca. 25 minutter ved 180 grader.

Lad din mokkatærte køle helt af og stil den derefter i køleskabet i mindst fire timer og gerne til dagen efter. Tag tærten ud af køleskabet en halv time inden servering og drys lidt flormelis eller kakaopulver over. Servér din mokkatærte, som den er, eller evt. med en lille klat flødeskum til.

Note: Dejlig trøffelagtig mokkatærte med et hint af kaffe. Kaffesmagen er dog ikke særlig tydelig, når man ‘kun’ bruger 2 spsk kaffepulver, som jeg gjorde, så skru eventuelt lidt op for mængden.

Vatrushka – russisk kvarkkage

kvarkkage, kage, dessert, russisk, kvark, hvedemel, gær, sukker, mælk, smør, æg, creme fraiche, vanilje, honningDa jeg for nylig eksperimenterede med hjemmelavet kvark, fandt jeg en række opskrifter på russiske retter, hvor der indgår kvark. En af dem var på en kvarkkage, vatrushka, der er en form for blød bolle med en hulning, hvor man putter fyld i. Lidt i stil med en dansk spandauer. Jeg tror også, du kan lave denne type kage med ricotta, hvis du ikke har mod på at lave kvark selv (det er ellers meget let!) eller kan finde det i supermarkederne. Meeen så er det jo ikke en kvarkkage 😉

Jeg fandt inspiration hos Cooking Melangery men lavede en række mindre justeringer.

Kvarkkage
8-10 stk.

Kagedej:
500 g hvedemel
25 g gær
2 spsk rørsukker
2½ dl håndvarm mælk
100 g smeltet smør
½ tsk salt
1 pisket æg

Kagefyld:
175 g kvark
2 spsk creme fraiche
1 tsk vaniljepulver
2 spsk rørsukker
1 æg

Tilbehør:
Honning

Hæld den lunkne mælk i en skål sammen med sukker og gær. Rør det godt. Rør derefter halvdelen af melet samt saltet i og tilsæt dernæst det smeltede smør. Rør det sammen og tilsæt derefter resten af melet. Ælt det sammen til en smidig og fugtig dej. Dæk skålen med dejen med et fugtigt viskestykke og lad det hæve til dobbelt størrelse – det tager ca. en times tid.

Pisk ingredienserne til kagefyldet sammen, indtil det er cremet og ensartet.

Vip dejen ud på bordet og form 8-10 lige store boller. Jeg formede 6 stk, og så bliver de lige lovlig store. Tryk bollerne let ud på en bagepapirbeklædt bageplade og dæk dem med viskestykket. Lad dem efterhæve i 20 minutter. Fjern viskestykket og pres bunden af et drikkeglas ned i midten af hver bolle, så der kommer en hulning. Fyld hver hulning med kvarkblandingen. Pensl forsigtigt kagerne på siderne med det piskede æg.

Bag dem i ovnen ved 175 grader i 25-30 minutter. Vip en kvarkkage over på en kagetallerken, hæld lidt honning over og servér kagen lun.

Note: Vatrushka er en hyggelig og mild kvarkkage. Da der er smør i dejen, er den bedst samme dag, den er bagt, men du kan dog også varme den kort i mikroovnen på andendagen. Jeg kunne godt finde på at putte lidt flere krydderier, hvis jeg laver den anden gang, for jeg er mest til mad med masser af smag, men er du til milde og rare serveringer, er denne kvarkkage et fint valg.

Mumie-småkager til Halloween

mumie-småkager, mumiesmåkager, mumiekager, kage, småkager, dessert, Halloween, hvedemel, kanel, æg, rørsukker, smør, flormelis, hvid chokolade, chokoladeMine kolleger måtte endnu en gang finde sig i at være testpersoner, da jeg fik lyst til at bage mumie-småkager tidligere på ugen.

Du kan lave mumie-småkager på mange måder. Jeg valgte at bage kanel-småkager – inspiration hentet i opskrift på kanelkringler fra Maden i mit liv – som jeg så pyntede som små mumier efter endt bagning. Du kan dog også sagtens bruge den basisdej, som jeg brugte til mine spøgelseskager eller klamme zombiefingre – eller en hvilken som helst anden småkagedej, der bliver flad og glat under bagningen.

Mumie-småkager
35-36 stk.

125 g blødt smør
225 g hvedemel
150 g rørsukker
1½ spsk kanel
1 æg

Pynt:
Glasur lavet på flormelis og æggehvide
eller
smeltet hvid chokolade

Bland mel, sukker og kanel i en skål. Smørret smuldres i melet og og sukker og kanel tilsættes. Ælt smør og æg i – dejen skal kun lige æltes, indtil den er ensartet. Læg dejen på køl i køleskabet en times tid. Drys mel på et bord og rul dejen tyndt ud. Stik små kagemænd ud og læg dem på bagepapirbeklædte bageplader. Bag dem i ovnen i 8-10 minutter. Afkøl kagerne helt, inden du pynter dem. Om du bruger hvid chokolade eller hvid glasur afhænger mest af, hvad du selv kan lide. Den hvide glasur er lidt lettere at arbejde med, når det drejer sig om at tegne ‘gazebindet’ på dine mumie-småkager, mens den hvide chokolade er lidt lettere at bruge til at dække småkagens overflade. Husk at tegne små øjne på – enten med en kagetusch eller en lille smule sort glasurfarve.

Note: Dejlige sprøde og søde mumie-småkager med god kanelsmag. Du kan sagtens bruge grundopskriften til julesmåkager og så blot undlade mumie-pyntningen 🙂

mumie-småkager, mumiesmåkager, mumiekager, kage, småkager, dessert, Halloween, hvedemel, kanel, æg, rørsukker, smør, flormelis, hvid chokolade, chokolade