Nougathorn

nougathorn, wienerbrød, kage, dessert, bagværk, hvedemel, æg, gær, mælk, nougat, marcipan, chokolade, mørk chokoladeOp til ferien skal man jo have feriekage med på arbejde… eller, det er i hvert fald velset :)

Jeg bagte nougathorn til mine kolleger, og kagerne vakte heldigvis lykke. Dejen til disse nougathorn indeholder en del smør, hvilket gør, at de smager absolut bedst samme dag, de er bagt. Jeg sørgede for at bage dem aftenen inden, at de skulle serveres, og de var heldigvis stadig gode. Ikke helt så saftige som aftenen før, men stadig ganske fine. Jeg overvejer dog, om ikke man kan udskifte lidt af mælken med f.eks. kærnemælk, hvis man først vil servere disse nougathorn dagen efter. Kærnemælk er nemlig med til at holde bagværk saftigt og blødt i længere tid.

Jeg fandt en opskrift på nougathorn hos Newyorkerbyheart, men ændrede lidt på dejen samt på fyldet, og så dekorerede jeg mine nougathorn med mørk chokolade i stedet for nødder og perlesukker.

Nougathorn
18 stk.

2½ dl mælk
25 g gær
75 g smør
½ tsk salt
1 spsk rørsukker
7 dl hvedemel

Fyld:
100 g nougat
105 g marcipan

Pynt:
1 æggehvide
30-40 g mørk chokolade, smeltet

Opvarm mælken ved mediumvarme i en kasserolle sammen med smør. Tag kasserollen af komfuret, så snart smørret er smeltet. Lad mælken afkøle lidt, indtil den er håndvarm. Rør gæren ud i mælken og tilsæt salt og sukker. Rør melet i lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem. Læg den i en skål med et fugtigt viskestykke over og sæt den til hævning et lunt sted i en halv times tid.

Del dejen i tre lige store kugler og rul hver kugle ud til en cirkel. Del hver cirkel i seks lige store stykker. Læg et stykke nougat og et stykke marcipan i den brede ende af hver stykke dej. Rul dem sammen fra den brede ende og form til horn (se formen på billederne). Læg dine nougathorn på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve en halv time. Pensl dem derefter med æggehvide og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter. OBS – jeg fordelte mine nougathorn på to bageplader, da jeg var bange for, at de ellers ville ligge for tæt.

Lad nougathornene køle af, inden du dekorerer dem med smeltet chokolade.

Note: Fine, bløde nougathorn med sød midte. En herlig eftermiddagshapser eller servering til kaffen.

nougathorn, wienerbrød, kage, dessert, bagværk, hvedemel, æg, gær, mælk, nougat, marcipan, chokolade, mørk chokolade

Minions-kage

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeMin yngste yndlingsnevø havde fødselsdag for nylig – helt præcis søndag for en uge siden, hvor hedebølgen toppede! Han havde selv spurgt, om jeg ville lave fødselsdagslagkage til ham, og det ville jeg selvfølgelig gerne. Det måtte meget gerne være en fødselsdagskage ligesom sidste år med jordbærmousse og chokolademousse, og det var helt fint med mig. Jeg besluttede mig dog for at pynte den lidt anderledes, og jeg endte med at lave en Minions-kage, for han er svært glad for de små gule fjollerikker.

Jeg var dog temmelig udfordret af varmen. Én ting er, at det er en hed affære at bage, når temperaturen udenfor er over 30 grader – en anden ting er, at fondant absolut ikke kan lide høj varme! Sidste år var pynten på fødselsdagslagkagen ved at smelte, og dengang var temperaturen ‘kun’ omkring 25 grader, så jeg kunne godt se, at hvis jeg ville lave en Minions-kage, så måtte jeg lave en simpel udgave. Jeg valgte derfor at lave to minions-figurer samt helt udelade at overtrække kagen med fondant. I stedet blev kagen pyntet med en farvet mascarponecreme, inden figurerne blev sat på fødselsdagskagen.

Gå i gang med projektet dagen før. Til en Minions-kage, der rækker til 12-14 personer, skal du bruge:

Mørke lagkagebunde – brug denne opskrift men tilsæt et æg mere, reducér mængden af majsstivelse til 70 g og tilsæt 50 g kakaopulver
Jordbærmousse – brug denne opskrift men brug 1 dl fløde mindre
Chokolademousse – brug denne opskrift men brug 1 dl fløde mindre

Læg kagen sammen – se fremgangsmåden her (jeg brugte dog en springform til min Minions-kage i stedet for et aflangt fad) og husk at dryppe bundene godt undervejs med bærsaft – så er det tid til at lave figurerne til din Minions-kage. Eftersom der som sagt var hedebølge på dette tidspunkt, så lavede jeg figurerne ved vores bord ude på terrassen efter kl. 22. Billederne er derfor lidt dunkle – til gengæld smeltede figurerne ikke, mens jeg arbejdede med dem :)

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeDu skal bruge gul fondant. Jeg tog noget hvid fondant og farvede det gult med konditorfarve. Den farve, jeg brugte, skulle have været ‘Peter Plys-gul’, men jeg syntes mere, den mørk-orange. Oh well… Form to cylinderformede kroppe med blød, afrundet top. Gem lidt af den gule fondant til arme.

blå fondantTag dernæst noget blå fondant og rul det ud. Det skal bruges til tøjet til de små minions.

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeJeg vil anbefale, at du har et billede ved siden af , som du kan kigge på undervejs. Da jeg havde givet figurerne ‘tøj på’, tog jeg en vatpind og dyppede i lidt vand, inden jeg forsigtigt duppede kanterne på tøjet, så de smeltede bedre sammen.

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeJeg rullede små arme af en rest af den gule fondant og satte dem på. Derefter brugte jeg to forskellige størrelse udstikkere til at lave øjnene og kanterne. De blev klistret fast på kroppene med lidt vand.

Derefter var det efterhånden blevet mørkt, og jeg satte figurerne i en lufttæt bøtte, inden de røg ind i spisekammeret, hvor de havde en hel nat til at spekulere over, hvad der nu skulle ske… *muarhahah*…!

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeNæste dag blev kagen taget ud af springformen. Den skulle naturligvis overtrækkes, inden figurerne blev sat på. Normalt ville jeg bruge smørcreme samt en fondant i en funky farve, men det turde jeg ikke her på grund af farven, så jeg lavede en vaniljevariant af denne mascarponecreme.

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeGrøn mascarponecreme

50-100 g flormelis – smag dig frem
1½ dl fløde
250 g mascarpone
1-1½ tsk vaniljepulver
grøn konditorfarve

Pisk fløde og mascarpone, indtil det samler sig til en ensartet creme. Smag til med vanilje og flormelis. Farv den med lidt grøn konditorfarve og smør kagen ind i mascarponecremen. Du får sandsynligvis lidt creme til overs – det kan du fryse ned og bruge til et lave romkugler med en anden dag.

Så skulle jeg blot færdiggøre figurerne til min Minions-kage. Jeg savnede lidt en kagepen. Jeg måtte bruge en lille pensel samt sort konditorfarve, men det perlede lidt, så jeg fik ikke helt skarpe kanter på pupillerne, mundene og hårene på deres hoveder. Nåja, og så var jeg lidt distræt i gerningsøjeblikket, så jeg glemte også at lave brilleremmene!

Og så skulle der naturligvis også fødselarens navn på denne Minions-kage :)

Jeg kan i øvrigt fortælle, at kagen ikke havde stået mange minutter på køkkenbordet, før figurerne begyndte at flytte på sig på grund af varmen udenfor! Jeg er meget glad for, at jeg ikke puttede fondant på hele kagen – så var den ganske enkelt gledet af. Heldigvis havde vi kun 5-6 minutters kørsel i bil hen til fødselsdagsfesten, hvor den straks røg i køleskabet igen, men lad mig bare understrege atter en gang – vær yderst varsom med at arbejde med fondant, når der er hedebølge!

Men alt endte heldigvis lykkeligt, og mindstenevøen fik sin Minions-kage.

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarpone

Rabarbermuffins med lakridscreme

rabarbermuffins, muffins, kage, dessert, rabarber, æg, rørsukker, smør, hvedemel, bagepulver, vanilje, flødeost, lakridscreme, flormelis, lakridspulverJeg har leget med både rabarber og asparges her til aften – dog ikke i samme ret – i anledning af månedens benspænd. Eksperimenterne kommer på bloggen i løbet af de kommende dage. Jeg bagte blandt andet disse rabarbermuffins, som gemalen får med på arbejde i morgen (dog ikke de to på billedet – de blev spist som dessert for lidt siden). Jeg brugte min opskrift på blåbærmuffins men lavede en række justeringer – udover den helt åbenlyse med at udskifte blåbær med rabarber – og så toppede jeg en række af mine rabarbermuffins med lakridscreme, og en enkelt fik såmænd også nogle strimler rabarbersnack på toppen.

Rabarbermuffins
8 stk

100 g blødt smør
100 g rørsukker
2 æg
150 g hvedemel
1 tsk vaniljepulver
1½ tsk bagepulver
1 dl mælk eller fløde
100 g rabarber, skåret i mindre stykker
2 spsk rørsukker
2 spsk vand

Pisk æg og sukker sammen til en luftig masse. Pisk fløde i og tilsæt derefter rørsukker, bagepulver og vaniljepulver. Pisk det sammen og pisk derefter hvedemel i. Rør det bløde smør i. Hæld rabarber i en lille kasserolle sammen med vand og 2 spsk rørsukker. Lad det koge op og giv det 30-60 sekunder, inden du tager kasserollen af varmen. Vend rabarber – inkl. væde – i dejen. Fordel dejen i muffinforme. Brug gerne nogle med rimelig høje kanter og sørg for at dejen max. fylder to tredjedele af hver muffinform. Bag dine rabarbermuffins ved 200 grader i 20 minutter.

rabarbermuffins, muffins, kage, dessert, rabarber, æg, rørsukker, smør, hvedemel, bagepulver, vaniljeDisse rabarbermuffins kan sagtens spises, som de er, men jeg havde lyst til at pynte dem, så jeg lavede en lakridscreme, så jeg pyntede halvdelen af mine rabarbermuffins med.

Lakridscreme
til 4 rabarbermuffins

100 g flødeost naturel (ikke light)
1 spsk blødt smør
1 dl flormelis
2 tsk lakridspulver – jeg brugte den fra Johan Bülow
1 tsk fintrevet citronskal

Pisk lakridscremen sammen. Lad den gerne stå på køl en halv times tid, så den kan trække smag, inden du hælder den i en sprøjtepose og dekorerer dine rabarbermuffins.

Note: Rabarber og lakrids er en dejlig kombination, og det gælder også disse rabarbermuffins med lakridscreme. Kagerne er bløde, saftige og har en fin smag af rabarber samt lidt af den dejlige syrlighed, som er en af kendetegnene ved rabarber. Den lækre lakridscreme giver dog lige et ekstra pift til de saftige rabarbermuffins.

Fragilitéroulade – isudgave

fragilitéroulade, roulade, dessertroulade, kage, dessert, rørsukker, æg, hasselnødder, nougat, fløde, marcipan, kaffelikørDa vi havde gæster i lørdags, fik de ikke blot roulade til forret i form af en olivenroulade – de fik søreme også roulade til dessert! Jeg havde besluttet mig for at lave fragilitéroulade – en dessert, som jeg har hørt flere bande over, og ja, det er da også en roulade, der kan drille. Jeg gjorde så tingene mere besværlige for mig selv, da jeg lavede et par småfejl undervejs, men det lykkedes heldigvis at rette op på det.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift på fragilitéroulade, som jeg så hos Britts opskrifter. Jeg valgte dog at bruge lidt mindre sukker, mere nougat, mindre fløde samt tilsætte noget kaffelikør i min fragilitéroulade. Jeg foretrækker personligt kaffelikøren Toussaint Coffee Liqueur, men du kan sagtens bruge Kahlua.

Fragilitéroulade – isudgave
12-14 personer

Fragilité:
200 g marcipan, revet
6 æggehvider
250 g rørsukker
100 g hasselnødder, hakkede

Nougatcreme:
150 g blød nougat
2 dl piskefløde
½ dl kaffelikør

Start med at lave fyldet. Put nougat og fløde i en lille gryde og varm det langsomt op, indtil nougaten er smeltet. Rør grundigt, indtil nougaten er opløst i fløden. Hæld nougatmassen i en skål og stil den i køleskabet i minimum 6 timer. Derefter pisker du den til en blød creme og vender forsigtigt kaffelikøren i den.

Derefter er det tid til at lave dejen. Pisk den revne marcipan med 2 æggehvider til en jævn masse. Pisk de fire sidste æggehvider delvis stive i en anden skål. Tilsæt halvdelen af sukkeret, pisk det ind i æggehviderne og pisk derefter resten af sukkeret i. Vend den luftige æggehvidemasse i marcipanmassen. Smør dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir og drys nødderne ud over. Bag dejen ved 180 grader i ca. 15 minutter. Lad rouladedejen køle af et øjeblik, inden du vender den ud på et sukkerstrøet stykke bagepapir. Vær endelig ikke nærig med sukkeret – det sørger for, at rouladedejen ikke hænger fast i bagepapiret. Træk forsigtigt det øverste bagepapir af og lad rouladedejen køle så meget af, at den er koldere end dine fingerspidser.

Nu er det tid til at samle din fragilitéroulade! Smør nougatcremen ud over rouladedejen og rul den forsigtigt sammen. Klem den lidt så fyldet fordeler sig jævnt og læg derefter din fragilitéroulade i fryseren i et par timer, inden du serverer den sammen med en syrlig bærkompot – for eksempel en rabarberkompot lavet på friske rabarber, en smule vand og en smule sukker.

Note: Fragilitéroulade er en dejlig syndig dessert, og denne isudgave er ingen undtagelse. Det er en meget sød dessert, så jeg anbefaler, at du serverer en rabarberkompot sammen med din fragilitéroulade, så sødmen får noget modspil.

Citronroulade

citronroulade, roulade, dessertroulade, citroner, citroncreme, mascarpone, fløde, flormelishvedemel, bagepulver, rørsukker, æg, vanilje, kage, dessertEn citronelsker som jeg skal selvfølgelig også lave en citronroulade, når nu jeg har roulade-benspænd i denne måned! Jeg lavede denne citronroulade samme dag som rabarberrouladen, så gemalen kunne have den med på et vennebesøg dagen efter.

Citronroulade
ca. 5 personer

½ portion rouladedej

Citroncreme:
250 g mascarpone
1 dl fløde
fintrevet skal samt saft fra 1½ øko-citroner
1 tsk vaniljepulver
1-1½ dl flormelis

Bag rouladedejen som beskrevet i opskriften og lad den køle helt af.

Hæld alle ingredienserne til citroncremen i en skål og pisk det sammen med en elpisker til en ensartet creme. Fordel cremen ud over rouladedejen og rul derefter forsigtigt din citronroulade sammen. Tryk den nænsomt, så citroncremen fordeler sig jævnt i rouladen. Pak din citronroulade ind i husholdningsfilm og stil den i køleskabet i nogle timer – evt. til dagen efter – så den kan sætte sig. Pynt den inden servering – jeg brugte lidt grønt sukker.

Note: Citronroulade smager selvfølgelig skønt – alene fordi der er citron i! (ja, jeg er helt pjattet med citron). Citroncremen er blød, sød og letsyrlig på samme tid. Jeg brugte en hel bøtte mascarpone, da jeg ikke ville have rester, men du kan evt. udskifte 50 g af mascarponen med 1 dl fløde for at få en endnu blødere citroncreme.

Rabarberroulade

rabarberroulade, roulade, dessertroulade, rabarber, rabarberkompot, fløde, husblas, hvedemel, bagepulver, rørsukker, æg, vanilje, kage, dessertRabarbersæsonen er godt i gang, og det udnytter jeg selvfølgelig i månedens roulade-benspænd. I weekenden besøgte jeg nemlig en af mine venner, hvor jeg havde lovet at medbringe kage, og så lå det jo lige til højrebenet at lave en rabarberroulade! Jeg skelede lidt til rouladedejen fra den kakaoroulade, jeg lavede for et par år siden, men undlod kakao og brugte mere hvedemel, og så freestylede jeg en rabarbercreme, der skulle bruges som fyld i min rabarberroulade.

OBS – jeg havde også lovet at lave en dessertroulade, som gemalen kunne medbringe dagen efter, da han havde en aftale med et par venner, så jeg lavede dobbeltportion af kagedejen, da det var noget lettere.

Rabarberroulade
4-5 personer

Rouladedej (dobbeltportion):
3 æg
150 g lys rørsukker
1½ dl hvedemel
1 tsk bagepulver

Pisk æg og rørsukker lyst og luftigt. Rør mel ogbagepulver sammen i en anden skål og bland det i æggemassen, mens du pisker massen. Fordel dejen på en bageplade beklædt med bagepapir. Sørg for at holde et par cm afstand til pladens kanter. Bag dejen ved 210 grader i ca. 10 minutter. Hold godt øje med dejen, så den ikke bliver for mørk. Lad rouladedejen køle af et øjeblik, inden du vender rouladedejen ud på et sukkerstrøet stykke bagepapir og dæk det med et fugtigt viskestykke. Vær endelig ikke nærig med sukkeret – det sørger for, at rouladedejen ikke hænger fast i bagepapiret. Lad rouladedejen køle helt af, inden du forsigtigt trækker det øverste bagepapir af.

rouladedej, roulade, dessertroulade, kage, dessert, hvedemel, rørsukker, æg, bagepulverRabarbercreme
175 g friske rabarber, skåret i skiver
50 g rørsukker
½ dl vand
1 tsk vaniljepulver
2 dl fløde
2 blade husblas

Varm rabarber, rørsukker og vand op i en gryde og lad det simre, indtil rabarberen er kogt helt mør. Tag gryden af komfuret og lad det køle af. Imens lægger du husblas i blød i koldt vand i ti minutter og pisker fløden til skum. Når rabarberkompotten er håndvarm, smelter du husblasen (over vandbad eller i mikroovn) og rører det i rabarberkompotten sammen med vaniljepulver. Vend forsigtigt flødeskummet i rabarberkompotten og stil derefter din rabarbercreme i køleskabet i ½-1 time, så den kan sætte sig lidt.

Tag rouladedejen og halvér den på midten. Tag den ene halvdel* og fordel rabarbercremen ud over den. Rul forsigtigt din rabarberroulade sammen og tryk den let, så rabarbercremen fordeler sig rouladen. Pak rouladen ind i husholdningsfilm og stil den i køleskabet nogle timer – evt. til dagen efter – så den kan sætte sig. Dermed får den både mere smag og gør det lettere at skære pæne skiver.

*Den kan du bruge til at lave en anden dessertroulade – eller du kan fordoble rabarbercremen og lave en ekstra rabarberroulade, så du har til 8-10 personer i stedet.

Drys lidt flormelis ud over din rabarberroulade lige inden servering.

Note: Jeg elsker rabarberkager, og denne rabarberroulade er ingen undtagelse. Rouladedejen er tilpas luftig og svampet (uden at være fugtig), og rabarbercremen er mild, velsmagende og har en fin balance mellem sødme og syrlighed.

Bountytærte – LCHF-venlig

bountytærte, tærte, desserttærte, dessert, kage, bounty, kokosmel, dadler, chokolade, mandler, kokosolie, flødeI sidste uge spurgte gemalen, om ikke jeg havde lyst til at bage en kage, han kunne tage med på arbejde. Det ville jeg gerne, men glemte alt om det, og pludselig var kl 21! Det var lidt sent at gå i gang med bagningen, men hvem siger også, at en kage skal være bagt? Denne saftige Bountytærte kan du sagtens lave uden at tage ovnen i brug, og så er den tilmed LCHF-venlig, hvis du bruger mørk chokolade, når du rører din Bountytærte sammen. Snedigt.

Jeg fandt inspiration hos Fru Kofoeds Køkken, men ændrede på flere af målene. Jeg har skåret lidt ekstra ned for flødemængden i nedenstående opskrift på Bountytærte, da jeg syntes, at chokoladeganachen blev lige lovlig blød, men ellers er den, som jeg lavede den.

Bountytærte
ca. 8 personer

100 g mandler
50 g kokosmel
100 g bløde dadler
1 spsk kokosolie

Chokoladeganache:
200 g god chokolade*
3 dl fløde
50 g kokosmel
lidt salt

Pynt: Ristede kokosflager

*jeg brugte en lys chokolade fra Valrhona, men skal du lave en LCHF-version, så skal du bruge en mørk chokolade på min. 70%

Hak chokoladen og hæld den i en skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet, og hæld den over chokoladen. Lad den hvile et par minutter, inden du rører det grundigt sammen og tilsætter en smule salt. Dæk overfladen af chokolademassen med husholdningsfilm og stil den i køleskabet i to timer.

Hæld mandlerne i en blender og blend dem grundigt, så de forvandler sig til mandelmel. Tilsæt kokosmel, dadler og kokosolie og blend det til en ensartet masse. Har du ikke kokosolie, kan du evt. tilsætte en spsk smagsneutral olie såsom vindruekerneolie. Fordel nøddemassen i en smurt springform på ca. 24 cm i diameter og pres den godt sammen. Det er lettest at bruge hænderne til at fordele og presse nøddemassen.

Tag chokoladeganachen ud af køleskabet og rør kokosmel og salt i. Fordel ganachen ud over nøddebunden. Sæt kagen i køleskabet natten over – eller minimum 4-5 timer.

Note: Denne Bountytærte er let at lave, så hvis du blot har tid til, at ganachen kan trække om aftenen, så er den let at tilberede en hverdagsaften og derefter sætte i køleskab, så den er klar til næste dag. Bountytærte er en ret mættende desserttærte, så den kan muligvis godt strække sig til 10 personer. Jeg spiste ikke selv noget af den (men nippede til en rest ganache – mm!), men fik bagefter at vide, at den var faldet i god jord, så det kan være, jeg skal lave en ekstra portion på et tidspunkt, så jeg selv kan få et stykke – jeg elsker nemlig kombinationen af chokolade og kokos :)