Citron-romkugler

citron-romkugler, romkugler, snack, konfekt, kage, dessert, kokos, mørk rom, citronkageI weekenden lavede jeg disse citron-romkugler til vores gæster.

Vent hvad? Citron-romkugler? Men man bruger jo kagerester til romkugler? Hvordan kan jeg have citronkage-RESTER?!? Tja… øhm… ved at bage en ret stor portion og sørge for at fryse resterne ned med det samme. Jeg bagte nemlig en stor portion hvid chokoladekage med citron i forbindelse med min fødselsdag tidligere på måneden, og da den er nærmest konfektagtig, kunne den strække den til mange mennesker. Kagen blev derfor  ikke spist op den dag, og så røg resten i fryseren.

Og kan man så lave romkugler uden chokoladekage? Sagtens – ja, jeg vil vove at påstå, at disse citron-romkugler er endnu bedre, men nu er jeg jo også helt tosset med citronkager…

Jeg brugte rester af den hvide chokoladekage med citron, som jeg smuldrede grundigt i en skål, inden jeg tilsatte en rest af hvid chokoladecreme, som jeg havde til overs fra blommelagkagen (cremen var derfor frosset ned, så jeg kunne bruge den til romkugler – snedige mig). Derefter smagte jeg kagemassen til med mørk rom, inden jeg rullede små romkugler, som blev vendt i kokos.

Du kan selvfølgelig også bruge andre citronkager eller tærter, ligesom du også kan bruge lyse og mere smagsneutrale kagerester (eller rester af lagkagebunde), som du smager til med revet citronskal, og du kan også bruge smørcreme i stedet for hvid chokoladecreme. Smørcreme kan du lave ved at piske to dele blødt smør med én del flormelis.

Læs også min miniguide i at lave romkugler

 

Fyldte æbleskiver med chokolade

fyldte æbleskiver, æbleskiver, jul, dessert, kage, kærnemælk, natron, hvedemel, chokolade, mørk chokolade, appelsiner, ægDa vi havde gæster sidste weekend, serverede vi asiatisk inspireret sprængt and – og fyldte æbleskiver med chokolade! Jeg synes nemlig, det er lidt synd, at æbleskiver kun serveres til jul, og der er jo fin mulighed for at variere æbleskriver – prøv for eksempel disse oste-timian-æbleskiver!

Nå, men tilbage til de fyldte æbleskiver med chokolade. Jeg tog udgangspunkt i min basis-opskrift på æbleskiver, men ændrede på krydderierne og udskiftede citron med appelsin.

Fyldte æbleskiver med chokolade
ca. 20-24 stk.

3½ dl kærnemælk
2 æg
½ tsk natron
1 spsk sukker
1 tsk vaniljesukker
150 g hvedemel
revet skal og saft fra en øko-appelsin
smeltet smør til bagning

Chokoladesauce:
75 g hakket mørk chokolade
1 dl fløde

Smelt mørk chokolade ved mediumvarme i en kasserolle sammen med fløde. Tag kasserollen af komfuret, så snart chokoladen er smeltet og rør det til en ensartet masse. Lad det køle af, til det er håndvarmt. Rør hvedemel, natron, sukker og vaniljesukker sammen. Tilsæt kærnemælk, æg, appelsinskal og appelsinsaft og pisk det grundigt til en ensartet masse. Varm en æbleskivepande op og smør hvert æbleskivehul med smeltet smør, inden du hælder dej i hvert hul. Så snart der dannes en sprød skal, drejer du æbleskiverne en kvart omgang, lader dem stege i 20 sekunder mere og drejer dem den sidste kvarte omgang. Vær omhyggelig, så æbleskiverne bliver så runde som muligt.

Når alle æbleskiverne er bagt, tager du en sprøjtetylle, putter den i en sprøjtepose og hælder chokoladesaucen i. Sprøjt lidt chokoladesauce i hver æbleskive.

Servér dine fyldte æbleskiver med det samme.

Note: De fyldte æbleskiver vakte heldigvis lykke – også selvom nogle af dem ikke var nær så chokoladefyldte, som jeg havde håbet på. Min sprøjtepose drillede nemlig lidt undervejs, da jeg var kommet til at klippe hullet til tyllen lidt for stort, så sprøjteposen var svær at håndtere. Hvis du ikke har en sprøjtetylle, kan du eksperimentere med at putte lidt chokoladesauce ind i æbleskiverne, lige inden du drejer dem den sidste kvarte omgang, men det kræver lidt fingersnilde.

Blommelagkage med hvid chokoladecreme

blommelagkage, lagkage, fødselsdagskage, kage, dessert, chokoladecreme, lagkagebunde, blommekompot, glasur, mørk rom, hvedemel, majsstivelse, rørsukker, æg, hvid chokolade, chokolade, fløde, blommer, stjerneanisDa min svigerfar holdt fødselsdag sidste weekend, medbragte jeg denne blommelagkage med hvid chokoladecreme. Jeg havde fundet en pose hjemmedyrkede Victoria-blommer frem fra fryserens gemmer, som jeg kogte til en syrlig kompot og derefter kombinerede med hjemmebagte lagkagebunde og en mild og dejlig hvid chokoladecreme.

Du skal bruge:

  • en portion lagkagebunde
  • en blommekompot lavet på 600 g blommer, 150 g rørsukker og 1 stjerneanis
  • en portion hvid chokoladecreme
  • evt. lidt mørk rom eller portvin
  • farvet glasur og sukkerkugler

Jeg foreslår, at du laver denne blommelagkage dagen før, at den skal spises, så den kan nå at ‘trække smag’.

Start med at lave den hvide chokoladecreme. Mens den køler af i køleskabet, sætter du blommekompotten over. Den skal simre i 15-20 minutter, og imens kan du gå i gang med lagkagebundene. Både blommekompot og lagkagebunde skal køle helt af, inden du går i gang med at samle lagkagen. Husk at fjerne stjerneanissen fra blommekompotten!

Når den hvide chokoladecreme har kølet af i mindst fem timer, pisker du den, indtil den er blød og cremet. Flæk derefter lagkage-kagen to gange, så du får tre lagkagebunde i alt. Læg den nederste lagkagebund på et lagkagefad og dryp den evt. med mørk rom eller portvin. Smør halvdelen af blommekompotten ud på bunden. Fordel en tredjedel af den hvide chokoladecreme oven på og læg dernæst den midterste lagkagebund på den hvide chokoladecreme. Gentag processen fra før – dryp bunden med alkohol, fordel den anden halvdel af blommekompotten og derefter endnu en tredjedel af den hvide chokoladecreme. Læg den øverste lagkagebund oven på og tryk forsigtigt lagkagen sammen, så kompot og chokoladecreme fordeler sig jævnt i lagkagen. Dæk den til med husholdningsfilm og stil den i køleskabet natten over.

Tag en fugtig klud og gør fadet omkring lagkagen rent for krummer og rester af creme. Rør dernæst en glasur af flormelis, lidt blødt smør samt evt. lidt pastafarve og smør glasuren ud over lagkagens top. Drys sukkerkugler på den næsten færdige blommelagkage. Smør resten af den hvide chokoladecreme på siden af lagkagen.

Husk at tage lagkagen ud af køleskabet mindst en halv time før, at den skal spises, så den ikke er for kold, når den serveres.

Note: Jeg valgte at lave en forholdsvis syrlig blommekompot til denne blommelagkage, så blommerne kunne give noget modspil til den milde og sødmefulde chokoladecreme. Du er dog velkommen til at putte mere sukker i blommekompotten, hvis du gerne vil have en ret sød blommelagkage.

 

Chokoladekage med øl

chokoladekage med øl, chokoladekage, kage, dessert, chokoladedessert, hvedemel, chokolade, belgisk, bagepulver, rørsukker, æg, kærnemælk, chokoladekagecreme, øl, kakaopulver, blødt smør, flormelis, vanilje, mørk chokoladeBelgiere er som bekendt ret glade for øl og chokolade, så hvorfor ikke kombinere disse to ting i en dessert – nærmere bestemt en chokoladekage med øl? Jeg startede med at kigge på en opskrift hos belgiske Allagash, men jeg måtte lave en del ændringer undervejs, da jeg ikke var tilfreds med fremgangsmåden i den oprindelige opskrift. Desuden rakte denne chokoladekage med øl til langt flere personer end angivet i Allagash’ udgave, men det var kun et plus – så var der så meget kage, at vi kunne give gæsterne et stort stykke med hjem, og jeg kunne fryse et stykke ned, som skal bruges i romkugler på et senere tidspunkt.

Chokoladekage med øl
10-12 personer

Kage:
175 g hvedemel
1½ tsk bagepulver
½ tsk salt
125 g blødt smør
175 g rørsukker
1 æg
1 dl kærnemælk

Chokoladekagecreme:
3 dl mørk belgisk øl – jeg brugte en Leffe
75 g kakaopulver
174 g blødt smør
100 g flormelis
2 tsk vaniljepulver
50 g god, hakket chokolade – jeg brugte Valrhona 56%

Glasur:
1½ dl mørk belgisk øl – jeg brugte en Leffe
30 g kakaopulver
OBS – det er en ret stor portion glasur – du kan overveje at halvere den

Pynt:
Ovenstående glasur kombineret med 50 g hakket chokolade og evt. belgisk chokolade

Først skal selve kagen bages.

Smør en springform grundigt med smør og klip et stykke bagepapir til, så det passer til bunden af springformen. Rør hvedemel, bagepulver og salt sammen i en skål. Pisk det bløde smør blødt og luftigt i en anden skål og tilsæt derefter sukker. Pisk det godt sammen og tilsæt derefter ægget. Pisk det sammen og pisk derefter halvdelen af melblandingen i. Tilsæt kærnemælken, pisk dejen jævn og pisk til sidst det resterende af melblandingen i. Hæld dejen i springformen og bag den ved 175 grader, indtil den er gennembagt. Det tager 50-60 minutter. Tjek om kagen er gennembagt ved at prikke den i midten med en tynd træpind. Hvis der ikke hænger dej ved, når du trækker pinden ud, er kagen gennembagt. Lad den køle helt af.

Lav glasuren ved at hælde øllet i en lille kasserolle og varme det op, indtil det når kogepunktet. Tag kasserollen af varmen og pisk kakaopulveret i den varme øl. Lad det køle helt af.

Chokoladecremen laver du ved at varme øllet op i en lille kasserolle, indtil det når kogepunktet. Tag kasserollen af varmen og pisk kakaopulveret i den varme øl. Lad det køle helt af. Dernæst pisker du det bløde smør, så det bliver let og luftigt. Tilsæt den afkølede øl- og kakaoblanding under langsom piskning. Tilsæt flormelissen lidt efter lidt, indtil du får en dejlig cremet chokoladecreme. Rør den hakkede chokolade i.

Nu skal kagen lægges sammen. Flæk kagen horisontalt og læg den ene bund på et lagkagefad. Fordel chokoladecremen oven på og læg den anden kagebund oven på. Hæld glasuren over kagen. Du behøver strengt taget ikke så meget glasur, som der står i denne opskrift, men jeg valgte at bruge det hele (nu jeg alligevel havde lavet det), så det kom til at se ekstra syndigt ud. Pynt kagen med hakket chokolade og evt. lidt fyldt belgisk chokolade.

Note: Hvordan smager en chokoladekage med øl så? Ganske skønt! Til trods for, at jeg brugte en forholdsvis sød øl, så fik den lidt bitre toner af at blive opvarmet, og det gav et godt modspil til den søde chokolade. Kagen er meget tung – nærmest som konfekt – så den rækker til mange mennesker.

Vi drak – naturligvis – også belgiske øl til denne ret, ligesom vi gjorde ved de gratinerede blåmuslinger og den belgiske kyllingestuvning. Til kagen prøvede vi den sorte Gulden Draak, som var lidt tungere og kraftigere end dens ‘tvillingeøl’ (den hvide Gulden Draak) og en Petrus Aged Pale, som havde en del syrlighed (måske var det tilmed aftenens mest syrlige øl). Sidst men ikke mindst havde gæsterne en spøjs frugtøl med – en Pêche Mel – som indeholdt ferskenekstrakt! Den var interessant, men bestemt ikke min smag, og jeg havde lidt svært ved at relatere til den som en øl – det havde været noget lettere, hvis den blev solgt som cider.

chokoladekage med øl, chokoladekage, kage, dessert, chokoladedessert, hvedemel, chokolade, belgisk, bagepulver, rørsukker, æg, kærnemælk, chokoladekagecreme, øl, kakaopulver, blødt smør, flormelis, vanilje, mørk chokolade

Hvid chokoladekage med citron og kokos

hvid chokoladekage, chokoladekage, chokoladedessert, dessert, kage, skærekage, hvid chokolade, chokolade, kokos, citroner, rørsukker, hvedemel, æg, smørJeg havde fødselsdag i går, så jeg havde selvfølgelig bagt kage til mine søde kolleger. Faste læsere af bloggen ved, at jeg er ret vild med citroner – især i kager og desserter – så det skulle der også i fødselsdagskagen. Det blev til en hvid chokoladekage med citron og kokos, der er en nyfortolkning af en hvid chokoladekage med citron og hyldeblomster, som jeg bagte for et par år siden. I denne udgave har jeg justeret på flere af målene, tilføjet kokos og mere citron samt udeladt mandler.

Hvid chokoladekage med citron og kokos
ca. 35-40 små stykker

300 g meget blødt smør
400 g hvid chokolade – jeg brugte Ivoire fra Valrhona
6 æg
250-300 g lys rørsukker
250 g hvedemel
½ tsk salt
revet skal og saft fra to øko-citroner
3 dl kokosmel
200 g hvid chokolade, hakket

Pynt:
Hvid glasur af flormelis, vand og lidt blødt smør
sukkerpynt, krymmel eller tørrede blomster

Smelt den hvide chokolade over vandbad. Pisk æg, rørsukker, hvedemel, citronskal, citronsaft og salt godt sammen. Pisk det bløde smør I. Vend 150 g hakket hvid chokolade i dejen. Smør en bageform på ca. 24 x 38 cm godt og hæld dejen i. Bag kagen ved 180 grader i 30-35 minutter.

Lad kagen køle helt af, inden smører overfladen med et tyndt lag glasur og drysser pynt på.

Note: En sød og frisk kage på samme tid. Citronerne giver et godt modspil til den hvide chokolade, mens kokossen både giver sødme og friskhed på samme tid. Jeg havde skåret lidt ned på sukkermængden (til 300 g), da jeg også ville smøre glasur på, men du kan sagtens skære endnu mere ned på sukkeret, hvis du vil dæmpe den søde smag lidt. Kagen er rimelig intens og mættende, så husk at skære små stykker.

Ps. Synes du, at sukkerpynten ligner dinosaurer? Jamen det er det også! Jeg elsker dinoer! ♥

Chokoladekage med peanutbuttercreme

chokoladekage med peanutbuttercreme, peanutbuttercreme, bacon, chokoladekage, kage, dessert, æg, mørk chokolade, chokolade, rørsukker, hvedemel, kakaopulver, smør, flødeost, flormelis, peanutbutterHvad siger du til en beskidt chokoladekage med chokoladecreme, peanutbuttercreme… og bacon?! Jojo, selvfølgelig skal jeg da lave en kage med bacon, når nu jeg har bacon-benspænd!

Denne chokoladekage blev serveret som dessert til gemalens fødselsdag i søndags. Her kombinerede jeg en saftig chokoladekage med en peanutbuttercreme og ristet, knust bacon. Det salte i både peanutbuttercreme og bacon supplerer chokolade utrolig godt.

Beskidt chokoladekage med chokoladecreme
10-12 personer

3 æg
300 g rørsukker
100 g hvedemel
80 g kakaopulver
150 g usaltet smør
70 g god mørk chokolade – jeg brugte Valrhona Caraïbe 66%

Chokoladecreme:
200 g flormelis
75 g blødt smør
50 g god kakaopulver
200 g flødeost, ikke light

Pisk æg og sukker til en luftig masse. Smelt smørret og lad det afkøle let. Bland hvedemel og kakao i en anden skål og bland det så i æggemassen sammen med smørret. Hak chokoladen og bland den i dejen. Smør en lille springform – 20-22 cm i diameter – hæld dejen i. Bag kagen midt i ovnen ved 170 grader i ca. 40-50 minutter. Tjek kagen undervejs med en tynd træpind – det kan være, den skal have lidt længere tid. Kagen skal være gennembagt, men stadig godt svampet og fugtig.

Lad kagen køle helt af, inden du deler den i tre lag. OBS – her skal du være lidt forsigtig, for kagen er ikke så høj, så du skal være ret nøjagtig, når du skærer kagen i skiver.

Rør derefter chokoladecremen sammen.

chokoladekage med peanutbuttercreme, peanutbuttercreme, bacon, chokoladekage, kage, dessert, æg, mørk chokolade, chokolade, rørsukker, hvedemel, kakaopulver, smør, flødeost, flormelis, peanutbutterPeanutbuttercreme

150 g peanutbutter
1½ dl flormelis
25-50 g blødt smør
salt

Derudover:
Portvin
100 g bacon i skiver – tørsteges på en pande og finthakkes

Rør ingredienserne til peanutbuttercremen sammen.

Læg den nederste del af chokoladekagen på et fad. Dryp den evt. med portvin, hvis det skal være ekstra syndigt. Smør derefter chokoladebunden med peanutbuttercreme. Læg den midterste del af chokoladekagen oven på. Her kan du også dryppe portvin på, hvis du har lyst. Fordel ca. en tredjedel af chokoladecremen oven på, inden du slutter af med at lægge den sidste del af chokoladekagen på. Smør resten af chokoladecremen uden på kagen og stil den køligt i mindst fire timer og gerne mere.

Lige inden servering drysser du tørstegt, finthakket bacon oven på kagen.

Note: Denne kage er supersyndig og superlækker! Den er tung, fyldig, salt, sød og fed på samme tid. Desuden mætter den temmelig godt, for konsistensen er nærmest som konfekt, så husk at skære tynde stykker!

Hvad drikker man til sådan en sag? Vi drak portvin – Late Bottled Vintage 2009 fra
Quinta Santa Eufemia
– en herlig sød sag, som vi købte i forbindelse med portvinssmagningen i efteråret.

chokoladekage med peanutbuttercreme, peanutbuttercreme, bacon, chokoladekage, kage, dessert, æg, mørk chokolade, chokolade, rørsukker, hvedemel, kakaopulver, smør, flødeost, flormelis, peanutbutter

Hindbærtærte med marcipan

hindbærtærte, tærte, desserttærte, hindbær, bær, kage, hvedemel, marcipan, hvid chokolade, mandler, rørsukker, æg, vanilje, smørGemalen havde fødselsdag tidligere på ugen, og så skulle han selvfølgelig have kage med på arbejde – en opgave, jeg straks tilbød at stå for. Han kan godt lide kager med bær og hvid chokolade i, så jeg besluttede mig for at lave en hindbærtærte med marcipan og hvid chokolade. Jeg fiskede en pose hindbær – hjemmeplukkede fra sidste efterår – ud af fryseren og skelede derefter lidt til en opskrift fra Femina, men jeg justerede en del af målene og ændrede også på flere af ingredienserne.

Hindbærtærte med marcipan
5-6 personer

ca. 250 g frosne hindbær

Tærtedej:
50 g koldt smør, skåret i små tern
2 spsk rørsukker
en smule salt
1 æg
120 g hvedemel

Marcipanfyld:

120 g marcipan
2 spsk rørsukker
1 æg
1 tsk vaniljepulver
en håndfuld mandler
70 g hvid chokolade

Pynt: Mandler skåret i tynde flager

Tø hindbærrene op. Vær opmærksom på, at de taber en del væske, så sørg for at opbevare hindbærrene i en skål under optøningen.

Ælt ingredienserne til tærtedejen sammen. Rul dejen ud og beklæd et lille dybt og smørsmurt tærtefad med det. Stil fadet i fryseren i en halv time.

Riv marcipanen groft og rør den sammen med sukker, æg og vaniljepulver. Hak mandler og hvid chokolade fint. Tag tærtefadet ud af fryseren og fordel marcipanfyldet ud over bunden. Drys mandler og hvid chokolade oven på. Dryp 2-3 spsk hindbærsaft over det. Dræn hindbærrene og fordel dem ud over marcipanfyldet. Stil din hindbærtærte i ovnen ved 190 grader og bag den i ca. 30 minutter. Tag tærten ud af ovnen og pynt den med mandelflager. Lad den køle af.

Du kan servere denne hindbærtærte sammen med creme fraiche eller flødeskum, men den kan også sagtens spises, som den er.

Note: Denne hindbærtærte har en fin syrlighed fra hindbærrene, der samtidig får modspil fra den søde marcipan og den hvide chokolade. På grund af marcipanmængden er det også en hindbærtærte, der mætter godt :)