Appelsinlagkage

appelsinlagkage, appelsinkage, appelsiner, hvedemel, æg, smør, fløde, rørsukker, vanilje, husblas, majsstivelseNå, men jeg medbragte ikke kun en pizzakage til nevøens fødselsdag denne gang – det blev også til en luftig appelsinlagkage… pyntet med vingummiburgere! Jeg havde også kort overvejet at udforme selve lagkagen som en burger, men droppede det.

Jeg fandt en opskrift på appelsinmousse hos Kreagrotten og modificerede den lidt, da jeg skruede op for appelsinmængden og udelod citron. Derefter bagte jeg nogle luftige lagkagebunde.

Appelsinmousse

5 dl fløde
4 øko-appelsiner
3 bægre pasteuriserede æggehvider
75 g rørsukker
1 tsk vaniljepulver
6 blade husblas
evt. 150 g hakket mørk chokolade

Læg husblassen i blød i koldt vand. Riv to af appelsinerne fint og gem den revne skal. Pres derefter appelsinerne. Pisk fløden sammen med vanilje, så du får vaniljeflødeskum.Rør tre fjerdedele af appelsinsaften i flødeskummet sammen med den revne appelsinskal.

Pisk æggehviderne, indtil de er næsten stive og tilsæt så sukkeret. Pisk det, indtil sukkeret er opløst. Knug husblassen fri for vand og smelt det ved lav varme – enten i mikrobølgeovn eller over vandbad. Rør lidt af flødeskummet i og vend derefter husblassen i resten af flødeskummet. Vend dernæst forsigtigt de stive æggehvider i flødeskummet.

Nu er det tid til at samle din appelsinlagkage. Find de hjemmelavede lagkagebunde frem og læg en af dem i den springform, du brugte til at bage lagkagebundene. Dryp lagkagebunden med lidt af den sidste appelsinsaft (eller evt. Cointreau, hvis du laver en voksenudgave). Fordel halvdelen af appelsinmoussen på lagkagebunden. Her kan du overveje at drysse noget hakket mørk chokolade over, da det passer godt sammen med appelsinsmagen. Læg dernæst en lagkagebund oven på. Dryp også denne bund med appelsinsaft, inden du fordeler resten af appelsinmoussen ud over. Læg så den sidste lagkagebund på toppen og stil kagen i køleskabet i minimum fire timer og gerne natten over.

Husk at tage din appelsinlagkage ud af køleskabet minimum 20 minutter inden servering, så den ikke er køleskabskold, når den serveres.

Jeg pyntede min appelsinlagkage med orange glasur og vingummi-burgere, men du kan også pynte den med hakket chokolade, da det vil smage godt sammen med den lækre appelsinmousse.

Note: Denne appelsinlagkage er overraskende let og luftig, selvom den har en imponerende højde. Det skyldes de luftige hjemmebagte lagkagebunde samt den dejlige appelsinmousse. Den havde i øvrigt en dejlig smag af appelsin – lige tilpas uden at blive parfumeret eller for kraftig, så jeg er glad for, at jeg tilføjede godt med appelsinskal.

Pizzakage med jordbær

pizza-kage, pizzakage, fødselsdagskage, fondant, jordbærkage, kage, dessert, jordbær, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, smør, vanilje, hvedemel, smørcreme, konditorfarveDenne pizzakage serverede jeg i går til min ene yndlingsnevøs fødselsdag! Jeg er nemlig så heldig at have to yndlingsnevøer, og nu var det den ældstes tur til at holde fødselsdag. Den mindste yndlingsnevø havde fødselsdag i starten af juli, hvor jeg medbragte en hindbærkage med pirat, og den ældste skulle naturligvis ikke snydes for en skør kage, og da jeg er ved, at han elsker pizzaer, så skulle han naturligvis have en pizzakage.

Selve kagen var en jordbærkage, som i bund og grund var min hindbærkage – blot med jordbær i stedet for hindbær. Derudover udelod jeg citron denne gang.

Jordbærkage
14-16 personer

450 g frosne jordbær
325 g smør
300 hvid chokolade
5 æg
250 g rørsukker
5 dl hvedemel
2 tsk vaniljepulver

Derudover:
200 g blødt smør
100 g flormelis
fondant
konditorfarve (hvid, rød, grøn, gul, orange)

Smelt smør og chokolade ved lav varme i en gryde og pisk det godt sammen. Tag gryden af varmen og rør derefter sukker, æg, vanilje og hvedemel i til en ensartet dej. Hæld dejen ud i en bradepande beklædt med bagepapir og fordel derefter jordbærrene ud over dejen. Bag kagen ved 180 grader i ca. 30 – 35 minutter, indtil den er gylden og fast.

jordbærkage, kage, dessert, jordbær, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, smør, vanilje, hvedemelNu skal kagen køle helt af. Hvis du vil servere den, som den er og ikke vil bruge den til en pizzakage, så foreslår jeg, at du drysser lidt flormelis på inden servering.

jordbærkage, kage, dessert, jordbær, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, smør, vanilje, hvedemelJeg tog en stor tallerken, der passede med størrelsen på en pizza, og så brugte jeg den som skabelon, da jeg skulle skære jordbærkagen til. Jeg havde inden overvejet, om jeg skulle lægge jordbærrene i midten, så der kom en jordbærfri kant hele vejen rundt. På den måde kunne jeg bruge jordbærrene som ‘tomater’ til min pizzakage. Men jeg droppede ideen, for jeg ville hellere beklæde kagen med et tyndt lag fondant.

Derefter lavede jeg en smørcreme på 200 g blødt smør, der blev pisket med 100 g flormelis samt 1 tsk vaniljepulver. Nogle af jordbærrene havde lavet fordybninger i kagen. Jeg puttede derfor de jordbær, der var tilbage i den del af jordbærkagen, jeg skar fra, ned i de dybeste huller i jagen. Derefter dækkede jeg min pizzakage med smørcreme. Jeg brugte også lidt af jordbærkageresterne til at lave en kant på kagen, så det ville se ud som om, at kanten af ‘pizzabunden’ boblede op. Desværre fik jeg ikke skåret det nok til, så det kom til at se lidt kantet ud, da jeg lagde den tynde fondant oven på.

Du får sandsynligvis noget smørcreme til overs – det kan du senere ælte sammen med resterne af den jordbærkage, der blev skåret fra, og så ælte noget sprut i – ligesom med romkugler.

Og så er det ellers bare om at dekorere kagen. Den orange farve, jeg brugte, var desværre lidt hidsig, så det blev en ret pangfarvet pizzakage, men skidt med det – funky blev den i hvert fald! Jeg lavede en knaldrød glasur på flormelis, som udgjorde ‘tomatsaucen’ på kagen, og dernæst lavede jeg revet ost, pepperoni og basilikumblade i farvet fondant.

Min pizzakage vakte heldigvis lykke. En af gæsterne udbrød, at det var den bedste pizza, han nogensinde havde fået! – og det er jo ikke så ringe endda 🙂

pizza-kage, pizzakage, fødselsdagskage, fondant, jordbærkage, kage, dessert, jordbær, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, smør, vanilje, hvedemel, smørcreme, konditorfarve

Minilagkage med marengs og sommerbær

minilagkage, lagkage, marengslagkage, marengs, rørsukker, æg, dessert, blåbær, ribs, brombær, hindbær, fløde, dessert, sommerdessertI torsdags havde jeg besøg af Bedstevennen, og udover en indisk ret, som jeg vil blogge om i næste uge, så fik han også en minilagkage! Ok, det gjorde gemalen og jeg også. Jeg lavede tre stk. minilagkage ud fra nedenstående opskrift. Vil du lave en mindre udgave med kun to lag, rækker denne dessert til fire personer.

Jeg brugte en kombination af ribs, blåbær og brombær samt lidt jordbærsirup, men du kan også bruge hindbær, jordbær eller solbær. Eller stikkelsbær. Bare brug dine yndlingsbær og vær opmærksom på både at bruge nogle søde og nogle syrlige.

Minilagkage med marengs og sommerbær
3-4 personer

Marengsbunde:
100 g rørsukker
2 æggehvider
½ tsk vaniljepulver

Fyld:
2 dl fløde
2-3 dl friske bær – jeg brugte blåbær, brombær og ribs
lidt frugtsirup – for eksempel jordbærsirup

Start med at bage marengs. Her pisker du æggehviderne helt stive, inden du tilsætter halvdelen af sukkeret. Pisk det grundigt, inden du tilsætter resten af sukkeret samt vaniljepulver. Pisk det, indtil sukkeret er opløst, og du har fået en god, sej marengsmasse. Hæld marengsmassen på en sprøjtepose. Tag et stykke bagepapir og tegn 9 cirkler på det. Cirklerne skal være ca. 8 i diameter og ikke være for tæt på hinanden. Vend papiret om, så stregen fra den blyant eller kuglepen, du har tegnet med, vender ned mod selve bagepladen. Derefter bruger du sprøjteposen til at fordele marengsmassen, så du får 9 flade marengsbunde.

Bag dem ved 100 grader i 65-75 minutter. Hold øje med dem – de må ikke tage farve.

marengs, rørsukker, æg, dessertLad dine marengsbunde køle helt af, inden du forsigtigt lirker dem af bagepapiret.

Så er der tid til at samle din minilagkage – eller rettere minilagkager.

Pisk fløden til skum og læg marengsbundene sammen med et lag flødeskum, lidt bærsirup samt friske bær mellem hvert lag. Drys godt med bær på toppen og servér din minilagkage med det samme.

Note: Mmmm… sådan en minilagkage med friske sommerbær er nu godt! En god kombination af søde og syrlige bær samt fløjlsblød flødeskum og sprød, sød og sej marengs. Så er der sommer på bordet 🙂

minilagkage, lagkage, marengslagkage, marengs, rørsukker, æg, dessert, blåbær, ribs, brombær, hindbær, fløde, dessert, sommerdessert

Hindbærkage med flødeostecreme

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citroner, flødeost, flormelisNu tænker du måske, at billedet herover da ikke viser en hindbærkage – men det gør det! Jeg brugte nemlig en hindbærkage som lagene i en fødselsdagslagkage til mindstenevøen, der fyldte år tidligere på ugen. Det er selvsamme guttermand, der tidligere har fået en minions-kage og en fødselsdagslagkage med jordbærmousse og chokolademousse.

Mine nevøer kan godt lide bær, så jeg besluttede mig for at bage en hindbærkage, som jeg kunne bruge som ‘lagkagebunde’. Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på rabarberkage, men udskiftede rabarberne med hindbær og justerede en smule på chokolademængden.

Hindbærkage med flødeostecreme
16-18 personer

450 g frosne hindbær
325 g smør
300 hvid chokolade
5 æg
250 g rørsukker
5 dl hvedemel
2 tsk vaniljepulver
saften og den revne skal fra 1 øko-citron

Smelt smør og chokolade ved lav varme i en gryde og pisk det godt sammen. Tag gryden af varmen og rør derefter sukker, æg, citronskal, citronsaft, vanilje og hvedemel i til en ensartet dej. Hæld dejen ud i en bradepande beklædt med bagepapir og fordel derefter hindbærrene ud over dejen. Bag din hindbærkage ved 180 grader i ca. 30 – 35 minutter, indtil den er gylden og fast.

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citronerSå er der en hel pladefuld hindbærkage! Den kan spises, som den er – evt. kombineret med vaniljeflødeskum eller creme fraiche – men her blev den som sagt brugt i en fødselsdagslagkage.

Flødeostecreme

400 g flødeost – IKKE LIGHT
25 g blødt smør
300-350 g flormelis
3 tsk vaniljepulver
saft fra ½ citron

Pisk flødeostecremen grundigt sammen.

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citroner, flødeost, flormelis

Nu skal kagen samles. Skær hindbærkagen over på midten (mål gerne op). Læg den ene halvdel på et fad og fordel flødeostecremen ud over den. Har du noget til overs, kan du fryse det ned og bruge det i romkugler en anden god gang.

Jeg smurte toppen af kagen med en smørcreme lavet på 150 g blødt smør, der var pisket sammen med 50 g flormelis. Det gjorde jeg dels for at glatte overfladen og dels sørge for, at der var et beskyttende lag mellem de fugtige bær i kagen og selve sukkerpynten.

Da min mindste nevø godt kan lide pirater (aaaaaarhh!), så skulle kagen selvfølgelig pyntes derefter. Jeg startede med at farve en klump fondant blå men undlod at ælte farven helt ud, så der stadig var striber (marmorering), da jeg rullede fondanten ud. Jeg havde en teskefuld smørcreme tilbage, som jeg smurte i det ene hjørne og dryssede med rørsukker, så det lignede en ø midt i et stort hav.

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citroner, flødeost, flormelisOg så var det tid til at gøre kagen mere pirat-agtig. Jeg formede en lille pirat af sort, rød og gul-orange fondant og tegnede ansigt på ham med to madlavnings-tuscher. Jeg dryssede et par sukker-knogler på øen (købt i kagebutik) og stak et piratflag samt et par rosmarinkviste i, så han havde lidt grønt at se på, mens han var strandet på den øde ø. Sidst men ikke mindst skar jeg to trekanter af lysegråt fondant og brugte dem som hajfinner på ‘havet’.

Og sådan blev en fredelig hindbærkage til en festlig fødselsdagskage med pirat og hajer 🙂

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citroner, flødeost, flormelis

Rabarber-wienerstang med marcipan

rabarber-wienerstang, wienerstang, wienerbrød, kage, dessert, creme fraiche, gær, æg, hvedemel, rabarber, marcipan, rørsukker, smør

Er det ikke længe siden, jeg har blogget om kage? Så er det jo meget heldigt, at gemalen skulle bruge en kage i mandags, for det gav mig en undskyldning for at bage denne rabarber-wienerstang. Det er jo perfekt, nu hvor haven bugner af rabarber, og har du brug for mere rabarber-inspiration, så se mine opskrifter med rabarber.

Denne rabarber-wienerstang er en videreudvikling af en kringle med rabarber og marcipan, som jeg bloggede om for et par år siden. I denne version brugte jeg creme fraiche + lidt vand i stedet for sødmælk, da jeg bagte kagen aftenen før, at den skulle spises. Et syrligt mælkeprodukt som creme fraiche er nemlig med til at holde bagværk saftigt og blødt, og det gjorde det også i min rabarber-wienerstang (jeg testede nemlig et lille stykke dagen efter :)).

Jeg skruede også op for mængden af rabarberfyld i min rabarber-wienerstang samt tilføjede lidt vanilje, og så skar jeg en smule ned på marcipan og smør.

Rabarber-wienerstang med marcipan
12-16 personer

2 dl creme fraiche 18%
½ dl varmt vand
25 g gær
2 æg
8 dl hvedemel
1 spsk rørsukker
1 tsk salt
100 g blødt smør

Rabarberfyld:
300 g friske rabarber
½ dl vand
4 spsk rørsukker
en flækket vaniljestang eller 1 tsk vaniljepulver

Marcipanfyld:
150 g marcipan
1 dl rørsukker
75 g blødt smør

Pynt:
Sammenpisket æg, rørsukker og evt. mandelflager

Hæld creme fraiche og vand i en skål. Rør gæren ud i det og tilsæt så æggene. Rør det grundigt sammen, inden du tilsætter mel, sukker, salt og smør i. Rør det sammen og ælt det til en god, blød dej. Læg dejklumpen tilbage i skålen, dæk den med et fugtigt viskestykke og lad den hæve på køkkenbordet i 1½ times tid.

Mens dejen hæver, hælder du rabarberne i en lille gryde sammen med rørsukker, vand og vanilje og lader det simre i 5-10 minutter, indtil rabarberne er bløde og lidt smattede. Rør derefter marcipanfyldet sammen i en skål.

Når dejen er hævet, vender du den ud på meldrysset bord. Del dejen i to og rul den derefter ud, så hvert stykke er ca. 18 cm bred og 1 cm tyk. Smør marcipanfyldet ud på midten af hvert dejstykke – helt ud til begge ender – og fordel derefter rabarberfyldet på samme måde, så midterstykket på hvert dejstykke er dækket af begge typer fyld. Fold derefter først den ene dejside ind over fyldet og dernæst den anden dejside, så fyldet er helt dækket af dejen og sørg for at klemme enderne af dejstykket godt sammen. Løft forsigtigt – meget forsigtigt – dejen over på en bageplade med bagepapir og pensl hver rabarber-wienerstang med æg. Drys dem med perlesukker og evt. mandelflager og bag derefter dine kager ved 200 grader i ca. 25 minutter.

Note: Denne rabarber-wienerstang er både sød, blød og saftig – en dejlig kageservering til en smuk sommerdag (eller til en regnvejrsdag, hvor man drømmer om sol og sommer). Både rabarber og marcipan træder tydelig frem i smagen, så er du til rabarber, kan jeg klart anbefale denne kage.

rabarber-wienerstang, wienerstang, wienerbrød, kage, dessert, creme fraiche, gær, æg, hvedemel, rabarber, marcipan, rørsukker, smør