Chokoladekage med peanutbuttercreme

chokoladekage med peanutbuttercreme, peanutbuttercreme, bacon, chokoladekage, kage, dessert, æg, mørk chokolade, chokolade, rørsukker, hvedemel, kakaopulver, smør, flødeost, flormelis, peanutbutterHvad siger du til en beskidt chokoladekage med chokoladecreme, peanutbuttercreme… og bacon?! Jojo, selvfølgelig skal jeg da lave en kage med bacon, når nu jeg har bacon-benspænd!

Denne chokoladekage blev serveret som dessert til gemalens fødselsdag i søndags. Her kombinerede jeg en saftig chokoladekage med en peanutbuttercreme og ristet, knust bacon. Det salte i både peanutbuttercreme og bacon supplerer chokolade utrolig godt.

Beskidt chokoladekage med chokoladecreme
10-12 personer

3 æg
300 g rørsukker
100 g hvedemel
80 g kakaopulver
150 g usaltet smør
70 g god mørk chokolade – jeg brugte Valrhona Caraïbe 66%

Chokoladecreme:
200 g flormelis
75 g blødt smør
50 g god kakaopulver
200 g flødeost, ikke light

Pisk æg og sukker til en luftig masse. Smelt smørret og lad det afkøle let. Bland hvedemel og kakao i en anden skål og bland det så i æggemassen sammen med smørret. Hak chokoladen og bland den i dejen. Smør en lille springform – 20-22 cm i diameter – hæld dejen i. Bag kagen midt i ovnen ved 170 grader i ca. 40-50 minutter. Tjek kagen undervejs med en tynd træpind – det kan være, den skal have lidt længere tid. Kagen skal være gennembagt, men stadig godt svampet og fugtig.

Lad kagen køle helt af, inden du deler den i tre lag. OBS – her skal du være lidt forsigtig, for kagen er ikke så høj, så du skal være ret nøjagtig, når du skærer kagen i skiver.

Rør derefter chokoladecremen sammen.

chokoladekage med peanutbuttercreme, peanutbuttercreme, bacon, chokoladekage, kage, dessert, æg, mørk chokolade, chokolade, rørsukker, hvedemel, kakaopulver, smør, flødeost, flormelis, peanutbutterPeanutbuttercreme

150 g peanutbutter
1½ dl flormelis
25-50 g blødt smør
salt

Derudover:
Portvin
100 g bacon i skiver – tørsteges på en pande og finthakkes

Rør ingredienserne til peanutbuttercremen sammen.

Læg den nederste del af chokoladekagen på et fad. Dryp den evt. med portvin, hvis det skal være ekstra syndigt. Smør derefter chokoladebunden med peanutbuttercreme. Læg den midterste del af chokoladekagen oven på. Her kan du også dryppe portvin på, hvis du har lyst. Fordel ca. en tredjedel af chokoladecremen oven på, inden du slutter af med at lægge den sidste del af chokoladekagen på. Smør resten af chokoladecremen uden på kagen og stil den køligt i mindst fire timer og gerne mere.

Lige inden servering drysser du tørstegt, finthakket bacon oven på kagen.

Note: Denne kage er supersyndig og superlækker! Den er tung, fyldig, salt, sød og fed på samme tid. Desuden mætter den temmelig godt, for konsistensen er nærmest som konfekt, så husk at skære tynde stykker!

Hvad drikker man til sådan en sag? Vi drak portvin – Late Bottled Vintage 2009 fra
Quinta Santa Eufemia
– en herlig sød sag, som vi købte i forbindelse med portvinssmagningen i efteråret.

chokoladekage med peanutbuttercreme, peanutbuttercreme, bacon, chokoladekage, kage, dessert, æg, mørk chokolade, chokolade, rørsukker, hvedemel, kakaopulver, smør, flødeost, flormelis, peanutbutter

Hindbærtærte med marcipan

hindbærtærte, tærte, desserttærte, hindbær, bær, kage, hvedemel, marcipan, hvid chokolade, mandler, rørsukker, æg, vanilje, smørGemalen havde fødselsdag tidligere på ugen, og så skulle han selvfølgelig have kage med på arbejde – en opgave, jeg straks tilbød at stå for. Han kan godt lide kager med bær og hvid chokolade i, så jeg besluttede mig for at lave en hindbærtærte med marcipan og hvid chokolade. Jeg fiskede en pose hindbær – hjemmeplukkede fra sidste efterår – ud af fryseren og skelede derefter lidt til en opskrift fra Femina, men jeg justerede en del af målene og ændrede også på flere af ingredienserne.

Hindbærtærte med marcipan
5-6 personer

ca. 250 g frosne hindbær

Tærtedej:
50 g koldt smør, skåret i små tern
2 spsk rørsukker
en smule salt
1 æg
120 g hvedemel

Marcipanfyld:

120 g marcipan
2 spsk rørsukker
1 æg
1 tsk vaniljepulver
en håndfuld mandler
70 g hvid chokolade

Pynt: Mandler skåret i tynde flager

Tø hindbærrene op. Vær opmærksom på, at de taber en del væske, så sørg for at opbevare hindbærrene i en skål under optøningen.

Ælt ingredienserne til tærtedejen sammen. Rul dejen ud og beklæd et lille dybt og smørsmurt tærtefad med det. Stil fadet i fryseren i en halv time.

Riv marcipanen groft og rør den sammen med sukker, æg og vaniljepulver. Hak mandler og hvid chokolade fint. Tag tærtefadet ud af fryseren og fordel marcipanfyldet ud over bunden. Drys mandler og hvid chokolade oven på. Dryp 2-3 spsk hindbærsaft over det. Dræn hindbærrene og fordel dem ud over marcipanfyldet. Stil din hindbærtærte i ovnen ved 190 grader og bag den i ca. 30 minutter. Tag tærten ud af ovnen og pynt den med mandelflager. Lad den køle af.

Du kan servere denne hindbærtærte sammen med creme fraiche eller flødeskum, men den kan også sagtens spises, som den er.

Note: Denne hindbærtærte har en fin syrlighed fra hindbærrene, der samtidig får modspil fra den søde marcipan og den hvide chokolade. På grund af marcipanmængden er det også en hindbærtærte, der mætter godt :)

Jordbær cheesecake – New York stil

jordbær cheesecake, cheesecake, ostekage, jordbærkage, kage, dessert, New York-stil, New York-style, Digestive kiks, hvid chokolade, chokolade, smør, æg, flødeost, rørsukker, vanilje, creme fraiche, jordbær, majsstivelseI går var vi til svigermors fødselsdag, og jeg havde tiltusket mig opgaven mht. at medbringe fødselsdagskage. Januar er jo ofte noget af en grå og trist affære, hvor man drømmer om sol og sommer, og jeg fik derfor lyst til at finde lidt af sommerforrådet frem fra fryseren – nemlig gode, danske jordbær fra i sommers – så jeg kunne lave en jordbær cheesecake.

Jeg har før lavet en blåbær cheesecake, som vakte lykke den sommerdag for nogle år siden, hvor den blev serveret, så hvorfor ikke gentage succesen med en jordbærversion? Denne jordbær cheesecake er justeret en smule i forhold til den oprindelige opskrift. Jeg udskiftede selvfølgelig blåbær med jordbær og bugte lidt flere bær i denne version, ligesom jeg undlod nødder i kiksebunden. Er du mere interesseret i en traditionel jordbær cheesecake – dvs. ligesom den klassiske ostekage med gelétopping, som var ret populær i 80’erne – så tjek denne opskrift på jordbær cheesecake.

Jordbær cheesecake
8-10 personer

200 g digestive kiks, let knuste
75 g hvid chokolade, hakket
100 g smør, smeltet og afkølet lidt
400 g flødeost naturel
500 g creme fraiche 18%
150 g rørsukker
2 æg
2 tsk vaniljepulver

Put kiksene i en frostpose og knus dem med hånden eller en kødhammer. De behøver ikke at være helt pulveriserede. Hak chokoladen og hæld det i en skål sammen med de knuste kiks. Bland det godt, inden du hælder det smeltede smør over og rører det sammen. Hæld blandingen i en smørsmurt springform (jeg brugte en på ca. 28 cm i diameter) og pres det godt sammen. Kom flødeost, æg, 80 g sukker og halvdelen af vaniljepulveret i en skål og pisk det godt sammene. Hæld det over kiksebunden og sæt springformen i en forvarmet ovn (ikke varmluft) ved 190 grader i ca. 20 minutter.

Tag kagen ud af ovnen og lad den køle lidt af. Lad ovnen være tændt. Bland creme fraiche med resten af sukkeret og vaniljepulveret. Hæld det ud over kagen og stil den tilbage i ovnen i endnu 10 minutter. Lad kagen køle lidt af, inden den sættes i køleskab i ca. 6-8 timer eller natten over.

Jordbærkompot:
500-600 g jordbær, friske eller optøede
½-1 dl rørsukker
2-3 tsk majsstivelse

Hæld jordbær og rørsukker i en kasserolle. Lad det koge op, skru lidt ned og lad det simre i fem minutter. Smag evt. til med sukker. Hæld lidt af jordbærvæden over i en lille skål og rør majsstivelsen ud i det, så det er en jævn, tynd masse. Rør det i jordbærrene og lad jordbærkompotten simre videre et par minutter mere. Tag kasserollen af varmen og lad kompotten køle af. Hæld det over cheesecaken og stil kagen tilbage i køleskabet. Lad den trække i 3-4 timer inden servering. Husk at tage kagen ud af køleskabet en halv time før.

Note: Denne jordbær cheesecake var – heldigvis – et stort hit til fødselsdagen. Jordbærrenes sommersødme er lige, hvad man trænger til på denne årstid, og cheesecake er jo altid godt. Du kan selvfølgelig også lave andre versioner af denne jordbær cheesecake, hvor du udskifter jordbærrene med andre bær eller frugter.
jordbær cheesecake, cheesecake, ostekage, jordbærkage, kage, dessert, New York-stil, New York-style, Digestive kiks, hvid chokolade, chokolade, smør, æg, flødeost, rørsukker, vanilje, creme fraiche, jordbær, majsstivelse

Spekulatius

spekulatius, kageform, julekager, julesmåkager, småkager, jul, dessert, kage, hvedemel, smør, æg, kanel, muskatnød, mørk farin, nelliker, ingefærDet er dagen før dagen, og det betyder også, at dette bliver det sidste indlæg i mit julesmåkage-benspænd. Den sidste julesmåkage, jeg vil vise frem, er den tyske spekulatius. Det er en julesmåkage, der også findes under navnet speculoos i Belgien og speculaas i Holland. Den tyske udgave er som regel lidt mere krydret end i nabolandene.

De traditionelle spekulatius er lavet ved at presse dejen ned i kageforme, der er udskåret i træplanker. I gamle dage var kagemotiverne religiøse figurer, men det behøver de ikke at være i dag. Jeg har desværre ikke en ‘rigtig’ spekulatius form, men jeg har købt en silikoneform på nettet, som også går an.

Jeg er ikke gået efter en bestemt opskrift denne gang, men har kombineret 3-4 forskellige, som jeg fandt på en række hjemmesider.

Spekulatius
17-18 stk.

2½ dl hvedemel
1½ dl mørk farin
3 tsk kanel
2 tsk muskatnød
1 tsk nelliker
1 tsk ingefær
1 tsk kardemomme
½ tsk sort peber
lidt salt
125 g blødt smør
1 æg

Rør alle ingredienserne sammen til en ensartet dej og form den til en kugle. Læg dejen i en frysepose og put den i køleskabet et døgns tid. Tag dejen ud af køleskabet en times tid inden, at du skal bruge den.

spekulatius, kageform, julekager, julesmåkager, småkager, jul, dessert, kageFind en spekulatius form frem. Har du ikke det, kan du i stedet bruge en kageudstikker til stikke dejen ud med, når du har rullet den ud – det skal du nemlig også gøre, selv hvis du har en form som den, jeg brugte. Dejen skal være ca. 2 mm tyk. Pensl spekulatius formen med smeltet smør og skær dejen ud i stykker, der nogenlunde passer med formen. Pres hvert stykke dej ned i formens fordybninger. Vær gerne lidt omhyggelig, så kagerne bliver så pæne som muligt.

Bag dine spekulatius ved 180 grader i 12-14 minutter. Lad dem afkøle på en rist.

Note: Kagerne var lidt mere milde, end jeg havde forventet ud fra den mængde krydderier, der skulle i, men de smagte ganske godt, og jeg kunne især godt lide det pift af muskatnød, der var i disse spekulatius.

Fedtebrød

julesmåkager, småkage, jul, kage, dessert, hvedemel, hjortetaksalt, flormelis, rom, rørsukker, kokosmel, smørDa jeg hørte om fedtebrød første gang, så jeg sandsynligvis noget skeptisk ud. Det er jo ikke ligefrem et særligt charmerende navn til en småkage, men jeg kunne alligevel ikke nære mig for at indlemme den i mit julesmåkage-benspænd i denne måned.

Jeg skelede til en opskrift på Alletiders Kogebog, da jeg skulle bage en portion fedtebrød. Jeg justerede dog lidt på målene, og så brugte jeg mørk rom i glasuren i stedet for romessens – det er jo kun jul én gang om året.

Fedtebrød
ca. 20 stk

130 g hvedemel
70 g rørsukker
50 g kokosmel
en kvart tsk hjortetaksalt
en knivspids salt
125 g blødt smør

Pynt:
glasur rørt på flormelis, mørk rom og lidt æggehvide

Rør alle ingredienserne sammen og del dejen i tre lige store kugler. Rul dem ud til aflange stænger og tryk dem flade, så de er sa. 5 cm brede og ½ cm tykke. Læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter. Bland glasuren og put den på de bagte fedtebrød, mens de stadig er varme. Skær derefter stængerne i mindre stykker og lad dem køle af.

Note: Fedtebrød er – trods navnet – dejlig friske i smagen. Kokosmelet giver et lækkert pift, som suppleres godt af romglasuren. Hvis du trænger til en lidt anderledes form for julesmåkage og er lidt træt af de mange brune, krydrede julesmåkager, så prøv fedtebrød i stedet.

Gammeldags honninghjerter

honninghjerter, honningkagehjerter, honningkager, julesmåkager, julekager, jul, kage, dessert, hvedemel, honning, potaske, æg, hjortetaksalt, kanel, nelliker, ingefær, chokolade, mørk chokoladeHonninghjerter – eller honningkagehjerter som muligvis er det mest korrekte navn – er en af de få julekager, som altid indgår i mine juletraditioner. Hvert år køber jeg nemlig altid to honninghjerter hos bageren i løbet af julemåneden og giver det ene til min elskede husbond (jojo, lidt romantiker er man vel). I år valgte jeg dog at bage dem selv.

Honninghjerter kræver en del forberedelse, eftersom du skal lave en fordej en måned i forvejen. Hvis du nu sidder og ærgrer dig over, at det kan du ikke nå nu, så prøv i stedet denne version af honningkagehjerter, som jeg lavede for nogle år siden. De kræver nemlig ikke en fordej. Men – hvis du vil lave gammeldags honninghjerter, så skal du som sagt lave fordejen en måned i forvejen.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Claus Meyer, men skruede ekstra op for krydderierne samt tilsatte en smule salt. Jeg sørgede også for at udstikke små honninghjerter i stedet for store – dels for, at honninghjerter let kan blive ret store (og det kan virke en anelse voldsomt at servere for folk), dels for at jeg kunne snige det ind under mit julesmåkage-benspænd – selvom det strengt taget ikke er en småkage.

Honninghjerter
ca. 60 små hjerter

Fordej:
600 g honning
600 g hvedemel

Honninghjertedej:
fordejen +
3 små æggeblommer
12 g hjortetaksalt
12 g potaske
et par spsk vand
10 g stødt kanel
10 g stødt ingefær
10 g stødt nellike
en knivspids salt

Pynt:
Mørk chokolade
glansbilleder, glasur eller sukkerpynt

Varm honningen op, så den er 40-50 grader og hæld den derefter i en skål. Rør melet i og ælt det godt sammen. Vær ikke bekymret, hvis dejen bliver stenhård – det er helt almindeligt. Læg dejen i en bøtte og sæt et tætsluttende låg på, inden du stiller bøtten i køleskabet i en måned.

Tag dejen ud af køleskabet. Den er sandsynligvis temmelig hård, men du kan gøre den blød ved at give den en kort tur i mikroovnen ved lav effekt. Hæld æggeblommer i en skål sammen med hjortetaksalt. Rør det grundigt sammen. Rør potasken sammen med et par spsk vand i en lille skål – vær obs på, at blandingen bliver ret varm. Læg fordejen på et meldrysset bord og ælt æggeblommeblandingen og potaskeblandingen i. Rør krydderierne sammen i en lille skål og ælt dem derefter ind i dejen. Bliv ved med at ælte i 5-8 minutter, men pas på, at du ikke tilsætter for meget mel undervejs, selvom dejen godt kan føles ret fugtig.

Rul dejen ud på det meldryssede bord. Dejen skal være 4-5 mm tyk. Brug en hjerteformet udstikker – gerne en lille størrelse. Kagerne hæver en del under bagningen, så pas på, at du ikke sætter dem for tæt på hinanden på de bagepapirbeklædte bageplader. Du kan evt. smøre lidt olie på bagepapiret, inden du lægger dine honninghjerter på det, men jeg syntes ikke, det var nødvendigt. Bag kagerne ved 180 grader i ca. 8-10 minutter. Tjek om hjerterne er færdige – de skal være temmelig brune og ikke alt for bløde i overfladen.

Lad hjerterne køle helt af. De bliver ofte ret hårde lige efter bagningen, men det løser du ved at lægge dine honninghjerter i en bøtte med et fugtigt viskestykke over og lader dem hvile i køleskabet i 3-4 dage. Honninghjerternes smag udvikler sig, og de suger fugten fra viskestykket til sig, så de bliver bløde og lækre.

Overtræk honninghjerterne med mørk chokolade og husk at pynte dem. Jeg brugte lidt julet sukkerpynt. Hvis du ikke skal bruge alle honninghjerter med det samme, kan de sagtens holde sig i køleskabet i en måneds tid. Husk at udskifte det fugtige viskestykke med jævne mellemrum.

honninghjerter, honningkagehjerter, honningkager, julesmåkager, julekager, jul, kage, dessert, hvedemel, honning, potaske, æg, hjortetaksalt, kanel, nelliker, ingefær, chokolade, mørk chokolade

Snemands-småkager

snemands-småkage, vintersmåkage, vaniljesmåkager, småkager, julesmåkager, kage, dessert, vanilje, hvedemel, smør, æg, rørsukker, mandler, citronerDer skal også være plads til lidt fjolleri i månedens julesmåkage-benspænd. Hvad siger du til denne småkage med en smeltet snemand oven på? Jeg så et billede af nogle snemands-småkager på en amerikansk side for en måneds tid siden. Jeg kan desværre ikke huske hvilken, men jeg kunne simpelthen ikke stå for ideen med en lille, desperat snemand som pynt på en småkage.

Det er helt op til dig hvilken småkage, du vil bruge som base for dine snemands-småkager. Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på vaniljekranse, fordoblede citronmængden og rullede dejen ud på et meldrysset bord, inden jeg brugte en kageudstikker til at udstikke en masse runde kager, som jeg kunne dekorere. De blev bagt ved 175 grader i ca. 12 minutter.

vaniljesmåkager, småkager, julesmåkager, kage, dessert, vanilje, hvedemel, smør, æg, rørsukker, mandler, citronerNår vaniljesmåkagerne er bagt og afkølet, er de klar til at blive pyntet. Du skal bruge:
– en tyk glasur lavet på en æggehvide og 3-3½ dl flormelis
– store, hvide og cylinderformede skumfiduser
– lidt orange glasur
– lidt smeltet chokolade
– en rød kagepyntsgelé (eller andet, der kan ligne et halstørklæde)

Start med at piske glasuren sammen med en elpisker. Sørge for at piske den ret grundigt, så den bliver tyk og fyldig. Smør den ud over en småkage, men lad gerne et lille stykke være, så det er tydeligere, at snemanden er ‘smeltet’. Sæt en skumfidus tæt på kanten af småkagen – gerne så det ser ud som om, at hovedet ‘læner’ sig bagud mod småkagekanten.

snemands-småkage, vintersmåkage, vaniljesmåkager, småkager, julesmåkager, kage, dessert, vanilje, hvedemel, smør, æg, rørsukker, mandler, citronerTegn et halstørklæde omkring ‘halsen’ på snemanden og lad det gerne tjavse lidt. Tegn derefter den orange (gulerods-)næse med den orange glasur. Brug den smeltede chokolade til at tegne øjne, mund og arme.

Servér dine snemands-småkager og spis dem med det samme!

Tip – hvis du gerne vil have, at dine snemands-småkager ser endnu mere smeltede ud, kan du evt. zappe skumfidusen kortvarigt i mikroovnen, så hovedet på snemanden lettere kan splatte lidt ud. Du kan også tegne armene mere sjusket, så det ser ud som om, at de er gået helt i stykker.