Skønne opskrifter på julesmåkager

vaniljekranse, småkage, julesmåkager, kage, dessert, jul, vanilje, rørsukker, smør, æg, mandler, hvedemel, citroner, opskrifter på julesmåkagerDet er 1. advent, og dermed går julebagningen for alvor i gang! Jeg har samlet de skønne opskrifter på julesmåkager, som jeg har blogget om gennem årene, i dette indlæg, så det er let at få et overblik over herlighederne.

Jeg har delt dem op, så de danske julesmåkager kommer først og derefter de udenlandske julesmåkager.

Opskrifter på julesmåkager – danske
Der er mange skønne klassiske julesmåkager, og en af mine favoritter er vaniljekranse. En dejlig vaniljesmåkage, som er sprød og sød.

brunkager, jul, julesmåkager, småkage, kage, dessert, hvedemel, potaske, smør, kanel, nelliker, mørk farin, sirup, mandler, nødder, allehåndeEn anden klassiker, der er svær at komme uden om, er selvfølgelig brunkagen.

julesmåkager, småkage, jul, kage, dessert, hvedemel, hjortetaksalt, flormelis, rom, rørsukker, kokosmel, smørEller hvad med det lidt oversete fedtebrød?

honninghjerter, honningkagehjerter, honningkager, julesmåkager, julekager, jul, kage, dessert, hvedemel, honning, potaske, æg, hjortetaksalt, kanel, nelliker, ingefær, chokolade, mørk chokoladeDet er ved at være sidste chance, hvis du skal nå at bage gammeldags honninghjerter inden jul – der skal dejen nemlig hvile i 3-4 uger. Men du kan også prøve denne opskrift på honningkagehjerter, hvor dejen ikke skal ligge så længe.

kardemommeklumperJeg prøvede også at lave kardemommeklumper på et tidspunkt. Jeg kan ikke huske, om de er danske, men de er virkelig lækre.

Og lad os nu kigge os om i Norden…

norske klejner, klejner, småkager, julesmåkager, kage, dessert, gær, æg, hvedemel, citroner, kardemomme, smør, rørsukker, flormelis, glasurOpskrifter på julesmåkager – skandinaviske

Hvad siger du til at prøve de syndigt gode norske klejner? (der vist nok ikke er fra Norge, men det er nu en gang navnet på dem).

smultringeEller norske smultringe?

lusikkaleivat, finske julekager, julesmåkager, småkager, jul, kage, dessert, hvedemel, smør, bagepulver, hindbærmarmelade, hindbær, æg, flormelis, vaniljeDe finske lusikkaleivat er fyldt med syltetøj.

lingongrottor, hindbærgrotter, svenske julekager, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, hindbærmarmelade, hindbær, safran, rørsukker, hvedemel, bagepulver, vanilje, smør… og det er de svenske lingongrottor også!

gaffelkager, rørsukker, jul, småkage, småkager, julesmåkager, ingefær, citroner, hvedemel, kokosmelDisse friske gaffelkager med ingefær og citron er efter sigende også svenske.

Nu breder vi os til resten af Europa…

spekulatius, kageform, julekager, julesmåkager, småkager, jul, dessert, kage, hvedemel, smør, æg, kanel, muskatnød, mørk farin, nelliker, ingefærOpskrifter på julesmåkager – Europa

Disse tyske Spekulatius kræver en særlig bageform (som heldigvis kan købes hos en række europæiske netbutikker). Denne julesmåkage findes i øvrigt i lignende versioner i Holland og Belgien.

zimtstern, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, mandler, nødder, æg, flormelis, kanel, citroner, bagepulverTyskerne har også de superlækre og nærmest marcipanagtige Zimtstern.

polvorones, julesmåkager, småkager, jul, mandelkager, mandler, svinefedt, hvedemel, rørsukker, dessert, kage, kanel, æg, citroner, flormelisI Spanien bager man disse sneboldslignende polvorones.

hermits, julesmåkager, småkager, jul, kage, dessert, hvedemel, rsiner, mørk farin, ingefær, kanel, bagepulver, salt, sirup, smør, vanilje, æg, valnødder, nødderSkæver vi til England, har de disse saftige og krydrede hermits.

gingerbread men, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, smør, mørk farin, sirup, rørsukker, æg, hvedemel, ingefær, kanel, nellikerEnglænderne står også bag de klassiske gingerbread men.

gingerbread cave, ingefærbrød-grotte, jul, smør, mørk farin, sirup, rørsukker, æg, hvedemel, kanel, ingefær, nelliker, flormelisOg apropos gingerbread så er det en dej, der er god at bygge grotter med. Se bare denne gingerbread cave, som jeg ofte bager i december!

Nåja… nu hvor vi alligevel bevæger os over i den småskøre afdeling. De sidste kager stammer sandsynligvis fra det engelske eller amerikanske køkken, men de har været sværere at definere.

snemands-småkage, vintersmåkage, vaniljesmåkager, småkager, julesmåkager, kage, dessert, vanilje, hvedemel, smør, æg, rørsukker, mandler, citronerDenne snemands-småkage vil helt sikkert vække lykke hos børn og barnlige sjæle.

julesmåkage med chokolade, chokolade, mørk chokolade, smør, mørk farin, æg, bagepulver, hvedemel, polkagris, pebermynte, kakaopulver, jul, småkage, kageEller hvad med en småkage med chokolade og polkagris? (det er den stribede bolsjestok)

ingefærkager, småkager, julesmåkager, kage, dessert, jul, ingefær, rørsukker, kanel, hvid chokolade, chokolade, rapsolie, æg, hvedemel, kanel, ingefær, bagepulver, sirupDisse ingefærkager med hvid chokolade er nok mest til de voksne.

tranebær-kokoskager, småkager, småkage, jul, kage, julesmåkager, kokosmel, tranebær, vanilje, smør, bagepulver, appelsiner, rørsukker,… mens disse tranebær-kokoskager kan spises af de fleste. Og så er de tilmed sunde – der er jo bær i! 😀

Mokkatærte med chokolade

mokkatærte, tærte, desserttærte, chokolade, mørk chokolade, fløde, æg, kaffepulver, hvedemel, smør, bagepulverI går besøgte vi et par kaffeglade venner, for i anledning af månedens kaffe-benspænd var vi inviteret til en kop kvalitetskaffe. Jeg medbragte en kage til kaffen, og det skulle naturligvis være en mokkatærte – en nærmest konfektagtig desserttærte, der havde set både kaffe og chokolade.

I forbindelse med tærtebunden skelede jeg kraftigt til den, jeg brugte til min pekannøddetærte, og så lavede jeg en kraftig chokoladetrøffelmasse, som blev tilsat noget instant kaffepulver.

Mokkatærte med chokolade
10-12 personer

Tærtedej:
3 dl hvedemel
½ tsk bagepulver
1 spsk rørsukker
½ tsk salt
125 g koldt smør
lidt vand

Fyld:
200 g mørk chokolade
3 dl fløde
2-3 spsk instant kaffepulver
2 æg
½ tsk salt

Rør mel, bagepulver, sukker og salt sammen i en skål. Skær smørret i små stykker og nulr dem ind i melet, indtil det bliver en grynet masse. Tilsæt en lille smule vand og ælt dejen, til den hænger sammen. Rul den ud på et meldrysset bord og beklæd et lavt tærtefad på ca. 26 cm med dejen (OBS – du har nok dej til overs – gem det i køleskabet eller fryseren, så du kan lave en mindre tærte en anden dag). Prik dejen flere gange med en gaffel og stil så tærtefadet i køleskabet i en times tid.

Hæld fløden i en kasserolle og rør kaffepulveret ud i det. Hæld chokoladen i og opvarm det langsomt. Tag kasserollen af varmen, så snart chokoladen er smeltet. Rør godt rundt og tilsæt saltet. Lad det køle lidt af i nogle minutter, inden du pisker æggene ud i chokolademassen.

Tag tærtefadet ud af køleskabet. Du kan evt. forbage dejen i 5-10 minutter ved 180 grader, men jeg valgte dog at hælde chokolademassen direkte over tærtebunden og derefter bage den i ca. 25 minutter ved 180 grader.

Lad din mokkatærte køle helt af og stil den derefter i køleskabet i mindst fire timer og gerne til dagen efter. Tag tærten ud af køleskabet en halv time inden servering og drys lidt flormelis eller kakaopulver over. Servér din mokkatærte, som den er, eller evt. med en lille klat flødeskum til.

Note: Dejlig trøffelagtig mokkatærte med et hint af kaffe. Kaffesmagen er dog ikke særlig tydelig, når man ‘kun’ bruger 2 spsk kaffepulver, som jeg gjorde, så skru eventuelt lidt op for mængden.

Vatrushka – russisk kvarkkage

kvarkkage, kage, dessert, russisk, kvark, hvedemel, gær, sukker, mælk, smør, æg, creme fraiche, vanilje, honningDa jeg for nylig eksperimenterede med hjemmelavet kvark, fandt jeg en række opskrifter på russiske retter, hvor der indgår kvark. En af dem var på en kvarkkage, vatrushka, der er en form for blød bolle med en hulning, hvor man putter fyld i. Lidt i stil med en dansk spandauer. Jeg tror også, du kan lave denne type kage med ricotta, hvis du ikke har mod på at lave kvark selv (det er ellers meget let!) eller kan finde det i supermarkederne. Meeen så er det jo ikke en kvarkkage 😉

Jeg fandt inspiration hos Cooking Melangery men lavede en række mindre justeringer.

Kvarkkage
8-10 stk.

Kagedej:
500 g hvedemel
25 g gær
2 spsk rørsukker
2½ dl håndvarm mælk
100 g smeltet smør
½ tsk salt
1 pisket æg

Kagefyld:
175 g kvark
2 spsk creme fraiche
1 tsk vaniljepulver
2 spsk rørsukker
1 æg

Tilbehør:
Honning

Hæld den lunkne mælk i en skål sammen med sukker og gær. Rør det godt. Rør derefter halvdelen af melet samt saltet i og tilsæt dernæst det smeltede smør. Rør det sammen og tilsæt derefter resten af melet. Ælt det sammen til en smidig og fugtig dej. Dæk skålen med dejen med et fugtigt viskestykke og lad det hæve til dobbelt størrelse – det tager ca. en times tid.

Pisk ingredienserne til kagefyldet sammen, indtil det er cremet og ensartet.

Vip dejen ud på bordet og form 8-10 lige store boller. Jeg formede 6 stk, og så bliver de lige lovlig store. Tryk bollerne let ud på en bagepapirbeklædt bageplade og dæk dem med viskestykket. Lad dem efterhæve i 20 minutter. Fjern viskestykket og pres bunden af et drikkeglas ned i midten af hver bolle, så der kommer en hulning. Fyld hver hulning med kvarkblandingen. Pensl forsigtigt kagerne på siderne med det piskede æg.

Bag dem i ovnen ved 175 grader i 25-30 minutter. Vip en kvarkkage over på en kagetallerken, hæld lidt honning over og servér kagen lun.

Note: Vatrushka er en hyggelig og mild kvarkkage. Da der er smør i dejen, er den bedst samme dag, den er bagt, men du kan dog også varme den kort i mikroovnen på andendagen. Jeg kunne godt finde på at putte lidt flere krydderier, hvis jeg laver den anden gang, for jeg er mest til mad med masser af smag, men er du til milde og rare serveringer, er denne kvarkkage et fint valg.

Mumie-småkager til Halloween

mumie-småkager, mumiesmåkager, mumiekager, kage, småkager, dessert, Halloween, hvedemel, kanel, æg, rørsukker, smør, flormelis, hvid chokolade, chokoladeMine kolleger måtte endnu en gang finde sig i at være testpersoner, da jeg fik lyst til at bage mumie-småkager tidligere på ugen.

Du kan lave mumie-småkager på mange måder. Jeg valgte at bage kanel-småkager – inspiration hentet i opskrift på kanelkringler fra Maden i mit liv – som jeg så pyntede som små mumier efter endt bagning. Du kan dog også sagtens bruge den basisdej, som jeg brugte til mine spøgelseskager eller klamme zombiefingre – eller en hvilken som helst anden småkagedej, der bliver flad og glat under bagningen.

Mumie-småkager
35-36 stk.

125 g blødt smør
225 g hvedemel
150 g rørsukker
1½ spsk kanel
1 æg

Pynt:
Glasur lavet på flormelis og æggehvide
eller
smeltet hvid chokolade

Bland mel, sukker og kanel i en skål. Smørret smuldres i melet og og sukker og kanel tilsættes. Ælt smør og æg i – dejen skal kun lige æltes, indtil den er ensartet. Læg dejen på køl i køleskabet en times tid. Drys mel på et bord og rul dejen tyndt ud. Stik små kagemænd ud og læg dem på bagepapirbeklædte bageplader. Bag dem i ovnen i 8-10 minutter. Afkøl kagerne helt, inden du pynter dem. Om du bruger hvid chokolade eller hvid glasur afhænger mest af, hvad du selv kan lide. Den hvide glasur er lidt lettere at arbejde med, når det drejer sig om at tegne ‘gazebindet’ på dine mumie-småkager, mens den hvide chokolade er lidt lettere at bruge til at dække småkagens overflade. Husk at tegne små øjne på – enten med en kagetusch eller en lille smule sort glasurfarve.

Note: Dejlige sprøde og søde mumie-småkager med god kanelsmag. Du kan sagtens bruge grundopskriften til julesmåkager og så blot undlade mumie-pyntningen 🙂

mumie-småkager, mumiesmåkager, mumiekager, kage, småkager, dessert, Halloween, hvedemel, kanel, æg, rørsukker, smør, flormelis, hvid chokolade, chokolade

Bird’s Milk Cake

russisk Bird's Milk Cake, kage, dessert, lagkage, russisk, vanilje, flormelis, hvedemel, rørsukker, æg, smør, kondenseret mælk, husblas, citronsyre, citron, chokoladecreme, mørk chokolade, fløde, chokoladeNu vender jeg lige tilbage til det russiske benspænd, for sidste weekend havde jeg denne russiske kage, Bird’s Milk Cake, med til familiehygge. Bird’s Milk Cake stammer tilbage fra Sovjetunionens tid, hvor den blev udviklet af en gruppe konditorer. Det er en form for lagkage, hvor man bager to bunde, der samles om et skumfidus-agtigt fyld og toppes med en chokoladecreme. Ikke dårligt, vel?

Jeg skelede til en opskrift fra bloggen Don’t Kill the Squirrels!, men justerede lidt hist og pist. Og nej, jeg ved desværre ikke, hvorfor kagen har fået det lidt pudsige navn…

Bird’s Milk Cake
14-16 personer

Lagkagebunde:

150 g smør
3 æg
1 tsk vaniljepulver
100 g flormelis
200 g hvedemel

Skumfidusfyld:
200 g rørsukker
1 dl vand
8 æggehvider
200 g blødt smør
1 dåse kondenseret mælk
14 blade husblas
½ tsk citronsyre
revet skal fra ½ økocitron

Chokoladecreme:
200 g mørk chokolade, hakket
2 dl fløde
25 g smør

Skær smørret i mindre stykker og pisk det grundigt med en elpisker, indtil det får en cremet konsistens. Tilsæt flormelis og pisk det godt sammen, inden æg og vanilje hældes i. Pisk igen og tilsæt så melet. Pisk dejen indtil den er glat og ensartet. Del dejen i to lige store portioner (det kan du evt. gøre ved at veje den). Hæld portionerne i to 26 cm smurte springforme, hvor bundene er foret med bagepapir. Har du én springform i den størrelse, kan du bage bundene enkeltvis. Sørg for at sprede dejen godt ud. Bag lagkagebundene i ovnen ved 220 grader i 12-15 minutter.

Lad bundene køle af.

Put husblassen i iskoldt vand i ca. 10 minutter.

Hæld sukker og vand i en lille gryde og varm det op. Lad det småkoge i 7-10 minutter, indtil det bliver til sirup. Du kan evt. dryppe en dråbe i en kop med koldt vand – bliver siruppen til en blød sukkerkugle, er siruppen klar.

Hæld æggehviderne i en skål og pisk dem stive. Tilsæt derefter langsomt – og under fortsat piskning – siruppen til æggehviderne.

Hæld smørret i en anden skål og pisk det, indtil det er cremet. Pisk langsomt den kondenserede mælk i. Nu er det tid til at røre den søde smørmasse i æggehvidemassen. Gør det stille og roligt, så æggehvidemassen kan optage smørmassen. Nu har du en skumfidusagtig creme!

Hæld vandet fra husblassen og smelt den i en kasserolle ved lav varme. Tag den af varmen, så snart husblassen er smeltet. Tilsæt den smeltede husblas til skumfidusmassen under fortsat piskning sammen med citronsyre og citronskal.

Nu er det endelig tid til at samle din Bird’s Milk Cake. Tag springformen frem og læg en af lagkagebundene i. Fordel skumfidusmassen i springformen og tryk dernæst forsigtigt den anden lagkagebund oven på. Put kagen i køleskabet i mindst en time og gerne lidt længere.

Kort tid inden serveringen skal du huske at lave chokoladecremen. Varm fløden op, indtil den er lige ved at nå kogepunktet. Hæld chokoladen i en skål og hæld den varme fløde over. Lad det stå i 1-2 minutter, inden du rører det sammen til en ensartet masse. Tilsæt smørret i små stykker og rør det godt ud. Fordel chokoladecremen over din kage og stil den i køleskabet en halv times tid, inden du serverer din Bird’s Milk Cake – evt. pyntet med sukkerkugler eller anden pynt.

Note: Lækker og fascinerende kage på samme tid. Det var altså sjovt med det lidt skumfidus-agtige fyld, men det fungerede rigtig godt. Chokoladecremen drillede mig lidt, men det skyldtes mest af alt, at jeg var lidt utålmodig og ikke fik rørt den ordentlig ud. Den smagte dog glimrende trods det lidt rustikke look.

russisk Bird's Milk Cake, kage, dessert, lagkage, russisk, vanilje, flormelis, hvedemel, rørsukker, æg, smør, kondenseret mælk, husblas, citronsyre, citron, chokoladecreme, mørk chokolade, fløde, chokolade