Saftig toscakage

toscakage, kage, dessert, hvedemel, mandler, honning, bagepulver, rørsukker, vanilje, smør, æg, creme fraicheDenne toscakage kom med under armen, da vi besøgte et vennepar sidste weekend. Det er efterhånden meeeeget lang tid siden, jeg sidst har fået toscakage, så det var et glædeligt gensyn med den italienske nøddekage.

Jeg faldt over en opskrift på toscakage i opskriftbogen ‘Desserter’ fra Netto. Jeg valgte at lave lidt om og skar lidt ned på dejmængden samt tilføjede lidt vanilje. Derudover erstattede jeg mælk med en blanding af creme fraiche og vand. Jeg var dog lidt overmodig, da jeg omregnede mængderne, for jeg troede, at jeg havde en springform på 18 cm. Det viste sig dog, at min var lidt mindre, så resultatet var en meget høj kage! Men jeg anbefaler altså en springform på 18 cm til denne portion.

Toscakage
8 personer

Dej:
250 g hvedemel
2 tsk bagepulver
½ tsk vaniljepulver
100 g blødt smør
2 æg
½ dl creme fraiche 18%
½ dl vand

Nøddetopping:
100 g mandler, flækkede
100 g smør
75 g rørsukker
2 spsk honning

Rør mel, bagepulver og vaniljepulver sammen i en skål med et piskeris. Pisk smør og rørsukker sammen i en anden skål, indtil det bliver en luftig, cremet masse. Tilsæt æggene og pisk det til en jævn masse. Tilsæt halvdelen af melblandingen og pisk det grundigt sammen. Derefter hælder du creme fraiche og vand i, pisker det grundigt sammen og tilsætter til sidst resten af melet. Pisk det til du har en ensartet dej.

Smør en springform med en diameter på 18 cm med lidt smør og drys det med lidt mel. Hæld dejen i formen og bag kagen ved 175 grader i 25 minutter. Vær obs på, at kagen ikke skal være færdigbagt, når du tager den ud. Skru derefter ovnens temperatur op på 250 grader.

Hæld ingredienserne til nøddetoppingen i en lille kasserolle og varm det op. Husk at røre undervejs. Når det småbobler, tager du kasserollen af varmen og hælder det over din toscakage. Sæt kagen tilbage i ovnen (der nu er 250 grader) og bag den i 5-10 minutter. Hold øje med kagen, så nøddemassen ikke brænder på. Tag din toscakage ud og lad den køle af.

Note: Dejlig saftig toscakage med en god sprød nøddetopping. Det er en mild og rar kage, som de fleste vil kunne spise. Og så må jeg hellere huske at bage den lidt oftere, nu jeg har en god opskrift, for der skal jo ikke gå flere år mellem, at jeg smager denne kage 🙂

Blommekage med kanelremonce

blommekage, kanelremonce, blommer, smør, rørsukker, vanilje, bagepulver, mælk, kanel, majsstivelse, hvedemelJeg havde fødselsdag for en uge siden, og jeg brugte selvfølgelig anledningen til at forkæle mine kolleger med kage – en blommekage med kanelremonce for at være mere præcis.

Nu er det ikke ligefrem blommesæson, så blommerne fandt jeg i fryseren – plukket fra vores eget lille blommetræ. Jeg fandt en opskrift på blommekage hos Newyorkerbyheart, og den legede jeg videre med – skruede blandt andet lidt ekstra op for kanel og lidt ned for sukkeret.

Blommekage med kanelremonce
ca. 20 personer

Kagecreme:
2 æggeblommer
3 spsk rørsukker
1-1½ tsk vaniljepulver
3 dl mælk
1 spsk majsstivelse

Kanelremonce:
75 g smør
75 g rørsukker
3 spsk kanel

Crumble-dej:
50 g koldt smør
50 g rørsukker
100 g hvedemel
1 tsk bagepulver

Dej:
225 g blødt smør
200 g rørsukker (jeg brugte lidt mindre)
225 g hvedemel
5 æg + hviderne fra de to æg, du brugte til kagecremen
1½ tsk bagepulver
ca. 600 g milde blommer, uden sten og skåret i halve eller kvarte

Start med at lave kagecremen. Rør majsstivelsen ud i lidt af mælken. Hæld resten af mælken i en lille gryde sammen med æggeblommer, sukker og vanilje og varm det langsomt op under omrøring. Når væsken er tæt på at koge, hælder du majsstivelsen i. Kog kagecremen i et par minutter under omrøring og tag så gryden af varmen. Kagecremen skal køle så meget af, at den højst er håndvarm, når du skal arbejde videre med den.

Rør ingredienserne til kanelremoncen sammen i en skål. Tag dernæst en anden skål og ælt crumbledejen sammen med fingrene (eller rettere – smuldr smørret mellem mel og sukker, så du får en jævn smuldredej).

Til sidst laver du dejen. Pisk sukker og smør sammen og pisk derefter et æg i ad gangen. Rør dernæst mel og bagepulver i. Tag en høj bradepande på 22 x 32 cm og smør den med smør eller læg et tilklippet stykke bagepapir i bunden. Fordel crumbledejen ud over bunden og glat dernæst forsigtigt kagedejen ud over. Brug en teske til at lave små ‘lommer’ i kagedejen, hvor du putter kagecreme ned i. Du kan også vælge at hælde kagecremen i en sprøjtepose og derefter sprøjte kagecremen ind i små dejen flere steder. Fordel nu blommerne ud over kagen og sæt til sidst små klatter af kanelremonce på overfladen af blommerne. Sæt din blommekage i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter. Tjek evt. med en tynd træpind, om den er gennembagt.

Denne blommekage kan sagtens spises, som den er, og behøver ikke tilbehør i form af creme fraiche eller lignende.

Note: En dejlig svampet blommekage, som har lidt knas og struktur i form af crumbledejen men også er dejlig saftig på grund af blommerne og kagecremen. Det er en sød men ikke oversød blommekage, og så er den fortrinlig, når du skal bage til mange mennesker på én gang.

blommekage, kanelremonce, blommer, smør, rørsukker, vanilje, bagepulver, kanel, hvedemel, majsstivelse, æg

Chokolademuffins med hindbær

chokolademuffins, chokolademuffin, chokolade, mørk chokolade, kage, dessert, muffins, smør, honning, bagepulver, hvedemel, flormelis, æg, hindbærI dag har gemalen fødselsdag, og jeg bagte derfor en portion chokolademuffins i går, hvor han skulle mødes med nogle af vores venner. Jeg kunne ikke dy mig og pyntede dem med røde sukkerhjerter, for hey – det er jo også snart Valentines dag 😉

Jeg tog udgangspunkt i denne opskrift på chokolademuffins med appelsin men udskiftede appelsinen med hindbær og brugte chokoladestykker i selve dejen.

Chokolademuffins med hindbær
8 stk.

60 g smør
½ dl honning
1 æg
1½ dl hvedemel
1 tsk bagepulver
100 g god mørk chokolade
1 dl hindbær

Pynt:
Hvid glasur lavet på flormelis og vand
sukkerpynt eller hindbærstøv

Smelt smørret og halvdelen af chokoladen og rør det med honning. Pisk ægget i. Bland mel og bagepulver og vend det i chokolademassen. Hak resten af chokoladen og vend den i dejen sammen med hindbærrene. Fordel dejen i muffinforme, så de er trekvart fulde, og bag dem ved 200 grader i ca. 15 minutter. Tjek om de er bagte ved at stikke en tynd træpind i en af dem – hvis der ikke hænger dej ved, når du trækker pinden op af kagen, er de klar. Lad dine chokolademuffins køle helt af, inden du pynter dem.

Note: Kombinationen af chokolade og hindbær er altid et hit, og disse chokolademuffins er ingen undtagelse. Jeg brugte frosne hindbær, hvilket gør kagerne lidt mere kompakte og klæge (da de frosne bær ‘fryser’ dejen, når de røres i, så de tager lidt længere tid at bage og ikke hæver nær så meget), for det kan jeg godt lide.

Fastelavnsbolle med lemoncurd

fastelavnsbolle, fastelavnsboller, boller, fastelavn, hvedemel, æg, smør, citron, rørsukker, gær, kardemomme, lemon curd, Der er ikke så længe til fastelavn, og det er derfor tid til at spise en fastelavnsbolle… eller to. Jeg har tidligere blogget om gammeldags fastelavnsboller med creme og chokolade, ligesom jeg også har eksperimenteret med fastelavnsboller med flødeskum og syltetøj, men nu var det på tide at lave en citron-udgave.

Jeg tog udgangspunkt i opskriften på de gammeldags fastelavnsboller men skiftede mælk ud med vand, og så brugte jeg lemon curd som fyld. Pynten blev også ændret til en hvid glasur med krymmel.

Fastelavnsbolle med lemon curd
6 stk.

Dej:
175-200 g hvedemel
50 g blødt smør
½ pakke gær
0,75 dl håndvarmt vand
1 æg
Lidt salt
1 spsk rørsukker
½ tsk kardemomme

Fyld:
12 tsk lemon curd
evt. lidt marcipan (tak til VenterpaaVin for ideen)

Pynt:
hvid glasur (på flormelis og vand) samt krymmel

Hæld vandet i en skål og opløs gæren i det. Rør ægget i. Tilsæt derefter hvedemel, kardemomme, salt, sukker og blødt smør og saml det til en blød dej. Den skal IKKE æltes i lang tid, da der er en del smør i dejen. Dæk dejen med et fugtigt viskestykke og lad den hæve i en times tid.

Rul dejen ud til en ca. ½ cm aflang plade. Skær pladen i 6 lige store stykker – gerne så kvadratiske som muligt, da det så er lettere at samle bollerne. Læg 1½-2 tsk lemon curd i midten af hvert dejstykke – og evt. lidt marcipan, hvis du har lyst. Fold hjørnerne af dejen ind over fyldet og klem dejen forsigtigt sammen, så du lukker fyldet helt inde. Pas på, at du ikke få prikket hul i dejen imens. Rul hver dejklump forsigtigt i hænderne, så den får form som en fastelavnbolle og sæt bollerne på en bagepapirbeklædt bageplade. Dæk dem med det fugtige viskestykke og lad dem hæve ca. 45 minutter.

Bag bollerne ved 200 grader i ca. 15 minutter, indtil de er blevet gyldne. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle af. Pynt hver fastelavnsbolle med lidt glasur og krymmel.

Note: Dejlig citronudgave af den gammeldags fastelavnsbolle. Jeg puttede kun 1½ tsk i hver, men næste gang skal jeg klart putte 2 tsk i hver fastelavnsbolle, for jeg er pænt glad for lemon curd 🙂

Hindbær-cheesecake

hindbær-cheesecake, cheesecake, hindbær, flødeost, mascarpone, husblas, rørsukker, hvedemel, æg, vanilje, æblemost, bagepulver, smør, mælk, hvid chokolade, chokoladeDenne hindbær-cheesecake kom på bordet, da vi fejrede min svigermors runde fødselsdag denne weekend. Da jeg spurgte, hvad hendes fødselsdagskage skulle indeholde, foreslog hun selv noget med hindbær og hvid chokolade – og gerne noget cremet. Jeg kom straks til at tænke på en kiwicheesecake, jeg lavede for nogle år siden, hvor man sagtens kunne udskifte kiwi-citronlaget med hindbær.

Da jeg lavede kiwi-udgaven i sin tid, var det i en mindre form, og der skrev jeg bag øret (og… på bloggen), at bunden var ret tyk, så man kunne sagtens reducere dejen med 30%. Det turde jeg dog ikke gøre denne gang, da jeg brugte en større form, men jeg kan se her bagefter, at man stadigvæk godt kan reducere dejmængden lidt (med 20-25% i denne hindbær-cheesecake). Den er dog også ganske fin i denne udgave, meeen den mætter en del.

Hindbær-cheesecake
14-16 personer

Bund:
225 g hvedemel
1½ tsk bagepulver
et knips salt
250 g blødt smør
200 g rørsukker
1 tsk vaniljepulver
6 små æg
2 dl mælk

Flødecreme:
200 g hvid chokolade, hakket
200 g flødeost
50 g rørsukker
2 blade husblas
1 dl æblemost
375 g mascarpone

Hindbærgelé:
450 g hindbær
2 dl vand
1½ dl rørsukker
5 blade husblas

Smør en springform på 28 cm grundigt med smør og læg evt. et stykke (tilklippet) bagepapir i bunden. Pisk smør, sukker og vanilje til en luftig masse. Pisk æggene i enkeltvis. Bland mel, bagepulver og salt i en stor skål og hæld derefter blandingen i smørmassen under konstant piskning. Hæld dejen i springformen og bag kagen ved 180 grader i ca. 35 minutter – husk at tjekke med en lille tynd træpind om kagen er gennembagt. Lad derefter kagen køle helt af.

Opblød 2 blade husblas i koldt vand i ti minutter. Smelt den hvide chokolade over et vandbad eller i en mikrobølgeovn og lad det køle af, indtil det er håndvarmt. Rør flødeosten og sukkeret sammen i en skål og tilsæt derefter den hvide chokolade. Rør det grundigt sammen. Hæld æblemost og den opblødte husblas i en gryde og varm det langsomt op. Når husblassen er opløst, tager du gryden af komfuret og lader væsken afkøle, indtil den er håndvarm. Rør den i flødeostemassen. Hæld mascarponen i en mindre skål og pisk den med en elpisker, indtil den har en ensartet og cremet konsistens. Rør den i flødeostemassen. Hvis den bagte kagebund har dannet en top, skæres den af, så overfladen er helt flad. Sæt springformsringen tilbage ned omkring kagebunden, så du derefter kan hælde moussen ned over kagebunden. Dermed sørger springformen for, at moussen ikke flyder ud. Fordel moussen jævnt. Stil kagen på køl i to-tre timer.

Hæld hindbær, vand og rørsukker i en kasserolle og varm det op. Læg imens husblassen i blød i koldt vand. Når hindbærrene er tæt på kogepunktet, tager du kasserollen af varmen. Hæld vandet fra husblassen og rør den ud i hindbærrene. Lad det køle af, indtil det er håndvarmt. Tag kagen ud af køleskabet og hæld forsigtigt hindbærmassen ud over. Stil din hindbær-cheesecake tilbage i køleskabet i mindst seks timer eller natten over.

Hindbær-cheesecake må godt tages ud af køleskabet en halv time før inden servering.

Note: Mmmm! Nu er hindbær og hvid chokolade altid en god kombination, og denne hindbær-cheesecake er ingen undtagelse. En dejlig sødme med et frisk pift fra bærrene og en rigtig dejlig cremet chokolade-flødeostemasse.