Kopkage med kaffelikør

kopkage med kaffelikør, kopkage, kage, dessert, kaffekage, kaffelikør, æg, smør, hvedemel, mørk farin, skumfiduserJeg har forkælet gemalen med en kopkage med kaffelikør, for han fik lov til at agere prøveklud, da jeg ville teste en ny kogebog i samlingen. For et stykke tid siden fik jeg tilsendt bagebogen ‘Kager i kopper’ af Mima Sinclair – en hyggelig lille kogebog med fokus på kager, du kan lave i mikroovnen. Jeg synes, det er et ret sjovt koncept, og selvom jeg normalt kun bager, når vi har gæster (og derfor har brug for større portioner), så er konceptet med at bage en kage i en kop ret sjov. Jeg har da også selv tidligere eksperimenteret med både en kopkage med dadler og karamelsauce og en kopkage med kaffe og nødder.

Jeg fandt flere spændende kageopskrifter i bogen, som jeg gerne vil prøve ved lejlighed, men jeg startede dog med en mere traditionel – nemlig en chokoladekage. Denne version var med Bailey’s, men da vi var udgået for sidstnævnte, så besluttede jeg mig for at bruge kaffelikør i stedet – Toussaint Coffee Liqueur, som jeg er ret pjattet med og som har en kraftigere smag og er knapt så sød som Kahlua. Du kan dog sagtens bruge Kahlua, men brug i så fald lidt mere likør. Når nu jeg alligevel pillede ved opskriften, så skar jeg lidt ned for sukkermængden og brugte mørk farin i stedet for lys muscovadosukker.

Kopkage med kaffelikør
1 person

2 spsk smør
2 tsk kakaopulver
1 æg
3-4 spsk kaffelikør
et lille knips salt
en kvart tsk bagepulver
2 spsk mørk farin
3 spsk hvedemel

Pynt:
Mini-skumfiduser og lidt ekstra kaffelikør

Tag en standard kop/krus, der kan rumme ca. 3½ dl (hvis man fylder det helt til kanten). Put smør i koppen og zap det ved lav effekt i en mikrobølgeovn, indtil smørret er smeltet. Rør kakaopulveret i med en gaffel og pisk derefter æg og kaffelikør i. Tilsæt salt, bagepulver, mørk farin og hvedemel og rør grundigt rundt, indtil massen er ensartet. Sæt koppen i mikroovnen og giv den ca. 1 minut og 40 sekunder ved 600 W*. Tag koppen ud, drys skumfiduser over og giv den yderligere 20 sekunder ved 600 W. Hæld lidt kaffelikør over og servér din kopkage med kaffelikør med det samme sammen med en langskaftet teske. OBS – kagen er ret varm, så lad den gerne køle lidt af, inden du begynder at spise af den.

*Tilberedningstid v. 800 W: 1 minut og 45 sekunder
*Tilberedningstid v. 1000 W: 1 minut og 30 sekunder

Note: Denne kopkage med kaffelikør har en fin konsistens – ikke for svampet og ikke for kompakt – og smagen er en god kombination af kakao og kaffe. Jeg syntes ikke, skumfiduserne gjorde så meget for kagen, så dem kan du sagtens undlade.

Rabarberkage med hvid chokolade

rabarberkage, kage, dessert, rabarber, æg, hvedemel, vanilje, citroner, rørsukker, smør, hvid chokoladeMin gæst i fredags blev ikke blot forkælet med tartiflette – og fik skam også lidt rabarberkage om eftermiddagen. Jeg havde fundet de sidste rabarber frem fra fryseren, og så tog jeg udgangspunkt i en opskrift på brombærkage fra CookieCrumble. Her valgte jeg – som du nok kan gætte – at udskifte brombær med rabarber. Derudover tilsatte jeg mere sukker og hvedemel samt tilføjede vanilje og citron. Resultatet blev en saftig, sødmefuld og virkelig vanedannende rabarberkage, der var virkelig svær at holde fingrene fra!

Rabarberkage med hvid chokolade
4-6 personer

175 g rabarber, skåret i mindre stykker – jeg brugte nogle fra frost
125 g smør
125 hvid chokolade
2 æg
100 g rørsukker
2 dl hvedemel
1 tsk vaniljepulver
saften og den revne skal fra ½ øko-citron

Smelt smør og chokolade ved lav varme i en gryde og pisk det godt sammen. Tag gryden af varmen og rør derefter sukker, æg, citronskal, citronsaft, vanilje og hvedemel i til en ensartet dej. Hæld dejen ud i et ovnfast fad på ca. 23 x 15 cm, der smurt med smeltet smør, og fordel derefter rabarberstykkerne ud over dejen. Bag din rabarberkage ved 180 grader i ca. 35 – 40 minutter. Kagen skal være ret fugtig, sørg vær opmærksom på, at den ikke får for længe i ovnen.

Denne rabarberkage kan sagtens spises, som den er, men den er nu også ret god med en klat creme fraiche til.

Note: Jeg tror, jeg har fået en ny yndlings-rabarberkage, og det er denne her! Kagen havde en fin balance mellem sødme og syre, og hvor både vanilje og citron gav et fint pift til dejen. Prøv denne rabarberkage, så snart du får fat i rabarber!

rabarberkage, kage, dessert, rabarber, æg, hvedemel, vanilje, citroner, rørsukker, smør, hvid chokolade

Æblefisk

æblefisk, æbledessert, dessert, kage, æblekage, æbler, butterdej, marcipan, æg, vanilje, mørk rom, rørsukkerHvad er æblefisk? Bag det spøjse navn gemmer sig en simpel kage lavet på butterdej og æblemos. Første gang, jeg stødte på æblefisk, var på NYBH’s madblog, og siden da har jeg flere gange tænkt på at lave dem. Nu er det sjældent, jeg har butterdej på lager, men det havde jeg tidligere på ugen, da jeg skulle lave belgiske tarteletter, og så kom jeg i tanke om æblefisk, da jeg skulle finde på noget at bruge de resterende butterdejsplader til.

Jeg skelede lidt til NYBH’s opskrift, men justerede også et par ting. Jeg var ret fristet af at putte lidt hakkede hasselnødder i mine æblefisk, men da jeg skulle servere dem for en, der ikke bryder sig om nødder, undlod jeg det – det ville ellers være et fint touch til kagerne.

Æblefisk
8 stk.

4 butterdejsplader
75-100 g marcipan
1 æg, letpisket med en gaffel
½ dl perlesukker
evt. 50 g finthakkede hasselnødder (kan undlades)

Æblemos:

2 madæbler
1 dl vand
½ tsk vaniljepulver
½ dl mørk farin
2-3 spsk mørk rom

æblefisk, æbledessert, dessert, kage, æblekage, æbler, butterdej, marcipan, æg, vanilje, mørk rom, rørsukkerSkræl æblerne og fjern kernehusene. Put æblestykkerne i en kasserolle sammen med resten af ingredienserne – undtagen rommen. Lad det simre ved lav varme under låg, indtil æblestykkerne er helt møre. Blend kasserollens indhold og lad det simre videre uden låg. Rør rommen i og lad det koge, indtil æblemosen er blevet lidt mere fast i det (den må ikke være alt for flydende). Lad den køle helt af, inden du går i gang med at samle dine æblefisk.

Skær butterdejspladerne over og stræk dem evt. en lille smule. Riv marcipanen på et rivejern og læg lidt af den revne marcipan på den ene halvdel af hver butterdejsstykke. Læg en klat æblemos oven på og pensl kanten af butterdejsstykkerne med lidt pisket æg. Læg butterdejsstykkerne sammen og tryk kanterne sammen med en gaffel.

æblefisk, æbledessert, dessert, kage, æblekage, æbler, butterdej, marcipan, æg, vanilje, mørk rom, rørsukker… så ser de således ud. Tør evt. rester af æblemos af med et stykke køkkenrulle, så det ikke brænder sig fast på dine æblefisk, når du bager dem.

Læg dine æblefisk på en bagepapirbeklædt bageplade og pensl dem med æg, inden du drysser lidt perlesukker over. Bag dem midt i ovnen i 12-15 minutter ved 200 grader. Kig til dem undervejs, så du ikke risikerer, at de får for meget.

Lad dine æblefisk køle af. De må godt være lidt lune, når de serveres, men pas på, de ikke er for varme – så risikerer du at brænde dig på æblemosen

Note: Dette er en dejlig enkel dessert – og tilmed en rigtig Stop Spild af Mad-dessert! Jeg fik brugt nogle af vinterens sidste æbler, en rest marcipan fra julen og de sidste butterdejsplader fra tidligere på ugen. En sprød og sød dessert.

Pain à la grecque – belgisk wienerbrød

pain á la grecque, belgisk, belgisk wienerbrød, kage, dessert, småkage, hvedemel, mørk farin, smør, vanilje, kanelAfslutningen på mit belgisk mad-benspænd nærmer sig med hastige skridt. Dette er næstsidste belgiske ret, jeg bringer, inden jeg præsenterer månedens benspænd for april.

Det er begrænset, hvad jeg har lavet af kager og desserter fra Belgien, men belgierne har selvfølgelig også en sød tand og spiser blandet andet pain à la grecque. Direkte oversat betyder det græsk brød, men det er altså en belgisk form for wienerbrød med perlesukker, mørk farin og kanel. Du kan også kalde det sukkerbrød – det beskriver pain à la grecque meget godt. Jeg kiggede på flere opskrifter på nettet og brugte en fra A World in My Oven som basisopskrift, men lavede en række justeringer ud fra tips fra andre opskrifter på pain à la grecque.

Pain à la grecque
ca. 12-14 stykker

1½ dl håndvarm mælk
10 g gær
250 g hvedemel
50 g mørk farin
½ tsk vaniljepulver
1 tsk kanel
50 g blødt smør

Derudover:
100 g perlesukker

Rør mælk og gær sammen i en skål, indtil gæren er opløst. Rør de tørre ingredienser i og ælt det til en ensartet dej. Ælt smørret ind i dejen. Undgå så vidt muligt at tilsætte mere mel, selvom dejen bliver klistret. Form dejen til en kugle i skålen og dæk skålen med et fugtigt klæde. Lad dejen hæve i 1½-2 timer et lunt sted.

Tag dejen ud af skålen og læg den på et meldrysset bord. Stræk dejen ud og tilsæt 50 g perlesukker til dejen. Fold dejen sammen om perlesukkeret. Rul dejen ud, indtil den er mellem ½ og 1 cm tyk rektangulært brød. Drys resten af perlesukkeret ovenpå og pres det forsigtigt ned i dejen. Læg dejen på en bagepapirbeklædt bageplade og dæk den med det fugtige klæde. Lad dejen efterhæve i en halv time, inden den bages ved 200 grader i ca. 20 minutter, indtil din pain à la grecque er gylden. Lad den køle lidt af, inden du skærer kagen ud i mindre pain à la grecque.

Note: Jeg er ret pjattet med kanel, og er du også det, vil pain á la grecque helt sikkert være noget for dig. Det søde sukkerbrød med kanel er rigtig lækkert – især når det er lunt og nybagt – og vil passe godt som ’tilbehør’ til eftermiddagskaffen eller -teen.

Citron-romkugler

citron-romkugler, romkugler, snack, konfekt, kage, dessert, kokos, mørk rom, citronkageI weekenden lavede jeg disse citron-romkugler til vores gæster.

Vent hvad? Citron-romkugler? Men man bruger jo kagerester til romkugler? Hvordan kan jeg have citronkage-RESTER?!? Tja… øhm… ved at bage en ret stor portion og sørge for at fryse resterne ned med det samme. Jeg bagte nemlig en stor portion hvid chokoladekage med citron i forbindelse med min fødselsdag tidligere på måneden, og da den er nærmest konfektagtig, kunne den strække den til mange mennesker. Kagen blev derfor  ikke spist op den dag, og så røg resten i fryseren.

Og kan man så lave romkugler uden chokoladekage? Sagtens – ja, jeg vil vove at påstå, at disse citron-romkugler er endnu bedre, men nu er jeg jo også helt tosset med citronkager…

Jeg brugte rester af den hvide chokoladekage med citron, som jeg smuldrede grundigt i en skål, inden jeg tilsatte en rest af hvid chokoladecreme, som jeg havde til overs fra blommelagkagen (cremen var derfor frosset ned, så jeg kunne bruge den til romkugler – snedige mig). Derefter smagte jeg kagemassen til med mørk rom, inden jeg rullede små romkugler, som blev vendt i kokos.

Du kan selvfølgelig også bruge andre citronkager eller tærter, ligesom du også kan bruge lyse og mere smagsneutrale kagerester (eller rester af lagkagebunde), som du smager til med revet citronskal, og du kan også bruge smørcreme i stedet for hvid chokoladecreme. Smørcreme kan du lave ved at piske to dele blødt smør med én del flormelis.

Læs også min miniguide i at lave romkugler

 

Fyldte æbleskiver med chokolade

fyldte æbleskiver, æbleskiver, jul, dessert, kage, kærnemælk, natron, hvedemel, chokolade, mørk chokolade, appelsiner, ægDa vi havde gæster sidste weekend, serverede vi asiatisk inspireret sprængt and – og fyldte æbleskiver med chokolade! Jeg synes nemlig, det er lidt synd, at æbleskiver kun serveres til jul, og der er jo fin mulighed for at variere æbleskriver – prøv for eksempel disse oste-timian-æbleskiver!

Nå, men tilbage til de fyldte æbleskiver med chokolade. Jeg tog udgangspunkt i min basis-opskrift på æbleskiver, men ændrede på krydderierne og udskiftede citron med appelsin.

Fyldte æbleskiver med chokolade
ca. 20-24 stk.

3½ dl kærnemælk
2 æg
½ tsk natron
1 spsk sukker
1 tsk vaniljesukker
150 g hvedemel
revet skal og saft fra en øko-appelsin
smeltet smør til bagning

Chokoladesauce:
75 g hakket mørk chokolade
1 dl fløde

Smelt mørk chokolade ved mediumvarme i en kasserolle sammen med fløde. Tag kasserollen af komfuret, så snart chokoladen er smeltet og rør det til en ensartet masse. Lad det køle af, til det er håndvarmt. Rør hvedemel, natron, sukker og vaniljesukker sammen. Tilsæt kærnemælk, æg, appelsinskal og appelsinsaft og pisk det grundigt til en ensartet masse. Varm en æbleskivepande op og smør hvert æbleskivehul med smeltet smør, inden du hælder dej i hvert hul. Så snart der dannes en sprød skal, drejer du æbleskiverne en kvart omgang, lader dem stege i 20 sekunder mere og drejer dem den sidste kvarte omgang. Vær omhyggelig, så æbleskiverne bliver så runde som muligt.

Når alle æbleskiverne er bagt, tager du en sprøjtetylle, putter den i en sprøjtepose og hælder chokoladesaucen i. Sprøjt lidt chokoladesauce i hver æbleskive.

Servér dine fyldte æbleskiver med det samme.

Note: De fyldte æbleskiver vakte heldigvis lykke – også selvom nogle af dem ikke var nær så chokoladefyldte, som jeg havde håbet på. Min sprøjtepose drillede nemlig lidt undervejs, da jeg var kommet til at klippe hullet til tyllen lidt for stort, så sprøjteposen var svær at håndtere. Hvis du ikke har en sprøjtetylle, kan du eksperimentere med at putte lidt chokoladesauce ind i æbleskiverne, lige inden du drejer dem den sidste kvarte omgang, men det kræver lidt fingersnilde.

Blommelagkage med hvid chokoladecreme

blommelagkage, lagkage, fødselsdagskage, kage, dessert, chokoladecreme, lagkagebunde, blommekompot, glasur, mørk rom, hvedemel, majsstivelse, rørsukker, æg, hvid chokolade, chokolade, fløde, blommer, stjerneanisDa min svigerfar holdt fødselsdag sidste weekend, medbragte jeg denne blommelagkage med hvid chokoladecreme. Jeg havde fundet en pose hjemmedyrkede Victoria-blommer frem fra fryserens gemmer, som jeg kogte til en syrlig kompot og derefter kombinerede med hjemmebagte lagkagebunde og en mild og dejlig hvid chokoladecreme.

Du skal bruge:

  • en portion lagkagebunde
  • en blommekompot lavet på 600 g blommer, 150 g rørsukker og 1 stjerneanis
  • en portion hvid chokoladecreme
  • evt. lidt mørk rom eller portvin
  • farvet glasur og sukkerkugler

Jeg foreslår, at du laver denne blommelagkage dagen før, at den skal spises, så den kan nå at ‘trække smag’.

Start med at lave den hvide chokoladecreme. Mens den køler af i køleskabet, sætter du blommekompotten over. Den skal simre i 15-20 minutter, og imens kan du gå i gang med lagkagebundene. Både blommekompot og lagkagebunde skal køle helt af, inden du går i gang med at samle lagkagen. Husk at fjerne stjerneanissen fra blommekompotten!

Når den hvide chokoladecreme har kølet af i mindst fem timer, pisker du den, indtil den er blød og cremet. Flæk derefter lagkage-kagen to gange, så du får tre lagkagebunde i alt. Læg den nederste lagkagebund på et lagkagefad og dryp den evt. med mørk rom eller portvin. Smør halvdelen af blommekompotten ud på bunden. Fordel en tredjedel af den hvide chokoladecreme oven på og læg dernæst den midterste lagkagebund på den hvide chokoladecreme. Gentag processen fra før – dryp bunden med alkohol, fordel den anden halvdel af blommekompotten og derefter endnu en tredjedel af den hvide chokoladecreme. Læg den øverste lagkagebund oven på og tryk forsigtigt lagkagen sammen, så kompot og chokoladecreme fordeler sig jævnt i lagkagen. Dæk den til med husholdningsfilm og stil den i køleskabet natten over.

Tag en fugtig klud og gør fadet omkring lagkagen rent for krummer og rester af creme. Rør dernæst en glasur af flormelis, lidt blødt smør samt evt. lidt pastafarve og smør glasuren ud over lagkagens top. Drys sukkerkugler på den næsten færdige blommelagkage. Smør resten af den hvide chokoladecreme på siden af lagkagen.

Husk at tage lagkagen ud af køleskabet mindst en halv time før, at den skal spises, så den ikke er for kold, når den serveres.

Note: Jeg valgte at lave en forholdsvis syrlig blommekompot til denne blommelagkage, så blommerne kunne give noget modspil til den milde og sødmefulde chokoladecreme. Du er dog velkommen til at putte mere sukker i blommekompotten, hvis du gerne vil have en ret sød blommelagkage.