Finska jultårtor – finske julekager

finske juletårtor, julekage, julekager, butterdej, blommemarmelade, finske julekager, blommer, rørsukker, dessert, jul, ægIngen jul uden julekager, og hvorfor så ikke prøve nogle finske julekager? Tilbage i december 2011 var benspændet ‘jul i andre lande’, så der lavede jeg julemad fra forskellige lande. Jeg synes, det er sjovt at undersøge andre landes traditioner – ikke mindst på madfronten – og det var helt klart et af mine yndlings-benspænd.

Jeg faldt over de finske julekager i en artikel om madtraditioner i andre lande. Da jeg så søgte på nettet for at læse mere om, fandt jeg ud af, at de blandt andet har været skyld i en internetkrig mellem svenskerne og finnerne! Og det skyldes, at formen på kagerne kan opfattes forskelligt.

De finske julekager skal ligne stjerner, og derfor bøjer man hjørnerne på dejen. Desværre syntes en række svenskere, at julekagerne ser ud som om, at de er formet som hagekors, og det medførte naturligvis en ophidset debat på de sociale medier, hvilket finnerne absolut ikke ville finde sig i.  Personligt synes jeg mere, de ligner kastestjerner, men nu får du mulighed for selv at bedømme det. Herunder er min politisk korrekte udgave (til venstre) samt den omdiskuterede form (til højre).

finske juletårtor, julekage, julekager, butterdej, finske julekager, blommemarmelade, blommer, rørsukker, dessert, jul, æg… og uanset hvordan de er formet, så smager de skønt. Den udgave til højre har en lidt mere stabil form og er derfor lettere at servere.

Finske julekager
12 stk.

6 plader butterdej (tidligere frosne)
12 tsk blommemarmelade
1 æg, pisket

Skær butterdej-skiverne over på midten, så du får 12 ca. lige store kvadratiske stykker. Hvis du vil lave udgaven til højre, så laver du et snit fra hvert hjørne og ind mod midten af dejstykket – dog ikke længere, end at der stadig er plads til den klat blommemarmelade, som du lægger på midten af hvert dejstykke. Fold hver anden af de halverede hjørner ind mod midten, så den snoede stjerneform opstår.

Hvis du vil lave udgaven til venstre, skærer du i stedet i midten af hver sidekant, lægger blommemarmelade i midten og folder derefter de dejstykkerne ind mod hvert hjørne, så de fire hjørner ligner små tragte. 

Læg de finske julekager på en bagepapirbeklædt bageplade og pensl dem med æg. Bag dem i ovnen 8-10 minutter ved ca. 225 grader. Lad kagerne køle af, inden du serverer dem.

Note: De finske julekager er sprøde og søde og utrolig lette at lave. Kan anbefales.

Saftig stikkelsbær-kokoskage

stikkelsbær-kokoskage, stikkelsbærkage, kokoskage, kage, dessert, kokosmel, hvedemel, æg, rørsukker, stikkelsbær, Tidligere på måneden blev jeg lokket til at medbringe kage på arbejdet, og valget faldt på en stikkelsbær-kokoskage, som jeg faldt over i sommers, da jeg ledte efter opskrifter med stikkelsbær. Vores stikkelsbærbuske var nemlig ganske gavmilde i år, og så er det jo bare om at udnytte de dejlige bær.

Jeg fandt inspiration hos BBC Good Food, men justerede dog nogle ting undervejs. Jeg vil blandt andet anbefale at lave langt mere kokostopping til kagen, end hvad den oprindelige opskrift angiver.

Stikkelsbær-kokoskage
ca. 24 personer

400 g blødt smør + lidt til at smøre fadene med
400 g rørsukker
200 g kokosmel
450 g hvedemel
5 tsk bagepulver
200 g græsk yoghurt
½ dl Malibu
8 æg
700 g frosne eller friske stikkelsbær, rensede

Kokostopping:
150 g kokosmel
1 dl rørsukker
75 g smeltet smør

Pisk smør og rørsukker til en luftig masse og pisk derefter kokosmel, græsk yoghurt og Malibu i. Pisk hvedemelet i og derefter æggene ét ad gangen. Vend halvdelen af bærrene i kagemassen. Smør to forme – hvis du bruger runde forme, skal de have en diameter på ca. 22-24 cm. Hæld kagemassen i formene og fordel resten af bærrene oven på. Tryk dem let ned i kagen. Bag kagerne i ovnen ved 160 grader i 50-60 minutter. Tag kagerne ud, rør kokostoppingen sammen og fordel den ud på kagerne. Sæt kagerne i ovnen igen og bag dem 10-15 minutter eller indtil, at der ikke kommer kagedej på, hvis du stikker en tynd træpind i kagen.

Lad din stikkelsbær-kokoskage køle helt af, inden du skærer den i stykker.

Note: Denne stikkelsbær-kokoskage er en dejlig saftig sag. En fin sød smag af kokos kombineret med de lidt syrlige stikkelsbær.

Edderkoppekager med chokolade og kanel

edderkoppekager, edderkoppe-kager, halloweenkage, halloween-kager, kage, dessert, chokolade, hvedemel, kanel, æg, bagepulver, smør, rørsukker, flormelis, kakaopulverDet er Halloween og dermed tid til edderkoppekager! Disse hyggelige størrelser er jo ikke så skræmmende, så dem kan man sagtens lave sammen med de små børn.

Du kan i princippet bruge en hvilken som helst muffin-opskrift, så længe dine muffins får en nogenlunde glat overflade. Jeg valgte at hente inspiration i Claus Meyers store chokoladebog, hvor jeg faldt over en opskrift på muffins med chokolade og kanel. Jeg ændrede dog på blandingsforholdene og brugte blandt andet mere chokolade og kanel.

Edderkoppekager med chokolade og kanel
18-20 stk.

200 g mørk chokolade
200 g blødt smør
200 g rørsukker
4 æg
210 g hvedemel
2½ tsk bagepulver
1½ tsk kanel

Pisk smør og sukker til en luftig masse. Pisk derefter æggene i ét ad gangen. Tilsæt bagepulver, kanel og hvedemel og pisk dejen til en jævn masse. Hak chokoladen og vend den i dejen. Put dejen i mellemstore muffinforme, så de er ca. trefjerdedele fyldt. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 15-17 minutter. Lad dem derefter køle helt af.

Nu er det tid til at pynte dine edderkoppekager! Du skal bruge:
– tyk glasur lavet på to dele flormelis og én del kakaopulver, der blandes med lidt vand (jeg målte ikke, hvor meget jeg brugte undervejs)
– karamel- eller lakridsnører (i én pose er der nok til ca. 14 edderkoppekager)
– smarties
– en sort pen til fødevarer (du kan alternativt bruge sort pastafarve, men det er sværere at arbejde med)

Smør hver muffin med din kakaoglasur. Klip eller skær snørerne i stykker på 5-6 cm. Brug en tandstikker til at prikke otte huller i hver muffin og stik snørerne i. Tegn pupiller på dine smarties og sæt dem på som øjne. Så er dine edderkoppekager klar til servering!

Note: Jeg udsatte mine kolleger for de nuttede små edderkoppekager samt de sprøde marengs-mumier, og begge faldt i god jord (de var heller ikke lige så skræmmende som de zombiefingre, jeg tidligere har lavet).

edderkoppekager, edderkoppe-kager, halloweenkage, halloween-kager, kage, dessert, chokolade, hvedemel, kanel, æg, bagepulver, smør, rørsukker, flormelis, kakaopulver

Dessertburger med chokolade og syltetøj

dessertburger, burger, dessert, kage, chokolade, hindbær, jordbær, mynte, hvedemel, gær, sesamfrø, kærnemælk, vanilje, bollerHehehe – jeg har virkelig glædet mig til at blogge om denne dessertburger! Da jeg afslørede mit burger-benspænd, vidste jeg allerede på det tidspunkt, at jeg blev nødt til at prøve at lave en dessertburger, og her er den så! Det er selvfølgelig i miniudgave (dvs. slider-størrelse), og den består af chokoladetrøffel (til ‘bøffen’), hindbærsyltetøj (til ‘ketchuppen’) og chokolademynteblade (til ’salaten’). Jeg overvejede også at bruge flager af hvid chokolade som ‘ost’, men det fik jeg dog ikke gjort. Du kan i øvrigt også sagtens bruge jordbærmarmelade i stedet for hindbærsyltetøj, hvis du har mere lyst til det.

Til bollerne lavede jeg en halv portion af disse sliderburgerboller og tilsatte ½ tsk vaniljepulver til dejen samt brugte sorte sesamfrø (nigellafrø) til at drysse på.

Jeg freestylede chokoladetrøflen ud fra en chokoladekage, jeg havde bagt, men du kan evt. hente inspiration i denne guide til at lave romkugler (og så evt. undlade at putte rom i). Og så er det ellers bare om at flække en miniburgerbolle, smøre lidt syltetøj på, forme en chokoladetrøffel-‘bøf’ og proppe den i burgeren sammen med nogle mynteblade.
dessertburger, burger, dessert, kage, chokolade, hindbær, jordbær, mynte, hvedemel, gær, sesamfrø, kærnemælk, vanilje, boller

Beignets fra cajun-køkkenet

beignets, hvedemel, smør, vanilje, æg, palmin, citroner, appelsin, flormelis, dessert, kageHer kommer sidste ret i cajun-benspændet – nemlig beignets! Jeg har forsømt desserthjørnet i cajun-køkkenet, men jeg nåede lige at lave beignets på falderebet. Beignets består af dej, der friteres i palmin og drysses med flormelis.

Jeg har set en del opskrifter, hvor der indgår gær, men jeg var interesseret i en hurtig version og tænkte, at æg burde også nok til at få dejen til at hæve, så jeg fandt en opskrift hos New Orleans Online, som jeg tog udgangspunkt i. Jeg justerede lidt op og ned på målene, og så har jeg efterfølgende tilføjet lidt citron/appelsin til opskriften, men det kan du læse mere om nederst i blogindlægget.

Beignets
6 stk.

25 g smør
0,75 dl vand
1 dl hvedemel
½ tsk vaniljepulver
1 tsk fintreven skal fra øko-citron eller øko-appelsin
1 stort æg
500 g palmin
1 spsk flormelis

Put smør og vand i en lille gryde og varm det op, indtil smørret er smeltet, og væsken simrer. Tag gryden af varmen og rør melet, vaniljepulveret samt den revne skal i. Pisk derefter ægget i.

Smelt palminen i en lille kasserolle. Rul imens dejen ud på et meldrysset bord og del det i seks lige store stykker. Test om palminen er varm nok ved at stikke træ-enden af en tændstik i palminen. Bobler det omkring træet, er palminen varm nok. Put forsigtigt to dejstykker ned i palminen og lad dem koge, indtil de er gyldne på begge sider. Husk at vende dem undervejs. Læg de kogte beignets på et par stykker køkkenrulle og fortsæt kogningen af resten af dejstykkerne.

Drys de færdigkogte beignets med flormelis og servér dem med det samme.

Note: Beignets er nogle fine små hapsere. Jeg lavede 3 per person, men er du lækkersulten, kan du sikkert spise flere per person. Jeg savnede lidt mere smag i dem, så jeg har tilføjet lidt citron-/appelsinsmag til opskriften for at give dem lidt ekstra kant.