Limekage med mandler

limekage, kage, dessert, mandler, nødder, lime, smør, rørsukker, æg, hvedemel, hvid chokolade, chokolade, flormelisDa vi var til fødselsdagsreception i går, medbragte vi ikke kun brombærmuffins - vi havde også denne limekage med mandler med under armen. Jojo, selvfølgelig skulle der være en kage med nødder i, når nu jeg har nødde-benspænd.

Inspirationen til kagen har jeg fra Anne au Chocolat. Jeg udskiftede dog hasselnødder med mandler samt lavede en glasur i stedet for den sirup, der er i den oprindelige udgave.

Limekage med mandler
en stor bradepande

500 g smør, blødt
4½ dl rørsukker
8 æg
500 g hvedemel
300 g hakket hvid chokolade, jeg anbefaler Ivoire eller Opalys fra Valrhona
200 g mandler, hakkede
revet skal af 4 øko limefrugter

Pisk smør og sukker sammen i en skål, indtil du får en blød, cremet masse. Pisk æggene i et ad gangen og tilsæt derefter melet. Rør det grundigt, inden du tilsætter hvid chokolade, nødder og revet limeskal. Smør en stor bradepande, inden du fordeler dejen i den. Bag kagen ved 175 grader i 35-40 minutter.

limekage, kage, dessert, mandler, nødder, lime, smør, rørsukker, æg, hvedemel, hvid chokolade, chokolade, flormelisLad kagen køle helt af, inden du smører glasur på. Jeg lavede en ret syrlig glasur bestående af saften fra to limefrugter, 4 dl flormelis samt 1 tsk blødt smør (smørret er med til at få glasuren til at stivne). Da den var jævnt fordelt ud over kagen, sluttede jeg af med at drysse lidt grønt pyntesukker på.

Note: Der er masser af syrlighed og sødme i denne limekage med mandler. Smagen er kraftig, så sørg for at skære små stykker… (så kan man også spise flere… hehehe!). Hvis du vil have mindre syrlighed, så udskift limesaften i glasuren med vand.

Brombærmuffins

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverTo af vores venner fejrede fødselsdag i dag, og jeg havde lovet af medbringe noget kage i dagens anledning. Jeg valgte at bage to forskellige slags kager – dels en bradepandekage, som jeg blogger om i morgen, dels disse brombærmuffins, som blev dekoreret med små sukker-knogler – det er jo snart Halloween! Tjek i øvrigt mine øvrige Halloween-opskrifter, hvis du vil have lidt inspiration til sjove, skøre og skræmmende retter.

Tilbage til de funky brombærmuffins. Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på blåbærmuffins med mascarponecreme, men udskiftede blåbærrene med brombær, brugte lidt mindre vanilje samt tilføjede brombærlikør.

Brombærmuffins
40-42 stk.

400 g blødt smør
400 g rørsukker
6 æg
500 g hvedemel
3 tsk vaniljesukker
6 tsk bagepulver
2 dl mælk
150 g brombær

Pisk smør og sukker sammen og tilsæt derefter æggene et efter et. Pisk mælken i. Bland mel, vaniljesukker og bagepulver og rør det dernæst i dejen. Hvis du vil have hele brombær i kagerne, vender du forsigtigt bærrene i dejen. Vil du hellere gøre som jeg, der syntes, der kunne være sjovt med en lilla dej, så pisker du bærrene i med en elpisker.

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverFordel dejen i muffinforme – du skal bruge ca. en spiseskefuld til hver, hvis du bruger muffinforme i normalstørrelse. Sørg for at dejen max. fylder to tredjedele af hver muffinform. Bag blåbærmuffins ved 200 grader i 15-20 minutter.

OBS – et lille tip, hvis du bager muffins og synes, de let flyder ud. Stil dine muffin-papirforme i en metal-muffinbakke. Så holder metalformen dine papirforme helt stabile under bagningen, og kagerne flyder ikke ud.

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverDa kagerne var afkølet, blev de pyntet med flødeostecreme. Igen tog jeg udgangspunkt i cremen fra blåbærmuffins-opskriften. Jeg udskiftede dog mascarponecreme  med almindelig flødeost samt citronsaften med brombærlikør. Da der var mere væske i denne udgave, blev cremen også mere flød og knapt så ‘skarp’ i kanterne, da jeg pyntede kagerne, men det var heller ikke så vigtigt, da jeg alligevel dryssede sukker-knogler på.

Flødeostecreme med brombærlikør
rækker til ca. 38 muffins

600 g flødeost naturel (ikke light!)
4 dl flormelis
100 g blødt smør
1 dl brombærlikør
evt. lilla pastafarve (kan købes hos specialbutikker til kagedekoration)

Pisk ingredienserne sammen til en ensartet masse og stil den på køl i halv time. Hæld den på en sprøjtepose og dekorér dine blåbærmuffins med flødeostecreme samt lidt krymmel eller sukkerkugler.

Note: De fine lilla brombærmuffins er saftige og har en fin, diskret smag af brombær. Likøren giver nærmest et lakridsagtigt strejf. Har du ikke brombærlikør, kan den udelades. I selve kagedejen kan du så overveje at hælde lidt flere brombær i, mens du kan tilsætte lidt vanilje i flødeostecremen, så den får lidt mere smag.

Nøddekurv med is

nøddekurv, dessert, nøddedessert, nødder, hasselnødder, hvedemel, fløde, rørsukker, smørJeg fik denne opskrift på nøddekurv af min svigermor for snart ti år siden, og det er en ret enkel opskrift, som vækker lykke, når du vil anrette desserter ekstra smukt. Nøddekurvene er rimelig lette at lave, hvis du er lidt forsigtig, men sørg altid for at lave et par ekstra, så du er på den sikre side. Jeg har lavet nøddekurvene flere gange, men har aldrig fået blogget om dem før nu, så de var oplagte at lave igen i forbindelse med nødde-benspændet.

Nøddekurv
8 stk.

100 g nødder – jeg brugte hasselnødder
75 g smør
100 g rørsukker
2 spsk hvedemel
2 spsk fløde
et lille knips salt

hasselnødder, nødderStart med at tage ca. en tredjedel af nødderne fra. Disse skal hakkes meget fint – som de fineste stykker herover. Resten af nødderne blendes.

Hæld nødderne i en lille kasserolle sammen med resten af ingredienserne. Varm det langsomt op og tag kasserollen af komfuret, når smør og sukker er smeltet.

nøddekurv, dessert, nøddedessert, nødder, hasselnødder, hvedemel, rørsukker, smørSæt fire klatter af nøddemassen på en bagepapirbeklædt bageplade. Klatterne skal ligge langt fra hinanden, da de flyder ud under bagningen – men sørg for, at de ikke er for tæt på kanten af pladen, da de så bliver ujævne.

Bag dem i 7-10 minutter ved 200 grader. Hold godt øje med dem – de skal være let brændte i kanten som på billedet herunder.

nøddekurv, dessert, nøddedessert, nødder, hasselnødder, hvedemel, rørsukker, smørTag pladen ud af ovnen. På ovenstående er en af klatterne kommet lige lovlig tæt på kanten af bagepladen, så den bagte dej mere har form som en trekant i stedet for en cirkel.

Lad nøddekagen køle lidt af, så den begynder at stivne. Nu skal du både være hurtig og lidt fingernem. Brug en paletkniv til at vippe en nøddekage af bagepladen og form den forsigtigt over bunden af en kop. Nøddekagen skal være så varm, at den stadig er smidig og bøjelig, men samtidig heller ikke så varm og skrøbelig, at den går i stykker, lige så snart den bliver foldet omkring koppen. Hvis nøddekagerne afkøles for hurtigt – for eksempel hvis du bruger lang tid på at forme de første af nøddekurvene – så prøv evt. at putte de resterende nøddekager i ovnen igen i kort tid, så de bliver varme og bløde igen.

nøddekurv, dessert, nøddedessert, nødder, hasselnødder, hvedemel, rørsukker, smørLad nøddekurvene stivne – det tager få minutter. Hvis du ikke skal bruge dem inden for en time efter, at du har bagt dem, så læg dem forsigtigt i en lufttæt beholder, så de kan holde sig tørre og sprøde. Pas på – de er ret skrøbelige.

nøddekurv, dessert, nøddedessert, nødder, hasselnødder, hvedemel, rørsukker, smørDet er helt op til dig, hvad du har lyst til at servere i en nøddekurv. Jeg har primært brugt dem til hjemmelavet is – i dette tilfælde serverede jeg dem sammen med mørk chokoladeis (denne gang dog uden peanuts) og hyldebærsorbet. Du kan dog også vælge at servere en nøddekurv med frisk frugt.

Valnøddekage med ricotta og appelsin

valnøddekage, kage, dessert, ricottakage, valnødder, ricotta, hvedemel, smør, rørsukker, æg, vanilje, appelsin, vaniljeekstrakt, abrikosmarmelade, mørk romNødder er rigtig gode i bagværk, så i forbindelse med månedens nødde-benspænd skal jeg selvfølgelig også bage en nøddekage eller to. I første omgang blev det til denne valnøddekage, som jeg fandt inspiration til hos Newyorkerbyheart. Jeg valgte dog at skrue op for både valnødder og appelsin.

Valnøddekage med ricotta og appelsin
ca. 6 personer

3 dl valnødder
150 g blødt smør
100 g rørsukker + 2 spsk rørsukker
5 æg
fintrevet skal og saft fra 1 økologisk appelsin
250 g ricottaost
5 spsk hvedemel
1 tsk vaniljeekstrakt

Abrikosglasur:
3 spsk abrikos- eller ferskenmarmelade
2 spsk mørk rom
evt. 1 spsk vand

Rist valnødderne på en tør pande, til de begynder at dufte. Tag dem af varmen og lad dem afkøle lidt, inden du hakker dem groft. Pisk smør og sukker lyst og luftigt med en håndmikser. Del æggene i hvider og blommer. Pisk æggeblommerne i et ad gangen i smørmassen. Vend appelsinskal, ricotta, mel og valnødder i dejen. Pisk æggehviderne helt stive i en anden skål. Tilsæt de sidste 2 spsk sukker lidt efter lidt og pisk indtil æggehvidemassen er blank. Rør lidt af æggehvidemassen i dejen og vend derefter resten i med let hånd, så luften ikke slås ud af æggemassen.

Hæld dejen i en smurt springform og bag ved 190 grader i 30 minutter. Tjek at kagen er gennembagt, inden den tages ud. Lad den afkøle i formen, inden du tager den ud og lægger på et fad.

valnøddekage, kage, dessert, ricottakage, valnødder, ricotta, hvedemel, smør, rørsukker, æg, vanilje, appelsin, vaniljeekstrakt, abrikosmarmelade, mørk romNu er det tid til at lave abrikosglasuren. Har du ikke abrikosmarmelade, kan du også bruge ferskenmarmelade. Varm marmeladen i en gryde sammen med rom og evt. lidt vand, hvis marmeladen er meget tyktflydende. Det må ikke koge – det skal kun lige varmes op, så marmeladen bliver mere flydende. Rør det godt sammen og si det, så glasuren bliver helt glat. Smør den på toppen af kagen og pynt evt. med kandiserede violer.

Note: En dejlig mild kage med masser af appelsinsmag og et fint touch af valnødder, der giver lidt bid til den ellers bløde kage. Jeg må dog advare om, at kagen er pænt vanedannende og svær at holde fingrene fra!

valnøddekage, kage, dessert, ricottakage, valnødder, ricotta, hvedemel, smør, rørsukker, æg, vanilje, appelsin, vaniljeekstrakt, abrikosmarmelade, mørk rom

Kopkage – chokoladekage med kaffe og nødder

kopkage, chokoladekage, chokolade, mørk chokolade, kage, dessert, kaffepulver, nødder, hasselnødder, æg, hvedemel, rørsukker, vanilje, vaniljeekstrakt, smørJeg fik afprøvet konceptet ‘kopkage i mikroovn’ ikke bare én men TO gange sidste weekend! Udover en dadelkage med karamelsauce bagte jeg også denne chokoladekage med kaffe og nødder, og igen fik gemalen lov til at agere testperson. Jeg havde egentlig planer om at finde en opskrift på en chokolade-kopkage, men jeg endte med at freestyle – udelukkende på mine erfaringer fra dadelkagen – og det gik heldigvis ret godt. Jeg har tilsat lidt mere kaffepulver i nedenstående opskrift i forhold til den udgave, jeg lavede, da jeg fandt ud af, at kagen godt kunne tåle lidt mere kaffesmag.

Kopkage – chokoladekage med kaffe og nødder

30 g mørk chokolade – jeg brugte Valrhona Caraïbe
2 spsk smør
1 æg
2 spsk hvedemel
½ tsk vaniljeekstrakt
1 tsk kaffepulver
8-10 nødder – jeg brugte hasselnødder, men valnødder kan også bruges
1 spsk hakket mørk chokolade

kopkage, chokoladekage, chokolade, mørk chokolade, kage, dessert, kaffepulver, nødder, hasselnødder, æg, hvedemel, rørsukker, vanilje, vaniljeekstrakt, smørPut smør i et højt krus og zap det i 20 sekunder ved 300 W. Vent et øjeblik og zap det igen i 20 sekunder. Brug en gaffel til at smøre det bløde smør ud på koppens indvendige side. Tilsæt chokoladen og zap det ved lav varme af flere omgange. Jeg varmede det ved 300 W i 20 sekunder, rørte rundt i kruset, zappede det 20 sekunder mere og fortsatte, indtil chokoladen var smeltet.

kopkage, chokoladekage, chokolade, mørk chokolade, kage, dessert, kaffepulver, nødder, hasselnødder, æg, hvedemel, rørsukker, vanilje, vaniljeekstrakt, smørJeg blandede derefter de tørre ingredienser i et andet krus. Ægget blev rørt ud i chokolademassen, inden de tørre ingredienser blev rørt i.

Kruset blev sat i mikroovnen og fik 30 sekunder ved 900 W. Jeg lod kagen hvile et øjeblik, da den var begyndt at blive lige lovlig høj, inden den fik yderligere 10 sekunder ved 900 W. Prik i kagen med en tynd træpind for at tjekke, om kagen er færdig. Hvis ikke så gik den 10 sekunder mere.

kopkage, chokoladekage, chokolade, mørk chokolade, kage, dessert, kaffepulver, nødder, hasselnødder, æg, hvedemel, rørsukker, vanilje, vaniljeekstrakt, smør… og sådan så den ud. Jeg havde en rest karamelsauce til overs fra dadelkagen, så det puttede jeg på kagetoppen sammen med lidt chokoladekugler, men den kan også sagtens spises, som den er her.

Note: Det er en utrolig let og hurtig måde at lave en chokoladekage på. Jeg kunne især godt lide de små chokoladestykker, der var rørt i, for de var med til at gøre kagen blød og saftig.

Kopkage – dadelkage med karamelsauce

karamelsauce, ahornsukker, smør, fløde, sauce, kopkage, kage, dessert, dadelkage, dadler, æg, hvedemel, smør, bagepulver, valnødder, nødderIntet mikroovnsbenspænd uden en kopkage! Eller en kage i en kop. Det er en let og hurtig måde at lave en lille portion kage på, og metoden er blevet ret populær de seneste år, så jeg tænkte, at det var oplagt at prøve konceptet, nu hvor jeg laver retter i mikroovnen i denne måned.

I dette tilfælde blev det nu til en kage i et krus. Portionen er derfor også så stor, at du med fordel kan dele med en, du holder af – med mindre du da er lidt af slikmund :)

Inspirationen fik jeg fra Best Home Chef, men jeg skar ned på sukkeret og justerede også flere andre ting, da jeg mente, at dadlerne var søde nok i sig selv – især hvis du kombinerer kagen med karamelsaucen.

Kopkage – dadelkage
1 krus

7-8 store bløde dadler
2 spsk vand
1 spsk smør
2 spsk hvedemel
en kvart tsk bagepulver
1 æg
2-3 valnødder, hakkede

dadlerFjern stenene fra dadlerne og hak dadlerne groft. Put dem i et højt krus sammen med vandet og zap dem ved 900 W i mikroovnen i ca. 50 sekunder. Lad koppen stå i et halvt minuts tid, inden du putter smørret i og derefter moser dadlerne og smørret til en jævn masse.

dadlerBland hvedemel og bagepulver. Rør ægget ud i de moste dadler og tilsæt derefter melblandingen. Rør det til en jævn masse og glat overfladen af dejen. Drys hakkede valnødder på toppen og bag derefter kagen ved 900 W i 60-80 sekunder. Hold øje med kagen – det kan være, den har lyst til at blive meget høj og måske prøve at undslippe kruset!

karamelsauce, ahornsukker, smør, fløde, sauce, kopkage, kage, dessert, dadelkage, dadler, æg, hvedemel, smør, bagepulver, valnødder, nødderSå er kagen i princippet færdig… meeen skal den ikke lige have et skud karamelsauce? Jo!

karamelsauce, ahornsukker, smør, flødeKaramelsauce

1 spsk ahornsukker – kan erstattes med mørk farin
½ spsk smør
½ spsk fløde
evt. et lille knips salt

Rør ingredienserne sammen i en ramekin og varm det ved 600 W i ca. 25 sekunder. Rør rundt i det og giv det 25 sekunder mere. Rør igen i karamelsaucen. Hvis den ikke er helt klar, så giv den yderligere 20-25 sekunder.

Stil kopkagen på en tallerken og prik overfladen af kopkagen med en gaffel. Hæld noget af karamelsaucen ud over toppen på kagen og servér den med det samme!

Note: Det er en sød, saftig og virkelig dejlig kage, men den mætter også temmelig godt. Det havde jeg heldigvis luret, så efter at have prøvesmagt den, overlod jeg resten af portionen til gemalen, der guffede den i sig.

Kagen kan selvfølgelig serveres uden karamelsauce. I så fald kan du overveje at røre lidt ahornsukker eller mørk farin i dejen (men kun lidt – dadlerne er som sagt ret søde).

karamelsauce, ahornsukker, smør, fløde, sauce, kopkage, kage, dessert, dadelkage, dadler, æg, hvedemel, smør, bagepulver, valnødder, nødder

Funnel cakes

funnel cakes, kage, dessert, hvedemel, bagepulver, rørsukker, mælk, æg, vanilje, vaniljeekstrakt, smør, rapsolie, kanel, flormelisJeg har lovet, at jeg også ville lave en friturestegt dessert i løbet af Texas-benspændet, så det lavede jeg selvfølgelig til vores gæster i lørdags, efter de havde mæsket sig i Texas Brisket og Vegetable Pozole Stew.

Funnel cakes – eller tragt-kager, som de løseligt oversat hedder – er en texansk tradition, som ofte forbindes med store events såsom rodeoer. Jeg stødte på dem i kogebogen ‘Texas Favorites’ og lavede en lettere justeret portion til vores gæster. Det er en perfekt dessert for børn og barnlige sjæle, men husk at have servietter i nærheden, når du serverer den :)

Funnel cakes
4 personer

2½ dl hvedemel
½ tsk salt
1 tsk rørsukker
1½ dl letmælk
1 æg
½ tsk vaniljeekstrakt
3 spsk smeltet smør

Derudover:
rapsolie til friturestegning – ca. 8 dl
½ dl flormelis
1-1½ tsk kanel

Rør hvedemel, salt, sukker og vanilje sammen i en skål. Pisk mælk og æg sammen i en anden skål og tilsæt derefter melblandingen. Rør det indtil dejen er ensartet og vend derefter smørret i dejen. Varm rapsolien op i en lille kasserolle. Tjek om olien er varm nok ved at stikke den ene ende af en tændstik (den uden svovl) ned i olien. Hvis der straks kommer små bobler omkring tændstikken, så er olien klar.

funnel cakes, kage, dessert, hvedemel, bagepulver, rørsukker, mælk, æg, vanilje, vaniljeekstrakt, smør, rapsolie, kanel, flormelisHæld dejen i en sprøjtepose og klip et hul i enden af posen. Sprøjt dej ud over oliens overflade, så det danner en form for net. Steg det på hver side i ca. 1 minut. Løft derefter kagen forsigtigt op med en hulske eller en spatel og læg den friturestegte kage på et par stykker køkkenrulle. Lav flere kager i olien, indtil dejen er brugt op.

Rør flormelis og kanel sammen og drys det ud over de friturestegte kager. Servér med det samme.

Note: En rigtig lækkerbisken som bestemt vil falde i god jord hos folk, der også kan lide churros eller lignende friturestegte snacks.

funnel cakes, kage, dessert, hvedemel, bagepulver, rørsukker, mælk, æg, vanilje, vaniljeekstrakt, smør, rapsolie, kanel, flormelis