Chokolademuffins med hindbær

chokolademuffins, chokolademuffin, chokolade, mørk chokolade, kage, dessert, muffins, smør, honning, bagepulver, hvedemel, flormelis, æg, hindbærI dag har gemalen fødselsdag, og jeg bagte derfor en portion chokolademuffins i går, hvor han skulle mødes med nogle af vores venner. Jeg kunne ikke dy mig og pyntede dem med røde sukkerhjerter, for hey – det er jo også snart Valentines dag 😉

Jeg tog udgangspunkt i denne opskrift på chokolademuffins med appelsin men udskiftede appelsinen med hindbær og brugte chokoladestykker i selve dejen.

Chokolademuffins med hindbær
8 stk.

60 g smør
½ dl honning
1 æg
1½ dl hvedemel
1 tsk bagepulver
100 g god mørk chokolade
1 dl hindbær

Pynt:
Hvid glasur lavet på flormelis og vand
sukkerpynt eller hindbærstøv

Smelt smørret og halvdelen af chokoladen og rør det med honning. Pisk ægget i. Bland mel og bagepulver og vend det i chokolademassen. Hak resten af chokoladen og vend den i dejen sammen med hindbærrene. Fordel dejen i muffinforme, så de er trekvart fulde, og bag dem ved 200 grader i ca. 15 minutter. Tjek om de er bagte ved at stikke en tynd træpind i en af dem – hvis der ikke hænger dej ved, når du trækker pinden op af kagen, er de klar. Lad dine chokolademuffins køle helt af, inden du pynter dem.

Note: Kombinationen af chokolade og hindbær er altid et hit, og disse chokolademuffins er ingen undtagelse. Jeg brugte frosne hindbær, hvilket gør kagerne lidt mere kompakte og klæge (da de frosne bær ‘fryser’ dejen, når de røres i, så de tager lidt længere tid at bage og ikke hæver nær så meget), for det kan jeg godt lide.

Fastelavnsbolle med lemoncurd

fastelavnsbolle, fastelavnsboller, boller, fastelavn, hvedemel, æg, smør, citron, rørsukker, gær, kardemomme, lemon curd, Der er ikke så længe til fastelavn, og det er derfor tid til at spise en fastelavnsbolle… eller to. Jeg har tidligere blogget om gammeldags fastelavnsboller med creme og chokolade, ligesom jeg også har eksperimenteret med fastelavnsboller med flødeskum og syltetøj, men nu var det på tide at lave en citron-udgave.

Jeg tog udgangspunkt i opskriften på de gammeldags fastelavnsboller men skiftede mælk ud med vand, og så brugte jeg lemon curd som fyld. Pynten blev også ændret til en hvid glasur med krymmel.

Fastelavnsbolle med lemon curd
6 stk.

Dej:
175-200 g hvedemel
50 g blødt smør
½ pakke gær
0,75 dl håndvarmt vand
1 æg
Lidt salt
1 spsk rørsukker
½ tsk kardemomme

Fyld:
12 tsk lemon curd
evt. lidt marcipan (tak til VenterpaaVin for ideen)

Pynt:
hvid glasur (på flormelis og vand) samt krymmel

Hæld vandet i en skål og opløs gæren i det. Rør ægget i. Tilsæt derefter hvedemel, kardemomme, salt, sukker og blødt smør og saml det til en blød dej. Den skal IKKE æltes i lang tid, da der er en del smør i dejen. Dæk dejen med et fugtigt viskestykke og lad den hæve i en times tid.

Rul dejen ud til en ca. ½ cm aflang plade. Skær pladen i 6 lige store stykker – gerne så kvadratiske som muligt, da det så er lettere at samle bollerne. Læg 1½-2 tsk lemon curd i midten af hvert dejstykke – og evt. lidt marcipan, hvis du har lyst. Fold hjørnerne af dejen ind over fyldet og klem dejen forsigtigt sammen, så du lukker fyldet helt inde. Pas på, at du ikke få prikket hul i dejen imens. Rul hver dejklump forsigtigt i hænderne, så den får form som en fastelavnbolle og sæt bollerne på en bagepapirbeklædt bageplade. Dæk dem med det fugtige viskestykke og lad dem hæve ca. 45 minutter.

Bag bollerne ved 200 grader i ca. 15 minutter, indtil de er blevet gyldne. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle af. Pynt hver fastelavnsbolle med lidt glasur og krymmel.

Note: Dejlig citronudgave af den gammeldags fastelavnsbolle. Jeg puttede kun 1½ tsk i hver, men næste gang skal jeg klart putte 2 tsk i hver fastelavnsbolle, for jeg er pænt glad for lemon curd 🙂

Hindbær-cheesecake

hindbær-cheesecake, cheesecake, hindbær, flødeost, mascarpone, husblas, rørsukker, hvedemel, æg, vanilje, æblemost, bagepulver, smør, mælk, hvid chokolade, chokoladeDenne hindbær-cheesecake kom på bordet, da vi fejrede min svigermors runde fødselsdag denne weekend. Da jeg spurgte, hvad hendes fødselsdagskage skulle indeholde, foreslog hun selv noget med hindbær og hvid chokolade – og gerne noget cremet. Jeg kom straks til at tænke på en kiwicheesecake, jeg lavede for nogle år siden, hvor man sagtens kunne udskifte kiwi-citronlaget med hindbær.

Da jeg lavede kiwi-udgaven i sin tid, var det i en mindre form, og der skrev jeg bag øret (og… på bloggen), at bunden var ret tyk, så man kunne sagtens reducere dejen med 30%. Det turde jeg dog ikke gøre denne gang, da jeg brugte en større form, men jeg kan se her bagefter, at man stadigvæk godt kan reducere dejmængden lidt (med 20-25% i denne hindbær-cheesecake). Den er dog også ganske fin i denne udgave, meeen den mætter en del.

Hindbær-cheesecake
14-16 personer

Bund:
225 g hvedemel
1½ tsk bagepulver
et knips salt
250 g blødt smør
200 g rørsukker
1 tsk vaniljepulver
6 små æg
2 dl mælk

Flødecreme:
200 g hvid chokolade, hakket
200 g flødeost
50 g rørsukker
2 blade husblas
1 dl æblemost
375 g mascarpone

Hindbærgelé:
450 g hindbær
2 dl vand
1½ dl rørsukker
5 blade husblas

Smør en springform på 28 cm grundigt med smør og læg evt. et stykke (tilklippet) bagepapir i bunden. Pisk smør, sukker og vanilje til en luftig masse. Pisk æggene i enkeltvis. Bland mel, bagepulver og salt i en stor skål og hæld derefter blandingen i smørmassen under konstant piskning. Hæld dejen i springformen og bag kagen ved 180 grader i ca. 35 minutter – husk at tjekke med en lille tynd træpind om kagen er gennembagt. Lad derefter kagen køle helt af.

Opblød 2 blade husblas i koldt vand i ti minutter. Smelt den hvide chokolade over et vandbad eller i en mikrobølgeovn og lad det køle af, indtil det er håndvarmt. Rør flødeosten og sukkeret sammen i en skål og tilsæt derefter den hvide chokolade. Rør det grundigt sammen. Hæld æblemost og den opblødte husblas i en gryde og varm det langsomt op. Når husblassen er opløst, tager du gryden af komfuret og lader væsken afkøle, indtil den er håndvarm. Rør den i flødeostemassen. Hæld mascarponen i en mindre skål og pisk den med en elpisker, indtil den har en ensartet og cremet konsistens. Rør den i flødeostemassen. Hvis den bagte kagebund har dannet en top, skæres den af, så overfladen er helt flad. Sæt springformsringen tilbage ned omkring kagebunden, så du derefter kan hælde moussen ned over kagebunden. Dermed sørger springformen for, at moussen ikke flyder ud. Fordel moussen jævnt. Stil kagen på køl i to-tre timer.

Hæld hindbær, vand og rørsukker i en kasserolle og varm det op. Læg imens husblassen i blød i koldt vand. Når hindbærrene er tæt på kogepunktet, tager du kasserollen af varmen. Hæld vandet fra husblassen og rør den ud i hindbærrene. Lad det køle af, indtil det er håndvarmt. Tag kagen ud af køleskabet og hæld forsigtigt hindbærmassen ud over. Stil din hindbær-cheesecake tilbage i køleskabet i mindst seks timer eller natten over.

Hindbær-cheesecake må godt tages ud af køleskabet en halv time før inden servering.

Note: Mmmm! Nu er hindbær og hvid chokolade altid en god kombination, og denne hindbær-cheesecake er ingen undtagelse. En dejlig sødme med et frisk pift fra bærrene og en rigtig dejlig cremet chokolade-flødeostemasse.

Honningsnitter

honningsnitter, honningkage, honningkager, smørcreme, chokolade, mørk chokolade, hvedemel, mørk farin, æg, bagepulver, kanel, nelliker, ingefær, flormelis, marmeladeHonningsnitter laves typisk på samme dej som honningkagehjerter. Du kan enten vælge at bruge dejen fra gammeldags honninghjerter (hvor dejen skal hvile en måned inden), men du kan også vælge den lette løsning og bruge dejen fra disse honningkagehjerter. Det gjorde jeg.

Honningsnitter
ca. 12 store stykker

Kagedej:
150 g mørk farin
150 g honning
125 g smør
2 æg
1 tsk stødt nellike
1½ tsk stødt kanel
1 tsk stødt ingefær
450 g hvedemel
1 tsk bagepulver eller hjortetaksalt

Fyld:
150 g blødt smør
150 g flormelis
2-3 spsk kvædemarmelade eller abrikosmarmelade

Pynt:
120g mørk chokolade til overtræk – brug en, der ikke er for bitter, og hold dig gerne til en på omkring 65%

Smelt smør, honning og farin i en gryde og lad det derefter afkøle. Pisk æg og krydderier i den søde masse. Bland mel og bagepulver i en anden skål og tilføj det derefter langsomt til den søde masse under konstant piskning. Stil dejen koldt i et par timer, inden du ruller dejen ud i to brede baner på 1-1½ cm tykkelse.

honningkage, honningkager, honningsnitter, honningsnitte, honningehjerter, honninghjerter, Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dine honningsnitter ved 200 grader i ca. 12 minutter. De må endelig ikke få for meget farve, da de så bliver tørre. Afkøl dem. Pisk smør og flormelis til en blød smørcreme og fordel den ud over bagsiden på den ene honningsnitte-halvdel. Smør abrikosmarmelade på bagsiden af den anden honningsnitte-halvdel og læg dem sammen. Smelt forsigtigt chokoladen og pensl dine honningsnitter. Lad chokoladen stivne, inden du skærer kagen ud.

Note: Honningsnitter er tunge men dejlige julekager. Jeg brugte kvædemarmelade, da jeg havde en rest i køleskabet, men du kan også sagtens bruge abrikosmarmelade.

Skønne opskrifter på julesmåkager

vaniljekranse, småkage, julesmåkager, kage, dessert, jul, vanilje, rørsukker, smør, æg, mandler, hvedemel, citroner, opskrifter på julesmåkagerDet er 1. advent, og dermed går julebagningen for alvor i gang! Jeg har samlet de skønne opskrifter på julesmåkager, som jeg har blogget om gennem årene, i dette indlæg, så det er let at få et overblik over herlighederne.

Jeg har delt dem op, så de danske julesmåkager kommer først og derefter de udenlandske julesmåkager.

Opskrifter på julesmåkager – danske
Der er mange skønne klassiske julesmåkager, og en af mine favoritter er vaniljekranse. En dejlig vaniljesmåkage, som er sprød og sød.

brunkager, jul, julesmåkager, småkage, kage, dessert, hvedemel, potaske, smør, kanel, nelliker, mørk farin, sirup, mandler, nødder, allehåndeEn anden klassiker, der er svær at komme uden om, er selvfølgelig brunkagen.

julesmåkager, småkage, jul, kage, dessert, hvedemel, hjortetaksalt, flormelis, rom, rørsukker, kokosmel, smørEller hvad med det lidt oversete fedtebrød?

honninghjerter, honningkagehjerter, honningkager, julesmåkager, julekager, jul, kage, dessert, hvedemel, honning, potaske, æg, hjortetaksalt, kanel, nelliker, ingefær, chokolade, mørk chokoladeDet er ved at være sidste chance, hvis du skal nå at bage gammeldags honninghjerter inden jul – der skal dejen nemlig hvile i 3-4 uger. Men du kan også prøve denne opskrift på honningkagehjerter, hvor dejen ikke skal ligge så længe.

kardemommeklumperJeg prøvede også at lave kardemommeklumper på et tidspunkt. Jeg kan ikke huske, om de er danske, men de er virkelig lækre.

Og lad os nu kigge os om i Norden…

norske klejner, klejner, småkager, julesmåkager, kage, dessert, gær, æg, hvedemel, citroner, kardemomme, smør, rørsukker, flormelis, glasurOpskrifter på julesmåkager – skandinaviske

Hvad siger du til at prøve de syndigt gode norske klejner? (der vist nok ikke er fra Norge, men det er nu en gang navnet på dem).

smultringeEller norske smultringe?

lusikkaleivat, finske julekager, julesmåkager, småkager, jul, kage, dessert, hvedemel, smør, bagepulver, hindbærmarmelade, hindbær, æg, flormelis, vaniljeDe finske lusikkaleivat er fyldt med syltetøj.

lingongrottor, hindbærgrotter, svenske julekager, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, hindbærmarmelade, hindbær, safran, rørsukker, hvedemel, bagepulver, vanilje, smør… og det er de svenske lingongrottor også!

gaffelkager, rørsukker, jul, småkage, småkager, julesmåkager, ingefær, citroner, hvedemel, kokosmelDisse friske gaffelkager med ingefær og citron er efter sigende også svenske.

Nu breder vi os til resten af Europa…

spekulatius, kageform, julekager, julesmåkager, småkager, jul, dessert, kage, hvedemel, smør, æg, kanel, muskatnød, mørk farin, nelliker, ingefærOpskrifter på julesmåkager – Europa

Disse tyske Spekulatius kræver en særlig bageform (som heldigvis kan købes hos en række europæiske netbutikker). Denne julesmåkage findes i øvrigt i lignende versioner i Holland og Belgien.

zimtstern, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, mandler, nødder, æg, flormelis, kanel, citroner, bagepulverTyskerne har også de superlækre og nærmest marcipanagtige Zimtstern.

polvorones, julesmåkager, småkager, jul, mandelkager, mandler, svinefedt, hvedemel, rørsukker, dessert, kage, kanel, æg, citroner, flormelisI Spanien bager man disse sneboldslignende polvorones.

hermits, julesmåkager, småkager, jul, kage, dessert, hvedemel, rsiner, mørk farin, ingefær, kanel, bagepulver, salt, sirup, smør, vanilje, æg, valnødder, nødderSkæver vi til England, har de disse saftige og krydrede hermits.

gingerbread men, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, smør, mørk farin, sirup, rørsukker, æg, hvedemel, ingefær, kanel, nellikerEnglænderne står også bag de klassiske gingerbread men.

gingerbread cave, ingefærbrød-grotte, jul, smør, mørk farin, sirup, rørsukker, æg, hvedemel, kanel, ingefær, nelliker, flormelisOg apropos gingerbread så er det en dej, der er god at bygge grotter med. Se bare denne gingerbread cave, som jeg ofte bager i december!

Nåja… nu hvor vi alligevel bevæger os over i den småskøre afdeling. De sidste kager stammer sandsynligvis fra det engelske eller amerikanske køkken, men de har været sværere at definere.

snemands-småkage, vintersmåkage, vaniljesmåkager, småkager, julesmåkager, kage, dessert, vanilje, hvedemel, smør, æg, rørsukker, mandler, citronerDenne snemands-småkage vil helt sikkert vække lykke hos børn og barnlige sjæle.

julesmåkage med chokolade, chokolade, mørk chokolade, smør, mørk farin, æg, bagepulver, hvedemel, polkagris, pebermynte, kakaopulver, jul, småkage, kageEller hvad med en småkage med chokolade og polkagris? (det er den stribede bolsjestok)

ingefærkager, småkager, julesmåkager, kage, dessert, jul, ingefær, rørsukker, kanel, hvid chokolade, chokolade, rapsolie, æg, hvedemel, kanel, ingefær, bagepulver, sirupDisse ingefærkager med hvid chokolade er nok mest til de voksne.

tranebær-kokoskager, småkager, småkage, jul, kage, julesmåkager, kokosmel, tranebær, vanilje, smør, bagepulver, appelsiner, rørsukker,… mens disse tranebær-kokoskager kan spises af de fleste. Og så er de tilmed sunde – der er jo bær i! 😀