Juni: Tapas

tapastallerkenSommeren er over os, og det betyder forhåbentlig mange solrige aftener på terrassen med et glas kølig vin og… en lille tapas eller to? Juni måneds benspænd er tapas, og det er jeg ret spændt på, for sandt at sige er det sjældent, jeg får tapas – endsige laver det selv. Det er lidt synd, eftersom det er en hyggelig og social spise, som kan varieres utrolig meget.

Tapas er en spansk tradition, der går helt tilbage til middelalderen, hvor kroerne begyndte at servere lidt mad sammen vinen, de skænkede til de hårdtarbejdende bønder. På det tidspunkt var det svært at skaffe rent vand, så ofte drak man (tynd) vin, men indtog bønderne dette på tom mave, blev de fulde – og det gik jo ikke! Derfor befalede kongen, at alle kroer serverede et lille måltid mad sammen med vinen, og det blev til tapas-måltidet – typisk en skive brød med ost og/eller skinke på, som blev lagt som låg oven på vinkanden (tapas betyder låg). På den måde kunne tapasen også beskytte vinen mod insekter.

Den traditionelle tapas består af oliven, ost, serano-skinke, chorizo og brød, men tapasretterne har udviklet sig gennem årene og består i dag af både kolde og varme retter, som serveres på de spanske barer. Tapas er ikke bare en fantastisk måde at få en masse små retter – det er også en god anledning til at mødes med venner og nyde et glas vin sammen.

Den mest interessante og innovative tapas, jeg har spist, fik jeg på Tickets i Barcelona, men også København har budt på et par gode tapas-oplevelser – først og fremmest hos Tapas del Toro i Torvehallerne.

Kan du anbefale et godt tapassted? Eller et par tapasretter, jeg bør prøve?

19 tanker om "Juni: Tapas"

  1. Det vil jeg glæde mig til 😉
    Vi elsker tappas, men er ikke ret godt til selv at finde på.
    Hos Cafe Carlos her i Fredericia spiser man rigtig god tappas,
    Det er vores ynglins restaurant ;))

    • Jeg håber, jeg kan friste med nogle spændende retter – jeg glæder mig i hvert fald til at eksperimentere 🙂

  2. Super udfordring til dig selv, jeg vil osse gerne det tapas og får det aldrig lavet fordi jeg ikke kan komme på hvad det kan bestå af….følger!

    • Måske jeg kan finde på noget sjovt, som du også får lyst til at lave? Jeg pønser pt på en række sjove ting – og har allerede lavet et par retter, som kommer på bloggen i næste uge.

  3. Super benspænd her til sommer. Jer i huset bliver der lavet en del tapas. Blandt mine yndlings er Albondigas – kødboller i tomatsauce og Salmorejo – tomatsuppe med skinke og æg på, lavet på brød, tomater og olivenolie og dejlig tyk. Er også stor fan ag Gambas pil pil, rejer med hvidløg og chili der skal serveres sydende varme, men har ikke haft held med at lave det ordentligt herhjemme, sidst prøvede jeg i æbleskivepanden…

    Ser frem til at læse hvad du får lavet.
    Louise

    • Tapas er sådan en hyggelig spise, men jeg får det også meget sjældent, så jeg glæder mig til at eksperimentere i denne måned 🙂

  4. husker nogle tapas fra barcelona som hed Bombas – meget madpolitisk ukorrekte med både kartofler og friture, men fantastisk gode…

  5. Er kæmpe fan af tapas! Og havde en helt fantastisk oplevelse I Berlin hos “Bonito – Hot Tapas 4 Hot People” … skønne retter, dejlig vin og en helt igennem cool tjener 🙂 En af mine yndlings-hapsere er baconsvøbte dadler 🙂

    • Fedt! Bare jeg snart skulle til Berlin… 🙂
      Baconsvøbte dadler smager også skønt. Jeg har lavet det på et tidspunkt, men dengang var jeg ikke opmærksom på, at det faktisk er en tapasret 🙂

  6. Glæder mig til at se dine opskrifter 🙂 kan anbefale Temporada Tapasbodega på Åboulevard i København, go betjening og skøn mad!

  7. Pingback: Alcachofas de azafrán – artiskokhjerter i safransauce | Piskeriset på eventyr

  8. Pingback: Estragon-aioli og reje-tapas med kapers og rødløg | Piskeriset på eventyr

  9. Pingback: Stop Spild af Tapas! | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *