Juletræstamme med kanel og cognac-syltede abrikoser

juletræstamme, konfekt, jul, julekonfekt, marcipankonfekt, marcipan, mørk chokolade, chokolade, abrikoser, cognac, kanel, krymmel24. december
Som afslutning på julekalenderen har jeg valgt at tage en klassiker – julestammen, juletræstammen, træstammen eller hvad den nu hedder i din omgangskreds – og putte noget alternativ fyld i.

– marcipan
– mørk chokolade
– abrikoser skåret i strimler og marineret i cognac i mindst et døgn
– kanel og sukker blandet sammen
– pynt

Rul marcipanen ud og læg de syltede abrikoser på – sørg helst for, at de ikke er alt for våde, når du bruger dem. Drys kanelsukker på abrikoserne og fold forsigtigt marcipanen om fyldet. Glat marcipanrullen og lad den tørre lidt, inden du overtrækker den med smeltet mørk chokolade. Husk at drysse lidt funky pynt på, inden chokoladen størkner.

Note: Nu vidste du muligvis ikke, at marcipan, syltede abrikoser, kanelsukker og chokolade faktisk fungerer rigtig godt sammen. Det gjorde jeg i hvert fald ikke, men dette eksperiment viser, at det åbenbart er en ganske fin kombination, så jeg vil se frem til at spise flere skiver af denne i aften!

Æble-timiantrøffel

æble-timiantrøffel, trøfler, konfekt, mørk chokolade, fløde, paradisæbler, æbler, hvidvin, timian, vaniljestang, honning, muskatvin, smør23. december

Så åbnes den næstsidste låge, og her befinder sig et eksperiment mere fra ‘Året rundt i Meyers køkken’. I denne opskrift skal man egentlig bruge Calvados, men jeg det havde jeg ikke – til gengæld var der en åben flaske muskatvin i køleskabet, så det brugte jeg i stedet. Sneen ligger så højt nu, at jeg ikke havde nogen særlig trang til at stikke min hånd ned i krydderurtebedet, så jeg brugte tørret timian, og så fordoblede jeg mængden af vanilje.

240 g mørk chokolade – jeg brugte Santander, som pt. er min yndlings blandt de mørke chokolader
1 dl piskefløde
3 paradisæbler
½ dl hvidvin
1 tsk tørret timian
½ vaniljestang
1 spsk honning
1 spsk muskatvin
20 g blødt smør
evt. flormelis eller chokolade til overtræk

Skær æblerne i grove stykker med skræl og kernehus og put det i en gryde med timian, hvidvin, vanilje og honning. Kog det under låg i tyve minutter og hæld det derefter i en sigte. Kog lagen ind til ca. ½ dl og hæld fløden i gryden. Bring det i kog og hæld det derpå over den finthakkede chokolade. Når chokolademassen er lige ved at være håndvarm, tilsætter du smør og muskatvin. Stil det køligt til dagen efter, hvor du kan overtrække det.

Note: Smagen er ret mild – og lidt for mild til min smag. Tonerne af æble, vanilje og til dels også timian kan svagt anes, men det ville nu være endnu bedre, hvis de var tydeligere. Nu lavede jeg flere smådrastiske ændringer, så det er muligvis skyld i, at smagen blev så svag – jeg ville i hvert fald foretrække, hvis der var mere knald på smagen. Men ellers en fin måde at få bragt noget æble ind i trøffelfremstillingen – det må jeg lige gruble videre over.

Lavendeltrøfler

lavendeltrøfler, trøfler, konfekt, chokolade, mælkechokolade, fløde, smør, honning22. december

Min svigermor stak mig et par konfektopskrifter for nylig, som så ret interessante ud, og dette er en af dem, som jeg straks måtte afprøve. Opskriften kommer oprindeligt fra ‘Året rundt i Claus Meyers køkken’, og jeg holdt mig næsten til den originale og brugte kun en smule mindre smør. Jeg rullede trøffelkuglerne i noget fint viol-krymmel, som jeg har købt i Frankrig – mest for syns skyld, for det smager faktisk lidt for kraftigt af viol til at passe til disse trøfler, men ellers kan du overtrække dem med et tyndt lag chokolade, der smagsmæssigt skal ligge tæt på den, du brugte til at lave trøfler af.

200 g god lys chokolade – jeg brugte en på 40% som jeg (også) købte i Frankrig i sommers
1 dl fløde
20 g blødt smør
1 spsk honning

1 tsk tørrede lavendelblomster

Giv fløden et kort opkog med honning og lavendler. Hæld det gennem en si over den finthakkede chokolade og lad det hvile et halvt minut, inden du rører rundt, til chokoladen er smeltet. Når chokoladen er håndvarm, rører du smørret i. Stil trøffelmassen i køleskabet i mindst fire timer og form den derefter til kugler, som du enten overtrækker eller triller i for eksempel flormelis.

Note: Et fint og svagt strejf af lavendel, der passer godt til den lyse chokolade. Personligt foretrækker jeg dog lidt mere spark i smagen og vil derfor anbefale at bruge lidt mere lavendel i fremstillingen – mellem ½ og 1 tsk mere, men bestemt et spændende eksperiment.

Fyldte chokolader

konfekt, julekonfekt, fyldte chokolader, chokolade, mørk chokolade21. december

Jeg har ikke prøvet at lave fyldte chokolader før – bortset fra de fyldte kranier til Halloween – men min svigermor var så sød at låne mig en form, så jeg kunne prøve det. I bund og grund er det ret simpelt ingrediensmæssigt – du skal bruge noget god chokolade samt en form for fyld, som kan være alt fra chokolade, nougat, trøffelmasse, likør, frugtsirup, nødder eller lignende sager. Det sværeste er at få den rette temperatur på chokoladen, hvilket enten kræver nænsom opvarmning over vandbad eller forsigtig opvarmning ved korte intervaller i mikrobølgeovn. En del sværger til, at du – når chokoladen i skålen er smeltet – hælder noget ekstra finthakket chokolade i, som så smelter i den flydende chokolade og skaber den rette temperatur. Jeg synes dog ikke, jeg kan få den metode til at virke for mig, så jeg plejer at holde mig til mikrobølge-zapningen, og det går næsten altid godt.

I disse små basser brugte jeg et par plader Valrhona 64% chokolade, og så fyldte jeg chokoladerne med enten æblegelé (skallerne med guldstøv) eller blommesirup (hjerterne). Pynten er noget meget fint guldstøv, som jeg har købt hos Sofisticake og penslet på bagefter, da jeg glemte at pensle formene med det inden støbning.

Jeg henviste tidligere til en guide i, hvordan du laver fyldte chokolader, men den hjemmeside eksisterer desværre ikke længere, så læs i stedet dette indlæg om, hvordan du støber chokoladestykkerne.

Karamelknas

karamelknas, karamel, julekonfekt, konfekt, fløde, agavesirup, rørsukker, hasselnødder, chokolade, mælkechokolade
20. december

Nu blev det ikke til så meget bolsjekogeri her i weekenden, da sukkertermometeret var knækket, men jeg fandt en anden skøn opskrift i ‘Guf’, som jeg faldt for. Her blev der også brugt sukkertermometer, men da det er en simpel karamelopskrift, som du ikke skal stå og ælte eller udsætte for andre slige sager, så brugte jeg blot metoden med ind imellem at dryppe et par dråber karamelmasse i koldt vand, og da karamellen blev til dråber i vandet, som hurtigt stivnede, så vidste jeg, at massen var klar. Jeg brugte agavesirup og rørsukker, som giver en lidt mørkere smag, men du kan også bruge almindeligt hvidt sukker og lys sirup.

1 dl fløde
1 dl agavesirup
1 dl rørsukker
50 g grofthakkede hasselnødder
50-100 g mælkechokolade

Hæld fløde, sirup og rørsukker i en gryde og kog det var relativ høj varme. Når massen har kogt så lang tid, at den kan bestå dråbe-testen (se længere oppe), fjerner du gryden fra komfuret og vender nødderne i karamelmassen. Hæld det i en form eller fad, der er beklædt med bagepapir og stil det køligt, så det stivner hurtigere.

Smelt chokoladen forsigtigt – enten i vandbad eller ved korte intervaller ved lav varme i mikrobølgeovnen. Skær karamelmassen ud i firkanter og smør dem med den smeltede chokolade. Stil karamelknaset køligt (men ikke i køleskab eller fryser!), så chokoladen stivner.

Note: Jeg elsker kombinationen af knasende karamel og chokolade, så det her konfekt er lige mig! Nu skal jeg bare sørge for at gemme dem, så de ikke forsvinder for hurtigt…

Lakridsrodsbolsjer

lakridsrodsbolsjer, lakridsbolsjer, bolsjer, konfekt, rørsukker, druesukker, lakridsrodspulver, lakridsolie, rapsolie, lakridsekstrakt
19. december

Se, det er jo ikke altid, at tingene går, som man planlægger, og sådan er det også ind imellem i mit køkken. I går fik jeg lavet noget, som godt kunne ligne et monster fremmanet af Cthulhu selv, men heldigvis endte det lykkeligt. Hvis du vil skræmmes fra vid og sans, kan du se et billede fra selve fremstillingen nederst i dette indlæg.

Jeg ville lave bolsjer, og det er noget, jeg længe har glædet mig til. Først skulle der dog investeres i udstyr, og det koster altså en sjat penge, hvis du vil i gang med bolsjefremstillingen. Til gengæld har du så også tingene og kan lave mange bolsjer derefter med de samme remedier. Jeg var forbi Panduro for at købe ind til eksperimentet for et par uger siden, men desværre opdagede jeg – da jeg var gået i gang  med fremstillingen – at det helt nye sukkertermometer var knækket! Nu håber jeg så, jeg kan få det byttet, for det var godt nok ærgerligt. Jeg overvejede kort at panikke men endte med at sjusse mig frem, og det lykkedes at få fremstillet nogle udmærkede bolsjer. Konsistensen blev muligvis en smule sejere, end de ville være blevet med den helt rigtige temperatur, men jeg var glad for, at det ikke var helt spildt arbejde. Det er dog noget risikabelt bare at chance den med temperaturen, så jeg vil kraftigt anbefale, at du bruger et sukkertermometer.

Jeg tog udgangspunkt i en grundopskrift, som jeg fandt i konfektbogen ‘Guf’, hvor jeg brugte rørsukker i stedet for hvidt sukker, og så legede jeg mig frem til smagen.

1 dl vand
450 g rørsukker
100 g druesukker
3 spsk lakridsrodspulver
1 tsk lakridsolie
1 tsk sort farve
rapsolie
lakridsekstrakt til at vende bolsjerne i

Læg teflonvæv på køkkenbordet og brug tape til at fastgøre det til bordet, så vævet ligger helt fast. Smør væv, skrabere og saks med lidt rapsolie og hav lidt ekstra olie stående ved siden af, så du kan smøre redskaberne under fremstillingen. Bland vand, rørsukker og druesukker i en gryde, læg låg på og skru helt op for varmen. Lad grydens indhold være, indtil det koger, og tag så låget af. Brug termometeret til at holde øje med massen – når den kommer op på 162 grader, hælder du sukkermassen ud på teflonvævet.

Vent et minuts tid, indtil massen har dannet hinde, og brug derefter skraberne til at ælte lakridsrodspulveret godt ind i sukkermassen. Tilsæt dernæst lakridsolie og sort farve og ælt også dette godt ind i sukkermassen. Rør meget forsigtigt ved massen for at tjekke, hvornår den er afkølet nok til, at du kan bruge hænderne til at rulle massen ud med. Når den er klar til det, tager du en klump og ruller til en smal pølse, som du klipper ud til bolsjer – husk at smøre saksebladene undervejs.

Note: Til trods for at jeg ikke havde et sukkertermometer, så kom jeg alligevel så tæt på den ønskede temperatur, at bolsjerne blev udmærkede. Smagen er rimelig voksen – de er tættere på lakridsrod end traditionelle lakridsbolsjer – men det kunne jeg nu meget godt lide.
Gæt et monster!

Nøddefudge med chokolade

nøddefudge, fudge, konfekt, chokolade, mørk chokolade, rørsukker, piskefløde, agavesirup, hasselnødder, nougat
18. december

Dagens konfekt fandt jeg på, da jeg var lidt i tidsnød på grund af julefrokosten i går. Jeg fandt en opskrift på nøddefudge frem fra gemmerne, og det var først, da jeg var gået i gang, at jeg fik kigget nærmere på forklaringen og fandt den en anelse mangelfuld. Der står blot, at man skal koge tre af ingredienserne til karamel – men ikke noget om, hvor lang tid det sandsynligvis tager, eller hvor fast denne karamelmasse skal være. Jeg kogte den i omkring 20 minutter, og det viste sig, at det ikke var nok, for da den var helt afkølet efter nogle timer, var den stadig ret blød. Jeg endte derfor med at trille min portion til kugler og overtrække dem med chokolade – en fin løsning til at gøre de ellers lidt for klistrede kugler til små himmerigsmundfulde, for selvom de blev lidt for bløde, så smagte de sørenjensemig godt! Uha.

150 g sukker
1½ dl fløde
1 dl agavesirup
50 g hakkede hasselnødder
100 g blød nougat
1 spsk smør

Kog sukker, piskefløde og sirup til karamel – i bagklogskabens lys vil jeg gætte på, at det tager 35-40 minutter ud fra hvad jeg har læst mig til om fudge hos Mumsfilibaba. Rør de andre ingredienser i og hæld massen i et fad, der er beklædt med bagepapir. Stil det køligt og skær det i firkanter dagen efter. Er massen for blød til det, gør du som jeg og triller massen til kugler, som du overtrækker med mørk chokolade.

Note: Uhm!