Julefrugtkage

julefrugtkage, julekage, kage, dessert, tørrede abrikoser, tørret mango, tørret papaya, tørret ananas, hvedemel, Cointreau, appelsinlikør, cognac, mandler, æg, rørsukker De sidste fem år har jeg hver jul tænkt på at lave en ægte engelsk julekage – og selvfølgelig først kommet i tanke om det i november måned, hvor det er lige lovlig sent. Jeg har nemlig flere gange læst, at fremstillingen af sådan en størrelse gerne starter et år i forvejen (ja, du læste rigtigt!), men jeg havde dog en opskrift, hvor den kun skulle bages en måned inden, at den skulle spises. Sidste år huskede jeg det så i god tid – men kunne jeg finde opskriften? Niksen biksen Karen Blixen. Jeg endte så med at lege med en anden julet kage, og den var nu også ret god, men da jeg så opskriften på fruitcake hos Anarkisten, hvor forberedelserne starter et år i forvejen, ja så skulle det være – nu skulle jeg i gang med et langtidsprojekt!

Vi skulle dog flytte i februar, så jeg startede først omkring 1. marts. Jeg fik ikke skrevet alle detaljer ned, men jeg tog udgangspunkt i denne opskrift og lavede følgende ændringer:

– 60-70% abrikoser – resten var tørret ananas samt diverse tørret frugt, som du kan købe i blandingsposer
– sprutten blev halvt Cointreau, kvart hjemmelavet appelsinlikør og kvart cognac
– projektet startede omkring 1. marts

Den største udfordring for mit vedkommende var ikke, at projektet skal startes i god tid. Næ, det er det punkt, hvor kagen er bagt og skal ‘fodres’ med sprut regelmæssigt i seks uger. Jeg blev pænt træt af at vikle kagen ud og ind i husholdningsfilm og viskestykke, og jeg tror nok, jeg fik mumlet et par ord, som jeg ikke plejer at bruge til daglig…!

Men smagsmæssigt var det en spændende og god oplevelse. Den smagte slet ikke så mazarinagtig, som jeg frygtede efter at have lugtet til den Amaretto en del gange, men den var saftig, solid og mild. Måske en fræk lille sauce vil være god til? Men den kan nu også sagtens spises alene. Der er mange stykker i sådan en kage, så nu har vi den stående i en lufttæt boks, og jeg overvejer, om jeg skal gemme et stykke til næste jul – hvis kagen er fodret ordentligt, kan den i princippet holde sig til næste atomkrig.

15 tanker om "Julefrugtkage"

  1. Klidmoster – haha var det den? Jeg mindes godt, at en af jer bloggede om en kage, der var rimelig heftig, men jeg har ikke tænkt på, at det var denne her. Jeg er dog ikke sikker på, at jeg ville kunne spise flere stykker af den lige efter hinanden, for den mætter en del – men godt smager den helt bestemt 🙂

  2. Hvor vildt at den er så længe undervejs !!
    Jeg har kun smagt sådan en kage en enkelt gang som barn og kan slet ikke huske det som en god smagsoplevelse – men jeg ville gerne gøre det om nu som voksen.

  3. ***Mutter*** – ja, det er godt, at der ikke skal gøres så meget de første mange måneder – så ville jeg nok være for distræt til at få det gennemført 😉

  4. Lækkert med en fordrukken fruitcake 🙂
    sejt, at du kom så tidligt igang ! Jeg har nogle gang lavet en engelsk hard sauce til – pisket smør med sukker, vanilje og cognac. Bastant, men godt.

  5. Det var da helt vildt. Vidste slet ikke man skulle begynde i så god tid for at den blev “rigtig”. Kan godt forestille mig at den ligger tungt 😉 Kan godt forstå at du ville prøve for det lyder altså spændende. Og dejligt hvis der er til langt hen i fremtiden hi hi. Har også CyberClean og det kan vitterligt få alt op fra tastaturet! Tiramisu konfekten lyder bare så lækker. KNUS

  6. Tina – jeg tror, der er lidt uenighed på området, for jeg har også set opskrifter, hvor det 'kun' er en måned, sådan en kage skal lagre – men det gør det jo ekstra sjovt, når det tager så lang tid 🙂

  7. Pingback: Marcipanjuletræer med druknet frugt | Piskeriset på eventyr

  8. Pingback: 2 slags kirsebærlikør | Piskeriset på eventyr

  9. Pingback: Marcipanjuletræer med druknet frugt | Piskeriset på eventyr

  10. Pingback: 2 slags kirsebærlikør | Piskeriset på eventyr

  11. Pingback: Engelsk portvinskage og new zealandsk julekage - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *