Risalamandetærte

risalamandetærte, risalamande, risengrød, grødris, ris, sødmælk, fløde, kirsebær, kirsebærsauce, jul, dessert, kage, tærte, hvedemel, mandler, nødder, smør, rørsukker, flormelis, ægSom jeg nævnte i går, så lavede jeg to kager som afslutning på julefrokosten. Den ene var en krydderjulekage med kaneltrøffel, og den anden var denne risalamandetærte. Jeg syntes ikke, at gæsterne skulle snydes for risalamande, selvom jeg ikke ville lave den traditionelle, så jeg lavede dette lille eksperiment.

Jeg valgte at bruge Selleberg kirsebærsauce, men jeg havde desværre glemt, at den ikke er nær så sød som mange af de andre kirsebærsaucer, der er i handlen, og derfor kunne selve risalamanden godt have tålt at være en smule sødere. Jeg har derfor tilføjet flormelis i opskriften, selvom jeg ikke selv brugte det.

Risalamandetærte
12-14 personer

Sød tærtebund
risengrød lavet på 1½ dl ris – se tip til kogning af risengrød
2 tsk vaniljesukker
3½-4 dl fløde – pisket til blød flødeskum
flormelis
1 glas god kirsebærsauce – gerne fra Selleberg

Rul tærtedejen ud og læg den i et 28 cm stort ildfast tærtefad. Prik dejen flere gange med en gaffel og bag tærten (se opskriften, jeg har linket til). Lad tærtedejen køle af. Tilbered imens risengrøden og lad den køle helt af, inden du vender vaniljesukker og flødeskum i risengrøden. Smag til med flormelis, hvis du bruger en kirsebærsauce, der ikke er så sød. Lad gerne tærten trække i køleskabet nogle timer, inden den serveres. Fordel kirsebærsaucen ud over tærten lige inden servering.

Nyd en af Frederiksdal kirsebærvinene til. Jeg kan godt lide deres Sur Lie-udgave, som er knapt så sød som almindelige kirsebærvine, men er du til det søde, så tag deres 2012-udgave (eller 2011-udgaven, hvis du kan få fingre i den!).

OBS – gem evt. en hel smuttet mandel i tærten, hvis der er mandelgave…

risalamandetærte, risalamande, risengrød, grødris, ris, sødmælk, fløde, kirsebær, kirsebærsauce, jul, dessert, kage, tærte, hvedemel, mandler, nødder, smør, rørsukker, flormelis, æg

Krydderjulekage med kaneltrøffel

krydderjulekage, kaneltrøffel, kage, dessert, jul, rørsukker, smør, ingrfær, æg, hvedemel, bagepulver, nelliker, kanel, mælk, fløde, hvid chokolade, chokolade, abrikosmarmeladeTil julefrokosten sidste weekend droppede jeg risalamanden og lavede i stedet to forskellige slags kager. Den første – en krydderjulekage – fandt jeg inspirationen til i ‘Byens bedste kager’. I opskriften var der dog beskrevet en ret stor portion kaneltrøffel, og jeg syntes, det var synd at putte så meget på kagen, så der lavede jeg en væsentlig mindre portion. Samtidig justerede jeg på en række af målene, så jeg for eksempel brugte mindre sukker (kaneltrøflen var trods alt ret sød) og skruede op for mængden af nelliker.

Krydderjulekage med kaneltrøffel
8-10 personer

175 g rørsukker
125 g smør
1 tsk friskrevet ingefær
3 æg
150 g hvedemel
1 tsk stødte nelliker
2 tsk stødt kanel
2 tsk bagepulver
1½ dl letmælk

Kaneltrøffel:
1½ dl fløde
100 g hvid chokolade, hakket
½-1 tsk kanel

abrikosmarmelade

Hæld chokolade og kanel i en skål. Bring fløden op på kogepunktet og hæld den derefter ud over chokoladen. Rør rundt, indtil chokoladen er smeltet, og stil så skålen i køleskabet i 2-3 timer.

Pisk smør og sukker til en cremet masse, inden du tilsætter et æg ad gangen. Rør ingefær i og tilsæt derefter mel, bagepulver, nelliker og kanel. Rør det til en glat masse, mens du løbende tilsætter mælk. Hæld dejen i en smurt springform og bag den ved 190 grader i 35-40 minutter.

Lad kagen afkøle, inden du tager den ud af formen.

krydderjulekage, kaneltrøffel, kage, dessert, jul, rørsukker, smør, ingrfær, æg, hvedemel, bagepulver, nelliker, kanel, mælk, fløde, hvid chokolade, chokolade, abrikosmarmeladeSmør et tyndt lag abrikosmarmelade på kagen, så den får et flot, skinnende skær. Marmeladen kan godt undlades, men den giver nu et flot finish.

Pisk den kolde trøffelmasse, så den bliver lidt mere fast, og hæld den så på en sprøjtepose med en stjernetylle og pynt kagen med små toppe af kaneltrøffel. Jeg havde en smule tilbage til sidst, som jeg smurte på siden af kagen.

Note: Absolut en af de bedste krydderkager, jeg har smagt. Mængden af kaneltrøffel er fin – der er ikke brug for mere end dette, men du kan evt. overveje at lave en lidt mindre portion.

Gingerbread-cave – ingefærbrød-grotte

gingerbread cave, ingefærbrød-grotte, jul, smør, mørk farin, sirup, rørsukker, æg, hvedemel, kanel, ingefær, nelliker, flormelisSpiselig julepynt er stærkt undervurderet! Jeg burde faktisk lave det noget oftere (eller… i hvert fald hver jul), for det er både en sjov og velduftende måde at julepynte hjemmet.

Denne gingerbread-cave – eller ingefærbrød-grotte om man vil – lavede jeg sidste weekend, lige inden vores julefrokost. Jeg så ideen til denne oppyntning for flere år siden hos Jonas Kogebog og har lige siden drømt om at lave sådan en. Sidste år nåede jeg tilmed også at gøre et forsøg – men begik en fejl undervejs, så grotten kollapsede. Jeg forklarer længere nede i teksten, hvad der gik galt første gang.

gingerbread cave, ingefærbrød-grotte, jul, smør, mørk farin, sirup, rørsukker, æg, hvedemel, kanel, ingefær, nelliker, flormelis

Der er søreme også kunstige fyrfadslys i grotten…

Jeg lavede om på flere ting i opskriften. Eftersom jeg var bange for, at dejen ville smelte let og være svær at styre under bagningen, udskiftede jeg noget af hvedemelet med rugmel for at gøre dejen mere fast. Jeg justerede lidt på flere af målene og så udskiftede jeg allehånde med nelliker, da jeg syntes, det passede godt ind.

Gingerbread-cave

150 g blødt smør
3 dl mørk farin
2 spsk mørk sirup
200 g rørsukker
4 æg
8 dl hvedemel
3 dl rugmel (vil du spise grotten, så udskift evt. 1-2 dl af rugmelet med hvedemel)
1 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødte nelliker

Pisk smør, farin og sukker til en jævn masse og rør derefter æggene og siruppen i. Rør de tørre ingredienser sammen i en anden skål og rør det dernæst i sukkermassen. Ælt dejen på et meldrysset bord, indtil den er ensartet. Pak dejen ind i husholdningsfolie og læg dejen i køleskabet en times tid.

Rul dejen ud på et meldrysset bord, så dejen er mellem 5 og 8 mm tyk. Dæk en bageplade med bagepapir og stil en lille ildfast skål i midten. Jeg brugte en glasskål og sørgede for at sætte en kile af bagepapir ind mellem bagepladen og glasskålen, så den varme luft under glasskålen kunne slippe ud under bagningen. Smør gerne skålen, så det er lettere at få dejen af bagefter. Sidste år brugte jeg ikke en skål men formede i stedet en bold af avispapir, som jeg rullede ind i bagepapir. Det fungerede fint under bagningen, men jeg fik ikke fjernet ‘bolden’ lige efter bagningen men lod det hvile til næste dag. Det betød desværre, at dejen blev blød igen og derfor faldt fra hinanden.

Spred den udrullede dej ud over bagepladen og sørg for, at glasskålen ikke er dækket 100% til (der skal jo være en åbning til grotten). Dejen må gerne folde flere steder, så landskabet omkring grotten bliver ujævnt – bare sørg for, at der ikke er meget tykke steder, da dejen så ikke bliver ordentligt gennembagt disse steder!

Har du dej i overskud, kan du evt. udstikke små figurer af den og bruge som bordpynt. Jeg fandt en lille julegris-udstikker frem og lavede en masse små ingefærbrød-grise, som kom på bordet til julefrokosten. Til trods for, at der var masser af mad, forsvandt alle grisene også i løbet af middagen… ;)

Sæt bagepladen i ovnen på nederste rille og bag grotten i 15-20 minutter ved 190 grader. Tjek om grotten er sprød og giv den evt. lidt mere.

Tag den bagte grotte ud af ovnen og lad den køle lidt af, inden du forsigtigt fjerner skålen. Panik ikke, hvis grotten går lidt i stykker. Du kan reparere det med varm karamel, og så skal grotten jo have et drys sne flormelis til sidst, så det vil også dække eventuelle revner.

Pynt grotten med flormelis, kunstigt græs (lavet af tyk grøn glasur eller farvet kokosmel), små kogler, nisser, trolde, kunstige grantræer eller hvad du nu har lyst til. Kun fantasien sætter grænserne!

TIP: Husk at snuse godt ind, når du går forbi grotten – den dufter nemlig rigtig godt ♥

gingerbread cave, ingefærbrød-grotte, jul, smør, mørk farin, sirup, rørsukker, æg, hvedemel, kanel, ingefær, nelliker, flormelis

Der pyntes op til jul

julDer pyntes op til jul i disse dage – både på bloggen, på min Facebookside samt i hjemmet. Her er den obligatoriske skål med klementiner og en dekoration med de kogler, jeg indsamlede på vores svampetur tidligere i år.

julNåja – og så skal jeg jo også pyntes lidt, så der er indkøbt (ekstra) juleøreringe i år :)

julDer er allerede kommet par julestjerner i vindueskarmen, og mon ikke der skal indkøbes en mistelten, så man kan luske sig til et par ekstra kys i løbet af julen? ;-)

gingerbread cave, ingefærbrød-grotte, julNoget af pynten er tilmed hjemmebagt i år! For eksempel denne lille spiselige troldegrotte – i løbet af næste uge kommer der en beskrivelse af, hvordan du laver sådan en.

julJa, der var såmænd også spiselig pynt på bordet i går, da vi holdt julefrokost, og selvom der var rigelig med mad på bordet, så forsvandt de små gingerbread-grise også i løbet af aftenen… :)

Opskrifterne på julefrokostretterne kommer selvfølgelig på bloggen i løbet af det næste stykke tid. Du kan dog allerede nu finde inspiration til julefrokosten på bloggen. Jeg har ikke lavet en julekalender i år, men for nogle år siden lavede jeg en konfektjulekalender her på bloggen med masser af søde sager, og året efter havde jeg ‘Jul i andre lande’-benspænd.

julKurven med adventsgaver er besøgt for første gang. Jeg har lavet en adventskalender til gemalen, og han overraskede mig med en computerspils-adventskalender i dag! (vi spiller begge via spiltjenesten STEAM, og her fik et adventurespil, som jeg vil spille senere i dag).

Jeg har samtidig været utrolig lusket og lavet en adventskalender til mig selv i år – med bøger! Eftersom jeg godt ved, hvad der er i pakkerne, syntes jeg, at det ville være lidt fjollet at pakke dem ind i papir, men lidt gavebånd skulle de da pyntes med… Jeg fik i øvrigt ‘Anno Dracula’ i dag. Mon ikke der kommer en anmeldelse af den på bogbloggen i løbet af næste år?

julDer er søreme også en chokoladejulekalender i år! Det har jeg ellers undgået i mange år, da jeg ikke kan fordrage de chokoladevekaojulekalendere, man kan få i supermarkedet. De senere år er der dog kommet en række lækre kvalitetsjulekalendere i handlen, og denne fra Simply Chocolate fik jeg tilsendt af Chokoladesmag. Jeg er ret vild med, at der også er ‘halve’ dage til de ekstra lækkersultne.

 

Inspiration til julefrokosten

sildemad-med-jordskokkepureDet er ved at være julefrokosttid. Jeg skal til den første på lørdag – eller rettere: Jeg står for julefrokosten på lørdag, hvor vi får en venneflok på besøg.

Danskerne elsker juletraditioner, og julefrokosten er ingen undtagelse. Det er næsten altid det samme, der bliver serveret – og det synes jeg er røvsygt. Yes, jeg sagde det højt… og det kunne I så ikke høre, så jeg skrev det også her på bloggen.

Hvorfor er det lige, at maden altid skal være den samme? Well, det skal den heller ikke, så hvert år gør jeg en dyd ud af at føje et par knapt-så-klassiske retter til julebordet eller i det mindste fortolke et par af de gamle kendinge. Her er en række juleretter – både klassiske og knapt så klassiske – som er blevet serveret gennem de senere år.

Karrysild og stegte marinerede sildLad os starte med sildene. Der skal selvfølgelig være karrysild (sådan er det i hvert fald i vores vennekreds), men det kan også være sennepsgravad sild. I min barndom var der altid stegte, marinerede sild på julefrokostbordet, men det kan jo laves i flere varianter – for eksempel som denne udgave med rødløg eller denne udgave med jordskokke-puré.

fiskefileterEn anden klassiker er fiskefileter. Dem plejer jeg at vende i polentamel, for det giver en lækker, sprød overflade – kan anbefales!

Af andre lækre fiskeretter er der gravad laks med dildsauce, lakserilette, torskesalat og krebsehalesalat.

ribbenstegDerefter kommer alle kødretterne. Der er jo typisk en form for ribbenssteg eller flæskesteg på bordet – du kan for eksempel lave en steg med lakrids, en steg med røgsalt eller en steg med sød sennep.

Du kan dog også lade dig inspirere af svenskerne og lave en juleskinke, prøve nordmændenes medisterkaker eller kaste dig ud i at lave denne italienske andepaté.

natmad

Mange ynder at sætte lun leverpostej på bordet – evt. sammen med syltede rødbeder. Jeg synes, det er en anelse hverdagsagtigt – også selvom den tit bliver pimpet op med bacon og stegte svampe – så prøv en ny variant. Det kan for eksempel være en kyllingeleverpostej, en andeleverpostej eller en – til de hardcore, der elsker meget kraftig mad – rådyrsleverpostej.

… og apropos indmad – hvorfor så ikke prøve sprængt kalvetunge?

fasanrilettePersonligt er jeg glad for rilette – selvom det er en rimelig fed spise. Udover den klassiske anderilette har jeg for eksempel også eksperimenteret med fasanrilette. Den fede spise skal helst serveres sammen med noget syrligt – for eksempel syltede drueagurker.

rødkålssalat, salat, rødkål, grønkål, hasselnødder, blommesirup, solbæreddikeJeg kan dog ikke nære mig og servere altid en salat til kødretterne, så det også er muligt at få lidt grøntsager undervejs. Det kan for eksempel være en frugtet rødkålssalat, rødkålssalat med sharonfrugter, rødbedesalat med peberrod og dild eller æble-fennikelsalat.

Bûche de NöelDesserten er jo ofte risalamande, risengrød eller eventuelt æbleskiver. Du kan dog sagtens udfordre risengrødstraditionen og servere den med ølsirup eller lave grøden på kokosmælk i stedet for sødmælk. Eller hvad med at lave en mexicansk risbudding eller en cremet risdessert?

Jeg har dog i højere grad dyrket julekage-konceptet. Det er blandt andet blevet til en engelsk portvinskage og en new zealandsk julekage, en julekage med glasur, julekage med tørrede frugter samt julemuffins og chokolade-kirsebærkage. Den italienske panforte er dog så småt blevet en juleklassiker hos os, og jeg fik såmænd også prøvet den franske juletræstamme – Bûche de Nöel – på et tidspunkt.

julekonfektEr du ikke allerede gået under bordet på dette tidspunkt, kan du evt. slutte af med hjemmelavet konfekt… bon appetit :)

Hjemmelavet gløgg

gløgg, jul, rødvin, portvin, kanel, nelliker, stjerneanis, allehånde, rørsukkerI weekenden gik jeg og blev lidt småforarget over alt det julegejl, som supermarkederne allerede har fundet frem. Hallo – vi er ikke en gang i november endnu!

I ren protest gik jeg hjem og lavede en omgang gløgg…! Gløgg er nemlig en af de få juleting, som jeg gerne vil udbrede til resten af vinteren… og lidt af efteråret for den sags skyld. Det er en dejlig varm og krydret drik, og de seneste år har jeg faktisk ofte gemt et par flasker/kartoner gløgg efter jul, så jeg kunne finde dem frem på de kolde januar- og februardage. For ja – det er sjældent, jeg laver gløgg fra bunden, selvom det er ret let. Jeg har tidligere lavet en hvid gløgg, glühwein samt lutendrank - men ikke en almindelig rødvinsgløgg. Det har jeg så nu! Nåja – og så passer det jo godt ind i rødvinstemaet for denne måned ;)

Hjemmelavet gløgg
to små glas eller ét stort

3½ dl kraftig rødvin
½ spsk tørret pomeransskal
3 nelliker
1 stjerneanis
et stykke kanel
10 allehånde
½ dl portvin
evt. 1 spsk rørsukker

Varm rødvinen op sammen med krydderierne – det må IKKE koge. Sluk for varmen og hæld det over i en skål eller bøtte, som du sætter i køleskabet i 24 timer, så krydderierne har god til at afgive smag til rødvinen.

Næste dag hælder du det i en lille kasserolle sammen med portvinen og varmer det op. Smag evt. til med lidt sukker. Tag kasserollen af komfuret, lige inden gløggen begynder at koge. Si krydderierne fra og hæld gløggen i to små glas – evt. sammen med rosiner og smuttede hakkede mandler.

Skål!

Note: Pas på – dette er en ret heftig gløgg, så er du vant til de milde, søde gløggtyper, du kan købe i karton i supermarkederne, så er denne noget anderledes. Den har masser af smag, varmer rigtig godt – og så skal man ikke have særlig meget af den, før man bliver ret festlig ;-)

Psst! Har du ikke mod på at lave din egen gløgg fra bunden, så kan jeg varmt anbefale den rødvinsgløgg, som Irma sælger på flaske (mener den koster ca. 35 kr flasken). Den er dejlig krydret – men har også en ret høj procent, så pas på! Selleberg laver også en skøn kirsebærgløgg, der er alkoholfri. Så kan du selv smage den til med den spiritus, du bedst kan lide (og du kan servere gløgg for gravide og andre, der ikke drikker alkohol).

Juledrink: Cranberry kisses

juledrinkDen dramatiske juleaften indeholdt også andet end mad – der var også plads til lidt julekonfekt, og så var der såmænd også tid til en lille drink, mens vi ventede på, at juleanden blev klar.

Da jeg var til whiskysmagning, fik jeg – udover en Ballantine’s Christmas Reserve – også en række ingredienser til drinks, heriblandt en økologisk tranebærsaft tilsat solbær. Det gav en ekstra kraftig bærsaft, som var oplagt at kombinere med julewhiskyen til en god juledrink. Saften viste sig at være en anelse kraftigere end forventet, så jeg endte med at bruge lidt hjemmelavet appelsin-kaffelikør til at gøre drinken en smule sødere. Har du ikke dette på lager, så kan du evt. bruge smage drinken til med sirup og Cointreau.

Cranberry kisses
5 personer

12 cl økologisk tranebærsaft med solbær
6 cl Ballantine’s Christmas Reserve
4 cl appelsin-kaffelikør
masser af isterninger
ca. 10-15 cl tonicvand

Hæld tranebærsaft, whisky og likør i en shaker, fyld den helt med isterninger og ryst det grundigt sammen. Fordel det i fem høje champagneglas og fyld 2-3 cl tonicvand i hvert glas. Smid evt. en isterning i til sidst og servér med det samme.

Note: En drink, der er hurtig og enkel at lave, men som rummer mange smagsnuancer og finurlige detaljer. Appelsinen er med til at give lidt sødme til den ellers så kraftige – nærmest tørre – drink, der har et meget julet udtryk på grund af tranebærsaften. Whiskyen bidrager til julesmagen med gode, krydrede detaljer, og alt i alt er det en ganske god drink at starte aftenen med. Det er ikke sidste gang, at jeg laver denne her!