Januar: Middelaldermad

gæsJanuar er ofte slankemåned eller fattigmandsmåned. Oven på den dyre julemåned er januar den der grå og triste måned, der bare skal overstås. Jeg har tidligere haft grød-benspænd og indmads-benspænd, der begge passer fint i genren ‘billig og rimelig sund mad’, men i år bliver vinklen lidt anderledes, for månedens benspænd er ikke nødvendigvis sund – men i mange tilfælde dog billig at lave.

Denne gang rejser vi – ikke til fjerne lande og fremmede madkulturer – men tilbage i tiden! Tilbage til middelalderen og hvad de nu kunne byde på af sjove, sære og spændende retter.

Nu er jeg spændt på, hvor repræsentative retterne rent faktisk vil være. Først og fremmest er der den udfordring, at det kun var de rige, der havde kogebøger, så tager jeg udgangspunkt i middelalderopskrifter, vil det ofte være retter for de rige. Omvendt er det nok også begrænset, hvor spændende bøndernes mad har været.

Der er også en række ingredienser, der er svære at skaffe i dag, fordi de ikke længere bruges i madlavningen. Her er der i hvert fald et par ting, jeg skal på jagt efter. Jeg bliver nok nødt til at gå på kompromis ind imellem.

Sidst men ikke mindst er der også den kunstneriske frihed. Mon ikke jeg også kan finde på at lave middelalder-inspirerede retter? Da vi spiste på Dinner i London, fik vi jo også retter, som var moderne udgaver af gamle klassikere, og det var en spændende oplevelse.

Lad os se, om ikke der kan komme et par spændende retter på bordet… 🙂

Se de middelalderretter, jeg lavede i denne måned

32 tanker om "Januar: Middelaldermad"

      • Tænkte også lige præcis på Hestons Feasts, da jeg så dit benspænd for januar! Spændende!!! 😀
        Og okay, – mindre tossede kokkerier end hans kan nok også gøre det 😉

    • Jeg kan nærmest ikke undgå det, eftersom jeg betragter hende som Danmarks førende ekspert inde for dette område 🙂

    • Jeg er selv spændt på, hvor ‘ualmindelige’ retter, jeg får lavet. Der er selvfølgelig visse træk ved maden, som vi sagtens kan genkende i dag, men der er også retter, der ville være meget mærkelige at servere i dag (både i forhold til adgangen til disse råvarer og i forhold til smagssammensætningen, og hvad vi er vant til i dag).

    • Jeg er så småt begyndt på middelaldermaden, og der er et par artige overraskelser imellem – både mht. hvilke råvarer, man brugte hyppigt, og hvordan det smager.

  1. Det lyder utroligt spændende og jeg glæder mig til at se, hvad du finder på. Jeg har hørt nogle radioudsendelser med Bi Skaarup, om maden i middelalderen 🙂

  2. Det benspænd er jeg rigtig spændt på – glæder mig. Jeg har selv gennem det sidste år kokkereret med middelaldermad –
    Bi Skaarup har givet mig lyst til at prøve kræfter både med bagning og middagsretter.
    Forsinket godt nytår.
    Hilsen Charlotte

    • Jeg synes, det er fedt, at hun har skrevet så meget om mad fra forskellige tidsaldre – det er ret inspirerende 🙂

    • Jeg er også ved at lægge planer for, hvornår jeg har tid til at lave det i løbet af måneden. Jeg har (desværre) en ret travl januar måned, men jeg håber på at nå en del 🙂

  3. Pingback: Bordskikke i middelalderen | Piskeriset på eventyr

  4. Pingback: Kylling med peberrodscreme | Piskeriset på eventyr

  5. Pingback: Hvedegrød og hvidtøl | Piskeriset på eventyr

  6. Pingback: Tranebærgelé | Piskeriset på eventyr

  7. Pingback: Kål og kød! | Piskeriset på eventyr

  8. Pingback: Langtidssimret kalvekæbe med kål og sellerimos | Piskeriset på eventyr

  9. Pingback: Middelaldersennep og pandekager med æbler | Piskeriset på eventyr

  10. Pingback: Februar: Lasagne! | Piskeriset på eventyr

  11. Pingback: Tranebærgelé - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  12. Pingback: Hvedegrød og hvidtøl - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  13. Pingback: Kål og kød! - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *