Januar: Indmad

Jeg fortsætter stilen, så 2012 byder også på månedlige benspænd. Januar har jo ry for at være slankemåned – både fysisk og økonomisk – og efter decembers mad- og kalorieorgier så er det fristende at tænke i andre baner. Derfor har jeg valgt et tema, som både er både sundt og billigt.

Januar byder på retter med indmad, og nu er der sikkert en del, der vil rynke på næsen, for sandt at sige har indmad ikke et godt ry. I gamle dage blev alt kød udnyttet, når dyrene blev slagtet, men når du køber ind i supermarkedet i dag, kan du få præcis den udskæring, du vil have, og så er det de færreste, der vælger indmad. Både fordi kødet har en kraftig og ret markant smag, som en del ikke kan lide, men også fordi mange ikke ved, hvordan de skal tilberede kødet. Det er jo ikke ligefrem fordi, at indmad er et populært emne i de hundredvis af kogebøger, som udgives hvert år i Danmark.

Men hvad dækker indmad egentlig over? Ifølge Gyldendals åbne encyklopædi dækker indmad over “de spiselige dele af indvoldene i en slagtekrop (okse, kalv, lam, svin, vildt og fjerkræ); omfatter lever, nyre, tunge, blod, brissel, kallun og hjerte. Til indmad henregnes også bl.a. hoved og hjerne, der ikke er egentlige indvolde.”

Bortset fra brisler er alle ovenstående råvarer temmelig billige, og da indmad samtidig er magert og rigt på vitaminer, så burde vi alle spise langt mere indmad. Det ville også være god Stop Spild af Mad-stil.

Jeg er ikke selv for god til at spise indmad, og faktisk kan jeg ikke fordrage stegt lever. Jeg er ellers ikke særlig kræsen, men den ret har jeg aldrig lært at spise. Det forhindrer mig dog ikke i at sætte lever på bordet i denne måned, men det kan godt være, at det bliver i en kæk udgave af leverpostej, for det er jeg til gengæld ret vild med. I det hele taget vil jeg forsøge at finde måder at bruge indmad på, som er lidt anderledes og forhåbentlig lidt mere interessant, end hvad folk normalt forbinder med retter, der indeholder indmad.

Se de retter med indmad, som jeg lavede i denne måned

55 tanker om "Januar: Indmad"

    • Meget gerne! Hvis du kan anbefale et par rigtig gode opskrifter, hvor der indgår svine- eller kalvelever, eller hvis du har opskrifter på hverdagsretter (dvs. noget, der tager max en time at tilberede), så er jeg all in!

  1. Det lyder spændende.
    Jeg har netop fået 2 dyrehjerter (krondyr og ??) og den eneste opskrift jeg har kunnet finde er fyldte hjerter i flødesovs – men det lyder nu også meget godt.
    Falder du over en spændende opskrift hører jeg gerne fra dig.

    • Hjerter i flødesovs er nok også den eneste indmads-ret, jeg kan komme i tanke om, som folk spiser nogenlunde frivilligt 😀

      Hold blot øje den næste måneds tid – mon ikke jeg kan finde på noget spændende? 😉

  2. Det vil jeg glæde mig til at følge.
    Jeg har selv lever og hjerter fra både kalv, gris, lam og ged i fryseren, og noget af det skal snart bruges. Derudover har jeg en svinenyre, som jeg skal have have fundet på noget godt at bruge til.
    Kig på hvad de gør i Italien, der er de gode til at udnytte indmaden, og der har jeg selv tænkt mig at lede efter inspiration til at få bruge mit.

    P.S. lavede en gang noget med lunger fra lam. Smagen var egentlig meget god, men konsistensen den var altså mærkelig. lidt som Marshmellow med kødsmag. Skulle forøvrigt smage godt hvis man hakkede det med i en leverpostej.

    • Hold da op hvor er du godt forsynet! Jeg er især imponeret over gedekødet – det er sjældent, jeg støder på det 🙂

      Jeg troede egentlig ikke, at man måtte bruge lunger i madlavning – noget med sundhedsrisiko i gamle dage – men det er måske passé i vore dage?

      • Man bliver godt forsynet når man køber halve dyr 🙂
        Geden har vi fra nogen vi kender der opdrætter kødgeder. Det smager ret godt, lidt som en mild smag af lam, og så alligevel ikke.

        Jeg tror ikke der er noget problem i at spise lunger, i italien bruger de dem en del, speciel fra lam.
        Jeg skrev faktisk forkert, for det var lungerne fra Ged vi har prøvet. Jeg er ikke sikker på at jeg prøver det igen, men hvis jeg gør, så bliver det som hakket i en postej el. lign. For smagen var faktisk god, men konsistensen…

        • Jeg kan forestille mig, at konsistensen er ret speciel 😀

          Lyder spændende med ged. Det vil jeg gerne eksperimentere med en dag 🙂

  3. Hold da maule Piske – det vil jeg virkelig glæde mig til at følge med i, for det lyder virkelig spændende. Nok egentlig mest fordi jeg som mange andre, ikke bryder mig særligt om hverken at spise indmad eller tanken om det. Måske du skulle være den første til at lokke mig ud i sådan et projekt 🙂

    Uuuf, jeg glæder mig altså ! Dejligt benspænd. Specielt ideen om stop mad spild!!!!

    • Næ, men det er jo meget sundt at komme ud af sin komfortzone ind imellem (siges det), så det synes jeg, at jeg skal i denne måned – og gemalen tog det da meget pænt, da jeg fortalte ham om månedens benspænd 😀

      • jamen så er der altså også for alvor grønt lys 🙂 Jeg glæder mig i hvert fald til at se hvad du kommer op med. Hvem ved, måske du får hevet mig ud af min komfort zone 🙂

  4. Sådan! Det er en fed udfordring du har stillet dig selv der. Jeg er vokset op på en fårefarm hvor der var lammehjerter og lever på bordet rigtig tit.

    Jeg elsker levergryde (med fløde, løg og svampe), helstegt rødvinsmarineret lever og stegt lever i karrypanering. Uh, og hele grydestegte hjerter, hjerte gryde og ‘knust hjerte’. Du må endelig sige til hvis du har brug for lidt sparring.

    Glæder mig til se hvad du finder på 🙂

  5. Glæder mig rigtigt meget til at se hvad du finder på.
    Er vokset op med især svine-indmad og har aldrig brudt mig om smagen (heller ikke af vildt, som vi også fik en del af)…
    Er helt sikker på at der findes mange opskrifter derude som ikke er “som moder lavede det” og mange af os ville kunne lide hvis vi ikke fik infoen inden :$

    Faktisk turde jeg ikke bestille indmad på min ferie, men tror også at det er ok (eller andre ‘eksotiske’ dele som fx fåre*biip* på pind).

    Så ser frem til det, omend det nok ikke bliver brugt her.

    • Jeg er i hvert fald gået på jagt efter spændende opskrifter, for jeg var heller ikke sååå vild med de indmadsretter, som jeg fik i min barndom. Sandt at sige er det nok de færreste børn, som kan lide indmad, fordi det ofte har en kraftig smag, og hvis folk så ‘glemmer’ at spise indmad igen, når de bliver voksne, ja så glider det let ud af repertoiret.

  6. Jeg gætter på, du har læst om Slow Food København Nordsjælland og Nose2Tail Madbodega, der fejrer Robert Burns og hylder indmaden den 24. januar 🙂

    • Nej det havde jeg faktisk ikke hørt om, før du nævnte det! Uh, det ser altså meget fristende ud, men vi har i forvejen et par restaurantbesøg i denne og næste måned, så jeg er ikke sikker på, at der bliver råd. Men tak for informationen 🙂

    • Hvis det kan berolige dig, så har du det nok som de fleste andre danskere – det er i hvert fald sjældent, at jeg støder på folk, der siger, at de spiser det med fornøjelse. Men det må jeg lave om på! Eller – jeg vil i hvert fald forsøge 🙂

  7. Spændende og utraditionelt benspænd – det glæder jeg mig til at følge og lade mig inspirere af. Jeg holder faktisk meget af indmad, men laver det alt for sjældent. Der er nemlig ikke mange indmadsopskrifter rundt omkring på nettet, hvor jeg henter ideer til aftenmenuen. Fedt at du tør tage det op!

    • Nej, jeg var heller ikke så imponeret, da jeg researchede på det første gang, men jeg har heldigvis et par gaaaamle kogebøger (det betyder, at de er ældre end jeg, haha :-D), som jeg har fået gode ideer fra, ligesom jeg har et par fikse ideer til, hvad der kan være spændende at prøve 🙂

  8. Indmad er i dén grad Stop Spild af Mad-stil! Mange danskere synes desværre ikke at indmad et “fin” mad – hvorimod i for eks. Frankrig og Spanien laves der mange lækre retter med indmad.

    • Nej, og det skyldes nok, at mange danskere slet ikke ved, hvad de skal gøre ved de famøse råvarer – indmad kræver lidt mere kærlighed (og krumspring) end en almindelig pakke hakket oksekød, og så taber mange nok modet. Jeg har en række ideer til retter, der vil være gode at lave i weekenden, og nu må vi se, om ikke jeg kan finde på noget, der også fungerer i hverdagen 🙂

  9. Ååååååh lov mig at du kommer med en fantastisk opskrift på hjerter i flødesovs. Så mange år siden jeg fik det sidst, men elsker det af hele mit hjerte (yes, pun intended)

    Og så kan man faktisk lave ret lækker mad ud af indmaden fra fisk – bl.a. serverer min far mælken på et stykke ristet toast. Om nom nom!

  10. Hej – jeg læser din blog jævnligt og synes dette benspænd lyder rigtig spændende! Selv har jeg ingen problemer med indmad, menn kender mange, der har. Og det er jo egentlig noget pjat.Jeg så at Brdr. Price havde hjerter i paprika med i et af deres programmer for nyligt (tror, det var i ‘Krise med Price’), det lød rigtig lækkert. De havde også et helt program om indmad (‘De indre værdier) for længe siden – det kunne jo være det var værd at se det på DRs hjemmeside for inspiration.

    Og så en sidste opfordring: den skotske nationalret Haggis (med neeps n tatties til) er virkelig lækker, og består af hk. kød og indmad. Prøv den!!!

    • Det program så jeg i går – og var lige ved at blive irriteret over, at de lavede en ret, som minder om noget, jeg har fundet på til dette benspænd 😀

      Nå, men så kan det jo ikke være helt afmarcheret, det jeg har tænkt mig 😉

      Haggis vil være ret oplagt og er helt sikkert en af de retter, jeg overvejer 🙂

  11. Spændende udfordring du der har stillet dig selv. Jeg kan rigtig godt lide hjerter. Selvom du ikke kan lide lever, så kan du enten kamouflere den helt vildt i en hjemmelavet paté eller fugle-lever smager jo godt og ganske anderledes end traditionel lever. Prøv f.eks en simpel, men ganske velsmagende kyllingelever-omelet. Glæder mig til at se hvad du finder på.

    • Jeg har også tænkt på at eksperimentere med kyllingelever, for jeg kan forestille mig, at det passer mig noget bedre. Svinelever har jeg til gengæld opgivet at kunne lide i stegt udgave, men det er også ok, når jeg kan lide næsten alle andre råvarer.

  12. Det er en rigtig spændende udfordring, du har stillet dig selv. Som barn fik jeg en del lever og hjerter. Og især hjerter kan jeg godt lide, bare ikke når de er fyldt med svesker. Men nu er det godt nok sjældent, jeg laver noget med indmad.
    Jeg glæder mig til at følge med, og se hvad du finder på af spændende retter.

    • Mange tak. Nu bliver udfordringen også at få det til at passe ind i min hverdag, for flere af de retter, jeg pønser på, kræver alligevel noget tid at tilberede, så jeg må hellere lægge en plan en af de nærmeste dage 🙂

  13. jeg skal da love for, du ikke er ked af at give dig selv virkelig “I dare you” !!! Og jeg kan se vi blir mange, der kommer til at følge spændt med ….. har vist ikke spist indmad siden min barndom, hvor hjerter i flødesovs og stegt lever med masser af bløde løg blev serveret ret ofte …. dengang ku’ jeg godt li’ det. Men dengang ku jeg også li’ blodpølse, fordi jeg ikke tænkte over hvad det var….. tror min største modstand er det med tankerne mere end det er smag eller konsistens…… jeg holder øje med dig hele måneden! 🙂

    • Det er i orden! Jeg har allerede lagt en plan for de første retter, og nu er jeg spændt på udfaldet. Indkøbslisten til i morgen ser også liiidt anderledes ud, end den plejer 😉

  14. Spændende benspænd!
    Og husk, at hvis det hele bliver lidt for økonomisk og politisk korrekt, så er foie gras jo sådan set også indmad! 🙂
    Jeg glæder mig til at se, hvad du finder på!

    • Hehe, ja det er faktisk rigtigt, men på det område er jeg nu ret politisk korrekt – jeg kan hverken lide produktionsmetoden eller smagen af foie gras, så det undgår jeg så vidt muligt 🙂

  15. Hovsa… der spændte du ben for mig, så jeg bliver lige liggende og ser, hvad du finder på 🙂 jeg ææælsker indmad og det gør min kæreste heldigvis også, så det ville være dejligt med nye input…

    • Det er helt i orden – kig du bare med 🙂
      Jeg lavede den første indmadsret i går og fortsætter med kokkerierne i dag, så de næste par dage kommer de første benspændsretter for denne måned 🙂

  16. Pingback: Rådyrsleverpostej | Piskeriset på eventyr

  17. Pingback: Kyllingelevermousse | Piskeriset på eventyr

  18. Pingback: Portvinsglaserede brisler | Piskeriset på eventyr

  19. Pingback: Stegte lammenyrer i sennepssauce | Piskeriset på eventyr

  20. Pingback: Indmad til pålæg | Piskeriset på eventyr

  21. Pingback: Februar: Lam | Piskeriset på eventyr

  22. Pingback: Tyrkiske kødpostejer | Piskeriset på eventyr

  23. Pingback: St. John | Piskeriset på eventyr

  24. Pingback: Kyllingehjerter i tomat-rødvinssauce | Piskeriset på eventyr

  25. Pingback: Januar: Middelaldermad | Piskeriset på eventyr

  26. Pingback: St. John | Piskeriset på eventyr

  27. Pingback: Kyllingehjerter i tomat-rødvinssauce | Piskeriset på eventyr

  28. Pingback: Januar: Studentermad - sådan laver du billig og god mad - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  29. Pingback: Stegte lammenyrer i sennepssauce - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  30. Pingback: Rådyrsleverpostej - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  31. Pingback: Hjertelasagne med svinehjerter - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *